Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Ekmans omtvistade ”kärleksgåva” i UG gick till utländsk stiftelse

norska-kronor

I SVT Uppdrag Gransknings program i onsdags vittnar tre pastorer, från tre olika länder, med tidigare anknytning till svenska Livets Ord, om stora offer till Ulf Ekman. I åtminstone två av fallen överlämnade i kontanter. I ett av fallen berättar biskop Leonid Padun, Ukraina, tillsammans med pastorsfrun att de regelbundet överlämnat kontanta medel, ofta direkt till grundaren, uppdelat på flera församlingsmedlemmar på grund av beloppets storlek.

Tidigare pastor Tore Danielsen i Norge vittnade om hur den norska pingstförsamlingen tog upp ett stort så kallat kärleksoffer till Ulf Ekman. Danielsen menar bland annat att kollekter till enskilda individer redan då (2003) stred mot norsk lagstiftning, och har ifrågasatt vart pengarna tog vägen.

printscreen_insattning

Livets Ord, Uppsala har i sitt bemötande av de besvärande uppgifterna under veckan gått ut med kopian på en insättning om 75 000 norska kronor. En summa som dessutom pastor Danielsen menar var ett långt högre belopp när det redovisades över plattformen. Kvittensen visar betalningsmottagaren Stiftelsen Livets Ord i Uppsala. Kvittot på insättningen har även visats upp i kristna kanal 10. Kontonummer på kvittensen tillhör dock inte Livets Ord i Uppsala.

Aletheia kan idag avslöja att denna insättning i verkligheten inte alls sattes in på Stiftelsen Livets Ords konto i Uppsala, utan till en närmast identisk kopia på stiftelse i Norge. 

DNB

Aletheia har varit i kontakt med DNB (Den Norske Bank) och verifierat att kontonummer som anges på kvittensen (7874 07 00951) ej tillhör Stiftelsen Livets Ord i Uppsala, utan Stiftelsen Livets Ord Norge, org nr 974423138. Näst intill en kopia på den svenska stiftelsen som varit aktiv sedan 1995-05-02 ända fram till 1/7 2015 då den avregistrerades.

Då stiftelsen gått med förlust åren innan den avvecklades tyder det på att den för länge sedan tömts på pengar och är ett minne från Livets Ord Sveriges ”storhetstid” i Norge.

Livets_Ord_Norges_Styrelse

Stiftelsen har fram till avvecklingen (registrerad 1/7) i år letts av Ulf Ekman och Birgitta Ekman, Maj-Kristin Svedlund, Svante Rumar samt Robert Ek. Sista bokslutet lämnades in 2015-05-22 (Bild: Skärmdump av Livets Ords räkenskapsår 2010/2011)

Styrelsen_Norska_Stiftelsen

Enligt uppgift från en banktjänsteman på DNB tidigare idag är kontot 7874 07 00951 fortfarande aktivt. Av sekretesskäl kan de givetvis inte lämna ut saldo till obehöriga. För att undvika missförstånd har vi verifierat uppgifterna vid två olika tillfällen.

De medlemmar, f.d. medlemmar eller sympatisörer vi talat med förvånas över nyheten om den utländska stiftelsen som reser ytterligare frågor kring den redan granskade organisationen. Ingen av de vi talat med hade kännedom om stiftelsen och därmed inte heller att Ulf Ekman, Birgitta Ekman, och Robert Ek haft kontroll över den utländska stiftelsen långt efter att de gått i pension.

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Aletheia Blogg & Tankesmedja

Logga-Aletheia

Relaterat:

Stig Melin: Siwert Öholm pryar som advokat

(Svt) ”Därför granskar vi Livets Ord”

(Svt)  ”Vi väntar på fler granskningar av Ulf Ekman”

(Birro) ”Uppdrag granskning demoniserar Ulf Ekman”

Dagen (Jaktlund): Livets ords arbete måste tåla dagsljus

=>

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, NYHETER

Nyckelord:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?