Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Bedrövlig lördagsintervju med Ebba Busch Thor

[OPINION & DEBATT, Gästblogg, Politik, Ekonomi & Samhälle] (Bild: Skärmdump, Google)

Ebba_Busch_Thor

Bedrövlig lördagsintervju med Ebba Busch Thor. Det unga kommunalrådet på bara 28 år i Uppsala kandiderar till partiledare hos Kristdemokraterna och intervjuades av Siv Holmgren på Valentindagen den 14 februari. ’

Hon har framställts i media som värdekonservativ, men var finns den konservatismen? Hon stödde Mats Odell när han för tre år sedan utmanade Göran Hägglund, men nu stöder hon allt vad den avgående partiledare gjort. Inte ens i ekonomiska frågor imponerade hon. KD vill sänka etableringsbidraget till flyktingar idag 308 kr/dag och 6000 kr/månaden samtidigt talade reportern att man behöver ca 10000 kr i månaden för att kunna leva och mellanskillnaden täcks med försörjningsstöd.

Vad är meningen? Hon som i Uppsala har hand om en budget på ca två miljarder om året säger att de vill sänka stödet, men talar inte om med hur mycket. Du och jag kan inte lägga upp en budget, utan vi kan endast säga om något ska höjas eller sänkas, men våra politiker måste tala om exakta siffror, vilka naturligtvis ändrar sig över tid beroende på inflation eller deflation och annat, men man har något att utgå ifrån!

För några år sedan gick KD ut med allmän flyktingamnesti mot M och S, men nu vill man slopa Permanent Uppehållstillstånd. Ebba talar i annat sammanhang om att man ”inlullar” (vad det nu är för något?) människor i en falsk trygghet.

I abortfrågan stöder Ebba den svenska abortlagen, vilket hon alltid gjort. Hon talar om kvinnans rätt till sin kropp (underförstått inklusive att ta bort ett väntat barn). Hon vill inte ändra några veckor, utan är för fri abort till vecka 18 och med socialstyrelsens tillåtelse upp till vecka 22. Det sades i programmet att 40 procent av alla aborter sker före vecka sex och endast en procent efter vecka 18.

Hon hade heller inga problem med att kvinnor från andra länder kommer till Sverige för att göra abort, som socialministern Göran Hägglund (KD) införde och som han fick mycket kritik för från värdekonservativt håll.

I homosexfrågan vill hon att homosexuella (läs samkönade) och ensamstående ska få adoptera barn, alltså till och med mera liberal än KD De ska naturligtvis även få gifta sig. Kyrkan är skild från staten, så därför ska den inte ha juridisk rätt att viga. Kyrkans uppgift blir att för dem som så önskar endast att välsigna äktenskapet efteråt. När hon fick frågan ”varför har du ändrat dig?” Vill vara politiskt korrekt, men det sade hon inte.

Min analys blir att eftersom hon fått stämpeln höger eller konservativ klistrad på sig, så har hon redan dem bakom sig och det gäller då att positionera sig som liberal, gärna lite extremliberal i vissa frågor för att få även Göran Hägglund anhängarna att sluta upp bakom sig. En röstmaximering, men jag tror att hon tänker fel där.

När jag var med i KD, så sa man att de kristna har vi redan, men nu gäller det att få med sig de andra. Vid valanalysen talar man nu om en potential för KD på 12 procent och att 77 procent kallar sig själva höger och bara fem procent vänster. En tredjedel kallar sig själva konservativa.

Jag kommer även att tänka på ett annat uttryck ”den som gapar efter mycket, mister ofta hela stycket”. Varför inte vara mera ärliga och stå för något och bestämma sig för en viss politisk linje, som man tror på, antingen det är få eller många som stöder den?

Christian Oscarson

Kristet Samhällsansvar

[Lyssna till Ekots lördagsintervju här]

Relaterat:

(SVT) Tuve Skånberg avfärdar Busch Thor som partiledare

(Dagen.se) Roland Utbult: Ebba kan leda partiet mot 12 procent

=>

Ämne: Gästblogg, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?