Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Årlig läsning av bibeln på Esras sätt

[Gästblogg, TRADITION & TEOLOGI, Veckans bibelstudium]

Judarna har sedan Esras tid läst läst de fem Moseböckerna och andra utvalda texter i de profetiska böckerna. Traditionen sägs härstamma från prästen Esra som efter att templet återbyggts, på Rosh Hashana, Basunklangens högtid, läste ur Skriften (Neh 8:1-3):

”När sjunde månaden kom och Israels barn bodde i sina städer, samlades folket, alla som en man, på den öppna platsen framför Vattenporten. De bad Esra, den skriftlärde, att hämta Mose lagbok, den som HERREN hade gett åt Israel.

2 Då kom prästen Esra med lagen till församlingen, till män och kvinnor, till alla som kunde förstå vad de hörde. Detta skedde på första dagen i sjunde månaden.

3 Han läste ur den på den öppna platsen framför Vattenporten, från tidig morgon till middagen, i närvaro av män och kvinnor och alla som kunde förstå. Och alla lyssnade till lagboken.”

Detta har pågått sedan dess och vi kan läsa att de gjorde det i Apostlagärningarna (Apg 13:15):

”Efter läsningen av lagen och profeterna lät synagogföreståndarna hälsa dem: ”Bröder, om någon av er har ett ord av tröst och förmaning till folket, så säg det.”

Jag har nu i drygt ett år lyssnat till en messiansk rabbin som bor i USA, han plockar fram vad som står om Yeshua Messias (Jesus) på ett sätt som jag inte hört förut.

Dessutom så visar han på vad rabbinerna säger, i sin tolkning av Torah, om hur det ska vara med Messias och det är förbluffande att finna att även de gamla rabbinernas tolkningar i många stycken stämmer med verklighetens Messias!

Man kan ladda hem undervisningen, som ljudfil eller video, genom att anmäla sig på Rabbi Daniels hemsida. Man får då ett mail i veckan med länkar för nedladdning.

Undervisningen är på engelska, men jag har gjort en textad översättning av en del av en undervisning.

I slutet på undervisningen finns en videoinstruktion över hur man anmäler sig till nyhetsbrevet, en del missar var den finns på hemsidan, i överkanten.

Om någon inte kan engelska tillräckligt bra, men är intresserad av denna undervisning, som numera även inkluderar Matteus till Apostlagärningarna, så kan man anmäla sitt intresse för att få studiehäften eller böcker från Föreningen Shabbat Shalom.

[Beställ ”veckans bibelstudium” för ett år här]

Jag och min hustru har läst materialet i fem år nu och det är underbart att sitta ned i ro på fredagskvällen och läsa Guds ord, samtala om det och bedja tillsammans.

Shalom

Hans P Lindblad, TV-producent

=>

Ämne: Gästblogg, TRADITION & TEOLOGI, Veckans Bibelstudium

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?