Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

På besök hos Peter Ljunggren i Canada

20151011_143431 - kopia

Peter Ljunggren, Sarfraz William & Andréas Glandberger

[Personligt]

Nyligen kom jag hem efter att ha tillbringat en vecka hos Peter Ljunggren i Canada. Det var på många sätt en intressant och minnesrik resa, och jag skall i tre artiklar berätta lite om de intryck jag har efter en väldigt fin resa. Orsaken till resan var dock ett resultat av tidigare samtal under åren mellan mig och Ljunggren kring ett möjligt samarbete, och nu gjorde vi slag i saken. Vad samarbetet till slut resulterar i presenteras för allmänheten när processen är slutförd.

Shemitha

För er som läser Aletheia regelbundet räknar jag med att ni sett artikelserien kring shemitha och blodmånar, där också Peter Ljunggrens namn nämnts i samband med hans uttalanden kring det han menar är grundlösa spekulationer som skrämmer troende. Dialogen mellan Daniel och Peter var trots de diametrala åsiktsskillnaderna präglad av respekt. Det var i samband med detta att kontakten mellan undertecknad och Ljunggren återupptogs, och efter en del samtal kring ett möjligt samarbete fick jag en inbjudan att resa till Toronto för att se närmare på verksamheten samt att lära känna Peter bättre.

Efter att ha funderat ett dygn tackade jag villigt ja till inbjudan och började fundera på vad detta skulle kunna leda till. Jag bokade även en intervju med Ljunggren då jag tänkte att det fanns en del givna frågor som fler än jag skulle kunna vara intresserade av. Den som har någon slags kännedom till honom vet att han kritiserats för det som kallas extrem nådesundervisning, och den kristna pressen har skrivit ett antal kritiska artiklar om honom. Teologiskt står jag Ljunggren nära efter att ha översatt Åge Åleskjærs bok Fullständig frihet till svenska 2008, för ju mer jag läste av undervisningen ju mer sa det amen i mitt hjärta. En given fråga att ställa i intervjun var självklart Ljunggrens uttalande kring shemitah och blodmånar, något en del av läsarna som visste om min resa bad mig om att fråga.

Så vilket intryck har jag då av Peter Ljunggren efter dagarna tillsammans med honom? Är han en villolärare som förkunnar en extrem syn på nåden och stämmer det som en del kristna tidningar skrivit om honom under åren? Vem är han egentligen och vad står han för teologiskt? Jag hoppas och tror att intervjun jag gjorde med honom ger en annan bild än bilden vissa delar av den kristna pressen målat med bred pensel, även om vi endast berör en bråkdel av de många frågor som skulle kunna ställas. En uppföljande intervju med djupare teologiska frågor känns redan som en självklarhet.

Gällande hans privatliv så är det just hans privatliv, och även om frågor kring detta skall kunna ställas till honom som offentlig person kände jag att jag av respekt för Peter som person ville ta merparten av dessa frågor just privat. Under en av dagarna tillbringade jag därför fyra timmar i enrum med Peter där han berättade hela sin livshistoria inklusive de skilsmässor han haft och vad som orsakat dessa. Vi talade även om hans otrohetsaffär för fjorton år sedan och jag fick ställa vilka frågor jag än måtte ha, vilket jag också gjorde. Peter svarade välvilligt på varenda fråga och jag kan säga helt ärligt att hans öppenhet kring sitt privatliv förvånade mig. Det ingav en djup respekt att en ledare av Peters kaliber vågade blottlägga sig och dela från sitt hjärtas innersta som han gjorde.

Omvändelse och förlåtelse

Vi talade djupt och ärligt om sådant som omvändelse från synd, förlåtelse och helgelse, och då med utgångspunkt i de misstag han själv gjort. Mötte jag då en ångerfull och omvänd man? Ja, det vill jag påstå att jag gjorde. Nu är det inte alla förunnat att kunna sitta ner och samtala ansikte till ansikte på ett sådant sätt som jag gjorde med Peter Ljunggren, men såpass kan och vill jag säga att man inte bör dömma inte en människa på grund av det andra säker och skriver, utan försök så långt det är möjligt att själv ta reda på fakta.

Om jag skall summera mina intryck av resan till Canada och hur jag ser på World Impact Ministries International och församlingen i Toronto, vill jag säga att mitt intryck är att hela organisationen brinner för att sprida evangeliet till ofrälsta människor. Kärleken de har till människor som ännu inte hört evangelium gjorde ett stort intryck på mig, och då blir vissa negativa skriverier ganska ointressanta i sammanhanget.

Jag fick också möjligheten att träffa många av församlingens medlemmar och tala med dem, och mitt intryck av att hela organisationen fungerar som en levande organism där människor känner sig älskade och älskar andra, förstärktes. Detta var en församling jag själv skulle kunna vara en del av, och jag hoppas vi får se liknande församlingar resas upp även här i Sverige.

Når muslimvärlden med evangeliet

Nu har WIMI fått en unik möjlighet att nå stora delar av den arabiska världen med evangeliet om Jesus via satellit-tv, och det är en möjlighet väl värd att berättas om. Du får höra mer om detta i intervjun jag gjorde med Sarfraz William, en evangelist från Pakistan som jag mötte och fick ett hjärta för under dagarna i Toronto.

Andréas Glandberger
Aletheia Blogg & Tankesmedja

=>

Ämne: Personligt

Nyckelord: , , , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?