Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Trump eller Clinton: En geopolitisk analys

trump_clinton

Om mindre än fyra veckor är det tid för det mest omtalade amerikanska presidentvalet i historien – ett val där amerikaner måste välja mellan två kandidater som verkar som dom minst lämpliga kandidater någonsin i amerikansk historia. Denna korta artikel är ett försök på en analys av det som kanske kommer att vara den viktigaste skillnaden mellan dom två kandidaterna – den som handlar om kandidaternas geopolitik.

Amerikansk politik har historisk haft två olika geopolitiska ståndpunkter: världspolis eller isolationism. Den första handlar om at man är beredd att använda militär makt för att få inflytande i världen. Den andra handlar om att man instället tänker att USA först och främst bör ta hand om sina egna problem istället för att försöka lösa andras.

Historisk har det varit så att demokrater har varit världspoliser och republikaner har varit isolationister. Demokratiska presidenter har startat kriger, och republikanska presidenter har avslutat dom. Låt oss titta på några få exempel från 1945 tills idag:

 • Det var demokraten Truman som släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki – den enda världsledaren som har använt atombomber i krig. Det spekuleras i att han kanske sprängde bomberna för att skrämma Sovjet inför det kommande kalla kriget.
 • Det var demokraten Truman som startade Koreakriget. Det var republikanen Eisenhower som avslutade det.
 • Det var demokraten Kennedy som utplasserade raketer i Italien och Turkiet, något som skrämde sovjeterna att utplassera raketer på Kuba, som i sin tur nästan blev början på ett atomkrig mellan USA och Sovjet.
 • Det var demokraten Johnson som startade Vietnamkriget för att slåss mot kommunisterna. Republikanen Nixon avslutade det.
 • Det var demokraten Carter som levererade vapen till rebeller i Afghanistan för att slåss mot Sovjet. Dessa rebeller blev senare början till Taliban och Al Qaeda.
 • Det var republikanen Reagan som fick slut på det kalla kriget. Det var demokraten Obama som fick igång det kalla kriget igen.
 • Det var demokraten Clinton som bombade Kosovo och retade Ryssland, något som kanske var första steget mot det fiendskap som man nu kan se mellan Ryssland och USA.
 • Demokraten Obama har startat det kalla kriget igen med Ryssland, skrämt kineserna att expandera i Sydkinesiska havet, bombat Libyen, och skapat förödelse i Mellanöstern genom att stödja rebeller och terrorister i Syrien. Dom fyra första åren fick han hjälp av utrikesminister Hillary Clinton i sin gärning.

Varenda demokratisk president sedan andra världskriget har antingen startat minst ett krig eller fört USA väldigt nära ett atomkrig med Sovjet/Ryssland. Republikanska presidenter har ofta skapat fred. Det stora undantaget bland republikaner var George Bush Jr., som startade två krig efter den mest fruktansvärda attacken mot sivila amerikaner i historien.

När man läser svenska nyheter, får man som oftast inte med sig att Trump på vissa områden kan kallas för isolationist, medan Clinton är den typiske världspolisen. Eftersom svenska medier och politiker ofta har kritiserat USA för deras världspolis-politik, borde man kanske förvänta sig att Sverige borde stödja Trumps kandidatur. Men ändå är det så att dom allra flesta svenska medier och politiker faktisk föredrar världspolisen Clinton.

Nu när valet snart står för dörren, ser jag tre möjliga scenarios för tiden efter valet:

 1. Obama sitter kvar som president

President Barack Obama har nyligen börjat att prata om att införa en no-fly-zone över Syrien. Som alla vet, flyger det idag ryska flygplan över landet. Om Obama inför en sådan zon, kommer amerikanska och ryska flygplan att vara i krig med varann för första gången i historien. Så som situationen ser ut idag, är det fullt möjligt att detta kan ske inom dom närmaste veckorna eller månaderna.

Om Obama är galen nog att börja tredje världskriget för att få bort diktatorn Assad från Syrien, samtidigt som USA är närt allierade med andra diktatorer, och samtidigt som hans tidigare utrikesminister mottog miljontals dollar i mutor från olika diktatorer världen över, då är han förmodligen också galen nog att utlysa undantagstillstånd och antingen bli sittande som amerikansk president även efter 20 januari nästa år, eller att överlåta Vita huset till vicepresident Joe Biden.

 1. Clinton blir president

Alternativ två är att Obama lugnar ner sig och Clinton vinner valet, antingen genom att hon faktisk får flest röster, eller genom dirty tricks, så som hon vann nominationskampen över Bernie Sanders.

Cinton har redan berättat att som president kommer hon att räkna cyberattacker som ”varje annan attack. Vi kommer att vara redo med allvarliga politiska, ekonomiska och militära svar,” sade Clinton den 31 augusti i år.

I klarspråk betyder det att om det kommer en cyberattack mot USA, och om Clinton anser att det finns bevis för att Ryssland ligger bakom attacken, så är hon redo att gå till militär attack mot Ryssland. Det blir väldigt svårt att undgå tredje världkriget med en sådan president vid rodret i Washington.

Det faktum att Hillary Clinton är den enda First Lady i amerikansk historia som någonsin har orsakat skandaler i Vita huset – så som Travelgate och Filegate – plus massor av andra skandaler som har följt henne genom åren, signaliserar att hon är en konfronterande kvinna som ofta skapar problem om hon anser att någon annan står i vägen för henne.

 1. Trump tar över

Alternativ tre är att Trump på något outgrundligt sätt vinner valet, och att Obama faktisk tillåter honom att ta över jobbet i januari nästa år.

I förhållandet till Ryssland är Trump en isolationist. Han har sagt att han kommer att göra business med Putin. Det kan vara så att det redan är för sent i januari, men om kriget inte ännu har börjat, så är det fullt möjligt att Trump faktisk kan komma på en lösning för att undgå krig med Ryssland.

På samma sätt som många andra kristna, så tycker jag att mycket av det som Trump har sagt låter förfärligt. Jag skulle definitivt inte vilja ha Trump som pastor. Men samtidigt så tror jag att på det politiska planet så kan Trump vara den enda möjligheten för världen att undgå ett tredje världskrig mellan Ryssland och USA, och av den orsakens skull så föredrar jag Trump som president gentemot dom andra alternativen som finns.

Många i väst säger idag att USA behöver en president som kan stå upp emot Putin. Jag säger att USA behöver en president som kan stifta fred med Putin. Vi behöver fred, inte konfrontation.

Oavsett vad som händer, tror jag att framtiden kommer att visa världen att man inte kan sätta sin tillit till människor. Alla falska avguder kommer att falla. På samma sätt som Gud dömde Egyptens avgudar i dom 10 plågorna, så kommer Gud att avslöja alla världens avgudar inom när framtid. Världen kommer att förstå att varken Obama, FN, NATO eller EU kan ge världen fred. Det är det bara Fridsfursten Jesus som kan.

”Jag kommer snart.” Amen, kom Herre Jesus!

Låt oss alla omvända oss från vår synd, för himmelriket är nära.

Jon Andersen

 

=>

Ämne: Gästblogg, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?