Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Micael Grenholms neo-marxism får absolut inte bli kristenhetens ledstjärna

kristen-marxism

En ung kille med goda intentioner har sista åren med hjälp av kristen vänstermedia och rätt kontakter seglat upp som en tongivande röst inom kristenheten. Jag har bollat lite med honom i diverse forum och vågar säga att han menar väl. Jag gillar hans ‘driv’ och engagemang. Jag delar till och med vissa slutsatser med Grenholm. Tror till och med vi i viss mån delar en iver att följa Guds Ord, men vi skiljer oss åt markant i vår bibeltolkning. 

I hans senaste utspel i Dagen förfasar han sig (som väntat) över kristna Trump-supportrar. Han använder en stor del av utrymmet att förklara varför alla möjliga bibeltolkningar kring Trump som president är fel (utom hans hans egna då). Likt vännen och medförfattaren Stefan Swärd har hans aversioner och väljarförakt absolut inga som helst gränser. Jag bara måste reagera på hur skandalösa dessa båda herrar är i sitt förakt mot oliktänkande.

Grenholms låga attacker är identiska med vänster-liberala krafter i etablerad media. Det är en av många anledningar något inom mig reagerar så starkt. Han beskyller precis som Swärd ett antal miljoner kristna för att i princip vara nynazister (!). Han kryddar detta med att de stödjer en Konstantin, i det att Trump sannolikt inte är en varmt troende kristen. Men han kastar sten i glashus. Det är ju precis detta som pågår just nu inom svensk kristenhet. En rad kristna förespråkare som lätt kan röra sig mellan exempelvis tidningen Dagen och världslig press.  Deras ‘evangelium’ är så tidsanpassat att gränserna suddats ut för länge sedan. Jesus själv skulle antagligen inte få in en enda debattartikel i denna tidning. Faktum är att han troligtvis inte skulle få några talaruppdrag i någon större utsträckning heller, vad gäller många frikyrkliga sammanhang.

Anklagelserna haglar. KKK-support, Hitleranspelningar och annan klassisk anti-Trump retorik. Men, oj vad okunnig han är vad gäller amerikansk historia.

 • Han glömmer att KKK grundades av Demokrater från amerikanska södern.
 • Han glömmer att det var Republikaner som avskaffade slaveriet.
 • Han glömmer att det var Republikaner som kämpade för ‘equal rights’.

Ja, det är mycket som inte stämmer med Grenholms världsbild. Jag blir så oerhört trött på upprepandet av all vänsterpropaganda i den kristna sfären. Denna låga retorik hör inte hemma bland dem som säger sig ha kärlek till sanningen. De borde skämmas hela högen, inklusive tidningens chefredaktör som tillåter detta. Till och med hans tidigare karismatiske guru Bill Johnson får sig en känga, om än lite mildare.

Jag tillhör de som sedan starten valt att visa en annan sida av amerikanska valkampanjen. Följer mitt eget hjärta och bibeltolkning istället för drevet mot Trump. Brottas jag då inte med hans, åtminstone tidigare, kvinnosyn? Givetvis. Är jag en hjärntvättad Republikan eller Trump-supporter?  Nej. Men jag ser det jag försökte framföra till Stefan Swärd häromdagen, den underliggande nöden, som fört fram Trump. Jag vill ge honom en chans att visa vad han går för i praktiken. Jag är öppen för just de bibelord Grenholm totalsågar som en möjlig förklaring till fenomenet Trump.  D.v.s. att Gud nu och då faktiskt är intresserad av vem som styr en nyckel-nation. Att Han har en plan för mänskligheten och ändens tid, alla antikristerliga krafter i världen inte kan styra. Att Han gör som Han vill, när Han vill, hur Han vill.

Att Gud har möjligheten att säga Mene mene tekel u-farsin över Israels och Församlingens fiender, av skäl endast Han känner till.

I detta är just de bibelord Grenholm sparkar bakut över intressanta. Den för mig tidigare okände Dr. Lance Wallnau från Texas fick nämligen ett tilltal långt innan någon anade presidentvalets utgång, att den 45:e presidenten kommer Gud hämta ur Jesaja 45. Han var SÅ ÖVERTYGAD om detta att han skrev en bok om varför Trump skulle komma att vinna, när hela världen redan hade utkorat Hillary som segrare.

Varsågod – en annan sida av myntet:

Trevlig helg!

Daniel ”My Two Cents” F orslund

=>

Ämne: Ändens tid, Kristendomens historia, Ledarskap, Mediekritik, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI

Nyckelord: , ,

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Ursäkta att jag inte hann korrekturläsa denna post. Ska med ett tåg 16.40 och hann inte… Korrigerar lite småfel första bästa tillfälle…. Trevlig helg. / Shabbat Shalom

 • Björn bloggaren

  MTC!

  Jo Grenholms nit och driv kan tyckas som något avundsvärt, men hans teologi är inget som jag eftersträvar. Och visst har Grenholm säkert goda intentioner, men det har jehovas vittnen också och de är helt fel ute.

  Bb

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jag är principiellt inte mot hans vurm för storfamiljstanken, eller pannkaksutdelning på stan m.m. Men enligt en källa vi nu håller på att bekräfta har han ett vänsterengagemang i bagaget innan han kom till tro, som troligtvis färgar hans bibelsyn idag. Oavsett om det stämmer eller ej får vi tolka honom utifrån det han skriver nu och det ÄR marxism i kristen klädnad…

 • Stanley Östman

  Jag instämmer helt med Daniels analys… – det börjar bli lite väl övervägande vänsterretorik i de kristna ledens predikostolar.
  När människor som utger sig för att äga en kristen tolkning kletar epitetet ”högerkristen” på alla som försvarar en klassisk evangelikal bibelsyn, så sällar man sig onekligen i samma kategori som Mona Sahlin. – Hon myntade uttrycket ”kristna fundamentalister” och åsyftade ALLA kristna.

  Det är en kategori av kristen analfabetism.

  Retoriken finns i andra sammanhang när man använder sig av uttryck som ”homfob”, ”islamofob”.
  Nu har ordet ”högerkristen” och ”kristen fundamentalism” etablerat sig även i de kristna medierna.

  Tragiskt – för den som kletar dessa invektiv bemödar sig inte om någon djupare teologisk analys utan man håller sig strikt till sitt röda manifest av partibundenhet.

  En längre tid har det funnits fler och fler företrädare i kristenheten som använder sina predikostolar i politiska syften.
  Tidigare så gavs sådant, en analys av bristande ”andlig ledningsförmåga”.

  Så den slutliga frågan är :
  Varför lockar det politiska mer än det andliga sökandet efter profetiskt tilltal ?

  Det profetiska tilltalet ger sig knappast ut på banan och kritiserar dagliga politiska svängningar gällande svensk flyktingpolitik eller val av amerikansk president.
  Det profetiska tilltalet har ett renare och högre syfte i samklang med det tidlösa från Bibelns källor.

 • Björn bloggaren

  MTC!

  Grenholms menar med storfamiljstanke att alla skall leva så, alla skall sälja allt och leva i egendomsgenskap och gör man inte detta så vandrar man inte med Jesus.

  För mig blir det fel när man säger alla och menar att det är ett bud från Gud som skall efterföljas. Det behövs varken tro eller Andens ledning till detta vilket jag menar strider mot skriftens ord, det som inte sker av tro är synd.
  Jag tror att vissa kanske skall leva så, kollektiv har ju funnits länge, men jag är övertygad om att alla inte skall leva så.

  Bb

 • Birgit Severin

  ANDRA KORINTIERBREVET 13:8
  ”Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan för sanningen.”

 • Hej Daniel! Kul att du gillar mitt engagemang 🙂 Mindre kul att du fortsätter utmåla mig som marxist trots att jag inte är och aldrig har varit det. Finns mycket att kommentera här men nöjer mig med att påpeka att jag förstås varken ”totalsågar” eller ”sparkar bakut” över bibelord, som du är inne på inledningsvis har jag en stor kärlek till Guds Ord. Det jag kritiserar är att motivera stöd till Trump genom att säga att han kan vara en ogudaktig, omoralisk ledare som Gud ändå använder till att göra något gott genom, likt kung Kyros (jag refererade till Esra 1:1-4 när jag skrev det för dem som inte har koll på Kyros, vet inte vilka andra bibelord du menar att jag ”totalsågar” eftersom de andra referenserna jag ger stöder min sak och används inte av Trumpsupporters).

  Problemet med det argumentet är att det inte är ett argument specifikt för Trump utan kan användas för precis vem som helst. Obama, Löfven, bin Laden – vem som helst kan användas av Gud för att välsigna sitt folk hur omoraliska de än är. Det är i grund och botten ett argumentationsfel att använda ett argument för kandidat X mot kandidat Y när argumentet lika gärna kan användas för kandidat Y. Samma problem gäller för Trump-argumentet: ”Hillary ljuger!” Rent statistiskt har Trump ljugit ännu mer så det är inte intellektuellt hållbart att använda sig av ett sådant argument.

  Att det är en dålig bibeltolkning beror på att Bibeln inte uppmanar till stöd för kung Kyros eller fler ogudaktiga kungar som ”råkar” göra gott. Bibeln försöker inte utmåla det onda som något bra, men det är det som Kyrosargumentet i praktiken gör – titta, en omoralisk, skandalös playboy som Gud kanske välsignar kristna och Israel genom! Och ja, det är ett argument som lika gärna hade kunnat användas för Hitler.

  Allt gott!

 • Hej Stanley! Jag har själv en klassisk evangelikal bibelsyn och kallar inte folk för högerkristna. Därmed kallar Daniel mig för marxist trots att jag inte är det – är inte det värt att också reagera mot?

 • XIIkobolt

  Läste att tv evangelisten paula White ledde trump i en bön till frälsning för inte så länge sen, (nått år sen gissar jag)

  F.ö är jag så less på alla pretentiösa egengoda uppblåsta åsikter från våran media och kristna media.

  Jag hoppas och ber att Gud reser upp en eller flera modiga Mose gestaltar i sverige som kan stå emot denna massiva vägg av humanistiskt högmod.

  F. Ö tror jag att Trump kommer bli den bästa presidenten vi sett på mycket länge.

 • Stanley Östman

  Du anger det med läpparnas bekännelse, men vi som sett och hört de klassisk evangelikala i svensk frikyrklighet ser skillnader.

  Visserligen är varje generation sin tids tolkare, men jag kan referera till svenska förkunnare – då främst i pingstled då denna rörelse varit den dominerande vad det gäller klassisk evangelikal.
  Bröderna Stanley & Kjell Sjöberg, Lewi Petrus bl.a., som förstått att uppskatta det klassiskt evangelikala och var aktiva bekämpare av socialism med kristen täckmantel.

  F.ö. så kan du studera Stanley Sjöbergs engagemang för änkor i Egypten och andra länder på hans fb-profil. Han har fortfarande en diametral syn gentemot din och Swärds profil hur missionsbefallningen gestaltar evangeliets uppdrag.
  Det ni häcklar hjälp till närhjälp har han förstått och tiollämpat under alla år.
  Det som ni klistrar etikett ”SD”-sympatiserande kristna i form av pastorsuppropet m.m.

  Jag trodde att hans bror Kjell lyckats prägla Swärd, där Swärd var ungdomspastor i Järfälla pingstförsamling under Kjell Sjöbergs ledning för snart 40 år sedan.
  Jag har sett och hört dessa och kan se väsensskillnader hur evangeliet betonas idag.
  Jag har själv varit delaktig i Jesusrörelsen för 47 år sedan, och såg och upplevde hur det berörde en radikal ungdomsgeneration. Jag vet mer än väl när du pratar om egendomsgemenskap m.m. Men jag vet också hur lätt fallgroparna blir påtagliga för urspårning

 • Jonas Rosendahl

  Micael, i fördelningspolitiska frågor är du vänster. Dessa ideer är hämtade från marxismen.

  Jag citrerar från wikipedia om marxismen:
  ”Som normativ ideologisk inriktning är marxismen en starkt egalitär ideologi, vars huvudmål är ett samhälle med klart jämnare fördelning av ekonomiska tilldelningar och politiskt inflytande. Marxismen beskriver ett samtida samhälle med stora maktskillnader mellan grupper som ett resultat av skillnader i ägande. Dessa grupper kallas klasser. Marxismens centrala problem är hur stora grupper av människor som exploateras av mindre grupper som äger produktionsmedlen, kan frigöra sig från detta genom att gemensamt utveckla ett klassmedvetande och införa ett mer jämlikt samhälle: det klasslösa samhället. Marxismen är en ideologi som i de flesta varianter förespråkar långtgående förändringar av samhället i mer jämlik riktning. Förändringarna gäller inte bara ekonomin utan även på olika sociala plan, till exempel genom stärkta rättigheter för kvinnor eller för minoriteter.”

  Det ni gjort sedan i er bok är att sätta jämlikhetstecken mellan detta och bibliska principer. Det har ni gjort genom att plocka ut bibelord lite här och var så att det ska passa era marxistiska fördelningstankar.
  Men ni stannar inte enbart där, utan ni dömer ut alla kristna som inte delar dessa tankar. Det finns absolut ingen som helst utrymme för några andra tolkningar i er bok.
  Ni tolkar helt enkelt verkligheten med vänsterglasögon. Det har ni rätt att göra men jag har även rätt att säga att det finns andra bibliska principer om ägande och fördelning än bara vänstertänket.

 • Hej Jonas! Då undrar jag om du är medveten om att Marx levde på 1800-talet? Även om marxismen talar om ökad ekonomisk jämlikhet så innebär inte det att allt tal om ökad ekonomisk jämlikhet är marxism, dels för att Bibeln och mängder med kristna ledare har talat om det långt innan Marx föddes, dels för att marxismen innebär så många fler saker än det stycke du citerade såsom klasskamp, en utopisk statsfri anarki, proletariatets diktatur med mera. Det vi gör i boken är som du nog egentligen vet inte alls att plocka ut bibelord här och var utan vi pekar på att Bibeln har ett tydligt moraliskt budskap vad gäller invandraren och den fattige – de ska behandlas som en själv och det är gott att de får hjälp. Utifrån denna bibliska moral går det inte att motsätta sig att flyktingar och fattiga får det bättre genom att flytta till rika länder – det är min grundtes och jag har fortfarande inte sett ett enda sakligt motargument som bemöter det. Jag argumenterar inte för att kristna ska ta över stater och styra dem i socialistisk eller någon annan riktning – jag är extremt skeptisk till sådan konstantianism – men jag anser att vi har ett omistligt profetiskt uppdrag i att påpeka vad som är moraliskt och omoraliskt i staters agerande, och utifrån Bibeln kan jag inte se något omoraliskt i att ta emot flyktingar eller fattiga invandrare, i varje fall inget som skulle vara mer omoraliskt än att utvisa dem till krig, förföljelse och fattigdom. Nå, hur kan detta vara marxism när så många fler kristna med mig tänkt så här långt innan Marx föddes? Har du läst vad kyrkofadern Basileios skriver om rikedom och fattigdom? Var han marxist också trots att han levde 1400 år innan Marx?

 • Gun-Britt Johansson

  Jag är inte heller emot storfamiljstanken. Tvärtom är det en vision som jag tror på och brinner för. Naturligtvis ska var och en pröva om man kan och vill leva i en sådan form, men jag är övertygad om att det är något som ligger på Guds hjärta. Jag har heller ingenting annat än positiva saker att säga när det gäller 1. Engagemang och drivkraft, 2. Kreativ förmåga, 3. Offentlig framtoning, 4. Diverse uttryck för dessa tidigare nämnda saker (som t.ex. pannkakskyrkan).

  Men vi har diametralt olika syn på nästan allting annat. Jag delar inte Micaels syn på omvärlden och tron på att vi ska försöka ”frälsa” människor genom globala, systemorienterade och tvingande (kunde vara marxistiska eller ”bara” överstatliga) lösningar. Hur väl dessa globala ambitioner än formuleras så fungerar de inte! Då har vi inte lärt oss något från Jesus. Han som gick undan när man ville göra honom till härskare och som dog i ödmjukhet för att råda bot på människornas maktambitioner. Den tvingande överstatliga makt som skulle krävas för att lösa jordens problem blir i stället för frälsande förvandlade till dogmatiska lagar och regler som i åratal ska administreras av ofrälsta och onda människor på den här jorden. Hur gärna vi än vill rädda alla så kan vi inte. MG`s ambition att rädda vissa befolkningsgrupper, eller helst all befolkning på den här jorden är behjärtansvärd, men jag tror att de skulle räddas bättre av Herren om vi bad honom om hjälp. Och allt handlar inte om vänster och höger, särskilt inte i dessa tider när vänster blir höger som blir vänster.

 • Jonas Rosendahl

  Vänstern har hämtat sina ideer från marxism, det var min poäng. I fördelningspolitik står du för vänster och du menar att det är bibliska principer.

  I boken beskriver du hur du vill att Sverige ska mångdubbla sitt bistånd för att bistånd är bibliskt eftersom församlingar hjälpte varandra.

  Du använder bibliska analogier från församlingslivet som argument för att tillämpa införandet av mer vänster/marxistiska ideer om hur statsmakten via politiken ska bedriva sin fördelningspolitik.

 • Joakim Wohlfeil

  Intressant att klassisk Bibeltrogen kristendom plötsligt blivit till ”neo-marxism” speciellt när den som uttalar anklagelsen ansluter sig till ett liberalteologiskt synsätt. Precis som med Hitler på 30-talet har många konservativa kristna fått för sig att Trump är en härskare sänd från Gud, (lika galet hade det naturligtvis varit att hävda Clintons gudomliga mandat) ännu intressantare är att man gör det med samma obibliska argument som Deutsche Christen och Landeskirchen som fokuserade på nationalstatens väl, löftet att bevara konservativa kristna värderingar och anti-socialism (det vore naturligtvis lika galet med anti-kapitalism som en gudomlig agenda), alltså helt värdsliga ideer som man enlig liberalteologisk praxis upphöjer till biblisk norm.

  Problemet är istället viljan att plocka ihop sin egen bibel för att få till den politiska agenda man önskar. Är man en pånyttfödd kristen vet man exempelvis vikten av att pröva andarna (1 joh 4), ett tydligt tecken enligt den heliga skriften på att det är dags att ringa i varningsklockorna är synen på lögn eller sanning. Ingen presidentkandidat genom tiderna har använt så mycket lögner som just Trump. För mig som bibeltroende kristen kan man inte plocka bort flera avgörande texten i Bibeln om detta, vilket Trumpsupportrarna gör. Med andra ord så brister man i den av Herren påbjudna vaksamheten och öppnar sig för villfarelsens ande. Precis som Deutsche Christen glömmer Trump-kristna också 1 kor 14 där församlingen har ansvaret att pröva profetiorna. Där skulle man lätt kunna se hur Trumps ideologi, uttalanden och de medarbetare han omger sig med (exempelvis av USA´s ledande antisemiter, där de Trump-kristna viftar bort antisemitismen och ignorer varningarna från de Judiska organisationerna som dessutom är specialister i frågan).
  Som kristen kanske man också borde reagerat på att Donald Trump vid en intervju sa att Bibeln var hans favoritbok, men när intervjuaren frågade om vilken text han tyckte bäst om så kunde han inte någon text ur Bibeln (jag hoppas naturligtvis att Trump omvänder sig och börjar läsa Bibeln, men att ljuga om att man gör det borde sätta fokus på sanningsdilemmat). Det är intressant att tänka på Saddam Hussein som i hela sitt liv berömde sig vara en sekulär härskare, men när hans brutalitet fick folket att ifrågasätta honom och hans makt hotades så han behövde politiskt stöd så började han kalla sig troende muslim, någon som ser minsta parallell ?
  Så men tillbaka till grundfrågan, om man har ett intresse för amerikansk politik, så är ju för det första Trump inte högeralternativet jämfört med Hillary i traditionell politisk mening.
  Och det är inte kristen vänsterkritik drabbar Trump-kristna, utan kritiken kommer från de som har en mer fundamentalistisk syn på Bibeln där man inte kan plocka bort och välja det som passar för tillfället. Medan de Trump-kristna har en mer traditionell liberalteologisk syn där man del kan upphöja värdsliga ideer till kristen norm, och dels förbise de Bibelord som talar emot detta.

 • XIIkobolt

  Ang att den fattige invandraren får det bättre här…

  Det låter lite idealistiskt och utopiskt i mina öron.

  Våra biståndspengar gör nog betydligt mer skillnad för den fattige invandraren om han bor kvar i sitt fattiga land.

  Har alla fattiga rätt att välja vilket land de skall bo i? Har landet rätt att välja vilka fattiga de skall ta emot? Tror du ens på länder och gränser, eller tycker du att vi alla skall förenas i ett folk?

  Man hör ofta att vi skall skatta oss lyckliga som är uppvuxna här i vårat rika land, men det man missar i det resonemanget är att våra förfäder och våran moral har slitit med blod svett och tårar för att få och behålla det vi har idag. Det kom inte gratis till oss.

  Men jag tycker vi har ett etiskt ansvar att omsörja för de fattiga, men jag tycker det är mycket osmidigt att sammanblanda vitt skilda kulturer och raser för att uppnå detta mål, det finns få exempel där detta lyckas. Nej, hjälp i närområdet är betydligt bättre, som SD brukar säga, och även nchr som förargas över det uteblivna biståndet som vi väljer att ge till dyr inhemsk flykting hjälp.

 • Stanley Östman

  Vad är det för trams ?
  Åter ett kletande med etiketter: ”precis som med Hitler…”, ”Trump-kristna”, ”Trump-kristna har en mer liberalteologisk syn…”

 • Joakim Wohlfeil

  ”Precis som med Hitler” är inte nån etikett utan en historisk beskrivning av de rationals som Deutche Christen såg som argument att stötta Hitler. Ett annat skäl var att nazistpartiet antog ett uttalande att driva en positiv syn på kristna värden under förutsättning att man höll sig till en positiv syn på den egna rasen och nationen.
  Liberalteologi är att ställa det mänskliga förnuftet över den Bibliska uppenbarelsen, det kan exempelvis innefatta att ge en värdslig ideologi en religiös prägel. Det är inget kontroversiellt sätt att beteckna Trump-kristna

 • XIIkobolt

  Jag som är mkt positiv till trump väljer att bemöta dig ang varför kristna bör rösta på trump. Vi väljer att se förbi hans bufflighet, hans motsägelser, hans plumpa kommentarer, och ja hans lögner. Därför…. Att alternativet vore hillary Clinton… Som rört upp så många orättfärdiga konflikter i arabvärlden, som vill införa abort fram tills barnens födsel, som tagit emot hutlöst mycket mutor, som tagit emot förhandsinformation om debattfrågor utan att nämna det, som ljugit under ed 39ggr till FBI ang hennes slarv med mail, som vill fortsätta att beskatta amerikanen hutlöst högt, och som vill förändra landet än mer negativt med stora demografiska förändringar med fri invandring.

  Trump har redan under de dagarna gått presterat :

  Nedkylda relationer med Ryssland och syrien. Beredskapsnivån i usa har gått från 3 till 5 på en 5gradig skala sen trump vann…

  Ett återupptagagande av nafta avtalen mot Kanada å Mexico har påbörjats

  Fabriker som gått i tankarna på att flytta ur usa börjar få kalla fötter, såsom Lincoln.

  Sen att Trump vill sänka skatt, respektera lagen om legal invandring, görs det svårt för utlandsflytt av företag, kasta ut illegala kriminella, förändra den ickefungeranse obama care, återföra mer vanligt vett i skolorna är alla goda saker.

  Men det viktigaste av allt, så vill han sparka ut globalismen från vita huset, med all korruption och världspolisagerande.

  Är vi säkra på att han kommer lyckas? Nej, men vi tar den risken hellre än den överhängande risken med världskrig mellan en stolt hillary och en stolt putin.

  Tråkigt med den ensidiga negativa synen från så många kristna.

 • David Aubert

  Käre tid! Inget innehåll i denna artikeln. Beskyller Micael för låga attacker men strör själv friskt etiketter om marxism och vänster. Om du har en annan bibeltolkning så bemöt i så fall Micaels tolkning av texterna i stället för att referera till en profetia om Jesaja 45. Det är ju ingen bibeltolkning av den texten utan en profetia…..

 • Stanley Östman

  Jag tror inte du är mannen med kunskap att ha fog för att etikettera ett antal miljoner röstande med klisteretiketten Trump-kristna.
  Sen finns det gott om video-inspelningar där Trump intervjuas bl.a. om vilket bibelord som betyder mest för honom… – så du synes behöva förkovra dig i ämnet.

 • Stanley Östman

  Kolla lite grann historiskt vad som skrivits sedan samarbetet Grenholm – Swärd.
  Du finner väl så mycket historisk teologiska förklaringar i kommentatorsfälten på Stefan Swärds blogg bl.a.
  Sen finns det fler anförande texter tidigare på Aletheia – så detta är inget nytt.
  Teologiskt är det väldokumenterat för de som följt Aletheia bl.a. av bloggägaren Daniel.Forslund.

 • David Aubert

  Marxismen må vara inspirerad av bibeln men bibeln är inte inspirerad av Marx…seriöst…!?

 • Joakim Wohlfeil

  Hej Xllkobolt, nu tror jag du helt missförstod mig.
  Du har en demokratisk frihet att stötta Trump, Hillary, Löfven, Åkesson, Kindberg-batra, Sjöstedt osv….du kan engagera dig politiskt, till och med åka och jobba i Trumps eller Hillarys kampanjer. Jag kan göra detsamma och sen kan vi mötas i en politisk debatt ifall vi tycker olika.

  Om du däremot börjar hävda att Trump, Hillary, Löfven, Åkesson, Kindberg-batra, Sjöstedt är utkorade av Gud, eller börjar säga att nationalism och stöd för värdsliga härskare och stater är Guds uppdrag, så kommer jag att hävda att du misstolkar och förvränger kristendom och den heliga Skrift.

  Är det som så att du säger dig vara kristen men ändå omfamnar rasism och antisemitism, eller hävdar man skall vägra barmhärtighet mot våra minsta bröder kommer jag också tro du missat nåt väsentlig och kanske även påpeka det.

  Om du däremot säger att ditt uppdrag som kristen kommer ur Matt 28:19-28 ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla bud jag gett er.” och att du även kan se det som ditt uppdrag att be för länder och ledare (och alla andra som behöver förbön och välsignelse) så kan jag bara önska dig lycka till som en kristen broder.

 • Martin

  Micael! Kommunisten måste ställa sig över resten av världen och titta ner och säga att det är så här vi ska organisera råttorna för att råttorna ska ha det bättre. Det är i grunden ett väldigt föraktfullt sätt att se på sina medmänniskor. Din lösning handlar om att fattiga människorna ska få mer pengar och rika människor få mindre. Pengar är den måttstock med vilken du mäter orättvisor i världen. Du förutsätter att det bästa för den fattige invandraren är att komma hit och bli garanterad livslång försörjning av svenska skattebetalare. Det är ett väldigt modigt antagande, vad bygger du det på? Det är ett väldigt elitistiskt sätt att se på din medmänniska, du bestämmer både vad den med pengar ska göra med dom och du bestämmer att invandraren är bäst behjälpt av detta. Du talar dessutom inte om dina egna pengar utan om andras. Ingen, absolut ingen enda i detta universum, har det minsta emot att du lever på havregryn och delar ut varenda nickel av vad du tjänar till vilka du nu anser är bäst behövande. Det är när du påtvingar andra dina åsikter som du går över en gräns, den gräns som alla kommunister går över. Jesus sa att vi ska älska vår nästa som oss själva. Men han sa inte att vi skulle tvinga vår medbroder att älska sin nästa så som VI älskar oss själva. Låt oss rösta om det. Om majoriteten vill införa kommunism, ja då får minoriteten böja sig under det. Det är så demokrati fungerar. Vad är problemet? Är vi dåliga kristna eller inte kristna alls som inte vill ha kommunism. Vilken är din poäng egentligen? Du går på som en ångvält och hävdar att evangelikala kristna som röstar på Trump säljer sin själ till en ny fascistisk Konstantin. Jag antar att du menar att dom säljer sin själ till djävulen. Vem är det nu som är fascist egentligen?

  Jag måste göra ett tillägg som problematiserar din kommunism ytterligare. Alla tillgångar, vare sig det är en Ericsson-aktie eller en bostadsrätt på Kungsholmen värderas enligt marginalprissättning. Det innebär att det är den senaste affären som sätter värdet på hela den tillgången. Ericsson värderas efter den senast gjorda aktie-affären och Kungsholmslägenheter efter den senaste affären. Om du får igenom din kommunism och tvingar Ericssons aktieägare att sälja säg 40 procent av sina aktier… ja vad händer då? Utbudet går upp i taket, efterfrågan kollapsar, och vad händer med priset då? Det går rätt ner naturligtvis. Det stryper Ericssons möjligheter att utnyttja börsen till det den är tänkt för, dvs att förse bolaget med riskkapital. Vinsten går ner, aktiekursen går ner och bolaget riskerar att gå i konkurs. Innan man kan ta din kommunism på minsta allvar borde du presentera ett åtgärdspaket där du visar hur i detalj du menar att din fördelningskommunism ska gå till. Då kommer det nämligen visa sig att ditt godhets-recept i själva verket är ett recept för kaos med bara förlorare. Du är i samma fälla som alla kommunister, du tvingas aldrig ta ansvar för din politik och kan sitta i ditt godhets-hörn och säga åt alla andra vad dom ska göra. Din kommunism, din fördelnings-kommunism har faktiskt redan provats i ett antal länder med samma förfärande resultat. Den leder till fattigdom, korruption, brist på viktiga varor, svält, kalla lägenheter på vintern. Riskkapitalet stryps, dels för att det inte längre finns rika men också för att förväntad avkastning går ner i källaren vilket i sin tur slår ut viktig forskning inom exempelvis läkemedel. Du förutsätter dessutom att bistånd är medlet med vilket orättvisorna ska bekämpas. Men bistånd är inte ”rättvist”. Det är ett eget ämne som jag inte känner för att vidareutveckla nu. Men vill du, be my guest…

  Det är löjligt när du skriver att du inte vill styra stater i socialistisk riktning. Hur hade du tänkt bedriva din fördelningspolitik om inte genom den offentliga sektorn? Så kom gärna tillbaks med ett åtgärdspaket. Med hur mycket vill du öka biståndet? Hur många fler invandrare ska vi ta emot? Hur ska du balansera statsbudgeten? Vilka skatter ska höjas? Visa din kommunist-plan, eller fördelnings-plan eller hur du nu vill kalla den, i praktiken så får vi granska hur väl det stämmer överens med biblisk moral? Det låter väl rimligt?

 • XIIkobolt

  Jag tror inte gud är så snäv att han inte kan använda en människa i maktposition för hans syften trots att denna inte lever efter dina kriterier eller bibelns. Kung nebudkadnessar….

  Tror du verkligen gud tänker, å nej, nu har ja två avfällingar till kandidater igen, jag får sitta ner och vänta tills MR perfekt dyker upp…

  De kristna har bett länge för en människa som går folket och guds ärenden. Trump må inte träffa rätt kring allt, men han träffar betydligt bättre än hillary. Hans syn på Israel, hans syn på kyrkans rätt att existera, hans syn på de förföljda kristna, på abort, allt detta är hillary emot. Sen att hans breitbart kompis brennon skulle vara antisemit är bara trams, det vittnar fruktansvärt mycket info på nätet om ifall man är intresserad av sanningen. Tycker du sätter dig på en tramsig hög kristen stol och tittar ner.

 • Joakim Wohlfeil

  Självklart behöver du ta mina ord för givna….bäste broder jag tro till och med det kan vara bra om tar det lite lugnt med värdsliga auktoriteter 😉 Jag refererade den intervju där Trump en av de första gångerna offentligt angav Bibeln som sin favoritbok och då inte klarade en logisk följdfråga. Jag har inte sagt att Trump inte klarar av att lära sig en bibelvers utantill när han förberett sig. Självklart har jag sett andra tillfällen och en del är ju fantastiskt roliga om man är lite Bibelnörd. Exempelvis när han anger 2 Mos 21:24 om ”öga för öga” som ett bibliskt berättigande till att ”hårda tag” mot dem som han anser tar USA´s jobb och pengar, tråkigt bara om man nu skulle råka vara kristen och tor på Jesu ord i bergspredikan (matt 5:38-42). Så självklart kan Trump lära sig ett Bibelord, men det är nog lite mer standup comedy än teologi när han får frågor eller skall förklara dem ….

 • Joakim Wohlfeil

  Jag har bott i USA i just de judiska kretsar som byggt upp landet USA, som är en självklar del av USAs framgång, som är med och bär det amerikanska samhället mer än någonsin Trump och hans polare. Just i de kretsar där man plötsligt ser hur antisemitismen drar in i vita huset, hur Bannons, Flynn med flera antyder att judarna är del av globala konspirationer och sammansvärjningar. Du anser dig veta bättre än vad de eller ADL gör om vad Alt-right och Breitbart står för, jag tror du har helt fel. Och jag får obehagliga dejavu känslor av när kristna bortförklarar och förminskar rasism och antisemitism hos en ledare de tillskriver mer än ett mänsklig uppdrag, det har hänt förut.

 • Jonas Rosendahl

  Grenholm VILL använda offentliga sektorn för sin fördelningspolitik. Grenholm har ingenting emot att Sverige blir fattigare (sid 196 Boken: Jesus var också flykting av Swärd och Grenholm), om vi hjälper flyktingar eller global rättvisa. Det är främst den offentliga sektorn som har makten att göra svenskar fattigare genom ökade skatteintäkter för att mångdubbla biståndet.
  Detta är helt bibliskt enligt Grenholm. Dock inte marxistiskt enligt Grenholm.

  Även Swärd menar att detta sätt är enligt bibliska riktlinjer och har inget med vänsterpolitik att göra.

 • Staffanw

  Jaha, guilt by association. Varför gräva i det förflutna – vad är syftet? Är ni inspirerade av Trumpens valkampanj.

 • Joakim Wohlfeil

  2 Mos 22:21 ”En invandrare får du inte kränka eller förtrycka: ni var ju själva invandrare i Egypten”

 • XIIkobolt

  Efter vad jag läst, och det är ohälsosamt mycket så anklagas Trump kommande närmsta män för mycket. Och smutskastningen ser inga gränser, jag tror absolut att det finns inflytelserika judar i USA som vill samma saker som Hillary , soros och resten av globalistmaffian. Men att påstå detta är inte antisemitism, det blir det när man påstår att alla judar vill detta. Men jag tror smutskastningen är överdriven och uppblåst i den Trump frientliga median. Om man nu bedömer detta med dessa andliga glasögon och ser just judarna och Israel som en viktig pusselbit kring huruvida Trump går Guds ärenden eller inte så är man näst intill blind om man inte kan se den stora fördelen med Trump vs Hillary. Obama har inte direkt varit Israels bästa vän under de åtta åren… Och som sagt tidigare, såg du klippet med Netanyahu , hur han fullkomligt glittrade över trumps vinst, Trump är verkligen på Israels sida, men Trump är inte på de inflytselrika amerikanska judarnas sida alla gånger. De dominerar ju som bekant media, bankerna, politiker och det är inte antisemitism att påstå detta.

  Alltså, Trump står på de konservativa kristna högerns sida, om man nu ska svinga sig med Bibeln och bedöma allt som händer i världen utifrån bibelverser , då skall man ju verkligen glädja sig över trumps vinst. För inte skulle mycket rättfärdighet strömma utifrån ett Hillarystyrt USA, degenering, liberalism, sekularism, globalism är hennes baner.

 • Lars Wärn

  Hans reaktion ang Trump förstår jag mycket väl. Det sägs i högermedia att Trump stöds av ”evangelikala”. Hur kan detta vara möjligt? Den siste evangelikalen i USA förolyckades 2011.

 • XIIkobolt

  Väldig skillnad att lämna sitt land tex pga hungersnöd och söka barmhärtighet hos sitt grannland , och vandra genom hela Europas alla länder för att nå det landet som ger mest bidrag. Att använda lösryckta verser för stödja en invandringspolitik funkar sådär…

  Sen kan man för skoj skull studera hur Israel under GT och NT agerade mot invandrare, det var inte bara å stövla in och leva på bidrag där inte.

  Det mest humana är att låta dessa unga män återvända för att själva bygga upp sina länder de lämnat, Afghanistan tex. Och sen kan man skjuta till dessa miljarder i bistånd som hade gett full effekt istället för liten effekt här.

 • Lars Wärn

  Skulle en skenfrom populist som Trump kunna jämföras med Israels Guds Smorde Konung Koresh? Något sådant behöver inte ens kommenteras.

 • Martin

  Nu råkar ju detta vara själva definitionen av att ”styra stater i socialistisk riktning”…

  Jesus säger: ”Ve också er, ni laglärda. Ni lastar på människorna bördor som är svåra att bära och rör inte ett finger för att lätta på bördorna.”

  Detta är precis vad Micael Grenholm och Stefan Swärd gör. Det dom säger är svårt att bära för det finns ingen punkt där vi kan säga att nu då, nu kan vi väl slappna av? Hur mycket pengar får vi ha kvar med gott samvete av det vi tjänar? Hur många invandrare kan vi tycka att vi ska ta emot utan att Stefan kallar oss rasister och nazister? Dom attackerar själva kärnan i tron, det är därför det är så viktigt att dom bemöts. Stefan kallar det avfall att rösta på Trump, Micael kallar det att sälja sin själ till en fascistisk Konstantin. Hur kan dom tro att Jesus ger dom mandat att anklaga hans heliga på det sättet? Bakom det här måste det finnas ett djupt förakt för deras trossyskon, att dom inte är ledda av Den Helige Anden utan måste ledas rätt av dom själva. Det ska i vilket fall bli intressant att se hur Micael har tänkt sig att sin kommunism ska genomföras i praktiken.

 • Lars Wärn

  Vilket Bibelord betyder mest för Trump?

 • Lars Wärn

  Lugn. Det var inget speciellt fel i Marx teorier. Det blir bara alltid fel i praktiken var marxismen än genomförs. Trots att Marx ord i sig står i samklang med Bergspredikan och ”de tio orden” som gavs vid Lagens berg.

 • Lars Wärn

  Du vill inte dela med dig? Dö då tillsammans med dina rikedomar såsom ”den rike mannen” i Lukas kapitel 16 m fl kapitel. Kanske dina roffade guldtackor tynger dig tillräckligt för att sänka dig i djupet av eldsjön?

 • Lars Wärn

  Har du någon gång läst Bergspredikan? Tror inte det ens ingår i ”modern
  teologisk utbildning” att bry sig om Yeshua ord.

 • Lars Wärn

  Det var slutorden som gillades. Borde kanske posta länk med ”Yerushalaim Shel Zahav” med Ofra Haza men hittade en annan så underbar med samma artist för ett tag sedan. https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Daniel, Du skriver att du ”Följa mitt eget hjärta och bibeltolkning istället för drevet mot Trump” vilken bibeltolkning tänker du på då?

  En amerikansk pastor sa på frågan om USA finns i bibeln? Jo sa han och citerade Uppb. där det talas om ”Fallet, fallet är det stora Babylon” Om det var från stället i 18:1 så är fortsättningen ”det har blivit en boning för onda andar, ett tillhåll för alla slags orena andar och ett tillhåll för alla slags orena och vederstyggliga fåglar” Alldeles omöjligt att det skulle kunna vara så är det inte!

  Tyvärr mins jag inte vem som sa det men det gav mig nått att tänka på.

  Herren leder konungar som vattenbäckar, för honom spelade det ur frälsningshistoriskt perspektiv ingen roll vilken av dem som vann.

 • Olle Bengtsson

  Jag som trodde att man bör följa bibeln och inte människan.Vad fel jag hade …
  Förresten! ”vänster-liberala” skrivs – vänsterliberalerna. De enda gångerna man skall använda sig utav bindestreck är: Då man avstavar och då man binder samman ett utländskt ord med ett svenskt samt med en förkortning.

 • Joakim Wohlfeil

  Nej men visst, självklart skall man inte basera sig på enstaka bibelord, vad är ditt generella intryck av vad Jesus säger ? Men insåg just varför ingen annan bryr sig om dina inlägg. ingen annan debatterar ju anonymt på denna sida, så du får allt förklara vem du är så man inte lägger tid på att skriva till ett troll.

 • XIIkobolt

  Du behöver inte debattera mer med mig, lägg din dyrbara tid på viktigare saker än mig. Absolut jag är säkert ett ”troll”, det epitetet brukar komma upp när man biter ifrån ang de idealistiska invandringsargumenten.

  Ang pseudonymen, så är jag inloggad via diskus, som är ett internet verktyg för att underlätta inloggning på flera plattformar. Jag har ingen skyldighet att uppge namn. Finns en anledning till att jag är en del av den ”tysta majoriteten”.

 • Joakim Wohlfeil

  Du verkar ovan vid sociala medier, epitetet troll brukar komma upp när man debatterar anonymt och inte utifrån åsikt !
  Det finns massa människor som debatterar invandring under eget namn med de konstigaste argument, så du kan torka tårarna och skippa offerkoftan.
  Självklart har du ingen skyldighet att uppge nåt namn, men priset är ju att ingen bryr sig om att svara, jag missade eftersom ingen annan på denna sida gör så. Det man inte vågar signera tror man ju inte heller på själv på, och då slösar man tiden för de som faktiskt debatterar utifrån åsikter man står för….

 • Tomas

  Din tönt och din FARISÉ! Du silar mygg och sväljer KAMELER. Du har stavat fel flera gånger! Vad är FORAT? och du skriver ” Räcker inte BIBEL till” Det heter räcker inte BIBELN till!

 • Tomas

  Du har ett marxistiskt tänkande! Du har blivit så hjärntvättad med socialism kristendom sedan din bröstmjölk fast du vet själv inte om det. Om du studerar skriften skall du se att det finns kungar som kom till makten som var ONDA, samt kungar som kom till makten som inte var goda men inte helt genom onda heller, sedan fanns det rättfärdiga kungar som kom till makten. Trump är INGEN kung David men han är INTE HELT GENOM OND heller, som pedofil häxan Hillary Clinton. Därför är det bättre att Trump kommit till makten även om han INTE är en kung David.

 • XIIkobolt

  Om du tittar lite mer noggrant så är jag inte ensam om att använda pseudonymen på ddtta blogginlägg. Jag har oxå full koll på vad ett nättroll är. Men vi får väl enas vid att disagree.

 • Jonas Rosendahl

  Lars, jag tappar verkligen sugen att lägga ned tid och energi på diskussioner här när jag ser en sånhär kommentar. Jag blir riktigt bedrövad.

  Från djupet av mitt hjärta tycker jag det är viktigt med en debatt kring politiska och teologiska frågor, eftersom vi har andliga ledare ( eller påstådda) som försöker omdefiniera ords verkliga innebörd. Det är symptomatiskt i ett post modernt tänkande.
  Vill man inte se eller inte bryr sig om att så sker må det vara hänt men det ska inte ske under total tystnad. Det ska inte ske helt oemotsagt.

  Eftersom ditt ständiga nättrollande här också får fortgå, så blir det jag som lämnar debatten. Har annat att göra i livet, tro mig.

 • Janne

  Vänster, vänster….när det ordet nämns antingen i artikeln eller i alla kommentarerna så är det liktydigt med paria. Jag själv håller mig i mitten och aktar mig för högern. Fast är det inte så att det finns bra saker i både högern och vänstern?
  Men jag tar mig verkligen för pannan av dessa påhopp på Michael. Måste vara en mkt frustrerad person som skriver. Att om och om igen kalla honom något som han inte själv står för… Måste bara säga säga detta om Michael: En mer hängiven, självtänkande, varm person som vill leva ut hela det kristna budskapet har jag inte stött på. Om alla kristna gjorde som han skulle vi få se en väckelse av stora mått. Nej bevara mig från människor som slår så grovt på sådana som Michael!

 • Lars Wärn

  Jo, du har kallat mig ”nättroll” några gånger genom åren. Vet du innebörden av en sådan förolämpning?

  Anser nog att beteckningen passar betydligt bättre på dig när du i tid och i otid försöker stoltsera med dina förmenta ”teologiska kunskaper”.

 • Stanley Östman

  Lars Wärn
  Oj – jag som nyss svarat dig med en länksamling och ansträngt mig.
  (moderatorn måste dock också lägga tid för passage av externa länkar att passera)….
  Nej – nu räcker det !

 • Lars Wärn

  Babylon i Upp kap 17 – Upp kap 19 handlar om något annat än USA.

 • Lars Wärn

  Söta tjejer. Men så har ju Trump kunnat köpa sig de vackraste kvinnorna i världen vilka är deras respektive mammor.

  Bibelordet han valt är bra men han använder det tyvärr i ett panteistiskt manér. Associationerna går till den fördärvliga trosförkunnelsen vilkas lärjungar med största sannolikhet har burit fram Trump till seger på sina vingar (drakvingar).

  Han bevisar med sitt liv och sin gärning att han inte alls förstår Bibelns budskap och allra minst Bergspredikan eller ”den gyllene regeln”.

  Vore intressant att höra honom kommentera Lukas kap 16 eller Lukas 18:22 m fl.

  Shabbat Shalom!

  https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Ingen vet väl säkert vad Babylon kommer att stå för, en stad, ett system, en person? Babylon nämns i femininum och som en stad är vad vi vet. Men ifråga om onda och orena andar är USA en kandidat. Enligt den siste evangelikanen du nämnde, väller en mängd av styggelser över världen därifrån.

 • Lars Wärn

  Det är enkelt att se vad Babylon är om man förstår Daniels profetior och Johannes profetia i sin helhet.

 • Lars Wärn

  Idioter som Bush och Trump beöver inte dela med sig? Är det vad din Bibel säger?

  Hur många människor i världen skulle kunna överleva om Trump delade ut sina 80 miljarder?

  Jag räknade ut hur många familjer som skulle kunna livnära sig på idioten Bush ”egendomar” i Nordamerika och i Sydamerika och kom fram till siffran 20 000 familjer. Detta enorma landområde, stulet från nativa amerikaner, ska alltså en komplett idiot som G W Bush ”äga” utan att ha gjort något enda vettigt under hela sitt liv! (Att starta krig, som i förlängningen kan leda till ett tredje världskrig, är fullständigt ovettigt!)

 • Ok tacksam om du delar din kunskap om Babylon

 • Lars Wärn

  Det är bara att läsa själv i Bibeln. Men du vill ha en handledare? För min del har salige Pastor Folke Thorells doktorsavhandling (ja, jag kallar den så, en värdefull handling långt bättre än något töntar såsom S Swärd någonsin kan åstadkomma) varit ovärderlig:

  http://www.bokborsen.se/Folke-Thorell/Daniels-Profetior-Och-V%C3%A5r-Tid/3328554

 • Joakim Wohlfeil

  Olyckligt isåfall att moderator tar in såna. Det är ju helt meningslöst att ta in inlägg som skribenten inte står för. Bye !

 • Kerstin-Svanberg

  Men alltså denne Michael stöder Hillary men inte Trump ? Michael är från min vy att se en sådan person som ifall Hitler hade varit miljöengagerad och tänkte på klimathotet skulle ge sitt stöd till honom än en sådan som är emot uppenbar akut folkmord.

 • Kerstin-Svanberg

  Om Michael verkligen stod upp för de rättslösa ofödda barnen istället för att i första hand peka på klimathotet som den största faran skulle han förmodligen förlora många av sina följare, men det ena måste inte stå mot det andra, Trump är den enda av de två alternativen som ger iallafal ett hopp åt de yngsta av mänsklighetens barn. Om det hade handlat om annat folkmord än det som sker med de yngsta hade förmodligen Michael sett detta som allvarligt och skulle ta ställning emot, men nu är det ju liksom bara de yngsta medlemmarna i vårt samhälle …Vänstermänniskorna är inte dem som står upp för de absolut minsta och det är dessa Michael har runt i kring sig. Jag skulle vilja se reaktionerna på hans följare om han verkligen satte ned foten och efterlyser verklig rätt för de ofödda människorna, inte många av hans följare skulle bli kvar, det är min övertygelse.

 • kennethhermansson

  Hej Tomas! Enligt Svenska Akademins ordlista över svenska språket är ”forat” bestämd form av substantivet ”forum”. Sedan heter det inte ”…räcker inte BIBELN till!” utan ”…räcker inte Bibeln till?” Det var ju annars otur att Olle B råkade tappa bort en konsonant. Men ett språkfel är ju i alla fall bara hälften av två. På tal om fariseiska Kameler, alltså 😉

  Ursäkta, men jag kunde inte avstå från detta sarkastiska påpekande med anledning av en osmaklig Aletheiakommentar. Personangrepp kan ibland slå tillbaka på en och annan.

 • Andreas Östling

  Lugna, ni Trumpanhängare kommer få er ondska

 • Slimebeast

  Micael Grenholm, det är klart att du är marxist. All den politik som du förespråkar är precis densamma som kulturmarxister företräder. Allt från massinvandring och ekonomisk utjämning till identitetspolitik och totalitär åsiktskontroll finns med hos båda.

  Ditt huvudsakliga motargument och ”bevis” för att du inte är marxist är
  att marxister förkastar Gud. Ja det är sant, det gör de. Men föreställ
  dig en marxist som inte förnekar Gud då, för där har vi din politiska
  ideologi.

  Jag har personligen svårt att förstå hur en människa vid sina
  sinnens fulla bruk lyckas kombinera kristendom med marxism, men du har
  uppenbarligen gjort det och du är heller inte helt ensam om det. Svenska Kyrkan är ju ett annat välkänt exempel.

  Det du hittills gjort är att försöka jämka ihop marxistisk socialism med en karismatisk kristendom som åtföljs av övernaturliga
  tecken och under (det sistnämnda antar jag för att få en slags legitimitet och trovärdighet).

  Rent teologiskt står du ju för en slags Kingdom Now-teologi. För den som inte råkar veta är det en just nu populär amerikansk villolära som går ut på att Guds rike redan är här. Det mesta i Uppenbarelseboken har redan ägt rum, vi håller inte alls på att gå in i en tid av förföljelse och avfall. Enligt Kingdom Now ska kristna inte vara pessimistiska och passivt bara gå och vänta på Jesu snara återkomst och en uppryckning för att slippa förföljelse i ändens tid, utan tvärtom, vi bör fokusera på denna värld här och nu och jobba med att återupprätta Guds rike på jorden. Kingdom Now är en grav villolära kort och gott.

  Det som är lite extra märkligt är att du som vänsterkristen snöat in dig på en teologi och ett samfund som förknippas med individualism och amerikansk kristen höger.

  Men det är väl därför du allt mer börjat distansera dig från Kingdom Now-predikanter på sistone om jag tolkat saker rätt. Vänstermänniskan i dig håller på att ta över.

  Att du (ihop med It-pastorn) gjort det till en grej att beskylla konservativa kristna för att vara liberalteologer är bara löjeväckande. Det är dömt att misslyckas. För är det något som kännetecknar vänsterkristna så är det förakt för Bibeln, och dyrkandet av människan. Du kommer aldrig någonsin få bevittna en rörelse av bibeltroende vänsterkristna. Att vara vänsterkristen är synonymt med bibelförakt.

 • Joakim Wohlfeil

  Men snälla nån, nu rymde visst alla hästarna ur stallet. Men Kerstin Svenberg är tyvärr inte ensam om den märkliga debatt tekniken att först tala om vad Micael säger, trots att det är saker som han aldrig sagt, och sen bemöta det.
  Det är så man brukar bli behandlad på SD och rasisthemsidor, när man är tvungen att uppfinna åsikter hos de man vill attackera. Vore den inte mera relevant att bemöta vad nån verkligen har sagt, eller ta fram faktaargument så blir det i alla fall mera intressant.
  Däremot blir man ju helt förstummad över alla som klistrar vänster/marxism stämpel på hela den första församlingen och de som sen vill efterlikna deras livsstil. Idén om egendomsgemenskap var bärande i den första församlingen (Apg 2:45 / 4:34-37 ) och Herren straffade de som bröt mot den regeln och inte tvärtom som de som omtolkar Bibeln vill hävda (Apg 5:1-11) . Sen blir jag återigen rent skräckslagen av hur kristna förringar/ignorerar/bortförklarar antisemitismen i Trumps ideologi och närmaste krets. Hos en del kristna ignorerar man antisemitismen bakom det förvirrade fikonlövet att Trump plötsligt utfärdar löften till Netanyahu, Bennet och de nationalreligiösa i Israel. Är det vad ni har hört USA´s judiska grupp fråga efter ? Är det den viktigaste frågan enligt dem själva är? Kräver ADL löften till Netanyahu, eller konkreta åtgärder mot Antisemitismen hos Trumpadministrationen ?

 • Albert Einstone

  Det är nästan tragikomisk:
  Lars Wärn: ”..du (Jonas Rosendahl) har kallat mig ”nättroll” några gånger genom åren. Vet du innebörden av en sådan förolämpning?”
  Vet Lars Wärn innebörden av en sådan förolämpning som ”idiot”?
  Lars Wärn: ”Idioter som Bush och Trump beöver… idioten Bush … komplett idiot som G W Bush”
  Lars Wärn: Har du (Jonas Rosendahl) någon gång läst Bergspredikan?
  Matt 5:22 (Bergspredikan) ”..den som säger ’idiot ’ till sin broder är skyldig inför Rådet , och den som säger ’dåre’ är skyldig och döms till det brinnande Gehenna .”

 • Martin

  Jag ska göra ett försök att bena lite i denna kommunism som Grenholm förespråkar. Jag har naturligtvis inte facit men jag kan i alla fall ”tänka högt”. En stor skillnad mellan Grenholms kommunism och kristen tro finner vi i just ordet kommunism. Kommun-ism. Kommun, på franska ”commun”, alltså gemensam. Det är alltså ett kollektiv som bestämmer över individen. Emedan kristen tro bygger på personlig omvändelse till Jesus Kristus, bygger kommunism, eller kollektivism på majoritetens makt över individen. Om ett beslut gynnar majoriteten är det ett rätt beslut, även om det kraftigt missgynnar vissa individer.

  Vad är en grupp egentligen? En individ har en näsa, hår (i de flesta fall), ögon (i nästan alla fall) osv. Men en grupp, vad är det? Det är något abstrakt, något som egentligen inte existerar, en chimär. Det är som en skog, skogar existerar inte, det är träd som existerar. Om vi då tar gruppen igen, den har större rättigheter eller snarare rättigheter över individer. Så en grupp, som är en abstraktion, bestämmer över en individ, som inte är en abstraktion. Därför måste denna abstraktion få en form, en ledare börjar få makt.

  Så när vi talar om fattigdomsbekämpning såsom Grenholm vill se den, att rika individer ska ge pengar till fattiga individer är den viktiga frågan HUR? Grenholm vill att fattigdomsbekämpning ska gå via dom offentliga systemen. Han tycker till och med att det är genialiskt. Vi börjar mejsla ut den stora skillnaden mellan Grenholms rättvise-kommunism och kristen tro. Denna ”goda politik” som han förespråkar är inget annat än en tyranni. Grenholm vill använda den offentliga sektorn till fattigdomsbekämpning och med det är den TVINGANDE med straffrättsliga sanktioner om inte lagarna följs. Vad händer om jag inte vill ge bort 30 procent (om det är vad som har bestämts) av det jag äger till Grenholms godhetsfond? Hur ska Grenholm förmå mig att göra det? Det är ju ändå för det allmännas bästa, det är vad Gud vill, säger Grenholm. Ska han låsa in mig, låta misshandla mig och neka mig mat tills jag betalar? Jesus förespråkade aldrig bestraffning som sätt att förmå människor att göra gott. Drivkraften är kärlek, inte rädsla för att Grenholm ska skicka sina hejdukar på oss.

  Grenholms kommunism är mil och åter mil, ljusår!, från Guds sätt att jobba med oss människor. Grenholms kommunism leder till tyranni och kuvade människor, Gud vill upprätta en människa i taget till en kärleksrelation med honom. Gud vill att människor ska ge med ett givmilt hjärta. Grenholms sätt kanske för vissa låter gott, men det är ett säkert recept på den grymmaste tyranni.

  Det är faktiskt ännu värre. Det är inte bara det att Grenholms kommunism leder till tyranni. Grenholm hävdar ju med emfas att just han förstår Guds vilja med kollektivet. Kollektivet är alla jordens invånare. De rika ska ge bort sina pengar till de fattiga, det är vad Gud vill. Jag kan inte låta bli att undra hur det ser ut i Grenholms församling. Jag oroas över vad som händer när Grenholm ska förmå församlingsmedlemmarna att genomföra Guds vilja.

  Om ni tycker att jag är för hård mot Grenholm, titta då på hur det har sett ut i de länder där kommunismen ska genomföras i praktiken. Karl Marx ville skapa ett klasslöst samhälle, de exploaterade arbetarna skulle upprättas. När Marx efterföljare skulle sätta hans idéer i praktiken så dödade dom miljoner och åter miljoner människor bara i Ryssland. Grenholms idéer om fattigdomsbekämpning är i samma klass som Marx idéer. Men det är i det godas namn de största grymheterna har begåtts i mänskligheten.

 • Slimebeast

  Struntprat.

  Den första församlingens tillfälliga egendomsgemenskap hade inget med marxism att göra. Det som omtalas i början av Apostlagärningarna var något Jerusalemförsamlingen gjorde tillfälligt, i en slags eufori när så många nya blev frälsta och förmodligen också för att de var övertygade om att Jesus skulle komma tillbaka väldigt snart, inom högst några år.

  Ingenstans senare i NT ser vi något som tyder på egendomsgemenskap, tvärtom, i Paulus kommunikation med sina församlingar framkommer tydligt att de kristna inte utövade egendomsgemenskap längre.

  Dessutom innefattade den ekonomiska gemenskapen i Jerusalem bara den egna gruppen, det var inget som de försökte få övriga samhället att följa, än mindre tvinga!

  Sedan angående anklagelserna mot Trump om antisemitism. Jag tror att du med många andra tar upp ämnet antisemitism bara för att det passar dig, inte för att du verkligen är bekymrad. Alla vet vilket stigma som finns kring frågan och hur lätt man kan misstänkliggöra en motståndare bara genom att skicka ut anklagelsen om antisemitism.

  Micael Grenholm är ju inte precis någon Israelvän och du låter inte heller som att du skulle vara det. Att ni är bekymrade över förföljelse av judar tror jag inte ett dugg på.

  Sedan, bara för att man kan tolka in att Trump i någon kampanj är kritisk mot att så mycket ekonomisk makt är koncentrerat hos mäktiga judar och han även antyder att denna makt också missbrukas, så betyder det inte att han är antisemit. Inte om det är legitim kritik.

  Det är ett faktum att det finns en global elit av mäktiga judar som medvetet missbrukar både ekonomisk och kulturell makt (Hollywood). Att hysteriska ADL genast skriker ”antisemit” är inte precis något nytt och är verkligen inget att hänga upp sig på.

 • Slimebeast

  Micael Grenholm vill leva ut sin egen kommunistiska version av kristendom. Likt många andra socialister genom historien är han hängiven.

  Till det yttre är han en charmig och sympatisk kille, det ska inte förnekas. Men likväl så sprider han ett falskt evangelium och han har gjort det närmast till sin livsuppgift att brännmärka och hetsa mot traditionella konservativa kristna.

  Hur kan man vara totalt okritisk till främlingar men så snar till att döma sina egna?

  Då är något allvarligt på tok, hur mycket trevlig yta som än finns där.

  En sådan gärning kommer aldrig att leda till någon väckelse.

 • Slimebeast

  Det är ju helt bisarrt. Att en sekulär stat tvingar alla sina medborgare att med en arbiträr summa pengar bidra till internationell ekonomisk solidaritet, skulle det på något sätt vara praktiserande av biblisk etik?

  Jag har själv inte läst boken utan får ta dig på orden att båda dessa herrar står för en så förvrängd teologi. Makalöst.

 • Martin

  Ja visst är det bra att bemöta vad någon verkligen har sagt och inte uppfinna åsikter hos de man vill attackera.

  Du kan väl själv föregå med gott exempel genom att leda i bevis ditt förtal om antisemitism hos Donald Trump och hans administration?

 • Joakim Wohlfeil

  Självklart anomyme Martin. Om du läser vad jag har skrivit så hittar du exemplet, eller bagrunden ihop med det jag säger. Du kommer också (förutom Trumps administration som är ämnet) hitta få namn på nån annan i debqtten om inte jag svara på en direkt fråga.
  Jag har angett ADL som min huvudkälla då det är en judisk amerikansk organisation som i över 100 år bekämpat antisemitism i USA.
  Om du hittar några faktafel i mina beskrivningar av Weimarrepubliken, deutsche christen &&&

 • Björn bloggaren

  Martin!

  Där satte du fingret i varbölden.

  Bb

 • Martin

  Jag läste vad du skrev i inlägget till Kerstin där du både anklagar Trump och hans administration för att vara antisemitiska. Nu har du alltså inte mindre än fyra anklagelser att bevisa; Dels att Donald Trump är antisemit, att hans administration är det och att ADL anklagar Donald Trump för att vara antisemit och hans administration för att vara antisemitisk.

  Det förstår du kanske att hävda att ADL anklagar Trump och hans administration för att vara antisemiter är inget som helst bevis för att så är fallet. Det är bara ytterligare en anklagelse för dig att bevisa.

 • Joakim Wohlfeil

  ”Den första församlingens tillfälliga egendomsgemenskap hade inget med marxism att göra” det är et bra citat eftersom alla som följer Grenholm vet att han (ach andra kristna som lever enligt första församlingens riktmärken” ständigt hänvisar till Apg men aldrig till marxism(socialism/eller kommunism. Ergo: varför envisas så mång att kalla den apostoliska egendomsgemenskapen för marxism/socialism/kommunism. För många kristna är också viktigt vad Jesus själv säger, exempelvis hu vi skall förhålla oss till egendom (Mark 10:17-31). Men tanke på att det statistiskt vanligaste kristna personen i världen idag är en fattig kvinna i Afrika så kan det ju finns anledning att reflektera om vilken sida av nålsögat vi i Sverige står på. Sen var det ju i alla fall ärligt och bra att du sa dig tro nåt om vad antisemitism och kampen mot antisemitism betyder för mig. För att du skall slippa gissa så kan jag säga att du inte har en susning vad du talar om. OCH JA, jag blir mycket orolig när jag höryttranden som ”””””Det är ett faktum att det finns en global elit av mäktiga judar som medvetet missbrukar både ekonomisk och kulturell makt (Hollywood). Att hysteriska ADL genast skriker ”antisemit” är inte precis något nytt och är verkligen inget att hänga upp sig på”””””. Du talar alltså om den judiska befolkning som historiskt sett varit med och byggt upp USA, som är en självklar del av det amerikanska samhället, som alltid tagit ett exceptionellt ansvar för nationen. Är de alltså en ”elit av mäktiga judar som missbrukar ekonomisk och kulturell makt” ?? Och ”””””” hysteriska ADL genast skriker ”antisemit” är inte precis något nytt och är verkligen inget att hänga upp sig på””””. OCH vad har detta med Israel att göra,, anser majoriteten i USA´s judiska grupp att Israel eller USA är deras hemland ??? Har det kommit krav från dessa grupper på specifikt stöd till Netanyahus regim istället för att slippa Antisemitier i Vita huset ?? Och hur ställer sig majoriteten i USA´s judiska grupp (speciellt de yngre) till Israelisk politik, är du för Bosättarna,/Bibi/Bennet är oftare för Fredsrörelsen/liberala krafter ?
  Och dessutom, berätta gärna vem du är om du vill ha svar och förstås om du tror på dina argument, vilket är en viktigt vattendelare för mig om det är meningsfullt att svara.

 • Joakim Wohlfeil

  Säger Martin …Bormann…Kinnunen ?? Om du på fullt allvar anser att ADL´s rapporter är en ”åsikt” bland andra så får du nog våga står för det. Hör av dig igen när du har en åsikt du vågar står för…..

 • Martin

  Då är det väl en bra början att visa de ADL-rapporter som pekar ut Donald Trump och hans administration som antisemiter? Det enda som finns än så länge är dina obestyrkta anklagelser? Därmed gör du det du anklagar Kerstin för att göra. Hyckleri kallas det.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kära läsare och kommentatorer (kanske borde jag även hälsa kamrater 😉 )

  Släppte posten innan helgen men har sedan haft ett fullpackat schema. Så fort jag bara kan kommer jag svara på de kommentarer och frågor som berör mig. Under tiden vore det intressant att få ett riktigt svar från Joakim W på frågorna Martin ställde. Vi tillåter kommentarer här utan hela namn sedan starten 2007 eftersom det finns en rad olika anledningar många inte kan eller vill avslöja sin identitet. Vänligen trakassera inte anonyma kommentatorer.

  Mvh
  Daniel

 • Joakim Wohlfeil

  Och ändå, att then end of the day.
  Det är lätt att hitta väckelse, att människor möter Jesus, får förbön och välsignelser, söker sig till Guds församling genom det arbete som Micael är del av.
  Det har aldrig hänt genom nån som heter Slimebeast…..
  Så frågan är vad som leder till mest väckelse, att fömera de talenter man fått i tron på Herren Jesus genom att i öppenhet gå ut i tjänst och vittnesbörd ? Eller gräva ner den talent skall man fått i frälsningen för att istället kommunicera med omvärlden genom att skriva magsura kommentarer om evangelikala kristna under anonym signatur (det är just vad Matt 25:14-30 handlar om).

 • I Apg 4:32-33 står det . ”ingen enda kallade något av det han ägde för sitt, utan de hade allt gemensamt. Med stor kraft frambar apostlarna vittnesbördet om Herren Jesu uppståndelse, och stor nåd var över alla. Ingen av dem led någon nöd”.

  Fortsätter vi lite längre fram i tiden, 1 Kor 11:17 ”Men vad jag icke kan prisa är att I kommen tillsammans, icke till förbättring, utan till försämring”
  Vad har hänt? Här ser vi inget av den stora nåd som var över alla, istället var det dom! För ganska många hade blivit sjuka och en del hade till och med dött. Som jag förstår det på grund av splittringen i församlingen! De rika satt för sig och de fattiga för sig. Därför fanns det de som led nöd därför att andra inte delade med sig.

  Fördelningen av de medel Gud har gett oss har varit en vattendelare i församlingen och fortsätter att vara det. Vi lever i nån slags förblindelse då vi tycker oss ha rätt till 90% av de medel Gud i sin nåd ger oss! Varifrån kommer dessa tankar? Ja inte är det bibelns lära. Där uppmanar oss Gud genom Paulus att en utjämning ska ske, först inom församlingen för att inte dra skam över oss inför världen. Sen vidare utöver världen.

  Att Swärd och Grenholm försöker ge en röst till ekonomisk utjämning har stort stöd i bibeln, att förneka det borde leda till eftertanke.

 • Joakim Wohlfeil

  OK, Jag tycker det alltid är olyckligt när man rakt av tillåter anonyma kommentarer då det i princip nästan alltid finns en korrelation med större fokus på personangrepp ju mer anonym skribenten är.
  Har själv lite svårt för offerkoftorna på nätet då jag både levt med hot och polisbeskydd under delar av livet, precis som många av mina kollegor och vänner, ingen av dessa har dock dragit slutsatsen av att nåt blivit bättre genom att gömma sig.
  Men redaktörer på er blogg sätter ni självklart era egna regler, och då är det upp till mig respektera dessa.
  Men det kan ju faktiskt öka kvaliteten att ha nån typ av regelverk för anonymitet.(Jag vet bloggredaktörer som exempelvis godkänner anonyma signaturer så de vet att det finns en riktig person bakom (och bara en per signatur), men utan att dela vidare vem som står bakom dem. Då kan de som känner behov av anonymitet gömma sig, samtidigt som redaktören kan garantera avdra debattörer att slippa risken att lägga sin tid på att debattera med ett troll, nån som skriver und flera signaturer, kör ut fejkinlägg för att provocera etc… etc…
  Vänligen Joakim

 • Joakim Wohlfeil

  Som sagt, redaktören på sidan tillåter anonyma debattörer. det är deras beslut, Men kan du vanlig netikett så det du också att du som anonym inte har möjlighet att förvänta dig svar då de flesta seriösa vill veta om de talar med en verklig person. Du kan självklart be nån du känner som vågar står för sina inlägg ställa samma frågor om du är intresserad. Bye ”Martin”

 • SefastTronde

  I princip håller jag med dig i din inställning till anonymitet på ‘nätet’. Själv skulle jag aldrig kunna yttra mig utan att stå för vad jag säger, och även kunna ställas till svars för detsamma av andra. Men jag har fått inse att det finns många som har goda skäl för anonymitet idag, då det ofta får negativa konsekvenser relaterat till människors arbeten. Främst liberal-vänstern av idag är inte så liberala, dvs. pluralistiskt tillåtande, ifråga om åsikter. Begreppet PK har tyvärr formats i vår tid som en hårdhänt och påtaglig realitet.

  På bloggar som denna ställer tillåten anonymitet stora krav på moderatorerna om inte åsiktsskillnader skall urarta i personliga påhopp, och här på Aletheia är det min erfarenhet att modereringen fungerar bra. Misstankar om nättroll kan inte ses i denna kommentarsdebatt. Om du anser dig ha skäl för klagomål vet jag att Daniel och Andreas lyssnar på dig. Men här och nu är det svårt att se några utmärkande eller goda skäl för dina klagomål.

 • SefastTronde

  Här är du helt fel ute. Vattendelaren mellan vad som är bibliskt kristligt och vad som kan klassificeras som kommunism går mellan frivillighet och tvång. Att förespråka politiska maktmedel för utjämning till förmån för icke svenska medborgare är varken bibliskt eller kristligt.

 • Janne

  Försök till sammanfattning: om någon ger ut kärlek, evangelium och pengar osjälviskt, så kan man ta sig friheten att nedvärdera denna person, om det visar sig att det finns en vänsterdragning. Däremot, om dragningen är åt höger så blir allt så mkt bättre: mer pengar i plånboken att konsumera för (miljön?) och stopp för abort (bättre att måna om de ofödda, än de redan födda…).

 • Nu talade inte jag om politik utan om att ekonomisk utjämning har stöd i bibeln. Jag skrev också att det är bra att S och G försöker ge en röst för det. Om det de säger är kommunismn enligt världen får stå för dig,. Jag undrar om den protektionism du företräder har stöd i bibeln. Jesus sa ju ge dem som beder dig. Nu har vi mängder av människor som söker oss och ber om hjälp. Alltså har vi ett utmärkt tillfälle till ett bibliskt utjämnande.

 • Joakim Wohlfeil

  Hej Sefast. Lämnade inga klagomål på bloggens princip, sa tvärtom att redaktörerna sätter sina regler och då är det upp till mig respektera dessa. Jag lämnade dock ett förslag som jag vet använts på andra bloggar som en kompromiss för att både garantera anonymitet åt den som inte vågar debattera öppen, men samtidig lämnar garantier till seriösa bloggare att man inte behöver svara till troll, provokatörer, eller såna som skriver med flera signaturer etc..

 • SefastTronde

  Det är just politik du talar om, och som vurmas för av Swärd&Grenholm. Per definition blir det politik, stött av politiska maktmedel, enär du/ni m.fl. vurmar för ”vi”, som här inte kan tolkas som annat än svenska staten, skall genom skattemedel anslå betydande belopp för ekonomisk utjämning, nu betydligt större än budgetposterna för försvar och rättsväsende tillsammans. Till förmån för invandrare där den övervägande andelen är ekonomiska migranter och endast en mindre del flyktingar.

  Vad du menar med protektionism blir det svårt att förstå. Såsom en familjefar har det främsta ansvaret för sin egen familj och sina egna barn har även staten det främsta ansvaret för sina egna medborgare. Och, denna självklarhet har tämligen gott stöd i Bibeln. Det är just i detta som flera kommentatorer här inklusive artikelförfattaren ser en tämligen felaktigt skruvad bibeltolkning.

  Även om man kan känna en viss sympati för Robbin Hood är hans agerande rättsvidrigt, och ännu värre ur ett kristet Bibliskt perspektiv. Därtill lever långt ifrån alla svenska medborgare i välstånd, och många svaga grupper får avstå den hjälp de behöver till följd av samhällets resursbrist.

 • kjell

  Ekonomisk utjämning har vi haft länge i sverige, socialhjälp sjukvård ligger på våra skatter, och kommer alla svenskar till del, men det sociala systemet är till för svenskar, dom första kristna gjorde en gemensam pott men den gällde bara för kristna, vidare kan vi se att det gjordes insamlingar till kristna i Jerusalem, det återkommer på många ställen vem som vi har ansvar över, likadant när det.gäller dömande så gäller det dom som är ”innanför” den som är utanför tar Gud hand om.

 • Innanför och utanför? Var det verkligen Jesu mening när han talade med kvinnan vid Sykars brunn? Hon var ju inte judinna, det djup som finns i det mötet är verkligen inkluderande över folkslag och gränser. Din tanke missar målet för Jesus har dött och uppstått för alla.

 • Slimebeast

  Men det är klart att de vänsterkristna hänvisar till Apostlagärningarna och inte till Das Kapital, då skulle de ju tappa all trovärdighet.

  Som du säkert har märkt så är det ingen som invänder mot Grenholms personliga val att leva i egendomsgemenskap och inte heller mot att han uppmuntrar andra till att göra det, så länge han håller sig till att uppmuntra.

  Tvärtom, det är nog många av oss som åtminstone ställt sig själv frågan om Micael faktiskt har kommit längre i sin frälsning och helgelse, eftersom han verkar ha kraft att stå emot och låta bli denna världens materiella lyx och frestelser, och istället nöjer sig med att leva ett enkelt liv (efter en stunds betänketid landar vi dock i slutsatsen att det nog inte handlar om en högre utvecklad andlighet, utan mer om att han på ett rent mänskligt plan till skillnad från oss andra faktiskt mår bra av att leva enkelt. Han kanske till och med får en kick av att leva så).

  Men om tonen förändras från oskyldig uppmuntran till att ställa krav och förväntningar, vilket det ibland faktiskt gör hos Grenholm, då är han ute på hal is.

  Men att vi hävdar att Grenholm förespråkar kommunism baseras inte så mycket på frågan om kristna kommuniteter med egendomsgemenskap, utan på att han helt enkelt propagerar för att staten ska driva vänsterpolitik, att kristna ska aktivt stödja detta och att han tar fram Bibelord som stöd.

  Den stora poängen med Markus 10:17 och avsnittet om den rike mannen är ju att peka på hur beroende människan är av pengar och materiella tillgångar och hur svårt det är att överkomma med mänsklig kraft. Det kan bli mångas stötesten, det blev den rike mannens stötesten. Han gick besviken sin väg, vilket antyder att han gick miste om frälsning. Vidare får vi veta att lärjungarna blev bestörta och de frågar hur det då ens är möjligt för någon överhuvudtaget att kvalificera sig för frälsning. Och Jesus själv svarar att ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt”.

  Då blir det så otroligt fel när sådana som Micael Grenholm kommer och får det att låta som en självklarhet att kristna klarar att avstå ifrån pengar och materiella ägodelar. Han lägger ett väldigt tungt ok på den troendes axlar. Hans bibelläsning är helt uppåt vägarna här. Det blir ju gärningslära.

  För vad handlar det här kapitlet om då? Ja det är ju om nåden såklart. Kapitlet betonar hur svårt det är att med mänsklig kraft stå emot rikedom, ja det är rent av omöjligt. Bara med Guds kraft kan man klara det. Vi kan bara klara det med Guds nåd.

  Men Grenholm pratar aldrig om nåd i sammanhanget om rikedom och egendomsgemenskap, han tycks helt omedveten om det. Han tycks helt omedveten om att mänsklig natur inte klarar av det. Han har en helt annan bibelläsning som landar i klassisk gärningslära.

  Jesus uppmanar ofta till saker som är omöjliga. Han ofta rent av kräver av troende saker som rent köttsligt, som med ren mänsklig kraft är omöjliga att klara av. Då gäller det att inte läsa bokstavligt, utan man måste förstå andemeningen. Det är extremt viktigt, annars hamnar man lätt i fallgropen gärningslära.

  Judar är en självklar del av det amerikanska samhället. Självklart. Men det förhindrar inte att en del av dem missbrukar sin makt.

  Jag tog upp Israel för att om det är så att du och Grenholm snarare är palestinavänner än israelvänner så säger det en del om eran inställning till judarna. Enkelt uttryckt, att rikta kritik mot judar i ett sammanhang är inte automatiskt antisemitism.

  Att vissa amerikanska judiska lobbyister och globalister nu gnäller fäster jag ingen tyngd vid. Däremot att Israels judar och Netanyahu är begeistrade över Trumps seger tycker jag är jättespännande. Jag är en passionerad israelvän men mycket skeptisk till den globalistiska judiska makteliten och deras tvivelaktiga motiv.

  Jag kan inte ge dig mitt namn här eftersom jag måste vara anonym, tro mig. Men vad ska jag säga, jag är högutbildad, är kring 40 år och bor i Uppsala. Kristen sedan tonåren men saknar en församling att tillhöra ordentligt pga svensk kristenhets korruption och avfall (det låter förmätet att säga så, men man blir väl bitter av att vara hemlös). Något mer du undrar?

 • Slimebeast

  Hahaha, ”skriva magsura kommentarer”. Så sant.

  Vem vet hur många vi påverkar och framförallt hur vi påverkar… Jag vill i alla fall inte påverka någon människa med ett budskap som är farligt nära gränsen till irrlära. Vad blir frukten av det? Jag är inte alls säker på att Grenholms skörd av sådana som verkligen slagit rot är särskilt stor när vi sammanfattar om 10 eller 20 år.

  Sedan så har ju alla lemmar i kristi kropp faktiskt olika roller. Jag kanske är kallad att korrigera de vilsefarna med hjälp av magsura kommentarer!

 • Jag försöker tala om ett bibliskt givande av de gåvor Gud ger oso. Om det är politik är väl allt vi gör politik isf. Att vi ska först försörja familjen behöver du inte nämna det är självklart Men att ställa givande mot egna intressen blir till ett skarpt läge för då ser vi om mammor har makt över oss. Handen på hjärtat, där brister många iaf jag.

  Det är två två exempel i bibeln som jag tänker på när det gäller ekonomi. Ksnske visar de en Guds princip vad gäller våra pengar.

  I Apg 4 står det, att Guds nåd var stor över dem.. De var tillsamans varje dag och de delade allt även ekonomin. Det fanns ingen som led nöd.

  Längre fram i NT står det om församlingen i Korintier att Paulus sa era samankomster blir till försämring! Ja så till den grad att medlemmar ganska ofta blivit sjuka och att en del dött! Varför? Därför att församlingen var splittrad och delad i olika grupperingar efter plånboken. De fattiga satt för sig hungriga och de rika satt tillsamans fulla och mätta,.de ville inte dela med sig till de mindre bemedlade. Där led man nöd och där var inte Guds nåd stor över dem. Tvärtom sjukdom och död var Guds dom över dem.

  Nu är detta min tolkning men samanfattar vi Paulus tankar tror jag vi landar nånstans där. Vi talar sällan om detta kanske för att vi drar oss för att forska kring det faktum att Guds dom var över församlingen i Korint. Därför det påminner för mycket om oss I dagens svenska kristenhet?

  Frågan är vilken församling vill vi ha? Mitt val är en församligen som strävar mot den i Apg 4. I den mån det nu är möjligt i den hypersjälviska tid som vi lever i. Där sorgligt nog allt för många kristna delar världens tankar. Det sagt jag säger inte det gäller dig utan det är nått vi alla får brottas med och det inkluderar även mig.

 • kjell

  Du behöver gå en grundkurs, missionsbefallningen gäller fortfarande, den handlar inte om att först ge människor vad dom behöver, utan det står sök först var Guds rike och hans rättfärdighet så skall allt det andra tillfalla er. Kvinnan vid Sykars brunn visade klart att hon kom till tro. Självklart gör man som kvinnan öser upp vatten till en törstig man, eller som den barmhärtige samariten, det är detsamma som att ge bistånd till flyktingar, kanske via unhcr men att ge socialbidrag till friska unga män som har färdats genom många säkra länder och ta det mesta av dessa pengar från våra gamla och sjuka.

 • Joakim Wohlfeil

  Då för jag önska dig Herrens välsignelse och ledning i din kallelse framöver .

 • Jo så är det säkert, jag behöver en grundkurs. Men jag vet att William Both inte delade dina tankar när han startade Frälsningsarmén. Han gav de hungriga mat först och predikade Guds ord sen.

  Vi ska göra som Jesus sa, ge de som beder oss. Ber de om din kavaj ge dom byxorna också! Jesus är gränslös, han har inget anseende till personen. Han har dött för varje tonårs afghansk ung man och alla andra som tar sig levande över Medelhavet.

  Vad Sverige kan göra är både och. Hjälpa de som nu står vid vår gräns och hjälpa de som är kvar i ruinerna de kommer från. För mig får regeringen gärna återgå till en procents målet av BNP till de bistånds behövande och nödställda. Ja de får höja det till två procent också. De pengarna ska naturligtvis inte tas nån annanstans från. Vilket innebär att det kommer att svida i vår plånbok men det kommer att göra gott i hjärtat.

 • kjell

  Undrar om William Both hade ställt upp och hjälpt till med moskebyggen också, nej
  jag tror att han också reagerat mot ditt inlägg, han var inte i första hand socialarbetare, utan evangelist.
  För varje person som räddas i Medelhavet och förs i land i europa så startar 10 nya som riskerar livet, det gör dom för att dom inte förstår hur farligt det är att ta sig över den lilla pölen.

 • SefastTronde

  Enligt mitt förmenande har du helt och hållet misstolkat Apg 4. Vill inte ringakta din goda vilja, men feltolkningen är tämligen allmän så jag har väl förståelse för att även du smittats av den.

 • Att de försöker ta sig över Medelhavet säger en del om vilken nöd de är i. Om du är intresserad av vad bibeln lär om att hjälpa så säger Hesekiel i sitt 18e kapitel att den rättfärdige ger den hungrige bröd och klär den nakne. Ett rätt bra stöd för Both heller hur.

 • Jo jag har förstått vi har olika uppfattningar. Tack för de vänliga orden om min goda vilja!

  Men det hade varit intressant att få höra vad jag feltolkat och hur du ser på skillnaden mellan de två församlingarna jag nämnde om och Guds respons på det? Den ena hade allt gemensamt den andra hade det inte.

  Jag ber om ursäkt att jag nämner om de två församlingarna en tredje gång idag men jag tror de har nått att säga oss.

 • kjell

  Kallar du det för nöd när röda korset delar ut mat och vatten så kastar dom det för att det inte är halal.

 • Well, röda korset visste att de som kom var övervägande muslimer. Det var inte visligt och inte mycket till hjälp om de som de skulle rädda för sin tros skull inte kunde ta del av den hjälp som erbjöds!
  Inget konstigt med matregler bibeln är full av dom. Apostlamötet i Jerusalem Apg 15 kom fram till att de omvända hedningarna inte skulle äta köttet av förkvävda djur och från blod.

  Paulus har också full respekt för matregler i 1 Kor 10:27–29
  27. Om någon av dem som inte är troende bjuder er till sig, och ni vill
  gå till honom, så ät av allt som sätts fram åt er, utan att ställa några frågor för samvetets skull. 28. Men om någon säger till er: Detta är offrat åt avgudar*, så ät
  inte för hans skull som talade om det och för samvetets skull, för jorden är Herrens och allt som fyller den 29. Jag menar inte ditt eget samvete
  utan den andres.

 • kjell

  Dom kastade vatteflaskorna också, för att det var röda korset som delade ut dem, och som dom uppfattade som kristna, att dessa ”flyktingar” är i sådan nöd att dom väljer att resa förbi många säkra länder för att ta sig till Sverige som har högst bidrag, verkar väl genomtänkt och det finns en handbok för hur dom skall göra.
  Det går att hitta på nätet hur dom skall göra för att islamisera Sverige, apg29 har tagit upp den delen, samtidigt som kristna minskar så har ca 2000 gammelsvenskar konverterat till islam senaste året, men det kanske du gillar, mördandet och våldtäkter ingår i IS planer om det är ikea eller någon kyrka i tyskland som drabbas, så är jag rädd att det bara är toppen på berget vi ser nu, att fortsätta som vi gör nu är idiotiskt, men samtidigt som jag krävs på pass vid svenska gränsen, så släpps fortfarande unga män in utan pass som dom råkat tappa överbord, dom säger bara asyl.

 • Den främlingsfientlighet du ger uttryck för tar jag avstånd från. I den finns inte den medkänsla som präglar det Jesus stod och fortfarande står för. Än så länge råder Guds nåd och den inkluderar alla, även de i gummibåtar på Medelhavet.
  Gud kommer att döma alla du behöver inte göra det. Som du sa vi borde kanske söka Gud rike först och då tänker jag istället för att bidra till att misstänksamhet och kanske rädsla och hat mot de flyende sprider sig i landet. Och be för överheten, regeringen att de fattar beslut efter Herrens vilja i allt.

 • kjell

  Det är inte fientligt att vilja öka bistånd för hjälp i närmiljö, du verkar inte fatta hur många gamla som lider i vårt land på grund av dessa, du måste bo på en trygg plats, när du inte fattar vad som händer i vårt land, bor du möjligen utanför sveriges gräns, och bara väntar på att se när det blir som i Jugoslavien.

 • wildwest63

  Vad gör jag när min fattigare broder (hur vet jag det?) vill ha min skjorta och jag ger mina jeans också som kärleksgåva? Vad gör jag när nästa fattiga kommer till mig? Han måste alltså vara både utan jeans och strumpor, annars är det jag som är fattigare… Då är jag naken. Bra. Då åker jag in för osedligt beteende. Är det nån som delar en skjorta med mej sen? När alla har delat alla skjortor med alla så har vi endast omfördelat rikedomen. De smarta ursprungligt fattiga, som de asylsökande syrier som har bott i Italien eller London i 10 år, har samlat på sig ett enormt berg med skjortor och jeans och börjar sälja dessa till oss som gav ifrån oss allt i början. Blev det nån skillnad?
  Det som skiljer socialismen från konservativsmen är att den sistnämnda ismen betonar eget ansvar för sitt liv och att ta konsekvenserna av dåliga beslut. Detta har vi förtjänstfullt fjädrat av genom välfärdsstaten. Gott så.
  Socialismen skyller alltid på alla andra, på de rika, naturligtvis särskilt de rika som är kristna (och råkar ordna med tiotusentals arbetsplatser), på samhället, på taskig barndom, på asbest i husen, på dåliga föräldrar (tack Alva Myrdal!), på för lite pengar i skolan, för lite pengar till terapeuter och lekledare, för lite pengar till ungdomspsykiatrin, för lite pengar till de stackars mördarna som måste sitta inlåsta. Pengar finns ju i närmaste bankomat – det är bara att plocka ut hur mycket som helst. Det är bara att höja skatterna för de rika (hur definierar man en sådan?).
  För övrigt – i den s k Tredje Världen finns det många oerhört rika personer. Hur vore det om dessa bekymrade sig lite om sin egen nation, åtminstone sin egen folkgrupp, innan vi i västvärlden ska ösa biståndspengar över stater, där allt går till korruption eller möjligen något så konstruktivt som vapenköp?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Fick en fråga via mail jag svarar på här:

  ”Sen blir jag ju lite konfunderad hur du resonerar när du sätter en marxiststämpel på Micael om han inte själv använder den beteckningen eller hänvisar till det. Det blir ju en slags nedvärdring av den heliga skriften om man vänder på tidsordningen och tror att det är den 1800 år yngre socialismen som inspirerat Bibeln, eller att kommunismen skulle vara föregångaren för den kristna historiens alla asketiska utövare eller klosterväsendet. Men set kan man ju ta i det publika samtalet.”

  I Grenholms fall fick han starka vänsteråsikter i nappflaskan (precis som jag fick småborgerliga sådana). Grenholm var ’vänster’ innan han blev kristen och när han skriver lyser det igenom att han läser bibeln med dessa glasögon. (andra får tolka mig).

  Om jag skulle förklara problematiken i ett nötskal (fast jag ser att andra redan gjort det i viss mån):

  OM Grenholm/Swärd skrev en bok eller bloggade om sin församlingssyn skulle jag antagligen stå i deras ’hejarklack’ i de allra flesta frågorna. Vore inte omöjligt att jag stöder deras bibeltolkningar till 80-100 %. Jag har varit aktiv i en multikulturell EFK församling i ett antal år. Gillar den sköna blandningen mellan olika kulturer och den ’krydda’ invandrare ger församlingslivet. I viss mån gäller det även min inställning till en stor del invandrare i Sverige i övrigt. D.v.s. Sverige vore ett tråkigt land utan invandrare.

  MEN, nu nöjer de inte sig med att förespråka församlingens relation till invandring, utan vill applicera bibliska principer på en sekulär stat. En helt annan sak om man inte är ute efter att bygga något fredsrike på jorden utan Kristus.

  • D.v.s. jag är mer positiv än kristna överlag till så kallad egendomsgemenskap (har många vänner som bor eller bott i storfamilj, och har själv gjort det).
  • Är positiv till att leva ett generöst liv, hjälpa andra och vaka över den personliga konsumptionen, miljön (kör bara elbilar/hybrider själv etc) m.m.

  Men så fort vi börjar blanda församlingens kallelse med en sekulär stat blir det rörigt och skapar problem. På ytan är marxismen en släkting till Apg’s egendomsgemenskap och biblisk ’utjämningspolitik’, men inte i verkligheten. Framförallt inte anden bakom marxismen (Karl Marx var som bekant (?) en avfällig kristen som kämpade mot all form av Gudstro större delen av sitt liv och dog i själslig och andlig misär).

  Men, Grenholm är ingen marxist kanske du menar. Jo, i det ögonblick han börjar applicera bibeln på samhället i övrigt blir han det, vare sig han bejakar det eller ej. Hela bibeln från 1 Mosebok till Uppenbarelseboken bygger på den fria viljan. Sekulära samhället bygger på kollektivt tvång. D.v.s. vi kan inte välja om vi vill betala skatt eller ej, eller hur mycket (de flesta av oss i alla fall). Ett fel i samhället kan aldrig korrigeras med andra fel. Rika må ha roffat åt sig på ett felaktigt sätt genom kryphål i skattelagstiftning, men stöld är stöld oavsett ven som stjäl. Att stjäla från en tjuv är inte mindre fel än när tjuven stal.

  Vi får helt enkelt inte blanda ihop stat och religion.

  Samma problematik gäller de på andra sidan som vill tvinga på icke kristna – kristendom genom lagstiftning (något många är rädda för med Trump). För mig handlar det om att använda min politiska makt att bromsa de mest obibliska lagförslagen – och de kommer oftast (inte alltid) genom vänster-liberala, inte högerpolitik. Detta stämmer inte alltid, men historiskt har det varit så.

 • Martin

  I Afrika är 60 procent av befolkningen under 24 år. I vissa länder är 50 procent av befolkningen under 15 år. Dessa barn och ungdomar kan helt enkelt inte hitta jobb att försörja sig. Samhällena kan inte växa i den takt som krävs för att absorbera alla dessa miljontals med unga in i arbetslivet. Nigerias befolkning har mer än femdubblats från knappt 50 miljoner 1960. I Grenholms förenklade värld är lösningen enkel, det är bara att konfiskera rikedomarna i väst och dela ut till dom fattiga i Afrika. Det är bara att stämma in i Oscar Wildes uttalande: ”Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting”. Sen 70-talet har många hundra miljarder dollar, kanske ett par biljoner, skickats till Afrika som bistånd. Under denna tid har BNP/capita sjunkit! Bistånd är helt enkelt ingen väg framåt för att skapa uthållig tillväxt. Mat på bordet? Ja naturligtvis, där inga andra alternativ finns, men det kanske inte många tänker på är att bistånd slår ut privata affärsinitiativ. Bönder kan inte konkurrera med gratis matutdelningar osv. Dessutom går bistånden ofta igenom regeringar som inte sällan är korrupta. Berikade familjemedlemmar, klankrig osv blir följden och mannen på gatan är i samma bedrövliga situation, om inte värre, som innan.

  Men vilket är mitt ansvar i detta? För hur mycket av världens lidande håller Jesus mig ansvarig? Allt så länge jag lever över existensminimum? Ingenting? Eller vad? Om någon skulle kunna ge mig ett klart svar på den frågan vore jag tacksam. Den ”grupp” du tillhör är ansvarig. Sverige är ansvarigt att ta emot många invandrare. Jag går och lägger mig om natten, och när jag vaknar är jag tydligen skyldig till nånting för under natten har tusen personer kommit till Malmö och vill bli försörjd av dig och din ”grupp”. Anser du att det är rätt att din ”grupp” går med på deras krav så betalar du av din del av gruppens skuld och kan åter sova gott om natten. Är det ingen annan är jag som reagerar på det här? Hur kan jag genom att anse något göra mig oskyldig till en gruppskuld som av någon odefinierad anledning har ålagts mig? Men blir jag då inte samtidigt ansvarig för de negativa delar som invandringen för med sig? Och hur ska jag då bota den skulden? Och vem bestämmer förresten att ”Sverige” är ansvarigt? Till vad? Överallt ska jag vara skyldig. Har jag en bil som drar lite för mycket bensin så är jag skyldig till världens miljöförstöring. Men får jag aldrig nån ”cred” nånstans? Får jag aldrig del av de fördelar som den ”grupp” jag tillhör har bidragit med?

  Skulden har skickats upp i etern som ett ogreppbart mörkt moln och så blir det i Grenholms kommunistiska värld. Ansvaret är inte längre personligt utan kollektivt och därmed går det aldrig att bli fri från det helvetet. Se på Tyskland, dom tog emot en miljon syrier för att dom accepterar den kollektiva skuld som andra har lagt på dom efter Andra Världskriget. Kollektiv skuld är en uppfinning från djävulen.

 • wildwest63

  Jag tror ett delsvar på Martins undran, funderingar som jag ibland också har, handlar om tacksamhet! De äldre, som varit med om helt andra tider – min mamma flydde för sitt liv genom halva Europa för 70 år sedan – är MYCKET mer tacksamma till Gud för allt det goda de får uppleva än vi yngre. Varje gång jag är hos mina föräldrar och dricker söndagskaffe, tackar mamma för stolen att sitta på och för möjlgheten att i frid och frihet få njuta av sitt kaffe. Varje gång jag klagar över novembervädret eller att jag aldrig hinner ikapp på jobbet så säger mamma att jag ska tacka över att vi lever i frihet och har det bra. Gud är överflödets Gud, det är inte en Gud som tillmäter oss gåvor så vi nätt och jämnt överlever.
  Vi bör låta bli att ta på oss den falska ande som döljer sg bakom kollektiv skuld. Den är bedräglig, den är okristen. Ska jag känna mig ansvarig för de ukrainare som fick sätta livet till vid Poltava? Eller är det mitt fel att svenska soldater gick under på isen över de danska sunden under Karl X Gustav? Låter knäppt, eller hur? Men just så beter vi oss.
  Och denna falska kollektivskuld kommer från kommunismen, från vänstern. Där individer inte existerar och där kollektivet råder. Kommunism och socialism är inga kristna uppfinningar. Alltså redan dags att höja varningsflagg.
  Vi ska givetvis inte skärma av oss från all ondska i världen och leva i en bubbla, men vi ska bevara vår standard och vår möjlighet att göra vår civilisation gott genom nya uppfinningar, nya sätt att odla, etc. För det behövs företagande, riskkapital och människor som inte är ideologiskt bundna så de inte vågar satsa. Hur har vi annars lyckats med att nästan avskaffa den absoluta hungern? Många sjukdomar? Har det hänt för att vi blivit fattigare? Nej, tvärtom. Vi bidrar genom vårt arbete, våra uppfinningar, våra innovationer till mycket av det goda i världen som lyfter även fattiga länder från sina träsk – om de vill! Gud välsignar våra händers verk så att det bidrar till lyft på mörka platser.
  Men inte är det vårt fel att afrikanska diktatorer berikar sig på sina befolkningars bekostnad. Det är deras ansvar, inte vårt. Vi försämrar ibland med våra biståndspengar, där vi blåögt ger utan tanke på konsekvenser.
  Om jag vore Gud och såg Grenholm, vänsterkristendomen och allt gnäll på att vi har det så bra och zimbabwier så dåligt, skulle jag till slut säga – jaha. ingen tackar mig för det goda jag gett dem, de vill inte ha det, varför ska jag slösa min nåd över otacksamma människor. Nu drar jag in den så kanske gnället slutar. Nej, tacka Gud för nåden att få leva i ett land grundat på kristna värderingar, på luthersk strävsamhet, på homogenitet som gör att vi känner oss hemma i vår kultur och inte vilsna, på möjligheten för var och en som känner att han vill ge något extra utöver våra extrema skatter. Var tacksamma! Tiderna kan förändras snabbt.
  .

 • Nu skrev jag inte att jag ville kopiera Apg 4 rakt av utan att jag hellre strävar mot den gemenskapen än den i Korint. Orsaken till det torde vara uppenbar, den församling som strävar åt det hållet kan bli en församling där Guds nåd är stor där vittnesbördet om Herren Jesus frambärs med kraft, där man har allt gemensamt och där ingen lider nöd. Kort sagt en underbar församling.

  Jag nämnde också församlingen i Korint som ett annat exempel där ekonomin är inblandad. De är absolut ingen mönsterbild för där var det splittring både i fråga om gemenskap och ekonomi. Det fick förödande konsekvenser för följden blev dom. De åt och drack sig till doms! Inte därför att de missbrukade nattvarden och att man inte hade nog höga ”religiösa” tankar under den men därför att;

  ”Man äter och dricker sig icke en dom endast genom att icke göra skillnad på en nattvard och en ”vanlig” måltid, utan snarare just genom att icke låta varje brödramåltid, varje gemenskapsmåltid vara en Herrens måltid en nattvard. Uppenbarligen är det icke mycket vunnit med, om de kristna vid själva det sakramentala nattvardsfirandet, som kanske dessutom skulle företagas mycket sällan, icke uppdela sig i kotterier men väl göra det i alla andra fall”
  Hugo Odeberg

  Jag tror att vi har missförstått nattvarden för generellt talat har vi inte det umgänge och den gemenskap med våra bröder och systrar som Herren vill vi ska ha. Odeberg fortsätter med;

  ”Denna högfärd och självförnämitet var för den, som en gång blivit genomströmmad av Kristi Ande, direkt förstörande för hela hans varelse, för själ och kropp. Det är därför icke på grund av någon vidskepelse som Paulus säger, att många av de kristna i Korint blivit svaga och sjuka, ja avsomnat, på grund av missbruket med gemenskapsmåltiden.

  Så tolkar Odeberg det och jag delar hans tolkning. Det leder mig tillbaks till Apg 4 som var en församling med en fungerande gemenskap och där ingen led nöd och därför är den församlingen även idag en mönsterbild att följa. Jag delar inte alls ditt exkluderande av Apg 4 och att det skulle vara en singularis tilldragelse. Att vi missförstått nattvarden och gjort den till nått högheligt en gång i månaden eller två träffar inte Pauli tanke. Det han säger är att varje måltid ska vara en gemenskaps måltid och hur skulle det kunna vara det om vi inte är tillsammans i gemenskap? Det går om viljan finns, återskapa Apg 4 för den tid vi lever i!

  Det sagt vad har då Apg 4 och gemenskapen att göra med flyktingarna som bankar på vår dörr? Jo jag tror att i den gemenskapen kan Gud på ett särskilt sätt få tag i oss så att vi tillsammans blir fri från plånbokens makt över oss. Och att vi får en positiv syn på de människor som Gud ställer i vår väg vare sig de kommer med rullstol från ålderdomshemmet eller i gummibåt. Det kan inte vara Gud välbehagligt och nyttigt att ha en inställning till dessa människor som riskerat allt för att komma till en fristad. Visst, det är klart att det finns de som inte varit ärliga bland dom. Men det kan inte vara orsak till att de som är det inte ska få komma in.

  Du skrev ”Så du lider som så många andra av din avfällighet som satan tycks rida på!” Det plus att du antyder jag är naiv, misstolkar skriften och påhejad av vänsterflummare gör att jag tycker du ska fundera över varför du blir så upprörd över mina inlägg.

 • Lars Wärn

  Be Trump läsa högt ur Lukas kapitel 16. Därefter hans personliga utläggning av texten.

 • Lars Wärn

  Studera E= m c2 istället för att skriva meningslösa floskler om personer du inte känner.

 • Lars Wärn

  Idiot ≠ dåre b t w.

  Idioter ska vi ta under vårt förbarmande så långe de inte visar sig vara maktgalna dårar. Så här uttalar sig min Mästare om dårar:

  ‘Du dåre, i denna natt skall din själ utkrävas av dig; vem skall då få vad du har samlat i förråd?’ – (Luk. 12:20)

 • SefastTronde

  ALLTID får jag pröva mig själv och fråga Gud när jag skriver här och i andra sammanhang. Nej, jag blir inte upprörd över dina inlägg. Jag skriver inte för döva öron, utan fastmer för de tusentals andra som läser bloggen. Och det händer att jag förhastar mig, och med bitterhet får bita mig i tungan när jag inser att jag uttryckt mig i affekt, mot Guds vilja. När man riktar sina ord till någon bör man vara medveten (gm. DHA) att man når den människas hjärta som man riktar sig till, men här gäller det inte främst till dig.

  Jag vet på vem jag tror, och det är viktigare för mig att tala i enlighet med vad Hans Ande leder mig än att krysta fram egna åsikter. När man konkret fysiks och Andligt mött levande Gud blir detta det viktigaste motivet. Även om man inte alltid lyckas t.f.a. personliga svagheter. Helöverlåtelse är inget man åstadkommer helt i egen kraft! Trots detta måste man våga släppa taget och följa sin inre röst, och våga tala även då man inte är fullständigt säker.

  För ditt vidkommande beklagar jag att du inte kunnat ta till dig innebörden i vad jag försökt uttrycka, och det beror på flera faktorer. Inte alla kan ta emot så lätt. Men det innebär inte att jag ämnar sluta med att predika Sanningen, såsom jag får den uppenbarad, vilken jag försökt leva efter i snart fyrtio år, allt under rannsakande av skriften och under ständig bön där jag söker DHA ledning. Därför kvarstår mitt personliga ord till dig, att du är fel ute och har missuppfattat Apg 4. Vilka konsekvenser det innebär för mig, att säga detta (då jag nu inte fått en tydlig sanktion ang. denna debatt), eller för dig återstår att se. Men, konsekvenser får alltid vart ord vi uttalar. Just därför bör vi alltid söka vara i samklang med vad som är Guds vilja, och leva i ständig överlåtelse så att Hans vilja kan ske med våra liv. Vet inte om du ö.h.t. förstått något, men det är heller inte mitt ansvar.

 • Lars Wärn

  ”Ang att den fattige invandraren får det bättre här…”

  Här måste man gå till urkunden d v s Skriften. Vad säger den?

  ”En och samma Lag skall gälla för infödingen och för främlingen som bor ibland eder.” (2 Mos. 12:49)

  ”En främling skall du icke förtrycka; I veten ju huru främlingen känner det, eftersom I själva haven varit främlingar i Egyptens land.”
  (2 Mos. 23:9)

  ”Och i din vingård skall du icke göra någon efterskörd, och de avfallna druvorna i din vingård skall du icke plocka upp; du skall lämna detta kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är YHWH, eder Gud.”
  (3 Mos. 19:10)

  ”Främlingen som bor hos eder skall räknas såsom en inföding bland eder, du skall älska honom såsom dig själv; I haven ju själva varit främlingar i Egyptens land. Jag är YHWH, eder Gud.”
  (3 Mos. 19:34)

  ”Och när I inbärgen skörden av edert land, skall du icke skörda intill yttersta kanten av din åker, icke heller skall du göra någon axplockning efter din skörd, du skall lämna detta kvar åt den fattige och åt främlingen. Jag är YHWH, eder Gud.”
  (3 Mos. 23:22)

  – – – – –
  Den versen bör kommenteras särskilt. Boas följde Herren sin Guds, Israels Guds, bud till punkt och pricka. Hur gick det sedan? Jo, han blev stamfader till Yeshua 🙂

  – – – – –
  ”En och samma lag skall gälla för eder, den skall gälla lika väl för främlingen som för infödingen; ty jag är YHWH, eder Gud.”
  (3 Mos. 24:22)

  Det finns mycket mer att citera om ”främlingen” men det kanske kan räcka för i kväll.

 • Lars Wärn

  Det behövs adrenalin i debatter. Annars försoffas alltihop. Jonas vill inte dela med sig till de sämre ställda och då gäller Lukas kapitel 16 honom. Dina synpunkter på det?

 • VargungeVargnos Tassavtryck

  och jag tar kraftigt avstånd från din svenskfientlighet

 • Vi har bollat olika tolkningar av ett bibelsammanhang fram och tillbaka och jag föreslog en annan tolkningen än din om gemenskapen i församlingen. Jag förstår dig och din ståndpunkt väl men den är väl inte skriven i sten så att den inte kan samtalas om?

  Jag ser mig själv varken som Sverigefiende, naiv, vänster eller nått annat som har nämnts här om mig Swärd och Grenholm. För övrigt delar jag inte alla deras tankar om ting som hör Herren till. Men jag är en nyfiken bibelläsare som söker sanningen och jag tror att det finns områden vad det gäller att leva som bibeln lär där vi kanhända behöver bryta upp gamla fäderneärvda meningar.

 • Roger Lindroos

  Guds rike och hans rättfärdighet. Du har fattat Jan Erik.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nåt som stör mig enormt i hela detta samtal är hur kristna som säger sig ‘ha kärlek till sanningen’, gör sina analyser från sekulära, ofta vänstervdridna källor. Det gäller både Swärd och Grenholm, men många, många andra. Det går faktiskt inte ihop med vår kristna bekännelse. En rad felaktigheter, förvrängningar och rena lögner har detta val cirkulerat kring både Hillary och Donald. Att utan källkritik föra dessa lögner vidare är både ohederligt och okristerligt (obibliskt!)

  Jag råder alla er som vill höra själva vad t.e.x. Trump egentligen står för att gräva lite djupare än Aftonbladet och CNN. Lyssna på något av alla nedtonade, lite lugnare samtal mellan Trump och TV-personligheter med relevanta frågor och resonemang.

  Ett sådant klipp för dig som vill förstå varför jag som ansvarig utgivare för Aletheia absolut inte köper Swärds/Grenholms alla felaktigheter eller rena lögner (v.g. beskrivningen av Trump) är denna intervju med Pat Robertson. Den ger även lite annat ljus över varför miljoner och åter miljoner evangelikala kristna i USA valde bort Hillary, som verkar vara många kristnas favorit här i Sverige:

  https://www.youtube.com/watch?v=I0X4epmPrck

 • Jonas Rosendahl

  Jag har också varit en av alla som fnyst åt Trump. Och ärligt talat skulle jag nog rösta blankt om jag bodde i USA. Men jag har börjat lyssna på intervjuer, både vad gäller Putin, Trump och många andra på youtube, har ägnat säkert 10-15 timmar åt detta senaste tiden. Jag håller också på att läsa en bok skriven av Trump 1987 där han beskriver som en dagbok vad han gör varje dag. En helt annan bild av Trump framträder än det ständiga nedvärderandet av honom i mainstream nyhetskanaler där man verkar mest intresserad av att snabbt sätta etiketter. Jag är väldigt förvånad faktiskt av den bild man får om man gräver lite. Trump är en tuff affärsman skolad i USA men också en man full av empati för människor som hamnat snett och behandlas fel av ”systemet”.
  Det har blivit en märklig sits där man upptäcker vilket slavsigt och tillrättalagt ”jobb” många journalister ägnar sig åt när de skriver sina artiklar. Jag tycker det är skrämmande. Oberoende och bra journalistik är en bristvara.

 • Alf Lindgren

  Ja han är också emot Israel. Han är präglad av ersättningsteologin och ser inte Israel som Guds egendomsfolk. En riktig Israelhatare och på gränsen till antisemit.

 • ”Vilket innebär att det kommer att svida i vår plånbok men det kommer att göra gott i hjärtat.”

  Så här kan man bara säga om man själv sitter i nåt tryggt homogent medelklassområde och uppbär en skaplig lön och inte har återkommande behov av välfärdstjänster som hotas av nån samhällskollaps. Och ge kan du väl göra. Frivilligt.

  Att däremot ta från behövande människors välfärd och säkerhet och ge till andra som varken har behov eller nån moralisk rätt till det för att det ”gör gott i hjärtat” måste vara bland de mest moraliskt genomruttna tankarna människor tänkt. I övrigt är att nåt ”gör gott i hjärtat” ett totalt obibliskt argument. Jesus varnar uttryckligen för sånt:

  ”Akta er för att göra era goda gärningar inför människor, för att bli sedda av dem. Då får ni ingen lön hos er Far i himlen. 2 När du ger en gåva[a] ska du inte basunera ut det, så som hycklarna[b] gör i synagogorna och på gatorna för att bli ärade av människor. Jag säger er sanningen: De har fått ut sin lön.

  3 Nej, när du ger en gåva, låt inte din vänstra hand veta vad den högra gör. 4 Då ges din gåva i det fördolda, och då ska din Far, som ser i det fördolda, belöna dig.” (matt 6:1-4)

  Men jag klandrar inte dig personligen. Stora delar av kristenheten verkar genomrutten av detta ”titta vad vi är goda”-komplex, till den grad att man släpper fram en person med såna extrema idéer som Grenholm att kasta dynga på kristna syskon som röstar ”fel”.

 • Skrev en kommentar om alt-right och Breitbart till Svt:s artikel på ämnet för nåt tag sen som jag tycker kunde passa som svar till hur du kategoriserar Breitbart och alt-right:

  ***

  – Breitbart grundades av en jude, Andrew Breitbart.
  – Breitbart har en egen redaktion nere i Jerusalem och en variant på sin logga med davidsstjärna för att markera att Jerusalem är Israels rättmätiga
  huvudstad.
  – Alt-rightrörelsens och Breitbarts främsta profil, Milo Yiannopoulos har en judisk mamma och är dessutom homosexuell.

  Sannerligen ”ett löst förbund av nynazister, white supremacy-sympatisörer och antisemiter” m. a. o. :3

  Man kunde skriva en hel del om begreppet ”alt-right”. Ingen har patent på begreppet och det stämmer att det finns nynazister som använder det. Men vad jag kan se blir de ganska illa sedda av de flesta på forum, i kommentarsfält etc, där folk som kallar sig alt-right figurerar. De absolut största genomslagen har folk som Milo, Paul Joseph Watson, Sargon of Akkad och David Rubin fått, folk som vill försvara nån slags liberala demokratiska värderingar. Och det är inte så extremhöger.

  De flesta blev stora under Gamergate för ett par år sen när vanliga datanördar blev trötta på radikalfeministernas aspirationer på att göra gamervärlden politiskt korrekt. Det är en i grunden klassiskt liberal rörelse som förenas i att man är trött på en allt mer totalitär politisk korrekthet. Med lite stänk av trollkultur och allmän politisk inkorrekthet som ibland tar sig uttryck i att folk driver med saker man inte ”får” driva med.

  Det är förstås alldeles för tidigt att se om alt-right kommer utkristalliseras till nånting bestående bra eller om de extrema grupperna kommer skrämma bort de andra så att det bara blir en synonym för extremhögern, vilket mainstreammedia säkert gärna
  hjälper till med. Men än så länge är de bara en liten del av de som använder begreppet.

 • Joakim Wohlfeil

  Daniel, Tack för ditt svar, samtidigt känner jag att du nu har gått i en cirkel och ramlar ner i det dike du grävde till Micael. Du startade denna tråd genom att kritisera att Grenholm kritiserat de kristna som plötsligt anser att det är en kristen plikt att rösta på, och nu efter valet stötta Trump.

  Alltså borde ni väl isåfall vara eniga när du själv skriver ”Vi får helt enkelt inte blanda ihop stat och religion”.
  Det verkar ju inte som varken du eller jag vill förbjuda kristna att engagera sig politiskt oavsett om det är KD, FP, S eller V, eller om man till och med som många svenskar var över och praktiserade i presidentvalskampanjen.
  Då måste man jag också dra en gränslinje när någon plötsligt kliver över gränsen och säger att Gud kräver att du skall rösta på Hillary, Trump, moderaterna, Sossarna, Vänstern eller KD ? Eller, är vi oense där ?
  Så när du nu du sluter din egen cirkel hamnar du väl egentligen på samma slutsats som Grenholm, om du inte hävdar undantag att man kan blanda stat och religion när det gäller Trump.

 • Själv är jag sjukpensionär på halvtid så nån skaplig lön har jag inte. Det var ett tillspetsat uttryckt av mig det medges. Mest för jag tycker mig se, på ren svenska, en snålhet i diskussionen runt flyktingarna och dess behov.
  Vi kan argumentera i dagar om det men det ändrar inte faktum att vi inte sprider en Kristus doft genom den avoghet mot flyktingarna som sprids bland annat på denna blogg.

  ”Ty om den goda viljan är för handen, så bliver den välbehaglig med de tillgångar den har och bedömes ej efter vad den icke har. 13Ty meningen är icke att andra skola hava lättnad och I själva lida nöd. Nej, en utjämning skall ske, 14så att edert överflöd denna gång kommer deras brist till hjälp, för att en annan gång deras överflöd skall komma eder brist till hjälp. Så skall en utjämning ske, 2 Kor 8:12-14

 • Jan-Erik, Bibeln har ett enda exempel på egendomsgemenskap (Apg) och det misslyckades så Paulus fick samla in pengar så de inte skulle svälta. I övrigt talar Bibeln om ett personligt ägande och att arbeta så man inte ligger någon till last. Hur mycket skattemedel har Pannkakskyrkans supporters bidragit med? Det behövs inkomster och skatter för att bedriva hjälpverksamhet till de som verkligen behöver det. Dessa hittar man i flyktinglägren i Mellanöstern.

 • SÅ, ja det är sant att det nämns bara en gång. Om det var ett misslyckande att de svalt längre fram vet jag inte. Men jag undrar om sökandet i bibeln för att finna stöd för att inte behöva hjälpa de i nöd, är Gud välbehagligt? I min bibeln talas det om att hjälpa främlingen änkan och den faderlösa på mängder av ställen så då är ju också det sant.

 • smaland2

  barack obama är en kristen ledare, angela merkel är en kristen ledare, theresa may är en kristen ledare, göran persson var en kristen ledare, tony blair var en kristen ledare, david cameron var en kristen ledare.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Förstår att det kan framstå som du säger. Kanske blir jag i slutändan motsägelsefull över alla turer fram och tillbaka 😉 Med detta sagt – i ett nötskal vill jag dock få det till att det finns skillnader i tänket här. Ovanpå det hela är ju Grenholm inte världens lättaste att tolka heller. Så summerar jag honom:

  1.) Grenholm vurmar för anabaptismen (delar faktiskt ett intresse med honom här)
  2.) Grenholm (utifrån bl.a. hans anabaptisktiska grundsyn?) tycker inte kristna ska engageras sig politiskt ö.h.t. I alla fall inte rösta alls.
  3.) Om andra nu röstar får de absolut inte rösta på SD + man är sämre kristen om man gör det (inga kommentarer vad jag kan se kring galenpannorna i Fi eller vänsterpartier)

  Trots att han inte röstar alls vill han alltså vara med att påverka hur andra röstar och tror på en kommunistisk fördelningspolitik som i hans mening är tagen ur bibliska principer och inte Marxismen och då alltså inte egentligen marxism utan biblisk och anser sig missförstådd då en rad kristna kallar honom marxist eller kommunist.

  Samtidigt finner vi miljontals kristna som absolut inte känner igen sig i någon form av neonazism då vi vill ha fungerande polisväsende, lag och ordning, gränskontroller och kontrollerad invandring (d.v.s. inte släppa in vilka anarkister / terrorister som helst i landet)

  Jag vill personligen inte stänga våra gränser, men däremot tvinga övriga EU att ta sitt ansvar genom att harmonisera vår migrationspolitik med övriga Europa.

  Om Sverige var enda landet i Europa där det gick att söka asyl skulle jag antagligen stå på Grenholms sida. Men så är det inte i verkligheten.

  Så varför menar jag då att Grenholm blandar stat och religion? Genom att försöka applicera Grenholms bibelsyn på hela samhälet blir det så. En röst för tex Trump handlar onekligen inte om att kristna hela USA igen genom politiska medel, utan att bromsa starka ogudaktiga influenser i amerikansk politik och framförallt rättsväsende. Alltså – från min sida sätt är jag pro Trump för att jag vill bromsa fundamentalistisk sekularism.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Du har en bred syn på ‘kristen’ 😉

 • Roger Lindroos

  Det där är ju bara en hypotes som används som förklaringsmodell till apg 4, och inte facit på något vis. Du ska nog inte vara alldeles för säker här att hypotesen prickar rätt, utan tvärtom lite ödmjukhet i frågan är inte fel.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tror inte killen som tycker vi andra ska betala ännu mer i skatt bidragit nämnvärt till statskassan. Det är just detta som är problemet med socialism enligt Thatcher. Man får snart slut på andras pengar….

  Nej, jag tror på att uppmuntra frivilligarbete. Uppmuntra församlingar och organisationer som i första hand hjälper människor i nöd på plats (när detta går) och i närområden. Men även en rad organisationer som jobbar med socialt arbete i Sverige bland alla folkgrupper, både infödda och nyanlända.

 • smaland2

  alla ovan har en kristen bekännelse. de flesta av dem har jag sett uttrycka en stark tro.

  kristen politiker och kristen församlingsledare är väldigt olika kallelser. vissa verkar ha uppfattningen att politikerna ska vara som radikala pastorer. Gud kan ge politikerna vishet hur de ska uppföra sig och tala.

 • Din kommentar om killen som inte bidragit till stadskassan var ovanligt fånig, du har väl ingen aning vad han bidragit med!

  Vad jag inte förstår är var denna ovilja till det gemensamma kommer ifrån? När sjukdom drabbar då passar det att samhället fungerar, eller hur?

  I det du skriver tolkar jag det som att du gillar skatter till en viss gräns, men inte ännu mer. Vilket torde innebära att du till viss del gillar socialism? Isf, välkommen i gänget jag är också en glad skattebetalare.

 • smaland2

  ja haha mainstream media är inte att lita på!

  tack Jesus för internet så man kan ta del av många olika källor och kanaler.

 • smaland2

  bra skrivet jonas!

 • smaland2

  vad är det i lukas 16 du syftar på? rike mannen och lasarus?

 • Hur kan någon rekommendera Pat Robertson som informationskälla?

  Där sprack min träsko!

  Citat Robertson: ”You say you’re supposed to be nice to the Episcopalians and the Presbyterians and the Methodists and this, that, and the other thing. Nonsense. I don’t have to be nice to the spirit of the Antichrist.”

  Citat Trump: ”I am Presbyterian Protestant. I go to Marble Collegiate Church,” he told reporters in Greenville, S.C.

  /Kjell

 • Ja, så är det My TwoCents. Det är så lätt att vara generös med andras pengar.

 • Joakim Wohlfeil

  Hmmm, här var det svårt att få ihop trådarna. låt mig först säga att jag håller med dig om myten om kollektiva skulder,rättigheter eller arv. Här hittar vi ju rötterna till antisemitism, islamologin, nationalismen, kolonialismen och andra idéer som ursäktat bestialiska övergrepp genom historien. Men historiskt blir det inte riktigt rätt, socialismen och kommunismen är båda sekulära rörelser sprungna ur 1800 talets industrialism, ideen om kollektiv skuld har ju varit bärande i alla civilisationer under de senaste 2000 åren, ta bara historien om slaget vid Kosovo polje 1389 och hur det sen motiverat blodbad på blodbad, både svenska och andra kungar, kejsare, furstar har kallat sitt folk att dö under landets fanor med kollektivismen som argument (den moderna nationalismen som kom efter upplysningstiden är faktiskt yngre än den kollektiva folktanken). Det skiljer 1000-tals år från kollektivskulden tills Marx börjar skriva böcker.

  När det gäller synen på bistånd hamnar du dock i en annan fälla, tanken att ”ge till fattiga” är ju i princip helt död inom modernt bistånd sen 60/70 talet. på samma sätt som att det skulle finnas motsättning mellan bistånd och näringsliv. Konflikten brukar beskrivas som ”charity vs development” där i princip alla länder övergett charity till förmån för development där man arbetar med att utveckla förutsättningarna till egen försörjning. Utom förstås i katastrofsituationer där man inte har nåt annat val än att hjälpa människor genom en akut kris. USA och US-aid är möjligtvis den instans som ligger lite efter och har kvar delear av charity tänket. Så bilden av bistånd handlar om en svunnen tid. Däremot kan det absolut vara vårt fel att afrikanska diktatorer berikar sig på sina befolkningars bekostnad, de flesta av dem sitter där för att nån annan har nytta av dem. Titta på mördaren Assad som med hjälp av Putin hänger sig kvar vi makten och inte behöver stå till svars, Mördaren Mobotu eller Omar Al-Bashir som höll sig kvar med stöd från svenska lundingruppen, kungahuset i Saudi är en brutal relik av medeltiden och exportör av militant wahabistisk Islam men lever på stöd från västvärlden. Inte på grund av kollektiv skuld utan på politiska beslut av demokratiskt valda ledare eller företagare som finns på den publika aktiemarknaden. Väljer vi att ignorera klimathotet riskerar vi andras liv, köper vi icke-certifierade diamanter eller guld så riskerar vi stötta terrorgrupper osv. Fördelen är att vi som individer har chans att påverka.

  När det däremot gäller teologin så kanske vi skall vara försiktiga att förkasta det som känns obekvämt och stämpla det som vänster/höger kristendom. Bibeln är en rätt sträng bok för den priviligierade och en tröstens bok för den fattige. Jesus var rätt tydlig om kamelen och nålsögat, och vart vi skall samla våra skatter.

  Statistiskt sett är den vanligaste kristna personen i världen idag en fattig kvinna i Afrika, frågan är vem som står i vilken grupp på den yttersta dagen:

  Matt 25: 31-46

  När Människosonen kommer i sin härlighet tillsammans med alla sina änglar, då skall han sätta sig på härlighetens tron. 32Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja människorna som herden skiljer fåren från getterna. 33Han skall ställa fåren till höger om sig och getterna till vänster. 34Sedan skall kungen säga till dem som står till höger: ’Kom, ni som har fått min faders välsignelse, och överta det rike som har väntat er sedan världens skapelse. 35Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, 36jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig.’ 37Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? 38När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? 39Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ 40Kungen skall svara dem: ’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.’

  41Sedan skall han säga till dem som står till vänster: ’Gå bort från mig, ni förbannade, till den eviga eld som väntar djävulen och hans änglar. 42Jag var hungrig och ni gav mig inget att äta, 43jag var törstig och ni gav mig inget att dricka, jag var hemlös och ni tog inte hand om mig, jag var naken och ni gav mig inga kläder, sjuk och i fängelse och ni besökte mig inte.’ 44Då kommer också de att fråga: ’Herre, när skulle vi ha sett dig hungrig eller törstig eller hemlös eller naken eller sjuk eller i fängelse och lämnat dig utan hjälp?’ 45Då skall han svara dem: ’Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig.’ 46Dessa skall gå bort till evigt straff men de rättfärdiga till evigt liv.”

 • Joakim Wohlfeil

  Du har rätt att det till slut blir många trådar i luften och det är lätt förvirra sig. jag är lite mer för direkta samtal då man får med nyanser vilket har en tendens att försvinna i nätdebatter.
  OK, du analyserar Grenholm mycket, det blir snudd på hemma-hos reportage och där har jag svårt hänga med så jag inte känner honom eller Swärd på den nivån.
  Däremot om nån av dem säger att Gud har kallat kristna att rösta på Fi skulle jag också säga det är en villolära, på samma sätt är jag säker på att den som säger att Gud menar man skall rösta på Trump är vilse.
  jag kanske är lite mer bibelfundamentalist än många andra på denna sida och då kan man inte gå förbi att man måste pröva andarna och där är också den heliga skrift tydlig vad man skall titta efter. Lögnen är en av de viktgaste tecknen på att nån inte är av Gud och då kan man inte komma ifrån Trumps maniska ljugande i offentliga sammanhang, det är ju inte nån spekulation utan statistiskt bevisade fakta, det är så etablerat att i princip hela pressen i USA numera sitter i seminarier varför man inte kunde klara Trumps helt nya mediastrategi ”vattenslangsprincipen”, det är så tydliga att årets ord blivit post-truth från kombinationen av Trump, Breitbart, avpixlat etc…
  Villfarelsens ande måste man kunna känna igen och där den finns så kommer inte heller anden från rätt herre. 1Joh 4:6
  Finns på telefon om du vill diskutera nån gång för ibland har jag inte så mycket tid att svara på nätet (även om jag är glad åt alla som driver hemsidor och diskussioner), 0705-156145

 • Olle Bengtsson

  Farasé! Jo jag tackar jag … Forum i Plural = forat. Då en typ fattas/missas så grattar jag dig att jag har fått en gratis plats i din hjärna. Lovar att inte ställa till allt för mycket ibland (nåja) dina synapser. 😀

 • Olle Bengtsson

  Glömde åter en sak! Du har väldigt ömma tår. Varför. Ser du dig själv som något större eller?

  ” Det heter räcker inte BIBELN till!”

  En till fråga bara. Har du hör mig säga något och brukar du höra röster?

 • Albert Einstone

  Inga dåliga tankar från mig mot dig! Det är lugnt!
  Jag tyckte bara du var så rolig!
  Jag ska fråga min pappa om E= m c2

 • Azaryahu

  Några reflektioner:

  Personer som bland annat hyser dessa uppfattningar vilka jag här presenterar skulle jag nog bedöma ha en bristande förmåga till kritiskt tänkande samt en svag förståelse av hur pass viktigt det är att använda sig av källkritik. Eller så är de helt enkelt naiva eller ”gullible” som det kallas på engelska.

  1. X tror att det katolska helgonet Padre Pio skyddade en stad i Italien under det andra världskriget på
  ett övernaturligt sätt genom att visa sig i skyn med sina stigmatiserande händer när de angripande
  piloterna skulle bomba.

  2. X tror att Heidi Baker samt Iris Ministries vid ett antal tillfällen uppväckt ca 60 personer från de döda
  trots att externa vittnesbörd från bland annat andra kristna i Mocambique fattas.

  3. X försvarar Heidi Bakers uttalanden och manipulativa beteenden till nästan 100%.

  4. X har svårt att ta till sig kritiken som finns mot Heidi Baker och Iris Ministries i Mocambique från
  andra kristna missionärer som har verkat i Mocambique under lång tid.

  5. X försvarar ofta NAR profeter och andra healing ministries som Bethel Church/ Bill Johnson.

  6. X tror att det verkligen regnar guld under Bill Johnsons möten i Bethel Church.

  7. X köper nästan all information i den kristna litteraturgenren om folk som hävdar att de har varit
  i himmelen trots att många av dessa böcker ofta är ren fiction vid en närmare undersökning utifrån
  både journalistiska samt teologiska metoder.

  8. X har svårt att förstå de psykologiska samt ekonomiska mekanismer som ligger till grund för en
  stor del av den (ofta amerikanska) kristna övernaturliga litteraturgenren.

  9. X tar till sig och propagerar för bland annat Stephen Sizers ersättningsteologi utan att studera
  personen och hans metoder samt syften tydligare.

  10. X ställer nästan inga kritiska frågor till personer som hävdar att de har blivit uppväckta från de döda
  under intervjuer även när berättelsen är något sviktande.

  11. X väljer att använda bibelverser som passar ens egna agenda och tolkningar men bortser från
  andra bibelverser som motsäger ens egna uppfattningar. (Något som dock är mycket vanligt!)

  12. X anser att personer som röstar på SD eller Trump inte kan vara kristna! X kan dock inte
  argumentera varför kristna i sådana fall kan rösta på V, FI, MP eller Hillary Clinton på ett
  övertygande sätt?

  13. X anser att det skall inte finnas några nationsgränser samt att alla världens flyktingar skall kunna
  bosätta sig i vilket land de själva vill. Argument som används är ofta bibelverser tagna ur sitt
  sammanhang. Att främlingar även hade skyldigheter och inte bara rättigheter i GT nämns ofta inte.

  14. X anser att fattigdomsidealet är det mest eftersträvansvärda. Frågan är dock hur det stora
  flyktingmottagandet skall finansieras?

  15. X använder sig ofta av emotionella argument istället för att använda sig av rationella sådana samt
  logik.

  16. X har svårt att förstå de ekonomiska samt maktfullkomliga motiv som ligger bakom de fantastiska
  berättelserna och rapporterna som florerar inom vissa delar av den karismatiska kristenheten.

  Efter att ha läst Micael Grenholms yttranden och åsikter så anser jag nog att han passar in under alla dessa punkter. Det stora problemet i kristenheten är dock att han inte är ensam om detta. Man pratar gärna ofta om sanningen men man har i praktisk mening ofta ett mindre intresse av den. Det är jobbigt att titta bakom draperiet!

  Ignorance is bliss!

 • Lars Wärn

  Instämmer i merparten X xcept nummer 14.

  ”6. X tror att det verkligen regnar guld under Bill Johnsons möten i Bethel Church.”

  Hur gick det med änglafjädrarna? Finns det kristna som tror på änglar med – icke bärande – fågelvingar ännu idag månntro? Horribelt i så fall.

  ”7. X köper nästan all information i den kristna litteraturgenren om folk som hävdar att de har varit i himmelen trots att många av dessa böcker ofta är ren fiction vid en närmare undersökning utifrån både journalistiska samt teologiska metoder.”

  För att inte tala de många som påstår sig ha farit ned i ”helvetet” och återkommit utan brännskador. Inte ens lukten av rök.

  Du verkar ondgöra dig över ”kristna” förkunnare m fl som tjänar multum på godtrogna troende, samtidigt som du ondgör dig över det tydliga fattigdomsidealet, eller snarare överflödsförbudet, som finns i Bibeln. Hur hänger det ihop?

  Ja, det finns mycket intressant att studera inom zoologin, ordningen ”kristna”.

 • Lars Wärn

  ”14. X anser att fattigdomsidealet är det mest eftersträvansvärda.
  Frågan är dock hur det stora flyktingmottagandet skall finansieras?”

  Genom att de ”kristna”, merparten högervridna, övergödda vällustälskare, ger bort allt vad de
  inte behöver. Handlar i många fall om många miljoner kronor.

  För fördjupning: Matt. 19:21, Lukas 12:16-21, Lukas kap 16.

 • Janne Olofsson

  Bra sagt Aza! En tydlig lista.

  3x kommentar

  Läser BJ:s ”Hosting the Prescence” nu (2012). Heidi B har skrivit förordet och det låter ungefär så här:

  ”Jag är helt förstörd av Guds kärlek som kraschar ned över mig med jämna mellanrum, och jag och du kan *bära Guds ljus inuti* och bli *behållare för hans härlighet,* en *manifesterad närvaro av Gud i oss* och enhet i Anden i Kristus som vi har en intim relation till. Shaka baba raka sata pava.”

  Var är Gudsfruktan och läsning av GT någon gång i kvartalet kan man fråga sig? I GT vore det SLUT för vem som helst som predikade så här. Bli Guds ARK? En inkarnation av Kristus? Vad menar hon? i GT kallas detta något i listan över styggelser. Och idag är Gud OK med det?

  Så översätts Heidis teologi: Bli en LJUSBÄRARE. En Lucia, LUCIFER du kristen. BÄR LJUSET i Kristus genom att föda fram och bli honom. Kalla ned eld från himlen. Guds kärlek är farlig.

  Tror inte på slumpen i valet av andlighet och hur den tar sig uttryck. Har man tagit emot Toronto ”anointing” låter man som Heidi, BJ och mikael Gren. Tror på det på riktigt!

  Den som har KrIsti Ande tillhör honom. I tron ingår en dos gudsfruktan. Vi är inte Gud – tro det eller ej. Av nåd kan vi förstå och be till honom. Hans rike kommer – men Guds rike INVADERAR inte jorden som UFO:s gör. Det är BJ och Heidi B som tror det.

  Väntar mig inget vettigt svar. Vi kan ju be att slippa förvirringen som kommer – är på väg – var så säker. God Bless.

 • teagustavsson

  Finns ingenting i det klippet som visar minsta gudfruktighet.

 • Det är glädjande att se att flera här är klar över att Bethel Church och den förkunnelse som kommer där ifrån är villfarelse, inkl de förkunnare som delar den anden. Samtidigt kan jag inte begripa att samma insikt inte finns hos flera här om det självklara att som kristen stå upp för flyktingar och att hjälpa dem som är i nöd. En del kommentarer som förs fram här är klart rasistiska och främlingsfientliga och för mig är det en gåta att inte moderatorn tar bort dom. De tankarna är en skam för de som uttrycker dem men även för kristen tro.
  Det saknas en stor portion tro på vad Gud förmår vad gäller flyktingarna eller har era hjärtan blivit så stenhårda att ni inte bryr er vad som händer med dem? Be till Gud stå upp för flyktingarna det är en ödes fråga för landet, var så säker.

 • Kenneth Lundqvist

  Om det regnar guld under Bill Johnsons möten så lär det väl aldrig vara tal om några kollekter eller skinnande av medlemmar?:-)

 • kennethhermansson

  Och vem här har hjälpt till med moskébyggen? Somliga kommentarer är så dumma att man baxnar.

 • kennethhermansson

  Jag känner Jan-Erik och han är inte svenskfientlig. Däremot gör han strålande insatser för att hjälpa en del nödlidande svenskar. ”Vargunges” kommentar tillhör dem jag stämplar som dumma. Och den har inte ett uns av kristendom i sig.

 • kennethhermansson

  Sefast Tronde skriver till Jan-Erik Melkersson ”Så du lider som så många andra av din avfällighet som satan tycks rida på!” Aldrig trodde jag att Sefast Tronde som har en stark kristen bekännelse skulle nedlåta sig till att skriva sådana ord om en broder i Kristus. Jag uppmanar Tronde att ta tillbaka de orden och be Jan-Erik om förlåtelse. Sker inte det har du tappat allt förtroende jag tidigare kunnat känna för dig. Jag förstår inte heller hur Forslund & Glandberger har samvete att låta denna typ av elaka och rent ut sagt onda kommentarer stå kvar.

 • Martin

  Det viktiga, och här menar jag att du går vilse rejält!, är att du förespråkar att fattigdomsbekämpning ska gå via bidrag och bistånd, dvs att de ska vara kollektivt tvingande. Det skriver du i din bok, i artiklar (bl a den i AB), på din blogg osv. Vad jag visar är konsekvensen är av det och det är ett recept för katastrof. Ju mer ”godhet” du vill uppnå (d v s rikedomsutjämning via bidrag och bistånd) desto större blir katastrofen. Och du är minst sagt radikal i dina idéer genom iom att du vill att Sveriges BNP ska ner till Costa Ricos nivå. Jag föreslår att du läser en grundkurs i nationalekonomi på universitetet, då får du lite krass verklighet att testa dina idéer emot. Dessutom är det ganska roligt.

 • Janne

  Mycket här i livet handlar om att vara ärlig. Inte för inte så tar 10 Guds upp detta. Väldigt ofta så har man samma tro som man är uppfödd i, antingen genom föräldrarna eller kyrkan och väljer att blunda för andra sätt att se saker och ting på. Man ser bara argument som talar för det som jag redan tror på och vägrar att vara ÄRLIG, öppna ögonen och se en annan sida. Ta bara detta med vänster/höger. Om man bara går ett antal år tillbaka i tiden så ville inga kristna vara vänster. Idag är situationen annorlunda. Inget står still. Vänstern är väl i dag som Socialdemokraterna ungefär… Det är inte så enkelt som att bara sätta etiketten ”vänster” på någon så har man vunnit debatten!
  Många har dessutom hjärtefrågor som får alltför stort utrymme. Det värsta exemplet är frågan om evigt helvete. De som har den åsikten är inte villiga att se en annan möjlighet, vilket nästan är skrattretande, för vem vill inte kunna skrota en så vidrig, sadistisk Tro!! Man borde bli själaglad och studera de fantastiska argumenten som faktiskt finns mot ett evigt helvet.
  Ångående Trump så har han garanterat många bra åsikter och är säkert en mkt bättre person än den han presenterat. Men, kan vi som kristna tycka att en person som i ord så flagrant överträder allt det som vi kristna representerar är en bra ledare…? Att en miljardär som fortsätter att håva in storkovan och inte bidrar till samhället genom att betala någon skatt, diskvalificerar honom omedelbart som jag ser det. Tack för ordet.

 • Ingemar Gustavsson

  Förlåt, Daniel men är det inte ”den underliggande nöden” som också håller på att föra fram Jimmie Åkesson till makten i Sverige? För, handen på hjärtat, så kommer han, som det låter idag, att ta hem rena promenadsegern. Det är som med Trump – alla föraktade honom och talade nedsättande om honom men idag sitter han där och kommer att bli USA:s näste president. Sådana situationer av det slag vi har idag har tidigare gjort att vi satt dåren på kungatronen medan kungar fått lämna styret. Det gjorde att Silvio Berlusconi kom till makten i Italien.

  Alla som angett ”revanschism” som vägen till en bättre politik och som lovat bättre förhållanden till följd av det har skapat djupa ärr i historien. Individer som lyckats elda upp en hel nation till kokpunkten; Slobodan Milosevic, Jean Kambanda i Burundi, Gamal Nasser i Egypten, Hafez Al Assad i Syrien för att inte tala om styret i nuvarande Iran. Dessa som kommit dragande med att folk blivit lurade och att de håller på att förlora något. Att det finns de som gör rätt för sig och de som inte gör det. De senare vill ta det vi har. så löd ju argumenten gentemot judarna på 1930-talets Tyskland. De roffade åt sig och var giriga. Sedan anför man ofta i samma andetag att det finns ett hot utifrån. Den metoden använde ju Livets Ord sig av under tiden du och jag var med. Det är ett superenkelt knep att få folk att samlas runt en person med maktambitioner. Det är exakt samma argument som fått muslimerna att radikaliseras runt om i Världen. De känner också sig snuvade på konfekten.

  Dessa tongångar är (tyvärr) i spridning i dagens Sverige. Media har sällan haft så lågt förtroende bland allmänheten som det har idag. Många gånger är det också väl befogat då de mera fått rollen som fostrare i Politisk korrekthet än att granska Makten. Ändå tror jag inte vi vinner något att etikettera varandra, om det så är ”rasist” som ”marxist”. Min erfarenhet är att man så gott som alltid skjuter över målet med det resonemanget.

 • Joakim Wohlfeil

  Vilka av dessa är inte kristna enligt dig Daniel ?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Joakim Wohlfeil. Uppskattar dina tappra försök att få in mig och andra i tyck-rätt-klubben, men det är inte riktigt så enkelt eller svartvitt som du vill framhålla.

  ADL är ingen organisation jag tänker kopiera och klistra värderingar från, utan gör egna analyser utifrån fler källor. P.g.a. min frikyrkliga bakgrund och egna studier i bibeln älskar jag Israel och dess ättlingar runt om i världen. Men det finns även en stor falang sekulära judar som nästan alltid allierar sig med vänster-liberala krafter. Här ligger det nära till hands att använda ‘antisemitism-kortet’ för politiska syften och inte dess egentliga betydelse. Det framkom tydligt i första vågen av kritik mot tex Breitbart.

  V.g. Alt-rörelsen är det ju ett nytt påfund av demokraterna för att förklara varför amerikanarna röstade fel. Någon enhetlig alt-right rörelse finns egentligen inte. Man är bara sur för att de stora nyhetskanalerna tappat sitt inflytande efter alla år av lögner och propaganda och att folket istället informerar sig själva genom internet.

  Här har du en artikel från Israel som förklarar lite mer om hur sekulära/icke praktiserande judar ofta står i fronten för vänster-liberalism och anledningen de riskerar förstöra benämningen antisemit när de engagerar sig politiskt:

  http://m.jpost.com/Opinion/As-I-see-it-American-Jews-get-it-wrong-473592#article=6017MEFGMURCOEJFNDE4NDhGNzJEQTI5RTlERjE3Rjg1M0Y=

 • MyTwoCents – aletheia.se

  God morgon Inka. Kul att du dyker upp här 😉

  ”Förlåt, Daniel men är det inte ”den underliggande nöden” som också håller på att föra fram Jimmie Åkesson till makten i Sverige? För, handen på hjärtat, så kommer han, som det låter idag, att ta hem rena promenadsegern. Det är som med Trump – alla föraktade honom och talade nedsättande om honom men idag sitter han där och kommer att bli USA:s näste president.”

  Svar: Ja och nej. Det är ju min poäng precis som du säger att underliggande oro/nöd bland annat är bränslet till SD. Kan för allt i världen inte förstå hur etablissemanget ännu inte efter alla år (inklusive Swärd) springer runt och jagar sin egen svans. .Pinsamt. Om man nu vill stoppa SD och ser dem som fiende nummer ett finns bara ett enda sätt: Ta i problemen. (Till att börja med bejaka dem). Man har nu kört samma grej år ut och år in (ropa nazist, högerextremist, facist, etc) utan framgång. Kanske dags att gå till roten istället för att stirra sig blind på symptomen.

  Nej, någon Trump kommer Åkesson aldrig bli. D.v.s. inget parti i Sverige kan köra en repris på sossarnas egna majoritet i riksdagen. Det funkade bara under de år man hade mer eller mindre full kontroll av SVT och inga andra kanaler fanns att tillgå. Då kunde man indoktrinera svenska folket under en tid.

  SD kommer att växa. Makthungriga etablerade politiker och partier kommer att ge vika och släppa in SD i något form av indirekt samarbete när det väl kommer till kritan. Men någon jordskredsseger för SD med egen majoritet tror jag som sagt inte på.

  Sedan håller jag med om att det vore bättre att samtala utan att etikettera varandra. Men, när både Grenholm, Swärd (och du 😉 ) envisas med att hela tiden jämföra SD eller Trump sympatisörer men nazister, får de finna sig i att vi kontrar med att peka ut likheterna mellan den orimliga drömmen om fria gränser, orealistisk omfördelningspolitik med marxism och kommunism.

 • smaland2

  är det någon av dessa som du gör bedömningen att de inte är frälsta?

  det är väl en bedömning som inte är enkel att göra. inte heller alltid meningen vi ska göra det, menar jag.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lämnar den bedömningen åt Gud. Men jag kan inte minnas att Göran Persson var bekännande kristen. Möjligtvis att han gillade gospel eller nåt i stil med det. Sedan måste vi vi givetvis bedöma trädet utifrån dess frukt. Obama har absolut inte varit någon bra företrädare (i handling) för kristna i USA eller runt om i världen.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Se ovan svar

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Gäller det även Trump?

 • Ingemar Gustavsson

  Jag läste mitt inlägg igen, bara för en s.k. ”senildement check” och kan inte hitta att jag jämfört Trumpsympatisörer med nazister. Det vore en lättköpt retorik. Förstå mig rätt här. Jag håller med om problembilden men vill också peka på faran att sälla sig till den ena eller andra falangen som kristen. Det är ruskigt lätt att dras med för idag pockar samhället hela tiden på att du ska ta ställning för/emot. Det var likadant under tiden Livets Ord växte fram och jag har tagit lärdom av de erfarenheterna. Det finns inga svart/vita förklaringar på nånting, hur gärna vi kristna än önskar det. Livet är fullt av gråa nyanser. Därför tror jag det är bra om man inte hoppar på något som man sedan kommer att ångra som kristen.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Misstolkade nog ‘De senare vill ta det vi har. så löd ju argumenten gentemot judarna på 1930-talets Tyskland. ‘ Har nog utvecklat överkänslighet mot alla hänvisningar till nazismen och reagerar reflexmässigt nu. Sorry.

  Jag håller med om att det är oerhört viktigt att hålla balansen. Guds rike kommer aldrig att utbredas via vare sig vänster, mitten eller högerpolitik. Grundproblemet i Sverige är delvis sista femtio årens avkristning. Tror Stanley Sjöberg kraftfullt gick emot Levi Petrus när han bildade KDS en gång i tiden med just argumentet – Vad Sverige behöver nu är inte ett nytt parti utan en ny folkväckelse. Även om han lade ned stridsyxan till slut (och ville kandidera för KD för några år sedan) hade han (Sjöberg) säkert rätt i sak ändå.

  Under tiden vi gör det vi egentligen är kallade att göra (predika evangelium) tror jag dock att vi ska använda vår medborgerliga rättighet – att rösta på det parti som är ‘minst dåligt’ för svensk kristenhet. Det var så många kristna resonerade i USA inför presidentvalet. Sedan är ju inte våra röster ett evigt förbund med något parti. Vi kan ju faktiskt ändra oss vart fjärde år, utifrån hur våra röster förvaltats av respektive partis företrädare….

 • Larsnas Kristensson

  Kapitalister som agerar med moralkoder i hjärtat/alt moralisk ”lagbok”, agerar gott.
  Kapitalister som agerar utan moralkoder i hjärtat/alt moralisk ”lagbok”, agerar ont.
  Det är inte kapitalismen i sig som är ond/god,utan allt hänger på den enskilde kapitalisten.

  Kommunism/socialism har amoraliteten inbyggd. Människan är ofri.
  Samma med islam. Islam = underkastelse.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?