Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Lögnen är framgångsteologins livsluft

prosperitygospel

I efterdyningarna av Uppdrag Gransknings reportage har det varit skrämmande att se hur många som verkar avfärda granskning för att den kommer från ”fel” håll. Tänk vad mycket bättre svenskt debattklimat skulle vara om fler kunde skilja på sak och person(er). Kristna måste tåla kritik och jobbiga frågor om man vill att sanningen ska komma fram. För det är sanningen som ska göra oss fria (Joh 8:32).

Det finns mycket att säga om programmet, men det som slår mig mest är hur lättvindigt Ulf Ekman slår ifrån sig Lindmans betraktelse om att han predikat att den som ger ska bli rik, fastän det bara är han som blivit det. Ulf hävdar att så inte är fallet.

Alla som har ett hum om framgångsteologin vet att Ulf inte talar sanning. ”Så ett frö” (i någon pastors bankkonto) är en väletablerad teologi bland framgångsteologiska predikante och församlingar, det är dess livsluft. Den kan vi hitta hos Ulfs kompis Benny Hinn, partnern Mike Murdock, lärljungen Kong Hee och många fler. Gärna görs begäran om pengar genom påståenden om en uppenbarelse från Gud – ”Gud säger till mig att det finns någon här som kan ge så och så mycket”, vilket naturligtvis får en och annan att tro att det gäller en själv oavsett om nu pastorn verkligen fått ett gudomligt tilltal. Varför förnekar Ulf det, nu när han lämnat den svängen?

Teologin om fröet är hämtad från 2 Kor 9:6, där det står att man ska skörda som man sår. Alla som läst hela kapitlet inser förstås att det inte handlar om pengar, utan om goda gärningar. Överlag är det inte de mest bibliska argumenten som används för teologin. När det var blodmåne för någon månad sedan så gjorde en av Hinns kollegor en video där han hänvisade till stycken om månen i bibeln och avslutade med att det nu var dags att ge Benny Hinn 300 dollar.

Samma människor ser det också som en biblisk plikt att ge tionde till församlingen. Livets Ord är dock ingen vanlig frikyrka som Pingst eller Equmenia, utan i likhet med motsvarigheterna i USA uppbyggd som ett ”family ministry”, med en liten krets som kontrollerar pengarna som man får in. Om UG:s uppgifter stämmer och en församling med några tusen medlemmar omsätter några hundra miljoner kronor är det ju ett slående bevis på det. Det är en fantastisk business, men mindre fantastiskt på det diakonala planet.

Vi är nog också många som träffat trasiga människor som tror på eller har trott på sånt här och har fått det från Livets Ord. Och det är inte vackert. Torgny Nilsson, som lämnade Livets Ord för katolska kyrkan, beskriver internkulturen så här:

”Jag hade pengar som företagare och fick mycket uppmärksamhet, men hur många ensamma fyrbarnsmammor med trasig tvättmaskin kommer Ulf Ekman till?”

En annan egenskap hos många framgångsteologer är tydliga dubbla måttstockar, där de som är kända och framgångsrika får ta sig friheter som ingen annan får. Ekmans lärjunge Kong Hee (som kallar Ekman ”Guds apostel” i dokumentären), blev ju nyligen dömd för att ha förskingrat pengar för motsvarande närmare 300 miljoner svenska kronor. Pengarna hade bland annat gått till en musikvideo med frun Ho Yeow Sun, som också är pastor i församlingen, i vilken hon uppträder under artistnamnet Geisha (vilket ju betyder ungefär ”lyxprostituerad”). Det är juckdansare och näst intill nakna män och kvinnor som klänger på varandra och texter om att ”[en kvinna med] de där låren ljuger inte”. Musikvideon kan man se här. Detta krävde tydligen Gud att medlemmarna skulle betala för, om man får tro Ekmans singaporianska följeslagare.

Även Mike Murdock, partner till Benny Hinn som Ulf Ekman bjöd till Sverige 2010, har en ”intressant” syn på det här med måttstockar. I ett klipp där Benny Hinn är med insinuerar han att han inte direkt lever som han lär: ”Jag har varit singel i 33 år. Gud förstår sig på om jag experimenterar och utforskar. Bibeln säger att han vet att vi bara är kött.” Benny Hinn skrattar gott åt Murdocks insinuationer och konstaterar: ”Oj, han är visst pastor. Jag hade svårt att fatta det först.”. I klippet beskriver en före detta anhängare hur han hittade sexleksaker i Murdocks 30 000 kvadratmeters stora paradisvilla i östra USA.

Precis som USA har Mike Murdock, så har Sverige Ulf Ekmans främste försvarare i offentligheten, Marcus Birro. Jag är ledsen att behöva återkomma till honom. Men en kille som Birro som skriver ”hoppas du dör” till sina kritiker, i det fallet någon som tyckte att han skulle flytta till Italien, vilka andra kristna skulle komma undan med det? Ja – vilka andra människor skulle komma undan med det? Hade det varit en sverigedemokrat (vilket Birro inte är, om nu någon trodde det) hade vi nog kunnat räkna med att exempelvis Dagen hade varit snabba med att uppmärksamma och fördöma – och det med rätta. Jag hade sagt till på skarpen även om en sekulär vän hade gjort något sånt, och de hade nog de flesta oavsett livsåskådning. Det är vanligt hyfs att man inte önskar livet ur folk för att man fått sitt stora ego kränkt. Men Birro fick fortsätta, som vanligt utan kritiska frågor, som kändis och pengakossa för kristen media, tills den dag då hans skryt över sitt äktenskapsbrott blev för mycket till och med för dessa.

Lögner, stora egon och dåliga bibelkunskaper, samt ett hänsynslöst utnyttjande av de svagaste i samhället. Det är den häxbrygd som gjort framgångsteologin till ett av världens mest framgångsrika affärsidéer. Det är en pervers lära, som har mer med häxkonster och magiska talismaner och andra ockulta ”quick fixes” människor i nöd tar till i sin okunskap, än med Jesu undervisning att göra. Under all denna framgång och lyx för ett fåtal finns oerhört många trasiga människor som förts bakom ljuset och utnyttjats.

Det intressantaste nu är om Ulf Ekman, som rättroende katolik, vill att Livets Ord lägger ner sin verksamhet och tar avstånd från de läror han byggde verksamheten på? Är han beredd att avstå sitt pengabad för att göra bot för alla som skadats av denna falska lära? Eller är det som vanligt bara vissa regler som gäller vissa människor?

12241460_10153689949495102_4208786152958666088_n

Zeth Arkö Gogman

Bloggare, poddare, debattör och emellanåt provokatör (Red. Anm.)

Relaterat (Dagen)

Joakim Lundqvist: Livets ord får absolut granskas

SVT svarar: Ge oss sanningen, Livets ord

Relaterat (Aletheia)

Var finns miljonerna Livets Ord inte kan redovisa?

Aletheia kan ha funnit Ulf Ekmans ”försvunna” miljoner – i brittisk stiftelse

=>

Ämne: Gästblogg, Livets Ord/Trosrörelsen, OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?