Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

70 år sedan Auschwitz befriades

[NYHETER, Inrikes/Utrikes] För 70 år sedan befriades fångarna i Auschwitz. Att årsdagen uppmärksammas har stor betydelse, framhåller överlevaren Livia Fränkel. ”När vi inte är kvar längre blir det ännu viktigare att våra röster görs hörda.”

Den 27 januari 1945 nådde Röda armén lägerkomplexet Auschwitz i södra Polen. Över hela världen uppmärksammas på tisdag årsdagen för att minnas Förintelsens offer.

2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 1999 har det varit en nationell minnesdag. Minnesdagen lyfter fram engagemanget hos alla som bekämpar intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. I Sverige och i världen.

Runt om i Sverige uppmärksammas minnesdagen av Auschwitz befirelse den 27 januari. Manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt arrangeras på många orter i Sverige. Forum för levande historia arbetar med att på olika sätt stimulera arbetet och knyta projekten närmare varandra.

Från förra årets manifestation:

FAKTA

AUSCHWITZ OCH FÖRINTELSEN

  • Auschwitz är det tyska namnet på staden Oswiecim i södra Polen och platsen för det ökända nazistiska lägerkomplexet.
  • Uppförandet påbörjades i april 1940 och togs i bruk i juni samma år. Komplexet hade olika funktioner, Auschwitz I var koncentrationsläger för politiska fångar, Auschwitz II—Birkenau ett förintelseläger och Auschwitz III—Monowitz ett arbetsläger, som försåg fabriker i närheten med slavarbetare. Det fanns också områden för medicinska experiment.
  • Vid ankomst med godståg delades fångarna upp i två grupper. Den mindre gruppen med dem som räknades som arbetsföra, medan mer än fyra av fem judar togs direkt till gaskamrarna.
  • Auschwitz var det största lägret och var centrum för utrotandet av de europeiska judarna. Från 1942 dödades systematiskt 1,2—1,6 miljoner judar.

Källa: NE, Forum för levande historia

Relaterat:

Judehatet i Malmö – Uppdrag granskning

Malmös judiska liv tynar bort – DN.SE

Antisemitismen sprider sig – judar i Sverige vill flytta

Letter of apology to the people of Israel from Sweden

/Admin

Aletheia Blogg & Tankesmedja

=>

Ämne: Aletheia Tankesmedja, INRIKES, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?