Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Het debatt mellan Dahlman och Swärd kring pastorala vänstermanifestet

[Nyheter / OPINION & DEBATT]

Tidningen Dagen publicerar idag ett utdrag ur en stundom het debatt mellan Tommy Dahlman och Stefan Swärd. Debatten berör den smått unika insamlingen av namnunderskrifter mot ett enskilt parti. (Bild: Skärmdump, Dagen.se)

Pastor Swärd inledde sin kampanj mot SD tidigare under hösten 2014 när han menade att kristna inte bör rösta på SD i en debatt artikel i Dagen.

Stefan Swärd och Gud tycker lika?

Att stoppa kristna röster på SD är något  som nu Swärd gjort till en hjärtefråga. Utifall någon inte tycker att doktorshatten räcker för att lyssna till EFK-pastorn som nu ger sig in i politiken på allvar, kryddar han med följande på sin blogg:

”Jag känner att jag i denna fråga har ett profetiskt budskap som ligger på Guds hjärta”

Eventuellt var det ett försök att nå den karismatiska delen av kristenheten som drar öronen åt sig när en f.d. samfundsledare, statsvetare och pastor menar att Herren själv har talat.

Ledaren i otakt med gräsrötterna

Att det politiskt vinklade manifestet fått massivt motstånd bland gräsrötterna runt om i landet verkar inte röra Swärd. Denna kraftfulla kritik både i Dagens kommentarsfält, den egna bloggen och e-post tycks Swärd summera som ”näthat” och sedan avfärda.

Han gläds istället över att självaste SvK’s ledning uppmuntrat honom. Vidare säger han i en tidigare intervju i Dagen att det var ”den mäktigaste upplevelsen av enhet som jag upplevt.”

Från intervjun:

– Det här har varit en av de mest märkliga situationer i hela mitt liv. Jag har aldrig mött ett så brett stöd, till och med från ärkebiskopens kansli har de hört av sig och hejat på.

Dahlman går mot strömmen

Tommy Dahlman (saxat ur Dagen) säger att han inte röstar på partiet, utan att det handlar mer om att SD ska ha rätt att existera, att de inte ska bli utmobbade. Han tycker att pastorsuppropet överskridit en gräns, när kristna ledare blir så partipolitiska.

Dessutom, säger han, ser han en strävan efter kristna kontexter i SD, och det är något som han sympatiserar med.

Tommy Dahlman tar fram en lista med punkter där han menar att SD:s politik innehåller saker som kristna kan skriva under på. Han exemplifierar med synen på abort och samvetsfrihet, deras Israelvänliga hållning, kärnfamiljen som ideal, nej till samkönade äktenskap, att de lyfter upp det kristna arvets betydelse med mera.

– Det är klart att en del gamla pingstvänner känner igen sig i det här, säger Tommy Dahlman.

I detta avseende uppskattar jag Tommy Dahlman som vågar gå mot strömmen. Mot politisk, samt religiös apati och korrekthet.

Den politiska och religiösa korrekthetens profet

Den som följt Swärd under några ser ett mönster av just politisk korrekthet;  För EU. För Euron. För ryggklappningar av den kanske mest sekulariserade och avfallna kyrkan i Sverige. När nu debatten rörs sig mot sitt slut – denna gång – kvarstår nog bara att kröna honom till den politiska och religiösa korrekthetens profet och samordnare. Att Herren själv nu skulle ge sig in i partipolitiken köper jag inte för fem öre. Pinsamt.

Undertecknad har själv vid flera tillfällen försökt bemöta Stefan Swärds ytliga analyser av svensk invandringspolitik. Jag tror nämligen inte det minsta på att främlingsfientligheten ökar vare sig inom kristenheten eller i andra sammanhang. Det krävs ingen doktorshatt för att inse att det som nu ökar är politikerföraktet och misstron mot Migrationsverkets kontrollmekanismer. Kanske tillkommer nu ökat misstro mot ett s.k. andligt ledarskap som lever så i osynk med dem de säger sig leda.

Vi har en ökad nationell hotbild i Sverige p.g.a. flera decennier av havererad integrationspolitik, välkomnandet av islamistiska terrorister etcetera. En allmän naivitet och slapphet kring rikets säkerhet. Rapporter från trovärdiga källor om stora brister i vår asyl och invandringspolitik. Bland annat av dessa skäl kräver en växande skara medborgare att dessa kontrollmekanismer ses över. Det gör dem inte till rasister, nazister eller främlingsfientliga. Den som hävdar det har en bristfällig analysförmåga och bör syssla med annat.

Over and Out

Daniel ”MyTwoCents” F orslund

Väntar i skrivande stund på svar från tidningen Dagen kring var man hittar hela den inspelade debatten.

Relaterat:

Läs Dagens artikel [här]

Ett allvarsord om Sverige – del 1 av 4

Gästartikel av Ulf Christiansson om de 380 namnunderskrifterna

Kommentar kring Stefan Swärds ytanalys

Varför jag inte skrev under och är glad för det

=>

Ämne: NYHETER, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?