Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Trump eller Clinton: En geopolitisk analys

trump_clinton

Om mindre än fyra veckor är det tid för det mest omtalade amerikanska presidentvalet i historien – ett val där amerikaner måste välja mellan två kandidater som verkar som dom minst lämpliga kandidater någonsin i amerikansk historia. Denna korta artikel är ett försök på en analys av det som kanske kommer att vara den viktigaste skillnaden mellan dom två kandidaterna – den som handlar om kandidaternas geopolitik.

Amerikansk politik har historisk haft två olika geopolitiska ståndpunkter: världspolis eller isolationism. Den första handlar om at man är beredd att använda militär makt för att få inflytande i världen. Den andra handlar om att man instället tänker att USA först och främst bör ta hand om sina egna problem istället för att försöka lösa andras.

Historisk har det varit så att demokrater har varit världspoliser och republikaner har varit isolationister. Demokratiska presidenter har startat kriger, och republikanska presidenter har avslutat dom. Låt oss titta på några få exempel från 1945 tills idag:

 • Det var demokraten Truman som släppte atombomberna över Hiroshima och Nagasaki – den enda världsledaren som har använt atombomber i krig. Det spekuleras i att han kanske sprängde bomberna för att skrämma Sovjet inför det kommande kalla kriget.
 • Det var demokraten Truman som startade Koreakriget. Det var republikanen Eisenhower som avslutade det.
 • Det var demokraten Kennedy som utplasserade raketer i Italien och Turkiet, något som skrämde sovjeterna att utplassera raketer på Kuba, som i sin tur nästan blev början på ett atomkrig mellan USA och Sovjet.
 • Det var demokraten Johnson som startade Vietnamkriget för att slåss mot kommunisterna. Republikanen Nixon avslutade det.
 • Det var demokraten Carter som levererade vapen till rebeller i Afghanistan för att slåss mot Sovjet. Dessa rebeller blev senare början till Taliban och Al Qaeda.
 • Det var republikanen Reagan som fick slut på det kalla kriget. Det var demokraten Obama som fick igång det kalla kriget igen.
 • Det var demokraten Clinton som bombade Kosovo och retade Ryssland, något som kanske var första steget mot det fiendskap som man nu kan se mellan Ryssland och USA.
 • Demokraten Obama har startat det kalla kriget igen med Ryssland, skrämt kineserna att expandera i Sydkinesiska havet, bombat Libyen, och skapat förödelse i Mellanöstern genom att stödja rebeller och terrorister i Syrien. Dom fyra första åren fick han hjälp av utrikesminister Hillary Clinton i sin gärning.

Varenda demokratisk president sedan andra världskriget har antingen startat minst ett krig eller fört USA väldigt nära ett atomkrig med Sovjet/Ryssland. Republikanska presidenter har ofta skapat fred. Det stora undantaget bland republikaner var George Bush Jr., som startade två krig efter den mest fruktansvärda attacken mot sivila amerikaner i historien.

När man läser svenska nyheter, får man som oftast inte med sig att Trump på vissa områden kan kallas för isolationist, medan Clinton är den typiske världspolisen. Eftersom svenska medier och politiker ofta har kritiserat USA för deras världspolis-politik, borde man kanske förvänta sig att Sverige borde stödja Trumps kandidatur. Men ändå är det så att dom allra flesta svenska medier och politiker faktisk föredrar världspolisen Clinton.

Nu när valet snart står för dörren, ser jag tre möjliga scenarios för tiden efter valet:

 1. Obama sitter kvar som president

President Barack Obama har nyligen börjat att prata om att införa en no-fly-zone över Syrien. Som alla vet, flyger det idag ryska flygplan över landet. Om Obama inför en sådan zon, kommer amerikanska och ryska flygplan att vara i krig med varann för första gången i historien. Så som situationen ser ut idag, är det fullt möjligt att detta kan ske inom dom närmaste veckorna eller månaderna.

Om Obama är galen nog att börja tredje världskriget för att få bort diktatorn Assad från Syrien, samtidigt som USA är närt allierade med andra diktatorer, och samtidigt som hans tidigare utrikesminister mottog miljontals dollar i mutor från olika diktatorer världen över, då är han förmodligen också galen nog att utlysa undantagstillstånd och antingen bli sittande som amerikansk president även efter 20 januari nästa år, eller att överlåta Vita huset till vicepresident Joe Biden.

 1. Clinton blir president

Alternativ två är att Obama lugnar ner sig och Clinton vinner valet, antingen genom att hon faktisk får flest röster, eller genom dirty tricks, så som hon vann nominationskampen över Bernie Sanders.

Cinton har redan berättat att som president kommer hon att räkna cyberattacker som ”varje annan attack. Vi kommer att vara redo med allvarliga politiska, ekonomiska och militära svar,” sade Clinton den 31 augusti i år.

I klarspråk betyder det att om det kommer en cyberattack mot USA, och om Clinton anser att det finns bevis för att Ryssland ligger bakom attacken, så är hon redo att gå till militär attack mot Ryssland. Det blir väldigt svårt att undgå tredje världkriget med en sådan president vid rodret i Washington.

Det faktum att Hillary Clinton är den enda First Lady i amerikansk historia som någonsin har orsakat skandaler i Vita huset – så som Travelgate och Filegate – plus massor av andra skandaler som har följt henne genom åren, signaliserar att hon är en konfronterande kvinna som ofta skapar problem om hon anser att någon annan står i vägen för henne.

 1. Trump tar över

Alternativ tre är att Trump på något outgrundligt sätt vinner valet, och att Obama faktisk tillåter honom att ta över jobbet i januari nästa år.

I förhållandet till Ryssland är Trump en isolationist. Han har sagt att han kommer att göra business med Putin. Det kan vara så att det redan är för sent i januari, men om kriget inte ännu har börjat, så är det fullt möjligt att Trump faktisk kan komma på en lösning för att undgå krig med Ryssland.

På samma sätt som många andra kristna, så tycker jag att mycket av det som Trump har sagt låter förfärligt. Jag skulle definitivt inte vilja ha Trump som pastor. Men samtidigt så tror jag att på det politiska planet så kan Trump vara den enda möjligheten för världen att undgå ett tredje världskrig mellan Ryssland och USA, och av den orsakens skull så föredrar jag Trump som president gentemot dom andra alternativen som finns.

Många i väst säger idag att USA behöver en president som kan stå upp emot Putin. Jag säger att USA behöver en president som kan stifta fred med Putin. Vi behöver fred, inte konfrontation.

Oavsett vad som händer, tror jag att framtiden kommer att visa världen att man inte kan sätta sin tillit till människor. Alla falska avguder kommer att falla. På samma sätt som Gud dömde Egyptens avgudar i dom 10 plågorna, så kommer Gud att avslöja alla världens avgudar inom när framtid. Världen kommer att förstå att varken Obama, FN, NATO eller EU kan ge världen fred. Det är det bara Fridsfursten Jesus som kan.

”Jag kommer snart.” Amen, kom Herre Jesus!

Låt oss alla omvända oss från vår synd, för himmelriket är nära.

Jon Andersen

 

=>

Ämne: Gästblogg, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

Nyckelord: , , , ,

 • Janne Olofsson

  Demokrater är också oftast för FN ”fred och säkerhet” i världen och två-statslösning. Flera av de ledande politikerna är katoliker utbildade på Jesuitiinstitutioner/universitet. Det är skillnad på Jesus och Jesuit. Nuvarande exempel är John Kerry, Joe Biden, Nancy Pelosi, John Bohner och Hillarys vice presidentkandidat Tim Kaine.

 • Jon Andersen

  Jag borde kanske ha skrivit ”säkerhetspolitik” och inte ”geopolitik.”

 • XIIkobolt

  Om trump förlorar så står nog en revolution i usa farligt överhängande.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ’Vi’ har att välja mellan en vulgär, rå Trump eller notorisk lögnare och marionettdocka till neokommunisten George Soros (som även sponsrat Stiftelsen Expo här i Sverige, som i sin tur har stort inflytande över flera medier). Allt bekräftat av epostläckor….

  http://youtu.be/47f5SG7eQgE

 • MyTwoCents – aletheia.se

  USA är inne i slutfasen av sitt lågintensiva krig med Ryssland. Vinner Hillary kommer hon hämnas alla epostläckor och Putins skyddande av Assad i Syrien. Om nu inte Obama gör det redan i vinter. Det som borde vara stora nyheten denna vecka är inte vad Trump sa i en buss för 11 år sedan, utan att Globalisterna sätter hennes agenda så i detalj. Makalöst….

 • Janne olofsson

  Alt 4 I värsta fall kommer Bill Clinton ur sängkammaren och blir president. Feast of Trump-ets lär det inte bli i vinter, fast han säkert vinner. Vad har Hillary att komma med rent politiskt i den här kampanjen? Huma Abedin och drönare över Benghazi Libyen? Haha

 • Janne Olofsson

  The Beast – vilddjuret

  Rev 13:3-4 And I saw one of his heads as it were wounded to death; and his deadly wound was healed: and all the world wondered after the beast. And they worshipped the dragon which gave power unto the beast: and they worshipped the beast, saying, Who is like unto the beast? who is able to make war with him?

  Kjell en fråga: Hela världen följer efter vilddjuret, vem kan kriga mot det – och det är

  Donald Trump?

  media gör inte annat än smutskastar Trump. Påven Francis däremot följer alla efter och hyllar i nästan bibliska proportioner.

  Tekniskt kan ingen kriga mot ”Världsimperiet” – när det kommer. Alla är för det, och resten kan dra.

  (Jag är ingen anhängare av vare sig Hillbilly eller Trumpet).

  Jag tror du är ute och cyklar i din kommentar. Trump är en biblisk figur? Tror du överdriver å det grövsta.

 • Ja, vi får väl se. Vi lever i en tid när demagoger, med tvivelaktig karaktär, lyckas få majoritet i val som hålls enligt ”demokratiska principer”.

  Demokratin kan inte annat än att förinta sig själv. Dialektik är inte en metod till förbättring. Det kokar överallt. Fast det har det ju gjort även tidigare.

  En lättsammare gammal not från Kingston Trio: https://www.youtube.com/watch?v=L8-BI89mb9A

  Jag vet att de flesta bryr sig mer om ekonomin, men ekonomins krash (när, inte om, den kommer) är ju inte roten till problemet utan bara ett av symptomen.

  Roten kan vi se om vi läser första Johannesbrevets andra och tredje kapitel. Det kommer att finnas maktfigurer som accepteras fastän man vet att de är korrupta och odugliga, bara för att de levererar något man vill ha.

  Vi ser just detta ske runt om i världen.

  Tvivlar du även på att Trump kommer att ställa till globalt kaos om han vinner?

  /Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kors i taket. En balanserad minidokumentär om Trumps väljare i USA: https://next-video.ft.com/v2/34/47628783001/201610/3078/47628783001_5171120038001_5171105407001.mp4

 • Lars Wärn

  Läste en artikel häromdagen:

  http://www.branschaktuellt.se/nyheter/senaste-nytt/264-affaer-karriaer/4919-trumpvinst-skulle-sla-hart-mot-sverige

  Tänker inte fokusera på Trump, det är det alldeles för många som gör. Andreas Hatzigeorgiou bäddar in en gammal lögn i sitt uttalande:

  ”- Flera svenska regioner har USA som sin viktigaste handelspartner utanför EU.”

  Man skulle utifrån den meningen kunna få för sig att EU-länderna är Sveriges viktigaste handelspartner vad gäller svensk export, men så är inte fallet. Det handlar om en marknadsliberal lögn de nyliberala högerradikalerna har basunerat ut i över 30 år. Det är på detta vis det i själva verket ligger till:

  http://cornucopia.cornubot.se/2012/07/sverige-har-haft-negativ-handelsbalans.html

  Sverige är en viktig marknad för övriga EU-länder. Omvänt förlorar Sverige stora pengar på de handelshinder EU satt upp mot övriga världen och på det handelskrig EU bedriver mot Ryssland sedan några år.

 • Lars Wärn

  http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/866522-kvinna-anmalde-donald-trump-for-valdtakt-hotades-till-livet

  Är det förenligt med ”kristet lärjungaskap” att hylla en sådan? Ja, i en nation där 4 000 kristna präster befunnits vara pedofiler och gjort sig skyldiga till övergrepp på 13 000 barn, kan man utgå från att folket inte är så mycket bättre. Så, i USA är sådant Trump sysslar med tydligen en del av det ”kristna lärjungaskapet”. En nation får de ledare de förtjänar.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sexuella_%C3%B6vergrepp_inom_romersk-katolska_kyrkan

 • Lars Wärn

  ”Det var demokraten Truman som startade Koreakriget. Det var republikanen Eisenhower som avslutade det.”

  Det var demokraten Roosevelt som gjorde den mest betydande och troligen avgörande insatsen för att avsluta det värsta världskriget världen genomlevt hitintills. Vilka som fick i gång kriget är oklart. Många skyller på Hitler som den enda faktorn men många trådar löper till industrin och storfinansen i USA. Vilka som drar i trådarna där är väl känt.

  Ofta får demokratiska presidenter försöka avsluta en massa elände republikaner ställt till. Ett elände Obama haft efter Bush många uppstartade krig och hemliga operationer med CIA runt om i världen. Obama är den bäste presidenten sedan Roosevelt. Han kunde gott få fortsätta en period till. Eller lämna över till Bernie Sanders.

  ”Det var demokraten Obama som fick igång det kalla kriget igen.”

  Det är absolut inte sant. Det var Gorbatjov som lyckades övertyga Reagan om nedrustning under deras möte på Island. Därefter har krigshetsarna i NATO och EU lyckats starta upp ett nytt kallt krig som nu riskerar att övergå i ett ”varmt”.

  Det är EU-imperiets behov av att utbreda sig och behärska världen som oroar det alltmer trängda Moder Ryssland och får nationen att stärka sitt gränsförsvar trots knappa resurser. Den västerländska imperialismen är omättlig och NATO är en villigt krigsmaskin i åt EU.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Partnership

 • Lars Wärn

  Antikrist, om man gör begreppet liktydigt med ”det första vilddjuret”, framträder i Europa – inte i USA 🙂

  Det är således inte Obama, Clinton eller Trump som är de kristnas länge efterlängtade ”Antikrist”. Ej heller Putin, är det bäst att tillägga.

 • Lars Wärn

  ”Jag tror du är ute och cyklar i din kommentar. Trump är en biblisk figur?”

  Jag klarar inte att ens höra Trumps hemska röst. Han ger associationer till Upp kap 13 och ”det andra vilddjuret”. När man ser de falska pastorerna i USA lägga händerna på den då tillfälligt skenfromme Trump blir bilden av denne man än mer tydlig:

  ”Och jag såg ett annat vilddjur stiga upp ur jorden; det hade två horn, lika ett lamms, och det talade såsom en drake.”

  Nu tror jag absolut inte att Trump skulle kunna vara ”det andra vilddjuret”. Den mannen uppträder i Mellanöstern under religiös täckmantel och med ett attraktivt budskap till främst muslimer men även till judar och kristna. Dock anser jag att Trump har ”röst som en drake”.

 • Jesu samtida eskatologer visste precis hur profetiorna skulle tydas (trodde de) och därför kände de inte igen honom.

  Ändetidens profetior serveras med instruktionen: ”När ni ser”. De är inte avsedda att användas till att konstruera förutfattade meningar.

  De som är säkrast på framtidens händelser missar vanligtvis just de trendbrott som profetiorna varnar för.

  Det som sker i världen kan liknas vid en antikristlig tsunami och de som, likasom du, är tvärsäkra på framtiden tycks inte kunna se det.

  /Kjell

 • Lars Wärn

  Du har skrivit liknande förr och det är lika inaktuellt idag som då. Daniels profetior m f l ger mig orientering i den ”tsunamin” på ett sätt som ignoranter aldrig kan få.

  Har du varit i en fysisk tsunami förresten? Det har jag.

  Får återigen lämna ett veckans boktips. Att förstå profetiorna är livsviktigt. De många som svamlar fritt är livsfarliga för sig själv och sin omgivning.

  http://eldsflamman.se/daniels-profetior-och-var-tid-folke-thorell___pid2677.html

 • Ja vi säger väl så då!

  /Kjell

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?