Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Pastorsparet i Word of Life Donetsk i livsfara

Wol Donetsk

[NYHETER – UTRIKES]

English version: Interview with Yuliya Padun

I den förra artikeln berättade vi om den dramatiska händelsen där väpnade pro-ryska terrorister tog över Word of Life Donetsks kyrka. Det som vi då inte kände till och som inte framkom i texten, var hur dessa terrorister några dagar tidigare hade ankommit byggnaden med vapen för att få tag i pastor Leonid Padun och hans familj. På grund av detta tvingades familjen Padun fly från Donetsk för att komma i säkerhet.

Jag kontaktade pastorsparet via e-post igår för att ställa några frågor med tanke på den mycket svåra situation församlingen befinner sig i och för att därigenom om möjligt försöka få en tydligare bild av de enorma behov som finns. Det var när jag ställde en personlig fråga utifrån den oro jag känt för våra vänner i Donetsk att Yuliya Padun berättade om de väpnade terroristerna som letade efter dem:

Fam Padun

Familjen Padun

Ja, nu går det bra, men vår familj befinner sig inte i Donetsk just nu. Representanter från DNR (Donetsk National Republic, min anm.) kom till kyrkan flera gånger och frågade vart Leonid Padun och hans familj befann sig. Det är livsfarligt för oss att komma hem nu när dessa DNR-terroristerna är i Donetsk. Våra privata pengar är nästan slut, så vi måste oavsett hem i början av september.

Intervju med Yuliya Padun

Jag läste att Leonid skrev att ni söker efter en ny plats för att kunna samla församlingen. Hur går det med letandet?

– Vi försöker hitta en tillfällig lokal för att kunna ha möten och är i en process. Det är inte enkelt nu.

Kan ni fortfarande hjälpa människor i behov av mat, vatten och mediciner trots att ni inte har någon kyrka?

– Nu är det väldigt svårt att hjälpa människor utan en central byggnad och utan att vi får in pengar från kollekter. Leonid har kontinuerlig kontakt med sina ledare via Skype, och på det sättet kan vi fortfarande hjälpa människor med mat, vatten och mediciner. Vi hjälper även familjer med barn att lämna Donetsk.

Har ni fått någon hjälp från utlandet?

– Nej, ingen hjälp överhuvudtaget. Men vi litar på Gud precis som förr.

Vilka är de största behoven just nu?

– De största behoven vi har just nu är mat, medicin, varma filtar, pengar till bensin och pengar till några billiga lägenheter för familjer med barn som vi hjälper ut av Donetsk till andra säkra städer i Ukraina. Vi behöver också pengar för att kunna hyra bussar till dessa transporter.

Har någon av era medlemmar dödats under dessa oroligheter?

– Nej! Prisat vare Herren för det! Alla församlingens medlemmar lever.

Kan kristna i Skandinavien göra något för att hjälpa er?

– Ja, klart att de kan. De kan samla ihop mat, mediciner, filtar, vatten och så vidare. Det största problemet är transport in till Donetsk, och posten fungerar inte. Det bästa vore om de kan skicka pengar som en gåva så att våra olika ledare i distrikten kring Donetsk kan köpa det som behövs och sedan transportera det ut till de lidande. Vi kan köpa det mesta i Donetsk, en del butiker och apotek håller öppet. Vårt problem är att vi inte har några pengar kvar och detsamma gäller församlingens medlemmar.

Kan du berätta något om konvojen som Ryssland skickat?

– Inte så mycket just nu. Häromdagen kom det ”humanitär hjälp” från Ryssland, men det var väldigt många ryska tanks och soldater med vapen ute på Donetsks gator just då.

Tror ni på fred i Donetsk och resten av östra Ukraina som befinner sig i krig?

– Ja! Det är klart vi tror! Vi ber konstant för fred i Donetsk och Ukraina. Vi litar på Gud! Han är trofast!

 

Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja
Logga Aletheia_se - Kopia

=>

Ämne: NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?