Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Appropå Swärds senaste upprop: Svenska pastorer extremt populistiska

Stefan_Sward_upprop

Ur Dagen.se: ”Vördnaden för livet bör vara rättesnöret inom vården”, skriver de i en debattartikel. Pastor Stefan Swärd ligger bakom initiativet. (Bild: Skärmdump, tidningen Dagen)

91 personer, de flesta pastorer eller präster från olika kristna samfund, skriver i dag under på ett och samma budskap. Att vi i Sverige borde ha samvetsfrihet. Främst är det ett försvar för de barnmorskor som inte vill utföra aborter, men även aktiv dödshjälp nämns i sammanhanget, även om det inte är en dagsaktuell fråga på samma sätt.

– Vi anser att vårdpersonal skall ha rätt till samvetsfrihet, det vill säga rätt att inte behöva medverka vid att utsläcka liv, varken i dess början eller dess slutskede. Vördnad för livet bör vara det främsta rättesnöret inom vården, står det i uppropet, som publiceras i Aftonbladet i form av en debattartikel.

Min spontana reaktion är följande: Kan inte låta bli att notera hur extremt populistiska kristenhetens ledare nu framstår. När Stefan Swärd förra gången lanserade uppropet mot den påstådda ökande främlingsfientligheten och indirekta attacken på SD var det närmare 400 (!) pastorer och ledare som skrev på. Jag ifrågasatte redan då att det vore intressant att se hur många pastorer som skulle våga skriva under någon mer ”politiskt inkorrekt”.  I fredags fick jag svaret på denna fråga. D.v.s. majoriteten av pastorerna som skrev under förra uppropet vågar onekligen inte låna ut sina namn till en fråga som i stort inte ryms i den trånga mediala åsiktskorridoren. Tre fjärdedelar av dessa pastorer vågar alltså bara skriva på när det gäller ett upprop de på förhand vet ger applåder från ”denna världen”, men gömmer sig när det blir obekvämt på riktigt.

Pastor Swärd noterar själv att det var svårare med uppslutningen till senaste uppropet:

”…namninsamlingen har gått betydligt trögare än i förra pastorsuppropet, det är stor skillnad beroende på vilken fråga man talar om.”

Intressant och tragiskt på samma gång. I slutändan är det svårt att se hur dessa ledare kan se sig själva i spegeln i frågan om kristnenhetens kallelse att vara salt och ljus i världens mest sekulariserade land. Fy skäms på er. Fy skäms! Hoppas på bättring.

I övrigt undrar jag var alla kristna barnmorskor tagit vägen? Hundratals av dem borde väl ha dykt upp för att stödja rättegången mot Ellinor Grimmark som inleddes i slutet av september? Under de år vi hade allmän värnplikt gavs de som inte ville lära sig döda möjligheten att vapenvägra (göra vapenfri tjänst).  Det är väl alldeles självklart att barnmorskor som inte vill delta i dödandet av ofödda skall få samma möjlighet att avstå?

1_Daniel_Forslund

Daniel ”MyTwoCents” F orslund

Uppdatering 2015-10-13 – Stefan Swärd kommenterar inlägget:

Kommentarer om hur jag jobbat med senaste pastorsuppropet

=>

Ämne: Ledarskap, Mediekritik, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?