Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Dags att begrava inkonsekvensen

Expressen & Researchgruppen

Skärmdump Google

[Opinion & debatt, Mediekritik]

Innan valet lyfte Expressen fram det ena efter det andra avslöjandet av medlemmar i SD som skrivit kränkande och rasistiska kommentarer på nätet. Detta uppmärksammade kristna mer än gärna för att bevisa det de själva tror är rätt, nämligen att Sverigedemokraterna som parti är rasistiska fascister sedan partiets begynnelse och att dessa ränder aldrig försvinner. Även delar av kristen media och dess journalister hyllade dessa avslöjanden och försvarade Expressen.

De som ifrågasatte metoderna Expressen använt genom sitt samarbete med Researchgruppen möttes av en rad argument från dessa kristna som överhuvudtaget inte verkade bry sig om att Researchgruppen enligt uppgifter består av tidigare medlemmar från AFA (AntiFascistisk Aktion), även kallad våldsvänstern. Det viktigaste verkade vara att visa att SD är och förblir ett rasistiskt parti som skall bekämpas med alla medel och som man på alla sätt får förtala, mobba och ljuga om för att vinna mark i kampen mot rasism och främlingsfientliga krafter.

Så här beskriver Researchgruppen sig själva:

”Researchgruppen – Afa-dokumentation består av en liten grupp individer, hackare och journalister. Några av oss har valt att inte publicera namnet av olika skäl, dels pga hotbilden och dels pga av anställning med mycket känsliga arbetsuppgifter hos olika myndigheter. Vårt huvudsyfte är att spåra personer och bygga register och databaser med personlig- och politisk information om politiker, myndighetspersoner och individer som ur vår synvinkel behöver registreras och avslöjas för extremism eller åsikter som inte är förenliga med det multikulturella blandade och öppna Sverige [sic!] och vi, politiker, media och progressiva bygger. Informationen används för att upplysa media och allmänheten om extremister i våra hemorter. De ska avslöjas.” [1]

Kritik mot delar av invandrings- och integrationspolitiken faller med stor sannolikhet in under det denna extrema organisation känner sig kallade till att avslöja då det inte är åsikter som är förenliga med denna extremistgrupps egna. Det är alltså våldsvänstern som ska bestämma vilka åsikter som är de rätta eller ej, och detta mina vänner, har många av mina kristna kontakter på Facebook lyft fram och både direkt och indirekt hyllat. Det är en skrämmande och farlig utveckling om vänsterextrema ska tillåtas sätta agendan för vad som är rätt eller fel åsikter och alla med åsikter oförenliga med gruppens egna riskerar hängas ut offentligt i media [2].

Kristen press och ’det goda hatet’

Mitt förtroende för delar av kristen media och vissa journalister är nästan noll efter att ha sett deras olika ageranden både i sina tidningar och i sociala medier. Att kristna nästan helt urskillningslöst lyfter fram och hyllar organisationer som Researchgruppen och Expo som består av tidigare medlemmar från våldsvänstern, eller stenkastarvänstern som jag sett en del kalla dem, är för mig helt obegripligt. När blev det ok att hylla dataintrång av privatpersoners, organisationers och sajters datorer och servrar för att på det sättet komma åt de personer som sedan hängs ut i media?

Svara gärna på det ni som stått på barrikaderna mot Sverigedemokraterna både före och efter valet, bland annat genom att länka till olika artiklar som Researchgruppen och Expo stått bakom. Detta är kriminalitet och inget annat, och tyvärr köper Expressen och SVT tjänster från Researchgruppen. Att SVT använder licensbetalarnas pengar till att köpa information från våldsvänstern är milt uttryckt värt att kritiseras. Detta är SVT’s svar på kritiken:

Researchgruppen har samarbetat med fler etablerade redaktioner. Till exempel SVT:s Uppdrag granskning.
– Vi har använt oss av dem i ett eller två program, säger UG:s projektledare Nils Hansson.
Det var i program som granskade högerextremister och nazister.
– Eftersom Researchgruppen kan gå väldigt djupt in i de här organisationerna på ett sätt som kanske skulle ta två eller tre månader för oss att göra, finns det ingen anledning för oss att gå över ån efter vatten utan då har vi anlitat dem. [3]

Dagen hat SD

Skärmdump www.dagen.se

Så vad har allt det som nämnts ovan att göra med inkonsekvens? En tidning som tydligt tagit ställning mot SD är den kristna tidningen Dagen. Både Publisher och ledarskribenten på tidningen har på ledarsidan och delvis i sociala medier gett uttryck för det jag uppfattar som avsky mot SD genom att inte omtala partiet sanningsenligt. Det sistnämnda baserar jag bland annat på en ledare skriven av Felicia Ferreira med titeln ”Oron över islam måste hanteras konstruktivt” där hon ger en totalt felaktig och hånande beskrivning av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson:

”En kombination av att det är känsligt att tala om islamism i Sverige och människors rädsla för islam leder till sökandet efter någon som kan rädda oss alla från det yttre hotet. Jimmie Åkesson har blivit symbolen för räddaren. Skulle då enfrågepartisten Åkesson, med sin patentlösning på alla samhällsproblem, vara vår trygghet för framtiden? Absolut inte, därför att Åkesson förenklar och demoniserar.”[4]

Det många uppfattat som avsky och hets mot SD som framförts på sociala medier speciellt, har av flera benämnts som hat gentemot partiet och deras väljare. En del kallar detta för det ’goda hatet’, vilket bäst förstås på så sätt att de som kämpar mot SD anser sig kämpa för något gott men att tillvägagångssättet uppfattas som hat. Någon påstod i en debattartikel att Jesus inte hade röstat på SD, men å andra sidan hade han inte instämt i hetsen mot dem heller.

Ledarskribent Jaktlunds krönika ”Finns garderob utan skelett?” [5] är enligt mig en inkonsekvent skriven text med bakgrund i vad som gillades och diskuterades av Jaktlund på sociala medier före och efter valet. Jag talar givetvis om Expressens och Researchgruppens avslöjanden av olika SD-politikers beteende på nätet. Det verkar som om vissa skelett i alla fall skall fram ur garderoberna oavsett vilka metoder som används, eller? Citatet här nedan är det jag anser är inkonsekvent:

”Men detta framdragande av varje detalj, som dessutom inte kan sägas hänga speciellt tätt ihop med det givna ansvarsområdet, är det väldigt svårt att se poängen med. Är det människor med ett alltigenom fläckfritt förflutet man är ute efter? Problemet är att om man, mot all förmodan, skulle lyckas hitta en sådan person så kommer vederbörande att vara odräglig utifrån sin påstådda perfektion.” [5]

Låt mig fastslå en gång för alla att rasism inte är acceptabelt under några som helst omständigheter. Ingen skall behöva diskrimineras eller kränkas för att de har en annan hudfärg, sin sexuella läggning eller för sina åsikters skull.

Expressen ssu

Skärmdump Expressen

Men att det skulle vara oviktiga uppgifter om de olika ministrarnas förflutna förstår jag inte. Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan har jämfört jihadister som reser till Syrien med svenskarna som kämpade för Finland under finska vinterkriget [6], och socialminister Ardalan Shekarabi förskingrade pengar som skulle gå till ett integreringsprojekt och använde dessa på egna resor och restaurangbesök [7]. Detta är ’detaljer’ som absolut inte är oviktiga. Kaplan har dock i efterhand modererat sitt uttalande om jihadisterna efter den massiva kritiken [8].

Oavsett om det handlar om rasistiska och kränkande kommentarer  på nätet eller förskingring av pengar, handlar det om att politiker måste leva upp till allmänhetens förtroende. Då kan man inte välja vilka som får kritiseras och vilka som inte får kritiseras. Inkonsekvens kallas det.

Det är dags att gräva djupt och begrava den svenska inkonsekvensen och det ’goda hatet’, speciellt bland kristna som själva menar att de står för och framför de ’rätta och kristna åsikterna’. Nu har givetvis ingen direkt påstått detta, men Stefan Swärd gav uttryck för något åt det hållet när han på sin blogg gav skrev att kritiken mot SD var något Gud ställde sig bakom. Detta skrev Swärd:

”Jag känner att jag i denna fråga har ett profetiskt budskap som ligger på Guds hjärta och då får man räkna med att det blåser från alla håll när man för fram det.”[9]

Gud är ingen partipolitisk Gud som man kan använda hursomhelst för sina egna åsikters skull, och man skall inte missbruka Guds namn på det här sättet. Gräv ner inkonsekvensen och det goda hatet en gång för alla. Efter det kan vi sätta oss ned och diskutera sakfrågor utan känslomässiga osanningar och med respekt för varandras olika politiska ståndpunkter. Felicia Ferriera skriver avslutningsvis i sin ledare om islam att ”För kristna får detta aldrig ske med hat utan i öppna och kärleksfulla samtal.”

Kommer Dagen någonsin bemöta Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna i ”öppna och kärleksfulla samtal”, eller är dessa samtal endast menade för de av tidningen godkända samtalspartners? En sak vill jag poängtera oerhört starkt, och det är att kristna borde hålla sig långt undan vänsterextrema organisationer såsom Researchgruppen och Expo.

Källor

[1] Researchgruppen
[2] http://cornucopia.cornubot.se/2013/12/researchgruppen-hanger-ut-oskyldiga.html
[3] http://www.svt.se/kultur/expressens-samarbete-med-researchgruppen
[4] Felicia Ferrieras ledare i Dagen
[5] Jaktlunds krönika i Dagen
[6] http://blog.svd.se/ledarbloggen/2014/07/04/syrien-ar-var-tids-spanska-inbordeskrig/
[7] http://www.mp.se/just-nu/sammanfattning-av-mehmet-kaplans-uttalande-om-finlandssvenskarna
[8] http://www.expressen.se/nyheter/ssu-skakas-av-bidragsskandal/
[9] Stefan Swärd

Läs mer om Expo här och om en av grundarna här & här

=>

Ämne: Mediekritik, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?