Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

SVT barometer: Jordskredsseger för Åkesson i svensk partiledardebatt

jimmie_akesson

Vem folket anser vinner debatter, vare sig i amerikanska presidentvalet eller svenska politiska debatter är inte längre lätt att veta. Starkt ideologiskt (emellanåt ekonomiskt) styrda medier har inga problem att styra mätningar, publicera rubriker utifrån enskilda tyckare eller på annat sätt hårt vinkla verkligheten. Ett fenomen jag redan lyft fram i höstens presidentval, men som tycks tynga även svensk journalistik.

Det är bara att lägga pusslet kring vinklad media runt om i världen. Ett färskt exempel är hur brexit sidan låg under i mätningar ända fram till valresultatet stod klart. Ett annat när Aftonbladet nu rapporterar om partiledardebatten i helgen och utnämner Stefan Löfven till ’vinnare’.

Det var dåligt med medier som tillät allmänheten att rösta efter helgens partiledardebatt, men SVT som faktiskt stod för programmet, gjorde det.  Här är resultatet hittills (20161010):

jimmie_akesson_vann

SVT’s egen webbenkät talar sitt tydliga språk. Aftonbladets sitt. Vi kan spekulera i huruvida SD-sympatisörer är mer aktiva på nätet än andra partiers sympatisörer. Det finns dock inga belägg för att övriga partiers väljare och sympatisörer skulle vara internet-analfabeter och inte klara av ett enkelt klick med musen som både min sjuåriga son och sjuttiosexåriga mamma skulle klara av.

Både SVT och ’sju-klövern’ verkar inte ha lärt sig något alls sista decenniet. SVT placerar Åkesson i mitten och samtliga partier verkar mer angelägna att kasta lerpajer på Åkesson, än att diskutera sakpolitik. Genom detta barnsliga och omogna beteende bidrar de givetvis till att all fokus i debatten hamnar på SD’s politik, istället för den egna. Alliansen har givetvis även svårt att låtsas vara en opposition, när hela svenska folket vet att de när som helst skulle kunna fälla Löfven genom att lägga en gemensam budget. Det har i sig blivit ett skådespel svenska folket tycks ha genomskådat. SD kvarstår som enda oppositionspartiet i Sverige, vars medvind inte berörs av oavbrutna attacker från Stiftelsen Expo och dess undersåtar på Aftonbladet och i andra medier.

Nej, Löfven vann ingen debatt i helgen. Däremot drog Åkesson ner byxorna rejält på den nervösa statsministern när han synade hans kort i direktsändning. Åkesson har anledning att ryta till efter minst ett decennium av något som närmast liknar vuxenmobbning. Enligt Einstein är definitionen på galenskap att göra samma sak om och om igen, men förvänta sig ett annat resultat. Något både svenska journalister och partiledare, inklusive statsministern borde fundera över.

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Uppdatering 20161011: Debatten på YouTube har blockerats av SVT och vi hänvisar istället till SVT-play (se nedan länk). Klippet ersätts med intervjun med ’vinnaren’ efter debatten:

Relaterat:

Här är debatten för dig som vill se

Partiledardebatt: alla mot Åkesson

Aktion: Brännmärkning

Uppdatering kl 14:15 – Även sajten Nyheter24.se bekräftar ’jordskredssegern’ för Åkesson, samt Dagens Industri.

nyheter24_jimmie_vann

=>

Ämne: INRIKES, NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?