Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Livets Ord: Joakim Lundqvist levererade ett strategiskt förlåt i söndags

lo_lundqvist

(Bild: Skärmdump, Världen idag)

Blev i går uppringd av en person med anknytning till Livets Ord som var i fullkomlig extas. Ryktet gick att Livets Ord har nu äntligen bett om förlåtelse. Personen i fråga hade dock inte deltagit i mötet, eller lyssnat på predikan. Något jag gjorde omedelbart, då nyheten i sig givetvis är positiv.

Joakims predikan var känslosam, välformulerad, välstrukturerad och ja, i högsta grad biblisk. Flera kraftfulla bibelord levererades och jag måste nog medge att den har mitt fulla stöd.

”Där vi borde ha rett ut stukade eller trasiga relationer hela vägen fram till förståelse, förlåtelse och full försoning, men inte gjorde det – förlåt oss. Där vi, i vår iver att förmedla det budskap Gud har givit oss att predika, har uttryckt oss hårt, onyanserat eller obalanserat – förlåt oss”, sa han bland annat.

Pastorn, hela ledarskapet och hundratals församlingsmedlemmar gick sedan ner på knä för att be.

– När det bevisligen finns människor som har farit illa, som upplever sår, som relaterar tillbaka till en problematik som vi inte är nöjda med eller stolta över finns det inget som bör hindra oss att tydligt adressera det och be om förlåtelse för det, säger Joakim Lundqvist till Världen idag.[1]

I Världen idag berättar han om det strategiskt valda tillfället:

”Vi har under en tid sökt efter ett tillfälle att uttrycka detta men man har samtidigt varit angelägen om att det inte skulle kopplas ihop med turbulens som funnits kring grundaren Ulf Ekmans konvertering till katolska kyrkan, pensionsavtal eller annat som varit uppe i media.”

Vidare:

”Jag ville inte att det skulle uppfattas som att en bön om förlåtelse pressas fram, utan framgå att vi verkligen gör det ärligt och från hjärtat.”

De sargade medlemmarna Lundqvist nu hoppas på förlåtelse från, har med andra ord fått vänta ett antal år (ytterligare) på denna predikan då det inte passade in i Lundqvists strategi eller styrning av hur församlingen och allmänheten skulle uppfatta agerandet.

Några mycket viktiga principer Lundqvist lyfte fram i söndags var bland annat;

  • Ursäkta dig inte. Kalla inte saker för annat än dess rätt a namn.
  • Ta ansvar. Man up and take responsibility.
  • Om du så anser 90% av det som hänt inte var ditt fel, ta 100% ansvar för de 10% som var det.
  • Våga be om förlåtelse och låt inte stolthet, prestige eller hårdhet komma i vägen.
  • Ändra ditt beteende.

Mycket bra tankar och principer. Varför är jag då inte i extas tillsammans med den tidigare medlemmen i Livets Ord?

Jag har personligen haft tidvis tät kontakt med Lundqvist i en rad olika frågor. Så sent som för bara några veckor sedan, kring hans personliga hanterande av det trakasserade unga paret i Uppsala.  Joakim lovade personligen i mars att återkomma snarast. Fyra månader senare hade inget hänt, varpå Aletheia tog upp händelsen.

Hittills har jag personligen inte sett tillstymmelse till att han lever som han nu lär. Då pratar jag inte endast om senaste fallet med ’trakasserierna’ utan i princip all personlig kommunikation med Lundqvist senaste åren. Även kommunikation med andra, jag tagit del av. Joakims egen kommunikation är fylld med ursäkter, svepskäl, komplicerade (bort)förklaringar och skuldbeläggelser etcetera. Fjärran från den känslosamma predikan han levererade i söndags. Fjärran ifrån de utmärkta principer han nu vill förmedla.

Hårda ord. Jag vet. Jag talar fritt ur hjärtat.

Men, med detta sagt – låt oss nu ge Lundqvist en sista chans. Han säger å ena sidan att predikan reflekterar något som pågått under en längre tid. Kanske har något hänt sista veckan endast Gud känner till.  Ja låt oss hoppas det!  Hoppas på det bästa.  Oavsett hur trasslig min egen relation med Lundqvist varit – måhända är detta en befrielse för många sargade själar runt om i landet.  Det unnar vi dem.

Första ordet i världens äldsta trosbekännelse – Sh’ma Yisroel, Hör O Israel (Herren vår Gud är en), har i det hebreiska grundordet en dubbel betydelse som fallit bort i översättningen. Har jag förstått rätt betyder ”Sh’ma” både ’Hör’ och ’Gör’.

Det får bli min personliga bön och önskan över Joakim Lundqvist, ledningen och församlingen. Min personliga ’extas’ kommer jag förmedla när frukten av Livets Ord pastor syns lite tydligare.

Ni som vill bilda er en egen uppfattning – se länkar nedan, inklusive det omtalade mötet i söndags, inklusive marknadsföringen i de båda kristna tidningarna av detsamma.

1_Daniel_Forslund

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

 

Relaterat:

1 Sam 15:22

(Världen idag) Livets ord: Förlåt oss

(Dagen) Joakim Lundqvist: Hoppas bönen om förlåtelse når till dem som berörs

(Dagen) Läs hela Livets ords bön om förlåtelse

Livets Ord play:  Lyssna till söndagens predikan

=>

Ämne: INRIKES, Livets Ord/Trosrörelsen, NYHETER, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?