Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Jens Garnfeldt i P1 – Mycket rök, ingen eld?

[TRADITION & TEOLOGI, OPINION & DEBATT, Mediekritik]

jens_garnfeldt

I söndags sändes en drygt 50 minuter lång dokumentär i P1 om Jens Garnfeldts väckelsemöten. Programmet gjordes av Bo Sjökvist som är radioproducent och dokumentärfilmare. Han har bland annat gjort radiodokumentärerna Jan Myrdals sista flytt om Myrdals stormiga kärleksförhållande med Andrea Myrdal, Vi skrämde slag på Svensson om den svenska raggarrörelsen och Mera brännvin om Eddie Meduza alias Errol Nordstedt.  Bland hans dokumentärfilmer kan nämnas Predikanten – om frikyrkopredikanten Målle Lindberg, Sverigedemokraterna och dokumentärserien Nordstan – en julsaga.

Bo Sjökvist var respektfull, tålmodig och inledde programmet med att medge att hans nyfikenhet väcktes genom några avsnitt på kanal 10 att gå vidare med Garnfeldts anspråk och göra en ordentlig dokumentär.

För den som hoppats på ett förbättrat rykte för hela Älmhults showen blev programmet en besvikelse. Det var tydligt att P1’s journalist ville se något som bevisade autenticiteten i de enorma anspråk som kablats ut i Sverige sedan Garnfeldt dök upp i landet.

Ännu en gång kom anspråket att han väckt de döda upp i samtalet och journalisten krävde med rätta något form av bevis eller åtminstone datum och plats för att kunna följa upp. Här blir evangelisten plötsligt väldigt svävande i sina svar och lyckas inte ens ange något årtal utan lovade kolla i sin kalender.

Journalisten påverkades tillfälligt av ett ben som till synes växte ut under ett möte han besökte, men lutar sedan mer mot föreläsaren Samuel Vargs förklaring att någon centimeter hit eller dit kan röra sig om en optisk illusion.  Denna förklaring skrattar Garnfeldt åt och menar att det vore att idiotförklara honom om han medvetet sysslade med detta i sina möten.

Dokumentären är värd att lyssna till, även om man som troende blir lite missmodig kring det faktum att dessa möten tycks orsaka mer skada än nytta för Guds rike i detta land i det att de höga förväntningar Jens själv byggt upp under den sexmånadersperiod P1 följt honom aldrig infrias.

Även om tonen från båda håll i diverse samtal är respektfull och rak, naggas den danska evangelistens förtroende ytterligare i kanten när han inte kan ta fram några konkreta belägg för alla fantastiska mirakler han berättat om. För dem av oss som varit med några år i den karismatiska delen av kristenheten kan man inte låta bli att uppleva hela spektaklet som en dålig repris av en viss Uppsalapastor.

Efter alla misslyckade kontakter med sekulär media vore det bättre om Jens tog en time out och reste ner till Afrika och intervjuade personen han säger sig ha uppväckt från de döda, samt tog fram lite konkreta bevis för konkreta anspråk.  Sanningen tål alltid att prövas.

I nuläget tvingas jag summera som jag började;  – Mycket rök, ingen eld.

Over and out

MyTwoCents / Daniel

Här lyssnar du på dokumentären:

=>

Ämne: Livets Ord/Trosrörelsen, Mediekritik, OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?