Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Pengapredikanten som hotar med helvete och död

nrk-framsida

Skärmdump NRK

”Snåla folk kommer inte till himlen. Det är garanterat! De går till helvetet!”[1]

Dessa ord kommer från Jan Hanvold i Norge. Hanvold är framgångspredikanten som startade TV Visjon Norge, en kristen tv-kanal som sänder 24 timmar i dygnet och som lägger väsentlig vikt på att be tittarna om pengar till verksamheten. Vem vill väl hamna i helvetet för att man inte gav till ’Guds verk’?

NRK Brennpunkts granskning av Visjon Norge

I vårt grannland Norge pågår det för tiden en rejäl debatt kring Jan Hanvold och hans metoder att driva kristen tv. NRK Brennpunkt (Norges motsvarighet till SVT Uppdrag Granskning) har gjort ett grundligt arbete där de granskat Hanvold och hans framgångssaga TV Visjon Norge. Detta är givetvis inget som Hanvold och hans allierade överhuvudtaget gillar, och de går till kraftigt motangrepp i olika medier.

Vad är det då NRK Brennpunkt har avslöjat som genererar Hanvold och Visjons Norges vänner att agera som om ett krig startats, och där det verkar som om alla medel är tillåtna för att försvara ledaren och hans verk?

Kort berättat har Visjon Norge de senaste 15 åren samlat in över en miljard(!) kronor från givare. Det kostar att driva med tv, men det är inte detta kritiken har handlat om. Hanvold har ett antal företag i Visjon Norge-koncernen som han äger privat och som han även tjänar pengar på. Att tjäna pengar är varken synd eller fel, men när det handlar om pengar som samlats in av människor som tror de ger till Herren, ställer sig saken annorlunda. Detta skriver NRK Brennpunkt om de olika företagen Hanvold har:

”Men flera av Hanvolds privata företag säljer även tjänster till Visjon Norge – där alltså Hanvold är både grundare, ansvarig redaktör och styrelseledare. Det betyder att företagen Tv-pastorn äger privat, även tjänar på de många hundra miljoner av inkomster i form av gåvor som strömmar genom Visjon Norge-systemet.

Jan Hanvold själv sitter på flera stolar när pengarna skall fördelas. NRK Brennpunkt har tillgång till flera arbetsavtal som Hanvold har ingått mellan sig själv och Visjon Norge. Här har Hanvold inte bara undertecknat som arbetsgivare, men även som arbetstagare och löntagare.”[2]*

Hanvold förhandlade med sig själv

Läser man vidare och ser dokumentären, framkommer det flera exempel på saker där Hanvold genom sin position berikar sig och sina företag med givarnas pengar. Om man signerar dokument där den enda förhandlingspartnern är en själv, är det så oetiskt det bara kan bli och i allra högsta grad jäv. Detta verkar inte Hanvold överhuvudtaget begripa utan går till våldsam attack mot alla som kritiserar honom och hans metoder. Man riskerar i alla fall ingen strejk när man förhandlar med sig själv som motpart.

Att insamlade medel går till Hanvolds privata företag verkar besvära inte honom över huvud taget. Han vill inte ens försöka förstå dilemmat verkar det som. Saklig information och kritik verkar inte heller hindra hans sympatisörer från att ge. Tvärtom kan det verka som sådana här angrepp mot Hanvold och Visjon Norge gör att givarna ger mer pengar. Man ser på det som ett angrepp på ’Guds verk’ och ’Guds smorde’.  Fienderna, det vill säga journalister och kritiker, är som regel vänsterorienterade och politiskt korrekta som hatar Gud och kristendomen, menar man.

När jag har läst igenom många kommentarer i sociala medier kan jag inte låta bli att förundras över den fundamentalistiska och sekteristiska tankegången bland Jan Hanvolds sympatisörer. Det är en fruktansvärd retorik till tider, och man är inte rädd för att ta i bruk meningar som att Gud straffar de som rör vid Herrens smorde, alltså Jan Hanvold. Huvudpersonen själv har i många år raljerat och hängt ut de som står för något annat än honom, så att en lags våldsretorik sprider sig till hans anhängare är på sätt och vis inte konstigt.

hanvold-tapere

Bildkälla: https://www.facebook.com/antivisjon/photos/

”…Judas gick bort och hängde sig.”

I en e-post som NRK fått tillgång till efter publiceringen av programmet, skriver Hanvold till sina anställda om hur det finns ’Judas-personer’ i staben som försett NRK med information. Han beskriver därefter att Judas gick bort och hängde sig och att de som svikit Visjon Norge kommer straffas av Herren[3]:

”Tisdag sänder Brennpunkt parodin av mig och Visjon Norge din arbetsplats, som hånas och bespottat. Därför att de ljög, och sa att de skulle göra en dokumentär om kristenheten utanför den norske kirke. Detta var överhuvudtaget inte deras intention, men att göra en parodi och hänga ut mig. Med god hjälp från Judaser som har varit i staben. Som har stulit och kopierat kontrakt, som getts vidare till Nrk. Detta är ju dumt , men bara för att påminna att Judas gick bort och hängde sig själv. Vill också den eller de som gjort detta, få sin förtjänta lön från Herren, för sitt svik mot Visjon Norge.”**

e-post-judas-nrk

Bildkälla: NRK

Det är flera som reagerat med förskräckelse över den vålds- och självmordsretorik som ledaren för Visjon Norge ger uttryck för i sin e-post till sina anställda. Att antyda att de som varslade NRK borde ta livet av sig eller att de kommer straffas med döden av Herren, är milt sagt fruktansvärt grovt och så vansinnigt förkastligt att man skulle tro att Visjon Norges vänner vaknade upp ur sin dvala och slutade stödja sådana galenskaper. Tyvärr är det snarare tvärtom och Hanvold ger sig inte med detta heller.

Saklig kritik fick Hanvold att se rött

När den kristna tidningen Dagen i Norge tar upp denna e-posten i en artikel, svartnar det för Hanvold som sjunker ännu lägre än tidigare. Dagens chefredaktör, Vebjörn Selbekk skriver bland annat i sin ledarartikel angående Hanvolds Judasretorik:

”Detta är helt enkelt hemskt att läsa. Här håller Jag Hanvold på att korsa en gräns vi tidigare inte kan se att han gått över tidigare. Våldsgränsen. Han skriver om självmord. Så överlåter han till mottagaren att dra sina egna slutsatser.

Uppmanar han den påstådda varslaren i TV Visjon Norge att ta sitt eget liv? Eller är det kanske Gud som skall ta livet av ”svikaren”? I alla fall skall personen ifråga få sitt förtjänta straff från Herren. Vänlig hälsning pastor Jag Hanvold.”[4]*

Det här blev helt enkelt för mycket för Hanvold som i en statusuppdatering på Facebook[5] tar till mycket ofina metoder i sitt svar till Dagens redaktör, ett svar som präglas av etnokritiska undertoner där han drar Selbekks mor ner i :

”Selbekk är ju tysk, och har rötterna i DDR. Där angav de varandra. Och Selbekk opererar i känd Stati stil, när han kallar stöld av dokument att varsla. Det var precis detta även Stasi höll på med. Detta är tacken man får från en broder, som en man stått upp för, när det har stormat. Men som säljer sin broder och vän för presstödet. Då kan du skriva om Jan, Jesus och Judas. Må Gud välsigna er egen rättfärdighet, o alla mobbe journalister i Dagen. Jag ber för er, att Gud må se i nåd till er.”[5]**

En kristen ledare som tyr till sådana här metoder när han ställs inför saklig kritik bör inte vara i en ledarposition överhuvudtaget, om jag får säga min personliga åsikt. Ledare som har behov av att trycka ner andra, hota med död och förbannelse och som i många avseenden levererar budskap till sina fiender som präglas av förakt och hat, bör avsättas omgående. Selbekk svarade på ett fint och sakligt sätt på Hanvolds påhopp:

”Jag tycker det blir lite krävande när Jan Hanvold drar fram min mors flyktingbakgrund från DDR. De flydde från Stasi med en betydlig risk och samarbetade givetvis inte med dem. Jag är stolt över min mamma och ledsen för att Hanvold drar min familjebakgrund ner i gyttjan. Jag förstår att situationen är utmanande för honom efter Brennpunkt-dokumentären. Men han kan inte kalla någon för Judas och hota dem med självmord och Guds dom. Det tror jag han egentligen vet själv också. Han borde försöka ta till sig det jag skriver i min ledare istället för att skälla ut mig. Jag önskar honom inget ont.”[6]

Vad pågår egentligen i norsk karismatisk kristenhet?

Jag bestämde mig medan jag skrev denna artikel för att kontakta Vebjørn Selbekk just för att ställa några frågor till honom kring det som kommit fram i och efter denna dokumentär. Ju mer jag läst och sett reaktionerna hos både de involverade parter, men också de som stödjer Jan Hanvold och Visjon Norge, ju mer absurt tycker jag detta verkar. För mig som varit en del av sektliknande sammanhang och känner till sektmekanismer, måste jag säga att sektvarningen ligger mycket nära beträffande Jan Hanvold.

Hur kan det gå så långt att en kristen ledare i Visjon Norge hotar med självmord och hänger ut sina kritiker på ett fasansfullt sätt utan att någon griper in? Hanvold har ju hållit på med denna form av retorik i flera år.

Här är en liten del av mitt samtal med norska Dagens chefredaktör:

När jag som svensk har följt debatten i Norge efter Brennpunkt-dokumentären, undrar jag hur en kristen ledare som Hanvold har kunnat hålla på så länge.

12366346_10205897525739659_8818779152099645634_n

Vebjørn Selbekk. Foto: Selbekks Facebook

– Det är skillnad på det kristna landskapet i Norge jämfört med det svenska, något man måste komma ihåg när man följer debatten just nu. I Sverige är man nog mer politiskt korrekt än vad vi är i Norge, och här ligger en del av förklaringen.

Har Hanvolds attack mot din familjs flyktingbakgrund påverkat dig personligen?

– Nej. Jag har varit med om ganska mycket tidigare, så detta går inte in på mig. Med det sagt tycker jag att jag bör kunna ta upp kritikvärdiga förhållanden utan att Hanvold skall använda min etniska bakgrund mot mig.

Jag har ju erfarenhet från Levende Ord i Bergen där vi hade en stark ledare som liksom Hanvold kunde säga kontroversiella saker, men som vi då uppfattade som modigt och radikalt. Tror du att det finns ett vakuum efter att Levende Ord och Enevald Flåten försvann?

– Jo, jag tror det kan finnas ett visst vakuum som gör att folk dras till Hanvold och Visjon Norge. Många kristna i vårt land ser upp till orädda ledare som vågar tala rakt på sak och som i deras ögon står upp för en sann bibelsyn och talar emot etablissemanget. Hanvold gör detta och det gör nog att många ser mellan fingrarna när han gör övertramp.

Borde inte kristna ledare i Norge reagerat mot Hanvold tidigare?

– Jag kan tycka att de som är hans vänner och som innehar en eller annan ledarposition borde kunna säga till honom i de fall det finns kritik som är berättigad. Det förvånar mig lite att de stället okritiskt stöder Hanvold och således bidrar till en ökad polarisering. De borde kunna säga åt honom att det inte är ok att i en e-post hota med självmord för att någon har varslat om oegentligheter.

Vänstervridna som hatar kristna

För Hanvold och hans likasinnade är kritiken synonymt med förföljelse och de som kritiserar är vänstervridna som hatar Jesus. Så enkel är hans tankegång. Det är vi mot dem och vi har rätt. Retoriken är ofta hård och dömande på ett sätt som de flesta normala kristna vänder sig emot, men de konservativa troende i Norge gillar ledare som vågar sticka ut hakan och som inte är rädd för att ge det politiska eller kyrkliga etablissemanget en smäll på käften.

Nu är det Jan Hanvold som fått en käftsmäll, och frågan är hur han reser sig? Hittills gör han det genom att skylla på alla andra och slår omkring sig till vänster och höger utan någon som helst form för självinsikt.

Visjon Norge ligger i mina ögon väldigt nära att kunna kallas sekt, även om jag är medveten om de kulturella skillnader som finns mellan våra folk. Jag bodde 19 år i Norge och var en del av trosrörelsen där, så jag menar mig känna till tankegången bland de olika kristna. Oavsett skillnader måste vi kunna peka på kritikvärdiga förhållanden och en obiblisk och okristen ledarstil som inte hör hemma någonstans. Det är inte ok att sprida förakt och hat eller att berika sig på gåvor som i en del fall getts av fattiga pensionärer som tror de ger till Herren. Herren behöver inga pengar. Så enkelt är det. Att det kostar att driva TV förstår alla, men då skall pengarna hanteras med största möjliga varsamhet så att det inte uppstår tvivel kring hur mottagaren använder gåvorna.

Visjon Norge och Jan Hanvold har enligt de uppgifter som framkommit hanterat insamlade medel på ett sätt som ifrågasätter deras moral och etik. Som kristen pastor, församling och tv-station får det inte förekomma tvivel kring förtroendet på detta området. Man får helt enkelt inte berika sig själv på insamlade medel eller använda pengarna till andra ändamål än det som angetts. Punkt.

Aletheia har sökt Jan Hanvold för en kommentar.

profil-ag-nice-kopia

Andréas Glandberger

Källor och relevant information
[1] https://www.youtube.com/watch?v=E3U0Pn29pa8
[2] NRK Brennpunkt – Pengepredikanten
[3] Jan Hanvold: ”NRK har fått hjelp av judaser i staben”
[4] Vebjørn Selbekks ledarartikel – Jan, Judas og Jesus
[5] https://www.facebook.com/JanHanvold/posts/1160733250680027
[6] https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10208070209295390&id=1304270766

http://www.dagen.no/Nyheter/pengeinnsamling/Hanvold-kan-bli-svartelistet-404360
Vebjørn Selbekk

SVT Riket – Om kanal 10

VG – Om å stjele fra Gud

Jan Hanvold binder Mammons demoner och blir full i anden

Hanvold säger sig ha mordhotats

Økonomi i kristne organisasjoner – dagen.no
Hanvolds svar – dagen.no

Vägrar svara angående Judas-eposten

Judas-anklage kan være lovbrudd

Enveiskjøring i Calmeyergaten

Visjon Norge og NRK Brennpunkt

– Vil ikke kritisere Hanvold

Brennpunkts beste seertall på halvannet år

Jan, Judas og Jesus Donald Trump som avgud

– Hanvold er Norges svar på Donald Trump

NRK slår tilbake

Nye anklager mot Hanvold

Lojaliteten satt på prøve Rammet av falske tiggerbrev

*Översatt från norska av Andréas Glandberger.
** Översatt med de grammatiska fel som förekommer i Hanvolds e-post och Facebook.

=>

Ämne: Mediebevakning, NYHETER, OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , ,

 • Det är som jag sagt tidigare att kristna är de mest lättlurade människor som finns. Kanske Hanvold blir katolik han också sedan han fått ihop tillräckligt med pengar.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nja, det är nog ingen större risk. Men den karismatiska världen har ett och annat att lära sig v.g. öppenhet och transparens vad gäller ekonomi i helgade hyddor….

 • För nån vecka sen fick vi i vår församling besök av två representanter från Vision Sverige. Jag ställde då frågan till dom. Vem eller vilka är de som står bakom den här satsningen och den här Tv-kanalen? Till svar fick jag att det inte var nån enskild person som stod eller står som ägare till den, utan att det var flertal frikyrkoförsamlingar som stod som ägare. Det var det svar jag fick av dom. Men om jag har förstått saken rätt är det att inte vara helt i överensstämmelse med vad som faktiskt är sant? För inte ett ord nämndes om Jan Hanvold, inte under hela frågestunden. Rätta mig gärna om jag har missförstått det hela.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tony: Det förefaller inte stämma. Även om det skulle vara så att själva huvudbolaget har delägare (typ någon frikyrka), så lyfter norsk television fram ett gemensamt problem med kristen TV (både Vision Norge och Kanal 10 här i Sverige, fast kanal 10 inte nämns) – D.v.s. en myriad av bolag runt omkring grundarna, vars kopplingar gör respektive TV-chefer jäviga. När man börjar bolla gåvomedel mellan olika bolag blir det ofta grötigt och snurrigt.

  I Sverige finns två kristna kanaler, vars ledarskapsstruktur jag personligen har förtroende för. Tyvärr är båda endast webb-baserade, men ändå. Det gäller finska http://www.himlentv7.se/ och svenska http://tv2020.se/. Båda har sin ekonomi i ordning vad jag kan se. Sistnämnda har en bred styrelse, ett uttalat mål att inte tjata om pengar, samt undvika att ’konkurrera med’ kyrkor genom att sända en massa gudstjänster. Exempelvis tv2020 tillämpar en frivillig kristen ’tv-licens’ om någon hundring i månaden för de som vill stötta, vilket är en bra idé.

 • Kan här nämna att det följde inga följdfrågor på den fråga jag ställde, det verkade som att alla som fanns på plats var nöjda med det svar som gavs. Känns mer och mer märkligare detta.

 • AllvarligtTalat

  Någon som såg det ekumenika mötet avslutats i Lund?

 • Jan Hanvold tar inte till sig kritiken från redaktören i norska Dagen och förstår inte att han begick ett övertramp när han drog in Vebjørn Selbekks mor i samma mening där han nämner Stasi och deras metoder. På sin Facebook idag hånar han regelrätt Selbekk och skriver följande (En petitess i sammanhanget är att han inte vet att han i helgen varit på Friends Arena i Stockholm, utan tror sig ha varit i Globen):

  ”[…] Min kära kollega Vebjørn Sellbekk, är så känslig att [han] trodde jag gjorde narr av hans mor. Något jag givetvis inte gjort. Och som jag har bett om förlåtelse för, för att han uppfattade det så. Det jag sa, var att han rekommenderar att dokument kan stjälas och ges till media. Och detta kallar han att varsla. Detta är ju stöld och angiveri. Själv kunde han hänga ut en god vän som mig, Men går jag till rätta med hans hetsande, blir det rubriker på första sidan. Stackars Selbekk, du får förlåta
  mig.”

  https://uploads.disquscdn.com/images/35586a6acf173ee3d2fd5587bb4091f99faf6218fab66204bfd5968f3b19b7d3.jpg

 • Lars Wärn

  Finns det uppgifter om Hanvolds privata förmögenhet? Årsinkomst? Avkastning på personligt kapital etc? Vore intressant att få Inblick i det. Gör min årliga koll i taxeringskalendern här på vissa men den har blivit mindre intressant läsning sedan högerradikalerna avskaffade förmögenhetsskatt och sådant. Finns motsvarande publikation i Norge?

  Helt klart är att den snåle och penninggirige får mycket svårt att smita in i det eviga himmelska Riket.

  ”Det är lättare för en kamel att komma in genom ett nålsöga, än för den som är rik att komma in i Guds rike.”
  (Matt 19:24)

  ”När Jesus hörde detta, sade han till honom: ’Ett återstår dig ännu: sälj allt vad du äger och dela ut åt de fattiga; då skall du få en skatt i himmelen. Och kom sedan och följ mig.’ ”
  (Luk. 18:22)

  ”Det var en rik man som klädde sig i purpur och fint linne och levde var dag i glädje och prakt.

  Men en fattig man, vid namn Lasaros, låg vid hans port, full av sår,och åstundade att få stilla sin hunger med vad som kunde falla ifrån den rike mannens bord. Ja, det gick så långt att hundarna kommo och slickade hans sår.

  Så hände sig att den fattige dog och blev förd av änglarna till Abrahams sköte. Också den rike dog och blev begraven.När han nu låg i dödsriket och plågades, lyfte han upp sina ögon och fick se Abraham långt borta och Lasaros i hans sköte.

  Då ropade han och sade: ’Fader Abraham, förbarma dig över mig, och sänd
  Lasaros att doppa det yttersta av sitt finger i vatten och svalka min
  tunga, ty jag pinas svårt i dessa lågor.’

  Men Abraham svarade: ’Min son, kom ihåg att du, medan du levde, fick ut
  ditt goda och Lasaros däremot vad ont var; nu åter får han här hugnad,
  under det att du pinas.Och till allt detta kommer, att ett stort svalg är satt mellan oss och
  eder, för att de som vilja begiva sig över härifrån till eder icke skola
  kunna det, och för att ej heller någon därifrån skall kunna komma över
  till oss.”

  Då sade han: ’Så beder jag dig då, fader, att du sänder honom till min faders hus,där jag har fem bröder, och låter honom varna dem, så att icke också de komma till detta pinorum.’

  Men Abraham sade: ’De hava Moses och profeterna; dem må de lyssna till.’

  Han svarade: ’Nej, fader Abraham; men om någon kommer till dem från de döda, så skola de göra bättring.’

  Då sade han till honom: ’Lyssna de icke till Moses och profeterna, så
  skola de icke heller låta övertyga sig, om någon uppstår från de döda.’ ”

  Så blir det.

 • Birgit Severin

  Bra att Du bevakar detta…

 • Knut Nygaard

  I Norge har vi statskanalen som har en agenda i sekulærkongeriket og bl.a. den kristne tv-kanalen Visjon Norge som har Oppdraget og det å holde troen oppe i vandringen gjennom livet som sin rettesnor.

  New age har sneket seg inn i både nrk, Ap, sekulærstaten og inn i DNK – Tidsånden – og da også kreftene bak folkekirken – har jobbet i samsvar med de 10 punkter okkultisen Alice Bailey satte fram. Vi lever nå i en tid der vi er inne i en åndskamp der sataniske krefter vil ta fra oss den kristne arv. En av frontfigurene til new age-bevegelsen, Alice Bailey, skrev på slutten av sitt liv (døde i 1949) en bok som heter ”The Plan” der strategien ble lagt fram. Som, dessverre, mange røster og her på vd hevder – så sa Bailey at alle religioner stammer fra den samme åndelige kilde. Hun spådde videre – at når menneskeheten innså det – så ville det skape både en ny verdensorden og en ny verdensreligion. Hun så for seg en verden uten adskilte religioner – bare troende.

  Med dette i bunnen – som det kommende universielle trosgrunnlag – så ville de troende verden over akseptere et åndelig fellesskap – ”cooperate with the divine Plan” – samarbeide i tråd med en nedfelt ”guddomelig” plan – ”revealed to them by the spiritual leaders of the world” – åpenbart for dem av de åndelige ledere i verden.

  Selv om Bailey snakket varmt om universiell likestilt religion og tro, så ga hun – det samme som og mange på vd også dessverre gjør – Østen og deres religioner anerkjennelse som kilden til åndelig kunnskap og okkult visdom.

  Strategien i ”The Plan” er nedfelt i følgende 10 punkter:

  1. Få Gud ut av skolen. Hvis folk vokser opp uten referanse til Gud, vil de senere i livet anse ham som irrelevant for sitt liv.

  Bailey sa – pensum må forandres for å sikre at barna ikke blir påført den kristne arv. Skolen utruser barna for livet og fremtiden – hvilke verdier de skal hegne om og hvilke sannheter de skal stole på. Hvis du fjerner Gud fra skolen, så gir du barna en forståelse av at Gud er ikke viktig i møte med livet.

  På den annen side – åpne opp for annen prakis – f.eks. tilby og lær barna i Transcendental meditasjon som gjør at barna forandrer sin åndelige bevissthet.

  2. Bryt ned den kristne familiestrukturen ved å bryte kommunikasjonen mellom barn og foreldre, slik at de åndelige etiske verdier ikke blir videreført til neste generasjon.

  Dette skulle bl.a. gjøres ved å gjøre barna mer likestilt med de voksne – gi de rettigheter som fratok foreldrene respekt og autoritet.

  Lærerne er de som skal foreta impleteringen av ”sannheter” ved å fortelle barna hva foreldre kan – og ikke kan – gjøre i forhold til barna sine. Ved å oppdra barna i ”sannheten” om at de må finne ut av livet selv – utforske selv, så vokser det opp i en forståelse av at livet dreier seg om selvet og meg selv mer enn å låne øret til verdier og sannheter som kommer fra foreldrene.

  Vi hører forslag om barn skal høres på tidligere og tidligere stadier i livet om helt grunnleggende tema som de allikevel mangler forusetning og kunnskap om f.eks. deres frihet til selv å velge hva de vil tro på uavhengig av foreldrenes synspunkter.

  3. Ta bort restriksjonene for sex. Mennesket må bli frie til å nyte dette uten restriksjoner. Bidra til ytterligere å forringe den kristne familiestrukturen.

  Ved å fremheve sex som nærest en rettighet uavhengig av alder – ved å frembære sex som den fremst glede i livet – bruk media – tv – filmindustri til å promotere en livsførsel som fjerner dem fra verdiene som er grunnleggende for en bærekraftig og et stabilt livslangt familieliv.

  4. Siden sex er det sterkeste uttrykket for et menneskes livsnytelse, så må det uttrykkes i alle former: homoseksualitet, orgier- bare ingen blir skadet. Gjør homoseksualitet til en alternativ livsstil.

  Så lenge to personer er enige, så er alt lov – også incest; ifølge Bailey.

  5. Når sex er uten grenser, så er abort en selvfølge. Om mannen skal få ha sex uten konsekvenser, så må kvinnen få oppleve det samme.

  Bailey så for seg en rask og effektiv lovlig aborthåndhevelse.

  6. Gjør det å skille seg til en enkel og lett affære. Fri folket fra forståelsen av et livslangt ekteskap.

  7. Skitne til kunsten i alle dets former. Fordrei musikk, malerkunst, diktning til noe uanstendig, umoralsk og okkult.

  Kunst er en åndelig uttrykksform og når denne tilsmusses så er det et uttrykk for det mennesket har på innsiden. Når dette overstrømmer samfunnet, så oppleves det tilsmussede som det ”normale”.

  8. Bruk mediene til å kontrollere og styre menneskers meninger. Bruk tv, film og presse. Hensikt: forandre menneskers tankesett.

  9. Slå ned på all religiøs radikalisme. Slå ned på kristne som sier at Jesus er den eneste frelsesvei. Fjern dette ved å bringe de kristne til taushet og promoter andre religioner. Skap en bevegelse som er styrt av at mennesket selv bestemmer over seg selv og sin skjebne.

  Sett interreligiøse bevegelser og humanisme på tronen.

  10. Få styresmaktene til å gjøre alt dette som her er omtalt lovlig og få kirken til å gå god for disse 9 punktene. Få kirken til å akseptere prinsippene ved å si at det er greit.

  Bailey forutså at kirken måtte endre sine doktriner.

  Dette er ikke en kopi av valgstategi fra AP’s landsmøte – dette er The Plan som faktisk ser ut til å funke også i kongerike Norge….

 • Jonas Rosendahl

  Det hade varit lättare om vi levt som i bibeln. Gå ut på gator och torg, prata med sina grannar. Då hade vi inte behövt dyra tv kanaler som slukar massor av våra resurser.
  ( Skönt att skriva med lite förenklad retorik ibland 😉 )

 • Knut Nygaard

  Her på aletheia bevakes kommemtarene langt over vanlig praksis der det er ytringsfrihet.

 • AletheiaAdmin

  Knut Nygaard: Beklagar att dina kommentarer fastnade i moderation. Det har inget att göra med innehållet (begränsad yttrandefrihet) utan inställningar som endast tillåter en länk i kommentaren. Det är ett skydd mot reklam/spam, inget annat. I övrigt är vi alltid på jakt efter sanningen, varhelst den låter sig finnas och har mycket högt i tak här.

  Mvh Admin – Aletheia Blogg & Tankesmedja

 • Hilda Lund

  Jeg skrev også i en kommentar her ovenfor, den har visst også ”fastnat”, at Dagen får 25 millioner i statsstøtte, for det har stått overalt i kommentarer i Dagen og på nettet i flere dager, men det ble i dag avkreftet av Dagen, de sier de får 16,5 millioner i året nå.

 • Hilda Lund

  Jeg skrev en kommentar ovenfor, (tror den også har ”fastnat i moderationen”, jeg hadde også to linker, visste ikke det var ulovlig), iallfall, Dagen bekreftet i dag at de får 16,5 millioner i statsstøtte. Jeg skrev også i min kommentar at de fikk 25 millioner, for det har stått overalt på nettet og i kommentarene på Dagen de siste dagene, men det er altså feil.

 • wildwest63

  Men grannarna är inte ute och går. De sitter hemma och tittar på Paradise Hotel, Doobidoo och andra intellektuellt krävande program.

 • Fixat nu.

 • Hei Knut,
  Det er fullt mulig at Jan Hanvold opererer innefor lovlige rammer mht eiendommene han har og med de ulike pengeoverføringene. Brennpunkt sitt program synes jeg var interessant og fint gjort, tross kritikken som fremkom. Det var ingen ’bøffeljournalistkk’, hvis jeg uttrykker med sånn.

  Jeg synes det er verre hvordan JH ofte formulerer seg og kan ikke skjønne hvorfor ingen snakker fornuft med ham. Det er ikke ok på noen som helst måte å håne og harselere med folk som han ofte har gjort og gjør. Det er rett og slett skammelig for en kristen leder slik som han holder på, og det reagerer jeg meget sterkt imot.

  Jeg håper Hanvold tar innover seg kritikken som er berettiget, både når det gjelder økonomien, men også hvor vulgær han kan være. Jeg var en del av norsk trosbevegelse i ganska mange år (Levende Ord i Bergen) og har god innsyn i bevegelsen og det kristne landskapet generellt. Kristenheten er ikke tjent med typer som Hanvold slik han fremstår idag. Ja, han og Visjon Norge gjør selvfølgelig en del godt, men ennå en gang – han må slutte å ’slenge med leppa’, for å si det sånn.

  Respekter andre, ikke trykk til de som tro og tenker annerledes. Slutt å manipulere folk til å gi penger og vær 100% ærlig med hva pengene skal gå til. Det går ikke an å stå i studio og si at ”gjerrige folk havner i helvete”. Den retorikken er det ikke alle som klarer og kanskje gir penger fordi de virkelig tror at Hanvold har rett.

  Hanvold trenger å ydmyke seg betydelig på mange områder, og gjør han det tror jeg på en helt ny tid for Visjon Norge. Vi har ett uttryck på svenska som är detta: ”Gör om, gör rätt!”

  Bless!

 • Hilda Lund

  Jeg er helt enig med deg Andreas, i at Hanvold må skjerpe seg, samtidig finns det en åndelig virkelighet, og i morges kom jeg på en drøm jeg fikk for noen måneder siden, så la den ut som kommentar i Norske Dagen, og legger den ut her også:

  Det ser ut som debatten om Visjon nærmer seg sin slutt, og jeg vil bare komme med en oppfordring infor evnentuelle kommende kampsaker i Guds rike i Norge. For noen måneder siden hadde jeg en drøm, der alle profetiske ble innkalt til et råd, fordi kongen skulle komme for å formidle noe viktig. Vi var der, og kongen informerte om at om noen måneder så kommer en fiendtlig konge å komme til dere, og han kommer til å be dere om tillatelse til å bruke deres soldater for å slåss langs kongedømmets grenser, og dere skal alle si nei.Vi dro hjem, bodde i festninger runt omkring, en fiendtlig konge kom noen måneder etter, og ville ha tillatelse til å bruke våre soldater til å krige langs rikets grenser. Vi sa nei, vi har vår egen konge, og han har gitt oss forbud mot å krige langs rikets grenser.Jeg kom til å huske på denne drømmen i dag.

  Jeg har sikkert kriget litt selv også, det er det nivået vi står på i Norge, men kanskje vi bør spørre oss selv om vi skal fortsette på denne måten som kristenfolk. Alle vet at innen en vekkelse kommer, som disse evangelistene forsøker reise opp i Stockholm og andre steder, må vi som kristne har lært oss å stå sammen, det sier de i alle byer og områder der de har vekkelse. Vi vet at vi står i en åndskrig. Trosbevegelsen var den siste vekkelsen Gud sendte, og fienden har rast som en gal for å stoppe eventuelle resultater, Levende Ord ble slaktet, OKS redusert med tusener, Evangeliesenteret har brukt millioner på å ordne opp i falske anklager, og nå var det Visjon sin tur. Jeg sier ikke at man ikke kan ta opp ting, men jeg tror ikke fienden kan skade oss seriøst, om vi ikke stiller våre ”soldater” til hans disposisjon langs grensene.

  Vi vet ikke hva resultatet av slike angrep kan bli, om de som vinner flest bønnebarn i landet blir slaktet, med vår hjelp,økonomien strypt, utsatt for voldsom forakt.Hvem vinner på det, om resultatet skulle bli total slakt, og vi som kristenfolk var med på det,har vi så mye bedre kristenhet, resultater og velsignelse i landet etterpå, eller ler fienden seg skakk av vår umodenhet, der vi går som nyttige idioter som leiesoldater for å fullføre hans hensikter. Jeg sier ikke at det ikke er viktig å ta opp alvorlige svakheter i ledere, men det er mange måter å gjøre det på, man kan samle, splitte eller slakte Guds verk i landet.

  En annen ting som jeg synes er viktig for de som blir ”forfulgt” av ulike årsaker, er at man må alltid spørre seg selv først, skjer denne forfølgelsen pga. noe jeg har gjort, overdrivelser jeg gjør. Leste om Bickle, pastor på IHOP, USA, som fortalte om da de kom til byen fikk tusener av mennesker, pengene strømmet inn, alt gikk på skinner – så kom DEN forfølgelsen. De gikk i faste og bønn, de har flere profeter der, og de fikk at denne forfølgelsen kom fra fortvilelse, hat og bitterhet fra pastorene i byen, som følte på at IHOP høstet det de hadde sådd med tungt arbeid i årevis, og de slet fremdeles. Så Bickle og ledelsen besøkte alle pastorene, kan vi hjelpe dere, er det noe dere behøver, de samlet alle pastorene i byen til regelmessige møter. De ble aldri mer forfulgt.

  Alt tyder på at Jan har et ”stronghold” som går på penger, det kan komme av å kjenne på frykt og et overdrivent ansvar for at alt henger på ham når det gjelder det økonomiske ansvaret, og har man et ”stronghold” på penger så finns ofte utilgivenhet og hat der også, for man klarer ikke å legge det helt på Gud. Man har en overdreven følelse av at alt henger på en selv. Satan studerer hver og en av oss for å finne vår svakhet, og så forsøker han å bygge opp et ”stronghold” der, og hver gang vi skylder på andre for problemene dette skaper, istedet for å begynne å nedmontere ”strongholdet”, så må vi forberede oss på en ny runde vanskeligheter. De fleste har et eller annet slikt ”festningeverk”, og det ”festningeverket” i tankene er der for å komme opp å skade din tjeneste for Gud i ”rett tid,” eventuelt regelmessig, og selv om det kan virke komfortabelt å gi etter for det, så er er det ikke for å gjøre ting lettere for oss fienden har skapt ”festningeverket” i oss, det er for å gjøre oss gjennomsnittlige og så etterhvert dra oss hele veien ned til BUNNEN og til slutt sørge for at du aldri får fullført ditt kall i seier slik Gud vil.

  Så, det kan godt være at Dagen ikke mener å ødelegge Visjon, men der kjenner de det slik, for de kjenner det som pågår i åndeverdenen, og der vil fienden at de skal knuses. Så tenkte kanskje vi kan prøve å ikke kaste oss på enhver følelse, eller manipulere de fienden angriper for å få reaksjoner som gjør det verre for dem for å få en god tabloidhistorie, men at vi kanskje alle kan bli mer modne og først og fremst beskytte Guds rikes grenser og hans verk i landet, og eventuelt kanskje også prøve å beskytte hverandre som søsken i Herren så godt vi kan!

 • Mener du virkelig at Selbekk skulle fremføre sin kritikk mot Jan Hanvold basert på at de mottar pressestøtte og fordi han er med i kringkastingsrådet? Jeg vil påstå at du tar feil her. Å si at Dagen skulle jobbe for mørklegging av Visjon Norge mener jeg er reinspikka tøv, og har du ikke belegg for å si det synes jeg du skal la være. Jeg har fulgt Vebjørn i så pass mange år at jeg tror meg vite hva han står for og hva for slags person han er. Han skriver ikke artikler og fremfør synpunkter basert på pressestøtten. Det er hodeløst å påstå at Selbekk skulle være PK, som JH har gjort.

  Uansett hva man måtte mene om Hanvold eller Selbekk, skal de synpunkter vi fremmer vara faktabasert og ikke følesemessig synsing. Dagen mottar ca 16 miljoner i pressestøtte, ikke 25 som du og Hanvold påstår. Visjon Norge og Hanvold har sikkert en plass i norsk kristenhet, men de må forandre på en del ting mener jeg. Jeg skal se om jeg orker skrive noe mer om det, og gjør jeg det skal jeg være konkret nok til å foreslå de endringer jeg mener må til.

 • Jahn Grønås

  Tusen takk for dette Andreas! Sakleg og flott på alle måtar! 🙂 <3

 • Knut Nygaard

  Det er jo uinteressant hvilke forandringer du mener bør skje i en norsk kristne nisje tv-kanal med 60 ansatte og noen tusen støttepartnere. Det er jo disse som er i dialog om hverdagen og sendingene knyttet til kanalen. Det skulle være selvsagt når en bedrift er fullstendig avhengig av gaver for å kunne opprettholde produksjonen at det er de som leverer gavene som blir hørt og prioritert – ikke synsere rundt forbi. Det korrekte er at Dagen mottar nærmere 19 mill. i pressestøtte.

 • Det är sant. Låt norsk karismatisk kristenhet fortsätta som den gör. Hanvold är ju en fin representant som han hånar och trycker ner oliktänkande. I Norge tror man att han är rak och radikal. Det är nog bäst att inte göra hål på bubblan. De snåla/gjerrige går till helvetet, folk med diabetes är bara lata och feta, för att citera Hanvold.

  Dumt att lägga sig i en sådan underbar och älskvärd persons uttalanden och ekonomiska förehavanden. Förresten hörde jag att kejsaren har nya kläder…

 • Elin Kruge Helland

  Hei Tony!
  Ser at linken til Brennpunktdokumentaren ligger på siden her.
  Anbefaler deg å se dokumentaren 🙂
  Jeg håper ( og tror ) du vil få svar på spørsmålene dine der.

 • Elin Kruge Helland

  Flott at du tar opp dette, Andreas!
  Vi vet jo at Visjon Norge har seere,
  og givere også i Sverige.

 • Elin Kruge Helland

  Håper det er ok at jeg har sakset en kommentar fra FB?

  Jeg mener den er ganske oppklarende, og god i forhold
  til å danne seg et bilde av den økonomiske biten her!

  Eller er det noe jeg ikke har forstått?

  Isolert sett er det ikke et problem at folk gir penger til en organisasjon som TV Visjon Norge. Folk står fritt til å disponere pengene sine som de vil. De skal heller ikke møtes med forkleinelse og umyndiggjøring.

  Men, det er et stort men:

  Man er nødt til å ta inn over seg det absolutte faktum at en veeldig stor andel av donasjonene går via TV Visjon Norge og inn i en helt annen bedrift. Eiendomsfirmaet til privatpersonen Jan Hanvold.
  I sum er dette svært mange kvadratmeter bygningsmasse i både nærmiljø og ute i periferien som til sammen er en av de største utgifter i Visjon Norges budsjetter og regnskap. Giverne betaler altså indirekte husleie til privatpersonen Jan Hanvold. Dette er heller ikke utslagsgivende på Hanvolds lønn, men er å regne som opparbeidende formue i Jan Hanvolds private bedrift.
  Den dagen Hanvold velger å trekke seg tilbake står TV Visjon Norge uten eiendeler, mens Hanvold selv med sine eventuelle forretningspartnere står med alt. Altså har TV Visjon Norge vært et mellomselskap for å kanalisere penger over i private eiendeler, nedbetale private selskapers lån på eiendom, og sakte men sikkert gjøre eiendomsfirmaet gjeldfri på TV Visjon Norges bekostning. Direkte briljant om man er forretningsdrivende i eiendom og kun det. Direkte usmakelig og etisk/moralsk forkastelig – og ikke minst paradoksalt – om man er selverklært jesusvenn og ”apostel”.

 • Det var inte för dokumentären och heller inte var det Brennpunkt som bad om ursäkt.

 • Ulrika

  Hörde av någon som läst DN (eller SVD) att Trump gjort motsvarande grejer. Bokat in sina valkampanjer i egna fastigheter så att han kunde inkassera hyran till sej själv. Sedan använde han en del av pengarna till att ”ge” för att verka generös.

  Judas gnällde på kvinnan som smorde Jesu fötter med dyr olja. För att han ville att pengarna skulle gå till de fattiga? Nej, vi vet att han ville öka den kassa som han själv skulle ta av senare.

  Norrmannen i den här annonsen förväxlar bland annat snålhet med girighet.

  Varför gnäller en framgångs-”teolog” aldrig på sej själv?

 • Lars Wärn

  Ställde bara en fråga. Och lite mer. De facto gillade jag Visjon Norge som ett friskt alternativ till Kanal 10 på den tiden jag betalade för TV. Minns särskilt hur de högtidlighöll Lövhyddohögtiden. Kanske de gör det än? Har inte sett betal-TV på många år.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?