Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Shemitah update: – Därför befinner vi oss o stormens öga

En handfull läsare undrar över konsekvenserna av de bibliska (”judiska”) hösthögtiderna, shemitah, blodmåne med mera jag skrivit en hel del om förra månaden. Jag tänkte avvakta lite med ett ”bokslut” kring detta ämne. Det händer som bekant så otroligt mycket denna höst / vinter. Man hinner ju knappt med i svängarna.

Det kan uppfattas som något slags domedags-önsketänkande á la Jona, men mitt hjärta säger mig att vi befinner oss i stormens öga just nu. Lugnet före stormen. Därmed är det inte alls läge att göra några bestående analyser eller bedömningar för tillfället.  Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att världsnyheterna avlöser varandra, kryddade med inrikespolitisk turbulens som saknar motstycke sista decennierna i svensk historia.

För hederlighetens skull vill jag dock beröra följande;

Nej, någon börskrasch likt 01 eller 08 har inte skett i skrivande stund. Den som vill håna och förlöjliga är fri att göra så. Jag skulle vilja avråda till det. Inte av stolthet eller prestige utan därför att jag som sagt upplever att vi troligtvis befinner oss i stormens öga. Vidden av VW skandalen vet vi inte ännu. Vidden av den explosionsartade migreringen av nordafrikaner, Syrier, Afganer etcetera har vi bara sett början till.

Flera europeiska länder knäar redan under den börda massflykten från bland annat Mellanöstern och Nordafrika innebär, men EU-presidenten Donald Tusk varnar redan i slutet av september för att Europa har mer att vänta:

− Den största vågen av flyktingar och migranter har ännu inte kommit, säger han enligt brittiska BBC.

Börsen har farit som en jojo upp och ner och förbryllat de mest slipade analytikerna runt om i världen. Under de senaste veckorna har flera (SvD, Bloomberg, The Standard, DI.se) etablerade medier rapporterat om misstankar kring hur ett antal banker genom hemlig samverkan har manipulerat det så kallade ”benchmark” för guldpriset. Benchmarken är något som sätts 2 gånger dagligen genom en telekonferens.

Medverkande banker har varit Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Bank of Nova Scotia, och Société Générale.

Kan de stora drakarna manipulera guldpriset, är det inte orimligt att tro att även börsen är utsatt för manipulation, vilket skulle kunna förklara dess ovanliga beteende.

Analytiker vid Credit Suisse har tittat på investerarnas riskaptit och anser att den för tillfället indikerar fullständig panik. Det skriver Business Insider.

I sin graf över den globala riskaptiten har Credit Suisse bland annat tittat på indikatorer som tillväxt, värderingar och ekonomisk politik.

Enligt grafen ligger paniken på marknaderna på samma nivå som under exempelvis eurokrisen 2011 eller den svarta måndagen 1987.

Greklands regering (greklandskrisen, som vi kanske glömt tillfälligt?) lade igår fram en åtstramningsbudget för 2016. Syftet är att blidka långivare, som ställer hårda krav för att betala ut nödlån till krislandet.

Jag är övertygad om att det skett och sker mer än vi riktigt kan processa nu, mitt i allt, och därmed bör vi vara försiktiga med förhastade slutsatser. Ledande miljardärer har rört sig bort från aktiemarknaden. En av världens största aktiefonder JP Morgan har avvecklat sina aktier. Saudiarabien likaså. 

Jag noterar även att ledande länders riksbankchefer är mycket mer proaktive v.g. att ”skruva” på räntan, än för bara ett decennium sedan. Tror detta är konstgjord andning som kanske bromsar fallet. Men förfarandet fungerar inte i all oändlighet. Har stenen väl börjat rulla ner för berget, kommer den ner till slut. Märk mina ord!

Kina har ökat sin handel med Tyskland, Indien och andra nyckelregioner, utan amerikanska dollarn som reservvaluta. Dessutom har 10 länder redan undertecknat ett avtal för att börja fasa ut den amerikanska dollarn som bas för handel.

Även IMF har föreslagit en ny världsvaluta. Dagarna för den amerikanska dollarn som världens reservvaluta kan mycket väl vara räknade.

IMF har redan förklarat att nästa världsvaluta kommer att backas upp av guld. År 2014 & 2015 köpte Kina mer guld än världen producerar, vilket kan tyda på att Kina ämnar föreslå kinesiska yuanen som ersättning för dollarn i den globala handeln.

Dr Doom: Mellanösterns kaos största hotet:

Västvärlden vänder ryggen till. Men Mellanöstern har seglat upp som det största geopolitiska hotet mot världsekonomin, skriver ekonomiprofessorn Nouriel Roubini, även känd som Dr Doom.

Bältet av eskalerande konflikter och desperation som löper från Nordafrika via Mellanöstern till Pakistan undergräver redan närliggande stater, och hotar att skicka ut nya globala chockvågor, varnar Dr Doom i en krönika på debattsajten Project Syndicate.

Förutom Syrien och Libyen vacklar även Irak och Jemen på randen till upplösning. Det gäller också Somalia, Afghanistan och Pakistan. Flyktingströmmar och radikalisering destabiliserarar samtidigt närliggande stater som Jordanien, Libanon, Tunisien och Turkiet, konstaterar Nouriel Roubini.

Historiskt har Mellanösternsmällar vid tre tillfällen utlöst global recession via rusningar i oljepriset, skriver Dr Doom. Yom Kippur-kriget mellan Israel och Arabstaterna 1973, Iranska revolutionen 1979 och Iraks invasion av Kuwait 1990.

Dagens låga oljepris, trots att Mellanöstern står i brand, återspeglar omvärldens minskade beroende av regionens oljetillgångar. Men det finns fortfarande risker för allvarliga utbudschocker om en spridning av konflikterna skulle störa exempelvis Iraks eller Saudiarabiens oljeproduktion, varnar Dr Doom.

Växande flyktingströmmar till Europa hotar också att tynga världsekonomin, om de når en punkt där kontinentens bräckliga återhämtning tappar fart. Samtidigt skapar dn tilltagande misären i Mellanöstern en grogrund för nya rekryter till islamistiska våldsrörelser, med stigande terrorhot i Europa och USA som följd, argumenterar ekonomiprofessorn.

Blodmane_Israel

Avslutar med pastor Berndt Isakssons summering den 30/9 på sin blogg:

I går visade sig den sista blodmånen i Tetraden. Senaste dagarna har verkligen varit späckade med profetiska händelser. Idag kom nästa riktigt ”stora” nyhet som dirkekt berör Israel. Palestiniernas ledare annullerar fredsavtalet med Israel, vilket ju är en indirekt krigsförklaring och början på en helt ny upptrappning av krig och terror mot Israel. Nu finns inget som håller tillbaka att de palestinska ledarna kan starta ett nytt terrorkrig mot Israel och som redan börjat sen nån vecka tillbaka med vad som helt klart är en växande intifada.

Dagen efter sista blodmånen och andra dagen i judarnas heliga Lövhyddohögtid kom alltså Mahmud Abbas med denna krigsförklaring och dessutom proklamerad i FN. Som belöning för krigsförklaringen hissade FN för första gången den palestinska flaggan utanför högkvarteret i New York. Givetvis är detta en historiskt mörk dag för det judsika folket.

Till detta kommer också att Ryssland på bara några få veckor fått en helt ny maktställning i Mellanöstern genom en enorm militär mobilisering i Syrien, dvs ett land direkt gränsande till Israel. Ryssland är där för att stanna. NU heter det att man är där för att bekämpa Islamiska Staten. Det är snart gjort, men sen kommer detta Putins Ryssland att vända sig mot Israel och då med en armén som representerar hela världen. När det sker är vi oerhört nära Jesu tillkommelse.

Daniel ”MyTwoCents” Forslund

Relaterat (Sverige)

Historisk varning för svensk bostadskrasch

Bubblan spricker (Di.se) 

Dystra siffror från tysk industri

P.s. Rekommenderar för övrigt att regelbundet besöka Elvor och Jannes sida. De lägger ner oerhört mycket arbete på att följa utvecklingen i världen i ett bibliskt och profetiskt ljus:

 

=>

Ämne: Ändens tid, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?