Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Hoppsan, Ulf Ekman och Joakim Lundqvist trasslar in sig i varsin efterkonstruktion

Livets_Ord_Pinnochio

(Bild: Redigerad skärmdump från dkmiblogg) I veckan tog tidningen Dagen upp de märkliga turerna kring en av Ulf Ekmans utlandsstiftelser, Ulf Ekman Ministries, USA. ”Stiftelsen”, en så kallad non-profit organisation, är en av många utlandsstiftelser Ekman i en tidigare intervju med Dagen hävdat var ”totalt integrerad i Livets Ord”.

Det var med stort intresse jag i morse läste Johannes Ottestigs artikel eftersom både Ekman, Lundqvist och Livets Ords revisor Nils Perhson vägrar svara oss på frågor.

De olika efterkonstruktionerna kring återaktiveringen av UEM är så tragikomiska att man inte vet om man ska skratta eller gråta.

Ulf Ekman ger en version. Joakim Lundqvist en annan. Båda är ju skickliga retoriker. Lundqvist vill tydligt skydda sin egen heder inför arga församlingsmedlemmar och Ekman sin, fast numera mindre bekymrad över att rädda Lundqvist skinn.

Först lite upprepning av fakta direkt från amerikanska IRS [1]:

1.) Under ett decennium innan UEM blev av med sin non profit status på grund av ”non compliance” finns Robert Ekh INTE med som vare styrelsemedlem eller nyckelperson ”key employee” på de årliga rapporterna till IRS

2.) En ansökan [2] om att återfå UEM’s non profit status skickas in den 18/9 2015. Tre förvaltare anges: Ulf och Birgitta Ekman, samt Robert Ekh

3.) Ansökan beviljas [3] den 25/9 2015

Ulf Ekmans svar till Dagen [4]:

 • Livets ord påbörjade processen att återfå skattefri status för Ulf Ekman Ministries i USA i mars 2013.
 • Processen drog ut på tiden eftersom den första ansökan inte var korrekt ifylld.
 • I slutet av september i fjol kom ändå beskedet att stiftelsen åter hade fått status som skattebefriad organisation.
 • Ulf Ekman säger att det är ett misstag att Robert Ekhs namn finns med.
 • ”När första ansökan lämnades in 2014 satt han fortfarande i styrelsen”, skriver Ulf Ekman i ett sms till Dagen.
 • ”Att namnet var kvar (på den förnyade ansökan som lämnades in i höstas, red anm) är en olyckshändelse.” eftersom han lämnat ifrån sig alla styrelseuppdrag i början av 2015
 • Dessutom säger han att stiftelsen kommer att vara fortsatt vilande.

Joakim Lundqvist mejlsvar:

 • Ulf Ekman, i samband med att han lämnade Livets ord bad ”att få överta namnet Ulf Ekman Ministries och fortsätta bedriva verksamhet i detta (sitt eget) namn, men då helt skilt från Livets ords arbete som han inte längre är en del av”.

Låt mig summera:  Ekman säger i ena stunden att återaktiveringen påbörjades 2013. I nästa stund 2014. En klantig medarbetare (min bedömning som företagsledare, Red. Anm.) får inte riktigt till det eftersom ansökan inte var korrekt ifylld. Trots tidigare inkorrekt ansökan, slarvar medarbetaren in i det sista och skickar alltså in en ny anmälan den 18/9 med helt fel styrelse och helt fel adress, eftersom adressen på ansökan är Livets Ords och Lundqvist säger sig ha lämnat över UEM till Ulf Ekman, som å andra sidan alltid haft kontrollen över UEM.  Hängde du med?

Efter sju sorger och åtta bedrövelser får Ekman till sist tillbaka sin non profit status tillsammans med den ofrivillige förvaltaren Robert Ekh och felaktiga adressuppgifter, men hävdar nu att UEM är vilande!??

Enligt en säker källa har Jonathan Ekman skött det misslyckade pappersarbetet

Ja, enligt en säker källa Aletheia nyligen varit i kontakt med var det Livets Ords egen styrelsemedlem Jonathan Ekman som skötte pappersarbetet. Den ”avsatta” VD’n för Livets Ord som numera sitter på dubbla poster.  Jonathan klamrar sig dels fast vid sin styrelsepost på Livets Ord, och dels hjälper han Ulf Ekman sprida katolsk lära och tro. Jonathan är nämligen även aktiv i Ulfs nya ”katolska bolag” Skrivarhyttan och enligt vår källa var han som sagt ansvarig för återaktiveringen av UEM USA, fast denna gång ”under Vatikanens flagg”, istället för Livets Ords.

Joakim Lundqvist ”tror och gissar”

I ett försök till svar Aletheia tagit del av, inleder nuvarande pastor med att han ”tror och gissar” när han försöker förklara vad som hänt. Förvirringen är total.

Allt pekar på att familjen Ekman fört både Lundqvist och Livets Ords medlemmar bakom ljuset

Att Lundqvist själv tvingas tro och gissa efter Aletheias avslöjande den 21/1, trots att Livets Ords egen styrelsemedlem Jonathan Ekman skött processen är svårt att tolka på annat sätt än denna underrubrik. Det var helt enkelt en nyhet för alla parter, utom familjen Ekman själva. En familj som levt i synonym med Livets Ord så länge att allt normalt omdöme saknas. Ulf har gjort det Ulf vill i alla år, utan att behöva rådgöra med vare sig församling eller svensk styrelse.

Slutsatsen styrks även av det faktum att blog.livetsord.se uppdaterats tre gånger(!) efter redovisningen av Ekmans utlandsbolag presenterats. Först angavs inga styrelsemedlemmar alls. Sedan Ulf och Birgitta. Nu sist dyker Robert Ekh upp som styrelsemedlem.

Lundqvists efterkonstruktioner stämmer inte med verkligheten

 • Enligt en enkel koll på allabolag.se äger Stiftelsen Livets Ord fortfarande rättigheterna till Ulf Ekman Ministries. Rättigheter pastorn hävdar han lämnat över i samband med Ekmans konvertering.
 • Ulf Ekman och även nya ledningen har bekräftat att samtliga utlandsstiftelser varit totalt integrerade i Livets Ord Sverige. Då bör Lundqvist på måndag församlingsmöte kunna presentera ett styrelsebeslut där Livets Ords USA verksamhet lämnas över till grundaren, och på vilka villkor det skett.
 • Som så ofta förut, står medlemmarna som frågetecken inför agerandet bakom stängda dörrar och får nöja sig med krångliga förklaringar i efterskott.

Halvsanningar staplas på halvsanningar

Nej, när halvsanningar staplas på halvsanningar år efter år, trasslar man till slut in sig i sina egna lögner. Jag tror faktiskt inte längre medlemmar på Livets Ord behöver denna sajt för att inse detta. På den tiden Joakim vågade svara på mejl, har jag varit tydlig med att påpeka vem han bör värna mest om när grundarens halvsanningar och förrädiska retorik blir allt mer uppenbar – fåren, d.v.s. medlemmarna.

Om nu Livets Ord i Sverige möjligtvis frivilligt (gratis?) tänkt lämna över stiftelsen i USA till makarna Ekman, borde inte församlingsmedlemmarna informerats om detta innan det redan skett? Sedan kan man undra varför Livets ord då inte också säljer/överlåter Ulf Ekman Ministries varumärket och domännamn värumärket till Ulfs nya företag Skrivarhyttan AB? Den katolska sajten Ulfekman.org administreras alltså nu av Jonathan Ekman men Tekniskt ansvarig för hemsidan är alltså Stiftelsen Livets Ord. Hur ska medlemmar och evangelikala gåvogivare få ihop detta? Antingen lämnar man över eller säljer alla varumärken och stiftelser med Ulfs namn till Ulf Ekmans påbörjade katolska ministry eller så avvecklar man dem och stänger ner dem om man fortfarande vill framstå som ett evangelikalt/protestantiskt samfund. Detta bör dock öppet redovisas för LOs församlingsmedlemmar och röstas om, om man nu som Joakim Lundqvist om och om igen hävdar att man är en öppen och transparent rörelse.

Det finns tyvärr mycket kvar att ta tag i innan Livets Ord är redo att fortsätta sin bygga-kyrka-turné. Kanske borde den inte dragits igång alls innan surdegen Ekman lämnat efter sig rensats ut. I företagsvärlden brukar man säga att ”the only way to change management – is to change management”.  D.v.s. om församlingen skall behålla någon form av trovärdighet kan man inte ha styrelsemedlemmar som Jonathan Ekman med sina dubbla poster.  Det han nu gör är lite som att jag skulle vara aktiv i Vänstern och SD samtidigt.

Vi må ha många gemensamma nämnare med katolikerna, men i slutändan är det två olika typer av trosgrund. Man kan inte propagera för båda två. Det förstår mina katolska vänner. Frågan är om Jonathan Ekman och Joakim Lundqvist gör det?

1_Daniel_Forslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

 

Relaterat:

Ulf Ekman återaktiverar Livets Ords ministry i USA – med frun och Robert Ekh (!) i styrelsen

(Dagen) Ulf Ekman återaktiverar stiftelse i USA

Aletheia kan ha funnit Ulf Ekmans ”försvunna” miljoner – i brittisk stiftelse

SVT Uppdrag Granskning: Ge oss sanningen, Livets Ord

Var finns miljonerna Livets Ord inte kan redovisa?

Carl-Henric Jaktlund: Livets ords arbete måste tåla dagsljus

DAGEN – (Jaktlund) Dokument Livets ord, del 5: Pengarna

 

 

=>

Ämne: Kultur & Nöje, Livets Ord/Trosrörelsen, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?