Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Birros sanning

Birro Inblick pic - kopia

Bildkälla: Inblick

Att Marcus Birro milt sagt ogillat uppmärksamheten kring sitt nya förhållande känns ganska uppenbart. Han anser sig förföljd och verkar inte vare sig förstå eller anse att han gjort något fel.

Han tar tyvärr på sig offerkoftan lite här och var, och hans okritiska beundrarskara står i kö för att ge honom stöd. Att ge stöd till en person som får utstå orättfärdig kritik är en sak, men är Birro så oskyldig som han så skarpt bedyrar?

Låt mig återigen påpeka att Marcus Birros privatliv i utgångspunkten borde vara just hans privatliv, men då han har betalda uppdrag inom kristen media och reser runt i kyrkor och församlingar, är det av betydelse hur hans privatliv ser ut. Speciellt när det handlar om rasering av andras äktenskap för att han själv vill ha en kvinna som på inget sätt borde vara hans. Detta är den värsta formen för egoism helt enkelt.

Mitt eget liv påverkades radikalt av någon som tog sig samma rättigheter som Birro att lusta efter någon annans fru, med det resultatet att mitt äktenskap raserades. Jag har därför inga sympatier med människor som raserar andras äktenskap, absolut inga! Oavsett om ett förhållande eller äktenskap ser skört ut för andra, finns det inga ursäkter för någon att aktivt gå in och destruera det. Jag kan inte uttrycka starkt nog hur mycket jag hatar ett sådant sjukligt beteende.

För Birro verkar hela denna tragiska sak handla mycket om att han förlorar betalda jobb inom kristenheten. För Martin Kinnunen handlar det att han förlorar en fru och att hans familj splittras, men det tycker kanske Birro inte är så viktigt så länge han själv blir lycklig på andras djupaste olycka?

På sin facebooksida skriver Birro om den senaste tidens reaktioner, och det är svårt att se att han överhuvudtaget förstår att det han gjort skulle vara klandervärt: ”[…] allt fler behandlar mig som en rabiessmittad hund […]”[1]

I tidningen Inblick skriver Marcus Birro i sin senaste krönika om sin pågående skilsmässa och hur hans liv ser ut. Offret är helt klar han själv, och i sedvanlig stil skriver han om hur synd det är om honom. De som inte håller med honom i sociala medier ber han ibland att dra åt helvete och önskar dem döda. Som jag läser i Inblick är det någon slags ånger blandat med likgiltighet i en krönika som säkert är en spegelbild av hur hans trasiga själ ser ut. Det är svårt att förstå vad som är verklig sanning för honom, för det verkar som det till tider är hans egenkonstruerade sanning som är den enda gällande:

”Jag förbannar ingenting. Jag vevar bara scenerna och inser att jag inte gick vilse det senaste halvåret, eller de sista fyra månaderna av vårt förödande äktenskap utan att den här kärleken dog för länge sedan, att utplånandet av den här kärleken fanns inbyggd från början, redan när vi träffades för tolv år sedan på det där banala dansgolvet, den där banala kvällen under varsitt banalt alkoholrus.”[2]

Jo Marcus, du gick vilse. Väldigt vilse. Du skulle hållit dig för god att ge näring åt känslor för en gift kvinna. Du skulle vänt dig om och sprungit bort från henne när du kände hur det du kallar ”kärlek” började brinna inom dig. Du borde haft ryggrad nog att inse hur destruktiva dina känslor faktiskt var, för du måste förstå att allt inte handlar om dig hela tiden. Det är inte bara dig det är synd om, och den här gången kan du endast skylla på dig själv för att du kritiseras.

Birro har i ett mail till Häntbloggen luftat sin ilska över reaktionerna han fått de sista dagarna, och återigen får man en känsla att det endast är hans sanning som är den enda korrekta:

”Detta med att jag har en relation ”med en gift mans kvinna” som folk tydligen skriver överallt. Eller att det faktum att mannen hon lämnat är Sd-politiker och att detta per automatik skulle göra både henne och mig till sd ( en vulgär teori som lanserades i Aftonbladets web-tv) är ju direkt motbjudande, och inte sann!

Som om Michaela var en sak, ett menlöst fån. Hon är en vuxen kvinna som gör sina egna val. Just nu förlorar jag flera jobb inom kristenheten pga rykten och diverse blockeringar av mäktiga politiker gentemot media. Jag hade påbörjat min skilsmässa när vi träffades som vänner och när vi upptäckte att vi hade känslor för varandra berättade Michaels detta för sin man och sade att hon ville skiljas, den skilsmässan har påbörjats. Vem dömer och varför? Vem kastar första stenen?

Så trött på skitsnacket nu!
Marcus”[3]

Martin Kinnunen FB

Martin Kinnunen. Foto från Facebook

Jag ställde en fråga till Martin Kinnunen hur han ser på det Birro skriver till Häntbloggen, och fick följande svar den här gången:

”Jag har som tidigare sagt ingen som helst lust att uttala mig kring detta men jag måste ändå säga att jag aldrig tagit del av någon så historierevisionistisk bild av någon händelse i mitt liv. Någonstans passeras en gräns när någon i offentligheten sprider lögner även om mig för att rädda sitt eget skinn istället för att ta ansvar och gå vidare.”

Allt mer pekar på att den sanningen Birro förmedlar överhuvudtaget inte överensstämmer med de initierade personer jag talat med om den här saken. Det hela är bara djupt tragiskt. Därför står jag fast vid att Marcus Birro inte bör ha någon tjänst (betald eller obetald) inom kristenheten så länge hans liv präglas av ett enormt kaos och synd helt enkelt.

Sedan kan man fråga sig om andra tjänar mer på Marcus Birros kändisskap än det han själv gör?

De som kallar sig hans verkliga vänner rekommenderar jag tar hand om honom så att han får hjälp att reda ut sitt liv. Det skall inte göras som skribent på Inblick eller framför kamerorna på Kanal 10, och i alla fall inte på en scen i en kyrka. Våga visa att ni är sanna vänner. Våga säg sanningen till honom oavsett hur obekväm och smärtfull den än måtte vara.

Låter ni showen fortsätta som ingenting hänt är jag ganska säker på att många troende i vårt avlånga land kommer ifrågasätta ert omdöme, för sedan när blev det ok att begära och ta sin nästas hustru, samt att förbanna kritiker till höger och vänster?

Andréas Aletheia profil

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor & relaterat
[1] Marcus Birro på Facebook

[2] Birro i Inblick

[3] Birros mail till Häntbloggen

Hela Pingsten

=>

Ämne: Personligt

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?