Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kong Hee dömd till 8 års fängelse

Kong Hee & co skyldiga

Skärmdump www.straitstimes.com

[Nyheter – Utrikes, Mediebevakning, Ledarskap]

Singapores mest omfattande rättegång genom tiderna avslutades idag, och det blev som väntat en fällande dom för pastor Kong Hee. Han kommer därför tillbringa de nästa 8 åren i fängelse. Fem och ett halvt år har brottsutredningen och rättegången tagit.

Kong Hee dömdes för trolöshet mot huvudman i tre fall och även förfalsk bokföring, något som resulterade i att han fick det strängaste straffet av de åtalade. De övriga dömdes till fängelse i mellan 21 månader och 6 år. Den tidigare fondförvaltaren i City Harvest Church, Chew Eng Han (55), är hittills den enda som sagt att han kommer överklaga domen. Han dömdes till 6 år  för sin delaktighet i brotten som begåtts under ett antal år.

Alla de sex åtalade befanns skyldiga i att ha förskingrat 24 miljoner singaporianska dollar av församlingens medel och använt pengarna till falska investeringar som finansierat  Suns sångkarriär. Senare användes ytterligare 26 miljoner singdollar för att dölja sina spår.

50 miljoner singaporianska dollar är i underkant av 310 miljoner svenska kronor enligt dagens valutakurs.

Det är mycket allvarligt att man i City Harvest Church samlat in pengar som sedan stulits för att finansiera pastorsparets privata drömmar och lyxliv. Tyvärr verkar detta vara den rådande kulturen inom vissa delar av den internationella trosrörelsen, så Kong Hee och hans medbrottslingar är därmed inte de första att begå dessa brott.

Hee säger i ett inlägg på Facebook tidigare idag svensk tid, att han är bedrövad över längden på fängelsestraffet, och att han vill diskutera domen med sina advokater innan han fattar beslut om han skall överklaga.

Kong Hee FB

Skärmdump Kong Hee’s Facebook

Kong Hee och hans församling har, enligt en av Aletheias tidigare källor i Singapore, praktiserat obligatoriskt tiondegivade av sina medlemmar. Om tiondet inte betalades in fick medlemmen en varning, och inkom det ingen betalning efter detta riskerade medlemmen uteslutning. Med bakgrund i dagens dom är det extra allvarligt hur gåvomedel och medlemmarnas förtroende så till de grader missbrukats.

City Harvest Church och deras ledare är troligen inte de enda som bedrivit ekonomisk brottslighet av denna art, och säkerligen kan vi förvänta att se fler pastorer bakom galler när deras underslag och bedrägeri avslöjas. Det finns åtskilliga berättelse om människor som i tro på att de gett till något gott, faktiskt finansierat sina pastorers lyxliv.

Många har gett sig fattiga och tyvärr blivit manipulerade att ge, i vissa fall har en del gett långt över sina förmågor. Det är oetiskt och mycket allvarligt att de som kallar sig pastorer och kristna ledare missbrukar sina positioner som i fallet med Kong Hee och City Harverest Church.

Kong Hee och hans medskyldiga hör hemma i fängelse. De skall inte vara pastorer och andliga ledare överhuvudtaget.

Amazing grace Ekman HeeFör en del år sedan gav den tidigare pastorn i Livets Ord, Ulf Ekman, ut en cd med titeln ’Amazing Grace or Crazy Grace’, en cd som pastor Kong Hee distribuerade ut i tiotusentals exemplar. Med facit i handen skulle Kong verkligen behöva en rejäl dos amazing grace efter att ha svindlat sina medlemmar på över 300 miljoner kronor.

Sun Ho, som Kong Hees fru heter, använde som tidigare anfört mycket av de 300 miljoner singaporianska dollarna på sin egen högst profana sångkarriär. Videon här under, och som jag skrev om 2008, hör helt klart hemma i kategorin ’crazy grace’, och nog vågar man påstå att detta är drygt av en pastorsfru som dessutom under ett antal år var medpastor i City Harvest Church.

AG bild aletheia

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

Källor & relaterat

http://www.tnp.sg/news/singapore-news/city-harvest-church-trial-kong-hee-jailed-eight-years

http://www.straitstimes.com/singapore/courts-crime/city-harvest-trial-kong-hee-and-church-leaders-back-in-court-on-friday-for

http://aletheia.se/2008/06/21/amazing-grace-or-crazy-grace/

http://aletheia.se/2015/10/21/kong-hee-haller-mentorn-ulf-ekman-delansvarig-i-projekt-crossover/

http://aletheia.se/2015/10/21/rattegangen-i-singapore-avslutad-kong-hee-och-fem-andra-ledare-domda-for-forskingring/

http://aletheia.se/2014/08/28/rattegangen-i-singapore-pastor-kong-hee-utnyttjade-medlemmarnas-godtrogenhet/

http://aletheia.se/2012/06/27/pastor-kong-hee-atalad-for-troloshet-mot-huvudman/

http://aletheia.se/2010/06/28/pastor-kong-hees-forsamling-under-polisutredning/

http://aletheia.se/2012/06/28/ledare-i-city-harvest-singapore-bevis-saknas/

Världen idag

Dagen

 

=>

Ämne: Ledarskap, Mediebevakning, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?