Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Populistisk påve provocerar

Mideast Pope

[Nyheter, Utrikes, Opinion & Debatt] Tidigt på söndagsmorgonen landade påven Franciskus i Jesu födelsestad Betlehem. På sin väg till mässan gjorde han ett oplanerat stopp för att hålla en bönestund vid den åtta meter höga muren som mellan Västbanken och Israel.[1]

Enligt nyhetsbyrån AP uttalade sig Franciskus om konflikten i området i samband med påvens möte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

-Tiden har kommit för då vi måste få ett slut på denna situation som har blivit allt mer oacceptabel, sade Franciskus.

En tvåstatslösning kräver förhandlingar och uppoffringar från båda sidor, menade påven.

-Tiden har kommit för att hitta det mod som behövs för att vara generös och god inför allas bästa, sade han enligt AP

Det är anmärkningsvärt, men föga förvånande, att påven allierar sig med de starka anti-israeliska krafter som varit i rörelse i olika former allt sedan staten Israels bildande 1948. Att kräva ytterligare ”förhandlingar och uppoffringar” av staten Israel med en motpart som ännu inte erkänner Israels rätt att existera är orimligt.

Att tillbe vid Israels skyddsmur på liknande manér som vid klagomuren var i sig en medveten provokation. Denna mur som byggts upp för att skydda oskyldiga israeliska medborgare mot ständiga terror-attacker.

Så skriver en judisk sajt inför påvens agerande:

The Pope has some nerve praying at our security barrier in the exact manner Jews are famous for praying at the Western Wall…if he wants to come to Israel then he should just come and keep his mouth shut about “peace, security, two-states” and all of the other things related to Israel that are NONE of his business.

När Hamas vann parlamentsvalet i januari 2006 ingicks snart en koalitionsregering mellan Hamas och PLO, som har bättre anseende i väst. Abbas kunde dock inte hålla ihop regeringen och upplöste den i juni 2007 och införde undantagstillstånd. I strid med lagen, som säger att den avgående premiärministern skall sitta kvar tills den lagstiftande församlingen godkänt efterträdaren, ersatte han dessutom premiärminister Ismail Haniyeh med Salam Fayyad, vilken aldrig fick parlamentets godkännande. Dagen efter avbröt Fatah alla band och dialog med Hamas. Det ledde till att de palestinska myndigheterna splittrades i två regeringar, en i Gaza under Haniyeh och en på Västbanken under Fayyad.[2]

Med tanke på att den palestinske presidenten Mahmoud Abbas ännu inte lyckats enas med sitt eget folk kan man undra vem det nu är påven menar att Israel skulle förhandla med.

Daniel ”MyTwoCents” Forslund

Aletheia Blogg & Tankesmedja

Kommer snart: På tröskeln till vedermödan? Profeten Daniel, sista årsveckan och den falska freden

[1] [2] [FOTO: UNCREDITED]

Mer om påven på dagen.se

=>

Ämne: NYHETER, OPINION & DEBATT, UTRIKES

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?