Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

SVT barometer: Jordskredsseger för Åkesson i svensk partiledardebatt

jimmie_akesson

Vem folket anser vinner debatter, vare sig i amerikanska presidentvalet eller svenska politiska debatter är inte längre lätt att veta. Starkt ideologiskt (emellanåt ekonomiskt) styrda medier har inga problem att styra mätningar, publicera rubriker utifrån enskilda tyckare eller på annat sätt hårt vinkla verkligheten. Ett fenomen jag redan lyft fram i höstens presidentval, men som tycks tynga även svensk journalistik.

Det är bara att lägga pusslet kring vinklad media runt om i världen. Ett färskt exempel är hur brexit sidan låg under i mätningar ända fram till valresultatet stod klart. Ett annat när Aftonbladet nu rapporterar om partiledardebatten i helgen och utnämner Stefan Löfven till ‘vinnare’.

Det var dåligt med medier som tillät allmänheten att rösta efter helgens partiledardebatt, men SVT som faktiskt stod för programmet, gjorde det.  Här är resultatet hittills (20161010):

jimmie_akesson_vann

SVT’s egen webbenkät talar sitt tydliga språk. Aftonbladets sitt. Vi kan spekulera i huruvida SD-sympatisörer är mer aktiva på nätet än andra partiers sympatisörer. Det finns dock inga belägg för att övriga partiers väljare och sympatisörer skulle vara internet-analfabeter och inte klara av ett enkelt klick med musen som både min sjuåriga son och sjuttiosexåriga mamma skulle klara av.

Både SVT och ‘sju-klövern’ verkar inte ha lärt sig något alls sista decenniet. SVT placerar Åkesson i mitten och samtliga partier verkar mer angelägna att kasta lerpajer på Åkesson, än att diskutera sakpolitik. Genom detta barnsliga och omogna beteende bidrar de givetvis till att all fokus i debatten hamnar på SD’s politik, istället för den egna. Alliansen har givetvis även svårt att låtsas vara en opposition, när hela svenska folket vet att de när som helst skulle kunna fälla Löfven genom att lägga en gemensam budget. Det har i sig blivit ett skådespel svenska folket tycks ha genomskådat. SD kvarstår som enda oppositionspartiet i Sverige, vars medvind inte berörs av oavbrutna attacker från Stiftelsen Expo och dess undersåtar på Aftonbladet och i andra medier.

Nej, Löfven vann ingen debatt i helgen. Däremot drog Åkesson ner byxorna rejält på den nervösa statsministern när han synade hans kort i direktsändning. Åkesson har anledning att ryta till efter minst ett decennium av något som närmast liknar vuxenmobbning. Enligt Einstein är definitionen på galenskap att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat. Något både svenska journalister och partiledare, inklusive statsministern borde fundera över.

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Uppdatering 20161011: Debatten på YouTube har blockerats av SVT och vi hänvisar istället till SVT-play (se nedan länk). Klippet ersätts med intervjun med ‘vinnaren’ efter debatten:

Relaterat:

Här är debatten för dig som vill se

Partiledardebatt: alla mot Åkesson

Aktion: Brännmärkning

Uppdatering kl 14:15 – Även sajten Nyheter24.se bekräftar ‘jordskredssegern’ för Åkesson, samt Dagens Industri.

nyheter24_jimmie_vann

=>

Ämne: INRIKES, NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Webbenkäten på Dagens industri visar samma sak. (Jordskredsseger för Åkesson, dock bara några hundra som hann rösta innan den stängdes) Antagligen anledningen det inte längre går att rösta och att inga etablerade medier är intresserade av att rapportera om resultatet….

  Fy för denna typ av ohederlig journalistik!

  http://www.di.se/nyheter/het-partiledardebatt-pa-sondagskvallen/

 • Jonas Rosendahl

  Jag tror oppositionspolitiker ofta får mer missnöjesröster i enkäter än vad de etablerade får. Det är även så att det är lättare att vara oppositionspolitiker. Den dagen det är dags att sitta i regeringsställning blir det en annan sak. Då ska pengar fördelas och man upptäcker dessutom till sin fasa att pengar inte räcker till allt och alla.
  Att sitta och vara emot allt och alla är tämligen lätt. Been there done that som kommunpolitiker. Både i opposition och sedan i maktställning. Det senare var inte så kul för att uttrycka det milt.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Visst är det så. Fast SD’s framgångar trots stenhårt motstånd från både etablerade medier och partier i symbios med varandra är historisk.

 • larsnilsson

  Har själv mina djupaste sympatier hos SD … men är helt övertygad om att SD:s väljare är mer engagerade än de övriga partiernas väljare, då vi krigar för att vinna och vill välta och sätta etablisemanget på plats … det är något de övriga partiernas väljare inte känner att dom behöver !!!

 • Tafsa inte på yttrandefriheten

  SD stört bäst och vackrast 2018! Ner med PK etablissemanget!

 • Paniken hos de övriga partierna ökar nog i takt med att valdagen närmar sig. Demoniseringen verkar ju inte fungera, SD växer för varje gång de anklagas för nazism. Vad skall dom göra när de målat in sig i ett hörn med sina uttalanden.

 • SefastTronde

  Ingenting annat än valresultatet 2018 kommer att visa hur det egentligen förhåller sig.

  Anmärkningsvärt är därvid att det skiljer sig så mycket mellan de opinionsinstitut som, inför de senaste valen, visat på opinionssiffror som väl instämmer med valresultatet och de som grovt underskattat SD (mellan 26 och 15 %). Anmärkningsvärt!!! SVT och flertalet tidningar väljer att publicera opinionsmätningar som kommer från Sifo, SCB m.fl. som grovt underskattat SD. Medan man konsekvent väljer att inte publicera opinionsmätningar från Sentio och Yougov som vid valen visat sig förutsagt valresultaten väl.

  En berättigad fråga är om Sifo, SCB m.fl. är politiskt styrda, i syfte att förmå marginalväljare att inte rösta SD, och därmed påverka valresultatet. Naivt så det förslår! Väljaropinion är i grova drag en långsiktig trend, som endast kortsiktigt påverkas i någon större utsträckning av stora uppmärksammade skandaler, därför är min kalkyl att SD fortsatt kommer att gå framåt. Dvs. om inte media lyckas skrapa fram någon spektakulär skandal stor nog mot SD veckorna före valet. Skandaljournalistiken har nu i Sverige antagit mått och steg som minst tangerar de smutsiga amerikanska presidentvalen.

  Skammen känner idag inga gränser längre, och sakpolitiken får stå tillbaka för de mest vulgära tidningsrubrikerna. Hoppet är dock att merparten av väljarna inte är dummare än journalisterna. Därvid får vi hoppas på att det ännu finns många bedjare i vårt land, som beder om att sanningen skall få komma i ljuset och segra.

  Käre gode Gud: Låt Sanningen segra, välsigna Sveriges land, och kom med Din Ande, nåd och frälsning än en gång över vårt land och folk, och låt Ditt namn bli välsignat!

 • Stanley Östman

  Förutom att några SD-troll letar sig hit, så måste det ändå sägas att det är brist på ledarskap som påvisar etisk och moralisk mognad och god uppförandekod.
  Ebba Busch Thor gjorde faktiskt en bra markering då hon namngav politiska företrädare och deras brister map. detta.
  Där stod ändå Jimmy avväpnad utan att kunna försvara sina närstående partikamrater. Det borde lända till än tydligare nolltolerans för att rumsrenhet ska kunna skönjas.
  Trots allt är det människor som ska företräda partiprogram…

  Detta gäller oavsett partifärg.
  Att vår statsminister kletar nazi-stämpel på ett demokratiskt valt riksdagsparti är sannerligen värt att pröva inför KU. Frågan är dock om det går att uppbringa stöd för en prickning, det finns ju trots allt partikompisar som har sin ryggkliande uppgift.
  Det duger dock inte att i efterskott försöka förklara sig. En statsminister ska kunna hålla tungan i styr vid sådana tillfällen.

  Men samtidigt så kanske vi ändå får vara tacksamma för att den svenska partiledardebatten försöker tydliggöra sakpolitiska skillnader, och är långt ifrån den fördummande framtoning som presidentkandidatsdebatten i USA påvisar.

 • Hilda Lund

  Jeg synes ikke det er noe konstigt att stadig flere svensker røstar på Åkesson, sett utenfra for oss som ikke er svensker, så fremsto han som den eneste ”lederen” i debatten, en som ville ha konkrete forandringer i samfunnet, de andre hørtes ut som hvilke alminnelige kommunebyråkrater som helst. SD virker som de er i samme situasjon i det svenske politiske landskapet som Fremskrittspartiet var i sine første år i Norge.Det skulle ikke forundre meg det minste om de ender opp som et av de største partiene i Sverige.

 • Late hope

  Ja – Löfven är en kletare av rang. Ingen av de övriga småkletarna lyfte på ögonbrynen när den politiske gangstern i direktsänd TV kallade över 1 million SD-väljare för nazister. Min avsky för småkletarna är avgrundsdjup.

 • Stanley Östman

  det är väl inte mycket snyggare att uppträda med ”troll-signatur” och kalla någon för ”politisk gangster” & avsluta med avgrundsdjup avsky ?
  Det blir liksom en värre sandlåda, där moderatorn inte vet vems barn det är som uttrycker avsky…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?