Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Svårt för de kristna i mellanöstern och östra Ukraina

Kors

 

[UTRIKES]

De senaste veckorna har vi hört mycket om den omänskliga situationen för de kristna i mellanöstern. Den ena rapporten efter den andra berättar vad som väntar kristna som inte konverterar till islam i områden som kontrolleras av ISIS.

Berättelserna och intrycken är ofta så oerhört starka att det är svårt att ta inöver sig det som förmedlas i både text och visuellt. Det är helt enkelt en ofattbar och djävulsk ondska som sprider sig som en löpeld i en del muslimska länder, där de värst drabbade är kristna. De har valet mellan att konvertera eller att möta döden.

Krig i östra Ukraina

Även för de kristna i de östra delarna av Ukraina är situationen väldigt svår. Nyligen kunde vi läsa om hur fyra personer i Baptistkyrkan i Donetsk kidnappades mitt i natten och senare hittades döda i en massgrav. Både norska Dagen och bloggare har rapporterat om detta. Då jag skriver detta befinner jag mig på semester ute i den åländska skärgården utan internet[1], och det vore därför intressant om någon har uppdaterad information om det inträffade.

Aletheia besökte som tidigare rapporterat Donetsk under fyra dagar i vintras, och om jag inte minns fel träffade vi då bland annat ledarskapet för Baptistkyrkan i staden under en ekumenisk ledarsamling vi deltog i för att informera om syftet med vårt besök i Donetsk [2].

Aletheia.se interview Padun

Aletheia intervjuar pastor Leonid Padun i Dontesk.

Aletheia.se in Donetsk

Svårt för kristna i östra Ukraina

För några dagar sedan hade jag skriftlig kontakt med pastorsparet Padun i den tidigare Livets Ordförsamlingen vi besökte i Donetsk. Jag frågade hur situationen var för deras församling under det krig som pågår i Ukraina, ett land med starka rötter till Sverige[3]. Det är ett krig som ännu ingen vet utgången av, och nedskjutningen av flyget från Malaysian Arlines har ökat spänningen markant.

Här följer en kort rapport från våra kära vänner i Donetsk:

”Vi har riktigt krig i Donetsk nu. Många från vår församling lämnar staden och flyttar till andra delar av Ukraina. Situationen är väldigt illa här i Donetsk. Det skjuts, bombas och folk stjäl och så vidare. Jag fattar inte att dessa hemska saker händer i min egen hemstad. Församlingen har det bra trots allt. Prisat vare Herren! Det vilar en speciell nåd från Gud över vår församling i Donetsk i dessa dagar av krig. Givetvis finns det problem.

Många förlorar sina jobb och har då inte pengar för att köpa mat eller råd att lämna Donetsk för att rädda sina liv. Dessa har vi hjälpt en hel del genom församlingens pengar, men det är inte abslut inte tillräckligt. Församlingens inkomster från offergåvor är väldigt låga just nu på grund av att folk, liksom övriga befolkningen i Donetsk, inte har pengar. Men trots omständigheterna tror vi på Jesus och ber om fred i vår stad och i vårt land.”

Behöver vårt stöd

De kristna i Ukraina och den muslimska världen behöver vårt stöd och våra förböner mer än någonsin. Länka gärna till organisationer som arbetar i dessa länder så att vi även kan bidra på ett konkret sätt. Be också för vårt grannland Norge (där jag bodde under 19 år) som just nu upplever konkreta hot från islamister som hotar med terror i landet. Be att inget ont skall drabba Norges befolkning och be att de som ligger bakom dessa hot grips.

Från Åland
Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja

Logga Aletheia_se

Fotnoter

[1] Har internet med begränsad hastighet vid besök på ett köpcenter, men tyvärr för lite tid att undersöka händelserna.

[2] Dokument Livets Ord Donetsk

[3] Kiev grundades som en handelsplats av svenska vikingar, och flera andra platser i det som blev Ukraina bosatte det sig svenskättlingar. (Många historiska forskare anser att Ryssland är ett resultat av de skandinaviska vikingarnas resor och de stöder de uppförde, något man från rysk sida däremot till stor grad förnekar.) Sveriges tid som stormakt avslutades i Poltava i och med att Karl XII dog där. I södra Ukraina finns en by som heter Gammelsvenskbyn där människorna härstammar från ‘svenskön’ Dagö ESTLAND KOLLA . De talar gammalsvenska och håller fast vid gamla svenska traditioner. 

=>

Ämne: UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?