Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ulf Christiansson svarar på kritiken

[Personligt, Ledarskap, Politik, Ekonomi & Samhälle]

I samband med valet skrev Ulf Christiansson, den kristna rockgruppen Jerusalems grundare och sångare, två inlägg på Facebook som uppmärksammats i såväl sociala medier som kristen press. Kritiken mot Christiansson har varit hård på grund av att han uttryckt förståelse för de som röstade på Sverigedemokraterna, samt att han i inläggen kritiserat den nuvarande invandringspolitiken och vad det på sikt kan leda till.

Swärd i Dagen

Skärmdump från Dagen.se

Pastor och statsvetare Stefan Swärd, kallade i ett inlägg i Dagen Christianssons oro för den stora muslimska invandringen för ”nonsens”, och följde upp med att presentera siffror för det han menar ger en korrekt bild av invandringen till Sverige. Problemet med Swärds siffror är att de inte överensstämmer med Migrationsverkets egna, något flera påpekat i sociala medier.

Swärd är väldigt självsäker i sin sågning av Christiansson och agerar utifrån det han tror är Guds hjärta, något som för en del kan vara svårt att bemöta även om han säger att var och en får prova hans påstående. Jag är en av dem som anser att Swärd inte överhuvudtaget verkar vara intresserad av att lyssna till den oro som Ulf Christiansson förmedlat i det han skrivit.

I radiodebatten som sändes på Sveriges Radio igår mellan Stefan Swärd och Daniel F. från Aletheia, inledde Swärd med ett milt sagt märkligt uttalande:

”Jag känner att det är som en högerextremistisk väckelse som pågår nästan, som eufori nästan efter senaste valet[…]”

Mitt intryck är att Swärd svarar Christiansson utifrån starka känslor blandat med det han anser skall vara en kristens inställning till invandring. Det pågår i alla fall ingen ”högerextremistisk väckelse” bland kristna som har en annan uppfattning än Swärd i invandringsfrågan. Enligt Stefan Swärd har artikeln skrivits i samråd med tidningen Dagen (?), och att Swärd och Dagen dessutom levererar en artikel som är full av faktafel tyder på att man haft bråttom.

Dagen Swärd Ja till livet

Skärmdump från Dagen.se

Häromdagen kunde just tidningen Dagen berätta att den abortkritiska organisationen ‘Ja till livet’ i en folder lyfter fram politiker från SD som föredömen i abortfrågan. Upplysas kan att Stefan Swärd sitter som ordförande för ‘Ja till livet’ och att han efter att Dagen påpekat stödet till SD snabbt bortförklarar det hela. Man kan mycket väl använda ordet inkonsekvent om Swärd efter hans kraftfulla utfall gentemot Christiansson.

Personligen anser jag att en fortsatt polarisering av SD och dess väljare från kristen media och kristna pastorer endast bidrar till ökat förakt och hat. Saklig kritik av SD’s politik har jag ingenting emot, men att fara med osanningar och sarkasm är i mina ögon väldigt lågt. Jag har svårt för att se att Dagen skulle kunna rätta upp detta då de så tydligt markerat sin hållning gentemot Sverigedemokraterna och indirekt också gentemot de som sympatiserar med deras politik. Det finns ingen vilja att föra samtal, något vi ser både i det parlamentariska läget och i media. Låt oss diskutera sakfrågor baserat på verifierbara fakta utan att sätta etiketter på människor med andra åsikter än den ‘godkända’, eller politiskt korrekta som det också heter.

Jag kontaktade Ulf Christiansson och ställde några frågor till honom kring den sista veckans debatt, och resultatet ser du här nedan.

Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja
Logga-Aletheia

Ulf Christiansson om reaktionerna efter inläggen på Facebook

Har du fått några reaktioner efter det du skrev på Facebook före och efter valet?

Uffe4

Ulf Christiansson. Foto: Privat

– Ja det har jag fått, både negativa och positiva. Dock övervägande positiva. Och jag talar sanning om det. Både från pastorer och andra, även ifrån människor som inte alls är kristna.

Hur har dessa reaktioner yttrat sig?

– Att jag sa vad många tänker men kanske inte vågar säga. Att jag tog upp det som vi brottas med men inte kan prata om i en fri och obunden atmosfär. Att jag var modig som sa det, även om jag själv inte känner mig sådan. Annars har jag blivit kallad för de ord man får höra när man tar upp det jag ville belysa.

Ångrar du att du skrev som du gjorde?

– Nej, inte annat än att jag måste väga orden mer tror jag, men jag lär mig. Fast jag kan ändå inte kan låta bli att undra om det egentligen spelar nån direkt roll. Jag vet att många också känner mitt hjärta och det gör mig glad. Jag vill också tillägga att jag kan ändra mig om jag har fel i något stycke, men som det är nu kan jag inte se vad jag i så fall gjort fel?

Hur ser du på kritiken mot Sverigedemokraterna och deras väljare, speciellt kritik från kristen media och pastorer?

– Jag tror fortfarande inte att det var konstigt att folk röstade på SD med tanke på den ovilja som finns där inget parti vågar eller vill ta upp frågor människor går med. Tyvärr finns det bara SD som vill prata om detta. Man borde ha varit mer medveten om detta innan valet, och dessutom är man i mitt tycke alltför stolt för att vilja ödmjuka sig till samtal. Det tycker jag är väldigt dåligt och också barnsligt. Det kan knappast bli nån revolution ifall man samtalar om detta och också bemöter varann med respekt även om man har olika åsikter. Det råder ju en närmast sandlådementalitet kring detta att samtala med sina politiska motståndare.

– Det kan ju vara helt förutsättningslöst utan att man binder sig till något, men inte ens det kan man göra. Hur skall man kunna tycka att det är ok? Vi har ett land som måste fungera, och det svenska folket har sagt vad de tycker. Jag vägrar att tro att alla som röstat på SD är rasister, eller dumma i skallen. Göran Persson säger ju också att hela det svenska debattklimatet präglas av likriktning, och det tror jag är sant. Det blir också ofta enormt starka känslor kring detta som jag kan uppleva styr mer än att man tänker efter och öppnar för samtal.

Röstade du själv på SD?

– Jag har tidigare röstat på KD sedan länge, men kunde inte det nu med tanke på främst abortpolitiken som bedrivs, där man svängt ifrån att vara emot till att vara för abort, (med Göran Hägglunds uttalande att han är nöjd med den abortpolitik vi har), samt också KD’s nej till samvetsklausul.

– Jag röstade inte heller på SD, men jag menar att man måste kunna få tala om detta utan att bli stämplad och misstänkliggjord. Det tror jag också gör att man skrämmer folk med att man inte får säga sin mening. Jag har själv vänner som är invandrare som så många kristna har och har inga som helst problem med det. Dessutom älskar jag dem. Jag har dock haft frågor om HUR vi skall kunna hjälpa på bästa sätt och jag tror ingen i nuläget kan med full säkerhet säga vad som är allra bäst. Men det skulle vara fjärran ifrån mig att negligera den nöd som nu människor är i på flykt ifrån IS och den terror de bedriver. Det tror jag ingen kan. Därför efterlyser jag att man kollar hur det skall göras på bästa sätt.

– Dessutom funkar ju inte integration som det är idag. Det påstår ju inte ens alla partier vad jag förstår. Människor undrar över detta och är rädda för att fråga, därför tog jag upp detta. Jag tycker det vilar en rädsla över allt det här och jag är en person som inte tycker om att andra skall bestämma vad jag skall tycka. Även om vi t.o.m. skulle tycka likadant så vill jag ändå hålla på min integritet i att säga vad jag tycker. Det är väldigt typiskt att hela tiden föra över detta på rasism etc. Det blir ju ren skrämseltaktik. I sammanhanget så är det TVÅ saker jag lyfter fram över allt annat:

IS och vad det innebär för oss att fortsätta vara apatiska, blinda och släpphänta inför vad dom står för och menar sig vilja göra. Man kan bara gå ut och se efter på nätet vad dessa grupper har i tankarna. IS är ett hot som vilar över oss i Sverige och övriga Europa. När man för över detta BARA på invandringsfrågor så tas fokus ifrån det jag verkligen menar och varnar för. Vi har redan IS i Sverige. Flera av dem som varit i Syrien och gjort dessa illdåd har ju återvänt. Detta är allvarligt menar jag, och det verkar inte tas på allvar.

– Den andra saken som jag menar har med Guds församling att göra där jag i tidigare inlägg tagit upp det mandat vi fått ifrån Gud. Att vi INTE slåss emot ”kött och blod” utan emot furstar och väldigheter som härskar i himlarymderna. Detta verkade som att man inte ens ägnade en tanke om, nästan som det skulle vara religiösa fantasier. Vår ”strid” är alltså INTE emot människor utan emot helt andra saker. Detta är något Gud gett oss för att använda och det kan på sikt skapa förändringar som gör att människor på djupet börjar se vad Guds frälsningsplan i Sverige är, samt att våra hjärtan blir förvandlade, även mitt.

– Jag sa både på Facebook och i Dagen intervjun att det VERKLIGA problemet är en kristenhet som bara följt med i allmänna opinionen och som försummat vårt ansvar som Guds församling i Sverige. Bön och överlåtelse till detta skulle göra en enorm skillnad menar jag. DÄR LIGGER MITT HJÄRTA, och om man inte kan läsa det så tror jag inte att det är mycket mer att säga. Då får tiden visa om jag haft rätt eller inte. Guds ord manar oss att be och även fasta. Men vi har varit mer intresserade av verksamhet och yttre ting i våra församlingar istället för att få nöd för vårt land som vi måste ha för att det skall bli en förändring. Detta tror jag att de flesta kristna längtar efter fortfarande. Gud är faktiskt FÖR oss men han har gjort sig beroende av våra böner och den nöd som kommer just genom BÖN. Det finns också ett motstånd emot detta att vi börjar be.

Stefan Swärd gick ut i Dagen och ifrågasatte starkt hur kristna kunde sympatisera med SD där du kritiserades starkt. Hur ser du på detta?

– Jag har har ju aldrig träffat Stefan vad jag vet, och jag har faktiskt inte läst det, men det är ju hans fulla rätt att tycka vad han vill. Jag tror dock att vi alla, även kristna, har förmågan att bedöma själv vad vi skall rösta på eller inte. Jag vet att Stefan Swärd vid ett tidigare tillfälle sagt om mig att han menar att jag skall hålla mej till att sjunga men inte säga vad jag tycker, och att jag hoppar ifrån ”tuva till tuva” där han förmodligen menar att jag hoppar ifrån församling till församling. Två gånger har jag gjort detta vad jag vet. Missionskyrkan som jag vid den tiden var med i blev mer politisk än vad jag trivdes med, dessutom flyttade vi till Sollebrunn i det skedet. Detta var 1980.

Andra gången var Livets Ord och det ohållbara läge som blev för mig och min familj när det gällde fördömandet av rockmusik. Men jag skulle aldrig säga så till någon även om det var en meningsmotståndare. Jag tror inte att jag är intresserad av att i nuläget bemöta det heller. Jag söker inte strid med någon ledare inom något samfund. Det var inte därför jag skrev inläggen.

Vad kommer du att göra nu?

– Vi kommer att fortsätta att be för vårt land. Detta har vi gjort i nio år nu. i Lukas 18:7-8 står det: ”Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar tåligt till dem? Jag säger er: Han kommer snart att skaffa dem rätt. Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna en sådan tro på jorden?”

– Jag tror att jag skulle ha svårt att bo här om inte det fanns en väg för oss att gå på. Jag tror också att skakningarna som måste komma bara har börjat. Önskar av hela mitt hjärta att vi alla skall vakna. Vi ber för överheten inklusive ALLA partiledare, (även Jimmie Åkesson) jag tror de behöver det i det parlamentariska kaos som har uppstått. Men mest ber vi för Kristi kropp i Sverige, och Gud börjar alltid med sin församling. Jag och Else-Marie skall resa iväg ett tag också. Sedan skall vi göra några konserter i november med Jerusalem Father2Son tour som var fantastisk i april.

=>

Ämne: Ledarskap, Personligt, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?