Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Det får inte hända igen

Nazi islamist

[Politik, Ekonomi & Samhälle]

I Sverige och Europa har judar blivit fritt villebråd och antisemitismen sprider sig numera som en löpeld. Vi kan tyvärr endast konstatera med sorg att vårt land som under decennier ansetts som en trygg plats för judar inte längre är det.

Ett paradigmskifte har ägt rum framför ögonen på oss och vi har i större eller mindre grad accepterat att det fått hända. Det trygga och öppna Sverige håller på att gå i graven, och orsakerna till detta kommer säkerligen diskuteras under åren som ligger framför. Det är som nämnt inte bara i Sverige att judar förföljs, trakasseras och hotas. Vi såg hur terrorattacken i Paris nyligen inte bara riktade in sig på satirtidningen Charlie Hebdo, utan även hur fyra judar sköts ihjäl i det judiska snabbköpet medan de handlade mat inför sabbaten[1].

Det samma skedde i Köpenhamn när en muslimsk man öppnade eld med ett automatvapen mot det café där den svenska konstnären Lars Vilks höll en föreläsning. Direkt efter skotten mot caféet angreps synagogan i Köpenhamn där målet var att döda så många judar som möjligt. Den muslimska terroristen lyckades inte med sitt syfte, men dödade den judiska vakten Dan Uzan som genom sitt ingripande räddade den fullsatta judiska församlingen från en massaker[2].

De antisemitiska vindar som blåser i vårt land och i Europa måste stoppas med alla tänkbara medel. Det får helt enkelt inte hända igen. Vi kan inte vara så passiva att vi inte märker hur historien upprepar sig framför våra ögon utan att vi ingriper. Den här gången kan vi inte säga att vi inget visste, som man gjorde under förintelsen av judarna under andra världskriget. Vi vet vad som sker i Europa. Vi vet att judar hånas, trakasseras och mördas. Vi vet, och Gud förbjude att vi vänder blicken åt ett annat håll och säger att vi inte bryr oss.

Antisemitismens fula ansikte påverkar oss alla och därför är det så viktigt att vi bekämpar detta rasistiska hat vart än det dyker upp, det vare sig i Sveriges Radio[3], på nätet eller på gatorna.

Henry Bronett

Henry Bronett. Foto: Anders Kronborg. Används med tillstånd.

För några dagar sedan läste jag en text om rasism och judehat skriven av en av mina vänner på Facebook. Henry Bronett heter han och många av er vet mycket väl vem han är och minns säkerligen honom bland annat för den berömda repliken under åren i Cirkus Scott, som familjen Bronett startade redan 1937[4]:

”Får jag be om största möjliga tysssstnad…”

Henrys text gjorde starkt intryck på mig, så därför frågade jag honom om jag fick hans tillstånd att publicera den på Aletheia i sin helhet under förutsättning att inget tilläggs eller tas bort. Vad händer i vårt vackra land och hur kan vi motverka och förhoppningsvis förhindra att judar känner sig så hotade att de inte längre ser någon framtid i Sverige[5]? Det är med Henry Bronetts tillstånd jag återpublicerar hans eminenta text här på Aletheia Blogg & Tankesmedja.

 

 

 

 

 

Logga-Aletheia

 

 

 

 

”Att se människan

Vi säger oftast det vi menar, fast det inte alltid låter som vi vill att det borde. Och visst blir det lite pinsamt ibland, när vi hör och förstår vad det är vi verkligen säger. Orden i sig, spelar egentligen mindre roll. De är gutturala läten bara, formade till abstrakta tecken. Det är vad orden rinner upp ur, som är det intressanta. Varför de sägs, vilken människosyn de bär på. Det är tradition och vårt historiska arv som är det viktiga. Hur ser vi människan?

Nio bokstäver sammansatta till: ”Negerboll”. Från en tid där vi såg andra människor som mindre värda, objekt, med rätt att ägas. Kolonialtidsarv. Sådana är vi ju inte längre, likväl bär vi historien med oss och glömmer ibland att göra upp med den. Ibland är det så, och hur ser vi då människan?

”Klär du dig utmanande, utsätter du dig för risken att bli våldtagen, skyll dig själv!” Drifter hos man och kvinna som inte kan kontrolleras. Förövare och offer byter plats. Evas fel är det, som lockar med frukt sådär, då går det illa! Gammalt tankegods. Så tänker vi inte längre… fast visst får man allt skylla sig själv om man klär sig sådär, lite grann ändå, va? Ser vi?

Vi har en mängd ord. Vi kan sätta ihop dem på ett oändligt antal vis och bygga meningar som härbärgerar olika grad av laddning. Vi kan älska med dem, döda med dem. Våra fördomar bor i dem, reliker från förr. Rent pinsamma blir de ibland när vi lyfter fram dem i dagsljus. Och inte alltid vill vi veta av dem. Inte alltid orkar vi se dem. Och så försvinner människan. Och så fungerar ett av världens äldsta ”tankegods”. Idag ännu är högst levande. På många håll faktiskt i hög grad också moderniserat, till och med i skolor undervisat. I lögner upphöjda till sanning lär man ut att bortse från människan, och så från sig själv.

Sådan är antisemitismen, hat mot judar. Den är självhat, ett människoförakt. Vi kan vara hur korrekta politiskt vi vill. Vi kan sjunga de vackraste ord om frihet, allas rätt att leva och vara som de vill – men det blir aldrig något, inte innan vi börjar tala om vårt arv och hur vi ser på juden.

När det sitter en journalist i P1 och frågar vad juden har för del i att vara förföljd, hörs arvet, tankegodset klart och tydligt. Det som gör att frågan alls blir ställd, är judehat och inget annat. Ett hat som möjligen den som frågar inte gjort sig medveten om, men likväl hörs tankegodset. Vi säger ofta det vi menar, fast det inte alltid låter som vi vill att det borde.

Det är inte för än vi orkar bära hela vår historia som de laddade orden förlorar sin sårande och ibland livsfarliga konsekvens. Att leva och låta leva börjar med att vi släpper fram vårt arv i dagsljuset. Det fruktansvärda med det vackra. Eller så väljer vi fortsatt att vara frivilligt blinda och att inte se människan.

Henry Bronett ©2015″

Fotnoter & relaterat

[1] http://www.dn.se/nyheter/varlden/attacken-mot-charlie-hebdo-detta-har-hant/

[2] http://www.dn.se/nyheter/varlden/tva-doda-efter-nya-skjutningar-i-kopenhamn/

[3] Reaktioner på SR’s antisemitiska fråga

[4] Wikipedia om Cirkus Scott

[5] Judar känner sig inte trygga i Sverige

SR ber om ursäkt för frågan om judar

Willy Silberstein svarar Jan Guillou

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?