Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ulf Ekman och Anna Lindman från SVT Uppdrag Granskning i häftig diskussion om pensionsavtal

Lindman Ekman JP

Skärmdump Jönköpingsposten


 

[Nyheter – Inrikes, Mediebevakning, Livets Ord/Trosrörelsen, Ledarskap]

Ulf och Birgitta Ekman befinner sig just nu på en säljturné där de besöker katolska kyrkor i Sverige för att promota och sälja sin bok om deras väg bort från Livets Ord och in i katolska kyrkan.

Under säljmötet i katolska kyrkan i Jönköping brakade Uppdrag Gransknings reporter Anna Lindman och Ulf Ekman samman i en häftigt diskussion kring pensionerna som Ekman och den tidigare styrelsen beviljat sig själva. Jönköpingsposten fanns på plats för att intervjua paret Ekman kring boken, och filmade även den milt sagt upphettade diskussionen mellan Anna Lindman och Ulf Ekman [1].

Pressad Ekman vägrar svara

En märkbart pressad Ekman vägrar besvara Lindmans frågor, och det var säkerligen inte detta den tidigare grundaren för stiftelsen Livets Ord hade förväntat sig när han ankom det svenska bibelbältets huvudstad för att promota sin bok i katolska kyrkan.

Det var under en intervju Jönköpingsposten gjorde med Ulf Ekman, att Uppdrag Gransknings team dök upp för att ställa Ekman till svars för den egenbeviljade pensionen:

”Anna Lindman frågar Ulf Ekman upprepade gånger om pensioner och Livets Ord.
— Hur kan du ta givna pengar till din egen pension? Det är före detta och nuvarande medlemmar som undrar, säger Anna Lindman.
— Nej, det stämmer inte, jag tänker inte ens svara, säger en upprörd Ulf Ekman.
Slutligen kommer ett antal medlemmar ur Katolska kyrkan och kör ut Anna Lindman.”[1]

I slutet av videon kommer medlemmar av katolska kyrkan och kör ut teamet från SVT, och man kan höra hur en av kyrkans medlemmar ropar ”- Uuuut!”, till Anna Lindman. Att katolska kyrkan inte har större takhöjd gentemot teamet från SVT än det som framkommer i videon måste sägas vara aningen märkligt, speciellt då andra journalister obehindrat intervjuade paret Ekman.

Anna Lindman säger till Jönköpingsposten att SVT Uppdrag Granskning gjort ett program om Livets Ords ekonomi och Ekmans tid som ledare där, och att pensionerna är en del av denna granskning.

Anställda på Livets Ord får munkavel

Aletheia har tagit del av ett internt brev från Livets Ords andrepastor Jan Blom där man informerar de anställda om programmet Uppdrag Granskning håller på med. I brevet ber andrepastorn de anställda att inte svara på frågor från UG om de blir uppringda, utan hänvisa de till Jan Blom eller Magnus Westergård så att man därigenom kan kontrollera informationsflödet. Litar man inte på sina anställda? Är man rädd att de skall säga något som inte får komma fram?

Här är brevet i sin helhet:

”Kära personal!

Som du kanske redan känner till så har vi nyligen uppmärksammats i media, i SVT:s serie ”den enda sanna vägen”. Efter programmet så har pastor Joakim skrivit flera väldigt bra artiklar där han tar ett kraftigt avstånd från den ständiga sektstämpeln. Artiklarna har fått stor spridning och du kan läsa dem på följande länkar http://www.livetsord.se/artiklar/det-standiga-sektstamplandet-av-livets-ord#.Vih-h_ntmko , http://www.svt.se/opinion/joakim-lundqvist-om-livets-ord, http://www.svt.se/opinion/livets-ord-slutreplik.

Det har nu kommit till vår kännedom att SVT planerar ett nytt program om vår församling. Denna gång är det Uppdrag granskning som hört av sig till oss.

Att vi synas i media är inget nytt, vi har varit med om det många gånger förut. Det är ofta obehagligt och olustigt när ens egen arbetsplats och församling ifrågasätts. Vi vill i allt eftersträva öppenhet och ärlighet och bemöta medias frågor så gott vi kan och får möjlighet till.

I allt detta så är det viktigt att vi fäster blicken på Jesus medans vi utför vårt dagliga arbete. Jag vill också uppmuntra er alla att be för detta. Bönen som ger styrka och nåd är också ett oerhört viktigt redskap i att beskydda våra hjärtan. Det är så lätt att bli ledsen, modfälld eller arg när man blir anklagad eller dragen i smutsen.

Låt oss passa på att mitt i allt detta glädja oss över allt det goda som Herren gör ibland oss.

Om du blir uppringd från någon på SVT så hänvisar du dem vänligt vidare till Jan Blom eller Magnus Westergård, eftersom vi vill koordinera kontakterna med SVT.

Allt gott,
Jan Blom”

SVT Uppdrag Gransknings program om Livets Ord sänds onsdag den 25 november kl 20:00.

/Redaktionen Aletheia Blogg & Tankesmedja

Logga-Aletheia

 

 

Länkar & relaterat

[1] Jönköpingsposten

Ulf Ekman och den inre kretsen fick feta pensionsavtal

Mer om pensionerna på Livets ord

=>

Ämne: INRIKES, Ledarskap, Livets Ord/Trosrörelsen, Mediebevakning, NYHETER

Nyckelord: , , , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?