Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Oberoende mätningar: Trump vann debatten i natt

trump_clinton

Enligt fristående nätbaserade mätningar som Time Magazine, (time.com) Fortune.com m.m. vann affärsmannen Donald Trump nattens debatt med stor marginal. Time Magazines poll visar närmare ett 14% ledning.  I Sverige väljer intressant nog vår Hillary Clinton-partiska-media att istället referera till enskilda experter som utropar Hillary till vinnare, alternativt en mätning gjord av Hillarys vänner på CNN. Ungefär som om jag enbart skulle citera mätningen gjord på konservativa kanalen Fox News (visar för övrigt att Trump vann med 13-14% marginal)

Politik är en smutsig värld. Journalister, åtminstone i detta land likaså. Oavsett vad vi tycker om Trump har svensk journalistik nått nya höjder hyckleri. Man tar sig för pannan.

Nåväl, oavsett hur vi tolkar ’vem-vann-undersökningarna’ efter nattens sammandrabbning mellan Trump och Clinton, är debatten i allra högsta grad intressant. Trots att båda kandidaters färgglada personligheter givetvis smaksatte den stundom heta debatten, var debatten i stora drag Trumps mest sansade hittills.  Det var troligtvis en och annan republikan som var nervös inför hur den bångstyrige affärsmannen skulle föra sig på scen.  Lika lättade som de säkert var efteråt – var säkerligen en del i Hillarys led besvikna att han inte tappade fattningen i större utsträckning än han gjorde.

Det var en aggressiv Hillary som debatterade i går. Enligt rapporter timmarna innan debatten höll hon en rad ’träningspass’ innan debatten i form av skendebatter med en ’stand-in-kopia’ av Trump.  Lite ’gulligt’ men förståeligt med tanke på att Trump’s brutala retorik och taktik kommit att genomsyra detta års presidentval.

För mig som är intresserad av den globala ekonomin, var Trumps tydliga attack på Federal Reserve högst intressant. Det faktum att han öppet talar om att USA’s ekonomi är mitt i en bubbla som spricker precis när som helst på kommando av Federal Reserve.  Med tanke på att Fed står bortom federal kontroll (trots benämningen ’Federal Reserve’) är det en skrämmande verklighet affärsmannen målar upp.

För dig som är intresserad av vem som intar Vita Huset nästa år – här följer debatten i sin helhet. ’Spola fram’ till ca 27 minuter. Lämna gärna feedback i våra kommentarsfält.

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

Uppdatering 12:00

Mailade detta nyss till Expressen (’rebecca.hagnestad@expressen.se’ och ’anne-sofie.naslund@expressen.se’) bara för skojs skull:
 
”Brukar aldrig maila journalister, men nu måste man ju ta sig för pannan.
Hur i hela friden kan ni sätta rubriken (med tillhörande text) ’Hillary Clinton vann stort’, när större delen undersökningar efteråt visar att Trump vann?
Att referera till Hillarys vänner CNN är ju lika fel som att enbart referera till konservativa Fox News (Trumps ’vänner’)?
 
Hur resonerar ni här? Är detta verkligen opartisk, seriös journalistik???
 
Vänliga hälsningar/Best Regards
Daniel F0rslund”
Gäller rubriken ’Tittarnas dom: Hillary Clinton vann stort’ på denna post: http://www.expressen.se/nyheter/clinton-i-natt-kommer-bli-anklagad-for-all/
 

Övriga tidningar i Sverige låter ungefär på samma sätt. Anmärkningsvärt…

Kommentar

Mycket skumt. Två olika rubriker… På Expressens framsida (ursprungligen, i morse): Tittarnas dom: Hillary Clinton vann stort men när man klickar på länken: ’Clinton i natt: Kommer bli anklagad för allt…’ Nu ser jag att ursprungliga rubriken försvunnit helt….

=>

Ämne: NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?