Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Aletheia kan ha funnit Ulf Ekmans ”försvunna” miljoner – i brittisk stiftelse

big_ben_london_great_britain

I ett försök att reda ut Livets Ords stiftelsehärva utanför landet har vi börjat söka på rörelsens utlandsverksamhet. I samband med detta kunde vi i förra veckan avslöja en ”spegelstiftelse” i Norge. (Svenska) ledningen menar på sin blogg att stiftelsen bildades ”i Norge i samband med utgivningen av tidningen Magazinet i Norge. Fr.o.m 2003 har det däremot inte bedrivits verksamhet i stiftelsen, och den avregistrerades helt under 2015.” Uppsala Nya tidning skrev även om detta förra lördagen. Livets Ord (Sverige) bekräftar att uppgifterna stämmer (kontot tillhör den norska stiftelsen) men att det beror på ett misstag hos den norska banken de nu försöker korrigera (läs hela förklaringen här). Däremot menar de med hjälp av en otydlig kontering, att pengarna dock har gått till svenska stiftelsen.

I onsdags ifrågasatte vi vart Ulf Ekmans höga arvoden från bl.a. alla besök i Kong Hee’s församling tagit vägen. Då vi nu har flera källor på att ”de stora” predikanterna i dessa kretsar får upp emot en halv miljon i arvoden, är det tydligt att svenska Livets Ord endast kan redovisa för en bråkdel av dessa pengar. Aletheia har även flera säkra källor på att enorma belopp har lämnats över från den tidigare samarbetsparten i Ukraina under årens lopp. Summor som inte på långa vägar syns i den svenska stiftelsens bokföring.

Diffen i redovisningen har givetvis varit förbryllande med tanke på att Ulf och Birgitta Ekman inte kan anklagas för att ha levt i någon överdriven lyx, i stil med de amerikanska framgångsteologerna. Förstaklassbiljetter, lyxhotell och fina restauranger – ja.  Men trots allt inga guldkranar eller slottsliv á la Creflo Dollar.

Mycket tyder nu på att åtminstone delar av extraintäkterna återfinns i ännu en utländsk stiftelse, denna gång i Storbritannien. I en välgörenhetsstiftelse med det finurliga namnet ”Word of Life Sweden” finner vi intäkter i mångmiljonklassen under årens lopp. I ett axplock i intäkterna finner vi i snitt en omsättning på ca 1,2 miljoner svenska kronor/år mellan 2005-2008.

Senare år ser ut så här (Brittiska pund):

WOLSweden_UK

Det är givetvis en spekulation, men noterar följande; I december 2013 går Ekman i pension. Poängen är att de två sista åren har omsättningen sjunkit drastiskt. Att pengar fortsätter att komma in efter Ekmans pensionering har jag mina tankar kring, men väljer att avvakta med i nuläget för att inte spekulera för mycket.

Upplägget är smart på alla sätt och vis. Ännu en stiftelse med samma namn (fast denna gång på engelska) – Word of Life Sweden. Givetvis skulle t.e.x. ingen av Ekmans tidigare uppdragsgivare runt om i världen känna sig obekväm med att föra över pengar till en stiftelse med detta namn. Ulf Ekman kan i sin värld med rätta hävda i pressen att han aldrig tagit pengar ämnade för Livets Ord (”Word of Life”). En sanning med modifikation, med tanke på att denna stiftelse styrts i många år av bl.a. Jonathan Ekman.

Uppdatering kl 17:53 – En intressant detalj jag missade vid publicering är att utöver möjligheten att ge ekonomiska bidrag [grants] till organisationer och diverse ”religiösa aktiviteter” kan stiftelsen även ge ekonomiska bidrag till individer.

Stiftelsens svenska representanter har senaste åren varit Magnus Dahlberg och Jonathan Ekman. Vid någon sökning dyker Christian Åkerhielms namn upp vilket innebär att han kan visa sig vara inblandad framöver.

Jag vill för saklighetens skull poängtera att jag i samtal med en sakkunnig i redovisning och skatterätt kan konstatera att upplägget inte nödvändigtvis skulle anses olagligt eller ses som skatteflykt om det framkom att delar av Ekmans (eller andra predikanters) arvoden gått till den engelska stiftelsen. Att driva en välgörenhetsorganisation i England är inte olagligt. Ej heller finns några belägg för att stiftelsen inte skötts korrekt eller uppfyllt sitt ändamål. Man kan till och med vända på det hela och säga att det vore generöst och godhjärtat av Ekman att skänka sina arvoden till en välgörenhetsstiftelse (Om nu så är fallet).

Oavsett var pengarna kommer ifrån, bör medlemmar i församlingen, sympatisörer och gåvogivare ställa följande frågor till svenska ledningen eller kanske främst till Ulf Ekman själv:

 • Hur många stiftelser och organisationer finns det egentligen runt om i världen?
 • Vilka är aktiva, vilka är stängda?
 • Varifrån kommer tillgångarna/historiska intäkter?
 • Vem styr egentligen dessa organisationer/har styrt dem?
 • Vad exakt har intäkterna använts till?
 • Vem har haft tillgång till medel, traktamenten, reseersättningar, bankkonton, kreditkort e.t.c.?
 • Hur ser det ut/har det sett ut i USA, Kanada, Israel andra länder? (Bara i USA finner vi tre olika org nr på ”Ulf Ekman Ministries”!)
 • Vad är det egentliga skälet till denna härva av bankkonton, stiftelser och organisationer?
 • Kan berörda parter (alltså medlemmar i församlingen) få ut bokföringen tillbaka i tiden för att granska vad Ulf Ekman haft för sig i denna myriad av organisationer, stiftelser och tillhörande bankkonton?
 • Har offrade medel i Sverige vid något tillfälle överförts till utländsk stiftelse. Vilken, vilka, när och hur har detta gjorts och varför? Åt vilket håll har pengarna gått mellan diverse stiftelser och organisationer, om alls?
 • Återfinns delar av Leonid Paduns stora gåvor i denna stiftelse, eftersom de onekligen inte redovisas i Sverige? Varför?

Listan kan göras hur lång som helst. Frågorna är faktiskt främst en intern församlingsangelägenhet. Mitt personliga förtroende för Ulf Ekman är som bekant för länge sedan förbrukat. En så kallad herde som inte känner empati med de sargade fåren, är ingen herde, har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det. (Enligt flera vill han nu prästvigas i den Katolska kyrkan) En grundare som levt ett dubbel-liv mellan 2004 – 2014 är en djupt ohederlig person. En person som utan dåligt samvete kan föra så många bakom ljuset i en fråga, kan mycket väl göra det i andra.

Därmed finns stora skäl för den som önskar, har tid, kraft och anledning, att föra frågorna vidare. Aletheia’s uppgift är att söka efter sanningen. Därmed inte sagt att vi orkar vara med under hela resans gång. Speciellt inte vad gäller Ulf Ekmans högst komplexa historia som aldrig synes ta slut.

Enligt uppgifter från nuvarande ledning har rörelsens predikanter avtalat att lämna över alla arvoden till församlingskassan (i Sverige). Om delar av den brittiska stiftelsens intäkter skulle visa sig vara Ulf Ekmans, har grundaren själv undantagits från denna regel.

Oavsett ska det bli intressant att höra var miljonerna kommer från, och varför de hamnat i Storbritannien under Jonathan Ekman och Magnus Dahlbergs kontroll.

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Aletheia Blogg & Tankesmedja

För dig som vill gräva vidare:

1.) Historik ”Word of Life Sweden (UK)” 2011-2015

2.) Historik ”Word of Life Sweden (UK)” 2010

3.) Historik ”Word of Life Sweden (UK)” 2005-2009 (Denna länk fungerar inte i nuläget, se skärmdump längst ner)

4.) 3 st Ulf Ekman Ministries i USA:

Company Search Results (United States) – 3 Result(s)

(Trading) US59769832 ULF EKMAN MINISTRIES
712 HUNTINGTON ST, HUNTINGTON BEACH, CA, 92648

(Inactive HeadOffice) US36058390 ULF EKMAN MINISTRIES
7281 W HEYWOOD DR, WEST JORDAN, UT, 84081 Inactive

(Trading) US06344287 ULF EKMAN MINISTRIES
2448 E 81ST ST, TULSA, OK, 74137 Inactive Trading

5.) Ulf Ekman Ministries Kanada.
Org nr: 3552942 CA90337437 ULF EKMAN MINISTRIES

6.) Israel? Finland, Danmark, Singapore (där LO haft kontor), övriga världen?

WOLSweden_UK2005-2009

=>

Ämne: INRIKES, Ledarskap, Livets Ord/Trosrörelsen, NYHETER

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?