Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Varför var Aletheia tyst inför ’Awakening Europe’?

awakeningeurope

Många har undrat varför Aletheia INTE skrev om förra helgens satsning – Awakening Europe. Någon skickade in en gästblogg som sågade eventet utmed fotknölarna. (Vi valde att inte publicera) Den starka kopplingen till Bill Johnsons anhängare och en rad märkliga klipp på nätet fanns ju att luta sig mot i flera avseenden. Jag delar personligen givetvis många frågetecken kring företeelser i Johnsons kretsar. Lade ut något klipp om ’himmelska guld-damm-fenomenet’ redan 2011. Andra klipp finnes där anhängare anklagas för att utöva så kallad ’grave sucking’ (försök att överföra ’smörjelse’ från gamla väckelsepredikanter genom att lägga sig på deras gravar).

Våra läsare har vid det här laget lärt sig att vi är orädda att kalla äpplen för äpplen och päron för päron i den andliga sfären. Det finns många ’andliga päron’ i Guds rike som poserar som äpplen…

Likväl är inte vår vandring med Gud alltid så svartvit som man skulle kunna tro. Att reflexmässigt skjuta på allt som rör sig inom kristenheten är INTE lika med ’gåvan att skilja mellan andarna’. Faktum är att det krävs noll ’andebedömning’ att göra så och många i bloggosfären/sociala medier faller i detta dike. Vi har tveklöst själva hamnat i diket några gånger också i detta avseende.

Ytterst tror vi på att bedöma olika skeenden utifrån Skriften, och olika sammanhangs trohet till Guds Ord. I fallet ’Awakening Europe’ är den min ringa mening att det inte gick att reflexmässigt döma ut denna satsning baserat på diverse rykten på nätet gällande några av deltagarna. Många som deltog var ju också från Sverige. Ingen ny lära introducerades vad jag kan förstå och ingen enskild individ stod i centrum, bortsett från Jesus själv förstås.

För den som inte är van vid den pentekostala sfären upplevdes säkert eventet som högljutt, skrikigt och en aning upptrissat. Det kan lätt bli lite självhävdelse när en annars nedtyngd kristenhet kommer samman i grupp och tillfälligt slänger av sig vissa politiska och religiösa ok. Detta i sig är dock ingen anledning att såga hela event av detta slag. Guds rike består ju trots allt av människor av kött och blod, med alla fel och brister.

Vad vill jag då framföra? Vår grundinställning består: Allt vi och andra inom kristenheten gör och säger skall bedömas utifrån Guds Ord. Av frukten känner vi trädet. Således vore det omoget att döma ut ett event helt och hållet före eller under dess skeende, såvida inte tydliga indikationer ges innan att obiblisk lära står i centrum av visionen. Kanske har jag missat något, men jag kunde inte se det i detta fall.

Således är mitt råd, samma som Jesus:  Av frukten känner vi trädet. Enligt flera vittnesbörd gav ett antal personer sina liv till Jesus under helgen. Om och hur de ’fångas upp’ och görs till sanna lärjungar blir en del av en eventuell frukt enligt bibliska principer. Frukt mognar inte över en helg. Därmed manar jag till tålamod och försiktighet vad gäller att trampa ned något som har potential att bli sann frukt i Guds rike. Även om det innebär att en och annan av våra läsare blir besvikna.

Som sagt – att skjuta skarpt mot allt som rör sig inom kristenheten har inget alls med ’andebedömning’ att göra utan omogenhet.

Framtiden kommer helt enkelt utvisa vilket träd vi har att göra med. Jag har tålamod att ’vila på hanen’. Har du?

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

P.s. Ett ’event’ jag rekommenderar (redan inlett, med lite mindre uppmärksamhet) är Re-Formation. Var där i går kväll och lyssnade på en omskakande predikan av Bengt Wedemalm. Nästa offentliga möte är ikväll klockan 19:00 (Uppsala). Colin Urquhart predikar. Missa inte!

img_20161101_194940

Relaterat:

Kritisk analys av Awakening Europe – Daniel Ringdahl, Roseniuskyrkan i Stockholm

Michael Brown intervjuar Bill Johnson (tidigare i år):

=>

Ämne: Ledarskap, OPINION & DEBATT, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord:

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?