Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Lånetak och lågintensivt krig

Något mycket märkligt händer detta år. USA har inte lånat pengar, dvs sålt nya obligationer/treasuries till utländska investerare, under stor del av 2015. Detta beror inte på att USA inte behöver låna mer pengar – man behöver låna mer än någonsin – utan att ingen vill låna ut mer pengar just nu. De två största långivarna, Kina och Japan, har tvärtom under året sålt av en del amerikanska statspapper. Mer här och här.

De utestående lånen står nästan helt stilla med endast sporadiska ökningar och minskningar och sett under året så är det anmärkningsvärt liten rörelse på detta trots att lånebehovet är större än någonsin. Och bara räntorna kommande år ligger på 350 miljarder USD.

Dessutom behöver USA höja sitt sk lånetak för att överhuvudtaget kunna låna mer enligt amerikansk lag, ett beslut som USAs kongress tar. USA borde naturligtvis inte låna mer då de redan har världens största statsskuld men rent kortsiktigt måste den höjas igen om inte USA rent tekniskt ska gå i någon form av statlig konkurs under hösten. Att lånen och utgifterna rusar iväg såhär är egentligen extremt märkligt – hur kan USA vara så oansvarigt och riskera sin egen framtid på detta sätt?

Man kan sammanfatta läget för USA:

  • USA har ingen fastställd budget, man kör lite ad hoc och dag-för-dag-budget. Detta är egentligen ett regelbrott men i världens största/näststörsta ekonomi har man faktiskt ingen politiskt antagen budget. Jag vet det låter knasigt men så oansvariga är USA.

Det här kan man läsa på Wikipedia:

The original spending request was issued by President Barack Obama on April 10, 2013. The actual appropriations for fiscal year 2014 must be enacted by both houses of Congress before they can take effect, in accordance with the United States budget process. The fiscal year 2014 United States budget exists only as several competing drafts; no official budget has been approved.

  • Just nu (det kan ju ändra sig i sista sekund) är det ingen som vill låna ut några större summor pengar till USA.
  • Om cirka sex (6!) veckor tar USAs pengar i statskassan slut. Jo så illa är det.
  • Som sagt de två största (fd?) långivarna Kina och Japan gör sig just nu av med amerikanska statspapper (sk Treasuries) ja man till och med ”dumpar” stora mängder av dem.

Kommer USA sälja ännu mer av sig själv för nya lån?

Allt kokar ner till när löner och räkningar ska betalas månadsskiftena september/oktober och oktober/november 2015. Jag tror nog att situationen kommer lösa sig genom kohandel bakom lykta dörrar t ex att USA säljer ut ännu mer av sina fasta tillgångar och viktiga företag till Kina såsom mer infrastruktur, markareal och matindustrier. USA har sålt av mycker mer av detta till Kina än vad de flesta amerikaner har fattat. Även militärindustri(!) i form av Hummer försökte Kina köpa men den affären gick i stöpet och Hummer lades sedan ner. Men snart kan även Kellogg’s vara kinesiskt och ännu fler hus och fastigheter i framförallt Kalifornien. Ja Kina planerar t.o.m att köpa mark och ha skattefria industriområden, med kinesiska arbetare i USA – knappt man tror det. Kina tar alltså med sig sina snart värdelösa dollarsedlar/skuldebrev tillbaks till USA och kräver att få reella värden för att man ska fortsätta att ställa upp som lånegivare. Dessutom finns andra mer strategiska skäl för vissa av ovannämnda investeringar men det kräver ett par separata blogginlägg för att berätta om.

Två Bibelböcker dyker upp i mitt huvud när jag sitter och skriver detta.

Habackuk 2:6-9

Skall de inte alla stämma upp
en visa om honom,
en smädesång med gåtfulla ord och säga: Ve dig som lägger på hög
det som inte är ditt – hur länge till? – och tynger dig med pantsatt gods.
Kommer inte dina fordringsägare att plötsligt resa sig och de som ansätter dig
att vakna upp så att du blir ett byte för dem?
Eftersom du själv har plundrat många hednafolk, skall också andra folk plundra dig på grund av blodsdåd
mot människor och våld mot land och stad och alla som bor där.

Uppenbarelseboken 17:1b

”Kom, jag ska visa dig domen över den stora skökan som tronar på väldiga vatten.

Uppenbarelseboken 17:16a

Och de tio hornen du såg och vilddjuret, de ska hata skökan och göra henne utblottad och naken.

Uppenbarelseboken 17:18

”Och kvinnan som du såg är den stora staden som regerar över kungarna på jorden.”

Uppenbarelseboken 18:3

”Alla folk har druckit av hennes otukts vredesvin, och jordens kungar har horat med henne, och jordens köpmän har blivit rika av hennes omåttliga lyx .”

USA kan kontra med valutatrixande

Samtidigt finns idéer i USA att trixa med sina valuta eller helt enkelt gå i konkurs och därmed beröva en stor del av värdet av Kinas valutareserv, vilken, tillsammans med Japans, innehåller flest USD i världen. Men om detta sker eller ens hotas med så kommer Kina att slå tillbaka på alla möjliga sätt. Redan har positioneringen och en lågintensiv konflikt börjat eskalera. Vissa politiska analytiker kallar det ett asymmetriskt krig eller ”lågintensiv konflikt” mellan USA och Kina.

Om ni inte tror mig så fundera över dessa nyhetshändelser

Explosion Texas aug 2015               Explosion i Texas

2-2 i explosioner i kemiska fabriker.

  • Dessutom brinner det som aldrig förr i västra USA. Och stora mängder giftigt avloppsvatten råkade komma ut i en flod som man höll på att rena. Här finns dock en annan historia bakom men jag gissar på lite ”samarbete”.

smuts i flod              Giftigt avloppsvatten i Coloradoflod

  • Explosion vid amerikansk militärbas i Tokyo, Japan (23 augusti).

Det är mycket som står på spel

Generellt sett håller världens ekonomi på att styra bort från Väst och mot Öst och BRICS (vilket såklart inkluderar lite syd och väst också!).

Vi har väl hört varningssignaler så vi nästan slår dövörat till men läs gärna dessa 16 varningar som IMF och BIS har utfärdat.

Och igår och idag pratar alla nyhetssändningar om fallande börser världen över.

Världsherraväldet över världsekonomin står på spel. BRICS har startat en egen investeringsbank som kokurrerar med IMF. Och 20 oktober kan IMF ta beslut om att lägga till en åttonde världsreservvaluta till sin korg – nämligen Kinas valuta renminbin (yuan). USA motsätter sig detta, bl a USAs finansminister Jack Lew.

En extremt intressant sjuårscykel

Det sker så mycket manipulation och tjuvtrix så ekonomins lagar (om det nu finns några sådana) gäller inte alltid men man kan ändå ofta se att världsekonomin går i sjuårscykler och kanske vi är i slutet av en sådan. Iallafall tror många det (kul att kunna länka till en artikel i Pravda om detta!). Och detta verkar dessutom oftast vara i slutet av det sk fiskala året i USA (budgetåret för statsbudgeten som löper från 1 oktober till 30 september).

Så för att fräscha upp minnet, vad har de senaste cyklerna hänt när vi närmat oss oktober? Närmare bestämt i mitten av september var sjunde år?

Var sjunde höst så smäller det…

Den 15 september i år så börjar vi närma oss en kritisk finansiell fas som på något sätt kräver extraordinära åtgärder om än bara för några månaders tid.

USAs pengar i statskassan tar slut om man inte lyckas låna mer pengar. Och Ukraina har stora lån som förfaller 23 september vilket kan komma att eskalera konflikten där.
Och som sagt den 20 oktober kan IMF ta beslut om en åttonde världsreservvaluta – Kinas valuta renminbin. USA motsätter sig detta.

Så mycket står på spel och för USAs del krävs något som ändrar spelplanen för att de inte ska tappa sitt grepp om världsekonomin.

Så om vi backar sju år vad hände då?

  • 15 september 2008: Lehman Brothers-banken går i konkurs och hela världen drabbas av ekonomisk kris. Och vi lärde oss temen ”bail-out” dvs att bankerna slipper ansvar för dåliga/galna investeringar och skattebetalarna får betala deras skulder. OCH bonusar. (PS! Snart kommer ”bail-in”.)

Och backar vi ytterligare sju år vad hände då?

  • 11 september 2001. En riktig game changer. Eller en form av statskupp enligt vissa. Finns fortfarande ingen officiell bild av vad som hände och vem som gjorde vad. Men ändrade spelplanen, det gjorde det…

Vad händer denna höst? Lite kontroveriella spekulationer

Jag har ingen profetia eller någon exakt datum jag tror på men om inte USA än en gång lyckas få mer lån, med värre kohandel än någonsin, så kommer USA att tvingas stänga ner en del av statsapparaten runt oktober. Och jag har hört lite skvaller om hur man tänker avleda det amerikanska folket från vad som faktiskt händer. Så när/om USA tvingas gå i delvis konkurs åtminstone under hösten (det kan ju ordna sig efter några månader med nya lån) så funderas det på en false flag-attack eller politisk kontrovers av något slag. Och onda hjärnor tänker slå två flugor i en smäll och på något sätt skapa en kontrovers eller attack som kommer att berör detta. Jag har ingen aning om mer än så så fråga inte. Men något kritiskt och chockerande på detta området skulle kunna dra till sig så mycket politiskt fokus att folk skulle köpa att det är DÄRFÖR som neddragningar/undantagstillstånd/nedstängningar av delar av USAs statsapparat måste ske – för att skydda mot hot, för att slå tillbaka eller något annat skäl. Jag vet att det låter långsökt, det tycker jag med, men ärligt talat så skulle det nog fungera. Tänk bara på vilka korkade saker, såsom ”nipplegate”, som tidigare lyckats överskugga viktigare politiska skeenden i USA och andra viktigare/värre händelser. (Klicka gärna på länkarna och se om ni kan komma ihåg något av innehållet i förhållande till Janet Jacksons missöde!) Om man dessutom tänker att anfall är bästa försvar och har i minnet vilka fruktansvärda saker som just nu avslöjas i USA kring detta ämnet, ja då blir det en ond logik kring hela. Här finns big business att försvara och kan man dessutom skylla någon form av false flag på dessa ”moraliserande” grupper så kan man bättre förstå detta ryktet.

Vi behöver inte gripas av panik, särskilt inte om du förtröstar på Gud, men att vara lite förberedd mentalt och rent praktiskt skadar inte. Ha lite mat, vatten och kontanter hemma (lagom mycket, tänk på rånrisken vid en riktig kris) och läs tipsen från Civilförsvarsförbundet vid elavbrott. En fotogenkamin och varm sovsäck är enkelt att ha hemma.

Men framförallt ska du fråga Gud vilka praktiska åtgärder Han vill att du ska göra. Betala av lite mer på huslån? Skaffa solceller och växthus? Byta jobb? Absolut INTE byta jobb? Växla över aktieinvesteringar till svenska statsobligationer? Köpa eller INTE köpa guld? Det viktigaste är att man faktiskt ärligt frågar Herren och att man åtminstone har lite styrfart, så kommer du inte på något bättre så se iallafall till att du och din familj klarar er två veckor om strömmen skulle gå. Det kan den ju göra även om USA skulle lyckas låna ännu mer pengar och skjuta på sina problem några månader. Så ingen panik men se till att ni klara er kortsiktig och börja tänk mer STRATEGISKT – och be ärligt till Gud med dina frågor och funderingar! Och våga lyssna på eventuella svar!

/Marcus

PS! Lindsey Williams varnar för att ”från 15 september och under hösten” så kommer en ekonomisk kollaps. Williams får veta mycket från välinsatta källor men han vet att han inte kan tala klarspråk så det blir lite luddigt även om jag tror att han har gott uppsåt och faktiskt vet saker. Och det är flera som nu kommer med ”insider warnings” men dessa är fulla av desinformation och avledande saker. Många väntar sig någon form av krasch och vill själva antingen tjäna på det (sälja överlevnadskit eller DVDer) eller göra lite damage control och få folk att inte se de riktiga orsakerna för sakernas tillstånd.

 

[Annika Björk: då jag av någon teknisk anledning inte lyckas få mitt svar på din kommentar publicerad/synlig så lägger jag inte här istället!

Jodå detta med false flag är en gammal företeelse:
– Vietnam anföll USA i Tonkinbukten och drog in USA i Vietnamkriget. Eller var det inte så? http://www.nytimes.com/2005/12/02/politics/vietnam-war-intelligence-deliberately-skewed-secret-study-says.html
– Visste ni att Andra världskriget startade med att Polen anföll Tyskland? https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Himmler
– Bostonbombaren kan vara oskyldigt utpekad: http://www.paulcraigroberts.org/2015/08/17/fbi-evidence-proves-innocence-accused-boston-marathon-bomber-dzhokhar-tsarnaev/]

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?