Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Rond två i natt: Jubel när Trump lovar fängsla Hillary som president

second_debate

Rond två i ’kampen om Vita huset’ gick av stapeln i natt. En debatt som delvis liknade ett avsnitt ur realityshowen ’Big Brother’.

Som väntat var det ett besvärligt uppträdande för båda kandidater vars presidentkandidatur kantats av e-postläckor, läckor av ljudupptagningar och andra besvärande läckor. Det står nu bortom allt tvivel att USA, och indirekt världen, nu har att välja mellan en notorisk lögnare med ett alldeles eget förhållande till lagar, regler och sanning, står mot en man utan politisk erfarenhet med ett ego större än Trump tornet han äger.

Delar av debatten var tydligt riggad till Hillarys fördel. Gäller främst moderatorernas agerande efter frågor om respektive största skandaler sista året; Inspelningen av Trumps vulgära snack under inspelningen av ett TV-program för 11 år sedan och Hillarys hantering av konfidentiell information på privata servrar.

Debatten inleddes med att moderatorn pressade Trump angående hans syn på kvinnor i ljuset av den läckta inspelningen i förra veckan. Trump upprepade sin ursäkt och berättade att han bett sin fru om ursäkt. Samtidigt lyfte han fram att det är skillnad på ord och handling. Han pekade på att Hillarys man (Bill) otaliga gånger inte bara i ord, utan också i handling, agerat på ett långt värre sätt. Trump avslutade med att en rad av de kvinnor som utnyttjats av hennes man nu satt med i publiken. (Inbjudna av Trump?) Även kvinnan som våldtogs brutalt som 12 åring, vars gärningsman försvarades av Hillary under tiden som praktiserande advokat, fanns med bland åhörarna.

Jag noterar något anmärkningsvärt här. Efter moderatorn frågat ut Trump om hans till synes värsta skandal hittills (läckta sex-snacket) ber moderatorn Hillary att kommentera det hela. Hon ges flera minuters utrymme att breda på hela händelsen i något som i sportvärlden skulle ses som en passning från en medspelare.

När Hillary sedan får ett par likvärdiga tuffa frågor om hennes e-postskandal och hanterande av konfidentiellt material, försöker sedan moderatorn skynda vidare. Trump tillfrågas inte om någon kommentar, utan får tvinga till sig ett par minuters tid att kommentera, under påskyndande av moderatorn att sluta tala.  Märkligt, men inte förvånande. Trump synade orättvisan i detta och även moderatorernas partiskhet senare i debatten.

Trumps taktik: Vid de ’jobbigare frågorna’ byta ämne och prata allt ifrån inrikes till utrikespolitik. Det är tydligt att Trump upplever moderatorernas partiskhet och kämpar inte bara med vad han säger, utan att få bemöta diverse frågor och anklagelser med samma utrymme som Hillary.

Hillarys taktik: Vid de ’jobbigare frågorna’ undvika att svara i detalj, generaliserande endast säga att inget stämmer eller det mesta inte stämmer. Vid något tillfälle erkänna att hon gjort misstag, erkänt detta och tagit sitt ansvar. På vilket sätt hon ’tagit ansvar’ framkommer dock inte.

Efter de inledande svåra frågorna för båda parter utbrister Hillary;

– Det är fruktansvärt bra att en person med Trumps temprament inte ansvarar för lag och ordning i detta land.

Trump kontrar omedelbart med;

– Anledningen är att då hade du suttit i fängelse.

Trumps svar drog till sig ett högljutt jubel och applåder, till moderatorernas stora förtret.

Nåväl, årets presidentval kommer onekligen gå till historien som ett av de smutsigaste i amerikansk historia. Båda kandidater är skyldiga till ord och handling som bara för några decennier sedan hade diskvalificerat dem som kandidater över huvud taget.  Om vi skulle applicera Guds Ord på världslig politik ligger dessa bibelord närmast till hands:

Mt 24:10-12

Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra. Många falska profeter skall framträda och bedra många. Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta.

2 Tim 3:1-5

Det skall du veta, att i de sista dagarna blir tiden svår. Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar; de blir skrytsamma, högmodiga, fräcka, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, ogudaktiga, kärlekslösa, oförsonliga, fulla av förtal, obehärskade, våldsamma, främmande för allt gott, svekfulla, hänsynslösa och inbilska. De älskar njutningar mer än Gud. De bär fromheten som en mask men vill inte veta av dess kraft. Håll dig borta från dem.

Sistnämnda bibelord, inte helt lätt att som kristen applicera i detta sammanhang. Givetvis blir det en utmaning att ’hålla sig borta’ från den som är satt att regera över en nation som USA.

Debatten slutade med en förfrågan till de båda kandidaterna att säga något gott om den andre. Hillary som var först ut berömde Trumps barn som hon menar sig vara extremt engagerade. Det säger en hel del om Donald, även om hon givetvis påpekade att hon inte är överens om i princip något annat han säger eller gör. Sedan använde hon resten av tiden att propagera för sig själv och sin politik.

Trump tackade för komplimangen och berättade hur stolt han är över sina barn. Vad gäller goda sidor hos Hillary lyfte han fram att hon inte ger sig – hon ger inte upp. – Jag respekterar det. Vidare;  – Hon är en idealist (’fighter’), men jag är oenig kring de flesta av hennes ideal. (’what she is fighting for’)

Vidare underströk han att han inte litar på hennes omdöme, men att hennes vägran att ge upp och starka ideal är en god egenskap.

Vem vann då debatten? Majoriteten journalister över världen deklarerar precis som efter första debatten att Hillary vann. Förra gången baserade många journalister denna nyhet på demokraternas CNN, medan stora onlinemätningar såsom time.com och fortune.com visade på motsatsen. De båda sajterna har inför andra debatten dock ändrat på frågan (’Vem vann’) till en rad mer detaljerade frågor, vilket gör det svårt att jämföra. En rad mindre (1,2,3) fristående onlinemätningar visar precis som förra gången att Trump vann, men däremot visar konservativa Fox News (CNN’s motpart) att Hillary segrade, vilket bör vara besvärande för Trump-supportrar.

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Clinton kom för lindrigt undan

Bättre än i förra debatten, men inte tillräckligt bra

The sex, lies and videotape debate: Trump struggles early but finishes strong

In St. Louis, moderators Raddatz, Cooper interrupt, talk over and even debate Trump

Trump holds pre-debate press conference with Bill Clinton accusers

Transcripts Of Hillary’s Paid Speeches To Goldman Sachs Leaked

Tidigare poster (Aletheia) kring årets presidentval

Varsågod – till dig som vill lyssna på debatten i sin helhet:

=>

Ämne: Kultur & Nöje, Ledarskap, Mediebevakning, NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?