Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Shemitah update 2 – f.d. Chefsekonom: ”Världens finansiella system står inför en lavin av konkurser”

Stock_Market_Crash

I september förra året stack jag ut hakan en hel del med posten ”Konkreta råd inför kommande börskrasch och sociala oroligheter”. Det som föranledde det hela var uppfattningen att Herrens kalender sedan länge bortglömt inom mainstream-kristendom, kan vara kopplad till världsekonomin. Mycket fokus lades både av undertecknad och diverse influenser runt om i världen på själva datumet då Shemitaåret inleddes.

En hel del samtal och diskussioner följde denna och relaterade poster. Ett antal läsare var snabba att förlöjliga hela tanken kring Shemitah, inklusive en känd evangelist. Andra kom med befogade frågetecken eller upplevde att det kanske låg något i varningsklockorna. Då det stora inledningsdatumet kom och gick utan någon börskrasch krävde några svar på tal.

Det föranledde min första ”Shemitah update” med rubriken ”Shemitah update: – Därför befinner vi oss o stormens öga

Jag citerar från update nr 1, den 6/10 2015:

Det kan uppfattas som något slags domedags-önsketänkande á la Jona, men mitt hjärta säger mig att vi befinner oss i stormens öga just nu. Lugnet före stormen. Därmed är det inte alls läge att göra några bestående analyser eller bedömningar för tillfället.  Det enda vi med säkerhet kan konstatera är att världsnyheterna avlöser varandra, kryddade med inrikespolitisk turbulens som saknar motstycke sista decennierna i svensk historia…

…Nej, någon börskrasch likt 01 eller 08 har inte skett i skrivande stund. Den som vill håna och förlöjliga är fri att göra så. Jag skulle vilja avråda till det. Inte av stolthet eller prestige utan därför att jag som sagt upplever att vi troligtvis befinner oss i stormens öga.

Allt tyder nu på att börsfallet aug-okt 2015 (som då inte blev någon traditionell krasch) var endast någon form av förskalv. Sedan årsskiftet har DJ World index rasat 10%, S&P-500 – 8% samt Stockholmsbörsen drygt 10%.

DJ_world_index

Vid en 12 månaders analys syns det jag vill kalla förskalvet aug – okt och det ordentliga raset i år. Så säger f.d. chefekonomen William White, numera verksam vid OECD:

Världens finansiella system står inför en lavin av konkurser.

Inför World Economic Forum i Davos säger William White till The Telegraph att det finansiella systemet har blivit farligt instabilt.

– Situationen är värre än den var 2007. Vår makroekonomiska ammunition för att bekämpa ekonomiska nedgångar är nästan helt slut, säger han.

Han menar att skulderna har ökat de senaste åtta åren och nått oroväckande nivåer.

– Det kommer att bli uppenbart under nästa recession att många av dessa skulder aldrig kommer att åtgärdas eller betalas/…/ Den enda frågan är om vi har förmågan att se verkligheten i ögat och möta vad som kommer på ett sansat sätt, eller om det kommer att bli oregerligt, säger han.

Analytiker på fortune.com talar om att största kraschen under en generation väntar oss. Albert Edwards, strateg på Société Générale talar om ett potentiellt börsras på 75% (i samtal kring amerikanska börsen).

Här hemma i Sverige har OMXS30 rasat med över 10% sedan årsskiftet. Andra relaterade poster (för mycket att citera allt som nu skrivs) är 6 Factors That Point to Global Recession in 2016 eller varför inte posten som som skrevs redan den 17 maj 2015: Countdown to the stock-market Crash of 2016 is ticking louder

Di.s börsexpert Ulf Petterson säger så sent som idag:

Det är väldigt oroligt och ingen vet var det bottnar.

Vad gäller ytterligare råd i nuläget om det skulle visa sig att detta ras inte går att stoppa vill jag vara sparsam med. För dig som missade båten att se över aktieinnehav och pensionsfonder i september skulle jag möjligtvis fundera över [1]de två ”högriskfonderna” som ”bara” tappat mellan 0,24 – 1,74 % i år medan mycket annat tappat 8-10% i värde. Detta baseras på att dessa fonder drog iväg först vid kraschen 2008 (uppåt) och steg stadigt i ca två år.

Ja, det var lite utav den utlovade uppdateringen kring Shemitah året. Om jag ska vara lite självkritisk får jag medge att många, inklusive undertecknad överfokuserade på inledningen av Shemitah-året. Samtidigt visade sig ju åtminstone hittills rådet att röra sig bort från aktiemarknaden redan förra kvartalet vara högst relevant. Det var absolut rätt läge att agera då. Den som har stora tillgångar i aktier i år kan komma att få bita det sura äpplet.

Den tillfälliga uppgången Q4 har jag lite konspirationsteorier kring jag kanske nämner i kommentarsfältet.

Vad säger du som följt serien om världsekonomin?

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

[1] BGF World Gold A2 och Amundi Fds Eq Global Gold Mines AU-C

=>

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?