Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Den svenska oron

Skärmdump Google

Skärmdump Google

Det finns en oro i Sverige för vad som håller på att hända med vårt land. Beroende på vem man frågar ser denna oro lite olika ut, men kan man ta de olika sorters oro som växer fram på allvar, eller är det bara den ena sidans oro som skall vara gällande?

I en ledarartikel publicerad i den kristna tidningen Dagen uttrycker Carl-Henric Jaktlund att ”Sverige håller på att bli ett mer främlingsfientligt land”[1]. Sverige har i decennier haft en mycket liberal och invandringsvänlig migrationspolitik utan att fördenskull haft en fungerande och bärkraftig integrationspolitik. Resultatet av den förda politiken har gett oss ett stort antal så kallade utanförskapsområden där bilbränder och stenkastning mot utryckningsfordon blivit vardagsmat och något vi börjar vänja oss vid, men det finns en stark oro bland folk kring denna utveckling.

Skall denna oro tas på allvar, eller bottnar denna oro i främlingsfientlighet?

På vilket sätt håller Sverige på att bli mer främlingsfientligt? Genom att regeringen upprätthåller gränskontroller och att personer som inte har reella asylskäl inte får stanna? Det finns de som förespråkar att Sverige skall ha en fri invandring utan några som helst kontroller vid gränsen. Argument som att Sverige är rikt nog för alla och att det finns mer än nog plats för x-antal miljoner människor till, hörs från de ivrigaste rösterna i debatten. I mångas öron är detta en form för extremism, och jag frestar mig att kalla den för godhetsextremism då en del av dessa förespråkare anser att deras bibelsyn i invandringsfrågan är sanktionerad av Jesus själv. Därmed finns det inte så mycket annat att diskutera helt enkelt. Det ges inte utrymme för en annan syn, och vi har en polarisering redan innan samtalet ens börjat.

Vår tidigare statsminister Fredrik ReinfeIdt är en som menar att vårt land är så stort och har plats till så många. Han menade att vi skulle öppna våra hjärtan och plånböcker, och genom detta banade han väg för ett regeringsskifte. Visst finns det utrymme i Sverige, men finns ingen fungerande plan för en obegränsad invandring går det åt skogen. Vi såg alla hur det gick när det som mest kom 10 000 invandrare i veckan förra året. Det gick inte alls bra till slut.

Om man på allvar tar bibelorden som en del framlägger som belägg för att Sverige skall ta emot obegränsat med invandrare, har man nog missförstått en del. Vårt land skall visst ta hand om flyktingar som behöver hjälp, så det är inte det jag vänder mig emot. Däremot vänder jag mig emot de argument som jag sett under åren som innebär att vem som helst skall kunna komma till Sverige, helt okontrollerat, och att vi som kristna begår en synd om vi inte öppnar våra hjärtan för detta.

Vad är det för fel att kontrollera vilka som kommer till vårt land? Det är ju ren idioti att det inte gjorts tidigare.

Det är ett naivt och i mina ögon ett mycket farlig sätt att tänka på. Kan vi öppna våra hjärtan och samtidigt vara nyktra nog att kunna föra en ansvarsfull invandrings- och integrationspolitik utan att fördenskull vara sämre kristna?

Den som kallar sig kristen och röstar på Sverigedemokraterna är en sämre kristen, menar debattören och aktivisten Micael Grenholm. Grenholm är drivande i frågor kring fri invandring och har mycket starka åsikter i de frågor som ligger honom starkt om hjärtat, men också gentemot de som förfäktar en annan syn än honom. Han är mycket generös med de skattepengar som vi betalar in och delar gärna ut dessa till alla som kommer, för Sverige har råd med detta verkar han anse enligt de debatter jag följt i frågan där han deltagit. Kort verkar en av hans hjärtesaker vara att vi har råd att bli fattigare för att andra skall få det bättre.

I en tråd på Facebook hos pastorn och statsvetaren Stefan Swärd, uttryckte Grenhom senast i går att de som sympatiserar med SD är sämre kristna[2]. Det är just sådana här uttalanden som gör att polariseringen bland kristna i Sverige ökar. Grenholm och Swärd har tillsammans skrivit en bok där de lägger fram sina synpunkter kring invandring och sin starka aversion gentemot Sverigedemokraterna.

grenholm-sd-samre-kristna

Svenskar är oroliga. Oavsett om de röstar på Kd, S, M, C eller SD finns det en oro över utvecklingen i många delar av vårt land. Den som inte kan se de negativa sidorna vid den förda politiken lever utifrån min förståelse i en annan verklighet. I min egen stad Uppsala är det ett ökande problem med bilar som sätts i brand, stenkastningar mot polis, brandkår och ambulans, och folk känner sig rädda att vistas i stan på kvällar eftersom antalet fall av misshandel och rån ökat dramatiskt [3]. Är det då bara invandrare som begår dessa brott? Nej, men en stor del av ökningen beror tyvärr på grund av invandrare. Fakta undanhålls offentligheten kring vilka som ligger bakom många vålds- och sexualbrott [4,5]

Är vi rädda för sanningen?

Skall inte våra barn kunna ta bussen hem efter ett ungdomsmöte i kyrkan utan att riskera att bli nedslagna och rånade? Är vår oro rasistisk och mindre allvarlig än den Jaktlund beskriver i sin krönika? Att högerextremismen växer i Sverige är djupt bekymmersamt och bör bekämpas med alla lagliga medel. Dock är inte allt som finns till höger om vänster extremt, något allt för många journalister verkar mena när de försöker skildra sin verklighet som Sveriges verklighet.

Personligen anser jag att vänsterextremismen är ett större hot mot Sverige än högerextremismen, men båda är avskyvärda och borde bekämpas lika starkt.

Det är en sak att sitta i sin trygga tillvaro på Södermalm, Östermalm eller i en villa på landsbygden, där den största oron är trimmade epatraktorer med bashögtalare som får fönstren att skaka, och fulla lokala playboys som knuffas i kön på Sibylla en lördag kväll. För de som lever i Sveriges utanförskapsområdena med bilbränder, misshandel och det som finns beskrivet ovan, utspelar sig en annan verklighet än vad många tidningars krönikörer målar upp.

Är de som beskriver denna verklighet rasister? Vad med de artiklar som beskriver verkligheten för Sveriges pensionärer där många lever i fattigdom och till och med svält [6,7,8]? Skall denna oro tas allvarligt? Samtidigt som de som byggde vårt land lever i fattigdom finns det människor som tjänar enorma pengar på invandrartraffickingen, och trots allt snack om att vi inte får ställa grupper mot varandra så är det precis hur verkligheten ser ut för allt fler svenskar idag. När man kan ta in 3-4 ensamkommande i sitt hem och tjäna 75 000 – 100 000 kr/ månad på detta tror jag de flesta förstår att det inte bara är medmänsklighet som ligger bakom, utan i allra högsta grad ett cyniskt utnyttjande av ett mycket felaktigt system. Man skulle kunna skriva en egen artikel om denna trafficking och hur cyniskt många utnyttjar detta korrupta system, även kristna, men det får andra ta sig av.

Vi måste kunna prata om folks oro oavsett vilket parti de röstar på. Det måste bli ett slut på verklighetsflykten bland vissa journalister och debattörer där endast deras syn skall vara den rådande sanningen och verkligheten. Sverige består av många människor med olika bakgrund, det vare sig religiöst eller politiskt, men tillsammans utgör vi nationen Sverige. Jag tror väldigt många är bekymrade för det som pågår i vårt land, och vi måste kunna diskutera hela befolkningens oro utan att diskriminera någons oro baserat på vilket parti de röstade på.

Ingen pastor, debattör eller journalist har rätt att döma andra baserat på sin egen exklusiva övertygelse. Vågar vi tala med varandra och inte om varandra, och vågar vi låta våra olika åsikter utmana de åsikter vi själva har utan att klistra negativa epitet på motparten?

profil-ag-nice-kopia

Andréas Glandberger

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor

[1] http://www.dagen.se/ledare/hor-lofven-bara-en-viss-sorts-oro-1.806514
[2] https://www.facebook.com/stefan.sward.9/posts/1463508273676757?comment_id=1463746636986254&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D
[3] http://www.unt.se/uppland/uppsala/polisen-kraftsamlar-mot-gatuvald-4357834.aspx
[4] http://www.svd.se/polisen-hemlighaller-fakta-om-flyktingarbete
[5] http://www.expressen.se/nyheter/polisens-hemliga-kod-doljer-tusentals-brott/
[6] http://www.svt.se/nyheter/nyhetstecken/stadsmissionen-larmar-manga-aldre-svalter
[7] http://www.svt.se/nyheter/inrikes/expert-15-000-gamla-riskerar-svalta-ihjal
[8] http://pensionarer.ifokus.se/discussions/58302fb2ce12c423c50000fb-75000-aldre-allvarligt-undernarda

=>

Ämne: OPINION & DEBATT

Nyckelord: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 • Inte helt oväntat skriver du: ”Ingen pastor, debattör eller journalist har rätt att döma andra baserat på sin egen exklusiva övertygelse.”

  Detta är subjektivismens och liberalteologins fundament!

  På vilken absolut norm (Guds lag) grundar du din absoluta norm?

  /Kjell

 • Jag kanske skulle preciserat att det gäller hur vissa dömer ut andras kristna tro på grund av vilket parti som fick deras röst. Gud ser till hjärtat, och därav menar jag att ingen bör döma ut andras tro.

 • Eva Severin

  Lyssnadepå J.Gardell igår och hans teologi ger man ju inte mycket för och han har samma uppfattning som M.Grenholm vg invandrinng. Man kan ju knappast ta ut ett bibelord så utan hitta andemeningen i bibeln och komma ihåg att summan av ditt ord är sanning!

 • wildwest63

  Jag tycker alltid det är lika fascinerande att ingen av de opinonsbildare som vill ha fri invandring drar den ekonomiska realiteten till sin spets. Vad skulle det faktiskt betyda? Vad skulle det faktiskt kosta? Vad skulle den långsiktiga konsekvensen faktiskt bli? Ingen vill eller ingen vågar, för man vet innerst inne att detta är en fullständigt ohållbar väg.
  Att ta emot och försölja en miljon migranter ett enda år, det är säkert möjligt. Det är ungefär så man också resonerar i debatten. Vad att dessa dock stannar inte i ett enda år utan i 50 år? Och att de tar hit sina familjer och att de givetvis även skaffar barn här? Hur räknar man hem det? Aldrig någon som diskuterar!

 • Slimebeast

  På bara några år bytte Dagen helt riktning och är nu ett rent propagandaorgan för mångkultur och massinvandring. Andelen artiklar som på något sätt har anknytning till ämnet övergår med råge vad som finns i någon annan svensk dagstidning. Sida upp och sida ner är det propaganda för massinvandringens förträfflighet.

  Dagen bryr sig inte längre om Jesus och kristendomen. Alla tidningens
  tongivande skribenter, deras nya religion är mångkulturalismen. Det är
  vad som driver dem, det är deras livskall, det är vad som får dem att
  kliva ur sängen varje dag.

  Världsmästare i skenhelighet.

  Jag mår dåligt och blir rasande bara av deras blotta existens.

 • linkan62uffe

  Andreas, du har en vass penna och e
  tt skarpt intellekt. Än mer ett sunt perspektiv på vad som händer i vårt samhälle. Tycker du ger en rätt analys av den politiska korrektheten som verkar råda även i kristen media och bland diverse kristna företrädare.

  Tyvärr tror jag att den utveckling vi har beror på en medveten strategi dels från den elitistiska grupp som vill styra vår värld in i kaos och dels den andliga striden från mörkrets furste. (Läs NWO och Islam)
  Ja det finns mycket att säga kring detta ämne. Det viktigaste är för oss kristna är att vi behöver vara beredda på den yttersta tidens profetiska utveckling och vara redo för Jesu återkomst.
  Guds välsignelse!

 • VargungeVargnos Tassavtryck

  När Bibeln talar om främlingen, så är det just främlingen…INTE främlingarna

 • RoyFirus

  With either no or virtually no Swedish governmental response to
  – the world’s second highest rate of rape (after South Africa- where many rapes occur because of the widespread belief that sexual intercourse with a virgin will cure aids), with only a 15% conviction rate, an average sentence of only 3 years ( 2 served ) and a repeat conviction rate of over 80% in 10 years
  -drastically increased rates of shootings ( 35 so far in Gothenburg this year…)
  -drastically increased rates of car burnings and riots-which in Uppsala has resulted in an elderly man being burnt to death because of the late response of the fire department -which was due to teenage rioters stoning and preventing the fire department from coming until the police could protect them
  -the police making making NO arrests in the above incident because the Uppsala Chief of Police did not ” want to make the situation worse ”
  – 12 no go zones which are completely ruled by criminal elements where police cars are constantly stoned and 53 extremely ” troubled” areas in Sweden’s cities-according to official Police Reports
  -murder suspects having had their victim’s blood on both of them – blaming each other for the murder – resulting in both them being legally freed
  -a 65 year old man- inside his own home man- firing a rifle and hitting 2 men waving knives- who were breaking his window trying to enter his house and shouting that were going to kill him-being sentenced to 2 years in jail
  -thousands of policemen and policewomen quitting yearly due to their totally dysfunctional ” new ” police system and totally insufficient funding
  -Non-Swedes being found guilty of rape and/ or murder being allowed to stay in the country- after serving their time -or being sentenced to a 5 year or 10 year expulsion period when they then can legally apply to come back again
  ( Note:As a Christian I have fought against racism my whole life- so spare your ink and do not write in and accuse me of being a racist ( which is by far the absolutely worst thing you can call a Swede and a 100% guaranteed way of getting Swedes to stop complaining ! This commentary is about the legal and law enforcement systems in Sweden ( or lack of it ) and NOTHING else !
  -Europe’s highest death rate for teenage girls ” accidentally ” falling off balconies ( and also being legally labelled as teenage ”suicides ” -a method that is very strangely NOT the chosen method of suicide for teenage girls in ANY other European country…)
  – Over 70,000 teenage girls fearing that they will be forced to get married to a man they have not chosen
  -Mass rape being completely covered up by top Police officials and the ” official” media-with absolutely no consequences-with not even one person being fired or even fined
  -a handicapped wheelchair bound women accusing 5 men of gang rape-with all 5 being charged and then completely freed without charge within 24 hours
  -the Chief of Swedish Police appearing on national television and expressing deep sympathy for a man guilty of stabbing an innocent women to death and what he must have went through to be able to stab her to death and not expressing one word of sympathy for the victim or her family
  – and because of having had both a past Prime Minister for 8 years and a current Prime Minister for 2 years- whom both have stated that there is ” no crisis” in the legal justice and in the law enforcement systems- Sweden has turned into the laughing stock of the Western’s world legal and police organizations.
  The Swedish ” eagle ” has turned into a Swedish ostrich -sticking it’s head in the ground pretending that there is no ”problem.”
  I believe that Sweden is still a wonderful country with fantastic people but will absolutely not stay that way unless drastic ,deep and meaningful changes are made to both the legal and law enforcement systems by individuals who are not ” konflikträdd. ”
  There must be a change.
  ” Then the Lord said to Cain:” Where is your brother Abel?”
  ” I do not know ” he replied.
  ” Am I my brother’s keeper ? ”
  Genesis 4:9
  Respectfully,
  Roy Firus

 • wildwest63

  Förr i tiden läste framförallt pingstvänner Dagen som sitt husorgan. Det var den tidning man hade förutom Ekot på radion varifrån man fick sina nyheter. Senare var det tv med Aktuellt och Rapport och så är det fortfarande för många äldre svenskar. Jag märker i min egen släkt vilket skev bild dessa personer har av samhället idag! Ingen hade väl heller kunnat ana att media skulle börja ägna sig åt lögner i stor skala utan att få mothugg. Det är svårt för äldre människor att ta till sig som levt med tron på Sverige som en rättfärdig Storebror. Det är nog så hårt att försöka ändra den bilden att man inte orkar.
  När jag senast träffade min faster som tillhörde ovanstående kategori får jag de mest hårresande och indoktrinerande slutsatserna. Att vi t ex har ett starkt försvar, att ensamkommande flyktingbarn till största delen är under 15 år (och att faster t ex skänkt sin familjs alla gosedjur till en organisation som tar emot prylar till de ensamkommande), att tafsandet ju alltid ha funnits och att det måste vara svenska pojkar som sitter hemma och porrsurfar, att våldtäkterna ökat beror på feminismens landvinningar att göra kvinnor medvetna om vad man kan anmäla, etc.
  Det är alltså bara för mej att lägga ner all diskussion för att inte förstöra familjemiddagen.
  Lewi Pethrus tidning har nu sällat sig till de propagandablad för Staten och Statens politik med förebilder i Neues Deutschland och Pravda.

 • Åh. Så. Dåligt argument…

 • Hade Israel bara en enda invandrare som skulle älskas som en själv (3 Mos 19:33-34) menar du?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Micael: Om vi nu ska tillämpa GT’s bibelord på en sekulär stat så har vi brutit mot detta bibelord länge nu genom att skicka en stor del av nyanlända in i våra eftersatta utanförområden runt om i Sverige.

 • Ja, segregationen är definitivt ett stort problem, och det löses ju inte genom att utvisa invandrarna till fattigdom, förföljelse och krig för då cementeras segregationen ännu mer mellan länder. Att man bryter mot ett bibelord på ett sätt rättfärdiggör inte att man bryter det på ett ännu värre sätt. Om du därtill läser boken jag och Stefan skrivit ser du att vi inte kopierar och klistrar in GT:s lagar på Sverige, snarare pekar vi på den entydiga bibliska moralen gällande invandrare genom både GT och NT och med den i ryggen analyserar vi huruvida den flyktinpolitik som förs i västvärlden är moralisk eller omoralisk.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jag har faktiskt läst boken Micael 😉 Problemet är att applicerar vi denna bok på övriga världen är i princip alla nationer utom möjligtvis Sverige och Tyskland ultranationalister och begynnande facister. Men ni kanske är på G att översätta till engelska så världen i stort kan rätta sig efter er lära?

  Ni hade till stora delar fått mitt stöd om ni börjat i Jerusalem och talat om kyrkans relation till nyanlända. Men vi måste skilja åt en sekulär stat och församlingen, annars blir det en soppa.

  Ett annat problem är att EU’s flyktingmottagande i stort varierar. Löfven försökte förgäves få andra nationer att ta sitt ansvar. Vi vet nu att det inte sker utan ev EU lagstiftning, och även då, tveksamt. Enda sättet att arbeta långsiktigt blir då att i viss mån harmonisera invandringspolitik med övriga länder för att sprida ansvaret. Det lär sittande regering även blivit tillsagd att göra då Sverige haft en helt egen migrationspolitik i många avseenden.

  Sedan är det inte okristerligt på något vis att skilja mellan ekonomiska flyktingar och krigsflyktingar (sistnämnda mer akut, givetvis). Det gör EU presidenten och det måste vi våga göra.

  Som det är nu har vi inte arbete åt alla vilket skapar stora sociala problem och slitningar. Ej heller bostäder, etc.

 • Martin

  Jag citerar från Micael Grenholm nedan: ”Ja, segregationen är definitivt ett stort problem, och det löses ju inte genom att utvisa invandrarna till fattigdom, förföljelse och krig för då cementeras segregationen ännu mer mellan länder.” Segregation mellan länder… Ja, av detta kan man dra (minst) två slutsatser:

  1. Det är väldigt bra och viktigt att Aletheia markerar mot den här typen av kommunism som riskerar att smyga sig in i våra församlingar
  2. Det är totalt meningslöst att diskutera med kommunister som Micael Grenholm

 • kjell

  Att ta in mängder med okontrollerbara människor, och ge dom put så fort som möjligt, så att dom kan lägga sin röst på sossarna, till nästa val, är det ditt mål, på köpet får vi islam som tar över inom en snar framtid. (Risken är att det allaredan är för många som har som mål att inta Sverige med ”barnvagnar” som dom fått i uppdrag.
  Det jag kan se i bibeln är att främlingen i normalfallet förblir främling, som vi skall behandla väl, det står inte att vi skall ge bort landet eller ta emot deras religioner, utan grunden är att dom skall anpassa sig till värdlandet.
  Syr 11:34- 12-f
  Kjell

 • Utan att välja Swärd-Grenholms sida måste du väl ändå erkänna att det är precis det ni sysslar med här i kommetarfältet.

  Inte din artikel! Jag håller helt med om att ”man måste kunna prata om folks oro oavsett vilket parti de röstar på”.

  Fast jag skulle vilja tillägga att man då även måste ha samma frihet att ”prata” om partiernas sanna värdegrunder.

  Och till sist. Man kan ju inte lösa problem man inte erkänner. Men erkännandet i sig själv är inte en lösning. Och i dagsläget använder båda sidorna selekterade fakta för att vinkla sakerna som stöd för populism och demagogi.

  /Kjell

 • Andreas, även fast det inte är helt ”on topic” här vill jag ändå skriva något om ”egendomsgemenskap” eftersom det spelar en viktig roll i Grenholms världsbild.

  Om du tycker det är alltför ”off topic” är du välkommen att moderera bort det.

  Frågan är om det finns NT-texter som antyder att egendomsgemenskap inte tillämpades i hednaförsamlingarna. Och jag tror faktiskt att det finns flera sådana. Inte bara i breven. Ta t.ex. Apg. 16:14 En av dem som lyssnade hette Lydia. Hon handlade med purpurtyger och var från staden Tyatira, och hon hörde till dem som fruktade Gud. Och Herren öppnade hennes hjärta, så att hon tog till sig det som Paulus predikade. Alltså en kvinna som hade en egen affärsverksamhet.

  Sedan har vi Paulus “liknelse” 1 Kor 7:20-22 Var och en skall bli kvar i den ställning han hade när han blev kallad. Blev du kallad som slav, så sörj inte över det. Även om du kan bli fri, så förbli hellre slav. Ty den som var slav när han blev kallad av Herren, är en Herrens frigivne, och den som var fri när han blev kallad, är en Kristi slav.

  Paulus försörjde sig själv med tältmakeri. Och han fick låna slaven Onesimus Fil. 1:8-11,15,16

  Även om jag därför med stor frimodighet i Kristus kunde befalla dig vad du bör göra, vädjar jag hellre för kärlekens skull – jag Paulus, en gammal man och nu en Kristi Jesu fånge. Jag vädjar till dig för mitt barn, som jag har fött i min fångenskap, för Onesimus, som förr inte var till någon nytta för dig men nu är till nytta både för dig och mig. – klipp – Kanske blev han skild från dig en tid, för att du skulle få honom tillbaka för alltid, inte längre som en slav utan som något mer: en älskad broder. Det är han i högsta grad för mig, hur mycket mer då inte för dig, både som människa och som broder i Herren.

  Priska och Akvila fick ha sitt hus. Rom. 16:3 Hälsa Priska och Akvila, mina medarbetare i Kristus Jesus, som har vågat sina liv för mig. Dem tackar inte bara jag utan också alla hednakristna församlingar. Hälsa också församlingen som kommer samman i deras hus. Hälsa min älskade broder Epenetus, som är Asiens förstlingsfrukt åt Kristus.

  Det finns säkert en hel del ytterligare texter att citera, men detta får räcka.

  Så länge som nya medlemmar strömmade till i den judekristna församlingen i Jerusalem funkade det, ungefär som ett pyramidspel funkar. De trodde ju att de stod vid tröskeln för det utlovade (tusenåriga) fridsriket.

  Detta är inte en förebild för hur församlingen skall bete sig.

  Jag försöker inte alls påstå att det var något fel med denna första kristustroende församling, bara att den tillhörde sin tid och varken kan eller bör efterapas.

  Att sälja allt man har och sedan ha allt gemensamt kan kanske vara bra om man vet att total katastrof och ändens tid är mycket nära. Men nu dröjde det ju lite längre än man tänkt sig och som följd av detta samlade Paulus in pengar till de fattiga i Jerusalem. (Rom. 15:25-27)

  Vill till sist tillägga att jag anser det fullt förenligt med tron att själv välja egendomsgemenskap med andra frivilliga likasinnade. Det kan till och med vara påkallat i vissa sammanhang. Tänk till exempel att du, och ett antal andra, skulle bli kallade att missionera i ett slumområde.

  Och eftersom jag tror på en ändetid med förföljelse av judar och kristustrogna måste jag ju erkänna att det i den tiden kan vara enda möjligheten att överleva. Inte heller vill jag utesluta att Grenholms erfarenheter i den tiden kan bli till välsignelse.

  /Kjell

 • wildwest63

  Jag kanske inte kommer ihåg rätt vad det står i Bibeln så här på jobbet, men står det inte att man samlades i husen i bön i väntan på den Hjälpare som skulle komma? Alltså var det ju någon som hade hus och även när församlingen etablerades lär ju någon ha haft hus som man samlades i. Inte direkt troligt att man tillsatte en parlamentarisk kommitté som förvaltade det hus man samlades i. Snarare var det någon som ägde detta och frikostigt lånade ut det till församlingsarbete, bostad eller något annat. Fortfarande fanns alltså ägarskap kvar som princip.
  Tänkte även på lärjungarna som efter Jesu död åkte och fiskade. Med vad? En fiskebåt. Var det något de hade lånat, stulit, hyrt? Knappast. Det var deras egendom.
  När man överför egendomsgemenskap på senare tiders kloster och kommuniteter är det ganska enkelt, om man tänker efter ett tag, att inse att detta bara passar vissa typer av verksamheter, t ex där alla sysslar med samma sak, har samma mål och drar åt samma håll. Ett kloster där några ägnar sig åt kvantfysik, som drar stora resurser, och andra åt bygge av lastbilar, som drar stora resurser, skulle inte fungera. Den gemensamma ledningen skulle inte orka att hålla dessa olika ämnesområden ajour – precis anledningen till att många storföretag säljer av och renodlar sin verksamhet.
  Alla moderna gruppboende jag känner, inte så många, har ständiga stridigheter mellan dem som inte vill bidra och de som måste bidra för att det hela inte ska gå omkull. Möjligen är egendomsgemenskapen en bild på hur det ideala förhållandet bör vara mellan människor och Gud, det som vi först får uppleva på andra sidan.

 • Jag hoppas att du såg att vi är ense om detta.

  Fast, som jag skrev, det kan ju finnas eller uppstå situationer där andra alternativ saknas.

  /Kjell

 • Citat: ”Vi såg alla hur det gick när det som mest kom 10 000 invandrare i veckan förra året. Det gick inte alls bra till slut.”

  – Vi har långt ifrån sett slutet än. Det vi ser idag är bara en krusning på ytan mot det som kommer de närmaste åren när de skall ha bostäder (betalda av skattepengar) och försörjning. Det finns inte på långa vägar bostäder till de som väntar på asylboendena och samtidigt kommer det nya i stort antal varje vecka. De som kommer nu när regeringen ”stoppat” invandringen var oerhört höga siffror tidigare.
  Det som Reinfeldt försatt oss i är oreparerbart.

  De som eldar bilar är inte de nya som kommit utan barn till de invandrare som kom långt tidigare. De har inte kunnat integreras och det vi ser är protester mot att alla resurser ges till de nyanlända. Detta är en tickande bomb och den växer.

 • Seger

  Mycket bra skriven artikel. Något som jag reflekterat över i debatten är hur vissa kristna använder bibeln för att förstärka sina egna åsikter och kväsa meningsmotståndarna. En form av manipulation som inte är givande. Bättre om var och en stod för sin åsikter utan att blanda in sin bibeltolkning som det vore en absolut sanning.

 • havscat

  Kan du leka med tanken att du på något sätt har en defekt verklighetsuppfattning? Alltså, jag säger inte detta för att vara elak, utan för att jag själv kan ha lite fel i perceptionen ibland. Kan vara smått enerverande.

  Vart jag vill komma är att ibland kan man inte lita på sin egen verklighetsuppfattning. Av en eller annan orsak, tolkas intryck eller slutsatser fel, för en envis person kan följderna bli väldigt jobbiga.

  Vår Kung hade en enkel lag om huruvida en profet, eller ledare, stod under Kungens kontroll. Det var den om god frukt.

  Lagarna som Gud gett oss, är inte en förbannelse, lagarna är en välsignelse. Lagarna skyddar oss och hjälper oss i våra liv och formar även samhället på ett gott sätt. För som Jesus sa, på frukten känner du trädet.

  Så, det är helt omöjligt att en av Guds lagar bär dålig frukt. Både för en enskild och för ett samhälle. Det kan vara bra att notera.

 • Tomas

  Micael du har helt fel! För det första så gällde samma lag för både Israels folk som för främlingen i Guds lag.

  Exo 12:48 Och om någon främling bor hos dig och vill hålla HERRENS påskhögtid, så skall allt mankön hos honom omskäras, och sedan må han komma och hålla den; han skall då vara såsom en inföding i landet. Men ingen oomskuren må äta därav.
  Exo 12:49 En och samma lag skall gälla för infödingen och för främlingen som bor ibland eder.”

  Exo 20:10 men den sjunde dagen är HERRENS, din Guds, sabbat; då skall du ingen syssla förrätta, ej heller din son eller din dotter, ej heller din tjänare eller din tjänarinna eller din dragare, ej heller främlingen som är hos dig inom dina portar.

  Lev 24:22 En och samma lag skall gälla för eder, den skall gälla lika väl för främlingen som för infödingen; ty jag är HERREN, eder Gud.

  Num 15:15 Inom församlingen skall en och samma stadga gälla för eder och för främlingen som bor ibland eder. Detta skall vara en evärdlig stadga för eder från släkte till släkte: I själva och främlingen skolen förfara på samma sätt inför HERRENS ansikte.
  Num 15:16 Samma lag och samma rätt skall gälla för eder och för främlingen som bor hos eder.

  Det betyder att en främling INTE FICK DYRKA NÅGRA FRÄMMANDE GUDAR I ISRAEL, man skulle följa Mose lag som israelerna gjorde, annars skulle man få samma straff som israelerna fick. De straffen var INTE nådiga mot dem som dyrkade främmande Gudar.

  eu 13:12 Om du får höra att man i någon av de städer, som HERREN vill giva dig till att bo i, berättar
  Deu 13:13 att män hava uppstått bland dig, onda män som förföra invånarna i sin stad, i det att de säga: ”Låt oss gå åstad och tjäna andra gudar, som I icke kännen”,
  Deu 13:14 så skall du noga undersöka och rannsaka och efterforska; om det då befinnes vara sant och visst att en sådan styggelse har blivit förövad bland dig,
  Deu 13:15 så skall du slå den stadens invånare med svärdsegg; du skall giva den och allt vad däri är till spillo; också boskapen där skall du slå med svärdsegg.
  Deu 13:16 Och allt byte du får där skall du samla ihop mitt på torget, och därefter skall du bränna upp staden i eld, med allt byte du får där, såsom ett heloffer åt HERREN, din Gud; den skall bliva en grushög för evärdlig tid, aldrig mer skall den byggas upp.
  Deu 13:17 Låt intet av det tillspillogivna låda vi din hand, på det att HERREN må vända sig ifrån sin vredes glöd och låta barmhärtighet vederfaras dig och förbarma sig över dig och föröka dig, såsom han med ed har lovat dina fäder att göra,

  Visst står det att Israel (Vi) skulle ta hand om främlingen men bara om främlingen ville leva efter Herrens lagar och regler enligt lagen. Så jag tror INTE att man kan använda den argumentation som du gör. De främlingar som kommer till vårat land dyrkar främmande Gudar och vill införa lagar i vårt land som är ONDA som tex sharia lagarna hos muslimerna. De kristna idag tro att man kan ta hit en massa människor som har helt andra tankar och trosåskådningar än oss och dessutom en annan moral. Sharia lagarna tillåter att man dödar dem som överger islam, man får ha sex med små barn, ha flera fruar och man får ha sex slavar bara de inte är muslimer. Väst håller på att implementera sharia domstolar där dessa lagar i liten skala börjat gälla för att senare omfattas i större skala. Vi får inte vara naiva och tro att dessa människor kommer att omvända sig och bli kristna bara vi visar dem kärlek. Studier visar på det motsatta, man blir mer radikaliserad som muslim i väst. Moskéer byggs och de är fulla av muslimer, medans kyrkorna står tomma. Islam har dessutom en viktig lära som handlar om att flytta eller emigrera till ett nytt område där islam INTE har så starkt inflytande, och börja med sin plan på tre stegs Jihad. Så du kan INTE använda dig av GT lagar om främlingen i Sverige situation. Visst skall vi ÄLSKA främlingen som Jesus säger i liknelsen om den barmhärtige samariten, men där handlar det INTE om att vara naiv och låta en massa främlingar komma och ta över ens LAND. Jag har många invandrare som vänner och de är helt bestörta över det som Sverige håller på med, de säger ni ger bort ert land och de kommer att ta över allt. Detta säger främlingarna själv till mig. Jag åkte från Stockholm central med tunnelbanan till Alby och så INTE EN ENDA SVENSK på hela resan. Min vän som är från Honduras sa ni är tokiga ni Svenskar som ger bort ert land på detta sättet.
  Nu till det bibelord som du citerade från NT och som du hävdade handlade om INVANDRAREN. Detta är en felaktig tolkning som du gör och dessutom dömer du en kristen för att han INTE tror på din felaktiga tolkning av Guds ord.

  Mat 25:42 Ty jag var hungrig, och I gåven mig icke att äta; jag var törstig, och I gåven mig icke att dricka;
  Mat 25:43 jag var husvill, och I gåven mig icke härbärge, naken, och I klädden mig icke, sjuk och i fängelse, och I besökten mig icke.’

  Vem handlar detta bibelord om? Är det om främlingen? En okristen? Nej detta bibelord handlar om hur du har tagit hand om din KRISTNE BRODER!

  Jesus säger att HAN VAR HUNGRIG. Herren identifierar sig med dem som for illa.

  Act 9:4 Och han föll ned till jorden och hörde då en röst som sade till honom: ”Saul, Saul, varför förföljer du mig?”
  Act 9:5 Då sade han: ”Vem är du, Herre?” Han svarade: ”Jag är Jesus, den som du förföljer.

  Saulus förföljde FÖRSAMLINGEN och INTE någon annan. Församlingen är KRISTI KROPP på jorden och därför säger Jesus JAG VAR HUNGRIG, JAG VAR TÖRSTIG, JAG VAR NAKEN, JAG VAR; HEMLÖS dvs de kristna.

  Mat 25:40 Då skall Konungen svara och säga till dem: ’Sannerligen säger jag eder: Vadhelst I haven gjort mot en av dessa mina minsta bröder, det haven I gjort mot mig.’

  Vem är Jesu broder? Den som har Gud till FAR! Hur får du Gud till FAR ENDAST GENOM ATT TRO PÅ JESUS!

  Joh 1:11 Han kom till sitt eget(Judarna), och hans egna togo icke emot honom.
  Joh 1:12 Men åt alla dem som togo emot honom gav han makt att bliva Guds barn, åt dem som tro på hans namn;
  Joh 1:13 och de hava blivit födda, icke av blod, ej heller av köttslig vilja, ej heller av någon mans vilja, utan av Gud.

  Denne är Antikrist, denne som förnekar Fadern och Sonen.
  1Jn 2:23 Var och en som förnekar Sonen, han har icke heller Fadern; den som bekänner Sonen, han har ock Fadern.

  De som inte bekänner JESUS HAR INTE GUD TILL FADER.

  Joh 8:19 Då sade de till honom: ”Var är då din Fader?” Jesus svarade: ”I kännen varken mig eller min Fader. Om I känden mig, så känden I ock min Fader.”

  DVS. de var INTE GUDS BARN.

  Joh 8:41 Nej, I gören eder faders gärningar.” De sade till honom: ”Vi äro icke födda i äktenskapsbrott. Vi hava Gud till fader och ingen annan.”
  Joh 8:42 Jesus svarade dem: ”Vore Gud eder fader, så älskaden I ju mig, ty från Gud har jag utgått, och från honom är jag kommen. Ja, jag har icke kommit av mig själv, utan det är han som har sänt mig.

  Att ha Gud till FAR så älskar man JESUS KRISTUS!

  Så denna text i Matt 25.31-ff handlar alltså om hur du har tagit hand OM DIN BRODER I KRISTUS! INTE OM ALLA ANDRA SOM INTE TROR. Majoriteten av dem som kommer till Sverige är MUSLIMER eller av någon annan religion, och detta kommer att föra med sig att Sverige kommer att bli mer och mer påverkat av dessa krigiska folk och krigiska religioner. Vi skall inte IMPORTERA HIT EN MASSA PROBLEM OCH MOTSÄTTNINGAR.

  Först och främst skal vi hjälpa vår broder i nöden, sedan skall vi också naturligtvis hjälpa de främlingar som INTE är kristna, men vi måste se upp med dessa så att de inte tar över vårat land med sina villfarelser och blodiga stridigheter. En enkel matematisk beräkning om barnafödande och demokrati. Om 10% av befolkningen är invandrare och deras kvinnor föder 4-8 barn, som tex muslimska kvinnor gör generellt, och 90% är svenskar och deras kvinnor föder 1,3 barn som svenska kvinnor gör, så behövs det inte mer än två generationer förrän det har blivit 90% INVANDRARE och 10% Svenskar.

  England hade 82.000 muslimer för 30 år sedan och idag är de 3,5 miljoner och en VÄXANDE folkgrupp som är ENAD. De har redan använt demokratin och person valet till att rösta fram en MUSLIMSK FUNDAMENTALISTISK BORGMÄSTARE ÖVER LONDON. Detta får konsekvenser för landet där detta sker. De flesta av dem vill INFÖRA SHARIA LAGAR.

  Jag är själv en andra generationens flykting barn, mina föräldrar flydde från krig. Jag älskar människor och invandrare, jag bor mitt i ett utav Sveriges tätast bebodda invandrar områden. Jag är en pånyttfödd kristen och INTE RASIST, jag är INTE SD:are men jag ÄLSKAR MITT SVERIGE, Jag är så tacksam för att jag får vara en SVENSK, jag vill ge mitt liv i kärlek till det land som visat mig och min släkt en sådan barmhärtighet och kärlek. Jag vill INTE ta del av och utnyttja de förmåner som SVENSKAR och ANDRA, HAR BETALAT HÖG SKATT för att få ha som säkerhet om de skulle hända något i deras liv. Jag är för ett system som säger att HAR DU INTE BIDRAGIT TILL SYSTEMET MED ATT BETALA SKATT SKALL DU INTE HELLER FÅ UTNYTTJA DET TILL FULLO.
  Nu kanske du säger att det som jag sagt här kan man inte implementera i Sverige idag för Sverige är INTE ett kristet land. Om du hävdar det, varför citerar du då själv en massa BIBELORD från skriften om främlingen och de som har det svårt. Det bästa sättet att hjälpa dem som har det svårt är att hjälpa dem i närområdet. Jag vet att det är ett av SD:s argument, men det gör ju inte den sanningen mindre sann för det.

 • Martin

  Några tankar om denna kollektiva skuld som hela tiden öser över oss på olika sätt. Det fungerar i tre steg. 1) Etablera skuld och 2) Skulden ska accepteras och 3) Den ”skyldige” får dra upp plånkan och betala bort skulden. Skulden försvinner ju naturligtvis inte utan vid varje påminnelse så betalar man, och skulden försvinner för tillfället, ungefär som vid en parkeringsautomat. Detta är ju fullständigt trams men det hindrar inte farsen från att fortsätta och fortsätta. Detta är väldigt ohälsosamt var det än uppkommer. Jag ska försöka förklara varför jag tycker att det är en så väldigt dålig drivkraft.
  För den som har blivit psykiskt misshandlad i ett förhållande vet hur det här fungerar. Väldigt snart i förhållandet etableras en skuldsituation där du åläggs en skuld. Om den inte accepteras är den verkningslös. Men vad tiden lider så märker du att du accepterar all den skuld som din partner lägger på dig och din vardag uppslukas av att sona denna skuld. Din partner saknar empati och spelar effektivt på din empati och din ”snällhet” i brist på bättre ord. Det blir en obalans där allt bråte trillar över dig. Detta förhållande är naturligtvis dömt att misslyckas, frågan är bara om du lyckas dra dig ur det innan du går under på kuppen. Dåligt samvete fungerar alltså bara där finns empati, saknas empati så kommer det dåliga samvetet, eller skulden, aldrig infinna sig.

  I ett sunt förhållande måste det alltså finnas ömsesidig empati, annars kommer inte förhållandet att fungera. Det måste finnas en balans, empati åt ena hållet måste mötas av empati åt det andra hållet. Empati måste delas, den kan aldrig någonsin krävas. Jag kan inte komma på något ställe i Bibeln där det förekommer. Hela Lagen i GT byggde på en relation mellan Gud och hans folk. För Jesus var relationer viktigt, kanske det viktiga.

  Men plötsligt handlar det inte bara om vad andra tycker om si och så utan om min ”balans”, min brist på empati. Mina krav. Jag har gått hårt åt Micael för vad jag anser är hans kommunism. Jag tyckte att han borde inse det jag uppfattar som hans fattigdomsbekämpning, att tvångsfördela tillgångar som han inte har rätt att göra, till projekt som bara leder till kaos och förlorare. Rätt eller fel, men jag har inte haft empati för Micaels brinnande iver, att han lever för det han tror är rätt. Förlåt för det Micael!

  Kan vi hitta empati för varandra, även där vi tycker olika så tror jag att vi kan gå framåt tillsammans, som en kropp i Kristus, trots våra olikheter. Lagen börjar handla om relationer även för oss, och inte bara om att ”ha rätt”.

 • Reinfelt sa ”Jag ber svenska folket att ha tålamod och öppna sina hjärtan för de utsatta”. Om Svensk kristenhet hade tagit emot detta budskap som ett helt hade vi kunnat varit i ett annat läge idag! Reinfelt sa inte öppna era plånböcker utan han talade om öppnade hjärtan. Nu vet ju vi att det endast är Gud som kan öppna hjärtan, i den här frågan hade han kanske gjort det för det är i linje med hans omsorg om de svaga, de som inget är i världens ögon. Med öppnade hjärtan ser vi andra människor på annat sätt än genom ekonomiska kalkyler.

  Jag säger inte att flyktingsituationen är en enkel fråga, det påverkar vårt land på många olika sätt. Men det talas mest om ekonomi, höjda skatter, försämringar, våld osv. Det talas inget om hur vackert det låter på arabiska när en nyfrälst arab ropar högt ”tack Jesus” på sitt modersmål. Det var en LP konferens i Östersund för nån vecka sen. 8 Afghanska nyfrälsta unga män var där och prisade Gud med oss. Varför talar vi så lite om det? Menar vi att vi vill väckelse har vi ett helt nytt missionsfält framför våra ögon, Herren sänder dem ju till oss! Ja så kan man se det om man har ett öppet hjärta.

  Det är klart att det finns oro i landet inför framtiden, med all rätt för Paulus skriver 2 Tim 3;

  ”1Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. 2Ty människorna skola då vara själviska, penningkära, stortaliga, övermodiga, smädelystna, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, 3kärlekslösa mot sina närmaste, trolösa, begivna på förtal, omåttliga, tygellösa, fientliga mot det goda, 4förrädiska, besinningslösa, förblindade av högmod; de skola älska vällust mer än Gud, 5de skola hava ett sken av gudsfruktan, men skola icke vilja veta av dess kraft”

  Nu menar jag inte att det är nån här som bör ta åt sig men vi måste vara vaksamma så att vi inte hamnar där. Tror vi att vi lever i de yttersta av dagar så är det ovan anda som råder runt omkring oss och det finns inget av öppnade hjärtan i de verserna!

 • Martin

  Så om vi tar invandringspolitiken så måste det finnas empati från bägge sidor. Dom har ingen rätt att kräva att bli livslångt försörjda av svenska skattebetalare. Hela lagen i GT byggde på relationen mellan Gud och hans folk. Lagen var aldrig ensidig, Gud lovade bara att välsigna Israel så länge dom höll sin del av avtalet. Inte heller i Nya Testamentet går det att stå på vissa ord och kräva nåd av Gud. Tyvärr är det på detta sätt som Stefan Swärd och Micael Grenholm bygger sin bibelargumentation. Främlingen var välkommen i Israel bara så länge han höll sig till israeliska lagar. Denna kravdel menar Stefan och Micael, om jag förstår dom rätt, försvann i och med Jesus seger på korset. Detta sätt att resonera finns i trosrörelsen, det är därför dom ”står på Ordet” och kräver hälsa och framgång osv.

  Därför argumenterar Stefan och Micael att vi ska ta emot hjälpbehövande invandrare, utan något som helst krav på motprestation. Ingenstans i vårt rättssystem tillämpar vi detta. Vi anser exvis med rätta att mord ska bestraffas mm. Stefan och Micael kräver av andra att dom ska tillämpa detta, men om dom inte gör det i sina egna liv är dom rätt och slätt hycklare. Öht är det en stor skillnad på att själv försöka följa vad vi tror är Guds vilja, och en helt annan sak att påtvinga andra det. Jag tycker detta är ett manipulativt sätt att använda Guds Ord.

 • Kenneth Lundqvist

  Kom du till insikt eller vems argument var dåliga? Du kan väl inte ha nå fel på dina åsikter så du måste mena någonting i dom långa inläggen som någon bemödat sig att skriva till dig.

  Tänk om alla var som du och Svärd!? Vilken fantastisk värld ni skulle levt i? Knappt så att någon himmel ens skulle behövts då? Bara idel rätta åsikter och ingen felprogrammerad som stör:-) mvh

 • Slimebeast

  Att någon promille blir frälsta tycker jag inte väger upp att en så stor andel av de vi importerat från tredje världen förgriper sig med våld på de infödda.

  Då tröstar inget ”tack Jesus” ropat på arabiska mig i alla fall. Inte när vi vet att utlänningar är ca 10 gånger mer benägen att begå sexuellt våld och 4-5 gånger mer benägen att begå traditionellt våld (misshandel, slå kvinnor, råna, mörda och såna saker) och vi har tiotusentals offer för det importerade våldet i det tysta, som ingen talar om. Människoöden som inte anses platsa i tidningen Dagen.

  Nej, mitt hjärta säger stäng gränserna. Stäng dem helst helt.

  Jag gillar inte ditt val av bibelcitat i sammanhanget, angående att människornas kärlek hårdnar, för i din värld tolkas den där hårdheten såklart som att det är svensken som blir hård, hård och hjärtlös mot de stackars främlingarnas lidande. Sådan manipulation vänder jag mig starkt emot.

  Jag höll på att komma i gång att elda upp mig och skriva mycket mer men jag väntar till ett annat tillfälle.

 • Slimebeast

  Du ska inte ta åt dig ett dugg Martin. Inte backa! Ditt engagemang och dina tydliga, klarsynta inlägg på sistone har varit mycket inspirerande att ta del av och jag är jätteglad att vi har en sådan som du med oss här på forumet.

  Jag kommer själv fortsätta gå åt Micael om det behövs, och jag har tänkt ta upp flera saker om honom som kanske inte diskuterats ännu. Han är ju väldigt aktiv både i skrift och ute och talar, och dessutom får han skriva böcker och skriva i Dagen.

  Klart att du och jag har rätt att kritisera honom i de forum som ger utrymme.

  Jag vill tillägga att vi i Aletheia har ett alldeles underbart forum med många likasinnade om de här stora, laddade frågorna som just nu kraftigt splittrar kristenheten, vilket för mig är en stor välsignelse! Och vi för en oerhört viktig kamp, både moraliskt och andligt. Så det är klart vi ska komma hit och skriva så mycket som möjligt, och stärka varandra, lära av varandra och vässa argumenten.

 • Du gillade inte det bibelställe jag citerade och jag undrar varför? Det är ju inte svensken i allmänhet det talas om utan här talas det om de som haft tro men som har övergett den. ”Vänd dig bort ifrån dem………….de äro människor som äro fördärvade i sitt sinne och icke hålla provet i fråga om tron” fortsätter Paulus’

  Det kommer en värld som blir ännu mer kärlekslös och självisk än den vi lever i idag. Vi måste kämpa mot det var och en. Ett bra sätt är att öva oss i praktisk gudsfruktan och se de som kommer som människor Jesus dörr för,

  Klokt av dig att stanna i tid så du inte brinner upp, Också jag ska föregå med gott exempel och slutar nu så vi får sova gott 🙂

 • AnnHeleneAndersson

  Jag hörde egendomsgemenskapen hos den första kristna kommenteras för ett tag sedan. Jag vet inte hur länge församlingen hade egendomsgemenskap, men cirka 30 år efter att den startade blev judarna utjagade ur sitt land och egendom konfiskerades. Egendomsgemenskapen skulle skydda församlingen i just den tid de levde i. Det finns inget påbud i Bibeln om att leva så. Fattigdomsidealet är helt galet. Det bästa vore om så många som möjligt i församlingen var så rika som möjligt, och hade företag som kunde anställa arbetslösa. Rikedomen i sig är en positiv, men med rikedom kommer större ansvar att förvalta rätt. Kristendomen lider stort av att sammanblandas med socialism, som är en destruktiv kraft, och enligt mig också grogrunden för kommande antikrist. (socailismen har spridit sig även till borgliga partier)

 • Martin

  Hej, tack för det. Jag hade faktiskt kunnat gå på rätt mycket hårdare. Jag fortsätter gärna att avslöja dessa ”godhetsapostlars” skenhelighet, ologiskhet och okunskap etc. Men när jag tappar empatin märker jag att jag tappar nåt jag inte vill tappa. Jag vill inte bli som dom helt enkelt. Som när Micael Grenholm så utan att blinka avkräver att svenskar som har jobbat hela sina liv ska bli av med det mesta av vad dom äger (vilket blir konsekvensen vilket jag kan förklara en annan gång). Eller när dom inte visar ett uns av empati mot alla dom som får betala (på olika sätt) för deras godhetspolitik (som naturligtvis inte är en godhetspolitik). Ja du ser.. kampen kommer fortsätta :-).

 • Lars Wärn

  Sveriges största problem heter EU. SWEXIT är den viktigaste frågan ur alla perspektiv.

  Europa drabbades av mindervärdeskomplex och ville bli lika USA med
  alla dess delstater (bestående av stulen mark från nativa amerikaner).
  Därför beslöt Bryssel att bilda ett ”Europas Förenta Stater” (EFS.. är
  inte det ett religiöst samfund?) Det blev inget EFS, det blev bara en
  tumme – EG. Sedan spretande fingervantar med 10 fingrar (eller 10 tår?
  Dan kap 2) i förlängningen – EU. Ett spretande konglomerat av
  frihetsälskande nationer och människor. Detta med att ”EU är ett
  fredsprojekt” är inte sant. Kol- och stålunionen kunde ha kallats ett
  ”fredsprojekt” om det hade stannat vid det.

  Men de stannade inte där. Socialisten Jacques Delores ville ha med så många
  nationer som möjligt i det omöjlig konglomeratet. Den nya Sovjetstaten i
  Europa. Inte socialism för människor utan för stater. Rika stater
  betalar till de ”fattiga” i södern. Sedan kom de nyliberala med Anders F
  Rasmussen och Carl Bildt i spetsen in och ville ha med alla öststater
  ända bort till asiatiska Azerbajdzjan i ”europeiska unionen”. Sarkozy
  ville dräpa dem alla med att införliva både Nordafrika och Mellanöstern i
  detta minst sagt utopiska konglomerat. Konflikter och krig, som är väl
  kände, följde i dessa vettvillingars spår.

  Vad Delores inte förstod var vikten av t ex ett gemensamt språk om man vill
  skapa en nation av 20 länder. Därefter kommer en gemensam religion och
  en gemensam kultur. Vi styrs av idioter från början till slut alltsedan
  1950-talet. De tror så mycket men saknar nödvändig förankring i
  verkligheten. Delores, Bildt, Rasmussen, Sarkozy…

 • Slimebeast

  ”Det kommer en värld”, nja. Det är ju denna värld som hela tiden blir mer kärlekslös och självisk, och avfallet bland de kristna tilltar. Denna värl blir hela tiden mer och mer ond!

  Då är frågan om vi kristna ska försöka lappa och laga den här planeten eller om vi ska hoppas på att Jesus kommer tillbaka så snart som möjligt, och under tiden försöker vi bara vara ett ljus för världen och samtidigt behålla vår tro.

  Jag är skeptisk till världsförbättrare, det är alltid något som inte stämmer med deras kristna tro. Tex är det få av dem som känner nöd för de förlorade.

 • Slimebeast

  Jag förstår vad du menar Martin.

  Empati är ju vad hela kristendomen går ut på, dvs kärlek och nåd. Nådens mirakel.

  Och det är en ständig kamp att få det hela att gå ihop. Det är en jätteutmaning att verkligen försöka spegla Guds nåd och kärlek i sitt kristna liv utan att det bara blir falskhet, läpparnas bekännelse och hyckleri.

  Mycket av diskussionen på Aletheia och debatten mot Swärd, Grenholm och alla de andra ”godisarna” handlar ju om att vi på vår sida vill peka på äktheten i det hela (eller bristen på äkthet). Vi opponerar oss mot Fariséernas hyckleri och tunga bördor!

  Härligt att höra att du behåller din stridsvilja!
  (lite atypiskt ordval, jag vet)

 • Slimebeast

  Får man fråga förresten, eftersom jag tror inte det finns någon funktion för privata meddelanden här. Om du kan berätta lite om dig själv, så långt din integritet tillåter Martin. Typ ålder, plats, hur länge du varit kristen, församling, utbildningsnivå, hur länge du haft koll på Aletheia.

  Anledning till nyfikenheten är i korthet känslan av att vi är så få som är likasinnade.

 • Slimebeast

  Jag är så oerhört tacksam för Aletheia.

  Ibland nyper jag mig nästan i armen och frågar om det är sant att det faktiskt existerar så här sunda kristna i vårt land som i det här communityt. Jag syftar naturligtvis på förekomsten av konservativa, bibeltroende, sunda och vad som kan beskrivas som mer eller mindre nationalistiska kristna.

  För att ge en bakgrund. Jag är en i ett växande antal kristna som bäst beskrivs som hemlös. Oerhört frustrerad av svensk kristenhet (all kristenhet). Jag är drygt 40 år och har mina bittra erfarenheter med trosrörelsen som nu går långt tillbaka i tiden, men sedan dess har jag inte hittat något som passar (det låter sjukt förmätet men jag måste vara ärlig). Besvikelse överallt, och kanske ibland någon slags osäkerhet och tveksamhet hos en själv. Man kan gå på vissa möten som ”utböling”, men del av en församling tyvärr inte.

  För mig började ju Aletheia som det där stället där man hittade kristna som är kritiska mot Livets Ord, utan att för den skull ha fallit tillbaka på världslighet och otro. Kristna som hårdnackat kräver upprättelse, för vilka det inte duger med ”jo men alla rörelser har ju sin intensiva barndom, LO är mycket snällare nu”. Bearbetningen av trosrörelsen har varit en otroligt stor del av mitt liv genom åren (inte att jag personligen blivit särskilt kränkt eller sårad, men för vad Ulf Ekmans framfart inneburit för svensk kristenhet, vad det säger om kristen tro, det har varit ett jättestort ämne för mig, och ett trauma).

  Sedan kom kritiken mot katolska kyrkan, vilket jag också till fullo delar. Och för varje år tycks det bli än mer aktuellt, hur svensk kristenhet förhåller sig till och sakta närmar sig katolicismen.

  Och nu plötsligt det här. Kristna sverigedemokrater (om man nu får säga så, fortfarande känslig etikett). Helt fantastiskt.

 • Det var så jag menade, denna värld blir mer och mer fylld med ondska. Jag talar inte om att lappa ihop denna värld den är dömd till undergång som vi känner den. Därför är jag inte heller en världsförbättrare men en som vittnar om Herren där tillfälle ges, förhoppningsvis till själsförbättring dvs frälsning.

  I artikeln ovan så är ”den svenska oron” lika med oro för vad främlingarna/flyktingarna ska betyda för det svenska samhället? Du nämner Jesu kommande och med den i åtanke så är oron för Sverige sekundärt! I den omvälvning som kommer på väg mot och under vedermödan, kommer först en tredjedel av mänskligheten att gå under genom Guds dom plus i ett senare skede en tredjedel till av de som är kvar. Därför är jag tveksam till att nationen Sverige ska vara prio ett för oss kristna att bevara. Vi talar om miljarder människor som dör. I det perspektivet känns omsorgen för bevarandet av vårt land som jag har kärt vara futtigt, i brist på annat ord!

  Nu, när tillfälle ges menar jag att vi mycket väl kan och bör hjälpa flyktingar så mycket vi bara kan. Om det sker via skattemedel eller privata initiativ spelar mindre roll. Att betala skatt är bibliskt, det var Jesus klara ord när han sa ge kejsaren vad han tillhör. Därför är det ingen motsättning mellan de två, som jag ser det.

  For oss som lever i överflöd och tryggad ro har vi ett särskilt ansvar Hesekiel 16:49;

  ”Se, det­ta var din sys­ter So­doms missgärning: fastän höghet, över­flöd och tryg­gad ro ha­de bli­vit hen­ne och hen­nes dött­rar beskärd, un­derstödde hon likväl
  ic­ke den ar­me och fat­ti­ge” King James övesätter missgärning med ondska.

  Av tradition har den gängse tolkningen varit att Sodoms synd var sexuell perversitet typ homosex. Men här nämner Hesekiel inget om det utan när han förklarar deras synds konsekvens säger han 16:50;

  ”Tvärtom blevo de högfärdiga och bedrevo vad styggeligt var inför mig; därför försköt jag dem, när jag såg detta”

  Att de blev högfärdiga och bedrev vad styggeligt var kom som en konsekvens av attde inte understödja den arme och fattige. Sodom föll antagligen på flera områden än det sociala. Jag kan tänka mig att de även inom det religiösa, politiska, ekonomiska och säkert fler områden havererade. Har man lite fantasi känner vi igen den situation vi har i västvärlden idag! Då som nu var klyftorna enorma några vältrade sig i överflöd medan andra led nöd

  Är det vår själviskhet, ovilja, kärlekslöshet, snålhet, you name it som har öppnat slussarna till det samhälle vi lever i idag?
  Jag tror det är en särskild styggelse för Gud om dessa världens tankar får fäste inom kristenheten. Så skedde för Jerusalem för läser vi vidare ser vi att Jerusalem gjorde många flera styggelser än Sodom!

  Den oro det Svenska samhället i allmänhet och vi kristna i synnerhet bör ta till oss är den att dra oss undan vårt ansvar och inte hjälpa så långt vi kan. Det är Gud välbehagligt att hjälpa de i nöd i allmänhet och naturligtvis de som är inom vårt land och som står vid dess gränser.

  Ursäkta längden på inlägget men jag blev carried away

 • Slimebeast

  Haha, ”carried away”. Jag vet.

  Men det var ju i alla fall skönt att höra att du inte är en ”Kingdom Now”-kristen som tror att händelserna i Uppenbarelseboken redan ägt rum.

  Du har en poäng i att det blir tveksamt hur mycket man ska prioritera en nation om man tror att man lever i ändens tid. Men det är nog allt.

  Jag ser delvis nationalism så här. Det finns en rent mänsklig aspekt, att det är helt normalt och naturligt att känna samhörighet med sitt folk och sitt samhälle, ungefär som det är naturligt att vilja arbeta, gå på bio, gå i naturen, träffa sina vänner och allt vad vi tycker är roligt, uppbyggande och normalt.

  ”Nu, när tillfälle ges menar jag att vi mycket väl kan och bör hjälpa
  flyktingar så mycket vi bara kan. Om det sker via skattemedel eller
  privata initiativ spelar mindre roll. Att betala skatt är bibliskt, det
  var Jesus klara ord när han sa ge kejsaren vad han tillhör. Därför är
  det ingen motsättning mellan de två, som jag ser det.”

  Det där är en feltolkning. Jesus menar att vi som kristna ska böja oss för överheten, för systemet, och inte starta uppror. Det betyder inte att vi tycker att systemet är bra eller att det gör gott, och än mindre att vi ska propagera för kejsarens skatteuttag. Det är verkligen en skarvning att ta det där bibelordet som stöd för att socialdemokraterna ska beskatta svenska folket och skänka till invandrare.

  Den kristne har ett personligt ansvar för människor i nöd. Inte ett kollektivt. Och det kan lika gärna handla om en rik svensk som mår psykiskt dåligt som det gäller en rumän som tigger utanför ICA.

  Att förenkla det till ekonomisk utjämning som samhället administrerar, det finns helt enkelt inget stöd i Bibeln för det.

  Däremot välgörenhet baserat på vad ditt eget hjärta är beredd på, ja. Det uppmanas vi till.

  Men inte tvingas till, inte via något kollektiv, inte via staten. Och Gud kommer personligen döma oss för vad vi gjort. Det är inte meningen att någon annan (staten) ska tvinga oss att göra gott. Det är en pervers tanke.

  Problemen med invandring är flera. Dels de kulturer de kommer ifrån, den selektion som sker och vad vi gör med dem. Rent generellt är det idioter som kommer. Det är i stort sett de starka 10% som lyckas komma till Europa, de med kontakter och pengar och rätt personlighet, som har initiativförmåga, som inte drar sig för att ljuga.

  De 90% som är svaga, fattiga, sjuka, äldre blir kvar.

  Det är en styggelse för Gud att Sverige, Europa och kristna fokuserar på de 10% starka! Det är vidrigt. Så mycket kan man säga redan där.

  Dessutom är det en kulturfråga. Folk i tredje världen beter sig mindre civiliserat. Mer egoistiskt, de är hårdare, brutalare än Västeuropéer och i synnerhet svenskar rent generellt. Det handlar inte bara om islam (som är helt vidrigt, jag äcklas av det) utan om de allra flesta i fattiga länder, de är mer primitiva helt enkelt. Och det är de värsta som söker sig hit.

  Hur kan du försvara att vi frivilligt tar in människor som är 10 gånger mer benägna till att våldta, och 4-5 gånger mer benägna att begå andra våldsbrott? Hur svarar du brottsoffren? De svenska ungdomar som blir mobbade av invandrargäng, ungdomar som blir rånade eller misshandlade, kvinnor som blir våldtagna.

  Svensk invandringspolitik är ju bara en teater, ett skådespel. Att
  satsa jättestora resurser för att de starka får det bra och att vi på
  köpet får en massa problem (pressade offentliga resurser, ökat våld,
  mindre samhörighet i vårt land, kulturellt förfall, ökat hyckleri). Bara för att en del ska få känna sig goda. Det är så fel. Vidrigt. Äckligt.

  Det är naturvidrigt att hjälpa sådana människor, det går emot moral och sunt förnuft att gynna sånt beteende. Det är okristet.

  Det är mycket bättre då att bygga ett land som är harmoniskt, som är ett föredöme. Att bejaka och gynna gott beteende. Att inte släppa in destruktiva krafter. Det är kristet.

  Du skrev ”Jag tror det är en särskild styggelse för Gud om dessa världens tankar får fäste inom kristenheten.” tydligt syftandes på invandrarkritiska åsikter sprids bland kristna. Det här opponerar jag mig starkt emot. Som om attityden mot invandrare var en vattendelare på den kristnes godhet här i livet! Nej! Titta på hur kristna beter sig bland varandra. Allt hyckleri och den kärlekslöshet som finns där. Det kristna hycklerier och kristna som sviker varandra ute i församlingarna. Alla de problem som Paulus listar redan i NT.

  Att Sverige kollektivt skulle vägra ta emot ett gäng barbarer från tredje världen är verkligen inget som skulle öka svensk kristenhets avfall.

  Jag förstår inte alls hur du ser på världen faktiskt, jag känner inte igen mig.

 • Slimebeast

  Bara för att förtydliga mig vad gäller begrepp som ”kristen nationalist” och ”kristen sverigedemokrat”. Eftersom det här är ett känsligt område och missförstånd kan uppstå lätt och därmed anklagelser av olika slag.

  Jag är helt övertygad om att mina bröder och systrar här ser på den kristnes inställning till världslig politik som något komplext och mångfacetterat.

  Grundsynen hos många är att den kristne i någon mening står utanför samhället, och bör stå utanför samhället, och att det är problematiskt att helhjärtat kasta sig in och ställa sig bakom en politisk ideologi eller ett politiskt parti.

  Vi stödjer ingen världslig ideologi oreserverat, det är viktigt. Men samtidigt inser vi att vi lever i världen och i ett specifikt samhälle och land.

  Således leder diverse omständigheter i verkligheten till att vi till syvende och sist i praktiken får stå och argumentera för Sveriges existensberättigande som nation, för ovan nämnda politiska parti och att röstsedeln på valdagen kan få dess namn.

 • Att kalla de Jesus dött för, för idioter, barbarer, destruktiva krafter, att det är de värsta som söker sig hit, att det skulle vara naturvidrigt att hjälpa sådana människor med mera med mera! Hela ditt resonemang andas hat och främlingsfientlighet.

  Om din inställning ökar svensk kristenhets avfall eller inte vet jag inte, men att den är ett resultat av den betvivlar jag inte

 • Lars Wärn

  Mr President Vladimir Putin har formulerat en ideologisk sats på ett välfunnet sätt:

  http://4.bp.blogspot.com/-RuxBhWv0qJI/VZA6QT5dLNI/AAAAAAAAD7U/y4FALlUgiUc/s1600/Putin%2Bon%2Bminorities.jpg

  May the God of Israel bless Mother Russia and her kids!

 • Stig Melin

  Förlåt om jag läger mig i, men jag kom att tänka på vad vi skall göra medan vi väntar:

  11 Guds nåd har uppenbarats till frälsning för alla människor. 12 Den fostrar oss att säga nej till ogudaktighet och världsliga begär och i stället leva anständigt, rättfärdigt och gudfruktigt i den tid som nu är, 13 medan vi väntar på det saliga hoppet: att vår store Gud och Frälsare Jesus Kristus ska träda fram i härlighet. 14 Han har offrat sig för oss för att friköpa oss från all laglöshet och rena åt sig ett eget folk, som är uppfyllt av iver att göra goda gärningar.

  15 Så ska du tala, förmana och tillrättavisa med allt eftertryck. Låt ingen se ner på dig.
  Nog har vi att göra, men det blir trängre.

 • Stig Melin

  Nog är det väl ändå så att de åsikter man förfäktar har sin grund i Bibeln, Sen kan bibel av någon missförstås, men bibel är skiljedomaren, där finns sanningen, och bara där. Väl.

 • Martin

  Sure, jag är 40 och är ekonom från Lund. Pluggat och jobbat i Frankrike, ambitiös, duktig på det jag gör, otålig. Nej, jag kommer inte från ett kristet hem alls, småborgerligt, föräldrar i gränslandet mellan troende och ateister, agnostiker kanske. Jag började tro på Jesus när jag läste Bibeln för första gången. Jag frågade mina föräldrar som kanske åtta-tio-åring hur alla kan tycka att Jesus är bra när ingen gör som han säger. Jag förstod helt enkelt då att Jesus är Gud. Men slaget var inte vunnet, jag vågade varken berätta för mina kompisar eller närma mig Gud på riktigt. En liten tanig grabb som ständigt var rädd för att bli mobbad eller utfrusen eller få stryk. Tiden gick, och jag hade ännu inte blivit kristen. Vad skulle mina coola kompisar säga? Dom på jobbet? Fast framför allt denna våldsamma andliga kamp. Om någon hade sagt, antingen går du in i den kyrkan eller så kommer du dö, du har tio minuter på dig att bestämma dig. Jag är faktiskt inte säker på att jag hade vågat mig över ändå. Människor uppväxta i kyrkan tror jag har väldigt svårt att förstå denna fruktansvärda kamp som pågår inom en människa som närmar sig Gud på riktigt. Men jag har kommit in. På något sätt så blev jag insläppt.

  Anledningen varför så många pastorer inte predikar det sanna evangeliet tror jag är för att det skulle göra dom arbetslösa. Det skulle sänka hela deras kyrkostrukturer. Det är därför dom håller på så här. För att behålla makten över människorna. Makt är en så stark drivkraft, man jämför politisk makt med ett kokain-beroende, kanske kyrklig makt är ännu större. Dessutom korrumperar den alla som utsätts för den. Men Jesus säger att vi är alla bröder. Det måste vara utgångspunkten, äldste och ledare och allt det andra måste bygga på att ingen är över den andre, att vi är bröder och systrar.

  Det är alltså ett maktspel som Stefan Swärd och Micael Grenholm sysslar med. Därför kan Swärd kalla sd-röstande kristna för ”människor som kallar sig kristna”, alltså ett kristet kodord för att inte vara kristen alls. Och kalla miljoner evangelikala som röstar på Trump för avfallna. Grenholm kör sin grej med att leva påvert och gatuevangelisera. Därför säger han att han vittnar två gånger i veckan, hur många gånger vittnar du? För att trycka ner den diskuterar med. Han vill kuva Sverige till fattigdom. Men det handlar inte om att Sverige ska bli fattigt, det har han ingen makt över. Det däremot både Swärd och Grenholm lyckas med är att göra kristna bröder och systrar modfällda, underbara människor som tar på sig dom tunga stenarna som Swärd och Grenholm lägger i deras ryggsäckar. Som accepterar den skuld som Swärd och Grenholm lägger på dom. Det är förjävligt.

  Det är en liten revolution som pågår nu. Etablissemangets makt bryts, i England och i USA. Ett fäste efter det andra faller. Kanske Aletheia kan bidra till en liten inom-kyrklig revolution här med. Där människorna börjar se igenom det kyrkliga etablissemangets maktspel. Jag tror faktiskt det. Det börjar äntligen dagas så smått.

 • Ingemar Gustavsson

  Har suttit gårdagen och idag och lyssnat på Göteborgs Postens politiska redaktör, Alice Teodorescu. Hon fångar mycket av det jag känner. Det stämmer överens med det som Andreas skriver. Jag har dock en farhåga i detta att det ska vara ett tidens tecken av den art som Bibeln uppmanar oss att se upp med. Det är lätt att hänga på drev. Märk då att dessa finns som sitter i vardera diket. Antingen de som blundar för realiteterna och sjunger ”We shall overcome” eller de som säger att media och regering håller sanningen borta ifrån oss. Det är som om jag skulle vilja stämma in i Pontius Pilatus ord – Vad är sanningen? Finns det någon som vet det?

  Runtomkring oss ser vi hur muslimsk radikalisering vinner terräng. I synnerhet i förorterna. Idag går fler kvinnor med nikabh eller slöja än jag någonsin sett under min livstid. Samtidigt kan jag förstå deras ilska och frustration. Vi lever på deras olja och har gjort det sedan säkert femtio sextio år tillbaks. Krigen västvärlden och NATO fört har handlat om att säkra just oljan vilket det handlat om sedan Andra Världskriget. Anledningen till att Hitler ville till Kaukasus var att säkra oljekällorna för hans krigsmaskin.

  Det som varit på tapeten är att ISIS intagit Iraks oljekällor. Är inte vi förblindade där? De får det att se ut som om vi befriar arabvärlden från deras diktatorer, Saddam Hussein, Ghadaffi m fl. Men i botten finns det finansiella intressen. USA anfaller och utplånar halva byar med drönare där utslaget rör sig om någon procent i att träffa terrorister men över 90% civila dödas. Deras ”krig mot terrorn” fungerar som Hydran i den grekiska mytologin – kapa ett huvud så växer det ut tre nya.

  Jag kan förstå att hatet växer mot den Västvärld som oftast bara tittar på konflikter som vi själva varit med att starta. Det har oftast inget med folk nere i Mellanöstern att göra. Historiskt sett har det nästan aldrig gjort det. Detta är till stor del kolonialväldena som fortfarande vill ha ett ord med i spelet om deras liv. Vi gnäller om att Saudi Arabien skickar vapen till ISIS men är med om att göda dem med vår oljekonsumtion. Det är ju vi som skapat monstret! Palestinakonflikten har med Brittiska samväldet och Frankrike att göra bl a. Det är deras skit som skapat läget vi har där idag. Vi talar om religionskrig och Jihad med bakom hela skiten döljer sig inget annat än – girighet. Det är bara, som informatören Deep Throat sa till Bob Woodward och hans kollegor innan Watergatskandalen: – Just follow the money.

  Vad jag fruktar för, är att vi hoppar på fel tåg och alltför fort. Att vi sedan står där som tyskarna efter kriget och menar att vi ”inget visste” fastän vi gjorde det. Jag tror att nästa Holocaust eller Förintelse kommer att handla om – Muslimer. Det har redan skett i Balkankriget under 1990-talet.

  Kanske därför vi måste börja prata seriöst om detta med invandring innan fel personer tar tag i det och för oss med i det som kommer att sluta med pogromer fast denna gång mot muslimer. Missta mig rätt här för jag instämmer med Andy och delar hans oro och frustration. Integrationen har misslyckats kapitalt men det är inte som om man inte själv krattat manegen för detta heller som politiker. Det råder i Sverige en bostadssegregation som tvingar dessa invandrare att bo i dessa förortsghetton, för de har inte råd med att bo någon annanstans. Samtidigt har jag och säkert också Andy muslimska vänner som är hur bra och trevliga som helst. ISIS vill att det ska komma till en kraftmätning och eldar därför på folk. De vill se ett Exodus från Europa så de kan samla ihop muslimer till ett nytt Korståg. Radikala imamer predikar om förfallet i Sverige och västvärlden på språk vi inte förstår. Det kokar allt mer och mer och det drar ihop sig till en kraftmätning. Måtte vi inte då ha valt fel sida. Folk försökte politisera Jesus men han svarade dem skickligt och motade ut dem ur den argumentationen på ett tidigt stadium. De sökte få med honom i befrielserörelsen mot romarna. Han agerade likadant. Han lät ingen sätta någon politisk etikett runt hans nacke. Det sker redan idag med KD som tydligt polariserat sig på högerkanten och predikar nyliberalism. Jag tar mig för pannan då jag ser kristdemokrater som öppet och ogenerat visar sig sympatisera både med amerikansk kristen höger och deras vapenlobby. De förespråkar Natomedlemskap och hårdare straff med sådan svada att man funderar om de överhuvudtaget läst sin Bibel.

  Det är chockerande att se hur historielösa vi är som svenskar och hur litet vi uppskattar friheten vi haft i över tvåhundra år nu. Så chockerande att man inte kan se paralleller som existerar i historien och som skulle kunna uttyda för oss vad som håller på att ske inför våra ögon. Hitler trodde han var sänd av Gud på en helig mission. Större delen av Europa befann sig i Bolsjevikskräck och såg honom som något av en frälsare då han gick in i Sovjet. Det är lätt att glömma. Vad Bibeln säger vi ska bevara mest är – våra hjärtan ty därifrån utgår livet. Vi bör se upp i en tid som denna med vad vi tar in i våra liv. Vi dränks av intryck. Hela dagen propsar man på oss på att ta ställning och engagera oss. – Posta detta om du tycker som oss… ett slitet uttryck på Facebook.

  Kanske verkar krasst och oförskämt att publicera bilden nedtill men det verkar som en del inte vet om att tyska soldater hade som text på sina bältesspännen: – Gud med oss – Gott Mit Uns. De trodde att de var på ett slags korståg då de härjade och skövlade runt om i Europa. Det jag lärt mig är att det är oerhört lätt att dupera och få ett folk att gå åt fel håll. Det är en nations olycka att få orättfärdiga ledare. Bibeln talar om hur viktigt det är med ett rätt ledarskap och poängterar det om och om igen. Psaltaren 82 handlar också om det.

  Okej, ponera att många kristna väljer att rösta på Jimmie Åkesson sep 2018. Sannolikheten är stor. Kommer landet bli det vi trodde det skulle bli då vi lade vår röst på honom? Hans charmoffensiv gentemot kristna har redan fått kristna att tänka i banorna att han kanske ändå inte är så tokig. Vi tänker så här för att politiken inte längre har konsekvens eller innehåll. Allt handlar bara om att samla in röster idag. Sossarna för idag en nyliberal politik som säkert redan fått Olof Palme och Tage Erlander att vända sig flera varv i sina gravar. Detta medan moderaterna lanserar sig som ”det nya arbetarpartiet”… wow!

  Pröva mig gärna och tänk innan du svara på det jag skrivit. Gärna en dag eller så. Det finns inga lätta svar på frågan som ställs av Andy.

  https://uploads.disquscdn.com/images/87f27d4185d62b9f7b15d73f23d8897e2a57fdec79366cb0356995f44b7dd44c.jpg

 • Slimebeast

  Kan du försöka bemöta mina argument istället för att märka ord?

  Menar du att du aldrig kan använda ordet ”idiot” om en annan människa eftersom Jesus har dött för den personen? Det tror jag inte på. I annat fall är du väldigt helig måste jag säga. Men sådan perfektion kan du faktiskt inte kräva av alla andra.

  Du har knappast framfört invändningar mot att Micael Grenholm använder ett liknande språk för att beskriva sverigedemokratiska kristna, som egoistiska, hårda, brutala och destruktiva. Men nu när jag gör det om dina invandrade älsklingar, då går det plötsligt bra att avfärda som ”främlingsfientlighet” och ”hat”.

  Är det säkert att det inte finns ett mått av hyckleri och skenhelighet här?

  ”barbari” är ett träffsäkert sätt att beskriva bristen på civilisation hos en folkgrupp. Fredrik Reinfeldt använde det ordet för att beskriva svenskar. ”Ursvenskt är bara barbariet. Resten av utvecklingen har kommit utifrån.” Påstår du att du blev upprörd då?

  Skillnaden är att jag använder ordet barbar om en grupp och ett urval människor som det passar bra mycket bättre på än det gör om svenskar, om vi går efter gängse kriterier och faktiskt vill skildra verkligheten istället för att bara spela helig teater.

 • Martin

  Jag förstår precis vad du menar, och det gör alla som här läser också. Jag fick en bild, klar som en sommardag, när jag var ute med min hund igår. På ett ögonblick såg jag upprättade nationer. Iran som en stolt helad nation, Sverige likaså, osv. Hela inför Gud, men med sina nationella karaktärsdrag. Det var mäktigt. Det fanns något väldigt positivt i det. Långt från vänster-pastorernas negativa och begränsade värld.

 • Slimebeast

  Ursäkta men det där var skrattretande.

  ”Jag tror att nästa Holocaust eller Förintelse kommer att handla om – Muslimer.”

  What?! Vilket övermod. Vilken planet bor du på egentligen?

  Det påminner lite om vänsterliberala föräldrar, ofta i Stockholm, som är helt omedvetna om att deras egna ungar blir svårt mobbade av invandrare i skolan, för i deras förvrängda rödfärgade föreställningsvärld är det bara vita människor som kan vara onda. De stackarna tror i sitt uppblåsta högmod att deras barn står över invandraren i hierarkin och de tjatar ständigt på sina ungar om att de ska måna och ta hand om dem som kommer från andra länder. Som om det behövdes. Helt i sin egen bubbla. Och det stora avståndet mellan fantasi och verklighet gör att barnen inte törs säga sanningen till sina föräldrar för det är för skamligt.

  Du kanske själv är en sån insnöad svensk som tror att det springer omkring skinnskallar på våra gator och jagar och terroriserar stackars livrädda invandrare? Hahaha.

  Som tror att svensken är förövare och invandraren alltid är den utsatta.

  Har du inte följt vad som hänt i samhället under de sista 30 åren? Det är inte som i 40-talets Sverige längre eller som i 60-talets USA, där den vite mannen var självklar herre. Det är helt andra tider nu.

  Svenskar utför inga våldsbrott mot invandrare överhuvudtaget i vårt land. Det sker praktiskt taget inte! Förutom att svenskar är synnerligen fredliga och civiliserade, de skulle aldrig våga! Svenska barn uppfostras inte till att bråka, tvärtom de uppfostras till att backa undan. De är lätta byten när de möter barn och unga som växt upp i främmande kulturer. Det är som små lamm bland vargar.

  Redan idag befinner sig svensken i minoritet i storstäder som Malmö bland unga människor. Även om nuvarande betydligt striktare invandringspolicy skulle permanentas av regeringen, så väller det ändå in främlingar i en sådan takt att etniska svenskar kommer hamna i minoritet i alla större svenska städer om bara 20-25 år. Och folk som kommer från muslimska länder är i överlägsen majoritet bland invandrarna.

  Du kommer varken ha makt eller mandat för att ställa till med ett
  Holocaust på muslimer ens om du ville. Ingen kan. Den risken existerar inte. Den dagen är sedan länge förbi.

  Det finns ingen som helst risk i Sverige idag att invandringskritiken går överstyr och leder till rasism och förföljelse av invandrare och muslimer. Det är inte bara för att vi redan har så många invandrare, utan för att det finns en enorm mängd av vänstervridna svenskar, så kallade godhetsapostlar. Folk som agerar åsiktspoliser och rasistjägare, som inte drar sig för att brännmärka, stigmatisera och hjärtlöst frysa ut den som råkar ha fel åsikt. Är det någon människotyp som det finns gott om i Sverige, så är det typen som i helig vrede ställer sig upp mot rasism.

  I själva verket är det rent av kontraproduktivt att bekämpa rasism, det riskerar bara att göra svensken än mer vek och ängslig pga allt skuldbeläggande. Vi lever fortfarande i ett klimat där det krävs starkt mod att stå upp emot invandring i Sverige idag.

  Vi har ingen tid att slösa bort på fantasier och vi har inte råd att bli överdrivet försiktiga och ständigt rannsaka oss sjuttiosju gånger innan vi yttrar vår åsikt. Fokus måste nu enbart läggas på att rädda vårt eget folk.

  Oh boy, du drog nog lite väl stora växlar och tillät dig verkligen att bli ”carried away” av Trumps seger.

 • Jag var på väg att kommentera ditt inlägg men ändrade mig när jag kom till ”Det är naturvidrigt att hjälpa sådana människor”. Det är ett avskyvärt påstående som har berört mig på djupet.

  Nej, jag tycker inte man ska använda ordet idiot om någon och det samma tycker Jesus. Han sa om ett liknande ord, dåre, att den som gör det, han är hemfallen åt det brinnande Gehenna. Så var försiktig med hur du använder ord.

  Jag har inte läst mycket av Grenholm och kan inte uttala mig om vilka ord han använder. Han får ansvara för sina ord inför Herren som alla vi andra. Hur beskriva sverigedemokrats kristna vet jag inte, det är ett helt nytt begrepp för mig. De torde väl inte skilja sig alltför mycket från SD’s politik så jag delar hans tankar om att egoism och hårdhet utmärker SD. En national egoism och hårdhet främst mot invandrare/flyktingar. Där hårdhet och egoism finns är brutalitet och destruktivitet inte långt borta.

  Jag vet inte vad Reinfelt hade i tankarna med ursvenskt. Men frågar du folk som blev plundrade och misshandlade till döds av vikingarna så ställer de säkert upp på den beskrivningen att ”Ursvenskt är bara barbariet”. Liksom de som fick sina liv förstörda av storsvensken under stormaktstiden då vi vräkte oss över Europa för slem vinnings skull.

  De åsikter du ger uttryck för är helt enkelt de som ryms inom SD och tydligen även bland kristna SDare. Att svensken är förmer än andra folk dvs rasism. Jag skulle inte bli förvånad om SD växer sig ännu starkare till nästa val. Ett land får det dom förtjänar

 • kennethhermansson

  Bäste Martin! Fastän jag aldrig röstat vänster räknas jag antagligen som en av de förhatliga ”vänster-pastorerna”. Min undrande kommentar till Martins inlägg ovan, så här från min mycket ”begränsade”, dock icke negativa, värld, blir denna: Det upprättade Sverige med sina nationella karaktärsdrag symboliserades väl i din fromma syn av ursprungsbefolkningens färger, alltså den samiska flaggan? Var det den synen du såg? https://uploads.disquscdn.com/images/b7022419c373850668da143875e018c2c5bb6af721817ab8a3906f2d0b1f1932.jpg

 • wildwest63

  Ja, det var ett vildvuxet inlägg du kom med. Jag vet inte var jag ska börja kommentera.
  Så du menar att den muslimska radikaliseringen i Rinkeby beror på att vi använder olja? Det var ett långsökt långskott.
  Olja köper vi av länder som i de flesta fall är mycket rikare än vi själva. Att det sedan råder en absolutistisk monarki i en del, vansinnessocialism i en del andra, det har vi liksom inte direkt något inflytande på. Eller skulle vi sluta köpa olja och frysa ihjäl? Och därmed riktigt rejält jaga ned dessa länder i absolut fattigdom. Då ser vi lite andra migrationsströmmar vill jag lova.
  Radikaliseringen i Rinkeby beror rent uteslutande på en icke-fungerande integration, på en naiv, dum och fullständigt genomidiotisk invandringspolitik som bara kan kläckas bland glöggpartyna på Södermalm eller på nån skäggig miljöpartists vinprovningskväll.
  Den ”politiken” menar att så fort en migrant med muslimsk bakgrund sätter sin fot på svensk mark efter sitt tågluffande genom Europa så säger det POOOOFFFFF! Som i en Disneyfilm, bländande ljus, girlandrar i luften, lite lätt rök och där står ett fint och propert 27-årigt ensamkommande flyktingbarn från något land med svåra krig, som Marocko och Algeriet, och har nu blivit tolerant, förstår kvinnans likabehandling, förstår svensk demokrati och dess utveckling från Oscar I’s folkskola över väckelserörelserna fram till idag, förstår vidden och vitsen av att lära sig svenska, gå en svensk ingenjörsutbildning i rekordfart för att sedan jobba och betala skatt till välfärden. Enligt Södermalms-glöggarna är det detta som händer. Varför händer detta? Jo, Sverige är någonting alldeles unikt i världshistorien, man återgår närmast till göticismens dagar – Sverige är alltings ursprung! Det är bara här, i den Humanitära Stormakten, något dylikt kan hända. Det händer visserligen inte någon annanstans någon gång i något land i världshistorien, men det händer i Sverige. Den svenska gränsen är behäftad med något magiskt, något andligt… (vilket är anledningen till att vi inte behöver skydda den, varken mot virila muslimska män eller mot ryska grodmän).
  Så etablerades svensk integrationspolitik. När man fastställt denna fortsätter man med andra viktiga saker som t ex feministisk snöröjning och struntar helt i hur det går. Efter tre år slår man upp sina naiva blå och upptäcker vadny – bilbränder, badhustafsande, överfallsvåldtäkter, hedersnedkastande av kvinnor från balkonger, tjat om fritidsproblem, tjat om näsvis polis som lägger sig i mina narkotikaaffärer och så lite radikalisering på det.
  När det väl hänt har Södermalmsglöggarna ingen aning om vad de ska ta sig till – jo, lite armband med tafsa inte på svenska (varför inte på farsi, arabiska, rumänska?), lite korvgrillning, lite fy och usch från socialtanterna. Wow, så bygger man ett hållbart samhälle.
  Om man då, som jag, lite lätt sådär som man kan bli efter ett glas O’boy, tycker att det är kanske en liten smula otacksamt av dessa lycksökare att trasha allt jag betalar för med mina 40% i skatt, när jag inser att detta har en matematisk verklighet bakom sig som innebär att det med nuvarande skattesatser är helt omöjligt att driva samhället vidare utan drastiska höjningar – ja, då kanske man känner för att på ett milt och försynt sätt uttrycka att kristendomens fiende nr 1, islam, kanske inte skulle få utbreda sig så kvickt i det här landet så att vi inte hinner med att omvända alla i samma takt.
  Men längre än så går aldrig en svensk, lika lite som det förekommit gruppvåldtäkter med okända offer i svensk historia efter 30åriga kriget. Så dina pogromer på muslimer är snarare tvärtom – pogromer på vanliga kulturkristna svenskar som sätter upp den judiska sjuarmade adventsljusstaken i fönstret eller vågar skylta med ett kors runt halsen. Där blir det pogromer och den sannolikheten ökar ständigt, inte minst med den snedfördelade befolkningsökning som vi rent biologiskt ägnar oss åt – muslimska invandrarkvinnor föder barn på löpande band (eftersom kvinnosynen är att det är det enda som kvinnan är till för), svenska tjejer föder inte barn eftersom det finns en bra abortpolitik och man vill ju leva loppan först, finna sig själv, turnera runt världen, lära sig ett yrke, leta 15 år efter sin drömprins och sen – äntligen når nirvana när man inseminerar sig.
  Låter jag lite lätt ilsken? Det är rätt uppfattat.
  Hitler såg sig för övrigt inte sänd av Gud, utan av Försynen, vilket var något fullständigt otydligt som kunde tolkas hur som helst, men av en del dumskallar tolkades som Gud. Bältesspännet var en rest från den preussiska armén som Hitler byggde på. Det hade inte passat att ta bort det eftersom Hitlers framtid byggde på historien. För övrigt finns det flera vittnesbörd på hur modiga soldater åberopat det som stod på bältesspännet och sluppit delta i vidrigheter. Nazismen blev stor som en reaktion på bolsjevismen. Sverigevänner blir stora som en reaktion på den verklighetsfrånvända migrationspolitiken som faktiskt är en relativ nymodighet. Långt in på 90talet såg man detta på motsatt sätt även på den moderata vänsterkanten. Finns alltså en viss skillnad mellan bolsjevismhotet på 30talet och dagens förtvivlan över galna politiker.

 • wildwest63

  Jag delar givetvis helt din bild! Jag är i princip i samma situation. En lätt vidbränd karismatiker som tröttnat på alla falska rapporter om väckelse i X-Stad, två personer frälsta under samma månad (wow, that’s some revival!), profeten på LO förutspår massomvändelse, etc, etc. Jag har blivit otroligt sanningsälskande, jag blir fysiskt illamående av det DDR-samhälle jag lever i här idag när jag ser hur media förvrider och förtiger fakta. Jag har hela tiden vilda utflyttningsplaner pågående i mitt huvud eftersom jag tror att vår frihetstid är begränsad i Sverige.Var är sanningen? Och var är de kristna som ska vara ett ljus och ett salt i världen? Det behövs inte bara sådana kristna i kyrkorna (de finns inte där heller!), de krävs sanna mina ord i vårt samhälle. Men vad ser man istället? Jo, att de flesta kristna mumlar med vänsterideologernas lögner och sväljer dem med hull och hår, och detta gäller framförallt i migrationspolitiken.
  Någon församling hittar jag inte heller. För övrigt blir jag väl som Kent Ekeroth stoppad vid dörren för att jag har fel värdegrund. Dundrande technolovsång är jättefint, men det måste följas åt av något som håller även när det stormar och något som gäller alla generationer (techno kan jag lyssna på i lurarna hemma – för mina föräldrar är Samuelsons maxgräns av ”modern” musik).
  Katolicismen accepterar jag som kristen kyrka, kanske till skillnad från dig, men med mycket stora förbehåll! Det finns mycket i den katolska katekesen som går att hålla med om, men det praktiska utövandet känns ibland som rena avgudadyrkan. Jag har läst de komma-ut-böcker som getts ut på senare tid av pingstvänner som blivit katoliker. Jag förstår inte deras entusiasm, jag läser gång på gång, att man sväljer allt det kontroversiella för att man underordnar sig den stora idén om ett läroämbete lett av påven. Det känns som om många tycker det är bra att sluta behöva bry sig själva om kristendomen och dess läror, RKK är så kristen att det bara går att flyta med. En skön komma-hem-känsla utan observant och sund kritisk hållning.
  Här håller just nu Sverige som vi känner det på att gå under – ja inte 2016, men låt oss säga 2030! I princip en irreversibel utveckling som endast kan brytas med en nationell väckelse och att vanligt folk begriper att det är skillnad på kristendom och islam, att kristendomen måste favoriseras i alla samhällets vinklar och vrår eftersom det är en 1000årig utveckling som byggt det som vi lämnar efter oss.
  Ingen fråga i dagsläget är så angelägen att diskutera som den med migration och integration, möjligen med undantag av försvarsfrågan.

 • wildwest63

  Nåja. Vikingar var inte söndagsskolebarn, men det var inga andra folk på den tiden heller. Att ta med sig slavar från sina härnadståg gjorde alla, det är bara att läsa på. Muslimerna var särskilt bra på att ta kristna pojkar från sina erövringar på Balkan eller på sina tåg upp mot Ryssland. För övrigt var de mesta vikingatåg handelsbetingade och gick ut på att etablera handelsrelationer.
  Vad gäller svenskarnas härjningar i Europa under 30åriga kriget så var det inte heller bara vi. Wallenstein, fransmän och danskar var lika goda kålsupare. Dessutom stämmer det inte att många länder kände sig förtryckat av att vara en del av de storsvenska besittningarna. Det ansågs ofta vara goda tider som lever kvar i minnet än i denna dag i de flesta av områdena, t ex Stralsund, Estland, Bremen osv.

  Det lustiga är väl nu att SD’s politik förs av socialdemokrater och miljöpartister! Det måste innebära att dessa partier och dess företrädare idag är lika mycket fascist/nazist/SS-bödlar som SD’are var före 2015. Eller gäller nu andra måttstockar plötsligt? Jag har aldrig förstått skillnaden man gör mellan SD’s människovärdesbegrepp och andra partiers. Det är ju precis samma. Ingen säger att någon ras är sämre än den andra. Alla säger vi (annars var så god och diskreditera samtliga missionärer!) att det finns sämre kulturer än vår. Men ingen enskild är mindre värd än den andre. Däremot, och det har vänsterrörelsen svårt med, är varje enskild person ansvarig för sitt liv och kan inte skylla på taskig barndom, sängvätning och tråkiga lärare för att man inte lyckas i livet (underförstått: så att vi nu är tvingade att sälja narkotika på Rinkeby torg för att få respekt, kompis).

 • Janne

  Mycket rädsla här, trots att Bibeln säger att vi inte ska känna någon oro. Denna oro verkar dessutom ofta ligga i att vi ska bli fattiga. Är det någon som tror på det? Vi är ju ”rika” idag och man hör mer och mer om att vi sparar stora summor. Vi har alltså ett överflöd. Årets julklapp: ev VR glasögon…. Kan man ana kapitalismen fula tryne….?
  Var kommer alla nedvärderande och vilseledande åsikter ifrån (och varför)? När Michael G framför bra argument från bibeln tex, (som borde angå alla kristna här) så bemöts han inte av texter från bibeln i sin tur, utan av tyckande hit och dit.

  Ett litet exempel.
  Det svar som Andréas ger här är hårresande. Vilken gruppering skulle kunna tänkas säga så?:

  Michael: Enligt Matt 25:43 så är det en allvarlig synd att inte ta emot främlingen.
  Andréas G: Vad tror du konsekvenserna av fri invandring och noll gränskontroll till Sverige blir? Ett bättre Sverige?

 • havscat

  På frukten känner du trädet. Vissa har agiterat för öppna gränser och det har implementerats. Det har gett dålig frukt. Sverige ligger i topp i våldtäkter, Malmö sägs vara en av de mest bombtäta städerna i världen.

  Frukten stinker för att vara ärlig. Att sedan de som agiterat för lögnen, inte kommer erkänna att frukten är dålig är självklart.

 • havscat

  Din argumentationsteknik stinker. Rädsla?

 • gäst & främling

  Det finns Inga normala pensionärer som har råd till något extra, jag har varit pensionär i 23år nu
  att jag överhuvud klarar mig beror på allt som jag byggde upp då jag arbetade, och att någon av
  barnen låter mig få ”ärva” någon datapryl, den summa jag fick i pension för 23 år sedan har i stort sett fruset fast, några pensionsökningar i stil med normala löneökningar, händer inte för då finns det inte pengar, men vräka ut massa pengar på snyltare går bra, och det görs av samma politiker som alltid varit snåla på bistånd.

 • SefastTronde

  Jan-Erik Melkersson säger: ”De åsikter du ger uttryck för är helt enkelt de som ryms inom SD och tydligen även bland kristna SDare. Att svensken är förmer än andra folk dvs rasism. Jag skulle inte bli förvånad om SD växer sig ännu starkare till nästa val. Ett land får det dom förtjänar”

  Det är märkligt att Melker ger uttryck för ett sådant förakt, och tycks vilja påskina att han minsann följer med och läst på. Är det bara den politiskt korrekta SD-hatar pressen som Melker följer? Kan man undra?

  Har han då aldrig lyssnat till Julia Kronlid? En mer ödmjuk och balanserad politiker finner man knappast i Sveriges Riksdag. Och därtill varmt troende kristen, med en tydlig bekännelse även i det offentliga rummet. Fler skulle kunna nämnas. Men herr J-E Melker brukar visst karikatyrbilder helt samvetslöst, precis med samma blinda schablon som övriga religiösa SD-hatare. Hatet och det öppet visade föraktet har tydligen sitt fromsinta berättigande om det bara riktar sig åt rätt håll. Annars är det SYND. Vilket hyckleri!

  Varför inte bjuda in Sverigedemokraterna till sin kyrka istället, sa jag en gång till den gode Stefan Swärd, och detsamma säger jag nu till herr Melkersson.

 • Martin

  Hej Kenneth! jag säger inte att synen kom från Gud. Jag vet ärligt talat inte., men den fick mig att lyfta perspektivet. Men det kan mycket väl ha varit mitt eget sinne som producerade bilden, jag har varit aktiv här de senaste dagarna så det hade egentligen inte varit så konstigt. Svaret på din fråga är nej, den samiska flaggan såg jag inte!

 • Slimebeast

  Vad intressant, din bild. Undra om den speglade en framtida verklighet!

  Jag älskar hundar.

 • Slimebeast

  ”berört mig på djupet”, nu får du väl ändå ge dig med dina krokodiltårar. Det där är inte trovärdigt.

  Det som däremot borde ha berört dig på djupet men inte gjorde det är importerade gruppvåldtäkter, ”ensamkommande” i stora grupper som förgriper sig och tafsar på svenska tjejer, invandrares bötning av svenska ungdomar, stenkastning mot polis och brandkår, upplopp och bilbränder i förorten, balkongflickor mfl uttryck för hedersvåld, trafficking, fusk med assistansersättning, skenskilsmässa för att mjölka svenska samhället på dubbla bidrag, och liknande destruktiva och jättevanligt förekommande företeelser som vi fått in i vårt samhälle i stor skala enbart pga invandringen.

  Ja det är ”naturvidrigt”, det bryter mot Guds naturliga ordning att satsa enorma resurser på de 10% starkaste och fräckaste av en befolkning som gör oss illa, som kommer från främmande kulturer som frontalkrockar med den västerländska, och som i enorma antal kommer till våra länder för att utnyttja oss och spela på vårt medlidande.

  Jag står för min beskrivning att svensk invandringspolitik är naturvidrig.

  Det enda jag ångrar är att jag använde ordet ”idiot”, men enbart för att du hittade ett bibelställe om det att slå mig i huvudet med.

  Det är märkligt att du anmärker på ord som ”hårdhet, egoism, brutalitet och destruktivitet” när de används om invandrare, men det går utmärkt att använda om kristna sverigedemokrater. Det är som om du inte ens förstår det paradoxala. Du tycks inte kunna ta in det.

  Nu sitter du ju dessutom och försvarar och utvecklar i detalj Reinfeldts bruk av ordet ”barbar” om svenskar, fast det nyss var så fruktansvärt att använda samma ord om andra folkslag.

  Förstår du inte att du använder dubbla måttstockar. Du förstår verkligen inte dubbelmoralen?

 • Sefast, Nej, jag är ingen SD hatare eller SD föraktare, däremot känner jag sorg över den politik de står för. Att kristna går in i detta med öppna ögon och välkomnar deras budskap är en rättighet men fördenskull inte rättfärdigt.

  Inte heller blir jag förvånad över att SD vid nästa val antagligen kommer att få ännu fler röster än förra valet. Deras önskan är att återställa samhället till en tidigare period, vilken är höljd i dunkel. De för fram en blandning av konservatism och nationalistiska ideal. Vilket tydligt tilltalar en stor del av det Svenska folket. Nu är ju Sverige en demokrati så folket kommer att välja hur det blir. Det var det jag menade med att vi får det vi förtjänar rösterna avgör vad vi får.

  Men om du läst mina inlägg ser du att mitt ställningstagande för en positiv främlingspolitik grundar sig på bibelns budskap och inte partipolitik. Jag hävdar att jag har stöd för det i bibeln och kan visa det när du vill och redan har visat det genom de bibelcitat jag citerat. Det sista från Hes 16:49 talar på ett övertygande sätt vad som sker med ett samhälle som inte tar hand om den arme och fattige. Särskilt om man lever som vi i tryggad ro och överflöd. Varför böjer du dig inte för vad ordet säger? Att du kallar mig för än det ena än det andra har ingen betydelse men att du inte tar ordet på allvar är nått annat.

  Jag har sett Julia Kronlid på tv en gång och hon gav som du säger ett ödmjukt intryck och är en god talare. Jimmy Åkesson är också en god talare men det förändrar väl inte den politik de står för?

  Till sist, idag var det dop i Betel Östersund. 8 unga nyfrälsta muslimska män från Afghanistan var med på mötet och en av dem ville döpa sig direkt. Nått att glädja sig över även för dig hoppas jag.

 • Intressant att du nämner att S och MP nu driver den politik som SD vill föra. Den plötsliga kovändning de övriga politiska partierna gjorde banar redan väg för den nationalism vi ser framträda över landet. Och varför skulle Sverige vara undataget från det när den finns runt omkring oss? Den nuvarande flyktingpolitiken är jag inte anhängare av.

  Jag förnekar på inget sätt att det är problem med integrationen. Vad den djupast beror på vet inte jag, antagligen en mix av många saker. Men att det skull bero på att de har sämre kulturer än vår är inte sant. Från kristen grund har vi att bistå den i nöd. Vi kristna skulle kunna gå före med att inte endast försvara det ofödda barnets rätt. Vi har också att försvara de levandes rätt även om det kostar på ett samhälle. På sikt kommer välsignelser tillbaks i båda fallen även om världen i övrigt raljerar över oss

 • kennethhermansson

  Det var ju nästan synd, Martin. Den Samiska flaggan är mycket vacker, eller hur? Nu är det ju inte helt belagt att Samerna faktiskt är vårt lands ursprungsbefolkning i betydelsen ”de första”, även om de ligger betydligt bättre till än de Skåningar som nu försöker ta över vår riksdag. Tycker du verkligen vi ska välkomna dessa sydlänningar med sina skorrande uvulara tremulanter, med tanke på våra äkta fornsvenska uttalskaraktärer? Som genuin Smålänning, med anor bakåt till långt före den svenska nationalstatens uppkomst, har jag i alla fall rätt att ställa frågan. Skåningarna har nog inte räknats som svenskar längre bak än till 1658 och freden i Roskilde, om jag förstått rätt. Men Samerna är betydligt äldre än så, i detta vårt vackra nordiska område med dess särpräglade karaktär. Alltså hellre Sapmi än Skåne. Så om din syn innehöll mer skånskt än samiskt undrar jag lite över dess ursprung, med tanke på önskemålet om de nationella karaktärsdragens upprättande. Lite ironi finns möjligen i detta inlägg 😉

 • Och du är mannen att avgöra hur och vad jag känner inför dina uppenbara kränkningar av miljoner människor på flykt?

  Det behövs ingen ytterligare förklaring om vad en del av de flyktingar som kommer till Sverige ställer till med, det gör du och de som delar din syn så bra. Jag försöker ge en motbild till den överväldigande negativa bild av flyktingarna som finns på denna blogg. Du kallar det att dom utnyttjar oss jag ser det som en förmån vi har att kunna bistå dem med vårt överflöd. Varför skulle de vara annorlunda än vi svenskar.? Hittills har antagligen både du och jag mest mött svenskar som på ett eller annat sätt har gjort oss illa. Inbilla dig inte för ett ögonblick att vi är överlägsna andra folk.

  Att SD’s politik är en form av nationalistisk egoism och att den är hård mot invandrare är väl uppenbart!

  Jag slog dig inte i huvudet det var bibelordet som träffade dig. Det vi säger har betydelse och dina ord att du står för ”att svensk invandringspolitik är naturvidrig” gör mig mållös! Det visar hur djupt den misstro som sprider sig över landet har gått Hur politikerna har misslyckats att på ett vettigt sätt förklara sin ståndpunkt i flyktingfrågan och bristen på åtgärder hur lösa de problem som uppstår.

  På ett liknande sätt beskriver Uppenbarelseboken situationen när mänskligheten så nedkörd av demoniska krafter står villrådiga inför havets och vågornas dån. Vi kristna har ett uppdrag som går djupare än politik, att rädda så många vi kan från den kommande branden. Därför gläder jag mig åt möjligheten att få öppna mitt hem för några av dessa ”mina minsta” som Herren uttrycker det ”’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.’ Det tror jag är vad vi kristna ska be Gud om nåd att få vara en del av.

  Till sist Reinfelt sa inte att någon var barbar han talade om barbariet!

  Var välsignad!

 • Janne

  Det finna alltid undantag, förstås, jag utgår från helheten.

  75 miljarder beräknas detaljhandelns totala omsättning för hela december vara….

 • Martin

  Personligen ser jag inte det lustiga i det. I själva verket hatar jag den typen av ”humor”. Humor ska vara något lättsamt, som inte skadar någon annan, alla inblandade ska lämna situationen med ett leende på läpparna. Det ska inte vara att andra driver med en persons åsikter, eller kläder, musiksmak eller något annat heller för den delen. Det är vidrigt att se det i kristna sammanhang.

 • Slimebeast

  Att stämpla invandringsmotståndare som rädda är ett välbeprövat och billigt debattknep. Eftersom det anses fult att vara rädd och svag, och eftersom man vet att en rädd person i regel inte handlar rationellt, så klistrar man på detta epitet för att minska motståndarens trovärdighet. Det är billig argumentation.

  Och om du verkligen ville ta upp saken ur kristen synvinkel då skulle du komma med en uppmuntrande ton istället för anklagande.

  Överflöd i Sverige ja. Det tål dock att diskuteras. Jämfört med andra länder är Sverige rikt, men vi har gott om människor som redan är här och som lider, och den offentliga sektorns resurser är ständigt ansträngda. Det är många människor som känner att de arbetar och sliter hårt och att tiden i vardagen inte räcker till. Som känner att de ständigt ger mer än de får tillbaka.

  Självklart skulle jag föredra att få behålla mina hårt ihoparbetade pengar och som kristen person själv bestämma vad jag vill ge dem till. Som kristen lär ju mina prioriteringar se helt andra ut än den sekulära statens. Jag kanske föredrar att ge mitt överflöd till kristen mission i Afrika och Asien, för djurens rättigheter, för trädplantering i Israel, eller något helt annat. Det är min ensak faktiskt. Det styrs ju av hur långt jag kommit i min frälsning. Det är en sak mellan mig och Gud. Gud dömer mig sedan, var så säker.

  Det blir ju helt fel om en annan människa tar beslutet åt mig och tvingar mig ”att ge”. Då är det ju inget givande om det inte är frivilligt! Jesus har aldrig förespråkat kollektiv tvångsfördelning.

  Men nu är det ju tyvärr så att det är staten som administrerar vårt överflöd. Då kan jag som kristen i alla fall argumentera för var pengarna bör gå till. I praktiken görs detta genom debatt och opinionsbildning, och till sist via röstsedeln.

  Så varför ska detta överflöd satsas just på de starka och friska
  människor som haft resurser att ta sig ända till Europa och som på köpet orsakar vårt samhälle en massa problem? Det är frågan. Mitt svar är att det i princip aldrig bör göra det.

  Det är nämligen nästan alltid högre prioriterat rent etiskt att satsa resurserna på de verkligt nödlidande, de människor runt om i världen som inte ens har resurser att ta sig hit. Den stora majoritet som fastnat i flyktingläger. Hjälp på plats.

  Det kan ju finnas några enstaka undantag, ideologiskt eller religiöst förföljda människor som verkligen riskerar död och allvarligt lidande om de skickas tillbaka och där det inte finns något flyktingläger att skicka tillbaka dem till. Dessa måste vi ju hjälpa, men fortfarande med förutsättningen att de inte skadar vårt eget samhälle för mycket (vilket är en bedömningsfråga). Dessutom kan de i vissa fall skickas tillbaka efter en tid om situationen därhemma lugnat sig.

  Allt detta förutsätter dock att vi ordentligt har tagit om hand om vår egen befolkning först, för det är ingen annan än vi själva som har ansvar för den.

 • Ingemar Gustavsson

  Wow, det var rejäla bredsidor efter mitt inlägg! Aletheia har fört en intressant debatt under årens gång. Det har dock alltid funnits en massa brushuvuden som gått ut i affekt om allt möjligt. Folk som velat nischa sig och skapa åsiktskollektiv i alla möjliga sammanhang. Det ska inte Aletheia lastas för. Sådana som inte kan behärska sig utan att idiotförklara motdebattörer och ge tjuvnyp och pungsparkar. Dessa förtjänar inte ens min kommentar. Sådant är en debattform av lägsta möjliga vattenmärke, något jag inte tänker spilla mer tid än nödvändigt. Min erfarenhet är att det inte hjälper någonting snarare resulterar det i att dessa vräker ur sig än värre saker nästa gång.

  Min varning är befogad – se upp innan ni hoppar på den här SD-vagnen. Den leder mest troligt på avvägar. Ni får gå er väg och jag stannar här. Följer inte med er. Nog diskuterat. Jag säger på intet sätt att jag talar profetiskt men när strömmarna drar åt ett visst håll drar jag öronen åt mig för det går, i regel, aldrig väl. Jag har alltid gått mot strömmen och vill fortfarande det.

  Sett i eskatologiskt avseende är detta ingenting annat än en förberedelse för Antikrists tillkommelse. Det står att han ska söka förföra även de utvalda, alltså dig och mig som troende. Så, återigen, se upp med vad du släpper in i ditt hjärta.

 • Ingemar Gustavsson

  Och du ska snacka om ”vildvuxet”?? Detta var sju som att hugga sig igenom ett kiloton av sly. Dessutom lånade argument som jag funderar i hur stor procent de egentligen är dina egna eller om de är resultatet av en långvarig och enveten självindoktrinenering. Jag söker hitta en röd tråd i ditt resonemang men, sorry mannen, det är väldigt osammanhängande och som ett fyllo som vevar rallarsvingar runt om.

 • SefastTronde

  Ditt ”ställningstagande för en positiv främlingspolitik” kan jag omöjligt tolka som biblisk, trots att jag läst dina m.fl:s. förklaringar och bibelcitat ett otal gånger nu. Då man propagerar för att andra skall betala notan, genom skatter och skulder till våra barn och barnbarn, är det fråga om POLITIK och långt ifrån bibliskt. Bibeln talar för den enskildes ansvar, dels för omsorg om sina närmaste (här äv. medborgare), förvaltande och ett personligt val. Inte om att undergräva förutsättningarna för att på sikt först och främst kunna ta hand om sina egna och därefter kunna hjälpa främlingen. Din retorik framstår för mig dels vänster (okunnighet…) och dels på brister i Bibelkunskap, dvs. fundamentet. Kanske byggt på den kollektiva skuld som nu så många vänster-liberaler försöker spela på, i avfallets kölvatten. Sin Bibel kan de inte, men de vill gärna föreläsa för andra om vad som står där.

  Jag gläder mig visst mycket över att åtta unga invandrare från Afghanistan döpts i Betel. Trots att Betel inte längre är den församling som den varit. Jag känner Betelförsamlingen väl, många av mina gamla vänner (nu döda) var medlemmar där. Men jag kommer samtidigt ihåg vilket motstånd jag, min hustru och två av våra närmast bekanta familjer fick när vi bedrev ett fristående väckelsearbete i Östersund med omnejd för ca ett till ett par decennier sedan, och döpte mer än dubbelt så många som alla frikyrkoförsamlingarna i Östersund tillsammans. Under Öjvind Tholfsens ledning nådde avfallet sitt klimax. Det är förvånande att den tidigare mkt. karismatiska församlingen valde en pastor som inte ens var andedöpt! Hyckleriet i kristenhetens namn kan ta sig många uttryck! Våra personliga val har ALLTID den största betydelse. Frågan är vad du väljer?

 • Ingemar Gustavsson

  Det är märkligt hur du brännmärker mig utan att ens veta vem jag är eller ens läsa det jag skrev utan att komma i affekt. Var det nån som blev ”carried away” så var det väl du. Ditt inlägg är fullkletat av klichéer och lösryckta påståenden. Litet bluffstatistik här och skarva till litet där. Om du läser mitt inlägg så ser du att jag håller med om problembilden men att SD:s lösning kanske inte är den mest klockrena heller. Samtal är det och det utan skygglappar. Och ja, folk som varit tveksamma angående invandring har blivit stigmatiserade och fullkletade av invektiv och rasiststämplar. Ändå… är SD lösningen? Är det vårt sätt att ”ge igen” för att inte de styrande lyssnade på oss?!? För dagens politiska medvetande har ju tappat sitt innehåll totalt. Idag handlar det bara om populism och röstfiske om man så ska medge att Djävulen är Gud för att komma dit. Gränserna har suddats ut. Kritisera gärna men sök vara litet mera nyanserad och undvik tasksparkarna, tack.

 • SefastTronde

  Det är närmast naivt att inte vilja ens påskina att kvinnoöverfallen i Östersund mångdubblats under de senaste åren. Vilken välsignelse! Påståendet att inte en muslimsk kvinnoföraktande kultur skulle vara sämre än den kristna kultur som våra fäder byggt är direkt antikristligt enligt mitt förmenande. Du tråcklar in dig i allt svårare nät. Vilka dina källor än är (Aftonbladet, SVT eller Expressen m.fl.) så är det i vart fall inte Bibeln. Beder du inte? Får du ingen ledning och inget tilltal gm. Den Helige Ande? Kanske till följd av att du inte förmår älska Sverigedemokrater, liksom du bör älska alla andra (V, S, Mp, L, C, M och tom. Fi) människor? Även oss som inte längre vill tillhöra någon politisk fraktion.

 • kennethhermansson

  Martin! Jag försökte att med mina medel argumentera mot din förhoppning om ett helande av Sverige som en upprättad nation med sina nationella karaktärsdrag. Jag försökte i varje fall påvisa att din ideologi kanske inte är historiskt hållbar. Knappast bibliskt eller kristet heller, för den delen.

  När det sedan gäller vidrigheter i kristna sammanhang så undrar jag om inte slagordet om ”vänster-pastorernas negativa och begränsade värld” kan karakteriseras av just ett sådant uttryck. Vad anser du själv? Du känner möjligen ingen skam över ett sådant fastkletande på dina medkristna? Det tycker jag du borde!

 • Slimebeast

  Det är ju du som inte läser utan att hamna i affekt.

  Jag kan inte se att du bemöter någon av mina invändningar, annat än att du kallade något för bluffstatistik. Jag har inte använt bluffstatistik.

  I ditt första inlägg varnade du för att bruna krafter kan växa sig så starka att vi riskerar få en Förintelse av muslimer. Jag invände mig mot det med kraft eftersom det var så otroligt överdrivet.

  Det är liksom inte läge att varna för att muslimer ska hamna i gaskamrarna när ett parti som SD fortfarande inte har mer än 13%.

  Vi Sverigevänner har fortfarande en enorm uppförsbacke. Vi behöver verkligen inte höra ytterligare en person som försöker bromsa och hämma oss med skräckhistorier om 30-talets Tyskland, för det har vi hört predikas i 30 år.

 • gäst & främling

  Helheten är många fattiga pensionärer, och till dom finns det inte pengar, men det lilla vi får kan vi snart inte få ut heller, jag måste resa sju mil för att få kontanter, t.o.m i kyrkan är det snart kontantlöst så det är stor risk att den ”högra” handen ser vad den vänstra ger.
  Just nu går mycket lånade pengar tillbaka till produktion men dom skall betalas någon gång, jag är gammal och behöver sjukvård, men den får ny Svenskar och andra eu medborgare, oss gamla finns det inte tid till, det är lika med tandvård.

 • Det är bibliskt att be för överheten och det gör jag för de politiker som kommer för mig under bön. Åkesson känner jag stor nöd för ibland och ber för honom då.

  Nu har jag inte talat om kvinnoöverfall varken i Östersund eller nån annanstans. Och jag blundar inte för det faktum att brott begås av invandrare. Men diskkvalificerar det alla andra som lyckats ta sig till våra gränser från att komma in och få det skydd de söker? Naturligtvis inte. De brott som invandrare begår ska lagföras och straffas som alla andra brott. Glöm inte att också vi svenska män misshandlar kränker och föraktar kvinnor antagningen i ganska stor omfattning

  Var får du det från att jag inte älskar sverigedemokrater? Jag har inget emot personer, inte du och ingen annan heller inom SD, det är politiken jag vänder mig mot.

  Min källa är bibeln och ingen annan. Det tilltal jag fått är ”att svåra tider skall komma men jag skall gå vid din sida, säger Herren” Ett tilltal jag fick för ett antal år sedan vid en svår situation i mitt liv. Den bär än och kommer att göra det tills jag är hemma hos Gud.

 • Slimebeast

  Missförstå mig rätt, men jag blir glad av ord som ”illamående av det DDR-samhälle jag lever i”. För då är jag i alla fall inte ensam.

  Ja, stackars Kent. Nu blir det väl en påtvingad time out för att han till slut inte kunde behärska sig inför ännu en provokatör, utan lappade till.

  Bra sagt om ”technolovsång”. Jag är oerhört tveksam till om deras lärjungar håller när det väl blåser snålt (Hillsong etc). Någonstans kommer det ge konsekvenser när man låter medlemmarna invaggas att tro att de lever det fullkomliga andliga kristna livet, men i själva verket har byggt en kyrka på de mest slipade, moderna och själsliga trick.

  Jag tror jag delar din uppfattning om Katolska kyrkan fullt ut. Fortfarande kristen, men korrupt som tusan.

  wildwest63, du är guld.

  Håller med om migrationsfrågan. Det är den viktigaste politiska frågan i vår tid, by far.

 • Slimebeast

  Är du så dum att du tror att alla de där muslimska männen blivit genuint konverterade?

  Det är ju de kristna svenska tjejerna de är ute efter! Svenska frikyrkoförsamlingar har alltid ett litet överskott på tjejer. Invandrare är inte dumma, de har koll på sånt.

  Jag har en iransk vän, vi är båda läkare, och han har berättat att det bland svenskiranier är välkänt att man ganska lätt kan charma och få tag på en svensk kyrkkristen tjej, och att de är bra för iranska män då de är mer traditionella och undergivna till sitt sätt och inte är otrogna och k****r runt på samma sätt som vanliga svenska kvinnor.

  Det är cyniskt och vidrigt och jag äcklas.

  Som svensk kristen man är ditt ansvar att skydda unga, vilsna, kristna tjejer i församlingen mot sådana här yttre hot, mot världens lockelser. Istället främjar du dessa vidriga och syndiga företeelser. Äckligt.

 • Slimebeast

  ”Påståendet att inte en muslimsk kvinnoföraktande kultur skulle vara
  sämre än den kristna kultur som våra fäder byggt är direkt antikristligt
  enligt mitt förmenande.”

  Bemöt det där nu om du kan, Jan-Erik.

  Enligt dig, Swärd och Grenholm är muslimsk kultur lika bra som traditionellt kristen kultur. Att påstå något annat är rasism, det har vi även ditt citat på ovan (”att svensken är förmer än andra folk dvs rasism”).

  Förklara för oss nu på vilket sätt muslimsk kultur är lika bra som svensk!

 • Janne

  Håller med om att det finns en del fattiga pensionärer, men det har det alltid funnits oavsett invandringen.

 • Är det så Sefast, när vi kokar ner allt att det som stöter dig i denna fråga är pengar? Du talar om att det är de närmaste vi ska försörja, visst är det så, men gör inte rövarna det också? Herren vill leda oss att se längre än så och inkludera fler i vår omsorg. DHA leder gärna den som vill ut i frihet från mammons våld.

  Du fortsätter med dina angrepp, nu mot en broder som enligt dig ledde en församling till avfallets klimax. Det får stå för dig men för din egen skull, fundera på vad det är du säger.

  Jag har redan valt och jag väljer Herrens kärlek till människor istället för din rädsla mot människor

 • kennethhermansson

  Hyckleriet och ondskan i den östjämtländska dimman har tydligen inga gränser. Att du inte skäms Stefan Tronde! Dina fördömelser och dina fördummande skriverier, är det tecken på din förmenta fromhet. Av frukten känner man trädet.

 • kennethhermansson

  Hyckleriet och ondskan i den östjämtländska dimman har tydligen inga gränser. Att du inte skäms Sefast Tronde! Dina fördömelser och dina fördummande skriverier, är det tecken på din förmenta fromhet. Av frukten känner man trädet.

 • Svensk kultur vadå, påskharen, majstången, fri abort? Sverige är det mest sekulariserade land som finns om du inte visste det! Hur många bekännande kristna finns det 5%? Sanningen är att vi kristna knappt märks alls och jag tackar Gud att inte denna blogg är känd utöver landet, så de ofrälsta slipper höra det förakt för människor som sprids här.

  Jag skrev, om jag minns rätt, att vi inte skulle inbilla oss att vår kultur var bättre än andras, och inget annat.

 • Till skillnad från dig så tror jag gott om folk tills motsatsen är bevisad.

  Nyss var svensk kultur upphöjd och nu fostrar den vanliga svenska kvinnor att k****r runt och svenska kristna tjejer att vara lättcharmade! Jag säger då det maken till inbilskt får man leta efter

 • kennethhermansson

  En liten kommentar när min upprördhet över Sefast Trondes elakhet nu stillat ner sig en aning. Jag vill korrigera en missuppfattning. Det är inte så att 8 afghanska män döptes i Betelkyrkan på Adventssöndagen. Det var en person med tidigare missbruksproblem, som nu fått stöd genom Värmestugan och även av Jan-Erik, som döptes denna söndag. Med i gudstjänsten fanns bl a 8 afghaner, av vilka de flesta önskar bli döpta. Någon av dem upprepade i samband med gudstjänsten sitt önskemål. Men han och de övriga får nog lite mer undervisning först. Något annat än detta har inte Jan-Erik påstått. Men det är inte första gången som Sefast Tronde och hans meningsfränder missuppfattar vad som skrivs, så jag är inte alls förvånad.

 • wildwest63

  Jag vet inte vart du vill komma med det. Just för den stora handelns skull kommer det in skattepengar som gör att vi kan betala för migraner. Om inte denna handel funnits så funnes heller inga pengar i statens skattkista. Då är det bara principen ”kollekthåven” som skulle fungera, dvs gamla tiders fogdar som red runt på landsbygden och tog hand om skatterna in natura.
  Med andra ord, mer handel, mer utgifter så det blir mer moms att fördela. Och vidare – om svensken levde enligt Bibens råd att inte ha stora skulder så skulle handeln – och skatteintäkterna – bli många miljarder lägre. Nu sitter vi i fina hus, som banken äger, och köper prylar som genererar skattepengar till staten, pengar vi egentligen borde använda till att avbetala våra skulder.
  Om du altså gillar fri eller större invandring så bör du nog se till att hitta något som gör att julhandeln tiodubblas.

 • wildwest63

  Tja, eftersom du inte orkar bemöta något i sak av det du kallar vildvuxet kan jag inte i sak bemöta något som du inte bemött. Därmed är det ridå.
  Självindoktrinering var ett intressant uttryck, måste jag säga. Det låter som något som sker på en psykiatrisk klinik. Så du menar jag skriver något för att jag själv ska få läsa något som jag själv håller med om och så skruvas den processen vidare? Mmm, intressant.

 • wildwest63

  ”Varför skulle de vara annorunda än vi svenskar?” Det är en sån där kommentar som får mig att gripa efter asken med Alvedon.
  Jag kunde lika gärna säga – se på länder som Saudi-Arabien och Sverige, de är ju precis likadana. Se på klansamhällena i Kairo eller Beirut, det ser likadant ut i Hörnefors och Vilhelmina. Där klanen styr och staten motarbetas eller mutas att göra det som klanen vill.
  Där de äldste bestämmer vem som gifter sig med vem och nåde den tjej som inte är oskuld, hon kastas från första bästa fjältopp. Javisst, sånt har hänt i Vilhelmina och Torsby i hundratals år, det är naturlig svensk kultur.
  Ser du någon likhet mellan en tills nyligen välfungerande demokratisk välfärdsstat som Sverige och t ex Afghanistan, Jemen eller Libyen? Om de som bor där är likadana som vi och har samma värderingar så borde deras länder se likadana ut som våra. Och gör de inte det så beror det på att de inte är likadana som vi.
  Vi talar om klansamhällen, hederskultur, muslimsk fundamentalism med världshärskarambitioner. Det finns inget demokratiskt muslimskt land i världen och har aldrig funnits. Det finns ingen muslimsk välfärdssat av västerländsk modell. Sätt det emot det Sverige jag antar att du känner.

 • Janne

  Du snöar in på en felaktig slutsats. Vi konsumerar ju med vårt överflöd. Det betyder att det finns betydligt mer pengar på banken. Konsumera på men ge även till de fattiga är min slutsats. Ingen lär bli fattig på att ge.

 • wildwest63

  Haha, det där sista, där hade du faktiskt en poäng. Den var riktigt bra. Jag är inte sämre än att jag kan berömma mina motståndare när det är befogat.
  Ingen kristen gillar det nya svenska kvinnoidealet där det går ut på att vara jämställd män även på detta plan. Men jag motsätter mig att ett sådant beteende ska bestraffas med döden av importerad muslimsk ondska, en religion utan nåd.
  Det kristna kvinnoidealet är mogna och självmedvetna kvinnor som inte måste bevisa sig stora och starka genom att k…a runt. Detta förordar säkert inte SD explicit, men alla vi som är SD-sympatisörer äter ju inte deras politik och inställning med hull och hår.
  Det enda som kan rädda Sverige på sikt är en kristen väckelse, där en av lärdomarna måste vara att det är skillnad på muslimer och kristna. Just detta verkar inte ens biskopskollegiet längre begripa.

 • Nu talade jag varken om hur länder styrs eller om religion . Jag menar att de inte är annorlunda än oss ifråga om att vara människa.

 • wildwest63

  Om du inte uppskattar det land som fött dig och gett dig ett drägligt liv så kan du flytta till Algeriet, Jemen, Sudan eller Saudi-Arabien. Det är ju precis lika bra där som här, skriver du i flera poster. Ja, bättre, dom slipper påskharar och aborter.
  Och om det är så att alla kulturer är lika bra, så ber jag dej i nästa post bannlysa alla dessa rasistiska, verklighetsfrånvända missionärer som gett sina liv i Afrika, Indien, Papua Nya Guinea osv. Totalt bortkastat! Dessuom rasistiskt och antikristligt. Död åt missionärerna. Leve den frihetsälskande muslimska kulturen som i århundraden över hela världen bevisat sin storhet, sin framåtanda och sin generösa inställning till alla oliktänkande!

 • wildwest63

  Vi konsumerar med det utrymme vi inte behöver för vår överlevnad som vi egentligen borde använda för att bli skuldfria. Hur många har inte skulder över öronen? Jag fördömer dem inte, särskilt vi i Stockholm har också rätt att ha tak över huvudet, men det är helt enkelt livsfarligt.
  Slutade vi med vår konsumtion skulle pengarna avbetala banklån och inte generera några momsintäkter som bär upp statens budget.

 • wildwest63

  En människa formas av sin omgivning, av sina föräldrar, sin familj, sin släkt och sitt land. Alla människor är syndare och i behov av frälsning. Men genom vår långa historia, där kristendomen påverkat oss, har vi givetvis andra värderingar och andra inställningar än i de länder där kristendom inte ens finns.
  Att vi under senaste århundradet grovt förvanskat och förkastat hela den grund vårt samhälle är byggt på är uselt. Men fortfarande är de kristendomen som ligger till grund för vårt sätt att vara mot oss själva, andra och samhället.
  Människan är ett tomt kärl när det föds, det kan fyllas med vad som helst. Fylls det av muslimsk kultur, muslimska sedvänjor är det inte mera än logiskt att det är en människa som fungerar på ett helt annat sätt än den som fyllts av kristna värderingar.

 • SefastTronde

  ”Hyckleriet och ondskan.. har tydligen inga gränser.”, med en personlig adress. Jo, jag tackar. Min gamla mormor sa ofta, ”att när man kastar en käpp in i en hundflock så gnäller alltid den som träffats”. Ibland kan det vara tämligen användbart. Och den ömma tån kom tydligen att blottas allt för väl.

  Din ”förmenta fromhet” har jag en tydlig bild av, även om du även ger mig detta som tillmätte. JAG ÄR INTE FROM, och har aldrig hävdat det eller vilja framstå som ”förment..”. Tvärt om uppfattar jag mig stundtals som brutal och hänsynslös. Däremot så beder jag ständigt, dag och natt, men det är en helt annan sak. Och jag vet väl att du behöver förböner av någon som känner bönens hemlighet och kraft. Det är inte första gången genom åren som jag bett för dig, och jag VET att Gud hör bön och att det haft sin verkan.

  F.ö. tror jag du liksom Swärd skulle komma ut ur garderoben och ägna er mer öppet åt politik, för det är detta ni i huvudsak sysslar med och (tydligen) är intagna av, istället att föra vänster-liberala-politiska utspel och pamfletter under en religiös täckmantel. Därtill söka legitimera förakt och hat mot SD och Trump och alla som inte faller inom ramen för era egna politiska idéer, trots att det kanske i tidens längd visar sig hur grovt ni misstagit er.

  ”Att du inte skäms..”!!! Vilket skämt. Du får mig att le med en sådan naivitet. Det framstår som tämligen uppenbart att du aldrig lärt känna mig det minsta. Jag får alltid stå för vad jag säger och gör, och uppträder aldrig anonymt. Vi kommer alla att stå till svars för vart ord, tro här Bibelns ord, även om du stöter ifrån dig vad jag säger. Därtill har vart ord konsekvenser även i den här tiden. Upplever att vi så småningom möts igen, trots att omständigheter under en tid hållit mig från kristenheten i Östersund, men tro aldrig för en sekund att jag inte kommer att se såväl dig som andra (även Øyvind Tholfsen) klart och stadigt i ögonen och samtidigt även tillstå vad jag sagt.

  ”Hyckleri och ondska.., elakhet”, ja det var verkligen något. I sammanhanget får jag ursäkta att jag i hastigheten missförstod Melkerssons ord om hur många och vilka som döptes i Betel. I sig irrelevant. Men det är tydligen även något som måste klandras mitt i all affekt.

 • Martin

  Hej Kenneth, du vet det är inget argument… Att du tycker att jag gjorde fel nollade inte ut ditt fel. Jag kan berätta om en annan syn som jag vet kom från Gud. Det var en av dom sista soliga varma höstdagarna och jag och min dobermann-kompis hade varit ute på promenad. På vägen hem stannade vi till på ett fik och jag blev utstirrad av en tjej som satt på bordet bredvid. Eller… det var egentligen inte mig hon tittade på utan min hund. Vi började prata om hundar på jobbet och om konstiga svenska regler. Hon hade en examen inom något tekniskt ämne, civilingenjör kanske. Hon var den vänaste unga kvinna man kan tänka sig. Intelligent, med en nyfiken blick och ett gnistrande vitt leende. Hon kom från Irak och i hennes blick såg jag också något av den smärta som hon hade upplevt. Jag var väldigt glad att Sverige har fått henne som invånare.

 • kennethhermansson

  Sefast! Jag erkänner ”affekt” och upprördhet. Förlåt om mina ord är alltför hårda. Jag känner min svaghet. Men för att återknyta till din mormors bild om hundar, ifall jag nu är en sådan: Jag skäller inte av egna smärtor, jag vill stå upp till försvar för mina vänner. Jag må själv vara ovärdig och usel, Men Tholvsen och Melkersson ser jag upp till. Och när du avfallsstämplar dem med namn och allt, då skäller jag högt. Nu vädjar jag en allra sista gång: Ta tillbaka dina ord och be dem båda om förlåtelse! Dessutom vädjar jag till moderatorerna att bättre se över er roll, även om skribenten bär det yttersta ansvaret. Tack för mig!

 • gäst & främling

  Idiot eller dåre värderas olika beroende på språk, Paulus kallar sig själv för dåre i många textställen, men det är ändå bara ord man använder för att beskriva vad man känner, oftast inte vad man tycker.

 • SefastTronde

  Om jag har något att förlåta så är det redan gjort. Jag har trots allt alltid räknat med dig som en Jesu Kristi tjänare, att din tro på levande Gud varit det bärande över både politisk färg och andra mindre futtiga människomeningar.

  Det jag menar med avfall är vad som fört kristenheten bort från vad den en gång var, vilket även du bör ha en egen erfarenhet av och uppfattning om. Jag känner inte J-E Melkersson, och kan därför heller inte tillvita honom som mer avfälling än någon annan i den kristna menigheten i övrigt. Vad han säger här får han svara för här, precis som alla vi andra. Alla har vi druckit samma andliga gift, av ljumhetens, liberalteologins och gudlöshetens ständiga inflytande genom media- och samhällspredikan, under decennier. Mig smärtar det oerhört.

  Tholfsen har jag egna erfarenhet av, om hårda ord som framförts i begränsade sammanhang mot trossyskon. Och visst kan vi i affekt såra bröder och systrar och även tala sådant vi kanhända ångrar sedan, men jag har aldrig skyllt avfällighetens ”kulmen” på Tholfsen. Endast konstaterat att den nådde sin kulmen då, samt konstaterandet att han inte var andedöpt, vilket bekräftats av flera oberoende andesmorda kristna. Trots att jag väl förstår att detta med tiden blivit en känslig fråga att tala om var det inte så på den tiden jag gick i lära hos Elsa Tjärnström och Astrid Åström, som f.ö. hade Betel som sin första andliga hemvist på 20-30-talet. Tidigare var det alltid ett viktigt kriterium vid val av pastor eller äldste inom så väl ÖM som Pingst, men mindre i fallande skala bland andra frikyrkor och inte ens nämnbart inom kyrkan.

  Sedan må vi skilja oss åt beträffande det riktiga eller orättfärdiga i att finansiera mottagning och försörjning av tusentals och åter tusentals migranter med skattemedel. På bekostnad av vården och pensionerna till de äldre, resursbrist i våra skolor, biståndsmedel, försvar och övriga samhällsinstitutioner. Jag menar att detta är en grov orättfärdighet. Rimligen borde det rendera ’varningsflagg’ när förment kristna företrädares ord lika gärna kunde stå i Aftonbladet, Expressen, DN eller SVT. När Sverigedemokraterna mäts med en annan måttstock än övriga partier känns det inte bra, oavsett vissa grumligheter åren strax efter partiets bildande. När man klistrar ’rasist-ettiketter’ runtomkring och missbrukar ord som ’främlingsfientlig’ ställer jag mig på deras sida som chikaneras och mot dem som anklagar. (”Den som vill vara världens vän bliver alltså Guds ovän.” Jak. 4?)

  En gång i tiden gjorde Sverige skillnad i fråga om att hjälpa utsatta människor, och flertalet svenskar kände en viss stolthet för detta. Men hur är det nu? De stora massor som vi skulle kunna hjälpa får inge hjälp därför att vi redan slösat bort pengarna, och även tagit lån som barn och barnbarn får betala, under ett falskt sken av humanitet. Allt medan våld och olika samhällsproblem breder ut sig, och kulmen har vi långt ifrån ännu sett. Enligt ordinär nationalekonomisk teori kommer den alltid några år efter, beroende på vad det är fråga om.

  Vilken roll har vår Herre Jesus Kristus i allt detta? Och hur kan den som menar sig vara kristen, mitt i den här soppan, älska och ära Gud på bästa sätt? Mitt enda råd är detsamma till alla, ”ha modet att följa ditt hjärtas röst”, oavsett vad det kostar. För ett pris kostar det alltid för den som troget vill följa Gud.

 • I går blev mitt inlägg satt på vänt för att godkännas av aletheia. Eftersom det inte varit så tidigare förstod jag det så att mina inlägg inte passar in på den här bloggen. Därför vill jag säga tack för mig och att jag fick dela mina tankar med er under en kort men intensiv tid!

 • Stanley Östman

  taat lungt !
  Hade du som andra länkar i texten buffras inlagan upp gentemot administrationsansvarig – det sker med automatik i kommentatorsfunktionen och är inget personligt.

 • Jo så kan det vara.

  Men även om det är så är aletheia ingen blogg för mig. Det stod klart för mig häromdagen att jag inte vill visa denna blogg för mina ofrälsta vänner, de skulle bli förfärade över den öppna främlingsfientlighet som finns här. Att admin tillåter den stå kvar är ett godkännande från ansvarigt håll. Det är att nedvärdera människovärdet och jag vill inte vara i ett sånt sammanhang.

 • Stanley Östman

  Jag tror du drar förhastade slutsatser. Men jag respekterar ditt beslut.
  Däremot är det tråkigt med attityder speciellt från de som äger predikostolar att en del inte ser värdet i att det finns jämbördiga predikostolar.
  Speciellt då det berikar perspektiven och tvingar ut väggarna i den kristna åsiktskorridoren.
  Till skillnad mot dig så tror jag att sekulära människor utan kristen anknytning uppskattar att flera synvinklar kommer fram när spörsmål dryftas över tillvaron som berör kristna såväl som sekulära människor. Det viktiga är att vi alla förmår att skilja på sak och person, så att debatter och åsiktsskillnader följs respektfullt.
  Märk väl att Aletheia har som merit att ha lyft på många mattor där kristenheten sopat avskräden under mattor, och i sken av gudfruktighet försökt dölja osundhet.
  * Detta gäller speciellt avslöjandet om att familjen Ekman (Livets Ords grundare) var på väg att konvertera till katolicismen minst 5 år innan övriga kristenhet uppmärksammade detta.
  * Oegentligheter gentemot stora Ukrainska kristna församlingar – som erhållit upprättelse via Aletheia.
  * Personliga pastorala oegentligheter som duperat godtrogna kristna har också avslöjats till förmån för ytterligare misshälligheter.

  Detta att avslöja oegentligheter är bibliskt baserat och i de flesta fall så ökar det trovärdigheten gentemot utomstående som du värnar.
  I allt detta så ges alltid generöst utrymme för den som har avvikande mening stort utrymme.
  Jag kan personligen ge dig 2 artiklar jag skrivit avslöjande till gagn för kristenheten som helhet.
  Under gästblogg så hittar du min artikel:

  – Från kyrka till moské eller buddistiskt tempel: Sömnaktighetens ande sprider sig över Gävle.

  Reaktioner från berörda pastorer var att en pastor uttryckte det som att jag gav ”en pungspark”. Den andra från samma samfund tyckte att jag ”utdelade en käftsmäll” (finns i kommentatorsfältet som ska återställas av adm.)

  Den 2:a artikeln skrev jag 2008 om SKR & Charta Oequmenica:
  ”Den lilla skökan”

  (Du hittar artiklarna via sökfunktionen)

  Många fler artiklar kan rekommenderas med endast ett huvudsyfte: att ge läsaren vidgat perspektiv på kristna problemställningar.
  Det kan då betonas: att alla ”städade” åsikter respekteras och är välkomna.

 • wildwest63

  Om man är socialdemokrat kanske man tycker att det är den som format Sverige. Jag medger att bildandet av fackföreningar var viktigt, men mycket annat som socialdemokratin introducerat har istället raserat det svenska samhället, gjort de mer gudlöst.
  Frikyrkorörelsen och nykterhetsrörelsen är två rörelser jag vill tillmäta oändligt mycket större betydelse för framväxten av det moderna Sverige. Även Oscar I’s folkskolereform på 1840-talet. Människor lärde sig läsa, människor kunde bilda sig en egen uppfattning. I frikyrkorörelsen lärde sig människor demokratiskt styrelseskick, gemensamt ansvarstagande samtidigt som man gav grogrund för en enorm väckelsevåg. Detta var opium för folket sa istället socialdemokratin i sin barndom.
  Detta förutan växte inte Sverige fram som kristen nation under 1800-talet, istället är det en ständig utveckling sedan 1000-talet.
  Och detta är också själva botten på svensk kultur contra Mellanösterns och Nordafrikas muslimska kulturer – svensk kultur grundas på kristendomen, på medmänsklighet, tolerans och nåd! Ett ord som inte finns i islam.
  Man kan inte hålla på att peta ut små detaljer ur en så komplex sak som kultur. Allt som bygger upp och inte bryter ner, som Paulus säger. Påskharen stör ingen, julgranen stör ingen, överfallsvåldtäkter på okända tjejer har aldrig funnits innan migrantvågen, tjejer som i tid och ra från balkonger, märkligt nog i invandrartäta förorter, har aldrig funnits tidigare. Klansamhällen har funnits i Sverige, men då är vi tillbaka i folkungarnas och erikarnas fejder. Eländet har vi lyckats få bort, men det återkommer nu i full kraft i alla delar av Sverige som är rättslösa.

 • Om jag citerar Moody från annan plats här ”av hundra män läser en bibeln, 99 läser de kristna”. Vi sprider inte Kristus doft med främlingsfientlighet och för den del inte heller med personangrepp mot någon som inte ens är med i samtalet. I båda fallen anser jag att admin borde och fortfarande bör agera.

  ”Om ni uppfyller lagens kungsbud, det som enligt skriften lyder: Du skall älska din nästa som dig själv, då gör ni rätt. 9Men om ni gör skillnad på människor begår ni synd, och lagen stämplar er som överträdare” Jak 2:8

  Jag menar att ytterst är främlingsfientlighet en förolämpning till Kristi verk på korset. Därför måste den alltid bekämpas i synnerhet inom kristna led.

 • SefastTronde

  Högmod kallas det med dess rätta namn, ’när man drar något upp i näsan’, som eg. är petitesser. Systemet är inte fullkomligt, och själv har jag varit med om detsamma flera gånger, trots att jag (tidigare) haft samtal med Daniel F. om fenomenet, som förklarat för mig att det förekommer utan någon som helst refusering från deras sida. Om du skulle uppleva dig censurerad föreslår jag att du frågar istället för att förutsätta att du faktiskt blivit censurerad. Tror f.ö. knappast att detta är fallet, då du hållit en god ton i dina kommentarer, trots ex.vis. våra kontroverser, där mina kanhända faller mer in i Aletheias utgångspunkter (artiklarnas), och där dina stått för motsatt åsikt. Jag vet väl att det är ’högt i tak’ i Aletheia ifråga om åsiktsyttringar, bara man följer en anständig ton i debatterna, och inte kommer med graverande personangrepp.

  Kontent: Dra dig inte ur diskussionerna, om du anser att du har en viktig ståndpunkt att framföra, bara därför att något (ex.vis. ordkombination) i kommentarssystemet reagerat på något som gjort att du inte blivit publicerad i realtid.

  Om du trots allt menar att tacka för dig, vill jag passa på att tacka dig för en anständig ton i diskussionen, trots att jag upplever att du kanske inte riktigt förstod mig, och att vi i föreliggande frågor tycks stå mycket långt ifrån varandra.

 • SefastTronde

  Jaha, nu har jag läst din konversation med SÖ, och tror mig förstå bättre. Men du har totalt fel i dina slutsatser om ”främlingsfientlighet”. Utan att ö.h.t. känna till dina relationer med människor med utländsk bakgrund, är det min övertygelse att flera av kommentatorerna här har fler vänner med utländsk härkomst än vad du själv har. Undertecknad har t.o.m. predikat för, bett med och även döpt flera invandrare.

  Men du kan tydligen inte tänka tanken, annat i den politiska framtoning som Aftonbladet (Swärd/Grenholm) m.fl. propagerar för. Eller hur kan jag tolka det på annat sätt? Vad som är humant resp. främlingsfientligt skiljer sig tydligen markant åt beroende på vem som yttrar sig. Att ta emot fler emigranter än vad som landet förmår, är det humant? för att sedan utvisa en del efter en tre-fyra år, när de rotat sig, lärt sig svenska och i vissa fall även fått arbete. Det är inte humant enligt mitt förmenade! Samtidigt begår andra invandrare brott och får ändå stanna i Sverige. Man förundras ofta över de som styr i vårt land… Men du håller med (Löfven m.fl. ?) bara de styrande inte sympatiserar med SD, och deras faktiskt mer humana flyktingpolitik???

 • Det är säkert som du säger om högmodet men i det här fallet var det inte så. Eftersom jag inte känner hur forumet fungerar trodde jag på allvar att jag blivit blockad! Det tog ungefär 15 timmar innan inlägget var ”ute”. Jag kunde inte fråga eftersom allt jag skrev ”blockades” och jag fann ingen email adress att fråga någon. Det var ett misstag från min sida pga jag inte förstod vad det var frågan om, ledsen för dramatiken!

 • Stanley Östman

  Redan Jesus gjorde skillnad på folk. Han nonchalerade människor utanför judisk härkomst, så jag är i gott sällskap om så skulle vara. En som nödgade honom ansåg att de åt smulorna från bordet…
  Så att plocka ut bibelord för att bekräfta en tes, det klara många av – men däremot att leva fullt ut efter tesen är nått annat.
  Så hur många flyktingar härbärgerar du utan ersättning ?
  För du menar väl inte att andra skattebetalare ska stå för notan ?
  Människor som i demokratin uttryckt en annan åsikt… – som ser till sina barns kvalité för skolgång eller sina äldre föräldrars kvalité på åldringsvård.
  Jag vill bara tala om för dig att en flykting till Sverige kostar 100 ggr merv än det kostar för UNHCR att hjälpa i närområdet.
  Det svar som många likt dig ger är att ”vi ska hjälpa både här och i närområdet”. Problemet är att det är den värsta formen av mänskligt slöseri. För människovärdet i grannländer till Syrien, Afghanistan & Somalia är väl lika stort i en kristens ögon eller ?
  Kolla lite grann på hur den gamle förkunnaren/missionären Stanley Sjöberg agerar för närområdesbehov på FB.
  Det finns mycket att lära för de som förfäktar att ta emot flyktingar i mängd i Sverige istället för att effektivt bedriva närområdesmission nära katastrofer.
  För att beskriva komplexiteten ytterligare så studera Israel hur de agerar map. flyktingproblematiken. De är ju ett närområde till katastrofen i Syrien.
  De tar inte emot flyktingar, men likväl så kommer stora mängder syrier till ett israeliskt sjukhus och får gratis sjukvård vartefter de slussas vidare.
  Israel är väl medveten om att tillåts fri flyktinginvandring så raseras det judiska samhället. Däremot tar de sig an alla judar i hela världen när de lider förtryck som de ofta gör.
  De gör också stora humanitära insatser i hela världen med akutteam.
  Men skulle du tycka det vara oppurtunt att använda dessa bibelord för att undervisa det juduiiska folket pss. som du vill undervisa kristna i Sverige ?

 • Min erfarenhet är förhållandevis stor av människor med utländsk bakgrund, stor i vart fall i fråga om de flesta svenskars. Jag ska erkänna ett brott, jag har gömt en flykting i mitt hem på 90talet några månader till dess han fick uppehålls tillstånd. På vårt bröllopp var ett 20tal araber med i Pingstkyrkan i Umeå de är vänner som jag känner väl. Fadern i familjen har samma yrke som jag och jag fick möklligheten att hjälpa han ur depression genom att öppna min verkstad för honom. Tre månader senare hade han öppnat eget och har i dag en relativt stor rörelse i Märsta. Integration kan vara en ynnest att få vara del av och jag garanterar den är Gud välbehaglig

  Vi har haft araber, iranier, afghaner, syrier och irakier vid vårt bord många gånger. Över jul kommer en familj och bor i mitt hus en vecka. Plus att jag var på kibbutz under 70 talet och blivit inbjuden både i arabiska och judiska hem i Israel. Det sagt som ett konstaterande och inget annat. Med den erfarenheten har jag en annan bild av flyktingen än du. Jag har sett den värme och generositet som finns, naturligtvis bland dem.

  Den bild främlingen ges här av några, och som du ger tummen upp för och gillar, är en förfalskning och förenkling. Jag är inte dummare än att jag vet att bland dem finns alla varianter av människor. Jag vet också att det kommer att bli och redan är problem på många områden i samhället pga av flyktingströmmen. Men vad har vi för val? Kristi kärlek tvingar oss att hjälpa!
  Om inte tror jag att Herren drar sig undan, om än inte lika dramatiskt som han gjorde med Sodom och Jerusalem. Ett tillbakadragande som redan pågått under lång tid. Även om det sägs att Sverige byggdes på kristen grund, vilket jag betvivlar, så är det som med alla Herrens välsignelser, de är färskvara! Sverige är inte det land det en gång var, det är oåterkalleligt förändrat, det har inget med främlingarna vid vår gräns just nu att göra.

  Jag har ingen politisk agenda läser varken aftonbladet eller har röstat rött nån gång, förutom i unga år. Som Churchill sa ”röstar man inte rött i ungdomen är man hjärtlös röstar man inte blått när man är äldre är man huvudlös” Antagligen en överdrift men det är min resa genom politiken. En resa som har tagit slut för länge sedan. Jag har insett det Arne Imsen såg, att ”politik är spegelfäkteri, för vi vet att Jesus kommer, du vet det, jag vet det. Vi sitter inne med tidens största hemlighet, Jesus Kommer” fritt ur minnet från en predikan av honom. Med det i åtanke kan inte nationen Sverige ensamt vara första prioritet för oss kristna. Jesus dog inte för nationer han dog för människor.

  Angående Swärd och Grenholm, jag har inte läst nått av Grenholm annat än några kommentarer här. Har varit inne på Swärds blogg nu på slutet. Om det de står för vad gäller främlingen är kommunism vet jag inget om. Men jag stöder deras tankar om att en fördelning av våra medel bör ske i större omfattning än idag. Att säga att klyftan växer mellan fattig och rik är inget politiskt ställningstagande det är konstaterande av fakta.

  Churchill sa inget om partier som dagens SD, de är inte blå den närmaste färgen för dem är väl ultrablå som jag förstår det. Och jag kan inte se Kristus varken i dem eller nått annat parti för den delen.

 • Det är sant, Jesus kom inte till några andra än de förlorade folken av Israels hus.
  Men han nonchalerade inte hedningen, han dog även för oss. Han kärlek till den samariska kvinnan, som inte var judinna, visar tydligt att hedningen inkluderas i frälsningserbjudandet. Bibelordet står där och det betyder det avsändaren avsåg, även fast vi opponerar och ryggar tillbaks för det ibland.

  Jag tar inte betalt varken för främlingen i mitt hus eller någon annan. Jagmenar visst att vi skattebetalare ska stå för den nota den folkvalda regeringen bestämmer. Det är därför vi är kallade att både ge kejasaen det han tillhör och att bedja för överheten. Som bekant är det majoriteten som bestämmer i de flesta demokratier, på gott och ont. Om en flykting kostar det du säger är det naturligtvis misskött av tjänstemännen. Likaså att betala 3000 kr per dygn för en flykting som får bo i sunkiga gamla stinkande militärbaracker. Inget av det kan lastas flyktingen utan delvis på oss som accepterar det. Rösta i nästa val är det du kan göra åt det förutom att be till Gud.

  Vi ska självklart hjälp i närområdet också. Men vad gör vi med dem som står vid vår gräns eller är på väg? Det vi sett hittills tror jag bara är en rännil av det som kommer att komma. Helvetet i Syrien tar inte slut med att Isis besegras, om det sker. Det är miljoner som kommer att fly för Syrien är som ett gigantiskt sönderbombat Dresden,

 • Som jag skrivit tidigare ikväll har jag aldrig varit socialdemokrat. Kommer inte att bli det och inget annat parti heller. Folkrörelserna inkl frikyrkor och nykterhetsrörelser räddade Sverige undan superiet. Att de byggde Sverige låter som en överdrift men de gjorde mycket gott med detde bidrog med den saken är klar.

  Socialdemokratin stod för det framväxande Sverige i ett senare skede om jag minns rätt, med stor hjälp av en sönderbombad värld efter WWII, ska tilläggas. Om det är Socialdemokraterna som har gjort så Sverige har changerat är inte jag mannen att avgöra. Men det var väl Marx som sa att religion är opium för folket? Det kan väl i och för sig vara sant för du och jag vet att sann kristendom inte binder människor men falsk religion gör det. Jag tror vi förenklar det med att skylla på politikerna. Vi som enskilda bildar nationen vare sig vi vill det eller inte.

  Om Gud styr konungar som vattenbäckar måste vi se det som sker i ett större perspektiv, Gud har koll på vad som sker. Om vi i dagens frikyrka kunde göra om det de gamla kämparna gjorde för dryg hundra år sedan, och med kraft tog oss an främlingarna, och välkomna dem som har skäl att vara här, skulle vi få se Sverige förvandlas, eller tror vi Gud om så lite att han inte kan göra det en gång till?

 • SefastTronde

  I stort sett har jag genomgått samma politiska resa som du, från vänster i ungdomen och till höger allt efter åren. Churchills citat stämmer även på mig, först vänster om vänster (SKP) sedan som så många andra (främst t.f.a. 68-vänstern och vietnamkrigets kölvatten) sedan med tilltagande ålder och visdom kom jag underfund om att jag i själ och hjärta var/blivit konservativ.

  Eftersom jag varit politiskt medveten allt sedan jag var barn, med centerpartistiska föräldrar, för mer än femtio år sedan, tog jag ställningen till vänster. Men, med politiskt medvetenhet och engagemang blev jag som ateist radikalt frälst för drygt trettiofem år sedan, och därefter tusentals timmar med Bibelläsning och i lärljungaskap hos mina gamla söndaskolelärarinnor (baptister) kom jag i politisk mening att komma allt mer till höger. Gud talade till mig från första dagen, och har sedan lett mig alltjämt.

  Med över tio och ett halvt år akademiska studier har jag en tydlig bild av vart SD står i förhållande till partierna för trettio-fyrtio år sendan. En mix av centerns och moderaternas partiprogram då, överensstämmer till mer än åttio procent nu med SDs politik. De är alltså inte ultra-blå. Snarare motsvarar de en ideologiskt klassisk konservativ hållning som alltmer kom att överges av center-moderater, och som varit ett av fundamenten i politisk ideologi; nämligen värdekonservatism. Utifrån detta kan jag inte tolka annat än att din analys är tämligen fel och snedvriden, kanhända påverkad av förändringen i media och nyliberalismens genomslag gm. Regan/Tatcher, vilka kom att bilda en helt egen ådra inom statsvetenskapen och nationalekonomin som sedan även undervisats om i universiteten.

  Frågan för dig och mig är, om vi av hjärtat vill följa Jesus Kristus, eller om vi viker oss för den informationsström som världen styr och följer? Eftersom jag hela tiden frågar Herren Jesus om vad som är rätt väg, vill jag vara ödmjuk inför Honom och vänta på Hans röst, och därvid finner jag mig nästan alltid i en annan ringhörna än var den rådande kristenheten står. Därvid har jag stor nytta av den nitälskan Han lagt i mitt hjärta över all orättfärdighet, som gjort att jag även konfronterat flera av ’de stora elefanterna’, brutalt, skoningslöst och definitivt. Några av dem finns inte längre på plattformarna idag, några andra har modererat sig. Jag säger detta, inte för egen berömmelse, utan för att du bör förstå att det finns ett pris, ett oerhört pris som jag tror få kan föreställa sig. För att du förhoppningsvis skall förstå att det inte först och främst är vår egen kunskap som ger seger i idéernas värld utan det är gm. en ständig överlåtelse till levande Gud. Endast i Honom kan vi få nåden att få en glimt av Sanningen, och få nåden att bära vårt kors. Men det är strömmar av nåd utöver nåd, och en kärlek så oändligt överflödande att få erfarenheten av och vissheten om att vara känd av Honom och få komma Honom nära.

  Kanske du skulle pröva på hur det blir efter ett viljebeslut att lyssna på och samtidigt älska Sverigedemokrater minst i samma utsträckning som du älskar människor med andra partifärger? Jag tror att det skulle kunna innebära en ny och härlig upptäkt för dig.

 • Undrande

  Några frågor till dig Jan-Erik. Är den enda ”kristna” hållningen till flyktingpolitiken öppna gränser (dvs inga restriktioner alls)? Är man främlingsfientlig om man inte är för öppna gränser? Om inte, var går gränsen? Om ja, ser du inte faran med detta synsätt och NWO/den globala ekumeniken? Och hur tänker du kring det faktum att Swärds och Grenholms synsätt ligger helt i linje med humanismen och PK-världen? Är det inte just detta Bibeln varnar oss för? Humanismen och ”världen” älskar goda gärningar (krävande godhet) och det kliar verkligen folk i öronen, precis som Swärds och Grenholms budskap.

  Sedan undrar jag om dessa ”moralpredikningar/lagpredikningar” är det vi ska syssla med? Ska vi inte predika evangeliet om Jesus Kristus och låta Honom och hans ord forma oss? Precis som när man predikar om pengaoffer så skapar det inte glada givare utan gärningar födda ur hot om fördömelse (det Bibeln kallar döda gärningar). Detta är enligt mig att predika en krävande godhet (hur människan borde vara) som kommer från lagen. Personligen har jag definitivt inget emot någon människa utifrån nationalitet eller etnicitet, men det betyder inte att jag per automatik vill avskaffa alla nationalstater, slopa alla gränser och ha fri invandring. Det betyder inte heller att jag menar att alla kristna måste öppna sina hem för så många hemlösa som möjligt för att vara ”goda/riktiga” kristna. Vill de göra de är de fria att göra så men när det övergår till kollektivt ”tvång” har man enligt mig tappat bort friheten i Kristus. Jag tycker berättelsen om Marta och Maria är träffande i sammanhanget. Marta krävde godhet (gärningar) av Maria men Jesus tillrättavisade hennes moralpredikan och menade att Maria hade valt det enda som var nödvändigt, dvs att sitta vid Jesu fötter och lyssna till hans ord. Med detta menar jag så klart inte att man inte ska göra gott men det är som sagt stor skillnad på humanistiska moralpredikningar och friheten i Kristus.

 • Jag har inte talat om öppna gränser, det är du/ni som lägger ord i min mun.

  En kristen hållning tror jag är att hjälpa den som är i nöd. De som kommer till våra gränser och inte är i nöd har inte skäl att komma in i landet. Antal? Ja det är inte min sak att avgöra det är regeringens tunga uppdrag. Naturligtvis finns det en gräns för vad landet tål.

  Vad Swärd och Grenholm har för skäl för sitt resonemang har jag inte satt mig in i. Om kristen tro på den här punkten är nära humanism är väl det bra.

  Det är inte lagisk moral jag för fram utan Guds uppmaning att stå upp för främlingen. Visst kan vi hamna i lagiskhet även med att hjällpa andra för som bekant görs det inte med och i kärlek är vi skramlande cymbaler. Men gåvan att ge tror jag Gud giver den som beder om den. Särskilt eftersom det är en nådegåva som behövs på ett särskilt sätt nu. Också jag brottas med frågeställningen vad jag ska göra i denna fråga. En bra början är att be Gud om nåd att få se främlingen med hans ögon så visar han vägen.

  Det svenska samhället är inte kristet och de grunder det har för att hjälpa är andra än en kristens. Samhället stöder flyktingen kollektivt via demokratiska beslut med skattemedel. Vill du ändra på det så kan du bidra genom att rösta. Vad kan en enskild kristen göra? Det har inte jag svaret på annat än för vad jag själv gör. Gud älskar glada givare och han välsignar gåvan för vad den har han ser inte till vad den saknar.

  Inte heller jag är för att avskaffa alla nationalstater, slopa alla gränser och ha fri invandring. Men jag är för främlingen och att vi ska understödja dem så långt vi kan. Mer än det har Gud aldrig begärt av någon och ”13Ty Gud är den som verkar i eder både vilja och gärning, för att hans goda vilja skall ske” Fil 2:13

 • För mig är aletheia en märklig företeelse. Jag har under mina snart 30 år med Herren, vad jag minns aldrig talat politik med trossyskon som det görs här. Politik är för mig världens sätt att styra under denna tidsålder och det är vad vi har att förhålla oss till idag. Men vad jag vet var varken Jesus eller apostlarna särskilt intresserade hur kejsaren styrde riket. Tolkar vi in politik i nån slags höger/vänster skala i vår tro gör vi det utanför bibelns budskap som jag förstår det. En annan sak är att bibelns budskap tydligt står upp för rättvisa, det svaga det som inget är i världens ögon vilket också kan vara och antagligen är ett politiskt ställningstagande.

  Ja ”Frågan för dig och mig är, om vi av hjärtat vill följa Jesus Kristus, eller om vi viker oss för den informationsström som världen styr och följer” har inte du låtit dig påverkas av den ström av höger populism som vräks över Sverige och världen just nu? Det verkar med tanke på strömmen av information som pumpas ut här på aletheia som det är jag som inte står i den rådande korrekta ringhörnan här.

  Jag lyssnar på SD politiker, just nu mer än på andra. Jag ser inte det du ser utan jag ser nått styggt och skrämmande lura i deras främlingsfientliga inställning. Och jag känner mer sorg än nått annat när jag ser och hör Jimmy Åkesson. Samtidigt som jag förundras över hans skickliga retorik.

 • Undrande

  Men blir då inte din definition av ”främslingsfientlig” väldigt subjektiv då du också menar att det finns gränser för hur mycket ett land tål? Och varför tror du alla andra partier närmat sig SD i flyktingpolitiken (märk väl, jag är ingen SD:are)? Alla partier säger sig vilja hjälpa flyktingen och ”främlingen” men man vill göra det på olika sätt och i olika omfattningen. Därför blir det godtyckligt att säga att ett visst sätt och en viss nivå är ”antikristlig” medan en annan är ”kristlig”. Alla partier har som främsta uppgift att värna om Sveriges bästa, precis som vi värnar om vår familjs bästa och våra kristna bröders och systrars bästa. Jag antar att du lägger mer tid och pengar på dina närmaste. Det finns, och har alltid funnits, människor i nöd och som har det sämre men det betyder inte att alla kristna har skyldighet/är tvingade att ”göra så gott de kan” för att hjälpa allt och alla (det är heller ingen tvingande uppmaning från Gud och därför inte heller något han begär av oss).

  När det gäller Sverige som land och hur det styrs är det just politik, inte evangelium. Därför blir detta i huvudsak en politisk diskussion som jag personligen inte är särskild intresserad av.

 • gäst & främling

  LP startade upp ett politiskt tänkande, men alla diskutioner startade med att Swärd tog politisk ställning, och sedan uppbackad av Grenholm, du ser något styggt i SD kan du möjligen sitta vid en spegel? SD blir bara vad vi gör det till, jag skulle gärna se Sefast och wildwest på en ledig stol där, och flera andra här, jag inser att LPs idé med ett rent kristet parti inte fungerar, men ett parti som SD som vill slå vakt om dom ”kristna” grunder som Sverige har byggt på är vi många som står bakom.
  Vi alla här håller med om att behandla främlingen väl, och som jag tolkar bibeln kommer främlingen förbli främling i de flesta fall, att ge bort landet och tvingas byta religion ligger inte så långt borta nu, det är tråkigt att.kristna lägger ut röda mattan för den.
  Det är många svenskar särskilt kvinnor som konverterar till islam, men de flesta kanske alla invandrare som söker sig till våra kyrkor har en kristen tro med sig som dom inte kunnat leva ut, det låter så skrytigt när pastorer menar att dom vunnit många muslimer, dom hade vunnit verkliga muslimer om dom. missionerat i samband med hjälpverksamhet i närmiljö, det kanske var en bra uppgift för Grenholm, om han la vänsteråsikter åtsidan, Pred 10:2 kanske passar in här.
  I min ungdom målade satansrörelser det brutna korset , samtidigt som fredsrörelsen målade ett likadant märke, men då var det människa som symboliskt sträckte armarna mot skyn, sedan uppstod en diskution om vem som hade rätt till märket, då beslutades att fredsrörelsen fick rätt, det märkliga var att dom då behöll symbolen för det brutna korset, det visar vems sida dom egentligen står på, miljö och fredsrörelser handlar om att människan fixar allt själv, utan Gud.

 • Jo jag är personlig i mina tolkningar av både bibeln och världen i övrigt, det är ju jag som är ansvarig för vad jag säger och ingen annan.
  Jag tror att de andra partierna är hycklare som ändrade sig när de såg att folket gillar SD i större utsträckning än de annat. Man har ingen fast ståndpunkt utan lyfter fingret för att känna varifrån vinden kommer.

  Personligen drar jag mig för att använda ordet antikristlig eller kristlig i detta sammanhang. Det står ju inte exakt hur vi ska göra så här får var och en pröva sig själv. Dock, jag tycker mig se att skriften är radikalt positiv ifråga om inställningen till den i nöd, att hjälpa andra är bibliskt.

  Angående vem vi ska hjälpa så behöver vi inte krångla till det. Ifjol hade vi runt 160000 som sökte eller frågade om asyl. <vi behöver inte leta efter vilka vi ska hjälpa de kommer till oss. Nu bidrager vi till den hjälpen med den skatt vi betalar men jag tror det är på samma sätt privat. Hjälp den gud ställer framför dig.

  Inte heller jag är särskilt intresserad av politik därför är det så fint att hjälpa till inte är politik i första hand det är bibliskt

 • Slimebeast

  Vadå ”maken till inbilskt”? Det var ju inte jag som påstod det, det var ju iraniers uppfattning om vanliga svenska tjejer, att de uttryckligen föredrar kristna tjejer för att de sekulära ligger runt. Detta trots att de är muslimer eller halvmuslimer.

  Men det är ju självklara sanningar de uttryckte. Det är klart att svenska okristna tjejer är något mer frigjorda än kristna, och det är klart att det finns många frikyrkokristna tjejer som är redo att gifta sig lite för tidigt för att de längtar efter en man. Detta vet alla.

  Tragiskt att du inte vill erkänna att de 8 (!) afghanska unga männen är ett hot mot harmonin i din församling eftersom det kommer visa sig att de flesta av dem inte alls söker Gud, utan de är där av helt andra skäl. Det förstår väl vem som helst att de är i kyrkan pga äventyrslusta, sexuell lusta och nyfikenhet. Det vet även du innerst inne.

  Du utgår från att folk talar sanning, det är problemet med svensk invandringspolitik också. Men ute i vida världen är det en del av kulturen att ljuga. Men det går helt enkelt in i en del svenskars tjocka pannor. Det anses se otroligt fult och syndigt att misstänkliggöra andra.

  Men sanningen är att invandrare ser på sådana som du som en lättlurad, godtrogen svenne. De utgår från att jag också är en, om jag inte aktivt bevisar motsatsen.

 • Undrande

  Ja, men problemet och poängen med din subjektiva tolkning av ”främlingsfientlig” blir att andra kan använda samma anklagelse mot dig eftersom du, vid ”din” gräns, också nekar främlingen. Och var drar du den exakta gränsen för vad som är främlingsfientligt när det gäller flyktingpolitiken och flyktingmottagande? Jag antar att du ser det orimliga med att sätta en sådan gräns. Med andra ord kan man alltså inte per automatik påstå att de som kraftigt vill minska massinvandringen till Sverige och istället satsa resurserna i närområdena, är rasister eller främlingsfientliga.

  Visst är det gott med goda gärningar och att hjälpa dem som är i nöd men så fort vi börjar tvinga godhet/goda gärningar från andra i dessa frågor blir det fel. Och igen vill jag poängtera att Gud inte kräver att vi ska ”göra så gott vi kan”. Det leder till ett lagiskt liv med ständig självfördömelse som resultat, för vi kan alltid göra mer.

  Avslutningsvis tycks Bibeln dessutom göra skillnad på vårt förhållningssätt gentemot bröder och systrar i tron och de som står utanför (exempelvis 2 Kor 6:14 och Gal 6:10). Även kärleken till hustrun tycks vara högre är kärleken till gemene man.

 • Det om ”maken till inbilskt” missförstod jag det medger jag. Men nu bekräftar du ju det iaf så jag var inte så fel ute!
  För att påstå det du säger här är om våra tjejer och invandrar killar är inbilskhet och inte sant. Även om det antagligen förekommer. Men du drar alla över en kam genom ditt ”Men det är ju självklara sanningar de uttryckte”. Att du inte skäms över dina tokerier ock påståenden.
  De 8 unga männen du förtalar är dina bröder i tron. Jag kan ju säga att de sprider mer Kristi doft till omvärlden än vad du gör i ditt inlägg ovan

 • Slimebeast

  Jag drar inte alls alla över en kam.

  Det är klart att okristna tjejer är något mer frigjorda än kristna som grupp betraktat, men det finns individuella undantag. Och det är välkänt att tjejer i frikorkyrkorna längtar efter giftermål rent generellt, men det betyder självklart inte att bokstavligen varje frikyrkotjej gifter sig för tidigt för återigen finns det undantag.

  Några är, men långt ifrån alla de 8 är kristna. Du kommer få se det själv i sinom tid.

 • Att SD vill slå vakt om ”Kristna grunder”! Den kristna grund de slår vakt om är i bästa fall en blodlös namnkristendom. För en kristen grund är Jesus eftersom han är fundamentet, klippan vi står på. Men inom begreppet ”kristen grund” ryms inte han det handlar om. Utan det är nått vagt mesigt blodlöst som antagligen stöter bort mer än det drar till sig.

  Handen på hjärtat, dras inte du till SD av andra orsaker men gömmer dig bakom ”kristen grund” för det rättfärdigar ditt val?

  Här en annan grupp som tycker kristen grund är bra att stå på ”I Svenska Frimurare Ordens Allmänna Lagar fastslås att Orden vilar på kristen grund” !!

  Ok, nu gömmer jag mig bakom skärmen ett tag för de inkommande projektilerna 🙂

 • gäst & främling

  Att ha en ”laglig” kristen grund i landet, som vi vi kan verka från, är bättre än ett islamistiskt styre, som kommer med helt nya lagar, och det kan gå fort, jag ser nu att kommun och landsting satsar i stor utsträckning på halal, för dom menar att vi alla kan äta det, det är kanske inget fel på maten, men det är ”besvärjelsen” vid slakten jag reagerar mot, och snart har vi ingenting kvar av vår vanliga mat.
  Jag är en av dom som hoppats på KD men dom har svängt och det enda kristna är väl snart bara namnet, vi är för få att samlas kring ett renodlat kristet parti, för det stöter samtidigt bort andra, ännu värre blir det med KVP , nu ser det ut att komma en möjlighet
  att mötas i ett parti och kunna påverka utan att stöta bort dom som inte gillar kristna, SD är ett ungt parti och kommer att ha många lediga stolar efter nästa val, det är det jag menar med dom namn som jag pekade på, det finns många fler, men just nu tror jag inte på Grenholm, (jag 80 är lite sent och har begynnande krämpor)
  Jag har läst noga SDs Vår politik, man behöver leta lite och trycka på rätt knapp för att hitta rätt, och det förstår jag att Stefan missat, det finns flera vägar för att få läsa hela programmet utförligt, det borde göras lite enklare, men risken är väl då att deras program kopieras ännu mer, jag menar att det är bra att verka genom ett skapligt parti men jag är inte överens med dom i alla frågor, jag tror inte på.kärnkraft, men det verkar inte vattenfall göra heller, och värnplikt är jag tveksam till med så många nya unga som har hjärtat någon annanstans.
  Men än så länge har vi åtminstone ett flerpartisystem som borde garantera att inte bara ett parti tar makten, men DÖ är farligt nära Hitlers makt.
  Vad säger du om Pred 10:2 man lär så länge man lever! Vad tänker du om märket som är fakta, likaså mina tankar om miljö och fred som handlar om att människan vill göra allt i egen kraft utan Gud, som när 4åringen stampar foten i golvet och säger jag kan själv.
  Jag menar att vi måste fråga efter Guds vilja först av allt.

 • Sverige styrs av sekulariserade partier och har gjort så sen allmän rösträtt infördes. Varför förandliga politiken och tala om kristen grund när det inte finns nån grund för det?

  Du finner förvånansvärt lite i skriften om politik, det är inte ett ämne för Jesus och apostlarna! De hade kunnat predika mot orättvisor och förfärliga ting som skedde i Romarriket men det gjorde de inte,

  Jag tolkar skriften så att vi ska predika evangelium i tid och otid först och främst. Kristna som känner kallelse till politiken tycker jag ska finnas i alla partier. Alla utom möjligen de med uttalad främlingsfientlighet på programmet.

  Därför är mitt och antagligen Swärd och Gremholms beslut att verka för en positiv främlingssyn inte byggd på politik, som vi beskyllts för här, utan på evangelium.

 • gäst & främling

  Den kristna grunden är att slå fast att Sverige är ett ”kristet” land och och bygger på kristna grundprinciper, slår vi inte fast det så blir det islamsk lag som gäller i en nära framtid, och då blir vi förbjudna att verka, många länder har drabbats av islamisering Libanon är ett, jag är så gammal så kommer inte Jesus snart så är jag ändå inte kvar men jag vill varna så länge jag kan, men det känns som att du ändå inte läser det jag och andra skriver, där är du lik Stefan, rätt politik är en möjlighet att överhuvudtaget få lov att verka andligt.
  Jag förstår på mycket av det du skriver att du inte läser inläggen på djupet utan bara skummar, nu räcker det för mig nu har jag varnat, islam är farligt Sverige är sårbart, det jag och andra här varnar för är stoppa islam om det går annars tar dom över helt, det handlar om en politik som tillåter oss att verka andligt.
  Läs östmans länkar.

 • Andre´Kristian

  God afton!
  Har tagit del av Dina synpunkter och samtycker. Den som inte ser den historiska och uppseendeväckande vanskötseln av vårt land och det bak kulturfascistiska klichéer dolda folkföraktet, torde vara både döv och blind. Ett andra alternativ är att anhängarna till nuvarande nationsfientliga regim med vett och vilje valt att förtränga det faktum att landet förvandlats till ett tumultuariskt katastrofområde. Av den forna namndemokratiska staten återstår blott spillror och den laglösa anarkin är ett faktum.
  Vi kan för närvarande ”stoltsera” med cirka 130 utanförskapsområden och 55 no-go-zoner, dit ingen samhällsmedborgare med självbevarelsedrift närmar sig. Dessa stigmatiserade områdens antal kommer att utökas via den allmänfarliga importen av all världens kriminella.
  Den samling globalistmarionetter som återfinns i Rosenbad, gör ingenting utan beräkning och statsministerns så kallade värdegrund utgör i själva verket ett försåtligt drag i kampen för att exkludera opponenterna från diktatet om ”allas lika värde, demokrati och yttrandefrihet”.
  Att det sedan finns ett generande drag i vår nationalkaraktär som verkar för att okritiskt anamma villfarelsen att staten per automatik ser till befolkningens bästa, är väl värd att påpekas. Den politiskt oinitierade massan har ju aldrig utmärkt sig för att iaktta en ifrågasättande hållning – det har vår nedärvda konflikträdsla ombesörjt.
  Detta hejdlösa inflöde av parasitära lycksökare och kriminella element, har INGENTING med ett lands naturliga invandring och kristna vilja att bistå den som verkligen befinner sig i flykt och nöd att göra. Sveriges fundament har deformerats och utgör nu ett paradis för rovgiriga, där den sanslösa generositeten utan minsta krav på motprestation, verkar som en magnet.
  Må så tiden fram till valet vara tillräcklig för att den ordinäre svensken och trofaste skattebetalaren skall vakna ur sin sekellånga dvala och våga visa en normal vilja att värna om det land som anförtrotts oss av våra förfäder.
  Vi har kommit fram till den stora striden mot antikrist, där förnuftet angrips av vansinne och där det goda omdömet attackeras av måttlöshetens och absurditetens demoner.
  Med utmärkta hälsningar,
  Andreas, kristen värdekonservativ amatördebattör, nationalist, humorist och stolt medlem i Sverigedemokraterna 🙂
  https://uploads.disquscdn.com/images/fa87f65cf148d9c25b10655d1b9437d25157f28b3730b0acb77879385fcc65cb.jpg

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?