Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Nytt ämne på Aletheia: Konspirationsteorier i bibelns ljus

konspirationsteorier2

Inför vintermörkret som sakta lägger sig över Sverige passar vi på att introducera ett nytt ämne:  Konspirationsteorier i bibelns ljus

Allt sedan sociala medier, YouTube, fenomenet Google etcetera fullkomligt exploderat sista decenniet, finns en stadig ström intressanta teorier tillgängliga för allmänheten. Många viktiga frågor bollas med lite olika syften och olika motiv. Ofta endast ur ett sekulärt perspektiv, alternativt någon form av kvasireligiösa sammanhang.

Det som slår mig när jag ’vadar runt’ på nätet är hur oerhört nära bibelns profetior många kommer i sina teorier utan att fatta det på grund av bristande kunskaper i Guds Ord, alternativt bristande intresse.

I mån av tid och kraft avser jag därmed bolla lite med er kära läsare i vinter kring en del heta teorier utifrån vad bibeln säger om ändens tid.  Anledningarna är många. Jesus varnade i omgångar att vi ska se till att ingen bedrar oss. Han var oroad för om han skulle finna tro över huvud taget när han kommer tillbaka. I 2 Tess 2 läser vi följande:

3 Låt ingen bedra er på något sätt. Först måste avfallet komma och laglöshetens människa träda fram, fördärvets son, 4 motståndaren som förhäver sig över allt som kallas gud eller heligt så att han sätter sig i Guds tempel och säger sig vara Gud. 5 Minns ni inte att jag sade er detta medan jag ännu var hos er? 6 Och ni vet vad det är som nu håller honom tillbaka så att han kan träda fram först när hans tid kommer. 7 Laglöshetens hemlighet är ju redan verksam.

I Ef 5:11-14 läser vi:

11 Var inte delaktiga i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem i stället. 12 Vad de gör i hemlighet är skamligt till och med att nämna. 13 Men allt som avslöjas av ljuset blir synligt, 14 för allt som uppenbaras är ljus. Därför heter det:

”Vakna, du som sover.
Stå upp från de döda,
och Kristus ska lysa över dig.”

Att inte försöka orientera sig i den tid vi lever i är som att ge sig ut i en tät skog utan kompass eller karta. Oavsett hur väl de av oss som är intresserade av dessa frågor kommer överens eller ej, tror jag det är viktigt att få igång samtalet.

När lärjungarna i Luk 8 frågar Jesus vad liknelserna betyder svarar han följande:

10 Han svarade: ”Ni har fått nåden att förstå Guds rikes hemligheter. Men de andra får dem i liknelser, för att de ska se och ändå inte se, höra och ändå inte förstå.

Jag vill alltså utifrån Guds Ord påstå följande:  Guds barn är inte kallade att leva i okunnighet och mörker. Vi har en kallelse att vara ett ljus i en allt mörkare värld.

Ja, nu har du lite bakgrund till denna nya serie varav första posten ännu inte är skriven.

Daniel ”My Two Cents” F orslund

=>

Ämne: Konspirationsteorier i bibelns ljus, NYHETER

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?