Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Skräckpropagandan mot ett BREXIT går på högvarv

brexit-800x500

Ja, skräckpropagandan mot det som kommit att kallas BREXIT (att Storbritannien skulle lämna EU-samarbetet) går nu på högvarv. Tiotusentals jobb skulle enligt vissa experter försvinna. Britter skulle förlora tusentals pund om året. Företagen kommer överge landet. England måste ändå lyda EU för att agera på den Europeiska marknaden.

Listan kan göras hur lång som helst. Men den som varit med några år minns trots allt den Europeiska propaganda-apparaten som går igång varje gång den misslyckade drömmen om ett Europas förenta stater kommer på tal.

I Sverige gick vi på den enade fronten för EU som nästan samtliga svenska partier då stod för. Från KD till S, var det bara fördelarna som presenterades. Med knapp marginal blev det ett ’ja till EU’.  Men när vi i nästa omgång folkomröstade vad gäller Euron, sade svenska folket nej. Ett nej, som kom att bli vår nations räddning under sista decenniets ekonomiska turbulens i Europa.

För Sverige blev EU en räddning för vissa företag, organisationer och en och annan privatperson som fått upprättelse i juridiska tvister med svenska staten. I övrigt finns det skäl att ifrågasätta om inte vårt medlemskap ’kostat mer än det smakat’. De fria gränserna kom att föra med sig mer än det var värt att slippa passkontroller. Många svenska företag har gått omkull av orimlig konkurrens från andra EU-länder. Sverige har överlag inte lyckats få tillbaka lika mycket EU-bidrag som andra EU-länder. Listan av diverse kostnader som överstiger förmåner kan göras minst lika lång som den skräckpropaganda Storbrittanien och övriga Europa nu utsätts för.

Brexit-poll-tracker

Enligt Financial Times val-analys knappar nu ja-sidan (ja till att lämna) in på nej-sidan och alla de som trodde detta var en omöjlighet för några månader sedan tvingas nu förbereda sig för möjligheten att det skulle kunna ske.

EU-ledare har intensifierat hemliga diskussioner om en framtida union utan Storbritannien, där det dras upp en ”plan B” med närmare säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete om landet skulle lämna EU-samarbetet.

Det uppger källor för Financial Times.

Den främsta utmaningen kommer att bli att hantera den ekonomiska och politiska oron som väntas följa om Storbritannien skulle rösta för att lämna EU. Utöver uttalanden för att lugna marknaderna väntas ett extra toppmöte med alla EU-ledare – utan Storbritannien – för att diskutera EU:s svar. Ett toppmöte ska redan vara inplanerat till den 28-29 juni, enligt källorna. [Källa]

Hur verkligheten kommer se ut vid ett eventuellt BREXIT vore säkerligen mer intressant att följa än propagandan från alla parter i nuläget. Givetvis fruktar alla EU-sympatisörer det värsta – att BREXIT skulle kunna vara startskottet för att fler länder väljer att följa efter. Att ett Europeiskt samarbete på lerfötter faller i snabb takt. Vore det verkligen världens ände?

Den som lever får se.

DanielForslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Brexit – här är argumenten för och emot (SVT – 2 minuters klipp)

För dig med tid att verkligen sätta dig varför BREXIT enligt vissa är århundradets viktigaste fråga för Storbritannien. Tack Jon Andersen för tipset! (Obs en dryg timmas dokumentär):

=>

Ämne: NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?