Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Insamling till lidande kristna i Donetsk, Ukraina

Wolua

[Aletheia Tankesmedja, Utrikes]

Fundraising for suffering Christians in Donetsk, Ukraine (English version)

Just nu pågår en massiv förföljelse mot kristna i världen, och speciellt i Irak utsätts kristna för de mest horribla saker. Efter att USA beslutade att angripa ISIL får vi hoppas att situationen ändrar sig, men nöden är oavsett enormt stor för våra utsatta syskon.

Som de flesta vet pågår det ett krig i Ukraina, ett krig där även kristna liksom i Irak, utsätts för övergrepp och mördas just för att de är kristna. Aletheia har sedan vårt besök i Donetsk februari 2014 ett speciellt band till pastorsparet Leonid & Yuliya Padun och deras församling i de östra delarna av Ukraina.

Stora behov

Det är därför med stort intresse vi följer konflikten som pågår bara några timmars resa från Sverige, och även där ber vi och hoppas på fred mellan de stridande parterna. Vi har kontinuerlig kontakt med vännerna i Donetsk och har fått rapporter om hur svårt läget är för församlingen. Jag skrev till pastor Leonid Padun senast igår för att fråga om hur läget är och om de är i behov av ekonomisk hjälp, i och med att församlingen har begränsat med medel för situationer som krig. Leonid svarade omgående:

Ja, Andréas. Vi har stora behov nu. De flesta människorna i vår församling förlorar sina jobb på grund av kriget. Folk har inte pengar till mat och andra grundläggande saker för att överleva. Vi använder alla församlingens pengar för att hjälpa människor, men församlingens inkomster från gåvor är mycket låga nu. Vi köper mat, mediciner, vatten och bringar ut detta till familjerna. Om ni kan hjälpa oss med pengar vore vi väldigt tacksamma.

Svårt för församlingens medlemmar

I min konversation med Padun frågade jag på vilket sätt våra läsare säkrast kan ge pengar så att vi kan vara säkra på att pengarna kommer fram och går till det ändamål de är ämnade till. Jag fick kontakt med församlingens revisor som även han var väldigt glad och tacksam för kontakten med Aletheia och att vi nu önskar hjälpa dem i den kris de befinner sig i.

Då jag och Daniel var i Donetsk och såg hur många människor levde, förstår vi att det måste vara oerhört mycket svårare för dem nu när det är krig. Den låga levnadsstandarden för folk flest i Donetsk kan vara svårt för en svensk att förstå med mindre man varit där och sett hur människor lever. De har inget enkelt liv, så när pastor Padun säger att de har stora behov förstår vi som sagt att läget är mycket allvarligt.

Hur kan man bidra?

Om du vill ge en gåva så att medlemmarna i pastor Paduns församling kan få sina grundläggande behov mötta genom att få mat, vatten och mediciner, skall du göra följande:

1. Klicka dig in på denna länk som leder till församlingens hemsida där man kan donera pengar. Du kommer se en ruta där det står ‘Make a donation Visa/MC’. Det finns en ruta med en pil där du kan välja vad pengarna skall gå till (se bild). Välj ‘Overall donation’ och skriv in summan du önskar ge. Tyvärr framkommer det inte omedelbart vilken Betalavaluta det handlar om, men klickar man sig vidare ser man att det är Ukrainska hryvnas. Kursen är i skrivande stund 100 UAH = 60.79 SEK.

2. Tryck sedan‘Make’ för att komma vidare till nästa ruta. Där får du en bekräftelse på hur mycket du tänker ge, och sedan trycker du på ‘Confirm’.

3. När du gör detta kommer du slutligen till en sida där du skall göra själva inbetalningen. Det är en s.k. ‘Secure payment’ och helt tryggt.

Kommer verkligen pengarna fram?

Jag dubbelkollade med församlingens revisor senast idag för att försäkra mig om att pengarna som kommer in verkligen går till det ändamål de är ämnade för. Svaret jag fick var givet:

Ja, det är klart!!! Det är mitt personliga ansvar först och främst inför Gud, sedan inför församlingen, min pastor och varje troende!

Ge av ett glatt hjärta och var trygg på att din gåva går till att hjälpa människor att få mat, vatten och mediciner. Sprid gärna informationen om detta upprop till så många som möjligt så att vi kan hjälpa så fler.

 

Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja
Logga Aletheia_se - Kopia

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?