Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Katolska helgonet Thomas av Aquino får sista ordet i debatten med Swärd och Grenholm

thomas-aquinas-007

Efter att ha tröttnat på Stefan Swärds och andras demonisering av konservativa krafter både i USA (Trumpanalysen) och Sverige, skrev jag för ett par veckor sedan av mig lite här på Aletheia. Kan för allt i världen inte förstå hur ’etablissemanget’ ännu inte efter alla år (inklusive Swärd) springer runt och jagar sin egen svans. Tröttsamt. Vare sig Swärd resonerar om Trump eller parallellen SD i Sverige, är analyserna ytliga och ofta baserade på vänstermedia’s propaganda, politisk och religiös korrekthet.

Om dessa konservativa krafter skulle vara en fara för samhället och kristenheten i stort, finns bara ett enda sätt att stoppa dem: Ta i de underliggande problemen. (Till att börja med bejaka dem). Man har nu kört samma grej år ut och år in (ropa nazist, högerextremist, fascist, etcetera) utan framgång.

Att döma av både Swärds och Grenholms svar, förefaller de fortfarande inte förstå att uppmaningen ’ta väl hand om främlingen’ inte är synonymt med det nationella självskadebeteende vi nu skördar frukterna av i Sverige.

Någon förståelse kring hur kränkande det är att ständigt bli jämförd med ’dumma tyskar’ (egen tolkning) som satt tysta när Hitler tog makten, kom tyvärr inte ur denna debatt. Däremot en enorm självömkan över att en kommentator indirekt kallade Swärd för falsk profet. Var man står tydligen sig själv närmast, även i kristna kretsar. Även om jag varit tydlig med att jag inte skulle uttrycka mig så, kommer även denna typ av kommentarer med ’profetens ämbete’.  Inget att gräva ner sig i på det sätt Swärd gör i omgångar, för att om möjligt byta ämne.

Ser att Swärd inkommit med en slutreplik i Trump- och migrationsdebatten och hade tänkt göra samma sak. Istället ger jag slutrepliken till ett katolskt helgon (Thomas av Aquino), som levde långt innan andra världskriget och därmed bör vara skyddad från den återkommande nazist-stämpeln 😉

Varsågod vänner. Inte varje dag vi propagerar för katolska teologer på Aletheia. Det är värt ett försök att nå under Swärds doktorshatt, som så ofta verkar skymma sikten. (Tack för tipset Karlendal!):

[Källa ovan klipp]

Relaterat:

1.) Dagen.se debatt: Självklart kan man som kristen stödja Trump

2.) Stort tack till pastor Merzek Botros som analyserar fenomenet Trump långt bättre än vissa kristna statsvetare… Undrar vilka etiketter man kommer klistra på honom? De gamla vanliga lär inte fungera nåt vidare 🙂  Nynazist, fascist eller arg vit man kan vi kanske börja med att utesluta… Islamofob och extremt naiv verkar Grenholm börja med i alla fall.

Dagen.se debatt: Merzek Botros: Därför vann Donald Trump

3.) ”Masspsykosen är snart slut – sedan får vi öppen debatt”

 

=>

Ämne: Mediekritik, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Egentligen kunde även Ronie Berggren med sitt debattinlägg på Dagen kunnat avsluta också. Vet inte vem denne man är, men han slår huvudet på spiken i bara några få paragrafer:

  ”Kristna kan ha skilda politiska åsikter och ändå vara lika goda kristna. Det gäller även i förhållande till nu tillträdande amerikanska presidenten Donald Trump. En politiker jag stöder. Inte på grund av hans personliga etik utan utifrån sakfrågor.

  En av dessa rör kristna i Mellanöstern.

  Jag har träffat präster från Syrien och Irak som fått se kollegor kidnappas och mördas av islamister. Och i våras var jag med och ledde den syriansk-katolske patriarken Yossef III Younans besök i Sverige.

  Sedan århundraden av islamiskt herradöme lever kristna i Mellanöstern som en minoritetsgrupp i sina ursprungliga hemländer men utan minoritetsskydd. Ett problem Islamiska staten dragit till dess yttersta spets. Kristna önskar därför en säkerhetszon i Irak.

  I det amerikanska presidentvalet var det Donald Trump som pratade om en sådan säkerhetszon, inte Hillary Clinton.

  Trump kommer troligen att utse den maronit/syrianske professorn Walid Phares som biträdande nationell säkerhetsrådgivare, vilket ökar sannolikheten för en säkerhetszon.

  Donald Trumps retorik avskräcker lätt svenskar som är vana vid politiskt prat i god samtalston. Och är man kristen reagerar man förstås på Trumps sexism.

  Men för många utsatta kristna var Trumps sakpolitik mer tilltalande än Hillary Clintons. Är man van att förhandla med irakiska och syriska politiker blir Trumps personliga karaktärsbrister en lyxvara akademiskt präglade kristna i Sverige kan (o)roa sig över. Utsatta kristna bryr sig inte om sådant.

  Så på frågan om man som kristen kan stödja Trump är mitt svar: självklart. Jag har träffat kristna beredda att offra sina liv för sin tro på Jesus, som gör det.

  Men man måste inte stödja Trump. Kristna som hyser moraliska tvivel över Trump är inga sämre kristna än vi som stöder honom. Varken de kristna med politisk läggning åt vänster eller höger har monopol på kristendomen, och som kristen kan man ha olika syn på politik utan att för den skull vara en sämre kristen.”

  http://www.dagen.se/debatt/sjalvklart-kan-man-som-kristen-stodja-trump-1.833498

 • Birgit Severin

  Applåd!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Stort tack till pastor Merzek Botros som analyserar fenomenet Trump långt bättre än vissa kristna statsvetare 😉 Uppskattar Pastor Botros ansträngning att för en gångs skull diskutera sakpolitik och inte Trump utifrån vänsterdrevets propaganda eller ideologi. STORT TACK!!!!

  http://www.dagen.se/debatt/merzek-botros-darfor-vann-donald-trump-1.808373

 • Jonas Rosendahl

  Skulle gissa att han får rätt mkt ”pisk” för att han inte rättar sig i ledet. 😉

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Pastor Merzek Botros har stuckit ut hakan förut. Minns inte rubriken på hans förra inlägg, men det var bra det också. Gillar killen starkt fast jag aldrig träffat honom. Det finns andra mycket bra invandrarskribenter som kan säga sånt vi svenska inte ’får’. Mona Walters och Soheila Fors är ett par andra jag högaktar.

  En riktig tungviktare är förstås Tino Sanandaji – en av få ekonomer i Sverige som deltar i den offentliga debatten om migration, flyktingar, välfärd och integration. Han skulle sopa banan med Grenholm och Swärd om vi bara fick ihop dem på något vis.

  Kolla bara rubriken på nedan intervju med Tino.

  ”Masspsykosen är snart slut – sedan får vi öppen debatt”
  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/masspsykosen-aer-snart-slut-sedan-far-vi-oeppen-debatt-21151

 • Jonas Rosendahl

  Även om vi ska leva i tro måste jag bekänna min otro. Jag tror det är lättare att få till ett möte med ett gäng från Nordkoreas ambassad än att få Grenholm och Swärd till ett samtal med Tino om migration och fördelningspolitik. Om inte debatten förs på Swärds och Grenholms villkor är de inte intresserade. Swärd har fortfarande inte svarat på mina konkreta frågor på sin blogg. Intresset finnes icke. Grenholms bidrag hittills är ju att han minsann funnit en munk som levde före marx som kan stödja hans tankar. Retoriken är som hämtad från en diskussion på gymnasiet.

  Kryddat på detta var Jaktlunds krönika och hyllning till den vulgäre Henrik Schyffert.

  Snart dags att investera i en gård i Idaho eller nåt…

 • SefastTronde

  Toppkommentar! Jag skriver under.

 • wildwest63

  Man skriver om Trumps sexism. Den stora fadäsen var att plocka fram en tv-intervju som var 10 år gammal och inte ingick i det program som sändes, utan var ett försnack vid sidan av. Så har jag uppfattat det. Där säger Trump saker som sägs på vilken grabbmiddag som helst. Nämligen att är man en stor och inflytelserik man så hänger kvinnor som klasar omkring en och man kan göra vad som helst med dem. Ursäkta – detta är för mig en, förvisso för feminister obekväm, sanning! Fråga vilken framgångsrik rockgrupp som helst om kön av groupies utanför hotellet eller hotellrummet, alla villiga att kunna stoltsera med ett ligg med en av världens namnkunniga senare.
  Det är klart att Hillary som kvinna måste reagera på detta, allt annat vore fel enligt kränkthetsboken kapitel A. Men hon vet och alla vet att stora män har ett entourage med villiga kvinnor. Sanningen kan svida (en svensk bloggerska som inte alls är kristen har t o m uppmärksammat detta).
  Skulle man redovisa allt vad stora politiker har yttrat om kvinnor i rum där det funnits inspelningsutrustning så skulle vi aldrig kunna sluta att oja oss.
  Det är inte snyggt, men det är sannerligen inte ovanligt. Och det kan inte hindra någon att i övrigt vara en bra president.
  Är det någon som klagar på JF Kennedy? Som hade en ny tjej var och varannan natt i Vita husets sängkammare? Nej, jag hör sällan indignerade röster om honom beroende på att pressen på den tiden var mindre benägen att hänga ut folk.

 • wildwest63

  Det är lite kallt där. Jag skulle föredra Arizona. Där lever den gamla västerntanken kvar, det som i Sverige kallas reaktionär konservatism. Jag har varit sammanlagt över 2 månader där under årens lopp och vore bara levnadsomkostnaderna betydligt lägre än i Sverige så skulle mina blogginlägg sedan länge komma därifrån.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?