Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Den skrämmande verkligheten: Det folkvalda BREXIT kanske aldrig blir av

EU-UK

Som en förespråkare av både BREXIT och SWEXIT börjar jag nu ana att Englands demokratiskt baserade beslut att lämna EU-samarbetet kanske aldrig blir av. Trots en rad undantag i ‘samarbetet’ med EU har landet trots allt varit med sedan 1973 (exakta vägen in, hinner jag inte gå in på nu).

Jag anar att Storbritannien och EU helt enkelt kommer visa sig vara allt för sammanvävda efter över 40 års medverkan.

Initialt behandlas landet styvmoderligt av EU-topparna. Trots att begäran om utträde ännu inte inlämnats tilläts Cameron endast närvara en dag under senaste toppmötet. I de flesta andra sammanhang brukar ett medlemskap gälla, tills dess att den juridiska processen haft sin gång.

Den som tror att BREMAIN-lobbyisterna nu tystnar, misstar sig totalt. Det är bara att följa medieflödet i nästan all media så ser du hur ett fortsatt skräckscenario målas ut. Märkligt, med tanke på att både politiker och media brukar agera olja på vågorna under sociala och politiska oroligheter. Tydligen bara när det tjänar deras syften.

BREXIT sände chockvågor genom den Europeiska bankvärlden och har av flera experter liknats vid Lehman-kraschen. Pundet rasade. Bankaktier rasade. Börsen rasade.

Men, glädjen för BREXIT-anhängare kan komma att bli kortvarig. Oavsett hur detta slutar kommer hela BREXIT-förloppet att bli intressant att studera. Jag förutspår att efter den initiala chocken bland byråkraterna i EU lagt sig, sätter de sig på tvären. Den ena anledningen efter den andra kommer anges för att förhala och fördröja verkställandet av folkomröstningen.  För att till sist tvinga Storbritannien tillbaka in i fållan. Fast egentligen handlar det om att de helt enkelt inte kommer att tillåtas lämna. 

Jag hoppas innerligt att jag har fel!

Ett annat scenario är följande:  Att utträdet tillåts, men till en för andra länder skräckinjagande prislapp. D.v.s britterna får hundhuvudet för framtida bankkonkurser, ekonomiska oroligheter etcetera. Tidigare ‘hängavtal’ ämnade att locka in nya medlemsländer skrivs om. Politik och handelsavtal utformas (omformas) att straffa Storbritannien. All kraft läggs på att Storbritannien blir första och sista landet som lämnar EU-samarbetet.

Kort och gott anar jag att vi kommer få se EU’s allra mörkaste sidor samt vilket enormt inflytande över Europa de roffat åt sig under årens lopp. Allt godkänt av naiva, blåögda regeringar runt om i Europa.

Vid en enkel sökning inför denna post, visar det sig att jag inte är ensam i denna analys.  Av lite olika skäl bekräftas min farhåga av tungviktare inom unionen. Så säger t.e.x. Ryan Air’s VD (CEO) Michael O’Leary nyligen i ett uttalande:

Brexit, despite all you had heard, is not actually going to happen, ever.

Michael O’Leary, the CEO of Ryanair, says Britain will suffer a steep recession. A new government will be forced to raise taxes and slash spending. But, O’Leary says, the damage will be so devastating that the new Conservative government may totally reverse course by either calling a new referendum or championing a vote in Parliament to reject the Brexit vote. In a year or two, Britain will make a big, expensive, nerve-racking U-turn, and end up back where it started, as a full member of the European Community. In the end, Bremain prevails.

En rad andra mediekanaler för fram samma budskap:

Five reasons Brexit might never happen

Why Brexit will not happen

Ja, t.o.m. USA’s Secretary of State, John Kerry talar öppet och ogenerat om att ”there are still ‘a number of ways’ Britain could avoid Brexit”

Demokratins flagga hänger på halv stång över hela världen. Man tar sig för pannan. Vi, folket, väljarna och medborgarna vet tydligen inte längre vad som är bäst för oss. Detta till trots att vi i Sverige inte lät oss luras vid andra folkomröstningen inför Euron och faktiskt räddade landets ekonomi.  Euroförespråkarna (samma personer som nu lobbar för EU och Bremain) har varit otroligt tysta sista decenniet.

Det finns så mycket mer att säga om hela EU-projektet, dess ursprung och mål. Men det får bli i en annan post. Poängen med denna, är att det kan komma att visa sig att EU-medlemskapet är en livslång affär. Det är lätt att gå med, men det går inte att lämna. Den som lever får se…

Ha en skön helg!

DanielForslund

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat på Apg29.se:

Brexit – Guds dom över EU (Lars Enarson)

Brexit till Swexit – David Winther

Brexit banar väg för Super-EU?

Brexit – Katastrof eller Succé?

Högaktuell föreläsning i ämnet (ENG):

Ämne: OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

 • MyTwoCents – aletheia.se
 • MyTwoCents – aletheia.se

  Signaler fortsätter komma in som visar att denna post inte är orimlig. D.v.s. starka odemokratiska krafter är i gungning nu när ‘folket röstade fel’…

  Av GABRIEL MELLQVIST
  Publicerad: 15 november 2016, 18:01
  Storbritannien kommer aldrig att lämna EU. Den bedömningen gör Carl B Hamilton (L), med hänvisning till ett snårigt brittiskt regelverk och motsättningar bland EU:s övriga medlemsländer.
  ”Jag tror aldrig att Brexit kommer att bli verklighet”, säger Carl B Hamilton under en paneldebatt i Stockholm på tisdagen.

  Nationalekonomen var länge riksdagsman för Folkpartiet, som numera heter Liberalerna.
  Ett krånglig konstitutionellt regelverk talar, i kombination med en bristande vilja inom det brittiska parlamentet, mot att något utträde verkligen kommer att bli av, säger han. Lejonparten av ledamöterna i det brittiska underhuset vill nämligen stanna kvar i EU, vilket skapar en motsättning.

  Med all säkerhet kommer processen att ta lång tid, säger Hamilton:
  ”Den kommer att ta flera år och förhandlingsresultatet kommer dessutom att behöva godkännas av parlament i 28 EU-länder”, fortsätter han, och påpekar att britterna kommer att gå till val igen senast 2020.

  ”Hela frågan kommer oemotståndligt att glida in nästa brittiska valrörelse. Det finns ett närmast oändligt antal pinnar i hjulet som kan stoppa eller försena utträdet och som talar emot att någon brexit verkligen kommer att bli av.”
  Dessutom har britterna orealistiskt höga tankar om sina möjligheter att göra ekonomiska vinster eller nå ökad suveränitet i de krångliga förhandlingar som väntar, tillägger politikern.

  http://www.di.se/nyheter/carl-b-hamilton-det-blir-ingen-brexit/

 • Lars Wärn

  Skrämmande om Brexit aldrig blir av. Absolut. Men nu ser det mycket ljust ut för britterna. Ett litet grått moln på himlen från det skotska höglandet kan skönjas, men det får inte skymma glädjen.

  Britterna är de näst största nettobidragsgivarna till den korrupta cirkusen i Bryssel. 2015 betalade de 140 miljarder. Bara Tyskarna betala mer. Om mina matematiska kunskaper räcker betalade Sverige ”bara” 26 miljarder netto samma år vilket kan förklara passiviteten i vårt, förlåt, ert land. Då får man bortse från den eskatologiska aktiviteten som är extremt låg i Sverige (om man jämför med Norge och Finland) och oerhört förvirrad när den missbrukas av diverse charlataner inom eskatologi (JV ligger inte i topp i den ligan, inte numera).

  Vad beträffar skottarna är de riktigt förvirrade, verkar det som. De vill bli ”självständiga” från England bara för att kunna bli långt mer osjälvständiga under Bryssel, efter Brexit.

  Vad beträffar britterna, de stora, kan de efter Brexit sluta handelsavtal med vilka de vill över hela världen, även med EU-länderna. De slipper de höga tullmurar EU har skapat, främst mot ”tredje världen”. De slipper en mängd annan skit och strunt de oupphörligen hittar på i Bryssel.

  BREXIT – YES! SWEXIT NEXT! Finland – FIXIT!