Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Tandlöst av Världen idag i intervju med Marcus Birro

Birro vid

Skärmdump Världen idag

[Nyheter, Mediekritik]

Den kristna tidningen Världen idag publicerade en intervju med Marcus Birro i söndags i samband med att hans bok ”Fyra årstider” släppts.

I boken ger författaren sin version kring det som hänt i hans liv under det senaste året, och enligt intervjun i Världen idag ägnas delar av boken till självrannsakan och nyansering av kritik. Med bakgrund i Birros otrohetsskandal det sista halva året och hans till tider utagerande skriverier i sociala medier gentemot de som kritiserat honom, har jag svårt att tror att denna egenkritik i hans nya bok skulle betyda så väldigt mycket. Svordomar och förbannelser präglade en pressad Birro när hans otrohetsaffär med en gift kvinna avslöjades i juni.

Birro säger till tidningen att:

Vi är snabba på att döma. Men låter man någon med egna ord få berätta sin version av något man skaffat sig en uppfattning om så klarnar oftast bilden. Då breddas bilden och då blir det svårare att döma och avfärda. Vi är alla lika.”

Om han på något sätt inkluderar sättet han hanterat sin egen skilsmässa samt det äktenskap han bidrog till att förstöra, framkommer dock inte i Vid. Men nej, vi är inte alla lika. Inte alla går aktivt in och saboterar ett äktenskap på det sätt som Birro gjort. Väldigt få gör det, och då får de räkna med skarp kritik. Bilden är mycket tydlig av det inträffade, men klart det onekligen vore intressant att växla några ord med Marcus trots allt.

Intervjun känns som en ’offerintervju’ där Birro frågas ut om sin besvikelse gentemot kristna, och där han ges, i mina ögon, okritiskt utrymme att just framställa sig själv som ett offer som utsatts för något väldigt orättvist. Men är det orättvist att kritisera hans handlingar beträffande otrohetssaffären med Michaels Motvalls, f.d. Kinnunen? Jag anser som nämnt i tidigare artiklar inte att så är fallet, utan tvärtemot på sin plats att bringa detta för dagen.

Birro säger vidare att han ser alla medarbetare på Världen idag som sina personliga vänner, och just detta förstärker känslan jag fick när jag först läste intervjun att denna intervju är för intern på något sätt. Vågade inte tidningens journalist ställa de obekväma frågorna som borde ställts med tanke på vad kritiken faktiskt handlat om?

Min åsikt är att intervjun med Birro i Världen idag inte skulle  publicerats i sin nuvarande form. Inte någonstans konfronteras Marcus Birro med det som de facto ligger bakom den kraftiga kritik han fått ta emot och som han verkar tycka är hemskt orättvis. Att Birro är känd och rent medialt är intressant förstår jag givetvis, men varför utesluta de kritiska frågorna? Skall intervjun endast ses på som reklam för hans bok? Det blir endast en oemotsagd version av ’Birros sanning’.

Birro ställer sig oförstående till reaktionerna han fått från delar av kristenheten. Det kallas konsekvenser och är något man definitivt får räkna med om man gör sådana val som Marcus gjort:

Jag tycker också det är fegt att stänga dörrar och sparka folk för att de gör vissa val i livet.

Att författaren och poeten får stå oemotsagd av Världen idags journalist efter de sista linjerna är för mig ganska ofattbart, speciellt när han fortsätter framhäva att kritiken mot honom skulle handla om att han skiljer sig. Att han skiljer sig är tragiskt men dock förståeligt. Att han vänsterprasslat och starkt bidragit till att ett annat äktenskap och en familj krossats är betydligt allvarligare. Väldigt mycket allvarligare. Det verkar Världen idag inte ägna många tankar åt under fikat och intervjun med sin nära vän och tidigare kollega Marcus Birro.

Tandlöst vill jag kalla det.

Jag har tyvärr inte kontaktat Världen idag kring detta då artikeln skrevs klart sent i går kväll. En möjlig uppdatering kan därför komma.

Andréas Aletheia profil

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakgrund

Marcus Birro i förhållande med Michaela Kinnunen

Birros sanning 

Tommy Dahlman om Birros unikhet

Dahlmans genmäle om Birro

Nasrin Sjögren skriver om Birro

=>

Ämne: Mediekritik, NYHETER

Nyckelord: , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?