Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

500-salen 2014-1

lewi-pethrus-1327788070

[DEBATT, Fria samtal] En gammal obekräftad historia från Filadelfia i Stockholm säger att när pingstväckelsens eld brann som starkast, hände det att Lewi Pethrus skickade in de mest högljudda tungomålstalarna i 500-salen. Där kunde de ‘be av sig’ och bönen i stora salen blev således lite mer sansad. Vi öppnar härmed en 500-sal på Aletheia och plockar bort första budet i kommentarsreglerna i detta ‘rum’. Övriga kommentarsregler gäller fortfarande!

“Det är bättre att det kokar över än att det inte kokar alls” var ett av Lewis motton i den tidiga pingtsväckelsen. Här får det ‘koka över’ inom ramarna av övriga kommentarsregler.

Kommentarsregler

§1 Kommentarerna måste vara tydligt kopplade till ämnet för bloggposten. Har kommentarerna ingen sådan koppling så kan de raderas utan pardon.

§2 Kommentarer som har som huvudsyfte att skapa trafik till annan sida kan raderas utan pardon. Med detta menas sådana kommentarer som har till huvudsyfte att flytta frågan från Aletheia till annan plats. Att länka sin egen sida är inte fel, men syftet med kommentaren skall inte vara denna länk.

§3 Kommentarer som kommenterar kommentar som brutit mot kommentarsreglerna kan raderas.

§4 Kommentarer som har som syfte att förolämpa skribenten kan raderas utan pardon.

§5 Skriv inte för långa kommentarer. Läsvärdheten minskar om det blir för långt.

§6 På bloggposter som är skrivna på svenska så önskar vi helst att ni översätter engelska citat så långt det är möjligt. Om ni själva inte orkar översätta citat, så är de förmodligen inte angelägna för någon annan heller. Undantag kan naturligtvis finnas, men förklara då gärna med några korta ord på svenska vad citatet gäller.

§7 Kommentera endast under ett alias eller namn. Om någon tidigare skrivit under alias och önskar skriva under eget namn, så kontakta bloggpostens författare. Adresser finns högst upp på sidan under respektive namn.

§8 Upprepade brott mot kommentarsreglerna leder till svartlistning.

§9 För att kunna kommentera utan moderering krävs en tidigare godkänd kommentar. Därför publiceras inte din första kommentar omedelbart. Någon från bloggen måste först se den för att kunna godkänna den.

§10 Det är ingen mänsklig rättighet att kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet. Om någon av dina kommentarer inte syns så beror det troligen på att något av villkoren ovan inte uppfyllts.

§11 Vi förbehåller oss rätten att använda (citera delar eller i sin helhet) kommentarer fritt i framtida bloggposter med hänvisning till den som skrivit kommentaren.

§12 ”Smygreklam” i form av organisation- eller företagsnamn som signatur är ej tillåtet.

Sist men inte minst ber vi er filtrera alla kommentarer genom 1 Kor 13!

Övrigt:  Aletheia.se förbehåller oss rätten att skicka nyhetsbrev eller meddelanden till dig som lämnat en eller flera kommentarer på någon av våra poster.  Om du önskar ta bort eller lägga till din e-postadress från vår mailinglista kan du göra det här:

http://aletheia.se/newsletter.htm

=>

Ämne: 500-salen, Aletheia Tankesmedja, OPINION & DEBATT, Övrigt

 • Lars Wärn

  ”Edra hjärtan vare icke oroliga. Tron på Gud; tron ock på mig.”
  (Joh 14)

  Shabbat Shalom!

  https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Lars Wärn

  Hade tänkt posta under ”Den svenska oron” men där fungerade det inte för min del.

 • Lars Wärn

  Det talas och skrivs mycket om avlidne Fidel Castro i dagarna. Vissa framhåller tiden då han kämpade för Kubas självständighet och andra diktatorn som fängslade sina motståndare. Man tar fram siffror på hur många som fick sätta livet till i befrielsekriget 1959 och hur många som har suttit i kubanskt fängelse.

  Man glömmer då att USA har internerat mängder av människor på Kuba. George W Bush inrättade fängelset i Guantanamo Bay av det skälet att amerikansk rättslagstiftning inte anses gälla där. De har fängslat många hundra och hållit dem där i decennier utan rättegång. Man använder tortyr för att pressa fram bekännelser och får på det sättet fram ”bevis” för att det det verkligen är ”terrorister” de håller fängslade. Inte heller Kubanska rättslagar gäller enligt USA i Guantanamo Bay, vilket Kuba hävdar. Samtidigt som tortyren pågår i Guantanamo Bay avrättar amerikanska drönare deras kvinnor och barn i Afghanistan och på andra håll i världen.

  Man glömmer gärna att Castro och Guevara ledde ett befrielsekrig för sitt eget land medan George W Bush ledde ett rent anfallskrig på Irak, med en lögn som förevändning. Klassisk amerikansk imperialism. Även i Irak hade USA fängelser för sina ”motståndare” med tortyr som rutin. Kriget resulterade i 100 000-tals döda. USA kom dock genom detta krig i besittning av Iraks olja och optioner på utvinning av världens största, och kanske sista, oljereserver. Detta ända tills IS tog över dem som ett resultat av det amerikanska överfallet på Iraks befolkning.

  På liknande vis har USA tidigare agerat i Vietnam och på andra håll i världen. I Vietnam med miljoner döda som följd och många fler lemlästade. Barnen i Vietnam lider ännu av de kromosomförändringar amerikanernas Agent orange (dioxin) orsakade i landet.

  Kalla inte Castro ”ogärningsman” innan ni har tänkt över de amerikanska presidenternas många ogärningar långt utanför USA´s gränser.

  http://factfile.org/10-facts-about-agent-orange

 • Lars Wärn

  En tanke som ser ut som en handling. Inför Israels Jubelår 2017 infaller ikväll Chanukka och Sabbaten med de kristnas julfirande. En ren tillfällighet får man förmoda. Shabbat Shalom! https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Lars Wärn

  Sveriges utrikesminister ger sitt fulla stöd till de krafter som vill utplåna Israel från Israel. Förstår hon vad hon egentligen sysslar med? Inser hon ansvaret att vara ”ordförande” i FN?

  http://www.sapereaude.se/WallstromAbbas2.jpg

 • Lars Wärn

  Mellanösterns ENDA demokrati visar hon sitt totala förakt.

  Jag ser på ”Förintelsen – Historiens största brott” på SVT-play. Del 7 sänds på Kunskapskanalen 00.25 i natt. Margot Wallström borde se den serien. Hon har hutlöst betalt för att inte göra något eller fatta någonting, skulle man kunna säga. Hon borde åtminstone orka/våga se några nyttiga dokumentärer.

 • Lars Wärn
 • Lars Wärn

  Britterna går vidare med sitt planerade utträde ur ”vilddjurets rike”. Great Britains 🙂 Vi får hoppas på ett Swexit härnäst och gärna även ett Fixit, vad de lider. Norge och Island har redan fixat det. Danmark kan gärna få hänga kvar vid kontinenten med sin falskflaggade euro om de vill det.

 • Lars Wärn

  Jaha, nu har Trump tvingats backa på ett sina mest korkade dekret. Tack vare att det fortfarande finns lagliga domstolar i landet där. Vi får se hur det går med resten. Att låta en sådan som Trump ansvara för ”knappen” till landets kärnvapen är mer än vågat. Men jag brukar säga att, om inte Trump startar det tredje världskriget så kommer NATO att göra det. De rustar för fullt utmed gränsen till Ryssland, vilket manhör väldigt lite om i svensk pk-media. Det man talar om där är ”Rysslands upprustning” och ”det kraftigt försämrade säkerhetsläget i regionen”. Klart som… korvspad att Ryssland måste rusta, trots begränsade resurser, när fiendens arméer samlas omkring dem och sluter sig allt tätare.

  http://www.svt.se/nyheter/utrikes/amerikanska-stridsvagnar-till-baltikum-inom-nagra-dagar

 • Lars Wärn

  Världen blir allt sjukare överallt. Israels Gud vare tack och lov att det fortfarande finns friska beslutsfattare i Kreml.

 • Lars Wärn

  Gluttar på APG29 då och då. Såg att de nu börjar spekulera i om Trump
  kan vara ”Antikrist”. Nu är ju huvudkandidaten Obama ur leken och Putin
  anses fortfarande vara ”Gog” där vad jag kan förstå.

  Om Trump kan vara Antikrist? Absolut inte! Inte om de med begreppet
  ”antikrist” avser ”det första vilddjuret” i Upp kap 13-19. Detta
  ”vilddjur kommer att framträda i Europa. ”Det andra vilddjuret” kommer
  att framträda i Mellanöstern.

 • Lars Wärn

  ”40-åringen har dömts och utvisats på livstid två gånger. Senast för mordförsök på ett par i Bälinge på juldagen 2003. Men gång på gång återvänder den grovt kriminelle 40-åringen till Sverige.”

  Varför är det så få som fattar att det sedan 1994 råder fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital över gränserna inom EU.

  Att utvisa en brottsling till Holland i tron att han sedan inte kan återvända när helst han vill är närmast löjeväckande. Han kan även ta med sig varor såsom vapen och ammunition, knark, prostituerade etc. När han ”sålt” sina ”varor” kan ha ta med sig sitt införskaffade kapital till Luxemburg som exempel. Ett annat EU-land med den fri rörlighet över gränserna.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/44aaE/torped-livstidsutvisad-tva-ganger-gripen-i-stockholm

 • Läsare

  Vad händer? Ni har ju inte skrivit något om LO på väldigt länge, något måste väl finnas att rapportera från högborgen i Uppsala

 • Lars Wärn

  Hälsan tiger still? 🙂

  Katolikerna kan ha dragit ut ur LO tillsammans med Ledaren för att ansluta sig till ”skökan”. Vi uppmanas att göra det omvända d v s draga UT från ”skökan” (vilket jag gjorde för många år sedan).

  Ett fyrfaldigt Hal El Lu Jah! för uttåget ur skökan!

  ”Sedan hörde jag likasom starka röster av en stor skara i himmelen, som sade: ‘HALLELUJA! Frälsningen och äran och makten tillhöra vår Gud.

  Ty rätta och rättfärdiga äro hans domar; han har dömt den stora skökan, som fördärvade jorden genom sin otukt, och han har utkrävt sina tjänares blod av hennes hand.’

  Och åter sade de: ‘HALLELUJA!’ Och röken från henne stiger upp i evigheternas evigheter!

  Och de tjugufyra äldste och de fyra väsendena föllo ned och tillbådo Gud, som satt på tronen; de sade: ‘Amen! HALLELUJA!’

  Och från tronen utgick en röst, som sade: ‘Loven vår Gud, alla I hans tjänare, I som frukten honom, både små och stora.’

  Och jag hörde likasom röster av en stor skara, lika bruset av stora vatten och dånet av starka tordön; de sade: ‘HALLELUJA! Herren, vår Gud, den Allsmäktige, har nu trätt fram såsom konung.

  Låtom oss glädjas och fröjda oss och giva honom äran; ty tiden är inne för Lammets bröllop, och dess brud har gjort sig redo.’ ”

 • Lars Wärn
 • Lars Wärn

  https://israelintheworld.files.wordpress.com/2015/11/1d0d0-wallstr25c325b6m_abbas3.jpg

  Minst sagt överlycklig över att få skaka och krama handen som tillhör en terroristledare.

 • Lars Wärn

  ”Skratta du men det gör ej jag, för jag vet att till sist en dag…”

  Eller uttryckt i mer sekulära termer: Skrattar bäst som skrattar sist 🙂

  Shabbat Shalom!

  https://www.youtube.com/watch?v=dUfGwwlKWmw

 • Lars Wärn

  ”Katolikerna kan ha dragit ut ur LO tillsammans med Ledaren för att
  ansluta sig till ”skökan”. Vi uppmanas att göra det omvända d v s draga
  UT från ”skökan” (vilket jag gjorde för många år sedan).”

  Där kanske tarvas ett förtydligande? Jag har givetvis aldrig varit katolik. Jag lämnade det kristna etablissemang jag varit delaktig i under 40-50 år och som jag ÄLSKADE på 1970-talet (älskar minnet av de åren ännu då jag lärde mig så mycket som jag har glädje och nytta av nu). Jag lämnade det kristna etablissemang som alltmer närmar sig påvekyrkan, d v s ”skökan”.

 • It’s time for the culprits behind Aletheia to come clean on both theological and political associations.

  Åkesson, Trump, Fox News, ”Nils Bildt”, fake news, Steve Bannon, Alex Jones (really the ….), CNN, just complete it!

  When the best liar wins we have reached the end!

  Joh 16:11 Of judgment, because the prince of this world is judged.

  Guess who the competitors to the position of ”prince of this world” are!

  /Kjell

  PS. Sök på ”Nils Bildt” för om jag tar med en länk kommer kommentaren aldrig in.

  Daniel, skulle ett öppet brev hjälpa?

 • Lars Wärn

  Den där Nils Bildt var en kul figur. Han bör vara släkt med Carl Bildt? Apropå Carl Bildt och nationell säkerhet, det behövs ingen nationell säkerhet sedan Bildt grundlurade det svenska folket, körde över Sveriges grundlag och anslöt Sverige till EU. Nästa steg verkar bli NATO. Eller om nu NATO,(mot förmodan) skulle haverera, det gemensamma försvaret i EU. Politiker, säkerhetsfolk m fl i Stockholm är bara marionetter som styrs genom trådar från Bryssel. De låtsas agera ”kraftfullt”, givetvis, annars får de inte ut någon lön.

  Sveriges folk är fördummat men tittar girigt i plånboken. När de inser att de betalar skatt till både Stockholm och Bryssel, dubbelt, för samma saker så kommer de att damma av ”Engelbrekt” och fixa ett SWEXIT (FIXIT next after that)

 • Lars Wärn

  Är man ”svensk försvars- och nationell säkerhetsrådgivare” bör det hållas hemligt, eller hur?

  😉

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/5apqe/fox-news-slappte-fram-okand-bildt

 • Jag är väl medveten om Carl Bildts tillkortakommanden…. Det jag ville påpeka med FoxNews fake-news, alternativa fakta, är att sedan några veckor handlar allt om att ljuga så att så många som möjligt tror det man säger.

  Denna världens furste har fått mer direkt tillgång till maktens högkvarter. Jämför min artikel på egen blogg om ”Zebror”.

  Nu regerar svarta zebror med vita streck.Kolla närmare på Steve Bannon och Alex Jones!

  /Kjell

 • Lars Wärn

  En vacker messiansk lovsång med Paul Wilbur som tillägnas alla ”söndagskristna”

  https://www.youtube.com/watch?v=hQ5J0zppfaI

 • Lars Wärn

  För den senare delen av lovsången ”I enter the holy…” finns en fin video som jag lyckats posta några gånger. Det kanske fungerar en gång till.

  https://www.youtube.com/watch?v=s4CRvAPzxjI

  Videon är på intet vis en fullständig bild av en kommande verklighet, men vackert är det. Man ser Yeshua Messias, närvarande, men han kommer att kallas ”Guds härlighet” utifrån Hesekiel kap 40-48. Han kommer att lysa upp templet med sin härlighet men frågan är om man kommer att kunna möta Honom personligen på det sätt videon visar. Om man går in på detaljerna har de placerat spikhålen rätt i handlederna men inte i fötterna. Arkeologerna har visat oss att romarna drev in spikarna från sidan i hälen då de korsfäste ”brottslingar”

 • Jonas Rosendahl

  Du behöver inte vara nervös för att det tystnar på denna blogg. Det finns inget behov av att höras och synas hela tiden. Sedan har alla vanliga jobb, att skriva kräver tid och ork.
  Såklart kommer en särskild ”andan faller på” så går det snabbt eller nåt ”akut” händer.

 • Läsare

  Tack Jonas för svar. Tyckte att det dog ut lite väl hastigt detta med medlemmen som blev trakasserad av andra medlemmar och inte fick hjälp av ledningen. Sådant behöver verkligen komma fram i ljuset och en uppföljning på vad som hänt vore på sin plats.

 • Lars Wärn

  Det skrevs mycket om det här. Det togs upp i TV. Hur många artiklar respektive UG måste skrivas/sändas i ett enskilt ämne för att du ska bli nöjd?

 • Lars Wärn
 • MyTwoCents – aletheia.se

  Läsare: Tack för feedback och påpekande. Det stämmer precis som du säger -inga rapporter från LO på ett tag. Det är ganska medvetet från vår sida. Dels är vi trötta på att ‘tjata’ om LO. Dels får vi emellanåt feedback från läsare att de är trötta på ständiga LO rapporter. Sedan gick de ut med ett offentligt ‘förlåt’ förra året och då är det lite läge att se vart det leder.

  Med andra ord har vi medvetet legat lite lågt ett bra tag nu med LO rapporter =)

 • Läsare

  Förstår och håller med till fullo. Var mer som ett uttryck för saknad av ”vad händer just nu i församlingssverige”. Sen så är det ju mycket man fortfarande undrar om ang LO vad händer med UE just nu, vad hände med Robert Ekh och hur kunde den historien bara försvinna ut i tomma intet?

 • Lars Wärn

  ”Om ogärningsmännens avföda skall man aldrig mer tala.
  (Jes. 14:20)

 • Lars Wärn

  Såg just dokumentären ”Dox, Bosättarna”. Många vackra bosättningar i Samarien och Judéen visades. Det som upprörde mest i den blandande kören angående Israels bosättningar i de israeliska landskapen Samarien och Judéen var när George W Bush påstod att ”Israel ockuperade västbanken 1967” el likn. Han är lika historielös som Margot Wallström.

  Det är så att Jordanien ockuperade Samarien och Judéen i det judiska Palestina (brittiskt mandat) under åren 1948 fram till 1967 då Israels IDF befriade ockuperade områden och drev de arabiska palestinierna tillbaka till sin del av det brittiska mandatet d v s det arabiska Palestina, numera benämnt Jordanien. Alla araber? Nej en mängd jordanier stannade kvar i Samarien och Judéen. Somliga för att få del av det växande israeliska välståndet och andra enbart för att bedriva terror.

  Många har fått för sig att Bush är både Bibelkunnig och Bibeltroende då han ju är kristen och pingstvän. Detta hängde samman på t ex 1970-talet men knappast idag. Det är mycket tydligt att Bush inte har läst Bibeln och än mindre Bergspredikan. Få sekulära har roffat åt sig så mycket stulen mark i Nordamerika och Sydamerika som den filuren. En äkta ”landgrabber”.

  http://www.counterpunch.org/2006/10/20/bush-s-paraguay-land-grab/

 • Lars Wärn

  ”Många har fått för sig att Bush är både Bibelkunnig och Bibeltroende då
  han ju är kristen och pingstvän. Detta hängde samman på t ex 1970-talet
  men knappast idag. Det är mycket tydligt att Bush inte har läst Bibeln
  och än mindre Bergspredikan. Få sekulära har roffat åt sig så mycket
  stulen mark i Nordamerika och Sydamerika som den filuren. En äkta ‘landgrabber.”

  Ägnade mig för några år sedan att räkna samman fam Bush ”egendomar” och kom fram till att de landområden de ”äger”, och absolut inte behöver för sitt uppehälle, skulle kunna fördelas och livnära kanske 20 000 mindre familjer med lägre anspråk på levnadsstandard. Landområdet de roffade åt sig i Paraguay var på ca 120 000 hektar bara det. Där handlade det för fam Bush även om kontroll över vattentillgångar som är en bristvara och kommer att kunna säljas dyrt i framtiden.

  Israelerna i Samarien och Judéen ockuperar INTE sitt land. De besitter små arvedelar var av det land som lovats till fäderna.

 • Martin

  Definitionen av förtal i brottsbalken kap 5 är: ”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter”.

  När du skriver att Bush har roffat åt sig stulen mark i Nordamerika och Sydamerika är det alltså förtal. Men bara under förutsättning att uppgiften inte är sann.

  ”Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar” Brottsbalken kap 5 första paragrafen andra st.

  För din egen trovärdighets skull vore det klädsamt om du kunde styrka dina anklagelser mot Bush.

 • Lars Wärn

  Jag kan inte sjunka i trovärdighet under Bush nivå.

  Visserligen har Sverige utlämningsavtal med USA (även med t ex Turkiet) men sannolikheten att jag skulle utlämnas för att stå till svars i amerikansk domstol är liten. Skulle det bli så tar jag fram bevis då.

  När började du bli noga med lagen?

 • Martin

  Det lagtexten säger är att det är olagligt att peka ut någon som brottsling om man inte kan bevisa sina anklagelser. Detta är alltså förtal och straffet är böter eller fängelse i två år.

  Jesus halvbror Jakob skriver: ”Förtala inte varandra, bröder. Den som förtalar en broder eller dömer sin broder förtalar lagen och dömer lagen. Men dömer du lagen är du inte lagens görare utan dess domare.” (Jak 4:11)

  Lagen dömer oss skyldiga. Det är dess uppgift. Det finns ingenstans att gömma sig, det går alltså inte att skylla på vare sig dålig uppväxtmiljö eller tandvärk eller en dålig hår-dag. Du gör bara saken värre när du jämför Bushs trovärdighetsnivå med din eller när du skriver om Sveriges utlämningsavtal med USA.

 • Lars Wärn

  ”…böter eller fängelse i två år”

  Enligt amerikansk lag?

  Detta är vad lagen säger i klartext: Du skall icke bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

  På vilket sätt gör jag det värre för mig, menar du? Dubbla böter? 4 års fängelse?

 • Lars Wärn

  ”Detta är alltså förtal och straffet är böter eller fängelse i två år.”

  Var? I SVerige eller i USA? Bush borde ställas inför rätta i Haag men så långt torde inte jag komma.

  ”Den som förtalar en broder eller dömer sin broder förtalar lagen och dömer lagen.”

  Bush är ABSOLUT inte min broder!

  ”Lagen”.. ? vilken lag? Illegalisternas lag, d v s din lag?

  Till sakfrågan; du anser att Bush ockupation av 150 000 hektar stulen mark i Paraguay stämmer väl med budskapet i Bergspredikan? För att inte tala om all den stulna mark Bush ockuperar i USA. vem ockuperar mark i Samarien och Judéen enligt din hemmasnickrade illegalististiska filisofi?

  Shabbat Salaam!

  https://www.youtube.com/watch?v=dUfGwwlKWmw

 • Lars Wärn

  Nåden då? Den räknas inte i din värld? Kanske jag kan slippa undan med 1000 SEK i böter och 6 månaders fängelse? Eller åtalseftergift?

 • Martin

  Du anklagar Bush för att vara en rövare. Jag har ingen aning om Bush har stulit mark i Paraguay eller inte, det är du som hävdar det. Eftersom du inte presenterar några bevis gör du dig skyldig till förtal. Förtal är en av djävulens frukter. Eller tycker du att Jesus uppmanar till förtal i Bergspredikan?

 • Lars Wärn

  Jag anklagar Bush för att ockupera stulen mark i Paraguay. Marken stals från de nativa sydamerikanerna för ett antal hundra år sedan. I USA ockuperar Bush mark som stals från de nativa nordamerikanerna en tid efter folkmorden i Sydamerika. Den sammanlagda arealen av denna mark Bush ”äger” i Nord- och Sydamerika skulle räcka att föda att föda 20 000 familjer om den återlämnades till dess rättmätiga ägare.

  Vad är din reflektion över det?

  Bush har inte stulit mark någonstans, sett till nuvarande amerkansk lagstiftning. Men sett ur Yeshua synvinkel, utifrån Hans Lag, är Bush en storförbrytare utan dess like på jorden idag.

  Att det förekommer brottslighet bland ”pingstvänner” idag är f ö absolut inget unikt.

 • Martin

  Jag vet inte vad han gör med den så jag kan inte uttala mig om det. Men jag tänker på den farmare från Zimbabwe jag träffade på i Peking som hade körts ut ur landet av Mugabe. Den smärta som syntes i hans ansikte går inte att sätta ord på. Dessa farmare bedrev ett fantastiskt jordbruk men var kanske ockupanter i dina ögon. Zimbabwe var en nettoexportör av livsmedel och farmarna bidrog både till landets ekonomi och matproduktionen i Afrika. När farmarna hade dödats eller fördrivits styckades egendomarna upp och delades ut eller såldes billigt (jag vet inte vilket) till folket. Nu har åkrarna för länge sen grott igen och allt blev bara skräp. Dessutom förlorade mängder av människor sin anställning och hela landet är kört i botten. Att göra gott är svårare än man skulle kunna tro.

  Du skriver att Bush ABSOLUT inte din broder. ”Skulle JAG vara broder till en rövare…?” Vilken skillnad mot Paulus som såg sig själv som den störste av syndare. Han levde i ödmjukhet och tacksamhet över Jesu Nåd.

 • Lars Wärn

  Du har den där typiska kristna attityden och ”moralen” som är lika skild från Yeshua, Hans Lag och Hans Bergspredikan som svart är skilt från vitt.

  Inte heller du är min ”broder”. Tvärtom. Sluta svamla om allt det du absolut inte begriper.

 • Lars Wärn

  Världen idag har blivit en oerhört mycket bättre tidning nu än den var då jag slutade läsa den för kanske 5 år sedan. Det mesta av katolicism-propagandan verkar vara bortrensat. Bra och sakliga artiklar om Israel. Någon har ombesörjt en gåvoprenumeration åt mig vilket jag är mycket tacksam för.

  Det är inte ofta jag håller med Swärd men han skrev en bra artikel om modern gnostisism häromdagen. Han fokuserar på människans ansvar för sina kroppar, sin hälsa, miljön och denna jord. Detta är något som vår Skapare är mycket noga med och har visat oss i sin Lag och genom sitt jordeliv här. I Bibelns sista bok säger Han:

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har
  nu kommit, och den tid då de döda skola få sin dom, och då du skall löna
  dina tjänare profeterna och de heliga och dem som frukta ditt namn,
  både små och stora, och då du skall fördärva dem som fördärva jorden.”

  ”…och då du skall fördärva dem som fördärva jorden.”

  Ser det utmärkta programmet UR Samtiden på Kunskapskanalen som just nu har föreläsningar om Agenda 2030, vilket berör det Swärd skrev om och det Herren talar om i Uppenbarelseboken, i Lagen m m.

 • Martin

  Men förtal är okej enligt dig tydligen förenligt med Jesus bergspredikan. Ja Lars, vi förstår alla vem som har ”lärt dig” läsa Bibeln, det är inte direkt att du döljer det.

 • Lars Wärn

  När det gäller gnosticismen finns det delar i det som jag är mycket bekväm med. Det gäller som exempel Satans ursprung och människans ansvar såsom ett gudomligt väsen. Ett ansvar Satan inte tar och de som följer hans exempel kommer att få dela hans eviga öde.

  Johannes citerar:

  ”Yeshua svarade dem: »Det är ju så skrivet i eder lag: ‘Jag har sagt att I ären gudar’.”

  Citatet är hämtat från psalmisten:

  ”Jag har väl sagt att I ären gudar och allasammans den Högstes söner”

 • Lars Wärn

  Du baktalar mig i din ”fader” åklagarens (baktalaren) anda. Bevisa att jag ljuger eller håll tyst!

  Bush borde först och främst ställas inför rätta i Haag för brott mot mänskligheten. Att han rövat land från fattiga i en oerhörd omfattning är av sekundär ordning i betydelse.

 • Martin

  Nej du, Lars. ”Att han rövat land från fattiga i en oerhörd omfattning…” är upp till dig att bevisa. Det förstår du kanske om du tänker efter lite. Men var så säker, du kommer dömas med samma dom som du dömer andra.

 • Lars Wärn

  I ett rättssamhälle, vilket du inte tycks vara anhängare av, ligger bevisbördan på åklagaren (grek diabolos) d v s på dig.

  Jag känner ett djupt lugn inför Domens dag 🙂 Hur är det för din del?

 • Martin

  Jag sa ju att du skulle tänka efter lite! Det är du som är anklagaren, diabolos. Du anklagar Bush för att röva land från fattiga. Därmed ligger bevisbördan på dig.

  Det är ändå lite intressant. 150 000 hektar, vad är det… knappt fyra kvadratmil? Inte samhällshotande för ett land i Sveriges storlek med knappt 7 miljoner invånare. Kanske han vet att han behöver ett hide-away-ställe den dag USA faller i laglöshet och kaos.

  För min del? Också ett djupt lugn. Du är säkert uppväxt i en kyrka, de flesta legalister är det.

  Nu ska jag berätta nåt fullständigt patetiskt. En del kyrkoprodukter börjar göra uppror när de inte upplever Gud i kyrkan på det sätt de skulle vilja. De blir lite radikala, ska följa Bibeln! Inte vara som de andra bänkvärmarna i kyrkan. Men de går nu till lagen, nådens motpol. De blir kritiska, aggressiva, går knappt att ha i möblerade rum. Väl där hittar få ut. För min del är jag inte uppväxt i en kyrka och för oss ser vägen till Jesus så väldigt mycket annorlunda ut. Vi är som den förlorade sonen som kommer hem till Fadern haltande med såriga fötter. Nakna och fattiga. Vi vill aldrig någonsin lämna Fadern och gå tillbaks vare sig till horhuset eller svinstian men detta är något som legalisterna aldrig kommer kunna förstå. De är som den äldre brodern som ville ut och förlusta sig men som stannade av ”trohet” och ”respekt” och allt vad dom kallar det :).

 • Lars Wärn

  NEJ! Denna fåniga diskussion började med att du anklagade mig för förtal! Din….&%¤# … diabol! (eller är du i själva verket legalist?) Vidare hotade du mig med böter eller fängelse i högst 2 år.

  Är 150 000 hektar pluttigt? Du borde veta hut, pöjk! Mina föräldrar födde upp mig och mina 4 syskon på ca 25 hektar åker och betesmark under 1960-1970-talet. Vet hut!

 • Martin

  Fel! Du anklagar Bush för att stjäla land och det är emot svensk lag. Det är faktiskt olagligt i Sverige att anklaga någon för att vara kriminell. Såvida man inte kan bevisa att så är fallet, vilket du inte gör! Tydligen gäller lagen andra men inte dig. Hota med böter eller fängelse? 🙂 Jag skrev att detta är straffvärdet för förtal.

  Du ljuger, jag har aldrig kallat 150 000 hektar pluttigt, du kan helt enkelt inte sluta ljuga och förtala. Jag skrev att det inte är systemhotande. F ö växte min far upp på en gård med tolv hektar.

 • Lars Wärn

  Fel! Du anklagar mig för förtal och är beredd att utdöma straff enligt din lag.

  Du struntar i Guds Lag och uppvisar t o m ett djupt förakt. Det visar din ställning inför Israels Gud – Yeshua.

  ”Är 150 000 hektar pluttigt? ” Jag citerade inte dig, märk väl! Jag läste din åsikt mellan raderna, som vi sa förr när förståndet var mer utbrett i detta land.

  Du verkar anse att Bush har rätt att ”grabba land”? Om alla i ”den vita världen” gjorde detsamma – hur många tunnland skulle det bli över för övriga?

  Hur många hektar din far växte upp på är ganska ointressant i sammanhanget . Det jag skrev är mer intressant. Mina föräldrar försörjde sin familj med 7 personer på ca 25 hektar åker och betesmark. 150 000/ 25 = 6000 familjer som skulle kunna försörja sig på den lögnaktiga ”pingstvännen” Bush rövade mark!

  Då tar vi inte hänsyn till all den mark han och hans familj har rövat åt sig i norra Amerika heller. De behöver inte ens ett tunnland mark för egen försörjning! De har miljoner i pension årligen!

  Roffare och rövare kommer att dömas mycket hårt, var så säker! De som håller dem bakom ryggen går samma öde till mötes.

 • Martin

  Hur är det med förtalarna? Har ni ett annat straff att vänta?

  ”Du verkar anse”, ”…läste din åsikt mellan raderna” Skärp dig nu Lars. Bemöt det jag skriver istället för att komma dragandes med dina gamla halmgubbar. Du bryter mot lagen för att anklaga någon att bryta mot lagen. Ändamålen helgar medlen? Och du anklagar mig för att ha förakt för Guds lag…

  Citat: ”Bush borde först och främst ställas inför rätta i Haag för brott mot mänskligheten. Att han rövat land från fattiga i en oerhörd omfattning är av sekundär ordning i betydelse.”

  Brottsbalken § 5:1: ”Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter.
  Var han skyldig att uttala sig eller var det eljest med hänsyn till omständigheterna försvarligt att lämna uppgift i saken, och visar han att uppgiften var sann eller att han hade skälig grund för den, skall ej dömas till ansvar.” slut citat

  Alltså. Att anklaga Bush för att ha ”rövat land från fattiga i en oerhörd omfattning” utan bevis är olagligt.

  Q.E.D.

  Haha, beredd att utdöma straff…

 • Lars Wärn

  ”Skratta du men det gör ej jag, för jag vet att till sist en dag…” Vi som gick i söndagsskola vet fortsättningen.

  ”Bemöt det jag skriver…”

  Bemöt du det jag skriver. Hur mycket mark kan Bush och liknande oligarker röva till sig innan du anser det är nog?

  Jag stödjer en liten farm i Rwanda. Den är kanske 1/2 tunnland stort. En normalstor farm i Rwanda är på ca 1-5 tunnland. Detta enorma landområde Bush med familj har rövat åt sig i Paraguay skulle alltså räcka att försörja 300 000 familjer i Rwanda. Eller om de har den mindre storleken jag nämnde – 600 000 familjer. Kanske det handlar om sammanlagt över en miljon familjer om vi räknar in det land Bush med familj har roffat åt sig i Nordamerika.

  Har du ingen som helst känsla för rättfärdighet? (Nej det har du inte, det märks i allt du skriver)

  Återigen; det är du som anklagar mig för förtal vilket gör dig till en anklagare (åklagare, förtalare, baktalare, diabolos, eller kort och gott en djävul).

 • Martin

  Du är så tråkigt förutsägbar Lars. Du letar konflikt till höger och vänster och anklagar hejvilt människor för att tillhöra djävulen. Och så fort någon riktar spegeln tillbaka mot dig gråter du som en liten pojke.

  Att leta konflikter på nätet verkar vara din favoritsysselsättning (dock är det inte min) så jag låter dig få sista ordet.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lars och Martin: Ledsen att jag missat detta men var på resande fot. Denna typ av meningsutbyte är absolut inte ok. 500 salen är till för att prata fritt och ha lite högre i tak, men det här är inget meningsfullt samtal.

  Det är härmed avslutat. Tack för att ni respekterar vårt önskemål från Admins sida. /Daniel

 • Lars Wärn

  Den holländske höger-populisten Pim Fortuyn var öppet homosexuell. Det skulle inte förvåna mig om Geert Wilders ”kommer ut” som ”stjärtgosse” vad det lider (eller vad vi lider). Ingen ovanlig läggning bland höger-extremister. Se vidare i Lothar Machtan´s utmärkta biografi ”Hitlers hemlighet: en diktators dubbelliv”. (Kan citera utvalda delar ur mitt ex av boken vid behov)

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nu surrar du. Homosexualitet är inte bundet till politisk värdegrund.

 • Lars Wärn

  Det menade jag absolut inte. Det är däremot märkligt att högerextremister ofta vänder sig emot homosexualitet samtidigt som flera av dem visat sig ha den läggningen. Varför Pim Fortuyn mördades 2002 vet vi inte men vi kan ana varför nazistledaren Ernst Röhm, som också var praktiskt taget öppet homosexuell, mördades 1934. Han visste helt enkelt för mycket om Hitlers dubbelliv och dubbla budskap.

  Där kan det tilläggas att Hitler använde den metod Erdogan kopierat nyligen. Att rigga en statskupp och på det sättet skaffa sig anledning att fängsla och avrätta politiska motståndare samt andra de ville göra sig av med.

  Hörde just Katarina Sandström använda ett alternativt uttal av Gerts namn. Det läte inte så mycket bättre då hon tonade ner ”r”. Paret i nyhetsnorgon skrattade sig nästan fördärvade då de för några veckor sedan skulle uttala populistens namn

 • Mattias

  Stjärt Wilders , finns anledning att hålla med Wärn.

 • Lars Wärn

  Hörde just på nyheterna att regnbågsflaggans skapare har avlidit. Han skapade en flagga med 8 färger men den nuvarande bögfanan har bara 6 färger. Det är mycket att tacka Israels Gud för. De kopierar Guds verk och missbrukar Hans symbolik, men börjar genast att förfalska. Guds tal är 888 – djävulens 666. Vetenskapen erkänner 7 färger i regnbågen men det finns alltid en ytterligare dimension i vår Gud, Israels Gud.

  http://www.pingstung.se/leva-livet/leva-livet-bloggen/100892-regnbagen-var-tecknet-pa-loftet-som-gud-gav-at-noa

 • Lars Wärn

  Kunskapskanalen är bäst! Just nu en serie om det romerska riket och i detta avsnitt om Masada.

  https://www.tv.nu/p/1CUoMh-N-4k13

 • Lars Wärn

  Ser på Nyhetsmorgon söndag. Veckans höjdpunkt. Jenny ensam men hon klarar sig själv utomordentligt. Ok, det blir roligare om de är två och ”käftar” lite… men ändå.

  Nu skall det svenska folket lära sig att laga svensk kyckling. Äntligen. Till detta krävs det en iransk kock. Men han gör det hela så mycket bättre 🙂 (Var inte Niklas Strömstedt med i Så mycket bättre b t w? Eller minns jag fel? Jo, man kan bli lite avis på Niklas ibland som har fått en sådan underbar hustru, men å andra sidan förtjänar han det väl)

  Herrens vägar äro outgrundliga 🙂

 • Lars Wärn

  Hörde igår på nyheterna att grundvattnet är lågt.Det kan bli ransonering av dricksvatten i sommar. Det gäller särskilt sydöstra Sverige. Flera kommuner i Götaland får sitt vatten från reservoiren Vättern via pipelines. Jag förslog att de skulle lägga en pipeline från fastlandet till Öland, som har ett extremt lågt grundvatten. Vad jag förstår nappade någon på förslaget.

  Kommer att tänka på Elia och den långa torkan. Vad berodde den på? Varför kom det plötsligt skyfall i Israel, efter Elias möte med Baals-prästerna på Karmel?

 • Lars Wärn

  Är blockerad (på livstid) på APG29 men kan inte låta bli att reagera på denna artikel:
  https://www.apg29.nu/index.php?artid=27827

  Är det så här invandrare från Mellanöstern får se Sverige när de kommer hit så har jag viss förståelse för det som kallas ”radikalisering”.

 • Lars Wärn

  Det är bara Kina som har fått känna av hagel på 50 kilo (Upp 16:21) men det
  var länge sedan nu. En försmak av vad som kommer att drabba
  ”vilddjurets rike” i den annalkande vedermödan (Upp 16:21)

  http://www.ecns.cn/2017/04-06/252286.shtml

 • Lars Wärn
 • Lars Wärn

  Några funderingar kring gårdagens händelser från en vapenbroder på en blogg som nog är borta nu.

  https://levandetro.wordpress.com/2017/04/08/attacken-i-stockholm-islam-i-sverige/

  Den som är trogen i det lilla skall anförtros mycket, säger Evangelium.

 • sam

  Vem firar påsken och vem firar Det osyrade brödets högtid.? Vem vet att Pesach är måltiden som inleder det osyrade brödets högtid ?

 • Lars Wärn

  Ser på SVT hur danska bönder tvingas märka sina kära husdjur enligt EU och deras förbannat stora lagsamling på 30 000 sidor lagtext i Bryssel Djurplågeri i statlig regi.

  https://www.svtplay.se/hundra-procent-bonde

 • Lars Wärn

  Nästa steg är EU-märkning av djurens ägare och all deras medmänniskor.

 • Lars Wärn

  Jag fattar inte hur en enda rättfärdig vill kalla sig ”kristen” idag. Själv är jag messianskt troende sedan många år. Allt jag ser ”de kristna” göra är i strid med Yeshua Bergspredikan. De samlar på sig mindre, större eller enorma rikedomar i framgångsteologisk anda, inte minst. De ”botar sig själva” i enlighet med trosläran. De skiter fullständigt i den Israels Gud jag väntar. Han blir inte nådig mot alla dessa, ”de kristna”, de förbannade, när Han kommer.

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har nu kommit, och den tid då de
  döda skola få sin dom, och då du skall löna dina tjänare profeterna och
  de heliga och dem som frukta ditt namn, både små och stora, och då du
  skall fördärva dem som fördärva jorden.”
  (Upp kap 11)

  ”Jag trampade ned folken i min vrede

  och gjorde dem druckna i min förtörnelse,

  och jag lät deras blod rinna ned på jorden.”
  (Jesaja kap 63)

 • Lars Wärn

  Har frågat bloggägaren vem jag skall omvända mig från och till vem. Inget svar. Bör jag avsvära mig Yeshua och tillsvära mig Satan för att åter få kommentera på APG29? Vad tycker ni?

 • Mattias

  Jesus sa inte att messiastroende ska sitta hemma tycka saker hela tiden.
  Skaffa dig ett liv som man brukar säga.

 • Janneyo114

  Mat 5:3 Blessed are the poor in spirit: for theirs is the kingdom of heaven.
  Mat 5:4 Blessed are they that mourn: for they shall be comforted.
  Mat 5:5 Blessed are the meek: for they shall inherit the earth.
  Mat 5:6 Blessed are they which do hunger and thirst after righteousness: for they shall be filled.

 • Lars Wärn

  Jag har Vägen, Sanningen och Livet. Vad har du?

 • Mattias

  Du hade kanske det men inte nu längre, bitterhet tillhör inte Andens frukter, men du har kanske inte Den Helige Ande i ditt liv. Men det är inte min sak att bedöma dig.
  Jag är tyvärr själv mer ordets hörare än dess görare, men det finns nåd och möjlighet till bättring fortfarande.

 • Lars Wärn

  Nej, du kan inte bedöma mig. Ditt ständiga och återkommande hackande på nästan allt jag skriver visar mig att endast ”åklagaren” är din ”herre och gud”.

 • Mattias

  Och du åklagar större delen av kristenheten! VAD gör du själv?

 • Lars Wärn

  ”And we know that we are of God, and the whole world lieth in wickedness.”
  (Johannes evangelium, KJV)

 • Lars Wärn

  Intressant om Bysans på Axess-TV nu. I detta avsnitt handlar det om hur de ”kristna” korsfararna från Rom och från andra hål i västra Europa plundrar, våldtar och mördar i det ”kristna” Bysans på sin väg till Jerusalem. Kristna är minst sagt för djävliga. Inte minst mot varandra.

 • Lars Wärn

  Jag gillar den tjejen bättre och bättre. Modig tjej. Hon värnar om
  djuren, naturen och inte minst människan. Har just sett avsnittet om
  njurdonationer i Bangladesh. Lite lik min dotter med liknande genetisk
  mix. Hård men rättvis. Även mot pappa.

  http://www.kunskapskanalen.se/artiklar/smugglarna-1

 • Miriam

  ”Lite lik min dotter med liknande genetisk mix. Hård men rättvis.”

  Måhända handlar det mer om imitation än genetik……? 🙂

  (Inte mer om barnen nu)

 • Lars Wärn

  Det där hängde jag inte med på riktigt…

  Nelufar Hedayat arbetar ganska likt Janne Josefsson med sin stab av kunniga reportrar. Hon använder även viss taktik á la Wallraff, liksom UG. Sådant behöver vi mycket mer av på fler håll i världen idag.

  http://webb-tv.nu/smugglarna-ur-play/

 • Lars Wärn

  Någon på APG29 anser sig ha svaret på när ”uppryckelsen” kommer att ske?

  ”Så ett svar på frågan när Herren hämtar sin församling, är att det sker
  precis när hedningarnas fulla antal är fyllt, som är den sista
  människans frälsning före uppryckelsen.”

  Vilken gallimatias. För det första har den svenska kristenheten i ett sekel eller mer talat om ”uppryckandet”, inte ”uppryckelsen”. För det andra blir den siste hedningen, eller israeliten, slutligt frälst när han/hon ”rycks bort på skyar” om tusentals år, i enlighet med Pauli profetior i Första Thessalonikerbrevet och det Andra Thessalonikerbrevet. Vad säger då versen personen ifråga citerar från Romarbrevet?

  ”Rom 11:25 – ‘Bröder, jag vill att ni skall känna till denna hemlighet,
  för att ni inte skall ha för höga tankar om er själva: förstockelse har
  kommit över en del av Israel och så skall det förbli, till dess att
  hedningarna i fullt antal har kommit in.’ ”

  Var i versen står det om någon ”uppryckelse”? Var i Rommarbrevet står det om någon ”uppryckelse”? Var i Bibeln står det om någon ”uppryckelse”?

  Själv läser jag om ett ”bortryckande” i 1 Tess:

  ”Ty Herren skall själv stiga ned från himmelen, och ett maktbud skall ljuda, en överängels röst och en Guds basun. Och först skola de i Kristus döda uppstå; sedan skola vi som då ännu leva och hava lämnats kvar bliva jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes; och så skola vi alltid få vara hos Herren. Så trösten nu varandra med dessa ord.”

  Detta skall inte ske förrän det är dags för ”Herrens dag” d v s den dag då ”himlakropparna med dånande hast förgås”, inklusive denna jord. Det sker först om tusentals år. Då blir det dags att evakuera ”de heliga” från denna jord till den nya. De heliga alltså, inte en avfällig kristenhet.

 • Lars Wärn

  Intressant vetenskaplig föreläsning om Guds existens på Kunskapskanalen nu (UR Samtiden)

  http://urplay.se/program/201588-ur-samtiden-vetenskapsfestivalen-2017-tillit-korruption-och-ansvarsutkravande

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Lars Wärn

  Hur mycket griskött får man äta innan det är kört? Hur mycket griskött åt du själv innan det nästan var kört för dig?

  Just det faktum att du själv ätit både blod och gris borde väl göra dig en aning ödmjuk eller fick du pga din mänskliga storhet mer nåd än vad du är beredd att ge grisfrossande människor här? Varför är du så hård?

  Blev du det när du lärde känna YHWH?

  Hur var du i din ungdoms dagar när du först lärde känna Jesus på örebromissions tiden? Om du var lycklig då blev du ännu mera salig efter att ha slutat äta svin?

  Du måste givetvis svara ja på den frågan antar jag men du låter inte som en salig människa utan som en ensam bitter gammal man som skulle behöva få läkas ihop av den som en gång frälste dig.

  Varför behöll han dig i mörker så länge när han på ett enkelt sätt kunnat förklara för dig med en gång att sluta svina ner din själ?

  Aldrig har det varit lättare för Jesus att undervisa mig som i den första tiden och mycket fick jag lära mig och skinkan på mackan sa han ingenting om.

  Kanske jag och andra borde ha mött dig istället för Jesus eftersom han frälste oss så oerhört bristfälligt? Varför så hård i din ton när du själv syndat på samma sätt tidigare?

  Tänk om Gud velat då hade du varit borta och förtappad för länge sedan men så funkar ju inte Gud.

  Varför tycker du att Gud ska ge oss en omildare behandling än vad du själv fick?

  Har du senaste åren ens en smula funderat på om du på något sätt kan ha förvillats?

  Jag har läst mycket av dig och sett en degenererande utveckling och tycker att det är tråkigt särskilt med tanke på att du själv är helt övertygad om att du utvecklas på ett överlägset sätt jämfört med i stort sett samtliga du debatterar med.

  Går inte högmod före fall?

  Ta dig nu en funderare i vart fall! Du behöver salighet på djupet och har mycket att ge och det är tråkigt att en katt ska sluta som ditt enda sällskap eftersom den aldrig kommer att säga emot dig.

  Dina rötter är välsignade men du förmår själv inte längre att förmedla välsignelse, bara motsatser och bara det borde vara nog för att väcka en gammal väckelse ådra som du dock har kvar inom dig.

  Min avsikt är inte att vara dum mot dig utan att försöka att nå en sträng i ditt inre av nåd, barmhärtighet och sann kärlek.

  Avstå gärna gris och blod men var försiktig med dina medmänniskor och anser du att jag och andra inte är frälsta så bör du älska oss så mycket mera för att om möjligt vinna någon av de förtappade!

 • Ulrika

  Fick min beskärda del av förmaning från annat håll igår (via e-post).

 • Snabelsonjo Lundqvist

  Det är farligt att tycka på nätet och vissa går ändå inte att påverka. Bättre att ödsla sina krafter där det finns hopp!

  Nåd å frid tappre stridskvinna! Var vid gott mod HERREN är med dig!

 • Ulrika

  Tack och detsamma så mycket.

 • Lars Wärn

  Blev så inspirerad av TV-reklamen:

  ”Yes, Sveriges drygaste diskmedel”

  Mitt tillägg: Yeshua – världens drygaste diskmedel!

  Kanske snarare tvättmedel? De har även tvättmedel numera såg jag någonstans.

  ”Dessa äro de som komma ur den stora bedrövelsen, och som hava tvagit sina kläder och gjort dem vita i Lammets blod.”

  Här kan man förfalla till att bli hädisk och citera Strindberg, men det var inte avsikten.

  Jag erkänner bara den reklamen, Yes, i TV. Min Katt, Kattarina, erkänner Whiskas reklam i TV. Det är hennes ensak, men verkar stämma mycket väl den med.

  https://www.youtube.com/watch?v=nS7Bg0hnT40

 • Lars Wärn

  Har just sett sett Linda Lindorff i programmet ”Linda och djurens hjältar” Vet inte hur jag hamnade där men älskar jordens ormar (”världens” många, månghövdade ”ormar”, är en helt annan sak)

  En fantastisk dokumentär (trots Lindas avskyvärda efternamn). Linda följer en nativ amerikan i hans jobb att rädda kontinentens ormar och får jobba lite själv emellanåt. (Kommer nog på TV4 Play senare,Linda och djurens hjältar )

  Skrev till Daniel, privat, angående ormar följande (i email):

  ”Angående ‘ormen’; ett typiskt kännetecken, som de nativa amerikanerna noterade angående de vita
  inkräktarna, är den kluvna tungan (även några ödlor såsom varaner bär på samma åkomma… en hjälp
  för dessa att i naturen lokalisera sitt byte med stereoskopiskt luktsinne).”

  Studerade Asiens ormar, även Indiska Oceanens (där jag själv har fiskat och där man kan få en havskrait i nätet vid otur) och Stilla havets havsormar, på 1990-talet och blev förälskad. Så vackra, så genuina, så fulländade! Så ofarliga, 95% av dem. Min favorit i havet blev Havskraiten, och och på land… De är för många… Kanske den svenska Hasselsnoken duger?

  Havskraiten:

  https://www.youtube.com/watch?v=BM5wuGRQN54

  The Seakrait. En av världens absolut giftigaste ormar. Hugger bara om den provoceras. Som när någon försöker rädda den ur fisknätet.

 • Lars Wärn

  Sea Karit. En bakgifttandad snok, havslevande. Kobran är en liknande art men lever på land. Man kan fråga sig varför de havslevande bakgifttandade snokarna behöver så många gånger mer gift än de landlevande kusinerna. Svaret är mycket enkelt. Havsvattnet späder ut giftet. Havet är dessutom mestadels grymt djupt. Ormen måste veta ungefär var offret faller till botten i oceanens djup, Hinner offret simma kilometer efter hugg blir läget för måltiden mer ovisst.

  En annan sort, de allra vackraste i tropikerna, är de flygande ormarna av släktet Chrysopelea. Varför är de så så snälla och biter sällan, men har ett så starkt gift? Samma sak där. Offret som blir bitet försvinner ner mot marken, kanske 50 m under djungeltaket, och behöver tagas i anspråk innan någon annan gör det.

  När jag kom hem från tsunamins Sri Lanka 2005 och gjorde morgontoalett, här hemma, slingrade sig en mycket liten mörk orm vid mina fötter. En krait, var min första tanke. Sri Lankas mest dödliga orm på land. Den kunde ju ha kommit med i resväskan, trotsa att vi vädrade dem utomhus i vinterkylan efter hemkomsten. Jag böjde mig ned och såg de gula märkena bakom huvudet och insåg att det var en liten snok som hade kommit in i huset med veden. Väl det. I Sri Lanka heter ormen ”åtta-fots-orm” (fritt översatt från tamil). Detta namn har den lilla ormen, som gärna gömmer sig i stövlar o dyl, fått därför att den som blir biten hinner gå åtta steg innan han/hon segnar ned och dör. Då är den svenska snoken att föredra 🙂

 • kjell

  Vad har hänt med alla dagens inlägg på aletheia?

  Har Stefan Swärd lagt ner sin blogg?

 • Ulrika

  Vill förstå vad dessa 4 herrar sjunger. Kan någon hjälpa till att översätta delar av eller hela texten?

  Tack på förhand.

  https://www.youtube.com/watch?v=RPQ_DK8gFbQ

 • Jonas Rosendahl

  Stefan Swärd har haft problem med sin bloggsida. Men den fungerar nu igen…

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nja, det är ju en hel predikan, som så ofta när Gaither band möts.

  Engelska texten:

  There’s a line that is drawn through the ages
  On that line stands an old rugged cross
  On that cross, a battle is raging
  To gain a man’s soul or it’s loss
  On one side, march the forces of evil

  All the demons, all the devils of hell
  On the other, the angels of glory
  And they meet on Golgotha’s hill
  The earth shakes with the force of the conflict
  And the sun refuses to shine
  For there hangs God’s son, in the balance
  And then through the darkness he cries

  It is finished, the battle is over
  It is finished, there’ll be no more war
  It is finished, the end of the conflict
  It is finished and Jesus is Lord

  Snabböversättning (fritt, obs inte ordagrant, det blir konstigt)

  En linje går genom denna tidsålder
  På den linjen står ett urgammalt kors
  På det korset rasar en strid
  Att få eller förlora människans själ
  På den ena sidan, marscherar ondskans andemakter
  Alla demoner, hela helvetets ondska

  På andra sidan änglarna i himlarymderna
  Och de drabbar samman på Golgothas kulle
  Jorden skakar av denna strid
  Till och med solen vägrar att skina
  När Guds son hänger mellan himmel och jord

  Sedan ropar han ut genom mörkret
  Det är fullbordat, slaget är över
  Det är fullbordat, det kommer inte bli mer krig
  Det är fullbordat, slutet på striden
  Det är fullbordat och Jesus Herre nu är

 • Ulrika

  TACK!

  Köper du hela texten?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tycker sången är dramatisk, rörande och mäktig. Det enda jag spontant reagerade på teologiskt är ‘It is finished, the end of the conflict’ som jag kanske lite slarvigt översatte till ‘Det är fullbordat, det kommer inte bli mer krig’

  Jag tror ju inte att vare sig konflikten eller striden beroende på hur man översätter är över. Men, det är en tolkningsfråga. Just denna strid är över. Jesus säger ju att det är fullbordat, så jag tror inte det är detta författaren försöker säga heller.

  Så här tänker jag: Striden mellan Ormen och Jesus är över. Han har vunnit seger och tagit nycklarna till dödsriket o.s.v.

  Dock står du och jag fortfarande i strid med satan. D.v.s. han strider mot mänskligheten så länge han kan och får. Denna strid måste vi vara vakna över annars slits vi i stycken.

 • Ulrika

  Håller med dig!

  Trillade över den här videon nedan. (Den behöver du inte översätta, mannen i den talar så tydligt)

  Har du sett den?

  https://www.youtube.com/watch?v=rwNrmkJ-yiI

 • kjell

  Okej, men varför tog du bort ditt inlägg, det är väl en intressant text pred 10:2 (1917) som ställdes som fråga till dig, du som studerar teologi, om jag fattat rätt.
  Samtidigt som jag sett att du tagit bort inlägget, så skymtar inlägget några sekunder precis när man går in.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Ha ha. Ja, killen är ju brutal, orädd och lite johannes-döparen-aktig…. Såg för nån månad sedan

 • Ulrika

  Vet du! Tänkte också på Johannes Döparen gällande rösten. Rakt ut bara! ”Gör vägen rak för Herren” är inga ord man sitter och smusslar ut i ett hörn.

  Man kan säkert tänka att den här mannen är lite väl rak men då kan man betänka att trots hans tydlighet var det många som inte valde att lyssna. Och framförallt, det var även genom detsamma som många lyssnade.

  Ett sätt för andra att ta efter? Nja, det här är nog den här mannens uppgift och personliga stil, han är uppenbarligen gjord för det och visst blir man uppmuntrad.

 • Jonas Rosendahl

  Kommer inte exakt ihåg detta. Men minns svagt att jag tog bort ett inlägg på Stefans blogg som jag tyckte blev alldeles för spretigt. Andra skrev och fomulerade det bättre. Men det är ju inte roligt om det fortfarande på nåt sätt syns, när jag tagit bort det. Det måste vara en svag teknisk plattform de har. Ska tänka på det i fortsättningen, att tekniken kan man inte lita på, så jag inte skriver nåt förhastat.

 • kjell

  Inlägget syns bara i några sekunder, och jag vet inte om det går att frysa det i det läget.
  Angående pred 10:2 enligt 1917, kan det möjligen handlat om politik på den tiden också.

 • kjell

  Daniel nu hoppar inte figurer i bilden längre, men det är fortfarande kvar en reklamskylt för Facebook som man om och om igen måste klicka bort.

 • kjell

  Det hade varit bra om det gått att hantera videon, back-fram osv, och med svensk text.

 • Lars Wärn

  Jag hade förväntat mig att Aletheia skulle ge sin hyllning till Sveriges förste katolske kardinal. Men där ser man. Apropå kardinaler läste jag just en typisk artikel angående vatikanen. Det är inte så mycket bättre nu än det var på påve Borgias tid.

  https://sputniknews.com/europe/201707051055248044-gay-sex-vatican-orgy/

 • Lars Wärn

  Läste en kort men koncist artikel på bloggen ”Levande tro”:

  ”På olika kristna sidor diskuteras helvetets existens,
  och jag förstår inte att kristna har problem med att
  helvetet finns.

  Vari ligger problemet?

  Helvetet är skapat för djävulen och hans
  änglar.

  Enligt Guds Ord finns det 2 olika slags människor,

  Guds barn och djävulens barn.

  Guds barn håller sig till Gud och är en ande med
  honom.

  Djävulens barn håller sig till djävulen och är en ande
  med honom.

  Efter döden så följer Guds barn Gud och blir ett med
  Gud

  och djävulens barn följer djävulen och blir ett med
  djävulen.

  Var sak på sin plats alltså och alla får som de
  vill.

  Är inte det ett uttryck för Guds Kärlek om
  något?

  Jag tror inte ett dugg på, som de amerikanska
  helvetes-skildringarna brukar skildra, att helvetet är fyllt av människor som
  ångrar sig och skriker till Gud om nåd.

  Inte alls!”

  Vet inte om denna är en av de sidor bloggaren har läst men ämnet har ju tagits upp här om än lite OT. Oavsett vad är sanningen den att dagens kristna har problem med stora delar av Bibelns ord.

  https://levandetro.wordpress.com/2017/07/11/helvetet/

 • kjell

  Är det någon som översätta denna text, så den går att sjunga på Svenska https://youtu.be/tg551q9wt1o

 • kjell

  Jag hittade texten på Engelska men kan inte språket.
  I’m Free
  Lynda Randle
  Sångtexter
  So long, I searched for life’s meaning
  Enslaved by the world and my greed
  Then the door of my prison was opened by love
  For the ransom was paid
  I was free
  I’m free from the fear of tomorrow
  I’m free from the guilt of my past ooh!
  I’ve traded my shackles for a glorious song
  I’m free
  Praise the Lord, free at last!
  I am free from the guilt that I carried
  From the dull empty life, I’m set free
  For when I met Jesus he made me complete,
  He forgot the foolish child I used to be
  I’m free from the fear of tomorrow,
  I’m free from the guilt of my past oh
  Oh, I traded my shackles for a glorious song
  I’m free!
  Praise the Lord, free at last!
  Oh!
  I’ve traded my shackles for a glorious song!
  I’m free, Praise the Lord free at last!
  Låtskrivare: Joe Tate
  Text till I’m Free © Capitol Christian Music Group

 • Lars Wärn

  I rötmånadstid får man försöka hitta nyheter. Det har spekulerats i om pastor Berndt har övergivit den evangeliska tron och börjat vända sig till den katolska kyrkan. Det talas bl a om ”skärselden” i de citat han har på en nyligen uppdaterad undersida som verkar vara emot den bibliska läran om de eviga straffen.

  http://berndtisaksson.dinstudio.se/page_380.html

 • Lars Wärn

  En annan rötmånadshistoria är den om Anders Borg. Om han är skyldig eller ej borde det inte råda någon tvekan om. Han har ju bett om ursäkt för sitt beteende. Han ursäktas på vissa kristna bloggar vilket kan bero på att han bekände sin kristna tro under tiden som finansminister.

  http://aletheia.se/2011/12/21/finansminister-borg-tidigare-ateist-numera-troende-kristen/

 • Lars Wärn

  Kommer att tänka på Petras finaste sång:

  https://www.youtube.com/watch?v=NErE5B2-3-4

 • Lars Wärn

  Profetia från det förrförra seklet?

  ”Baron Trump’s Marvelous Underground Journey”

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=844985919011801&set=a.221583314685401.1073741826.100005012012896&type=3&theater

  ”CHECK THIS BOOK OUT…
  ”Baron Trump’s Marvelous Underground Journey”, by Ingersoll Lockwood, came out in 1893.

  It’s about a boy named Baron Trump who can time travel. His next book
  was called ”The Last President”, of which the president had a cabinet
  member named Pence…”

  (Leilani Masaniai)

 • Detta är ett svar till Janne Melkerssons kommentar ”14:43, Onsdag Aug. 23”. Off topic diskussion pågick i artikelns som har rubriken ”Joel Halldorfs beskrivning av pingströrelsen”.

  Jag hittar inte din kommentar där du publicerade den. Kanske modererades den bort. Därför återger jag den här tillsammans med mitt svar.
  ===== CITAT Janne Melkersson =====
  Som jag tidigare skrev tror jag att betydelsen av sammanhanget är dubbelt.

  Att låta Petrus tolkning avgöra vad Herren menade kan inte vara grunden för tolkningen utan det bör vara Herrens egna ord. Som redan i Mark 7 förklarade att all mat renas genom magen;
  Då sa han till dem: Är ni också så oförståndiga? Förstår ni inte att inget som utifrån kommer in i människan kan orena henne? 19. För det går inte in i hennes hjärta utan ner i magen, genom vilken all mat renas och har sin naturliga utgång”

  Jag tror att Herren menar vad han säger därför tror jag att sammanhanget handlar om att Herren ”slår två flugor i en smäll” det handlar om mat och att hedningarna har del i Guds frälsning
  ===== SLUT CITAT =====

  Du gör samma fel som Lars Wärn. Det är ett vanligt och klassiskt fel av typen ”eiseges” alltså att läsa in egen tolkning i bibeltexter.

  Texterna kan bara förstås rätt om man läser dem i sina sammanhang. Vem talade med vem? Vad handlade samtalet om? Vilka associationer och konnotationer hade de inblandade?

  Texten i Markus 7 och Matteus 15 handlar om ett tillfälle där fariseerna menade sig ha funnit bevis att lärjungarna föraktade buden och bröt mot dem.

  Jesus försökte som vanligt undervisa om att buden är till för människorna medan fariseerna i praktiken ansåg att människorna var till för buden. Jämför med händelsen som beskrivs i Markus 2 och som avslutas med Jesu ord: ”Sabbaten skapades för människan och inte människan för sabbaten. Alltså är Människosonen Herre också över sabbaten.”

  I Syd-Amerika finns det stora feta larver. Jag vet inte vad dessa heter på svenska. Det är larver till en skalbagge som lever i oljepalmerna. Larverna äter gamla palmer som fallit till marken och är därför feta. De är ungefär stora som en tumme. Vissa folk där anser dessa larver vara en delikatess. Man vrider av huvudet på dem och klämmer ut den feta smeten som finns i kroppen. Det är den smeten man slickar i sig. Men man kan även steka dem med lök, salt och peppar. Smaken liknar stekt svamp på grund av kitinet i larvens skinn/skal. Ett tredje alternatv är att torka dem och sedan äta som snacks. Mycket proteinrik mat som dessutom innehåller nyttiga fetter och essentiella aminosyror.

  En bild finns här: https://www.vers-inspiratie.nl/upload/images/vlees/vleesvarianten/InsectenEnz/Larve.jpg

  Det är knappast något som du skulle tänka på om någon talar om mat. Eller helt säkert inte något som de som var närvande när Jesus undervisade kunde ha associerat med ordet ”mat”. När matbuden kommer på tal i GT så används i den svenska översättningen ”avskyvärt”. En modernare synonym skulle kunna vara ”snusk”. Judarna undervisades om skillnaden mellan ”mat” och ”snusk”.

  När Jesus talade om ”mat” hade han ingen hemlig agenda att senare förklara det som lyssnarna ansåg vara ”snusk” för rent!

  Låt oss då sedan ta upp duken med äckligt snusk som sänktes ned inför Petrus.

  Ingen enda synaps i hans hjärna kunde föreställa sig att något sådant kunde hända. Han blev helt och hållet chockerad. Han satt och undrade vad denna fruktansvärda mardröm kunde betyda.

  Då kom något betydligt mindre chockerande och rinde på dörren. Människor, inte maskar och tusenfotingar. Människor som var sända av Gud. Alltså förklarade för ”rena” i betydelsen att man fick umgås med dem. Petrus hajjade, för tillfället. Han föll senare tillbaka i sina fördomar. (Gal. 2:14)

  Direkt till dej Janne Melkersson:

  Inte behöver du hitta på gömda budskap i Bibeln. Det finns ju tydliga texter som visar att matbuden hör till förbundsavtalen och inte gäller hedningar.

  Till sist: Inympade kristna blir inte judar!

  Ympa in en äppelgren i ett päronträd, eller tvärt om. Den inympade grenen kommer (i enlighet med Guds vilja) att behålla sin särart. Det blir aldrig päron på äppelgrenen!

  Om du är etnisk jude, var då etnisk jude. Gärna Messiastroende.

  Om du är en hedning kan du aldrig bli annat än den du är. En hedning frälst av nåd som en gång får bli den Herren avsåg dej att bli. När du tar emot den vita stenen med ditt Namn. Ett Namn som bara du och Herren känner. (Upp. 2:17)

  /Kjell

 • Lars Wärn

  ”Du gör samma fel som Lars Wärn. Det är ett vanligt och klassiskt fel av typen ”eiseges” alltså att läsa in egen tolkning i bibeltexter.”

  Du gör felet att sätta tilltro till de katolska tillägg som gjorts vid översättningar. Läs den text som översatts och försök att förstå!

  ”Texten i Markus 7 och Matteus 15 handlar om ett tillfälle där fariseerna menade sig ha funnit bevis att lärjungarna föraktade buden och bröt mot dem.”

  Nej, fariséerna fann att lärjungarna, då de inte tvättade sina händer före måltid, bröt mot ”de äldstes stadgar” vilka icke är Israels Guds bud.

  ”Jesus försökte som vanligt undervisa om att buden är till för människorna”

  Självklart är de bud Han själv gav till människorna (via Moses) till för människorna! För att de skall kunna leva länge fredligt tillsammans och ha god hälsa ända in i ålderdomen.

  ”I Syd-Amerika finns det stora feta larver.”

  Det stycket är egentligen för larvigt för att kommentera. De enda insekter som förklarats vara hälsosamma för människan av Israels Gud är gräshoppor. Sådana har jag själv ätit rostade (som sagt var). Det skulle aldrig falla mig in att äta larver. Eller maggots, som erbjöds vid sidan av gräshoppor i det sammanhang jag var.

  ”Det finns ju tydliga texter som visar att matbuden hör till förbundsavtalen och inte gäller hedningar.”

  Blodmat och kött från kvävda djur m m, kan en troende hedning äta, menar du?

  Så här går det hursomhelst till slut:

  ”De som låta inviga sig och rena sig till gudstjänst i lustgårdar, anförda av en som står där i mitten, de som äta svinkött och annan styggelse, ja, också möss, de skola allasammans förgås, säger YHWH.”
  (Jesaja för ca 2 700 år sedan)

 • Lars Wärn

  Ser serien ”Kristendomens koder” i Axess-TV. De har kommit fram till reformationen och jag beundrar återigen Luther för att han översatte Bibeln till tyska – strid med det påvliga konglomeratet. Enligt Rom skulle Bibeln endast finnas på latin, vilket få i Tyskland förstod, och fick vidare endast läsas av katolska präster.

  Det som slår en är att det har varit helt tyst om Luthers teser på Wittenbergs kyrkport 1517 detta jubelår. SvK bjöd in reformationens fiende, påven i Rom, att närvara i inledningen. Men sedan har det varit helt tyst.

  Jo, det är ju så att det pågår en återkatolicering av Sverige, både i kyrka och frikyrka, och dettta får inte störas av en evangelisk reformator som Luther – jubileum eller ej.

 • Jonas Rosendahl

  ”Jag hittar inte din kommentar där du publicerade den. Kanske modererades den bort. ”

  Den har mig veterligen inte modererats bort av Aletheia.

  Mvh Jonas /Admin

 • Mattias

  Till SE Sköld,
  Ofredstider kom ut 1971 skrev du för några minuter sedan. Vad var orsaken och grunden till att den skrevs?

 • Martin

  ”Självklart är de bud Han själv gav till människorna (via Moses) till för människorna!”

  Såhär säger Jesus om lagen i Matt kap 5:

  ”Ni har hört att det blev sagt till fäderna:
  ”Du skall inte dräpa; den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er:..” (vers 21-22)
  ”Ni har hört att det blev sagt: Du skall inte begå äktenskapsbrott. Men jag säger er:..” (v 27-28)
  ”Det blev sagt: Den som vill skilja sig från sin hustru skall ge henne ett skilsmässobrev. Men jag säger er:…” (v 31-32)
  ”Ni har också hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte svära falskt och: Du skall hålla vad du har svurit inför Herren. Men jag säger er: ni skall inte svära någon ed alls.” (v 33-34)
  ”Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand. Men jag säger er: värj er inte mot det onda.” (vers 38-39)
  ”Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er;” (vers 43-44)

  Ordet ”men” betecknar en motsättning mellan de olika satsdelarna.

  ”…det blev sagt….MEN JAG säger er..”. (mina versaler)

  Du ser exempelvis i vers 43 och 44 där han går rätt emot lagen och säger att vi ska älska, inte hata, vår fiende.

  /Martin

 • SE Sköld

  Under Evangelistveckan i mars 1986 följde jag med Per Sundgren, som predikade i ett möte i Småland. I samband med att vi åkte tillbaka till Jönköping, började Guds Ande tala till oss – så Per stannade bilen – om Sverige, att det fanns ett militärt hot mot oss: en Guds dom. Som en följd av det, talade jag med Norris Leffler, då föreståndare för Pingstförsamlingen i Jönköping, som jag själv tillhörde, och Jack-Tommy Ardenfors, då föreståndare för Smyrna i Göteborg, det två ”tyngsta” ledarna i sammanhanget, om att få ett tillfälle i ”veckan” att berätta det Gud sagt till oss. Men de nekade oss detta. Minns än vad Gud gett mig att säga, och skulle kunna berätta det än idag!

  Vi denna tidpunkt – i mars 1986 – sa Gud inte till oss, orsaken till Hans dom över vårt land. Det talade Han om i mars 1989, att det är konsekvensen av det faktum, att vi utgjuter – sår – oskyldigas blod med stöd av vår lag. Det är vår sådd som kommer att ge oss en skörd, av samma slag, av blod och Han gav oss då uppdraget, att skriva till landets, ansvariga ledare och ett antal Pingstförsamlingar i Norrbotten, vilka, framgår av boken.

 • Mattias

  Ok, om ni pratade med pingstledarna 1986 om ett militärt hot, en Guds dom, utan att veta varför så var det väl ganska naturligt att de inte lyssnade på er ?

 • Janne Melkersson

  Jag såg inte ditt svar förrän nu så här kommer ett svar

  ”Du gör samma fel som Lars Wärn. Det är ett vanligt och klassiskt fel av typen ”eiseges” alltså att läsa in egen tolkning i bibeltexter”

  Jag tolkar inte in nått utan jag läser som det står. Det är du som tolkar att texten betyder något annat än det som sägs, eller hur? Konsekvensen av synen blir ju att Petrus, åtminstone för stunden, förstår att även hedningarna är rena inför Gud. Men det är också maten som jag förstår det.

  Vet inte vart du får det ifrån att jag tror kristna blir judar? Om du har läser mina inlägg så ser du att jag har en klar rågång mellan församlingen och judarna/Israel. Denna tid är församlingens tid då det inte är skillnad på jude och grek. Men det kommer en tid då Israel och judarna skall åter bli upprättade;

  ”Så säger HERREN Sebaot: På den tiden skall det ske att tio män av allahanda tungomål som talas bland hednafolken skola fatta en judisk man i mantelfliken och säga: ”Låt oss gå med eder, ty vi hava hört att Gud är med eder.” Sak 8

 • SE Sköld

  1 Kor. 14:30 ”Men om någon annan
  bland er, får en uppenbarelse, så
  skall de andra tiga”

  14:29 ”De andra skall döma, om det
  som talas”.

  Inom Pingströrelsen, är det tvärt om. Den som fått en obekväm uppenbarelse får tiga, medan de övriga får tala. Sedan – efter 1989 – talade Gud om för oss, Per och mig, vad som är orsaken till Hans dom och det står också i boken OFREDS-TIDER som kom i december 1991, men Pingstledarnas ohörsamhet har fortsatt också sedan dess.

  Jag har haft ett antal profana arbetsgivare, ett slags ”tältmakeri” – är pensionär nu – samtidigt med det uppdrag om Sverige, som Gud gett mig. Arbetsgivare som inte gärna kan ha uppfattat mig som mytoman:

  Stockholms stad: assistent vid Operation Vildmark, en verksamhet för narkomaner.
  Luleå kommun: Vik. Socialassistent
  Piteå kommun: Socialassistent
  Habo kommun: Ensamassistent, med ansvar för samtliga tre vårdområden,
  plus fritidsnämnden.
  Röda korsets behandlingshem, Jönköping: assistent och vik. föreståndare
  Norrbottens läns landsting: Föreståndare för Öberga behandlingshem i Älvsbyn, en verksamhet för missbrukare.
  Örebro läns landsting: Föreståndare för Åsbrohemmet i Åsbro
  Jönköpings kommun: Assisten och sedan föreståndare för Visingsöarbetena,
  en verksamhet för missbrukare. Gick sedan i ålderspension.

  Har svårt att se, att alla dessa arbetsgivare skulle ge – i några fall – ledningsansvaret till någon som inte själv lever i verkligheten!

 • Janne Melkersson

  Jag skrev ett svar igår men ser det inte idag? Provar igen;

  ”Inte behöver du hitta på gömda budskap i Bibeln. Det finns ju tydliga texter som visar att matbuden hör till förbundsavtalen och inte gäller hedningar”

  Jag hittar inget gömt budskap i de texter vi talar om, jag läser som det står. Förbundsavtalen, vilka då?

  ”Till sist: Inympade kristna blir inte judar!”

  Om du läst mina inlägg ser du att jag har en klar rågång mellan församlingen och judarna/Israel. Församlingens tid är nu men det kommer en tid då Gud åter upprättar Israel;

  ”Så säger HERREN Sebaot: På den tiden skall det ske att tio män av allahanda tungomål som talas bland hednafolken skola fatta en judisk man i mantelfliken och säga: ”Låt oss gå med eder, ty vi hava hört att Gud är med eder.” Sak 8

 • Jonas Rosendahl

  Janne – Jag såg i menyn igår att du skrivit här men hittade aldrig inlägget. Vet ej varför. Men nu syns det.
  Inga inlägg tas bort av någon admin utan att en notis ges om det.
  Aletheia ser primärt att diskussioner hålls om bloggpostämnen i bloggposterna. Men ibland kan det vara så att nån eller några vill diskutera något utöver det. Då finns denna ”500-salen”.
  Den modereras också. Men här är inte någon begränsning till något ämnesområde.

  Mvh Jonas /Admin

 • Förlåt att jag skojar lite med dej genom att överdriva…

  Och efter synen med duken tog Petrus en kall öl och åt en räkmacka med majonäs som förrätt för att sedan njuta av en utmärkt Wienerschnitzel med vitt vin som huvudrätt. Allt åtföljt av en Tiramizu och en kopp capucino.

  Eller utan ”skoj”. Tror du verkligen att Petrus ändrade sina matvanor efter synen?

  Eller tror du att duken var ett ”kodat” budskap som vi skulle hajja efter 2000 år?

  /Kjell

 • Martin

  Det var inte Jesus som gav lagen på Sinai. Och det var inte Fadern heller. Det står på flera ställen i NT att den gavs av änglar.

  Stefanos profeterade: ”De dödade dem som förutsade att den Rättfärdige skulle komma, och nu har ni förrått och mördat honom, 53ni som fick lagen utfärdad åt er av änglar men inte har hållit den.” (Apg 7:52-53)

  ”Redan det ord som förmedlades av änglar var giltigt, och varje överträdelse och ohörsamhet fick sitt tillbörliga straff.” Heb 2:2

  ”Vad är då lagen? Jo, den blev tillagd för överträdelsernas skull och var avsedd att gälla tills avkomlingen framträdde, han som hade fått löftet. Den utfärdades genom änglar och med hjälp av en förmedlare.” Gal 3:19

 • Janne Melkersson

  Nej Petrus ändrade inte sina matvanor. Han ändrade inga vanor alls. Därför tillrättavisar Paulus honom offentligt för att inte äta med hedningarna i apg15.
  Varför skulle duken vara ett kodat budskap det står ju i klartext vad den handlar om. Slakta och ät!

  Tolkningen blir det Gud förklarat rent ska inte vi förklara orent

 • Mattias

  Om ni pratade med pingstledarna 1986 om en Guds dom utan att kunna motivera den så tror jag att ni brände ert ”förtroendekapital”.
  Lite märkligt att det var i mars 1986….vi vet alla vad som hände 28 feb på Sveavägen.
  Aborttalen är en skam för Sverige. Frågan är vilket förhållande pingstledare ska ha till lagstiftarna.

 • Martin

  Det blir mer intressant. I 2 Mos läser vi om hur Mose fick lagen.

  ”Mose gick upp till Gud, och Herren talade till honom från berget: ”Så skall du säga till Jakobs släkt och förkunna för Israels folk:” 2 Mos 19:3

  Men enligt Stefanos var det en ängel som talade till Mose på Sinai.

  ”Det var han som i folkförsamlingen i öknen förmedlade till våra fäder det som ängeln talade till honom på Sinai.” Apg 7:38

  Jesus själv säger:

  ”Och Fadern som har sänt mig har själv vittnat om mig. Men ni har aldrig hört hans röst eller sett hans gestalt, och ni har inte behållit hans ord, eftersom ni inte tror på honom som han har sänt.” Joh 5:37

 • Martin

  ”Mose gick upp till Gud, och Herren talade till honom från berget: ”Så skall du säga till Jakobs släkt och förkunna för Israels folk:” 2 Mos 19:3

  Så vem är då Herren (Yahweh)? Vi vet att han inte är Fadern (ni har aldrig hört hans röst) och han är definitivt inte Jesus (Jesus är ingen ängel!). Så vem är han?

 • Du skriver: ”Tolkningen blir ju som Herren säger det Gud förklarat rent ska inte vi förklara orent”

  Den tolkningen behöver vi inte tvista om.

  Resten av din ”tolkning” är inte lika glasklar.

  ”Medan Petrus undrade inom sig vad synen kunde betyda, stod männen som Cornelius hade sänt vid porten.” (Apg. 10:17)

  Och då föll poletten! Aha! Det handlade om religiös rasism! Judaistic supremacy!

  Enligt doktor Lukas dokument, kallat Apostlagärningarna, var just detta avsikten med synen.

  Han var inte närvarande när det hände. Kanske fick han höra det från Petrus? Men troligare från någon som hade hört det från Petrus.

  Fast visst är det ju bra att det finns folk, nu 2000 år senare, som vet att hitta mer ursprungliga tolkningar än de Lukas meddelade i sin andra skrift till Teofilus.

  /Kjell

 • Mattias

  Guds DOM har drabbat HELA världen typ…..

 • SE Sköld

  Vilken lag, menar Du: lagstiftarnas lag eller Guds? Jag trodde det var en självklarhet för kristenheten i Sverige, som är satta att vara” ljus i mörkret och salt i förruttnelsen ” och därmed Guds representanter på jorden, att företräda Gud och Hans lag! Hur skall annars alla vilsna själar hitta hem till Gud, om ingen visar dem vägen?!

  Vad Gud sagt vid den tidpunkten, i mars 1986, fick de aldrig veta, därför att de inte, inte i strid mot oss, Per och mig, utan mot Guds Ord, stängde dörren till att få veta det, men det fick de ju sedan – några år efteråt – i skrivelser och inte minst i boken OFREDSTIDER och även då vi fanns till förfogande på bönedagar och rikskonferenser.

  Men svensk kristenhet vill sova och inte rädda eviga själar för himlen, om det kostar ett för högt pris, t.ex. förföljelse för Guds Ords skull. Men det har inte alltid varit så:

  Upp. 1:9 ”Jag Johannes, er bror, som med er
  har del i bedrövelsen och riket och uthålligheten
  i Jesus, jag var på ön Patmos, för Guds Ords
  och Jesu vittnesbörds skull.”

  Du antyder, att Du skall ta reda på hur mitt psyke mår, men det tror jag nog mina olika arbetsgivare har gjort i tillräcklig grad. Ser det som ett uttryck för Guds vishet, att jag fått gå den yrkesmässiga väg jag fått gå, bland ”världens barn”, när Hans eget folk under samma tid varit ohörsamma Honom. De vill vinna människor för himlen, men inte till priset av förföljelser för Ordets skull. Då får de hellre, för dem, gå evigt förlorade.

 • Mattias

  Du skriver att pingstledarna stängde dörren till ert budskap 1986, inte så konstigt när ni själva inte visste vad ni pratade om.
  Så länge vi har fri abort i landet så kan man predika mot det hur mycket som helst men folk gör abort ändå tyvärr. Jag håller med dig om att kristenheten är alldeles för likgiltig när det gäller abort. Om abort är mord så borde det väl lagstiftas emot det !

 • SE Sköld

  Guds dom är att vår egen blodssådd ger oss skörd.
  JESUS: ”Det människan sår, det
  skall hin också skörda”.

  En del människor trivs bättre, att vara kvar i mörkret, därför att deras gärningar är onda, nattsvarta. De kommer inte till ljuset, då de hatar det, säger Guds Ord. Men någon måste ”tända” ljuset, för att alla vilsna själar skall kunna ta ställning till det.
  Bli ett ”ljusets barn” eller föredra att bli kvar i mörkret.

 • SE Sköld

  Varken Du eller Pingstledarna lyder Guds Ord. Där det står, att vi skall ”pröva allt, och behålla det gott är”. Det som är gott, är allt det som kommer från Gud och Han avgör själv, vad Han vill säga. Det är ju han som skapat munnen, så Han vet nog hur den skall användas!

 • Mattias

  Ska man pröva svammel ?

 • Mattias

  Jag avslutar med att önska dig Guds välsignelse och resultatet av min lilla undersökning håller jag för mig själv. Hej då.

 • Visst! Och mer följer när Jesus återkommer.

  När Människosonen kommer i sin härlighet och alla änglar med honom, då ska han sätta sig på sin härlighets tron. Och alla folk ska samlas inför honom, och han ska skilja dem från varandra som herden skiljer fåren från getterna.

  /Kjell

 • SE Sköld

  Kallar Du det svammel, att nu över en miljon människor dödats i moderlivet och därigenom förhindrats sin rätt, den också Du har, som Gud deras Skapare gett Dig och dem, att leva sitt liv på jorden!

 • Mattias

  Jag pratar om det militära hotet från Ryssland och det ansvaret lägger du på pingstledarna.

 • SE Sköld

  Ryssland anfaller, men orsaken är vår – Sveriges – blodskuld och Pingstledarna är Guds tjänare, genom vilka Gud kan, genom dem och deras hörsamhet, använda för att rädda vårt land. Det kan Han inte göra genom deras ohörsamhet.

 • Jonas Rosendahl

  2017-08-31

  Information till alla läsare på Aletheia


  Aletheia kommentarsfunktion modereras nu med större tydlighet så att kommentarsregler följs.
  Länk till kommentarsreglerna finns här. Läs gärna igenom dessa innan du skriver i kommentarsfälten.
  http://aletheia.se/kommenta

  500-salen är inte bundit till något ämnesområde. Dock gäller kommentarsreglerna i övrigt här också.

  Mvh Jonas /Admin

 • Janne Melkersson

  Jag tror inte det handlar om judaistic supremacy! Väl är de och kommer så att vara, så länge tid ges, Guds folk. Men den som kommer att ha herraväldet är Herren.

  ”Fast visst är det ju bra att det finns folk, nu 2000 år senare, som vet att hitta mer ursprungliga tolkningar än de Lukas meddelade i sin andra skrift till Teofilus”

  Du får ursäkta men jag förstår inte vad du menar?

  När vi talar om matregler och lagen hur förstår du Apg 21 där c:a 22-25 år efter korset myriader (tiotusentals) troende fortfarande nitälskar för lagen. Hade de inte fullt ut förstått vad Jesus talat om, eller nitälskade de för lagen därför att de hade förstått vad Jesus talade om angående lagen.

 • Mattias

  Den som lever får se..

 • Jonas Rosendahl

  Till flera:
  Att anspela på ”psyket” och hur andra mår kan upplevas förolämpande. Det bryter då mot kommentarsreglerna. Avstå personliga påhopp. Förolämpningar kan tas bort utan notis.
  Hårda debatter och provokationer har dock Aletheia inget emot…
  Sålunda ordning och reda även i 500-salen.

  Mvh Jonas /Admin

 • Håller helt med dej om Guds folks särställning och det skall bli intressant att se deras roll i resten av frälsningsplanen.

  Jag syftade på att du nu, 2000 år senare, anser dej ha upptäckt vad Gud verkligen menade med synen. Och det har du upptäckt tack vare Lukas redogörelse.

  Petrus upptäckte ju meningen redan efter några timmar.

  Vad gäller Apg. 21 är det min förståelse att Messiastroende judar inte konverterar från judendomen till den så kallade kristendomen. Kanske kan man säga att omvändelsen till Messias utgör en förnyelse av deras förbund.

  Lika lite blir kristustrogna några judar efter inympningen i det äkta olivträdet. Inte ens om de blir proselyter, tror jag. En omvänd och döpt hedning som konverterar till judendomen gör något väldigt egendomligt. Hur Herren kommer att handla med sådana är det inte min sak att spekulera om.

  Sedan har vi HRM-are som gärna vill fira sabbath på judiskt vis och kanske även vill vara med om lövhyddohögtiden och dyligt på traditionellt sätt. Jag kan inte se något fel med det så länge man inte tvingar sig på andra hednakristna och så länge man inte räknar det som bonuspoäng till frälsning.

  Precis hur Messiastroende ser på sin situation vad gäller lagen och nåden vet jag inte. Men jag är säker på att de själva vet det bättre än vilken hedning som helst. En tro utan gärningar är död. Det gäller både judar och hedningar.

  Judarna är ju det enda folk där etnicitet, statsskick, utbildning och religion utgör en homogen enhet. Messiastroende judar har förstått profetiors uppfyllelse och traditioners betydelse i frälsningsplanen.

  /Kjell

 • Mattias

  Vad vet du om Sverige ?

 • Janne Melkersson

  Om jag förstår dig rätt menar du att Jerusalem församlingen var en helt judisk Messiansk församling och inte Kristi kropp? En skrämmande tanke för många men inte desto mindre kan det vara så.

  Judarna stod emot Fadern i GT Sonen i Evangelierna och dHA i Apg därför gick till sist frälsningen till hedningarna och till skillnad från judarna aktade vi därpå som Paulus skriver.

  HRMare vilka är de?

  Jag vet inte vad messias troende tror om lagen, vissa delar ska hållas andra inte!

 • Tja, jag föddes där av helsvenska föräldrar, växte upp och utbildades där.

  Och jag läser varje dag svenska nyheter.

  Fast det nu är 40 år sedan jag bodde där.

  /Kjell

 • Du skrev: ”Om jag förstår dig rätt menar du att Jerusalem församlingen var en helt judisk Messiansk församling och inte Kristi kropp?”

  Oj, oj så fel det kan bli med tolkningar.

  Ja, visst var ”Jerusalem församlingen en helt judisk Messiansk församling”.

  Men hur i all sin dar kan du dra slutsatsen att de ”inte är Kristi kropp”. Församlingen bestod av bröder och systrar som vi säkert kunde lära oss mycket av.

  Alla frälsta i alla tider hör till samma Guds församling! Använd bildspråket ”Kristi kropp” om du vill men glöm då inte att en kropp består av många väldigt olika kroppsdelar.

  /Kjell

  PS. HRM betyder Hebrew Roots Movement.

 • Mattias

  Jag tror inte att Gud dömer nationer. Synden straffar sig själv. Det är stor skillnad på det !

 • Janne Melkersson

  ”Men hur i all sin dar kan du dra slutsatsen att de ”inte är Kristi kropp”

  Jag har inte dragit den slutsatsen utan jag funderar på hur det förhåller sig. Precis som judarna i Berea gjorde som var dag rannsakade skrifterna.

  Tycker inte du att det är märkligt att Petrus, Johannes och Jakob mer än två sekler efter korset fortfarande har tiotusentals judar i Jerusalem som nitälskar för lagen. Även Paulus var tvungen att gå till templet och offra för de fyra som givet ett löfte för att alla skulle se att också han vandrade efter lagen i allt.

  Vad var det lärjungarna inte begripit? Ingen av dem hade under denna tid gått till någon hedning. De flydde för den förföljelse som utbröt efter Stefanus martyrdöd men de talade endast i synagogan.

  Btw i Apg 13:43 står det i de flesta biblar typ ”Och när församlingen åtskildes” i grundtexten står det ”när synagogan åtskildes”. Spelar det nån roll? Antagligen inte men det visar på hur översättarna tiderna igenom har tolkat bort det som kan stå emot den gängse uppfattningen.

 • Lars Wärn

  Ryssland har vare sig avsikt eller anledning att anfalla Sverige. Man har ropat ”björnen kommer, björnen kommer” i minst 70 år men det kommer aldrig någon björn. Däremot nästlar sig ”vargar” in i Sverige från andra väderstreck.

 • Lars Wärn

  ”…för att sedan njuta av en utmärkt Wienerschnitzel med vitt vin som huvudrätt”

  Det där lät gott 🙂 En Wienerschnitzel är alltid lagad av mört kalvkött.

 • Janne Melkersson

  ”Alla frälsta i alla tider hör till samma Guds församling! Använd bildspråket ”Kristi kropp” om du vill men glöm då inte att en kropp består av många väldigt olika kroppsdelar.”

  Menar du att GT’s troende är lemmar i Kristi kropp?

 • På nutida svenska betyder ordet ”synagoga” inget annat än den byggnad där judiskt troende har sammankomster.

  Men ordet ”συναγωγή” = synagoge betydde då folksamling, eller människor som bringats samman från ”σύν” = samman och ”ἄγω” = leda, bringa.

  Säkerligen har du rätt att de flesta även då associerade ordet med just de judiska lokaler som användes för sammankomsterna.

  Försök att se det såhär. Fromma judar och fromma proselyter hörde till Guds församling. När de förstod predikan om Jesu försoningsverk blev det för dem som att titta i facit. Varför skulle de ändra namnet på lokalerna där de samlades?

  Jag tror att det var (och är) en stor AHA-upplevelse för en jude att upptäcka att Yeshua är HaMaschiach. En aha-upplevelse som utmynnar i tacksamhet och frihet. En naturlig del av det de alltid hade praktiserat. De byter inte religion. De konverterar inte. De bara omfamnas av allt det som deras ritualer och traditioner pekade fram mot.

  Inte blir Psalm 1 plötsligen irrelevant för dem. (Det är den inte för oss heller.)

  ”Säll är den man som icke vandrar i de ogudaktigas råd och icke träder in på syndares väg, ej heller sitter där bespottare sitta, utan har sin lust i HERRENS lag och tänker på hans lag både dag och natt. Han är såsom ett träd, planterat vid vattenbäckar, vilket bär sin frukt i sin tid, och vars löv icke vissna; och allt vad han gör, det lyckas väl.”

  Glöm inte att ”torah” i första hand bör förstås som kärleksfull och god vägledning genom undervisning. Vårt svenska ord ”lag” återger inte sådana konnotationer.

  /Kjell

  PS. Du menar decennia, inte sekler, tror jag. Och som svar på din andra kommentar. Ja, jag menar att GT’s troende är lemmar i samma kropp.

 • Janne Melkersson

  Tack utläggningen om synagogan. GT’s fromma lemmar i Kristi kropp, var står det skrivet?

 • SE Sköld

  Jer. 22:29-30 ”O land, land, land,
  hör HERRENS ord!. Så säger Herren..”

 • Jag har faktiskt hört en predikant, pastor och församlingsföreståndare ställa frågan: Gud misslyckas du med allt?

  Projektet Adam & Eva misslyckades. Projektet Noah misslyckades. Projektet Abraham misslyckades. Projektet Israel misslyckades och nu ser vi hur världen i snabbt tempo lämnar tron. Kaos och elände!

  Det var nog ungefär så han resonerade.

  Jag resonera annorlunda. Redan innan människan skapades hade Gud sin frälsningsplan klar. Jag skall citera början på en vers som har givit upphov till otroligt många villoläror. 1 Mos. 1:26 Gud sade: ”Låt oss göra människor till vår avbild, lika oss.

  Jag vill påstå att versen inte kan förstås utan att förklaras av följande text ut NT.

  Kol. 1:15-17 Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom. Han är till före allt, och allt hålls samman genom honom.

  Jämför även med Hebr. 1:1-3 I forna tider talade Gud många gånger och på många sätt till fäderna genom profeterna, men nu i den sista tiden har han talat till oss genom sin Son. Honom har han insatt som arvinge till allt, och genom honom har han också skapat universum. Sonen är utstrålningen av Guds härlighet och hans väsens avbild, och han bär allt med sitt mäktiga ord. Och sedan han fullbordat en rening från synderna sitter han nu på Majestätets högra sida i höjden.

  Notera att jag inte kommer att gå in på någon ”treenighetsdebatt”! Men innan skapelsen sade Gud ”låt oss göra människor”. Och här kommer något viktigt. Om jag bakar en tårta till dej så är tårtan inte en kopia av mej men den är din.

  Gud skapade människor (eller människan) till sin avbild och avbilden är Jesus. Men versen lägger till att människan skapades med vissa egenskaper som liknar Gud. Versen i 1 Mos. 1:26 innehåller två olika informationer. Det är inte en repitition av samma information.

  Om Jesus sägs det att ”allt är skapat genom honom och till honom”. Häng inte upp dej på germanismen ”genom”, på Tyska heter det ”durch” och det anger att det var han som gjorde det. King James tog inte in germanismer utan skrev rakt ut: ”all things were created by him, and for him”. (På tyska: ”es ist alles durch ihn und zu ihm geschaffen” vilket betyder precis samma som KJV meddelar. På svenska borde det stå ”allt är skapat av honom och till honom” – eller för honom – men alla svenska översättningar utom ”Levande Ordet” använder ordet ”genom”. Levande Ordet återger: ”Allt skapades av Kristus för att tjäna honom”; vilket är en bra formulering.)

  Jesus var aktiv agent i skapelsen och vi är skapade med vissa egenskaper som liknar Guds egenskaper och vi är skapade ”till Jesus som är Guds avbild” alltså till att vara hans och tjäna honom.

  Frälsningsplanen var klar innan skapelsen och Jesus sade (Joh 14:6) ”Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig.”

  Petrus och Johannes vittnade (Act 4:11-12) Jesus är stenen som ni byggnadsarbetare förkastade men som har blivit en hörnsten. Hos ingen annan finns frälsningen, och under himlen finns inget annat namn som människor fått genom vilket vi blir frälsta.”

  Paulus vittnar i (Rom. 1:16) Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror, juden först men också greken. Och i (Titus 2:11) Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor.

  Hebr. 2:3 hur ska då vi komma undan om vi inte bryr oss om en sådan frälsning? Den förkunnades först av Herren och bekräftades sedan för oss av dem som hade hört honom.

  1 Petr. 1:5 Med Guds makt bevaras ni genom tron fram till den frälsning som är redo att uppenbaras i den sista tiden.

  1 Petr. 1:10 Det var denna frälsning som profeterna sökte och forskade efter, de som profeterade om den nåd som ni skulle få.

  Du känner texterna väl.

  Frälsningsplanen ligger klar från innan skapelsen. Det finns inget annat Namn givet än Jesus Kristus genom vilket någon kan bli frälst. Ingen kommer till Fadern utom genom Honom.

  Varför skulle jag av nåd få vara medlem i Kristi kropp och inte Abraham? Det finns bara en väg. Det har aldrig funnits en annan väg. Och det finns bara ett huvud för ”församlingen” av alla troende.

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  Därför att Abraham har ett annat slutmål än församlingen. Han såg liksom i fjärran staden med de fasta grundvalarna medan församlingens hopp är att för alltid en gång få vara där Herren är. Varför kallade Gud Israel och gjorde skillnad mellan dem och andra folk? Israel beskrivs som Guds hustru i GT och församlingen som Kristi brud i NT. Bilder? Ja men bakom finns en verklighet, det är skillnad på de två. Israel har sin härlighet och församlingen sun.

 • SE Sköld

  Hosea 4:1-2, 4, 6,14 ”Hör Herrens Ord,
  ni Israels barn. För Herren har sak med
  landets folk, då ingen sanning och ingen
  kärlek och ingen Guds kunskap finns i
  landet.

  Man svär och ljuger, man mördar och stjäl
  och begår äktenskapsbrott och far fram på
  våldsverkares sätt och blodsdåd följer på
  blodsdåd.

  Dock bör man inte så mycket gå till rätta
  med någon annan, eller förebrå honom,
  eller förebrå ditt folk, som man bör gå till
  rätta med prästen.

  Det är förbi med mitt folk, därför att de inte
  får någon kunskap.

  Så löper nu folket som ingenting förstår,
  mot sin undergång”.

  När det gäller Sverige, beträffande blodsdåd, så har vi dräpt i moderlivet med stöd av vårt lands lag, över en miljon försvarslösa människor! Det kallar vi för aborte r, men det kallar Gud för blodsdåd. En blodssådd som kommer att ger oss en blodsskörd, har Gud sagt till Per Sundgren och mig, och vill att vi skall varna vårt folk – via Pingströrelsen – för denna sanning. Det är såningsmännen, alltså Sveriges folk, som också får ta emot skörden av sin egen sådd.

  Om den skörden har vi bland annat fått skriva i boken OFREDSTIDER, som Pingstledarna än inte vill veta av. Men deras ovilja att lyssna och göra Guds vilja, ändrar inte min kallelse. Per är nu död, sedan snart två år.

 • Du skrev: ”Jag tror inte att Gud dömer nationer.”

  Innan Jesu återkomst sker det inte, men detta säger Skriften om det som kommer att ske.

  Matt. 25:31-32 Men när Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då ska han sätta sig på Guds tron. Alla folk ska samlas inför honom, och han ska dela människorna i två grupper, som en herde skiljer fåren från getterna.

  Ordet folk betyder etnisk grupp. Ett annat ord är nation. Fast vi har grumlad bild av ordet nation på grund av ”multikulturalism”.

  Gud dömer nationer men inte genom att skicka Putin att invadera Sverige.

  Jag är uppvuxen i ryss-skräckens Sverige. I småskolan fick vi undervisning om hur vi skulle göra ”Om kriget kommer”.

  SE Skölds ”profetia” spelar in på ryss-skräcken. Det är ett säkert kort.

  Men detta säger Guds ord om profetior:

  5 Mos. 18:22 När profeten talar i Herrens namn och det han säger inte sker eller kommer, då är det något som Herren inte har talat. Profeten har talat i övermod. Du ska inte vara rädd för honom.”

  Kan ju kanske vara bra att komma ihåg. Något som stod för dörren och var jätteurgent för 30 år sedan, men inte inträffade, kan lugnt avskrivas.

  Vilket inte på något sätt minskar den avsky vi tillsammans med Sköld hyser för mordet på små barn i moderlivet.

  Där borde alla kristustrogna ta varandra i händerna och gemensamt deklarera en tydlig ståndpunkt.

  /Kjell

 • Jag lämnar dej där, för jag har inga argument som accepteras av dem som anser sådana tankebyggnader vara centrala.

  Gott att de inte är primärt frälsningsgrundande.

  Den hierarkiska organisationen av evigheten har jag inga behov att spekulera om. När det är dags för den beror inget på mej, utan allt på Herren.

  Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet. (Gal. 3:29)

  Jesus svarade: ”Jag säger er sanningen: Jag Är, innan Abraham fanns.” (Joh. 8:58)

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  ”Jag lämnar dej där, för jag har inga argument som accepteras av dem som anser sådana tankebyggnader vara centrala.”

  Vem har sagt att de var centrala? Naturligtvis accepterar jag argument som håller för en prövning. Du påstod en sak och jag frågade vilket stöd du har för den saken. Jag ser inget konstigt i det!

  Är det tankebyggnader att Johannes döparen säger att han är brudgummens vän? Med det ger han ju tillkänna att han inte har del i bruden, för brudgummens vänner står vid sidan av och fröjdar sig över bruden och brudgummen eller hur?

  Svaret på din fråga ”Varför skulle jag av nåd få vara medlem i Kristi kropp och inte Abraham?” är Guds suveräna vilja. Han utväljer vem han vill. Från blad ett handlar bibeln om ett utväljande. Han valde Isak istället för Ismael, Jakob före Esau och Gud valde Israel som sitt egendomsfolk framför alla andra folk.

  No problem du behöver inte tycka eller tro som jag, jag gillar dig iaf 🙂

 • Det är grönt. Jag har inget emot att vi har olika tolkningar. Och jag har absolut inget emot dej. Det är bara att jag inte ser någon nytta att diskutera för diskussionens skull.

  Det mesta du skriver är jag ense med. Största skillnaden är att jag försöker begränsa mina ”tolkningar” till det primära i texterna. Exempel: Vem talar med vem och i vilket sammanhang? Vilka är de historiska, språkliga och ”kulturella” aspekterna?

  Dolda budskap är jag genomgående mycket misstänksam mot efter hundratals predikningar av talare som har upptäckt nya saker. Sensationslystnad är en skötesynd i pingströrelsen.

  Evangelii centrala budskap är begripligt för vem som vill. Ingen av oss behöver en guru. Och jag vill sannerligen inte grumla någons sikt på Sanningen.

  Herren välsigne och bevare dej och de dina.

  /Kjell

 • Läsare

  Vilket härligt bibelstudium Kjell, tack

 • SE Sköld

  Kamau Mwery, Du citerar Bibeln på samma sätt som Satan gjorde, när han lurade Adam och Eva i Paradisets lustgård och när han frestade JESUS i öknen. Han använde Guds Ord, men bara delar av det. Det står ytterligare skrivet:

  Jer. 28:7-9 ”Men hör nu detta ord. som jag vill tala
  inför dig och allt folket. Forna tiders profeter, de som
  har varit före mig och dig, har mot mäktiga länder och
  stora riken profeterat om krig, olycka och pest.

  Därför, om nu en profet profeterar om LYCKA, så kan
  man först då när den profetens ord går i fullbordan veta
  att han är en profet, som HERREN i sanning har sänt”

  Varför? Gud behöver inte sända Sina tjänare, profeterna, när ”allt är gott och väl, och ingen fara är på färde”. Han sänder dem, när Hans folk är avvikna från Hans väg och konsekvenserna av det ligger framför dem. När de behöver FÖRBEREDA sig för andra tider. Att avrätta barn i moderlivet är en synd. En sådd av blod som kommer att ge oss en skörd av samma slag, av blod.

  Gud är som en god mor, som vill förbereda sina barn inför vintern, genom att sy och sticka varma plagg åt dem, medan de fortfarande sorglöst leker, skrattar och dansar omkring i tunna sommarkläder.

  Men Gud – och en god mor – VET att de kommer andra tider och vill förbereda Sina barn, vill utrusta Sitt folk för det som kommer!

  Birger Claesson gav ut en senare bok, med titel ”Sveriges ödestimme”, om jag minns rätt, och där skriver Birger, att han tror, att domen över vårt land, kan Gud lägga på framtiden, om Guds folk omvänder sig och söker Honom. Vilket också skedde! Också jag minns – fast jag inte var med på den tiden, bland Guds folk – hur det budskapet ”skakade om” åtminstone Pingströrelsen, som min mor och mina båda systrar tillhörde.

 • Lars Wärn

  ”SE Skölds ‘profetia’ spelar in på ryss-skräcken. Det är ett säkert kort.”

  Så är det. När ”domedagsprofeterna” får vatten på sin kvarn från politiker och militärer kan ”profetian” bli självuppfyllande. Bland politiker är intresset starkt för samarbete med NATO och bland vissa politiker är anslutning till militärimperiet ett måste. OMM de lyckas lura svenska folket att välkomna ett NATO-medlemskap (på motsvarande sätt som de lurade på dem EU-medlemskapet med falska argument) och Ryssland känner att ett angrepp står för dörren, vad gör de då?

  Jo, de slår ut robotbaser i sitt närområde, eftersom missilerna där (troligen kärnvapenbärande) först når Moskva etc vid ett angrepp. Närområdet är i första hand Skandinavien, Baltikum och Polen.

 • Mattias

  Hallå din gamle afrikan, ta en banan och tänk till.
  Gud dömer inte nationer.
  Gud dömer var och en personligt.
  Allt annat är fullkomligt orimligt.
  Det förvånar mig att du inte inser det.

 • Lars Wärn

  ”Man svär och ljuger, man mördar och stjäl och begår äktenskapsbrott och far fram på våldsverkares sätt och blodsdåd följer på blodsdåd.”

  Vad säger Bibeln om att svära?

 • Lars Wärn

  ”Den hierarkiska organisationen av evigheten har jag inga behov att spekulera om. När det är dags för den beror inget på mej, utan allt på Herren.”

  Där har du fel. Det finns grader i Himmelriket (liksom somliga påstår att ”det finns grader i helvetet”).

  ”Glädjens och fröjden eder, ty eder lön är stor i himmelen. Så förföljde man ju ock profeterna, som voro före eder.”

  ”Den som tager emot en profet, därför att det är en profet, han skall få en profets lön; och den som tager emot en rättfärdig man, därför att det är en rättfärdig man, han skall få en rättfärdig mans lön.”

  ”Ja, den som giver eder en bägare vatten att dricka, därför att I hören
  Messias till — sannerligen säger jag eder: Han skall ingalunda gå miste
  om sin lön.”

  ”Redan nu får den som skördar uppbära sin lön och samla in frukt till evigt liv; så kunna den som sår och den som skördar tillsammans glädja sig.”

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har nu kommit, och den tid då de döda skola få sin dom, och då du skall löna dina tjänare profeterna och de heliga och dem som frukta ditt namn, både små och stora, och då du skall fördärva dem som fördärva jorden.”

  ”Se, jag [Yeshua] kommer snart och har med mig min lön, för att vedergälla var och en efter som hans GÄRNINGAR äro.”

  Det finns många olika belöningar att få i den eviga världen. Segerkransen kommer dock bara att tillhöra en enda.

 • Mattias

  Där har du fel.
  Läs Jak 1:12

 • Lars Wärn

  Tack för kompletteringen 🙂

  Jag var fast i Paulus tänk på den punkten. I denna tidsålders tävlingar kan bara en enda få segerkransen.

  Vidare med Jakob (Broder till Yeshua i kött och ande):

  ”Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom?”

  ”Nu kanske någon frågar: ‘Har du tro?’ – Ja, och jag har gärningar. Visa
  mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min
  tro”

 • Jonas Rosendahl

  Mattias – Det kan vara en hårfin skillnad mellan provokation och förolämpning. Det kan vara förolämpande att kalla nån för ”afrikan” och be denne ta en banan.
  Ändra i texten eller jag tar bort din kommentar. Sväva inte ut i provokationer bara för att ämnesområdet är fritt.

  Dessutom ge argument för saken om det ska bli debatt annars blir det bara pajkastning.

  Du skriver att Gud inte dömer nationer. Hur vet du det? Kan du ge argument för din sak? Det är så det blir diskussion annars blir det allmän pajkastning som mynnar ut i provokationer som sen slår in på förolämpningar.
  Så kan vi inte ha det här på Aletheia, inte heller i 500-salen.

  Lördagshälsningar,
  Mvh Jonas /Admin

 • Lars Wärn

  Där har du fel. Läs i Jesaja hur Israels Gud bedömer och dömer nationer.

  Men t ex Sverige är aldrig nämnt. Domen handlar om Assyrien, Babylon, Egypten, Edom m fl. Faktiskt aldrig Medien eller Perisien, men där finns en mycket bra förklaring.

 • Mattias

  Du har rätt såklart, jag funderar lite på att blockera ut mig själv faktiskt. Vi får se om jag gör det eller inte. Jag accepterar ditt beslut i såfall. Ha en bra dag!

 • Jonas Rosendahl

  Till alla i 500-salen

  Tycker att det redan är bättre på Aletheia och att de flesta klarar av att hålla sig till kommentarsreglerna. Bra!
  Här i 500-salen är ämnet fritt inom lagliga ramar förstås.
  Men tänk på att inte bara syssla med ”pajkastning”. En diskussion uppstår när argument framförs, annars blir det allmän pajkastning som två barn som sitter i sandlådan och båda påstår att traktorn är deras.

  Aletheia tillåter tuffa debatter och även provokation. Men tänk på att provokation lätt slår in i förolämpningar. Tänk såhär: Är detta nånting jag skulle vilja någon sa till mig?

  I diskussioner kan känslor svalla upp och man går över gränsen. Då kan man be om ursäkt och ändra sitt inlägg. Det är inte mer med det. Detta ska inte bli ett ”akademiskt forum”. Känslor, tuffa debatter så kan det väl vara även här.

  Lördagsreflektioner. Denna notis tas bort inom kort.

  Mvh Jonas /Admin

 • Lars Wärn

  Jag känner det som att Mattias försöker vara skämtsamt trevlig. Detsamma när han i en kommentar antydde att jag led av åldersbesvär som prostataförstoring 🙂

 • Mattias

  Jag orkar inte mer nu 🙂

 • Jonas Rosendahl

  Mattias – Förstår inte riktigt hur du resonerar faktiskt. Om du inte får trampa på kommentarsreglerna så tänker du provocera tills du blir avstängd?

  Kom igen nu. Du har nåt att bidra med här också. Bete dig inte som en sur gubbe själv som du tydligen anser en del andra vara.
  Admin kommer se till att kommentarsregler hålls här. Inget annat är nåt problem? Så varför ställa till problem för dig själv?

  Mvh Jonas /Admin

 • Lars Wärn

  ”Din punkter 2 och 4 avslöjar, att Du aldrig läst boken. I den står inget om förbannelse”

  Där minns du fel. Du har ett antal citat från Moseböckerna med ordet ”förbannelse” i din skrift. Men å andra sidan har ju samtliga Moseböcker förlorat all sin giltighet enligt dig, så det får väl ses som ett slag i luften från din sida 🙂

 • Mattias

  Jag tycker aletheia har bra och intressanta insändare ! Problemet för mig är att jag både vill och inte vill vara här. Gud hjälp mig…
  Jag kommer rätta mig efter reglerna from this moment on.
  Det gäller att skämta med rätt person här liksom.

 • Lars Wärn

  Jag kan bara citera Herrens broder Jakob, broder i köttet och i anden:

  ”Du tror att Gud är en. Det gör du rätt i. Också de onda andarna tror det, och bävar.”

 • Jonas Rosendahl

  Mattias – Hur tror du jag har det då? Jag tänkte lämna Admin rollen efter en timme här 😉
  Men så är livet, fullt av känslor.
  Du får gärna skämta med människor här. Men tänk på att Aletheia har många läsare. Det är en sak om man är på fest hemma hos nån och drar en massa skämt en kväll, eller chattar med en kompis.

  Om du skämtar här lägg till en smiley eller på något sätt gör det tydligare och tänk på hur det kan uppfattas. Du klarar det!

  Nu får vi se till att få lite frisk luft också. Lördag!

  Mvh Jonas /Admin

 • Lars Wärn

  Även en djuptänkare som Sven Reichmann hade svårt med sin förklaring på den punkten. Vilken är skillnaden mellan Herren och en Herrens ängel som direkt förmedlar Guds ord? Ja man kan säga att även profeten Malaki är kryptisk i det han skriver.

  ”Se, jag skall sända ut min ängel, och han skall bereda väg för mig. Och med hast skall han komma till sitt tempel, den Herre, som I åstunden, ja, förbundets ängel som I begären, se, han kommer, säger YHWH Sebaot.”

  Vem är ängeln och vem är Herren i Malakis utsaga?

  För min egen del är allt förklarat i Johannes evangelium kapitel 1.

 • Lars Wärn

  ”Därför tillrättavisar Paulus honom [Petrus] offentligt för att inte äta med hedningarna i apg15”

  Jaså? Du får nog plocka fram läsglasögonen.

 • Lars Wärn

  ”Hade de inte fullt ut förstått vad Jesus talat om, eller nitälskade de
  för lagen därför att de hade förstått vad Jesus talade om angående
  lagen.”

  Se nitälskade för Lagen därför att de hade hört Israels Gud själv i kroppslig gestalt tala om samma ting som Han talat med Moses om ca 1 500 år tidigare på Lagens berg. Läs gärna Bergspredikan igen, långsamt och med eftertanke.

 • Lars Wärn

  ”En omvänd och döpt hedning som konverterar till judendomen gör något
  väldigt egendomligt. Hur Herren kommer att handla med sådana är det inte
  min sak att spekulera om.”

  Det har Paulus skrivit en mycket bra redogörelse för i Galaterbrevet. För egen del kan det bli si eller så med utgångspunkt från Hesekiel 44:9.

  Angående framtiden och högtider i det Messianska Riket (med början i ”de tusen åren”) blir det så här enligt Jesaja och Sakarja:

  ”Och Nymånadsdag efter Nymånadsdag och Sabbatsdag efter Sabbatsdag skall det ske, att allt kött kommer och tillbeder inför mig, säger YHWH”

  ”Och det skall ske att alla överblivna ur alla de folk som kommo mot Jerusalem skola år efter år draga ditupp, för att tillbedja konungen YHWH Sebaot, och för att fira Lövhyddohögtiden”

  ”Allt kött” inkluderar även djuren, såsom oxen och åsnan. Jag firar nu Sabbat tillsammans med mina sex katter 🙂

 • Lars Wärn

  Jag börjar nästan tro att du har blivit troende 🙂

  För fördjupning:

  https://books.google.se/books/about/Femte_Moseboken.html?id=e175jwEACAAJ&redir_esc=y

  PS Jag har fått alla fem böckerna från Jan-Olof (må Israels Gud välsigna honom och hans familj rikligen) gratis. Kolla upp med Föreningen Shabbat Shalom DS

 • Janne Melkersson

  ”Förut hade han nämligen ätit tillsammans med hedningarna; men så kommo några män dit från Jakob, och efter deras ankomst drog han sig tillbaka och höll sig undan, av fruktan för de omskurna.”

  Av sammanhanget ser vi att han av fruktan för de omskurna inte längre åt med hedningarna. Han drog sig undan!

 • Lars Wärn

  Googles bok har lite tråkig brun pärm. Mina fem ”Torahns glädje” är så friska och fräscha även på pärmen, med blå himmel, gröna olivblad och oliver. Så, kolla med Hultafors.

 • Lars Wärn

  Han var ängslig för att maten var offrad till avgudarna. Enligt Paulus ska han vara varsam i sådana lägen. Men hur får du in Apg 15 i detta?

 • Janne Melkersson

  Var står det skrivet?

 • Lars Wärn

  Ja inte i Apg 15. Men det borde du väl veta innan du påstår något?

  Själv kan jag ju säga att jag gärna äter mat som har offrats till Allah. Mina högskolekamrater bjöd in mig till en ramadanmåltid då och åh vad gott det var!

 • SE Sköld

  Dina fortsatta påståenden visar, att Du inte läst boken! Det Du pekar på, är Guds Ord, som ingen ändrar på, inte Du heller, men de förbannelser som Gud uttalat över synden, har JESUS tagit i vårt, syndares, ställe:

  Han drack där – på korset – ”förbannelsens bägare” för att räckta oss ”välsignelsens bägare”, står det i Bibeln!

  Men det är frivillig att ta emot dent, vi kommer i ljuset – ”Gud är ljus och inget mörker finns i Honom” – med våra synder, för att få Hans förlåtelse, på grundval av Jesu seger över ”Ormen” på korset!

  Men vi människor har fri vilja, den har Gud gett oss, vi är fria att välja vem vi vill följa och tjäna, Gud eller Satan. Och vägen till Gud går via Jesu seger på korset! Den vägen är 100% ren från synden: för den vägen har Gud gjort! Den är ett Gudomligt verk m.a.o. och inget människoverk!

 • Representanter för extrem höger tror jag är vänstervriden.

  Representanter för kulturmarxisterna tror jag är högervriden.

  MFS-are tycker att jag är katolik och RKK’s fanater tycker jag är antikatolsk protestant.

  Från dikenas utkanter ser allt annat ut som andra diket.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  ”Men du har ju fördelen att ha samma åsikt som huvud-moderatorn, nämligen att profeternas tid inte är förbi.”

  Ni delar upp det? Lagen hade sin tid fram t o m Johannes men profeternas tid har sin framtid? Så sa inte Yeshua. Ärat och prisat vara Hans Namn – Hal El Lu Jah!

 • Mattias

  Matt 25 handlar om var och en, inte nationer eller folk. Det var det jag menade.

 • Lars Wärn

  Det där var för kryptiskt för min del. Kan jag reda ut begreppen?

  V står idag för de flesta värden som nämns i Bergspredikan.

  EU är i högsta grad både vridet till vänster och till höger, beroende på vem det är som prisar imperiet.

  Den svensk lutherska kyrkan,liksom övriga ”protestantiska” kyrkor i Sverige, i världen, idag (Kurt Olsson-citat) prisar och ärar den romerska katolska kyrkan.

  Angående diken gäller det att att hålla sig i mitten – på den Messianska, långstreckade – mittlinjen.

 • Janne Melkersson

  Paulus tillrättavisar Petrus i Antiokia, Gal 2, och inte Jerusalem som jag av misstag skrev.
  Det står inget om att han drar sig undan pga kött från avgudaoffer. Utan Petrus, trots allt han upplevt, att hedningarna har del av samma frälsning och att de inte är ställda under lagen, drar sig undan av rädsla för de omskurna. Ett hyckleri som Paulus öppet tillrättavisar honom för för han hade ätit tillsammans med hedningarna tidigare.

 • SE Sköld

  Svordomar är en frukt ur en oren källa. Till skillnad från Andens frukter, som kommer ur Guds källa. Du kunde ju också frågat vad det är, att ”blodsdåd följer på blodsdåd” som är vår, människans sådd, som ger oss, såningsmän, en skörd av samma slag, av blod.

 • Josua

  ”Naturligtvis accepterar jag argument som håller för en prövning.”

  Jag tror att du, liksom vi andra, måste inse att det inte är så självklart som du ger sken av här. Prestige och stolthet spelar in i det här också. Har man ett invant tankemönster och en stark övertygelse är det inte gjort i en handvändning att ändra den övertygelsen oavsett hur starka och bibliska argument som presenteras.

 • Janne Melkersson

  ”Jag tror att du, liksom vi andra, måste inse att det inte är så självklart som du ger sken av här”
  jag förtår inte vad du menar?

 • Josua

  Du säger att du ”naturligtvis” accepterar argument som håller för prövning men jag menar att det inte alls är så självklart och det gäller alla i större eller mindre utsträckning till följd av vårt kött/syndanatur.

 • Janne Melkersson

  Jag talade om mig själv och jag accepterar argument som övertygar mig om att jag har haft fel.
  Det är inget självklart för varje gång man erkänner att man har haft fel upplevs mer eller mindre som ett nederlag och det svider i köttet. Jag har haft fel så många gånger genom livet så jag har erfarenhet av att bli övertygad av andra. Det är lättare att ta nu på gamla dar kan jag säga för prestigen har tynat allt mer

 • Josua

  Jo, jag förstår att du talade om dig själv och min kommentar var också riktad till dig även om den var generellt formulerat. Men innan man accepterat argumenten och blivit övertygad kan det ju trots allt vara så att argumenten i fråga är starka och bibliskt hållbara (men inte är öppen för att pröva dem). Nu syftade jag inte primärt på den aktuella diskussionen ovan utan våra tidigare diskussioner där jag argumenterat emot din hyperdispensationalism.

 • Lars Wärn

  ”Dina fortsatta påståenden visar, att Du inte läst boken!”

  Vad är det du tänker på? Du erkänner att du citerat Moseböckerna med citat där ordet ”förbannelse” är med?

  Du menar att förbannelser utifrån Israels Guds lag över enskilda är avskrivna i o m Yeshua försoningsoffer, även gällande notoriska och obotliga syndare, men kvarstår över nationer?

  Vad du behöver veta är att vare sig Lagen eller Profeterna är avskrivna så länge denna jord består. Lagens förbannelser, respektive välsignelser, består intill tidens ände. Över nationer såväl som individer.

  Du påstår att du erkänner Hesekiels och Sakarjas profetior (Hes 40-48 resp Sak kap 14) men du uppvisar istället ditt fulla förakt för profeterna. Detsamma gäller ditt totala förakt för Israels Guds lag. Under tiden låtsas du vara bestört över att det svenska folket inte följer Israels Guds lag eller lyssnar till Israels Guds profeter.

  Vill man finna ett ormnäste med hycklare ska man först leta bland pingstpredikanter.

 • Lars Wärn

  Jag frågade inte vad du menar med svordomar utan om vad Bibeln säger om att svära. Vet du vad Bibeln säger om att svära?

 • Lars Wärn

  Nu frågade jag om Apg 15 och inte Gal 2.

  Jag vet vilka ord du tänker på men jag vill se att du är påläst innan du yttrar dig i viktiga och avgörande frågor.

 • Lars Wärn

  Så blir det vid den stora vita Tronen. Alla är personligen ansvariga för vad de har sagt och gjort – och skrivit. Men fram tills dess står även nationer ansvariga.

 • Lars Wärn

  Nu vet jag inte vad du svarade på eller vad jag svarade. Det verkar som ett antal kommentarer av somliga har blivit raderade.

  I princip håller jag med dig bortsett från att RKK skulle vara antikatolsk. Den omvända världen kommer men inte så länge denna jord består.

 • Mattias

  Det kan man diskutera, beroende på hur man menar med ansvar,dom och frälsning.

 • Lars Wärn

  Gal kap 2

 • Janne Melkersson

  Ok jag förstår! Jag är ingen övertygad hyoerdispare även om intresse finns för en del av deras tolkningar.

 • Lars Wärn

  Rom kap 14

  I Apg 15 står inget skrivet om det du påstår men kapitlet i sig är viktigt för den ”frireligiöse” som till äventyrs ännu påstår sig tro på Bibeln.

 • Lars Wärn

  Kefas var klok betänksam medan Paulus var mer äventyrlig och överseende. Båda aktade de Israels Guds lag noggrant. Kefas var rädd att maten hade offrats åt någon av de många grekiska avgudarna. Paulus. liksom jag, brydde sig personligen inte om sådant. Men han bad sina ”barn” att vara aktsamma med dem som hade betänkligheter.

 • Lars Wärn

  Visst, allt kan diskuteras. Konvertera till rabbinsk judendom så får du diskutera tills du blir yr i huvudet 🙂

  En nation kan aldrig bli ”frälst” men en nation kan drabbas av en dom. En dom som kommer att drabba även icke skyldiga. Historien har många exempel. Men när domen vid den stora vita Tronen kommer, vid alla tidsåldrars avslutning, är var och en personligen ansvarig. Ingen nation kommer att dömas där.

  ”Men jag säger er att för varje onyttigt ord som människor talar, skall de stå till svars på domens dag.”
  Matt 12:35

 • Mattias

  Guds eventuella domar efter Bibelns tid kan vi inte veta något om egentligen. Vi kan bara anta på mer eller mindre goda grunder.

 • Janne Melkersson

  Att Petrus skulle ha varit orolig för att det var kött som offrats till avgudar på bordet står det inget om. I det här fallet fegade Petrus ur av rädsla för de omskurna. Det står inget om vad den rädslan bestod av. Men eftersom Paulus nämner att Petrus tidigare ätit med hedningarna är det rimligt att tro att han inte vågar stå upp, inför de omskurna, för den frihet Gud gett honom, stt äta med vem han vill..

 • Lars Wärn

  ”Guds eventuella domar efter Bibelns tid kan vi inte veta något om..”

  Jodå, Hans nåd varar evinnerligen.

  ”På den tiden skola i Egyptens land finnas fem städer som tala Kanaans
  tungomål, och som svärja vid HERREN Sebaot; en av dem skall heta
  Ir-Haheres.

  På den tiden skall ett altare vara rest åt YHWH mitt i Egyptens land, så ock en stod åt YHWH vid landets gräns. Och de skola vara till tecken och vittnesbörd för YHWH Sebaot i egyptiernas land: när de ropa till YHWHom hjälp mot förtryckare, då skall han sända dem en frälsare och försvarare, och han skall rädda dem. Och YHWH skall göra sig känd för egyptierna, ja, egyptierna skola lära känna YHWH på den tiden; och de skola tjäna honom med slaktoffer och spisoffer, de skola göra löften åt HERREN och få infria dem.

  Så skall då YHWH slå Egypten — slå, men ock hela; när de omvända sig till YHWH, skall han bönhöra dem och hela dem.

  På den tiden skall en banad väg leda från Egypten till Assyrien, och assyrierna skola komma in i Egypten, och egyptierna in i Assyrien; och egyptierna skola hålla gudstjänst tillsammans med assyrierna. På den tiden skall Israel, såsom den tredje i förbundet, stå vid sidan av Egypten och Assyrien, till en välsignelse på jorden. Och YHWH Sebaot skall välsigna dem och säga:

  Välsignad vare du Egypten, mitt folk, och du Assyrien, mina händer verk,
  och du Israel, min arvedel!”
  (Jesaja kap 19)

 • Mattias

  Egypten mitt folk….eehh ??

 • Inte för att det är viktigt, men…

  Kanske borde jag ha använt lite fler ord. Tydligare så?

  ”MFS-are tycker att jag är en katolik och RKK’s fanater tycker att jag är en antikatolsk protestant.”

  Det fanns till och med en aggressiv och bitter bloggerska som kallade sig Deborah som beskyllde mej för att vara HRM-are OCH (hör och häpna) Jesuit. Samtidigt!

  Kombinera det om du kan.

  /Kjell

 • Janne Melkersson

  Utifrån att de, Jerusalem församlingen, fortfarande över 20 år efter korset nitälskar för lagen, gör att man kan fundera om det verkligen var en kristen församling? Den vanliga tolkningen är att de är judiska kristna. Men om det var så har apostlarna misslyckats med sin undervisning för de är ju fortfarande kvar i lagen.

  Eller så har de inte alls misslyckats! För erbjudandet om riket som jag tror Petrus talar om i Apg 3 ”Gören därför bättring och omvänden eder, så att edra synder bliva utplånade i det att han sänder den Messias som han har utsett åt eder, nämligen Jesus” fortfarande gällde. Hade de omvänt sig som nation och folk hade Herren och riket de längtade efter kommit.

  Nu blev det inte så som bekant. Därför får Paulus den ringaste av alla apostlar, i uppgift ”att lägga i dagen huru det rådslut har blivit utfört, som tidsåldrarna igenom hade såsom en hemlighet varit fördolt i Gud, alltings skapare.

  Detta är ungefär hur jag tror det kan ha gått till men jag helgarderar och gömmer bakom datorn för kritikerstormen 🙂

 • Det är lite svårt att veta om du är seriös eller bara stångas lite grand som en tonåring. Men ett seriöst svar på dina tankar om ”folk” i betydelsen av individer får du här.

  Ordet ”ἔθνος” (ethnos) kan faktiskt i bland syfta på individer men vanligtvis syftar det på grupper av olika slag och specifikt på etniska grupper, alltså nationer. I NT används det väldigt ofta i texter där det talas om ”mitt folk”, alltså judarna och som motsats i pluralis ”folken” som brukar översättas ”hedningarna”, alltså alla som inte är judar.

  Om du tittar på Apg. 2:5 ”I Jerusalem bodde fromma judiska män från alla folk under himlen.”; ser du tydligt att det syftas på ”riken” i den texten.

  I Matt. 24:7 ser vi en anvisning att riken kan bestå av flera folk: ”Folk ska resa sig mot folk och rike mot rike, och det ska bli svält och jordbävningar på många platser.”

  Vi behöver inte söka länge i nyhetsmedia för att se att olika ”folk” i det vi i dag (felaktigt?) kallar nationerna reser sig upp mot varandra. Alltså hävdar djupt rotade meningsskillnader och på flera platser faktiskt krigar mot varandra.

  Så tar vi texten i Matt. 25 där Herden skiljer fåren från getterna. Det står att: ”alla folk ska samlas inför honom, och han ska skilja dem från varandra som herden skiljer fåren från getterna.” (Kom ihåg att de frälsta inte är närvarande när detta sker.)

  Kriteriet här är hur dessa ”folk” har behandlat ”Herrens minsta bröder”. Det är svårt att tänka sig att ”det nord-koreanska folket” skulle dömas för hur deras galne despot handlar. Faktiskt lika svårt att tänka sig att alla med svenskt pass skulle kunna dras över en kam.

  Vilka är då dessa minsta bröder?

  Jag vill nog påstå att de minsta bröderna handlar om judarna i första hand, men inte enbart. Det saknas ju sannerligen inte exempel på aggression mot judarna.

  Jesus sade en annan gång att barnen tillhör Guds Rike, så det handlar helt säkert även om missbruk och trafficking av barn.

  Psalm 139 talar om hur Gud väver en människa i skyddet av livmodern, så den som kliver in och mördar den människan får räkna med svåra följder. Även grupper som slåss för rätten att få mörda ligger illa till.

  Var flyktingar från totalitära stater, krig, naturkatastrofer och hungersnöd kommer in i bilden vågar jag inte uttala mej om. Bara konsatera att det finns ”grupper”, även i Sverige, som har mycket olika uppfattningar om detta.

  Summan av detta blir att det är svårt att föreställa sig att fåren och getterna definieras av etnisk tillhörighet. Där har du rätt.

  Troligare är det att det handlar om ”grupper”. Man blir ju av eget val en medlem av ”Hells Angels”. Bara som exempel. Man väljer själv om man vill vara aktiv i politiska partier och intresseorganisationer, samfund och församlingar.

  Men hur går det då med individerna i denna skara?

  Kom ihåg att när Jesus återkommer så uppstår de ”i Kristus döda” och tillsammans med dem kommer Kristustrogna levande att ”uppryckas”. Låt mej avstå från detaljer för det blir bara bråk annars. Vitsen är att de som nu är frälsta inte finns med i skaran av får och getter.

  Det är således rättfärdigt att döma grupper efter deras handlande.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  Minns att både Josef och Moses var egypter i praktiken. Båda var förebilder till Messias som i sin tur tvingades fly till Egypten som barn.

 • Lars Wärn

  Jo, jag minns Deborah. Vi var överens angående RKK men motståndare mot varann v g messiansk tro. Att vara kristen idag innebär att vara för katolsk tro, som du vet. Det gäller vare sig man är frikyrklig ”protestant” eller lutheran. Några få samfund/rörelser är undantagna såsom adventister och CAI.

 • Lars Wärn

  ”Utifrån att de, Jerusalem församlingen, fortfarande över 20 år efter
  korset nitälskar för lagen, gör att man kan fundera om det verkligen var
  en kristen församling?”

  Nej urförsamlingen var en messiansk församling. ”Judekristna” är ett uttryck som myntades när den hedniska avdelningen av den messianska församlingen katolicerades. Denna process skedde långsamt enl ”koka-groda-principen” och blev slutförd i samband med Konstantins ”omvändelse”. En liknande process pågår nu i den s k ”frikyrkligheten”. Pingströrelsen för 70 år sedan var inte så olik den messianska urförsamlingen, och deras strävan var att likna den så mycket som möjligt. Den var väsenskild från dagens pingstsamfund.

 • Mattias

  Jag har aldrig hört att de frälsta inte har med Matt 25 att göra.

 • Mattias

  Njaa…det finns ändå en tydlig skillnad mellan egyptier och israeliterna.

 • Lars Wärn

  Absolut! Och den skillnaden markeras tydligt i Jesajas profetia.

  I det Messianska Riket, under ”de tusen åren” och tiden därefter, kommer alla folk att vara Israels Guds folk.

 • En logisk följd av följande text.

  /Kjell

  1 Tess. 4:16-18 När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren. Trösta därför varandra med dessa ord.

 • Mattias

  Fast utan gärningar blir man kanske inte uppryckt….

 • Det är en annan historia.

  Blir man uppryckt så är man inte med bland fåren och getterna!

  /Kjell

 • Mattias

  Ok, men tänk dig en god människa i ett ont folk…

 • Törs du låta Gud besluta?

  Vill du nu tolka ”folk” som nationer eller som ”grupper”?

  Vad gör den goda människan hos Hells Angels? (Eller i en grupp traffickers?)

  Vi kan aldrig välja för andra, men vi kan välja för oss själva.

  Gammal läsarsång: ”Hav tack, oh Jesus. Att du mig givit, båd’ makt ock rättighet att vara din.”

  Och därmed följer även möjligheten att välja att följa den egna agendan.

  Diskussionen jag blandade mej i var vad ”folk” betyder. Vill du starta en ny diskussion? Berätta då vad den handlar om.

  Efter mångårig erfarenhet som ”moderator” och ”chariman” i internationella, multikulturella förhandlingar känner jag mycket lätt igen sidospårande och ”divergerande”.

  Om det gemensamma målet är att förstå så konvergerar diskussionen.

  Om enskilda deltagares mål är att divergera pågår diskussionen som en dispyt ”for ever and ever” Amen!

  /Kjell

  PS. Du får själv googla på konvergera och divergera 🙂

 • Lars Wärn

  Gör som prästen Esra, läs Lagen för folket. Förnekar du Lagen – och profeterna – kommer du ingen vart.

  Pingstsamfundet efterfrågar väckelse och en del bland dem ber om väckelse så att knogarna vitnar. Men förnekar man större delen av Guds ord kommer det ingen som helst väckelse, vare sig i samfundet eller bland icke troende.

  Ni pingstpredikanter ignorerar GT och fantiserar om rymdresor som aldrig ens nämns i Uppenbarelseboken. Börja själva att sätta tro till Israels Guds ord så ska ni se att väckelsen kommer.

 • Lars Wärn

  Frågan jag ställde var vad Bibeln säger om att svära, inte din allmänna folkliga uppfattning kring ordet. Om du med begreppet avser kraftuttryck kunde jag servera en lång radda av sådana i mina kommentarer, men då blir jag genast blockerad.

  Nå, vad säger Bibeln om att svära?

 • Lars Wärn

  Där är det viktigt att beakta profetian som ofta beskriver två bergstoppar som en och densamma men som visar sig ha en bred dal dem emellan. Bergstopparna har många likheter men även en del som skiljer. Domen i samband med Harmagedon skiljer sig på många sätt från domen vid den stora vita Tronen. Men slutresultatet blir detsamma.

 • Janne Melkersson

  Att kyrkofäderna redan i mitten av hundratalet började skriva ner antijudiska åsikter är väl dokumenterat. Det är nästan så de tävlade om vem som fördömde judarna mest. Konstantinopels ärkebiskop Chrysostom ligger i täten, han sa i slutet av 300 talet att judarna förtjänade att bli dräpta och att de nu är redo för slakt!
  Det vi kan fundera över är hur mycket deras tolkningar av skriften har påverkat kristenheten.

 • Lars Wärn

  Jag fann denna artikel, men det finns nog mer att gräva i.

  http://www.dagen.se/livsstil/dags-att-syna-kyrkofadernas-antisemitism-1.206845

 • Lars Wärn

  ”Menar du att GT’s troende är lemmar i Kristi kropp?”

  Frågan var ställd till Kjell men jag tillåter mig själv att svara.

  Självklart är gudsmän som Abel, Set, Henok, Noa, Abraham m fl en del av Messias, liksom många fler bland dem som trodde på det som har predikats ända sedan Adams tid. Varför benämns Paradiset ”Abrahams sköte” i Lukas evangelium?

 • Mattias

  Jag pratar om folk/grupper som man föds in i, INTE intressegrupper.

 • Mattias

  Glöm Sköld nu är du snäll ! Han blir blockerad imorgon.

 • Gott! Så,

  Vilken folkgrupp föddes du in i?

  Vilka intressen har du?

  Vilka fel tycker du att Gud gjorde?

  Tre frågor som kräver svar om du vill vara ärlig.

  Men visst kan du fortsätta att divergera om du vill rättfärdiga dej själv.

  /Kjell

 • Mattias

  Svar kommer

 • Mattias

  Svenskarna
  Sport
  Va ?

 • Janne Melkersson

  Utifrån Johannes döparens kommentar att han är brudgummens vän kan man tolka det som att han och övriga GT’s troende inte har del i brudgummen dvs Kristi kropp.

  ”Brudgum är den som har bruden; men brudgummens vän, som står där och hör honom, han gläder sig storligen åt brudgummens röst. Den glädjen är mig nu given i fullt mått” Joh 3

  Att de hör himmelen till är det väl ingen tvekan om enl Heb 11;

  ”13I tron dogo alla dessa, innan de ännu hade fått vad utlovat var; de hade allenast sett det i fjärran och hade hälsat det och bekänt sig vara ”gäster och främlingar” på jorden. 14De som så tala giva ju därmed till känna att de söka efter ett fädernesland. 15Och om de hade menat det land som de hade gått ut ifrån, så hade de haft tillfälle att vända tillbaka dit. 16Men nu stod deras håg till ett bättre, nämligen det himmelska”

 • Lars Wärn

  ”Men nu stod deras håg till ett bättre, nämligen det himmelska”

  Japp. Den nya Jorden och det nya Jerusalem.

  Alla troende alltifrån Adam trodde på den frälsning som Lammet gav dem. Av Lammet som är slaktat från världens begynnelse.

  Yeshua Messias kropp är motsatsen till Vatikanens ”kropp”. En död kropp full av likmaskar. Likmaskar som på senare tid även har spridits till Sverige.

 • Mattias

  Jag har svarat på dina frågor och jag söker svaret men då måste du ta nästa steg.

 • Nä, du har inte ägnat vare sig tid, möda eller eftertanke åt dina reaktioner.

  Bollen är din.

  Jag kommer att reagera om du visar att du vill vara seriös.

  /Kjell

 • Mattias

  Hejdå

 • Mattias

  Jag svarade 1. Svenskarna 2. Sport 3. Förstår inte frågan
  Tydligt nog tycker jag

 • Mattias

  Jag är seriös.
  Ska vi börja om från början och hålla oss till sakfrågan så blir allt bra !
  Jag har svarat på dina tre frågor. 1. Svenskarna 2. Sport 3. Förstår inte frågan
  Vad mer begär du ?

 • Mattias

  Jag citerar dig: ” Guds dom är tydligt synlig (inte bara i Sverige) genom att vägen är tom på folk allt medan dikena är proppfulla av skränande dårar.”
  /Kjell
  Vad vet du om det ? Sluta snacka skit ! Du tycker jag är pubertal och oseriös. Stackars man….(bra att du lever långt bort )

 • Martin

  Ja du Mattias, det var verkligen ett modigt uttalande av Kjell. Säkert som han själv menar sig vara undantagen från denna oheliga grupp människor. Jag ska förklara hans ”teologi”, varför han vågar skriva som han gör. Kjell är en legalist som därmed predikar en gärningslära för att bli och fortsätta vara frälst. Frälsande tro, menar han, är förtroende för Kristus och trohet till Kristus. Så vad han skriver är att han minsann är trogen Kristus, medan alla andra inte är det! Hans självrättfärdighet är som en stinkande latrin (en synd som Jesus också dog för för övrigt!).

  Du känner kanske till den gamla historien om den unge soldaten i Napoleons armé som dömdes till döden för att två gånger ha försökt att stjäla mat. Han mor kom och försökte få sin son fri och fick audiens hos Napoleon. ”Pojken har stulit från mitt palats två gånger nu och han behöver rättvisa och rättvisan är döden”, sa Napoleon. Pojkens mor svarade, ”Men jag söker inte rättvisa, ers Höghet, jag söker nåd”. ”Han förtjänar inte nåd”, svarade Napoleon. Modern svarade bedjande ”Det skulle inte vara nåd om han förtjänade det”. Rörd av moderns sorg och hängivenhet föll Napoleon till föga och lät släppa pojken.

  Detta tycker jag är en väldigt fin bild av Guds Nåd. Gud välsigne dig kompis! Jag ska nog också ta längre uppehåll från det här stället.

 • Mattias

  Tack ! Låt oss dra ut härifrån tillsammans 🙂

 • Jonas Rosendahl

  Mattias – Önskar dig en skön paus. Jag har tagit sådana själv härifrån genom åren. Blessings!

  Mvh Jonas /Admin

 • Jonas Rosendahl

  Martin – Efter det inlägget är det nog ett bra tips att ta en paus härifrån.

  Mvh Jonas /Admin

 • Martin

  Hej Jonas, ja jag vet, det gick lite för fort, jag skrev (en synd som Jesus också dog för för övrigt!), det vet jag faktiskt inte om det stämmer.
  Igår predikade Andrew Farley om faran att gå tillbaka till lagen, du kanske behöver lyssna på det. Jag menar det.
  https://www.youtube.com/watch?v=CPZEXExWWlc
  Hälsn. Martin

 • Martin

  Haha ja det låter som en utmärkt idé!

 • Jonas Rosendahl

  Mattias var snabbt tillbaka under en bloggpost och ställde frågan i bloggpost ämnet också.
  😉

 • Mattias

  Ha ha du vet aldrig var du har mig…eftersom jag blev personligt tilltalad så svarade jag av ren hövlighet. Det värsta jag vet är när man blir ignorerad mitt i en konversation eller när folk inte svarar på ett ”normalt” tilltal. Därav min starka reaktion mot Kamau. Jag skrev visserligen ”hejdå” men försökte återuppta samtalet trots konstiga frågor från honom.
  Jag kommer inte ta några egna initiativ framledes. Ha de !

 • Lars Wärn

  Just nu läser jag boken ”Johannes” från föreningen Shabbat Shalom”. Har just börjat och ser med spänning fram emot slutsatserna omkring Johannes kap 1.

  Det finns en liknande klyvning inom den messianska rörelsen kring Yeshua preexistens som alltid har funnits i kristenheten (trots alla fastställda bekännelser och dogmer)

 • Lars Wärn

  ”Det var inte Jesus som gav lagen på Sinai. Och det var inte Fadern
  heller. Det står på flera ställen i NT att den gavs av änglar.”

  Jaså? Är du muhammedan och likt dem påstår att Gabriel var involverad? Eller JV vilka påstår att ”Jesus var ängeln Mikael, inkarnerad”.

 • Martin

  Wärn, logik borde vara ditt område så tänk till nu. Jag har två, antagligen tre, vittnen från Nya Testamentet som unisont hävdar att det var en ängel som gav lagen på Sinai. Och så börjar du babbla om muhammedaner och JV. Och Gabriel! Vad du nu ska blanda in honom för.

  Om du vidhåller att det var Jesus som gav lagen innebär det ett av följande; 1) Du tror Jesus är en ängel eller 2) Du tror att Stefanos, Paulus och Hebreerbrevets författare har fel.

  Jag försöker ta en långsemester från det här stället så jag kommer nästan helt säkert inte svara på eventuella kommentarer.

  https://www.youtube.com/watch?v=UPw-3e_pzqU

 • Lars Wärn

  Nu tänkte jag på vem som samtalade med Moses på Lagens berg. Vilka som, rent fysiskt, överräckte stentavlorna till honom är en mindre viktig fråga.

  Gudfaderm III väl? Lustigt sammanträffande, jag ser om trilogin (för 20:e gången) i dagarna och har nu sista delen laddad inför kvällen. Perfekt höstbio 🙂

 • Läsare

  Vad händer nu???
  Antingen måste Aletheia ha något oerhört stort på gång likt ”dokument ukraina”
  Eller så håller tankesmedjan/bloggen på att dö ut.
  Väntar på att något nytt snart dyker upp här!!

 • Jonas Rosendahl

  Läsare – Jodå, det finns inlägg som är på gång. Du behöver inte vara orolig, även om det på ett sätt är postitivt att det finns de som undrar.
  Som skrivits här tidigare, de flesta skribenter här har vanliga jobb att sköta och även vanliga livsproblem/livsförändringar att hantera. Det finns ingen välbetald stab som på en bidragsberoende tidningsredaktion som gör artiklar här.

  Sedan har inte Aletheia behov av att synas och märkas hela tiden. Aletheia tar det som det kommer och är förhoppningsvis ledda av Herren i sin gärning.

  Mvh Jonas /Admin

 • Läsare

  Tack för svar Jonas och skönt att höra att mer är på gång

 • Mattias

  Hej vill du vara vänlig och radera mina inlägg här. Ty jag vill glömma och gå vidare eller tycker du att mina inlägg har något värde för omvärlden ? Mvh Mattias

 • SE Sköld

  Du skriver, och det är väl mitt skrivfel, 1971, men boken kom i december 1991. Den finns nu att läsa utan kostnad på webbadress: harmoni.be

  Jag har i dagarna, nu på fredag, annons om boken inne i de två stora tiningarna i Norr-botten, som täcker länet, i NSD och N-K, för kostnadsfri läsning på den adressen.

 • Mattias

  Hej, du står skriven på en adress i Jönköping men bor i Norrbotten ?

 • SE Sköld

  Det är mitt barndomshem, som min son köpt för cirka 10 år sedan, och som ligger några km från min uppväxtby, Harads..

 • Jonas Rosendahl

  Mattias – Nej, det vill jag inte lägga timmar på. Det får du göra själv isåfall. Vill inte heller värdera alla dina inlägg. Generellt gäller att om inläggen följer kommentarsreglerna är det ok. I vissa fall kan Admin gå in och ge tips som inte i sig har med reglerna att göra.

  Mvh Jonas /Admin

 • SE Sköld

  Ibland säger vi, att tystnaden säger oss mer än ord, och i synnerhet – menar jag – om den beror på eftertänksamhet!

  Den – tystnaden – förekom också i Himlen, enligt Uppenbarelseboken 8:1 och då i samband med en stor och betydelsefull händelse, då ”Lammet” brutit det ”sjunde inseglet” och strax innan Anden börjat berätta om en rad hemligheter, som bara Gud dessförinnan känt till, och som Johannes i Uppenbarelseboken informerar oss människor om. .

  Vi rör oss ju på samma Heliga och Gudomliga mark, som Gud själv,
  d.v.s. på Gudstrons område!

 • gäst & främling

  Jonas
  Min mobil har en funktion som varnar när jag går in på aletheia, det står att det finns farliga appar på webbplatsen du är på väg till, angripare på http://www.blogrankers.com lägger till dolda avgifter på din mobilfaktura eller stjäl personliga uppgifter

 • Jonas Rosendahl

  Det finns inga inrapporterade konstigheter som drabbat Aletheia bloggen i nuläget vad jag vet om. Inga konstiga tekniska ting finns på denna blogg eller ”smyg grejer” på nåt sätt.
  Jag vet inte vad det beror på vad som händer i din mobil. Blogrankers har jag ingen koll på heller men snarare låter det som att problemet finns där.

  Mvh /Jonas Admin

 • Blogrankers registrerar IP-addressen. Det är enda sättet att skilja på unika besökare och återbesökare.

  Troligen har ”gäst & främling” ett malware-skydd som varnar registrering av IP-address när den utförs av en extern site.

  Alla web-servers registrerar besökarnas IP, och mer som har med besökarens dator att göra. Sedan är det fritt för sajten att använda dessa offentliga data.

  Det är inget skumt i det.

  /Kjell

 • Martin

  För nån dag sen läste jag att en pastor tyckte att metoo-kampanjen var utmärkt för att avslöja synden. Jag orkar inte. Hur kan man någonsin kunna gå tillbaka till frikyrkan? Metoo-kampanjen är ett osäkrat vapen i handen på den som nu bestämmer sig för att ödelägga en människas liv. Anklagelsen läggs fram, kanske under pseudonym, men den tilltalades får aldrig komma till tals, hans försvarstal drunknar i ljudet av den larmande hopen (men hon var min blivande samb…). Folktribunalen internet dömer alla skyldiga. Straffet är att först ta ifrån den skyldige dennes försörjning och möjligheter till framtida sådan. Först när hans liv är fullständigt ödelagt är lynchmobben nöjd, då går den vidare med sina högafflar och sina ruttna ägg till nästa offer.

  ”men evangeliets nåd och befrielse behövs också”. Men det är just för att evangeliets nåd och befrielse aldrig kan finnas hos en larmande hop som metoo-kampanjen är så demonisk. Det går inte att separera sanning från nåd och samtidigt kalla den ”utmärkt”. Pastorn kan väl erkänna sin egen synd istället och se hur mycket nåd han får.

  Den Jesus som jag tillhör föreslår en annan metod än lynchmobbar på internet.

  Om din broder har gjort dig någon orätt, så gå och ställ honom till svars i enrum. Lyssnar han på dig har du vunnit tillbaka din broder. Men om han inte vill lyssna, ta då med dig en eller två till, för på två eller tre vittnesmål skall varje sak avgöras. Om han vägrar lyssna på dem, så tala om det för församlingen. Vill han inte lyssna på församlingen heller, betrakta honom då som en hedning eller en tullindrivare.

  Jag borde inte bry mig. Jag borde vara tillräckligt luttrad. Men det är som mitt hjärta får ett snitt med en vass kniv när jag läser vad dessa ”ledare” skriver.

  They whisper still, the ancient stones
  The blunted mountains weep
  As he died to make men holy
  Let us die to make things cheap
  And say your Mea Culpa which you’ve gradually forgot
  Year by year
  Month by month
  Day by day
  Thought by thought

  Leonard COHEN ”Steer your way”

 • Martin

  Sen Jonas började hårdmoderera så är det som att hela bloggen har fått en stroke och hamnat på sjukhus. Den ligger där i sjukhussängen med sina slangar och mätinstrument och tydligen visar en apparat att den inte är helt död. Men lever, det gör den inte.

  I kristna sammanhang kommer frågan om Lagen upp titt som tätt. Jonas introducerade Lagen på den här bloggen. Och den dog. Det är en bra allegori över Lagen också i kristna sammanhang. Lägg Lagen till det kristna livet och det dör. Smyg in Lagen i kyrkan och den dör.

 • Jonas Rosendahl

  Var och en har ju rätt till sin åsikt. Men i mitt tycke var den här bloggen påväg mot en säker ”död” innan modererandet styrdes upp på ett ordentligt sätt.
  Bloggen hade mer eller mindre blivit ”kuppad” av ett få antal personer som mestadels sysslade med att häva ur sig oförskämdheter och okvädesord mot allt och alla. Kommentarsreglerna slutade respekteras redan för många år sedan.
  Bloggskribenterna tog upp den oredan som finns i samhället och i kyrkans värld men på kommentarsfältet kunde oredan fortsätta trots uppmaningar då och då. Att bete sig illa på bloggen fick enbart i enstaka fall konsekvenser i form av avstängning.
  Aletheia som blogg tappade i trovärdighet. Jag fick höra ideligen att bloggposterna förvisso var läsvärda då och då men kommentarsfälten gjorde att en del nära på blev illamående. Hur kunde Aletheia tillåta detta beteende?
  Detta kunde helt enkelt inte fortsätta om bloggen överhuvudtaget skulle ha kommentarsfälten kvar. Inget seriöst forum har omodererade forum. Tillomed ett underground forum som flashback är hårt modererat.

  Kommentarer har även efter en tydligare moderering fortsatt, de har inte upphört.
  Borta är dock alla off topic trådar och alla oförskämdheter och de som mer eller mindre ”kuppat” Aletheia är borta härifrån, en är fortfarande avstängd.

  Förstår om en del kanske velat ha ”små chattandet” kvar men nånstans måste man ändå dra gränsen. Aletheia upplåter generöst utrymme för kommentarer i bloggposternas ämne.

  Till saken hör också flera faktorer. Ganska få bloggposter har lagts ut. Inga sensationer har direkt hänt i kristenheten som kommit i ljuset sista månaderna som brukar ge väsentligt mer kommentarer om känslor rörs upp.
  Sedan har jag också noterat ett mönster att mer av diskussioner flyttats till facebook. Både vad gäller för de kristna tidningarna på facebook och rent allmänt uppstår långa debattrådar under inlägg på facebook.
  Vi får se var trenderna bär. Jag tror fortsatt att Aletheia har en funktion att fylla som en oberoende blogg som närhelst kan ta upp och ge sin synvinkel på olika händelser eller ämnen.

  Mvh Jonas /Admin

 • Läsare

  Håller med dig Jonas
  Tummen upp för ditt arbete med att hålla ordning i leden.
  Visst, det blir mindre urspårade diskussioner men det klarar man sig gott utan. Vill man ha sådana så är ju flashback ett alternativ…..hu geda mig

 • Stanley Östman

  Jag håller till fullo med dig Jonas – Tack för din gedigna insats !
  Det finns dock en passus. Jag skrev en artikel
  http://aletheia.se/2016/05/26/fran-kyrka-till-moske-eller-buddistiskt-tempel-somnaktighetens-ande-sprider-sig-over-gavle/
  – som jag fortfarande anser vara aktuell, mestadels pga de strukturomvandlingar som ständigt pågår i kristenheten.
  Jag vet att Aletheia-ansvariga gjorde en ombyggnad av webbsighten, varvid kommentatorsfälten försvann i den nya upplagan.
  Endast ett fåtal ”gamla” artiklars kommentatorsfält återställdes.
  Denna artikels kommentatorsfält hade ett antal poänger, då det gav respons från lokala pastorer bl.a.
  Dessa var synnerligen avslöjande på sitt sätt, då svaren ytterligare stärkte teserna i mitt anförande.
  Det vore tacknämligt om kommentatorsfältet kan återskapas – för det säger mycket om den svenska kristenhetens belägenhet. Har ni möjlighet att lägga tid på detta ???
  – jag har tidigare nämnt det för Daniel Forslund… men det kanske var lite mycket arbete som krävdes.

 • Jonas Rosendahl

  Tack för feedback Stanley (Och tack till ”läsare”). Nu har den tydligare modereringen varit igång några månader, så det är tid att få lite feedback. Visst, en del blev nog lite sura då de inte längre kan härja fritt. Och en del kanske saknar möjligheten att småchatta om ditt och datt. Men jag tror de allra flesta -och vad jag hört- tycker att en tydligare moderering var på tiden.

  Håller med om att värdefulla kommentarer försvann när man såg över tekniken bakom bloggen. Samtidigt ska väl också sägas att en del kommentarer försvann som kanske var lika bra att de försvann då modereringen av olika anledningar inte fungerat till fullo.

  Tveksamt om tid kommer att läggas på att återställa kommentarsfälten och om tid läggs på att just specifikt återställa under din post.
  Kanske det är bättre att blicka framåt och att satsa på kommande bloggposter istället. Men vet detta, att allt som skrivs här tas upp för reflektion.

  Mvh Jonas /Admin

 • Jag har funderat några dagar innan jag nu skriver detta.

  Vad menar du med ”oberoende blogg”?

  Oberoende and vem, vilka och vad?

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Bra att fundera innan man skriver nåt 🙂 Nu vill jag inte gå in en komplicerad debatt kring ordet ”oberoende”, jag tror de flesta förstår vad jag menar med att använda det ordet.
  Men ska man vara petig är naturligtvis ingen oberoende av någon. Ska jag använda orden ”fristående alternativ” då?
  Fristående alternativ till den övriga kristna mediastrukturen?
  Kanske det låter bättre eller inte?
  Oavsett så tror jag som sagt de flesta förstår läget. Så jag går nog inte in djupare än så i en diskussion.

  Mvh Jonas /Admin

 • Det är gott Jonas, jag är inte på någon krigs-stig fastän en del tror det och kallar mej ”storsläggan”.

  Dock säger Guds ord i Rom. 14:7: Ingen av oss lever för sig själv, och ingen dör för sig själv.

  Världen säger något liknande i politiken: ”Det finns ingen gratis smörgås.”

  Aletheia står med båda benen stadigt i Trosförkunnelsen, Hebrew Roots Movement, och Konspirationsteorier.

  Knappast något jag skulle kalla ”oberoende” eller ”fristående”.

  Det måste det ju inte heller vara. Vi har alla en utgångspunkt. Evangelium erbjuder en gemensam destination, om vi vill det.

  Livet handlar om vårt val att endera slutligen sjunga: ”I did it my way!”; eller att evigt sjunga: ”Amen! Lovsången, härligheten, visheten, tacksägelsen, äran, makten och kraften tillhör vår Gud i evigheters evighet. Amen.”

  Må vi mötas där!

  /Kjell

 • Cissi

  ”obunden” är relativt träffsäkert, också om religio i huvudsak betydde binda en gång – och namnet Rebecka bygger väl på samma bildspråk? I vilket fall som helst, skulle det vara fullständigt rimligt att lägga Aletheia på is i syfte att mer ostört kunna ägna sig åt de rivna fårens kyrka (RFK).

  Hashtaggar som VardeLjus resp. MeToo vore visserligen en möjlig fortsättning på Aletheia som forum – men ventlileras troligen i andra forum. Just som Open Doors.

  Men visst är jag lite nyfiken på vilka diskussioner och debatter ni läser och tycker att crev.info har ett bra upplägg. Bevakar (/kommenterar) nyhetsflödet, helt enkelt.

 • Läsare

  Tycker ni borde ta upp Lars Enarssons budskap här och ge eran syn på denna

 • Jonas Rosendahl

  Kan väl säga som så att det varit upp till diskussion men sen har det inte kommit så mkt längre. Jag har väl hört både och från olika håll vad gäller bedömningen av denna video. Skulle vara bra också kanske att ta upp lite om hur man ska tolka profetiska budskap och om profetiska budskap överhuvudtaget. Tänkte skriva om det som kommentar på Stefan Swärds blogg, men ville inte bidra med off topic. Vi får se om det blir nåt kring detta.

  Mvh Jonas /Admin

 • Läsare

  Ok tack för svar
  Min fråga ang detta och på Stefans blogg var i första hand inte om Åkesson, var nog lite otydlig där. Utan den största oron är ju vart vi är på väg som land och kristenhet. Men även profetian som just profetia vore intressant att höra fler uttala sig om

 • Jonas Rosendahl

  Jovars. Men jag tror inte man behöver fungera i någon profetisk gåva för att förstå var det barkar åt. Skillnad var för 5-6 år sedan då sömnpillret var tydligt. De första profetiska tilltalen som började komma här och var fyllde åtminstone mig med stor oro, jag levde minst i ett halvår och var alldeles skakad i mitt inre. Men nu har jag bearbetat detta och lämnat det åt Herren. Nu gäller det att leva i tro och stå fast i sin kallelse oavsett omständigheter. Det finns dock tecken lite här och var på att sömnpillret börjar släppa. Relativt många blir frälsta just nu, pastorer får starka profetiska tilltal. Anden faller här och var. Besökte livets ord och det var nästan som på 90-talet, nästan lika starkt. Kanske sömnpillret släpper på allvar…vi får se…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?