Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Konkreta råd inför kommande börskrasch och sociala oroligheter

Borskrasch2015

[Politik, Ekonomi & Samhälle] (Varning, lång post, endast för intresserade) Lånar den utomordentliga inledningen inledningen från tidigare Aletheia-skribenten Micael Ö:

”Mycket tyder på att det kommer en ekonomisk krasch i år. Det har nämligen skett ekonomiska krascher vart sjunde år sedan den stora depressionen på 1930-talet. Den senast stora kraschen kom i samband med Lehman Brothers konkurs 2008. Vi skickades in i en finanskris som fortfarande inte släppt greppet om den globala ekonomin.

Följaktligen borde vi kunna hitta en tidigare krasch 2001 och det gör vi naturligtvis. Den amerikanska aktiemarknaden har påverkats av följande kriser vart sjunde år:

2008 Bailout/Lehman Brothers

2001 9/11

1994 Bond Crash

1987 Black Monday

1980 Silver Thursday

1973 Oil Embargo

1966 Credit Crunch

Det som är lite extra anmärkningsvärt med dessa sjuåriga cykler, är att de följer en judisk tidsordning som är indelad i sex vanliga år som sedan alltid följs av ett sabbatsår (shemittah).”

OBS Läs hela det angelägna inlägget här: Den 13 september kommer nästa katastrof samt Micaels post från 2008: 17640 dagar

Många inom kristenheten gör narr av dessa varningar, som exempelvis Peter Youngren. Det som skiljer flera års profetiska varningar om en ekonomisk kris mot tidigare ”falska larm” är dock många. Dels att vi nu har facit i hand v.g. igenkännbara mönster från tidigare ekonomiska kollapser på ett helt annat sätt än tidigare (via en rad mätverktyg på de olika börssajterna e.t.c.) samt att flertalet profana ekonomiska analytikers larm för en gångs skull sammanfaller med ”larmet från ovan”. Så skriver exempelvis SVD redan i juli i år efter Kina-börsens begynnande fall:

De kinesiska börserna rasar och rusar om vartannat och nervositeten för en krasch ökar. I halvårsrapporterna framhåller många bolag risker på just den kinesiska marknaden och några analytiker har till och med gått så långt som att säga att en börskrasch i Kina skulle vara värre än subprimekraschen som utlöste finanskrisen 2008.

Ekonomianalytikern Andreas Cervenka på samma tidning utfärdar den ena varningen efter den andra.

Världsekonomins medicin sedan 2008 fungerar inte

Världshandeln den svagaste sedan 2009

Luktar fiasko för Riksbanken

Hans kritik mot att Riksbankschef Stefan Ingves fortsätter hälla bensin på elden i form av minusränta är inte nådig. Så inleder han senaste posten:

”I valet mellan flygsäkerhet och att klara tidtabellen prioriterar vi alltid tidtabellen”. En reklamkampanj med det budskapet från SAS skulle knappast imponera på jäktade affärsresenärer. Det vore dessutom en kontraproduktiv strategi. Att ett plan lyfter på utsatt tid är en rätt klen tröst om det aldrig kommer fram.

När det handlar om ekonomi betraktas motsvarande resonemang som fullt normalt.

Vidare…

Att varna för krasch och kris kan förstås alltid avfärdas som sensationslysten domedagspropaganda, men det är att missa poängen. Ganska få föräldrar skulle idag strunta i att spänna fast sina barn i bilen med hänvisning till att risken för att krocka är väldigt liten och att ”det brukar gå bra”. På samma sätt förhåller det sig med allvarliga finanskriser, med den skillnaden att sannolikheten för att de uppstår är enormt mycket högre än att dö i en bilolycka.

Det handlar helt enkelt om att inte ta onödiga risker av det enkla skälet att det är ganska korkat. Konsekvenserna kan nämligen bli förödande.

Eftersom traditionell kristen media hittills låter dessa varningsrop gå obemärkt förbi har jag i våra läsares bästa intresse (och givetvis min egen familj) valt att bränna ett antal timmar med förberedelser för lite praktiska, konkreta råd för den som är intresserad. Notera att jag INTE är någon börsexpert, saknar doktorshatt i ekonomi och nu sticker ut hakan på ett område som några av världens främsta ekonomiska analytiker står handfallna inför.

Så vad gör den som vill ”ta det säkra före det osäkra” och förbereda sig för ekonomiska oroligheter i vinter? Vad som står på spel rent privatekonomiskt har ju givetvis att göra med varje familjs koppling till aktiemarknad, bolån, tjänstepensioner m.m.

För dig med pengar på aktiemarknaden

Vad jag kan se förefaller guldpriset rasa strax innan börsen rasar. Aktiefonder som primärt investerar i guldgruvor visar detta i den historiska statistiken. Exempelvis de två stora aktiefonderna BlackRock Global Funds – World Gold Fund och Amundi Funds Equity Global Gold Mines. All time low förefaller komma strax innan börsen kraschar. Anledningen kan vi bara spekulera i. Min personliga slutsats är att banker, investmentbolag och riksbanker paniksäljer guld för att stödköpa fallande aktier, valutor m.m.

När börskraschen väl är ett faktum, förefaller samma guldfonder sticka iväg uppåt efter en tid (ett par år framledes) för att sedan ”peaka” och åter börja sin resa ner i värde, allteftersom aktiemarknaden återhämtar sig.

Just nu pekar mycket på att dessa guldfonder är extremt låga, precis som strax innan börsraset 2008. Stämmer varningsklockorna ser jag två rimliga alternativ.

A) Om du vill agera defensivt och skydda ditt innehav föra över (sälja av vanliga aktier) det mesta, eller allt till de tråkigare lågriskfonderna såsom exempelvis Skandia Realräntefond eller Skandia Kapitalmarknadsfond. När ”ovädret dragit förbi” får du själv fundera över hur du vill agera.

B) För den som har råd att köra offensivt och försöka ”rida på vågen” vore ett alternativ att delvis eller gå ”all in” på guldfonderna nu när priset är ”rekordlågt”. Problemet jag ser med detta är att de största fonderna köps i dollar, och jag är oerhört skeptisk till dollarns framtid. Rabbi Jonathan Cahn och flera med honom menar att silvret är kraftigt undervärderat och jag lutar åt säkrare medelväg och satsa på kombinerade silver/guldfonder som handlas i CAD (Kanadensiska dollar) exempelvis Fortuna Silver Mines Inc eller Avino Silver & Gold Mines Ltd.

För dig med tjänstepension och eller den lilla fondportföljen på allmänna pensionsmyndigheten

Här gäller i princip samma råd som för läsare aktiva med aktiehandel.  D.v.s. du kan välja att köra defensivt genom att röra dig bort från reguljära aktiehandeln och ”gå all in” på de lite tråkigare räntefonderna som traditionellt sett inte ger så mycket avkastning.  Jag valde med flit ett par exempel för den som handlar i aktier som även finns tillgängliga som val hos pensionsmyndigheten.  För att ingen ska tro att jag extraknäcker för Skandia så kan jag även nämna ”AMF Räntefond Lång” utöver Skandia Realräntefond eller Skandia Kapitalmarknadsfond.

Samma princip för dem som handlar med aktier kan appliceras här.  D.v.s. för den som vågar och vill kan man köra mer offensivt och helt eller delvis placera den lilla delen pension vi själva förfogar över i någon av guldfonderna (T.e.x. BlackRock Global Funds – World Gold Fund och Amundi Funds Equity Global Gold Mines.) Här gäller det att i så fall komma ihåg att byta till något annat 1-2 år senare.

Notera att Mark Biltz menar att vi inte kan hålla det för omöjligt att den 13 september kan vara startskottet till den så kallade ”vedermödan”. Skulle det vara fallet vet vi att uppenbarelseboken tydligt deklarerar att guld och silver till slut blir värdelöst. Alltså – allt som denna världen satt sitt hopp till kommer att intetgöras. Nu har ju många fått med sig en Darbyistisk bibelsyn att kristenheten i så fall skall möta Jesus i skyn, innan Uppenbarelsebokens dom drar över jorden. Stämmer den bibeltolkningen blir denna post irrelevant. Stämmer den inte, vilket jag lutar åt, får vi räkna med att Gud skyddar sitt folk och leder oss igenom svåra tider, dag för dag.

[Lennart Jaretegs utomordentliga genomgång av uppryckelsen]

Huslån, räntor m.m.

I mina egna studier av tidigare ekonomiska kriser, inklusive 30-talets 20 åriga nedgång, förefaller nästan alltid låga räntor och allt för lätt-tillgängliga lån föregå kollapsen. Därmed finns anledning att tro att den låga räntan snart är ett minne blott.

Ligger du i tankarna att sälja ditt hus/lägenhet bör du kanske göra det omgående. (Egentligen lite sent nu).  Trivs du där du bor och ämnar stanna en längre tid bör du undvika obundna lån. Vill du klara tuffare ekonomiska tider bind så mycket som möjligt av dina lån nu så slipper du drabbas om räntan sticker iväg.

Vad gäller nya lån för onödiga prylar (tänker främst på nya bilar eller lyxkonsumtion) VÄNTA!.  Kör din gamla bil några månader till eller köp en bättre begagnad men undvik att ta på dig onödiga lån.

För dig som vill ta ytterligare steg i förberedelser

Hur allvarliga konsekvenser en eventuell börskrasch får i det svenska samhället går att diskutera. Här glider meningarna isär. Personligen anser jag att vi är ovanligt dåligt rustade med sämsta regeringen i mannaminne och stora hål i statskassan redan innan en eventuell kris. Krydda det hela med höga arbetslöshetssiffror och att Sverige av någon anledning blivit favoritdestination bland den stora flyktingströmmen, så har vi en potentiellt mycket svår situation. Alltså en kombinationsfaktor, inte skuldbeläggande av de som väljer att bosätta sig här. Det skulle jag också göra i deras sits.

Kortsiktigt kan kronan klara sig hyfsat tack vare att den inte är bunden till Euron. På lite längre sikt tror jag svenska kronan kommer att ta stryk. För den som har besparingar du inte vill satsa i några vare sig räntefonder eller guldfonder skulle jag föreslå att du som tror att det kan eskalera ytterligare A) Tar ut en summa kontanter och lägger i bankfack om du har eller gömmer undan på något lämpligt ställe.  Kanske bör du låta någon i din närhet du har förtroende för veta gömstället.

B) Att växla över en del av dina besparingar till Norska kronor via exempelvis Forex kan vara ett sätt att spara pengar framledes. Ej heller NOK är kopplad till Euron och även om alla valutor kan påverkas vid en långvarig kris, är det min ringa bedömning att den kommer klara sig något bättre än SEK, kanske till och med mycket bättre.

Tanken bakom detta är att trots oljekrisen (rekordlåga oljepriser som drabbar oljenationerna ekonomiskt) har norrmännen ett mycket bättre ingångsläge i en eventuell kris då de saknar statsskuld. Faktum är att slår vi ut Norges statskassa per invånare lär de vara miljonärer hela högen. Kanske även läge att vård eventuella släktband eller vänskap med grannarna i väst 🙂  En valuta som jag även tycker är intressant är Israeliska Shekeln. Här har jag inga bra belägg mer än att den inte verkar röra på sig på samma sätt som andra valutor. Eftersom det kan finnas naturliga förklaringar kring det såsom att det inte sker någon handel i större utsträckning nämner jag detta i förbifarten som ren spekulation från min sida. Har en del tankar kring varför den kan komma att beskyddas men det är mer baserat på ”maggropskänsla” än fakta.

Sist – för den riktigt krismedvetne som tror på det allra värsta

Var och en får pröva hur lång man vill gå i förberedelser som många kanske skrattar åt. Några kan komma att vilja följa David Wilkersons råd och ha några månaders förnödenheter i något gästrum eller källarförråd. Här är bara att följa fantasin. 20 kilos ris-säckar finns ofta att köpa i närmsta ”invandrarbutik”. Ett antal påsar linser och nudelkoppar (de där man bara häller hett vatten på) är lätt att förvara.  Linser innehåller mycket av det kroppen behöver.

Samma kvartersbutiker brukar ofta ha en rad intressanta burkar olika typer av kött du kan spiffa upp lins-soppan med. De säljer ofta olivolja på stora dunkar också och mycket annat. Skulle vi göra drastiska paralleller med andra världskriget kan givetvis svensken favoritdryck – kaffe – bli hårdvaluta under en djupare kris.

Det vi talar om nu är ju en eventuell kris långt över vad senaste börsfallen åstadkommit.  En del kanske går så långt att de även lägger undan några dunkar dricksvatten eller laddar ner försvarets handbok för överlevnad (Obs över 200 sidor):

http://www.bushcraftuk.com/downloads/pdf/h_overlevnad.pdf

Slutord

Jag är smärtsamt medveten om att jag i mångas ögon gör mig till åtlöje att över huvud taget alliera mig med diverse ”domedagsanalyser”. Men, Aletheia Blogg & Tankesmedja är nog ganska kända vid det här laget att gå mot strömmen.

Jag vill ännu en gång påpeka att jag INTE är någon börsexpert, saknar doktorshatt i ekonomi och nu sticker ut hakan på ett område som några av världens främsta ekonomiska analytiker står handfallna inför. Du får pröva noggrant själv vad du gör, eller inte gör inför hösten. Du följer eller avvisar på eget ansvar denna posts tips och råd. Har endast delat med mig mina personliga funderingar och utgår ifrån att de ifrågasätts, kompletteras och korrigeras av läsarkretsen. I slutändan sätter vi inte vår tro till denna världens ekonomiska system, utan till den himmelska banken som aldrig går omkull. När domen drog över Egypten drabbade den faktiskt inte de som hade Lammets blod struket på sina dörrposter. 

Andreas Cervenko på Svenska Dagbladet får slutordet:

Att varna för krasch och kris kan förstås alltid avfärdas som sensationslysten domedagspropaganda, men det är att missa poängen. Ganska få föräldrar skulle idag strunta i att spänna fast sina barn i bilen med hänvisning till att risken för att krocka är väldigt liten och att ”det brukar gå bra”. På samma sätt förhåller det sig med allvarliga finanskriser, med den skillnaden att sannolikheten för att de uppstår är enormt mycket högre än att dö i en bilolycka.

Det handlar helt enkelt om att inte ta onödiga risker av det enkla skälet att det är ganska korkat. Konsekvenserna kan nämligen bli förödande.

Over and out

”My Two Cents” Daniel F orslund

Relaterat/delkällor:

Lånetak och lågintensivt krig

Börskrasch! – Historisk analys

Mysteriet med Herrens Shemitah

De bibliska hösthögtiderna och ändens tid – Del 1 & 2

Ny börskrasch närmar sig: Faktorerna som kan få allt att falla

Ekonom: Den 1 oktober smäller världsmarknaden

Business Sweden: På randen till global recession

Då når boräntan fem procent

Finland tar till hårda grepp för att rädda ekonomin

Avino Silver & Gold Mines Ltd.

Fortuna Silver Mines

=>

Ämne: Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?