Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Palestinsk hatpredikant talade i Uppsala domkyrka

Mitri Raheb

Mitri Raheb i Uppsala domkyrka 8 februari 2015. Foto: Andréas Glandberger

[Tradition & Teologi, Ersättningsteologi]

Under helgen den 6-8 februari arrangerades det en teologisk festival här i Uppsala med tillresande präster, biskopar och lekmän från flera delar av världen. En av de mer kontroversiella gästerna var prästen Mitri Raheb från Betlehem i det så kallade Palestina, och orsaken till att han är kontroversiell är hans hatiska syn på Israel och det judiska folket.

I en debattartikel publicerad i Dagens nyheter kritiserades Svenska kyrkan och Raheb i skarpa ordalag på grund av den hatpropaganda den palestinske prästen sägs sprida. Prästerna Annika Borg och Johanna Andersson är mycket kritiska till sin egen kyrkas ställningstagande bland annat med bakgrund i närvaron av Mitri Rhaeb under denna festival.

”Mitri Raheb driver i sin bok tesen att Israel, ”imperiet”, är en rasistisk apartheid- och terrorstat, arvtagare till såväl den romerska ockupationen av området som korsfararna. Med samma metoder och motiv som dessa imperier terroriserar israelerna den palestinska befolkningen. Det är Israel som skapar palestinsk terrorism, eller ”frihetskämpar”, som Raheb kallar det. Han drar därifrån paralleller till Jesus, som han menar var en palestinsk jude och frihetskämpe mot imperiet.”[1]

Det var kritiken i debattartikeln som gjorde mig nyfiken att själv lyssna till Raheb eftersom denna skulle predika i Uppsala domkyrka, den Svenska kyrkans högborg här i Sverige. Eftersom Mitri Raheb karakteriseras som en hatpredikant av många kritiker ansåg jag det mycket bemärkelsevärdigt att han överhuvudtaget bjudits in till Teologifestivalen och att tala i Uppsala domkyrka.

Efter att ha hört honom tala under högmässan idag är det än mer kritikvärdigt att han ges utrymme att framföra sitt dåligt kamouflerade hat och teologiska omskrivningar av historiska sanningar. Oavsett hur mycket Rehab och hans likasinnade än önskar det blir Jesus aldrig en palestinsk arab. Jesus Kristus, eller Yeshua HaMashiach som han heter på hebreeiska, var, är och förblir jude:

”Jag är säker på att om vi gjorde ett dna-test på David, som var från Betlehem, och Jesus, född i Betlehem, och Mitri, född tvärs över gatan från den plats Jesus föddes, så är jag säker på att dna skulle visa att det finns ett spår. Medan om du tar kung David, Jesus och Netanyahu så skulle du inte få något, eftersom Netanyahu kommer från en östeuropeisk stam som konverterade till judendomen på medeltiden.”

I boken finns resonemang som brukar prägla hatets retorik mot judar: israeliska tjänstemän på flygplatsen liknas vid kung Herodes, som slaktade gossebarn när Jesus hade fötts. Att judar dödar barn är en tankefigur med skrämmande historiska rötter.”[1&2]

Här under ser du en del av det Raheb sa under sitt tal i en fullsatt Uppsala domkyrka:

”Jag var fem år gammal när Israel ockuperade Västbanken. Hela mitt liv har jag levt under israelisk ockupation. Det fanns en tid när jag trodde att jag med egna ögon skulle få se att det var fred, att det skulle ske under min livstid, att jag skulle få dö i förvissning om att mina döttrar skulle få ett värdigt liv. Ju äldre jag blir, desto mer tvivlar jag på det. Koloniseringen av Palestina genom de israeliska bosättarna fortsätter. Det internationella samhället fortsätter förse Israel med hardware, medan några kyrkor förser dem med software.

Spänningen i Jerusalem idag, runt al-Aqsa-moskén, påminner starkt om spänningen runt det judiska templet på Mackabéertiden. Jerusalems befrielse är mer avlägsen än någonsin. Fler och fler slutar hoppas på en lösning i Israel-Palestinafrågan. Det tycks vara ett hopplöst fall. Jag hade hoppats att många av vårt folk skulle hålla hoppet levande, som Simon och Hanna. Situationen, sammanhanget i Palestina har inte förändrats mycket sedan Jesu tid: Palestina har ockuperats av den ena makten efter den andra – assyrierna, babylonierna, perserna, grekerna, seleuciderna, romarna, araberna, korsfararna, ottomanerna, britterna och nu den israeliska ockupationen.”

Baserat på delar av det jag läst angående en del av de kristna palestinierna är mitt intryck liknande som kritiken mot Raheb Mitri. Israel och det judiska folket är problemet, de är ockupanter av det så kallade Palestina inklusive Jerusalem, och det blir inte fred förrän Palestina och Jerusalem befriats från dessa avskyvärda judar. Att Svenska kyrkan ställer sig bakom ett sådant starkt Israel- och judehat som jag upplever att Raheb står för, är milt sagt problematiskt.

Antje Jacklen

Ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Andréas Glandberger

Bör Israel och det judiska folket ens få existera? Är Svenska kyrkan och ärkebiskop Antje Jackelén nöjda först när ’Palestina’ är judefritt? Vad innebär det som det som Mitri talade ut under mässan i Uppsala domkyrka att ”Jerusalems befrielse är mer avlägsen än någonsin”?

Hur kan man tolka det som något annat än hat och att judarna skall fördrivas från sitt eget land och sin egen huvudstad Jerusalem – grundat av juden David för över 3000 år sedan?

Att ersätta Israel med Palestina, hävda att kung David och Jesus skulle vara palestinska araber och i största allmänhet ersätta allt det judiska med palestinska vanföreställningar att de är de rätta arvtagarna till landet är både fel, lögn och hatiskt. Jesus och David var av judisk ätt och Israels folk genom hela bibelhistorien var definitivt inte palestinska araber.

Det är absurt och mycket tragiskt att Svenska kyrkan ställer sig bakom historie- och bibelförfalskning och därmed också hat gentemot det judiska folket. Jag hoppas innerligen att de bibeltroende präster och biskopar som inte står bakom ärkebiskopens linje i denna fråga opponerar sig på kraftigast möjliga sätt.

”We want to invite all those educated Palestinians from the Diaspora to rebuild the ruins of Palestine like there forefathers Nehemiah and Ezra did 2500 years ago.”[3]

Svenska kyrkan gör sig medskyldig i det ökande hatet mot Israel och de antisemitiska strömningar vi idag ser i vårt land genom att bjuda in och ta parti för en person som Mitri Raheb och den revisionistiska bibelsyn han står för, samt det hat han sprider gentemot Israel och det judiska folket.

Min bestämda åsikt är att juden Jesus hade inte varit välkommen under dagens mässa i Uppsala domkyrka där religionen chrislam förkunnades[4].

I artikeln från de båda prästerna på DN Debatt beträffande Svenska kyrkans kluvna budskap om judar, avslutar artikelförfattarna med följande formulering, och jag tror det är många som sluter upp kring deras kritik:

”Kan man inte se skillnaden på kritik av Israels politik och hatpropaganda, känner man inte igen demonisering och kan man inte teologiskt avgöra när det är ersättningsteologi som blossar, har man ett stort upplysnings- och utbildningsarbete att göra från Svenska kyrkans sida.

Om inte den kyrkoledning som driver fram och genom sitt agerande legitimerar dessa uppfattningar förstår allvaret är det alarmerande.”

Tillägg 10/2-2015

De två prästerna som i en artikel på DN debatt kritiserade Mitri Rahebs besök i Uppsala, Annika Borg och Johanna Andersson, har efter publiceringen mottagit till dels kraftig kritik för sitt utspel. Biskop Hans-Erik Nordin i Strängnäs stift är en av de som kritiserat artikeln, och han säger bland annat följande i en intervju med DN:

”- Det här är en enormt polariserande debattartikel som inte gör Mitri Raheb rättvisa. Att han skulle ha varit en megafon för hatpropaganda är för mig alldeles främmande. Jag känner Mitri rätt väl, har umgåtts med honom både i Palestina och i Sverige, och har läst flera av hans böcker. Att de här båda prästerna beskriver honom som en extremist har jag väldigt svårt att förstå, säger biskop Hans-Erik Nordin, som är ansvarig för Svenska kyrkans relationer med den palestinsk-lutheranska kyrkan.”

Som svar på delar av kritiken mot de båda prästerna, publicerade Annika Borg ett genmäle på sin Facebooksida i måndags. Jag återger det här under med hennes tillstånd:

 

Annika Borg

Fotnoter & relaterat

[1] Kritik mot Svenska kyrkan på DN debatt

[2] http://muftah.org/bible-empire-bethlehem-pastor-mitri-raheb-israeli-occupation-palestine/#.VNdwqfmG-qY

[3] Rahem Mitris hemsida

[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Chrislam

http://aletheia.se/2015/01/23/israel-och-judehat-bakom-revisionistisk-bibelforfalskning/

http://www.dagen.se/biskop-svarar-och-filadelfia-st%C3%A4ller-in-1.315385

Norska Dagen: Judar oönskade

=>

Ämne: Ersättningsteologi, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?