Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Vikingafynd i Australien visar på kristen mission

Nyligen gjorda nya fynd i Australien av en hällristning och en runsten visar på en överraskande koppling mellan Sveriges vikingar och Australiens tidiga historia. Sedan tidigare finns det teorier om vikingar och deras resor för 1000 år sedan till Australien, Papua Nya Guinea och rundningar av Kap Horn.

Koppling till våra kyrkor – långsökt eller sensationellt?

Det visar även på en tidig missionsaktivitet bland nykristna vikingar! Och det finns en mycket intressant om än något spekulativ koppling till våra dagars kristna sfär!

Det är bl a tack vare forskning av den australiske forskaren Rex Gilroy (se även här) som har visat att vikingar åkte betydligt längre än vi tidigare trott. Rutten gick västerut via Kap Horn i Sydamerika.

Australiens motsvarighet till Mats Molén

Rex Gilroy betraktas med en del skeptis i Australien och man kanske kan jämföra honom med svenska Genesis Mats Molén (som skrev Vårt ursprung?). Men under senare år har Gilroy vunnit mer och mer uppskattning och erkännande genom sitt enträgna arbete.

rex-script-sm
Rex Gilroy med en aboriginal hällristning vid en tidigare utgrävning

Så här skriver Rex Gilroy:

Vikings Visited Cairns

Norse Seafarers

There is growing evidence to suggest that Norse seafarers sailed Australian waters 700 years before the arrival of Captain Cook. This is an exciting development for those interested in the early history of Australia for it is one more link in the chain of data which suggests that mariners from many parts of the ancient world were the true discoverers of our continent. Naturally some people are going to cry absurb to this proposition, but anyone who delves into the subject as much as I have will find a surprising large amount of support for this theory. After all, just because the voyages of Cook, Dampier Hartog and Tasman are well documented-cases does not mean that other less well recorded or unknown journeys to the south seas did not take place.

Norse Expeditions

Certain archaeological finds now imply that later norse expeditions followed the American east coast southward even towards Cape Horn. The remains of two apparent Viking longships were discovered some years ago preserved in mud in the Amazon River. They are now in Buenos Aires Museum. The natives of the Amazon region once worshipped a thunder-god called Gutan ( a corruption of the norse Wotan?) and preserved traditions of fair-haired ”White Gods” who came among them long ago. Of course, such things are not in keeping with what we have traditionally been taught about the Vikings who according to most historians, were murderous plunderers who kept mainly within the confines of Norwegian waters, occasionally sailing across the channel to raid the coast of the British Isles. This view is however in error.

Viking Relic

The Vikings must have possessed maritime information of which little or nothing has come down to us. It cannot be disputed that, even in the 12th century their Icelandic scholars were somehow aware of lands in the southern hemisphere. How could they have known this, unless of course Viking seafarers had sailed these waters? My interest in our ancient past was excited in 1972 with the discovery by natives digging a trench in the mountainous jungle country inland from Port Moresby New Guinea, of a bronze horned helmet. Experts later identified it as a Viking relic at least 900 years old. If indeed a pre Cook deposit, the helmet is surely one of the most important archaeological finds since the unearthing of an Egyptian axe blade near Penrith, N.S.W. in 1969; for it indicates that mariners from northern Europe were in Pacific waters centuries before the earliest Dutch, Spanish , French or Portuguese explorers.

Norse Symbols
Wooden spatulas made by the natives of Trobriand Island bear, among other symbols, the old norse swastika. I have seen this symbol elsewhere in Pacific Islands wood and stone art, identical swastikas have also been found in Java, Malaya, Cambodia, Vietnam and even Japan. Places where perhaps Viking traders sailed long ago, leaving elements of their culture behind them.

vikingsskepp
Vikingaskepp på väg över havet

Överraskande parallell till svenska fynd i Kville

Man har hittat en hällristning i Kville i Göteborgstrakten (se Glyfer och rum kring hällristningar i Kville, doktorsavhandling Göteborgs universitet av Jarl Nordbladh 1980) av samma stenmaterial och samma inskription som det nya fyndet i Sydney.

Kville hällristning med korsfäst Kristus
Kvillehällristning med korsfäst Kristus, skeppen kan syfta på missionsresor

Det som hänt det sista året vid utgrävningarna i Australien och som nu publiceras offentligt är en rapport om de hällristningar man hittat i närheten av Sydney. Helt ovetande om utgrävningarna flera decennier tidigare i lilla Kville i Sverige gjorde man nyligen en sökning med de funna texterna mot en internationell databas, där nu även Göteborgs universitet anslutit sig, och fick en riktigt intressant 100 %-ig träff mot en hällristning i Kville!

– Detta är bland det häftigaste jag varit med om, säger Rex Gilroy, en direkt länk mellan Australien och Skandinavien som bevisar mina teser!

Stilen och åldersbestämningen pekar på att samma författare eller dikterare står bakom de både
”tvilling-hällristningarna” i Sydney och Kville.

Kristna vikingar
Det många kanske inte vet om är att många runstenar är resta av kvinnor och har ett kristet budskap (läs mer här i en magisteruppsats i arkeologi från Stockholms universitet). Detta gäller dock inte generellt för hällristningar som ofta är något äldre, från innan en kristen väckelse bland nordborna tog fart främst bland trälar och kvinnor, innan den nådde inte minst flera kända vikingakungar där nog Kung Harald Blåtand (Danmark-Sverige) är den främsta.

Kristen viking
Många vikingar blev kristna


Så vad hittade man då i denna ”tvilling-hällristning”?

Generellt sett är det bilder på hällristningar och mer textuella budskap på runstenar så det som utmärkte dessa två fynd var att de även innehöll ett tydligt textuellt budskap:

söngur vardandi kristur ofan á haestu bungur svaedisins

Dvs ungefärligt översatt till modern svenska: ”sjung om Kristus ovan på högsta höjden eller kullen i området”.

Teorin från det australiska forskarteamet är nu att vikingar från Kville reste västerut till Austaliens sydöst kust och ristade in samma budskap i en hällristning där som den förmodat ursprunglige inristningen i Kville. De var helt enkelt ute på ett slags tidigt missionsuppdrag tror man.

Det finns ännu mer intressanta kyrkliga kopplingar

Det finns nämligen ett namn undertecknat på denna text. Vikingarna skrev nästan alltid vem som hade låtit resa en runsten eller göra en hällristning. Namnet är nämligen detsamma på båda ställena och forskarna är övertygade att om att det är samma person som gjort båda inristningarna och att denne alltså reste med till Australien. Namnet är Bjarne Hus Söngur Ton. Ungefär ”Bjarne som har huset där man sjunger eller tar sig ton eller får höra sång”. Man tror att Bjarne Hus Söngur Ton var en tidig kristen som genom sin missionsresa till Australien ville sprida evangeliet ”vid världens kant” som det också refereras till i hällristningen.

Sättet att missionera var enligt teorin att ta sig till den högsta kullen i trakten och helt enkelt sjunga om Gud och Jesus för att få folk att lyssna. Med tanke på Bjarnes namn, som oftast anspelade på personliga drag, var han en god sångare vid förmodat kristna möten i sitt hem. Så med hällristningen som stöd skulle Bjarne ”Hussångare” sprida evangeliet genom att i Sydneys trakter klättra upp på kullar och sjunga sånger!

utsikt från kulle Sydney

Utsikt från en av de sju kullar som Sydney är byggt på – kanske Bjarne tog ton här?

Vikingaättligar som missionerar?

Man tror även att Bjarne bosatta sig i Australien och att ättlingar lever där idag. Det nu anglifierade och något förkortade familjenamnet var från början House-tone (ungefär husets ton eller melodi) men har i något förkortad modern form blivit Houston.

Sensationell koppling!

Namnet Houston är förstås ett vanligt efternamn men inom kyrkliga kretsar känner man till Frank och Brian Houston, far och son bakom pingstkyrkan Hillsong Church som varit så framgångsrik på senare år. Rex Gilroy har varit i kontakt med familjen och även hjälpt till med släktforskning och preliminärt visar denna på släktskap långt bak i tiden med flera intressanta förmodade (enligt Rex Gilroy åtminstone) ättlingar till tidiga vikingahövdingar i Sydneytrakten. Man har även visat Gilroy gamla antikviteter och föremål som funnits i släkten i ”urminnes tider” enligt Brian Houston som man inte riktigt vetat vad det var för något. Det mest intressanta föremålet är ett gammalt svärd som Gilroy tror vara ett gammalt vikingasvärd!

Vikingasvärd Houston
Släktklenod som är ett förmodat kristet (notera den lilla fisken på klingan) vikingasvärd som Brian Houston har i sina ägor

Nästa månad ska det slutliga resultatet från de DNA-tester som gjorts fastställa om Brian och Frank Houston är släkt med Bjarne ”Houston”. Men preliminära resultat som jag fått ta del av visar att det till 99.99 % sannolikhet är ett släktskap i rakt nedstigande led från Bjarne Hus Söngur Ton och Brian Houston, fascinerande! Och profetiskt! Dock bör man påpeka att skillnaden mellan 99.99 % och 100 % inom DNA-analyser är större än man som lekman kan tro, så vi får avvakta någon månad till innan vi brister ut i ”sång från kullen”.

Brian Houston: – det mest spännande som hänt mig!

brian-houston
Brian Houston – vikingaättling?

Brian Houston säger på telefon när jag ringer upp honom att detta är det mest spännande han varit med om. Visst att folk kommer till tro och blir förvandlade är det mest spännande, men detta ger en högre andlig dimension till allt vårt arbete utöver världen. – Tänk att jag kan vara en äkta vikingahövding som med det andliga svärdet i hand erövrar världen!, säger Brian med ett befriande skratt. Men vi får avvakta det slutliga DNA-resultatet. Men om det visar sig stämma så ska vi ha en ”Hillsong Viking Conference” i Märsta (min anm: alltså hos Hillsong Church Sverige) redan nu i augusti där vi officiellt ska helgonförklara Bjarne Hus Söngur Ton. Jag ska även bli dubbad till vikingriddare med mitt gamla vikingasvärd vi haft i släkten sedan urminnes tider. Andreas och Lina Nielsen har just börjat skriva nya lovsånger på fornnordiska för konferensen. Och det blir naturligtvis försäljning av både skivor med vikingalovsång, souvenir-vikingsvärd och en andaktsbok skriven med runor. Dock blir mjöden som vi serverar till det helstekta vildsvinet alkoholfritt.

förberedelser Jacob Nielsen inför Hillsong Viking Conference
Förberedelser inför Hillsong Viking Conference i Märsta

Etymologiskt härledning av ”Hillsong”
Det intressanta med namnet Hillsong är att det bokstavligen betyder ”sång från höjden”, dvs det sätt som Bjarne missionerade på. Även att det har sitt ursprung i Sydney passar in då det var där Bjarne Hus Söngur Ton grundade sin vikingamission. Är detta en profetisk uppfyllelse? Ja vi på Aletheia börjar tro det iallafall!

Så det verkar som om Frank och Brian Houston är den kristne vikingen Bjarne Hus Söngur Tons ättlingar som nu förverkligar hans vision om att sprida evangeliet från Sydney genom att ”sjunga från höjden” – Hillsong Church! Halleluja!

Cirkeln sluten?

Och nu när Hillsong startat i Sverige kanske cirkeln är sluten och slutet nära?

Aletheia – all sanning ska avtäckas!

Dessutom har man strax jämte hittat en runsten med runor man även lyckats tolka. Jag har själv läst dessa runor och mediterat och bett över dess uttydning och jag är både i chock och i ett välsignat glädjerus! Så här lyder runorna:

Svíi viking er víkingur til leida hana i allan sannleika aletheia um málid, Harald Blártönn sonur

Dvs ”En svensk viking, som är son till Harald Blåtand, är en dugande kraft (ordagrant viking till) att leda henne (dvs folket) till hela sanningen, hela den avtäckta sanningen.

Runsten med aletheia
Runstenen från Sydney med ordet ”aletheia” – bekräftar detta även Aletheias uppdrag?

En intressant sak här är att jag (Marcus) i rakt nedstigande led är släkt med just Harald Blåtand. Och fornnordiskans ord i runstenens text för att ”avtäcka hela sanningen” är just aletheia! Detta ord är ett låneord i grekiskan.

Tänk vilken uppmuntran man kan få i sitt kall från en vikingalämning ”vid världens kant”!

/Marcus

=>

Ämne: Kultur & Nöje, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?