Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

I kölvattnet på kriget: Skaror av muslimer fyller kyrkor i Aleppo

syriawomanlg_nfbl

En stadig ström negativa nyheter flödar i massmedia kring det utdragna kriget i Syrien. Lidandet i kölvattnet av USA’s misslyckade försök att avsätta landets president tycks aldrig ta slut. Men nu och då kommer också positiva rapporter som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. En sådan kommer från organisationen Open Doors som hjälper förföljda kristna över hela världen.

I en rapport i mitten av november berättar organisationens Mellanösternkorrespondent först den nedslående nyheten att många kyrkor har tappat upp till 90% av ordinarie besökare i takt med att många kristna lämnat Aleppo. Anledningen är givetvis den till synes aldrig tynande våg av våld och oroligheter. Sedan berättar ett vittne i Aleppo något märkligt;

”Vet du vad som är så förunderligt? Kyrkan är ändå fylld. Omlokaliserade människor har ersatt dem som lämnat. Framförallt muslimer kommer till kyrkan nu. I Syrien är det främst barnaktiviteter som lockar. Striderna har varit mest intensiva i muslimska områden, vilket resulterar i att allt fler söker sin tillflykt till de kristna områdena. För många muslimer är det första gången de beblandas med kristna.”

Vidare berättar ett vittne;

”Många muslimer är på djupet förvånade när de ser de kristna kvinnors villighet att betjäna dem. Deras bild av kristna kvinnor var att de spenderar sina kvällar på nattklubbar och intar stora mängder sprit. Många fördomar har brutits ned från båda sidor. Något som också förvånar många muslimer är att kyrkor erbjuder hjälp för alla landets invånare, inte enbart kristna. Något som inte gäller moskéernas hjälparbete.”

I kölvattnet av kriget i Syrien är det alltså inte bara byggnader som raserats utan onödiga murar mellan muslimer och kristna. I rapporten berättar man vidare att första kontakten mellan muslimer och kristna ofta sker via barnen. Sedan mödrarna och i vissa fall även fäderna, även om de tillhör de mest skeptiska till kristendom. Barnen har alltså blivit en länk mellan kristna och muslimer i det krigshärjade landet.

Något som sedan attraherar många muslimska kvinnor till kristendom är den frihet kristna kvinnor har jämfört med inom Islam.

”Många drar en lättnadens suck när de upplever att man bland kristna inte enbart ser på kvinnor som städerskor och barnaföderskor utan tillåts självständighet och att ha egna drömmar.”

Enligt Open Doors källa har kristna i Syrien en guldålder framför sig, trots det fruktansvärda kriget.

”För första gången i historien kommer muslimer till oss. Det enda vi behöver göra är att förmedla de goda nyheterna. De är mottagliga nu, och förväntar sig att få höra det eftersom de vistas bland kristna. De skulle till och med se det som en svaghet om vi inte delade det kristna budskapet med dem.”

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Läs hela artikeln på engelska här

Information om hur du kan stödja Open Doors arbete bland förföljda kristna

=>

Ämne: Goda nyheter, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?