Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ulf och Birgitta Ekman gick med i ”fel” katolska kyrka!

[Uppdatering 2014-04-07 April-skämt / April fools-day] Ulf och Birgitta Ekman råkade gå med i ”fel” katolska kyrka – Den Liberala Katolska Kyrkan. Men de har redan begärt utträde. Och får börja om från början i konverteringsprocessen.

Överraskande besök på vesper

Det var en och annan kyrkobesökare som tittade en extra gång för att försäkra sig om att det verkligen var den (ö)kända Ulf Ekman som hade hittat till Vespern en lördagskväll i november 2013. Varför skulle han vara med och fira denna högtidliga vesper när den nya katolska psalmboken, den fjärde upplagan av Cecilia, skulle tas i bruk?

St_Mikaels_kyrka_Stora_Essingen

S:t Mikaels och alla änglars domkyrkoförsamling, på Stora Essingen i Stockholm

Vid hans sida satt Birgitta och såg storögt på allting enligt församlingsmedlemmen Lars Byzantin. Lars satt raden bakom och säger att han hörde Birgitta viska till Ulf ”brukar de inte ha mer liturgiska saker och ikoner på väggarna, det är väl inte nå’n av de fattigare kyrkorna vi ska gå med i?”.

Många tror ju att det bara finns en enda Kyrka, alltså en enda Katolsk dito. Detta kan nog vara skälet till paret Ekmans fadäs.

”Oeniga under skenet av yttre enhet”

”Ja det är många kyrkor runt om i världen som säger sig vara den enda kyrkan med den fullständiga sanningen och just den Romersk-katolska kyrkan har varit mest framgångsrik i sina PR-kampanjer” säger teologen professor emeritus Rolf Halldorf, tidigare vid Institutionen för teologi, Lunds universitet.

”Vad gäller just RKK så finns det ju dessutom över 4.000 olika stift (varav Stockholm är ett), självständiga kyrkor och ordnar (t ex Jesuitorden) som har det gemensamma att man erkänner påveämbetet i Rom men man är sinsemellan mer olika än t ex EFK, Pingst och Svenska Alliansmissionen är i Sverige. Så i praktiken kan man lite kritisk säga att katolikerna är mer splittrad och åtskilda än vad de flesta svenska frikyrkor är. Jag menar pingstvänner och missionare har ju knappast fört riktiga krig mot varandra och mördat varandra som jesuiter och karmeliter gjort förr om åren” säger Halldorf och tillägger ”egentligen är ju också den Romersk-katolska kyrkan ett självständigt, autonomt stift så det är fel att beteckna dessa kyrkor RKK då det ju bara är en av många olika om än den mest dominerande, men det kan ju ändra sig i framtiden. Kanske vi kallar det den Nigeriansk-katolska kyrkan om 100 år!”.

23 olika riter

Det finns 23 olika autonoma katolska kyrkor (sui iuris/ecclesia particularis) med olika liturgi, riter och t.o.m olika teologi. Man har alla den katolska katekesen, men den är bara en tolkning av Bibeln som man dessutom tolkar väldigt olika (katekesen alltså) inom dessa olika kyrkor och ordnar. Skillnaden mellan voodoo-inspirerad katolicism i Sydamerika och inställsam mer ekumenisk katolicism i Norden är som natt och dag, fastslår professor emeritus i teologi Rolf Halldorf.

Vad gick snett med Ekmans?

Det som alltså hade hänt var att paret Ekman hade gått till en församling inom Den Liberala Katolska Kyrkan (DLKK). Man hade där bett den häpna biskopen att få gå en kurs om deras katekes för att påbörja en konverteringsprocess. Det var bråttom fick biskop Eric Stapel veta och han fick även veta att om han forcerade det hela så kunde han räkna med tionde och ”lite tionde-dricks vid sidan om som är brukligt bland världsvana predikanter”. Biskop Stapel tvekade först men speciellt Birgitta var påstridig så det administrativa gick ovanligt smidigt. Och så en vacker dag i början av mars 2014 böjde de knä vid altarringen på Stora Essingen och tog oblaterna på tungan, precis på samma sätt som Jesus Kristus hade gjort i Jerusalems stift 2000 år tidigare.

Men snart tog misstankarna vid berättar en vän till familjen som vill vara anonym. Ja plötsligt dök en kvinnlig präst upp som gästpredikant och höll i mässan. Ulf blev konfys och frågade biskopen vad som stod på, detta hade han aldrig trott om katolska kyrkan. Biskopen förklarade då att kyrkan inte tillhörde den konservativa grenen av kyrkan, men om de ville ha en mer konservativ teologi kunde de kanske flytta till Göteborg för den katolska kyrkan där var med i Fria Universella Kyrkan.

Dagen visste men var rädda att förlora annonsintäkter om man skrev

Nu gick det upp för Ulf och Birgitta att de gått till ”fel” kyrka – Den Liberala Katolska Kyrkan! S:t Mikaels och alla änglars domkyrkoförsamling på Stora Essingen i Stockholm var nämligen med där. Kyrkan ligger alltså ett stenkast från tidningen Dagens huvudkontor. Och ärligt talat så säger internskvallret att man på Dagen skrattat gott åt att paret Ekman frekvent besökt ”fel” kyrka men av lika delar liberalteologi, annonsintäktsskäl och skadeglädje har man inte sagt något. Ja vi hade t.o.m vadslagning när det hela skulle komma ut på t ex Aletheia, säger Carl-Henrik Drevkarl. Jag vann faktiskt jag var närmast! Men om någon frågar mig kommer jag att spela dum precis som i videon på Dagen.se när jag utfrågas om just Ulfs konvertering.

Hur reder man ut detta?

Det som nu måste ske för att följa ortodox katolsk teologi är att Ulf och Birgitta först måste återinträda i församlingen Livets Ord för att sedan ånyo ansöka om medlemskap i det katolska stiftet i Stockholm. Och denna gång måste man enligt protokollet ha med sig ett flyttintyg BÅDE från Livets Ord och Den Liberala Katolska Kyrkan enligt en överenskommelse mellan RKK och DLKK från år 1925 när det första liberala stiftet startades i Sverige.

Detta gör också att Ulf kan predika som vanligt på årets Europakonferens och då även få den traditionellt högre ersättningen som han inte skulle kunna få som katolik enligt stiftelsen Livets ords stadgar.

Hyllar jesuiterna

Ulf och Birgittas temporära återinträde i församlingen Livets ord sker nu på söndag 6 april i samband med Gudstjänsten. Men redan 31 juli kommer det officiella inträdet i katolska kyrkans stift i Stockholm att ske – men inte på Stora Essingen denna gången!

31 juli är det firandet av St Ignatius av Lyola, Jesuiternas skyddshelgon, som högtidlighålls inom katolska kyrkan – och även på Europakonferensen i år! Ulf predikar på förmiddagens möte på konferensen just om jesuiternas och nuvarande påvens förtjänster och sedan på eftermiddagen sker konverteringen officiellt med biskop Aborelius på plats, och med åtföljande boksignering och handskakning (the master grip) inför en skara betalande fans (495:- exkl moms).

Undrar hur lång tid det tar innan Ulf upptäcker att det blev ”fel” kyrka igen…

 

=>

Ämne: Livets Ord/Trosrörelsen, NYHETER

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?