Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Jon Anderson: Bibliska argument för kristen sionism (Del 2)

kristen_sionism1

(Ursprunglig rubrik: Kristen sionism är baserat på Bibeln, Del 2)

Denna gästblogg skrivs som ett svar till artikeln Kristen Sionism svårförenlig med Bibeln, som publicerades förra veckan.

I första delen skrev jag om varför man som människa kan och skall vara sionist. Men varför skall man då vara en kristen sionist? Finns det någon biblisk grund för att tro på sionismen? Svaret är att det finns massor av bibelverser som bekräftar att landet Israel tillhör judarna, och att Gud kommer att föra dom tillbaks till landet.

För det första handlar det om upprepade löften som Gud gav till patriarkerna.

”Hela det land som du ser skall jag ge åt dig och dina efterkommande för evig tid,” sade Gud till Abraham i 1 Mos 13:15, och liknande saker i andra verser.

Sedan repeterade Gud löftet till Isak i 1 Mos 26:3:

”Jag skall vara med dig och välsigna dig, ty åt dig och dina efterkommande skall jag ge alla dessa landområden, och jag skall hålla den ed som jag har svurit din fader Abraham.”

I 1 Mos 35:12 sade han till Jakob: ”Det land som jag har givit åt Abraham och Isak ger jag till dig. Och åt dina efterkommande skall jag ge detta land.”

För det andra handlar det om löften kring en återupprättelse av den judiska nationen i ändens tid. Det finns bokstavligen hundratals löften som omtalar denna händelse, och dom flesta bibliska profeter omtalar dem. Jag håller just nu på med att skriva en bok om detta, och där har jag bl.a. citerat 5 Mosebok 30:3, Psalm 69:35, Psalm 102:13, Jesaja 43:5-6, Jeremia 31:10, Hesekiel 36:24 och Hosea 3:5.

Alla dessa verser, och många andra, vittnar om att det kommer en tid när Gud skall föra judarna tillbaks till Israels land från alla länder över hela jorden. När det händer, kommer öknen att blomstra, och landet skall återuppbyggas.

En av de mäktigaste profetiorna om detta återvändande finns i Hesekiel kapitel 36 och 37. Kapitel 37 indikerar att detta kommer att hända efter att judarna har gått igenom en stor tragedi, så dom nästan har förlorat hoppet om en framtid. Men då kommer Gud att på ett mirakulöst sätt föra dom hem till landet, och i landet kommer dom att uppleva en fysisk återupprättelse, men sedan också en andlig återupprättelse.

Hesekiel 36:21-28 pratar om att Gud vill ”rena er från all er orenhet och från alla era avgudar”. Jag personligen gillar inte ordet ”väckelse”, eftersom det ordet inte finns i Bibeln och många har sina egna tolkningar om vad det ordet innebär. Men om jag nu måste använda det ordet, så tror jag att den ”väckelsen” som Hesekiel 36 och 37 talar om, kommer att vara den starkaste besökelsetiden från Gud som världen någonsin har skådat.

Kristna säger ibland att vårt budskap idag bara skall vara baserat på det som Jesus och Paulus predikade, och dom pratade aldrig om någon återupprättelse av Israel. För det första så måste man komma ihåg att för judar på den tiden så var alla dessa profetior en självklarhet. Jesus och Paulus behövde inte förkunna denna återupprättelse lika lite som dom behövde förkunna att Gud skapade världen eller andra självklarheter från den hebreiska Bibeln.

Ändå är det så att Jesu lärjungar i Apostlagärningarna 1:6 frågade Jesus: ”Herre, är tiden nu inne då du ska återupprätta riket åt Israel?” Lägg märke till att för Petrus, Johannes, Jakob och dom andra så var det en självklarhet att Jesus en dag skulle regera som kung i et återupprättat Israel. Jesu svar till lärjungarna var: ”Det är inte er sak att veta vilka tider eller stunder som Fadern i sin makt har bestämt.” Underförstått: Det är korrekt att jag kommer att återupprätta riket för Israel, men jag kan inte berätta för er när det här kommer att ske.

Och Paulus, som i Apg 24:14 bekräftade att han tror på allt som står skrivet i Torah (Moseböckerna, Red. Anm.) och profeterna, sade såhär i Romarbrevet 11:26-27:

”Och det är så hela Israel ska bli frälst, som det står skrivet: Från Sion ska Frälsaren komma och ta bort ogudaktighet från Jakob. Och detta är mitt förbund med dem, när jag tar bort deras synder.”

Är det inte uppenbart att Paulus här talade om samma ”väckelse” som Hesekiel talade om i kapitel 36 och 37?

Om du spenderar tid tillsammans med mig, kommer du upptäcka att jag aldrig pratar om gardiner, tapeter och blommor. Varför? För att gardiner, tapeter och blommor är totalt oviktiga för mig. Det jag pratar om när jag är tillsammans med mina vänner, är dom sakerna som är viktiga, som t.ex. familjen och Israel.

Om du vill veta vad som är viktigt för Gud, så titta på vad Gud pratar om när han är tillsammans med sina vänner, profeterna. Mer än någonting annat så har profeterna profeterat om en återupprättelse för det judiska folket. Det finns fler profetiska verser om den judiska nationens återupprättelse än om korset. Hur kan man inte vara en kristen sionist när Gud själv pratar om denna återupprättelse med så gott som alla sina profeter?

Jon Andersen

Tidigare post i detta ämne:

Jon Andersen: Till försvar för kristen sionism (Del 1)

=>

Ämne: OPINION & DEBATT

Nyckelord: ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?