Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

I kölvattnet på kriget: Skaror av muslimer fyller kyrkor i Aleppo

syriawomanlg_nfbl

En stadig ström negativa nyheter flödar i massmedia kring det utdragna kriget i Syrien. Lidandet i kölvattnet av USA’s misslyckade försök att avsätta landets president tycks aldrig ta slut. Men nu och då kommer också positiva rapporter som inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. En sådan kommer från organisationen Open Doors som hjälper förföljda kristna över hela världen.

I en rapport i mitten av november berättar organisationens Mellanösternkorrespondent först den nedslående nyheten att många kyrkor har tappat upp till 90% av ordinarie besökare i takt med att många kristna lämnat Aleppo. Anledningen är givetvis den till synes aldrig tynande våg av våld och oroligheter. Sedan berättar ett vittne i Aleppo något märkligt;

”Vet du vad som är så förunderligt? Kyrkan är ändå fylld. Omlokaliserade människor har ersatt dem som lämnat. Framförallt muslimer kommer till kyrkan nu. I Syrien är det främst barnaktiviteter som lockar. Striderna har varit mest intensiva i muslimska områden, vilket resulterar i att allt fler söker sin tillflykt till de kristna områdena. För många muslimer är det första gången de beblandas med kristna.”

Vidare berättar ett vittne;

”Många muslimer är på djupet förvånade när de ser de kristna kvinnors villighet att betjäna dem. Deras bild av kristna kvinnor var att de spenderar sina kvällar på nattklubbar och intar stora mängder sprit. Många fördomar har brutits ned från båda sidor. Något som också förvånar många muslimer är att kyrkor erbjuder hjälp för alla landets invånare, inte enbart kristna. Något som inte gäller moskéernas hjälparbete.”

I kölvattnet av kriget i Syrien är det alltså inte bara byggnader som raserats utan onödiga murar mellan muslimer och kristna. I rapporten berättar man vidare att första kontakten mellan muslimer och kristna ofta sker via barnen. Sedan mödrarna och i vissa fall även fäderna, även om de tillhör de mest skeptiska till kristendom. Barnen har alltså blivit en länk mellan kristna och muslimer i det krigshärjade landet.

Något som sedan attraherar många muslimska kvinnor till kristendom är den frihet kristna kvinnor har jämfört med inom Islam.

”Många drar en lättnadens suck när de upplever att man bland kristna inte enbart ser på kvinnor som städerskor och barnaföderskor utan tillåts självständighet och att ha egna drömmar.”

Enligt Open Doors källa har kristna i Syrien en guldålder framför sig, trots det fruktansvärda kriget.

”För första gången i historien kommer muslimer till oss. Det enda vi behöver göra är att förmedla de goda nyheterna. De är mottagliga nu, och förväntar sig att få höra det eftersom de vistas bland kristna. De skulle till och med se det som en svaghet om vi inte delade det kristna budskapet med dem.”

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Läs hela artikeln på engelska här

Information om hur du kan stödja Open Doors arbete bland förföljda kristna

=>

Ämne: Goda nyheter, NYHETER, UTRIKES

Nyckelord: , , ,

 • Birgit Severin

  Tacksam för denna information.

 • Kattsvans

  Mycket goda nyheter 🙂

 • Mycket glädjande. Tack Daniel.

 • Amen! Låt oss vara lika glada över de muslimer vi har här så de känner en öppen dörr till församlingen och Jesus. Det är dags att våra kyrkor fylls av folk kommer inte svensken så skickar Herren andra!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Om våra kyrkor inte attraherar infödda svenskar längre, varför skulle muslimer komma till kyrkan? En liten frågeställning värd att fundera över. ”Vi” (många frikyrkliga) har testat det mesta nu v.g. metoder, ideer och koncept. Trosrörelsen, Vineyard, G12, Oas, Bill Johnsons New Wine, hybridkristendom a la Halldorf, you name it. Låt oss be Gud om en väckelse som får växa fram i Sverige av svenskar, för svenskar byggd endast på Guds Ord. När vi hittar tillbaka till vårt väckelsearv, genuin och autentiskt tillbedjan, tror jag människor hittar tillbaka till kyrkan också. ‘Både röd, gul och svart, gör detsamma har han sagt’ som vi sjöng i söndagsskolan 😉

 • Svensken kommer inte till våra kapell och kyrkor därför att Gud inte behövs. Vi klara oss själv utan kristendom och i den mån vi söker så är det i de flesta fall allt utom Jesus Kristus. Svensken söker sig till andra källor.
  Muslimen däremot är närmare av flera uppenbara skäl, ångesten, oron, nöden, sorgen, ovissheten you name it!

  Av svenskar för svenskar!!! Varför uttrycka sig så? Genom det exkluderar du folk även fast du lägger till röd gul och svart.

  I den mån det blir, inom den närmaste tiden, väckelse i Sverige tror jag den inte kommer att gälla svensken i första hand utan främlingen. Inget rike består för evigt, historien visar det tydligt. De har alla krackelerat och fallit inifrån innan de till sist gått under. Varför skulle västvärldens groteska själviskhet och utnyttjande av andra världsdelar vara ett undantag? När det sker, när ångest oro nöd sorg och ovisshet kommer över landet tror jag kapellen fylls igen.

 • havscat

  ”Framförallt muslimer kommer till kyrkan nu. I Syrien är det främst barnaktiviteter som lockar”
  ”Många muslimer är på djupet förvånade när de ser de kristna kvinnors villighet att betjäna dem”

  Ok detta är alltså goda nyheter. Ifrån att kyrkorna varit fyllda med kristna, så är nu kyrkorna är fyllda med muslimer och de kristna kvinnorna skall passa upp dem?

  Och efter en generation så är det kristna området inte längre kristet, utan muslimskt. Väldigt konstigt kan man tycka. För alla var ju överens att det gick så bra. Både kristna och muslimer.

 • Kenneth Lundqvist

  Vi har ingen Guds närvaro annat än den som pastorerna sentimentaliserar varje söndag genom att upprepa: Gud är här, ja nu känner vi att Gud är här.

  Skrattretande, och detta självbedrägeri kommer att bli svensk kristenhets grav om inte förändring sker.

  Hosea har svaret för oss: Jag vill gå min väg, jag vill vända tillbaka till min boning till dess de erkänner sin skuld och söker mitt ansikte. I nöden skall de vända sig till mig.

  I min stad har ingen sk församling bjudit in några frusna romer ens på en kopp kaffe. Nä samma fördomar och än värre möter man bland kristna.

  Nu ska polisen köra bort romerna och beslagta det lilla dom äger och lämna dom i kylan i min stad Boden och det är Svenska kyrkan som har bollen i sina händer och den verkar redan vara kastad.

  De andra församlingarna är totalt likgiltiga till Romerna annat än att förtala dom som man gjorde med Judar och Romer på 30 talet.

  Och undantagsregler från lagarna om mänskliga rättigheter, Europakonventioner mm har vi idag för romerna på samma sätt som på 30 talet. Arma värld!

  Dom kristna står inte på barrikaderna och försvarar romernas rätt att bli behandlade på samma sätt som andra.

  Nä, samma tysta godkännande ger man till behandlingen som man teg när den Nazistiska draken reste sig och försökte sluka världen senast det begav sig.

  Vi är inte förtjänta av att drabbas av någonting annat än samma nöd som dessa lever i och kanske vi kommer att göra det framöver och genom det bli väckta igen?

  Man förfasar sig över homosexualitet och annat och glömmer gärna att Sodom och Gomorra blev hårda i sina hjärtan mot den fattige………..

  Och detta trots att välgång hade vederfarits dem.

  Romerna är här utanför alla våra affärer som en väckarklocka, kanske den sista för svensk kristenhet.

  Gud kan inte göra det enklare för oss än att skicka dom mest föraktade och fattiga människorna till oss som vädjar om vår hjälp. Förstår vi inte att hjälpa ens de som vädjar till oss hur ska vi då överhuvudtaget förstå att göra någonting annat?

  Herre förbarma dig över oss och öppna våra ögon så att vi ser var du befinner dig idag och vad du väntar dig av ditt folk som minimikrav!

  Jes 58 är vägen till väckelse för de kristna i Sverige idag, om vi vill ha de vill säga på Guds sätt. mvh

 • Det var klartext, tack för det! Sant det du skriver om Sodom, jag har refererat till vad som var Sodoms synd här och på andra kristna forum och har än så länge inte fått respons annat än bortförklaringar! Om vi stannar upp och ser vad det står, att Sodoms synd var, att än fast de levde i tryggad ro och överflöd understödde dom inte den arme och fattige. Hes 16:49
  Detta är en spegelbild på det svenska samhället, att det vänder ryggen till den behövande främlingen är en sak men att vi kristna gör det är långt mer allvarligt och det kan komma att dra dom över oss.

 • Ett Sanningens ord här på Aletheia! Tack min namne!

 • Nej, jag har uppfattat det som att många här varken ser eller förstår. Det sker i större utsträckning än många anar att muslimer kommer till kyrkan i vårt land just nu. Och det är ingalunda ovanligt att de omvänder sig till Jesus Kristus. Att det sedan finns en del skribenter som ifrågasätter deras äkthet i omvändelse och tro väcker hos mig frågor om strömningar inom svensk kristenhet. Om jag skulle bli bedragen någon gång tar jag hellre det än ett förhärdat och kallt hjärta.

 • Kenneth Lundqvist

  /Om jag skulle bli bedragen någon gång tar jag hellre det än ett förhärdat och kallt hjärta./

  ungefär så brukar jag också uttrycka mig:-)

  I kyrkorna är man så rädd att något ska bli fel att man gräver ner sitt pund hellre än att riskera att bli utnyttjad.

  Renlärligheten framför allt! Då brukar jag säga att det är bättre att hjälpa 10 och bli lurad av några för de 7 som tog emot det.

  Men det brukar inte falla i god jord:-) Nån ordning måste det vara i församlingen!

  Men om någon blev utnyttjad och gav allt oavsett vad så var det vår HERRE!

  Tänk hur det skulle ha sett ut om han först sorterade in människorna som skulle få del av bespisnings undret i får och getter? Inte skulle väl vi heller gå händelserna i förväg?

  Ni har fått för intet, ge därför också för intet! mvh

 • gäst & främling

  Det påstås att muslimer kommer till kyrkorna, när jag hör dessa människor, så kommer det fram att dom har haft en kristen tro, men inte kunnat leva som kristna i sitt hemland, om kyrkorna var så fungerande som en del vill framhålla varför har det då inte gått att nå andra generationens invandrare, och inte våra egna heller, många som kommer in i församlingar, har vuxit upp i kristna familjer
  I verkligheten minskar medlemsantalet, fastän råmärken som vi byggt våra församlingar på har flyttats, (kanske på grund av)
  Läser man Mona Walters blogg så får man lite insyn, i verkligheten.
  Kazivas blogg tar också fram många sanningar om islam, fast hon gör det inte som kristen.

 • kjell

  Samtidigt som du tänker positivt och enkelriktat om Romer, så missar du att dessa människor kan resa runt 400 mil enkel resa och reser hem med jämna mellanrum, som en kvinna som suttit utanför våran ica butik i flera år, och rest hem för barnafödande, men sedan kommit tillbaka igen för att tigga.

  För att få någon ekonomi i detta så borde det vara rätt stora pengar som rullar in, många av dom som skänker är ofta äldre kvinnor,(vad jag kan se) som kanske inte själva har råd att resa så. Jönköpingsposten har skrivit en hel del om detta, en Rumänsk kvinna (Livia) som hjälper dessa tiggare i kyrkans regi, uppmanar oss att inte ge, för att dom fastnar i tiggeriet, och får skröpliga kroppar på köpet, dom får upp till 1000 kr om dan i fickan enligt henne, en Svensk pensionär har mellan 2-300 om dan.

  Vad jag förstår finns det öronmärkta pengar i EU som Rumänien och Bulgarien kan ta ut men dom vill inte hjälpa bara en grupp, där står det och stampar.
  Vi är många i min generation som har haft det fattigt, men ingen har haft en tanke på att tigga, utan alla kämpade liksom Kamprad med någonting, sedan har vi kommit olika långt, jag började på liknande sätt som han, dom som är unga idag förstår inte att vi har arbetat upp oss från noll. Det verkade inte heller som någon tiggare som Jesus hjälpte, fortsatte att tigga.

 • Gäst & främling! Du ska inte uttala dig alltför självsäkert om sådant du inte känner till. Det du skriver stämmer i en del fall, men långtifrån alla. Med tacksamhet tar vi emot dem som levt som hemliga kristna i ett muslimskt land och nu öppet vågar bekänna sin tro på Jesus. Och med tacksamhet tar vi emot dem som omvänder sig från en helt annan bekännelse till den kristna tron.Det är dock inte riskfritt för någon av dem att heller i vårt land bekänna namnet Jesus, varken för de förra eller för de senare. Det lidande många av våra nya vänner möter efter sin Jesusbekännelse överstiger vida vad de flesta svenskar har personlig erfarenhet av. Bagatellisera inte det som sker och tro inte att de personer du nämner har hela sanningen. För så enkelt är det inte.

 • havscat

  Romerna lever och mår bra ur gruppperspektiv. Svenskarna och deras religion

 • gäst & främling

  Jag bagatelliserar verkligen inte, men har länge varit bekymrad för utvecklingen, i våra kyrkor, om någon kommer vad kommer dom då till? Vilken grund bygger dom på? kommer dom orsaka en förändring med dom rötter dom har med sig, är vi starka nog att visa på rätt väg, när det verkar spretigt bland alla kristna idag

  (Dom jag pekade på var bara exempel, det finns många fler) och jag ifrågasätter ingen kristens äkthet, dom kanske är mer äkta än det dom kommer till.
  Det jag reagerar mot är så lite som har uppnåtts i vingården förut men när det kommer människor utifrån som har grunden, så kan inte vi ta åt oss någon ära.

  (När pastorn döpt en stor kull ungdomar talade han om att han fått föra fram dessa till tro, nedanför i bänkarna sitter alla kristna föräldrar som egentligen är dom som visat barnen vägen och lyssnar)

 • Självklart är det ingen ära till oss. Det är väl snarare skam att vi är så obenägna att öppna våra hjärtan för de människor Gud sänder till oss. Sedan må dessa medmänniskor komma från muslimska länder eller vara tiggande romer från södra Europa. Egoism och kyla tvingas många möta i det land som berömmer sig av en ”kristen kultur” som sägs värd att försvaras. Nej, visst ska vi skämmas över vår obenägenhet att öppna famnen och hjärtat liksom över de kyliga och föraktfulla ord de alltför ofta får höra.

 • gäst & främling

  I Gnosjö satsade en grupp kristna på tiggarna och ville ge dom lite insikt och kunskap i Gnosjöandan, med pengar och prylar i bagaget reste tiggarna hem igen, men var snabbt tillbaka igen, när dom fick frågan varför? svarade dom, varför skall vi jobba när vi kan TIGGA?
  Svenskar = världens mest blåögda folk.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  havscat: Bibeln talar om att ‘samla glödande kol på deras huvuden’ (någon gammal översättning kanske). D.v.s. ‘störst är den som tjänar’. Det behöver inte se ut riktigt så negativt som du målar upp. Det är skillnad på att ‘passa upp dem’ och att ‘betjäna’ i kärlek. Sistnämnda kan bryta ner murar och nå hjärtan om det sker på rätt sätt, vilket är bilden jag får.

 • Kenneth Lundqvist

  Det finns idag många som skulle ha tyckt det var trevligt att konversera med Hitler. Många åsikter som han hade som skulle applåderas idag i synnerhet vad beträffar det romska folket.

  Sen att man inte är medveten om att man ställer sig på hans sida och ger uttryck för åsikter som skulle ha gillats av honom är en annan sak.

  Det är nog vad jag i sanning kallar för blåögdhet!

  Sen skulle väl de flesta förhoppningsvis backa några steg när det blev dags att gasa denna obotliga folkgrupp!?

  Undrar om folk ens märker idag att dom använder sig av samma formuleringsteknik som man gjorde på 30 talet?

  För att kunna gasa ihjäl så många miljoner judar och dessutom upp till 1,5 miljon romer som ännu inte fått någon upprättelse, så måste man tala om dom som grupp och inte som individer.

  Man dömer ut en hel folkgrupp och drar dig inte för att använda exempel på sämre beteende hos några som stöd för sina teser. Om det nu ens är sant det som sägs och skrivs?

  Men det passar uppenbarligen mångas giriga och onda agenda väl att formulera sig så. För särskilt mycket godhet kan inte jag finna i den typen av formuleringar.
  Det är väl ett sätt att döva sitt skuldtyngda samvete och förklara sig själv och sina egna åsikter och beteenden för oskyldiga?

  Jag känner många romer och umgås med dom en del och visst har jag sett någon rom (1) som inte imponerat på mig men de allra flesta är mycket fina människor och blir inte sämre i mina ögon bara för att det finns ett och annat rötägg.

  Finns inte det i alla kulturer? Varför ska fattiga romer lastas för vad kriminella romer gör? Inte lastas du om din kusin rånar en bank och vad orättvist du skulle tycka att det var om det ruinerade din framtid?

  Det är märkligt vad människor som inte vill umgås med romer och vägrar ta reda på fakta, sprider ut en massa falsk propaganda om dom. Ytterst sällan man hör någon tala väl om romerna.

  Inte allt för länge sedan det också var fullt legitimt att generalisera likadant när man talade om Judarna.

  1864 blev dom fria från slaveriet i Rumänien men hur fria blev dom?
  Finns möjlighet att läsa verkliga fakta på nätet om romernas historia så kanske man är försiktigare med att sprida en massa skrönor i framtiden.

 • Gäst & främling! Även om detta är sant så är det ynkligt att ”det kristna Sverige” överflödar av människor som vill sprida förakt över medvandrare i tiden. Din ryktesspridning är inte förenlig med Jesu anda. Han berättade tvärtom en liknelse som ställde Samariern i en betydligt bättre dager än hycklarna från tempeltjänsten som noga aktade sig för att bistå den utslagne. Detta är inte blåögt, det är svartögt!

  (Att sedan Forslund applåderar ryktesspridningen , ja vad ska man säga om det omdömet???)

 • kjell

  Det var väl ändå inte förakt, det var det mest sakliga jag mött, och sanning, som jag skriver här nedan, så reser dessa människor mycket långa resor för att tigga därför att det för stunden ger dom mycket pengar, dessa långa resor har inte en Svensk fattig pensionär råd till, om dom varit så fattiga som det sägs så hade dom inte kunnat ta sig hit.
  Den barmhärtige samariten ställde upp och hjälpte en skadad människa i nöd för stunden, han tog inte med honom hem, det gör vi alla idag om vi ser en skadad vid vägkanten, men jag ringer efter ambulans, det är det mest naturliga idag, jag vågar inte kliva ur bilen för det har ofta visat sig vara fällor, det är väl inte värt att skriva här vem jag tror ligger bakom, jag håller med om blåögdheten.
  Det är med sorg jag kan konstatera hur det ser ut i församlingar, det finns ingen trovärdighet, många församlingar går inte att känna igen på bibelns grund, om Judas levt bland oss idag så hade församlingarna satsat helhjärtat på att vinna honom tillbaka, ”han kanske kan bli frälst”?

 • Anonyme signaturen ”kjell”! Sakligt? Och du skriver om ”dessa människor”! När man berättar en rövarhistoria i syfte att svartmåla en hel folkgrupp, då är det rasism och inget annat. Moraliskt förkastligt. Det är möjligt att exemplet från Gnosjö har inträffat, det känner jag inte till. Men det är i så fall helt oväsentligt, eftersom syftet med berättandet här är att bemöta min namnes framlyftande av tiggande Romer som medmänniskor värda att älskas och stödjas. Jag håller med honom om att detta osmakliga förtal är helt i Hitlers anda och jag är skrämd av den ondska och det avståndstagande från Evangeliet som kommer till uttryck här. 1930-talet verkar inte vara så ideologiskt avlägset av denna människosyn att döma.

  Du talar om bristande trovärdighet. Ta fram en spegel och betrakta dig själv i den. Anonyma fegisar som deltar i den elaka svartmålningen av sin nästa och inte vågar stå upp med sitt namn, har ingen trovärdighet!

 • kjell

  Du tjötar om anonym, på ratsit står 45 med samma namn som dig, men jag kanske skall skriva Kjell Johansson, som har över 2500 träffar, Men en del människor är helt ensamma med sitt namn, så rättvist blir det aldrig.
  Men den attityden vissa har här kommer att ta död på bloggen, alla måste inte tycka som dig.

  Publicerad 14 nov 2014 17:46
  Ligia Pintican Englöf, Habo, har vigt 24 år av sitt liv åt att hjälpa romer. Idag är hon volontär för Kyrkhjälpen i Jönköping. En del i arbetet handlar om att vara tolk till de romer som kyrkorna stöttar.
  – Det är underbara människor som jag haft förmånen att komma nära då jag arbetat med dem, säger hon.

  Det var när diktaturen föll som fler sociala problem uppdagades i Rumänien. Ett av dem handlade om romerna.

  I början av 1990-talet var Ligia Pintican Englöf med om att starta stiftelsen Casa Rhema Fundatia Metro Ministries i Rumänien. I tre år var hon volontär i det projekt som startats i staden Sighisoara.

  Hon bytte sedan inriktning i yrkeskarriären från ekonom/banktjänsteman till socialarbetare.

  Något som gjorde att hon fick jobb inom projektet i Rumänien.

  Det gick ut på att erbjuda de romska barnen förskola och även läxhjälp efter grundskolan.

  – Föräldrarna kan varken skriva eller läsa och har inte tillräcklig kunskap för att hjälpa. Det gör att många barn inte fullföljer skolan utan hoppar av. Därför behövs vår stöttning, säger hon.

  I Habo är de romska tiggarna utanför livsmedelbutikerna ett relativt nytt fenomen. Ligia Pintican Englöf anser, trots sin kännedom om romer, att man inte ska ge några pengar till dem.

  – Det hjälper inte för det bidrar enbart till att de fortsätter med sin livsstil att tigga. De romer jag pratat med i Jönköping säger att de tjänar från 300 – 1000 kronor per dag.

  – Låt oss säga att denne får in 300 per dag. Det gör 9000 kronor i månaden. Det ska jämföras med en lärare som tjänar ungefär 2400 kronor i månaden i Rumänien. Det gör att tiggarna inte vill sluta. De tjänar för bra på det och blir professionella tiggare, säger hon.

  Ligia Pintican Englöf anser istället att tiggeri borde förbjudas i alla länder inom EU.

  – EU borde satsa på att ge dessa människor stöd och utbildning annars kommer de fortsätta att tigga. Det skulle även vara bra att ge stöttning åt företag som anställer dem. Deras arbetsmoral är låg och de behöver pushning för att jobba hårt.

  Jag har en länk till detta men då fastnar det ofta.

 • havscat

  Det är din tolkning, min är en helt annan. I verkligheten utanför önskedrömmar och lögner, slutar det med att konverteringen blir ett faktum.

  Någonstans måste man inse att om det grävs en grop och det nästan inte går att komma upp, så är inte lösningen att gräva ännu snabbare, utan sluta gräva. Vi är satta till att göra gott, inte att förgöra kristendomen.

  ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut”

  Vi skall alltså göra FOLK till Kungens lärjungar. Den som villigt förvandlar folk och nationer ifrån att vara Kungens lärjungar, till någon annans lärjungar och sedan pekar på enskilda egna vinster och lagparagrafer i bibeln, han lurar sig själv.

 • gäst & främling

  Beskyll inte människor för ryktesspridning, dessa sanningar har varit kända länge men sådana som du försöker fördärva andan här, du tror dig vara förmer och trycker ner andra skribenter som bara vill peka på dom sanningar som finns, när jag skrev på stefans blogg så fördärvade du många bra dialoger.

  Ett brev om de romska tiggarna i kommunen cirkulerar bland Gnosjös kommuninvånare och väcker reaktioner.
  – Viljan att hjälpa dämpas betydligt när man fick se det här, säger Folke Johansson.

  Sedan en tid tillbaka har ett brev som berör tiggarna som kommit till Gnosjö kommun från Rumänien spridits bland Gnosjös kommuninvånare via sociala medier och på annat sätt.

  – Många jag pratat med om detta börjar ju tappa modet. Först tyckte man synd om dem men viljan att hjälpa dämpas betydligt när man fick se det här, säger Folke Johansson som är en av flera som reagerat.

  Brevet är skrivet av Mats Johansson som är aktiv i stödgruppen som kyrkor i kommunen tillsammans bildade i somras för att hjälpa de tiggare som kommit till kommunen. I dagsläget arbetar stödgruppen vidare med andra hjälporganisationer för att hjälpa romer långsiktigt på plats i Rumänien.

  I brevet beskriver Mats Johansson hur relationen försämrats mellan stödgruppen och de romer man hjälpte i somras med att samla in pengar genom försäljning så de skulle klara sig i Rumänien under vintern.

  Efter hemresan hörde tiggarna nämligen snabbt av sig med krav på mer pengar och valde dessutom att komma tillbaka till Gnosjö trots att stödgruppen avrådde dem.

  ”Det handlade om olika krav på mer pengar, besvikelse, ilska och uttryck som att den hjälp de fått inte varit någon hjälp för de var tvungna att jobba” står det bland annat att läsa.

  Mats Johansson skriver även i brevet att stödgruppen upplevt en ”otacksam attityd och delvis hotfull känsla från dessa vänner med budskapet att ge oss mer, ge oss mer, ge oss mer. Det förklarades tydligt för dem att de fick hjälp för att klara vintern, hjälp som de haft svårt att förvalta”.

  Nu hoppas man att tiggarnas krav på pengar ”som de anser sig ha rätt till inte leder till alltför stora tråkigheter. Vi har kontakt med polisen som håller ögon och öron öppna och ingriper om det behövs.”
  Varför valde du att skriva detta brev?

  – För att försöka klargöra varför stödgruppen inte stod med lika öppna armar som tidigare. Det ger inte rätt signaler att hjälpa samma individer med samma hjälp igen när vi varit tydliga med att de fått hjälp, och dubbelt så mycket som de själva uppgett, för att klara vintern och kunna vara hemma hos sina barn och att de inte hade något att förvänta sig om de kom tillbaka nu, säger Mats Johansson till Värnamo Nyheter och fortsätter:

  – Det här är ett hett samtalsämne i samhället och många har svårt att veta hur de ska förhålla sig till det här. Stödgruppen har avslutat fas ett och jobbar vidare efter bästa förmåga i fas två. Det kanske kan upplevas som en kovändning men det är helt enligt vår plan. Att de bara efter någon vecka skulle ringa och säga att de svalt ingick dock inte planen.
  Har du fått reaktioner på brevet?

  – Ja, de har varit positiva. Många tycker det är bra att jag berättat hur det ligger till.

  – Brevet var ingen uppmaning till vad folk ska eller inte ska göra. Det får var och en besluta sig för.

  ________________

 • gäst & främling

  ”När” vi hittar tillbaka, det är många vägar dit och långa, det är svårt att sätta tillbaka alla flyttade råmärken, det är många som konverterar till islam i Sverige idag, sedan påstår någon att några muslimer söker sig till kristen verksamhet, det är en omöjlighet, för då är dom inte muslimer längre, och har antagligen aldrig varit det.
  ”Mona Walter visar på en annan bild”, men några tycker kanske att det är positivt att låna ut kyrkan till fredagsbönen.
  Jag ser förändringar i vår kyrka som har fått några ortodoxt kristna som helt klart gillar ljusbäraren som har blivit på modet i många kyrkor, jag menar att vi måste vara försiktiga annars känns snart inte kristendomen igen.
  Jag pratade med en kyrkopolitiskt vald man som menade att vi måste skriva om bibeln så att den passar alla, men det räcker att det som står blandas ihop till en enda röra.

 • Nej, jag är inte förmer än någon, jag är ganska liten i mångas ögon, men bryr mig inte om det. Däremot skräms jag över den förfalskade kristendom och det svek mot Evangeliet som tar sig uttryck i viljan att svärta ner Romer och andra folkgrupper. Oavsett om det är sant eller inte sprider du rykten i syfte att baktala och ”trycka ner” Romerna. Den anda du förmedlar är redan fördärvad genom det hat du sprider. Rasism är en svår synd som det finns förlåtelse för genom en sann omvändelse till Kristus.

 • gäst & främling

  Jag ger fakta som kommer från kristna i Gnosjö, men som vanligt läser du väl inte, jag ger inte dessa fakta för att misskreditera, det handlat om att hjälpa dessa människor på rätt sätt, det fungerar inte här utan dom måste hjälpas i sina hemländer, men du handlar långt ifrån kristet mot mig, du har ingen aning om hur mycket och vad jag gjort, men idag är jag för gammal och sjuk för att hjälpa på plats. Saklig information skadar ingen. Men att ge dig på Daniel för att han tryckte på gilla var lågt.

 • Gäst & främling. Läser är just vad jag gör och det är därför jag reagerar så starkt. Men jag är ju inte så smart att jag fattar på vad sätt man hjälper romer genom att vidaresprida ryktet om en enstaka, dum romsk kommentar i Gnosjö.

  Om ryktet är sant eller falskt kan du för övrigt inte veta, eftersom du inte själv hörde den påstådda konversationen utan bara tror på vad andra säger. Även om det verkligen inträffat är det naturligtvis inget för en mogen kristen att föra vidare. Jag skäms över de smålänningar som sprider antiromska rykten. Hur menar du att du hjälper Romer genom att skriva sådant här? Jag anser att denna form av ryktesspridning är orättfärdig och ovärdig en gammal kristen. Hur mycket gott du sedan anser att du gjort.

  Jag skriver detta för att varna dig och andra kristna som sysslar med samma form av antiziganism eller antiromism. (Dessutom tycker jag naturligtvis att Forslund borde avhålla sig från att applådera ett antiromskt inlägg på den sajt han modererar.)

 • Kjell, du behöver inte gå till Ratsit för att hitta mig, det räcker med att lägga muspekaren på ikonen med fotot vid mitt namn, om du vill veta vem jag är. Jag står öppet för mina åsikter och gömmer mig inte. Och jag anser att alla som offentligt uttrycker åsikter (särskilt föraktfulla åsikter) om andra människor och folkgrupper måste stå för öppenhet och ärlighet. Istället för att gömma sig bakom anonyma signaturer och pseudonymer.

 • wildwest63

  Romer hjälper man enbart med att förklara för dem att vill de vara en del av ett samhälle så måste man finna sig i anpassa sig till detta samhälle och inte köra sitt eget race utanför samhället. Romer ska skicka sina barn till skolan, skaffa sig en vettig utbildning, ett bra jobb, betala skatt och sköta sig. Punkt.
  Romsk kultur lär att de är så speciella att de inte ska inordna sig under den vite mannens kultur, de är för fina för att jobba för andra än sig själva. Istället ska alla betjäna dem med sina gåvor, vilket är enkelt att härleda då kulturen går ut på att alla som är rikare än de själva (hur man nu vet det) ska ge av sitt överflöd till dem. Detta skulle givetvis inte fungera om de jobbade som alla andra, då tappar man bort den dimensionen. Sett på detta vis är den romska kulturen egentligen oerhört rasistisk. De är bättre än alla andra.
  Vi har att göra med en destruktiv kultur som det är kristnas plikt att bryta. Precis som missionärerna i Östturkestan, Kongo, Tanzania och Ecuador försökte ändra på de destruktiva kulturer de kom till där.
  Vi hjälper inte för ett ögonblick någon rom varken här eller i Rumänien genom att jamsa med deras spel och inte ställa krav. Det får precis rakt motsatt effekt, cementerar den felaktiga kulturen och ger dem rätt.
  Och tycker vi att de faktiskt inte klarar att ta sig ur sin situation själva så är det vi som är rasister, eftersom vi undervärderar hjärnkapaciteten och viljan till förändring för en hel folkgrupp. De ska behandlas på samma sätt som japaner, tyskar och chilenare som finns här och inte ha någon som helst etnisk särbehandling. Det är enda sättet till räddning för dem.

 • Wildwest, du svarar på mitt inlägg och då vill jag påpeka att jag inte yttrat mig om hur Romer bäst får hjälp och stöd. Den frågan har jag inte berört och jag vet inte vilket som är det bästa svaret på den. Bland de kunnigare råder här delade meningar. Ett vet jag däremot: Att det kristna svaret aldrig är förakt, avståndstagande och svartmålning i form av ryktesspridning!

  Om du läser mina inlägg lite noggrannare ska du upptäcka att det jag reagerar mot är den nedlåtande beskrivning av den romska folkgruppen som förekommer inom delar av ”kristenheten” och som förekommer här. Även ditt inlägg kan tolkas som sådan svartmålning, utifrån dina generaliserande ord om romsk kultur,

  Om inte vi som bekänner Jesus kan visa barmhärtighet mot Romer, utan dömer ut dem som destruktiva, lögnaktiga och lata, så har vi tappat en väsentlig del av Evangeliet. Och med den metoden blir vi knappast framgångsrika pedagoger som kan visa på ett bättre leverne och stärka andra folkgruppers kulturer. Det är detta min diskussion handlar om på denna offentliga sajt med ”kristna” ambitioner.

  Sedan är det bra att uppmana till insatser i de rumänska, bulgariska m fl Romernas hemländer. Utan att fördöma dem som eventuellt även lägger en slant i insamlingsbössan utanför ICA etc. Men det är en andrahandsfråga. Den större och viktigare frågan är ditt och mitt bemötande av människor som kommer till oss. Är det ett kallt och obarmhärtigt hjärta som styr våra ord, handlingar och webbinlägg, eller finns där något lite av Kristi kärlek?

 • Slimebeast

  Kenneth du svartmålar ju själv hela tiden sverigedemokrater och kristna nationalister, tex genom att beskylla någon för att sprida hat i ett tidigare inlägg här uppe.

  Och eftersom du endast ser flisan i din broders öga innebär det att du är en hycklare och skenhelig.

  Romer är stolta över att blåsa dumma svenskar, de är stolta för att de står utanför samhället, de är stolta att parasitera på majoritetssamhället. Det är välkända fakta. Det är inte rasism att säga självklarheter.

 • gäst & främling

  Kenneth har för vana att läsa mellan raderna det som jag inte skrivit, det har varit likadant på Stefans blogg.
  Min inställning är hjälp till självhjälp, vi kan inte fortsätta att ge pengar, för då permanentas deras tiggeri, och dom kommer aldrig ur det.

  Läste du mitt svar på förra bloggen + 5 Mos 27:17

 • gäst & främling

  Var någonstans i mitt inlägg kan du läsa att jag står på Hitlers sida, sådant skall man inte behöva tåla, hoppas Daniel tittar på detta oförskämda inlägg, i allt som jag skriver handlar det om att inte permanenta detta tiggeri utan all hjälp skall gå ut på hjälp till självhjälp, EU har öronmärkta pengar till dessa grupper, svårigheten är att få deras länder att satsa på dessa som egentligen vill leva utanför samhället, i sina klaner.
  Jag är en 30talist och har själv fått uppleva skyddsrum när flyget kom för nära, men idag är det mer skrämmande när jag måste skaffa extra lås och måste kolla vem som är utanför för att ingen skall tvinga sig in, det är vanligt att vissa typer använder sig av ratsit och liknande sidor för att kolla var vi gamla bor, för att råna oss,

 • Att som du peka ut en hel grupp att vara stolta för att de står utanför samhället och att de är stolta för att blåsa svenskar är ren lögn. nationalism och rasism.
  Att blanda in det namn som de första troende på Jesus fick av sin samtid i din nationalism är att dra namnet framför alla i smutsen. Särskilt efter ditt tydliga förakt för romerna som samme Kristus dog för.

 • kjell

  Jag behöver inte veta exakt vem du är, det är t.o.m spännande att bilda sig en uppfattning om skribenterna när man läst bloggar i många år, bloggägaren har en godkänd mailadress och ip adress på oss alla, och om vi då skriver något olagligt så är det polisens sak. och om jag heter Kjell Johansson så hade du inte blivit klokare, men om jag skrev under eget namn så blev inte människor i min närhet så glada, bland annat blev företag inblandat som skulle skadas.

  Jag föraktar inga människor det får stå för dig för du sysslar ofta med att visa förakt för oss andra skribenter, som bara försöker dra vårat strå till stacken, men du angriper alltid och läser mellan raderna, försök någon gång att sätta dig in i vad vi andra ”vill försöka” få fram med några få rader, för det tar tid att plita ner detta för en gammal man, som tur är har jag lärt mig att klippa och klistra, så något hämtade jag från nätet, och det ”skvallret” har säkert funnits i all Sveriges media..

 • kjell

  Du angriper själv den som föreslår hur man skall hjälpa Romer, du läser hela tiden mellan raderna och försöker tolka klartext till något helt annat, vad gäst & främling skriver är att romer bör hjälpas på plats, och det skriver jag också men det verkar du vara emot, du vill helst att deras tiggeri skall permanentas, märklig syn från en som säger sig vara kristen.

  Min uppfattning borde väl ha framgått, genom allt det som jag lagt in här,
  Jag upprepar
  I Habo är de romska tiggarna utanför livsmedelbutikerna ett relativt nytt fenomen. Ligia Pintican Englöf anser, trots sin kännedom om romer, att man inte ska ge några pengar till dem.

  – Det hjälper inte för det bidrar enbart till att de fortsätter med sin livsstil att tigga. De romer jag pratat med i Jönköping säger att de tjänar från 300 – 1000 kronor per dag.

  – Låt oss säga att denne får in 300 per dag. Det gör 9000 kronor i månaden. Det ska jämföras med en lärare som tjänar ungefär 2400 kronor i månaden i Rumänien. Det gör att tiggarna inte vill sluta. De tjänar för bra på det och blir professionella tiggare, säger hon.

  Ligia Pintican Englöf anser istället att tiggeri borde förbjudas i alla länder inom EU.

  – EU borde satsa på att ge dessa människor stöd och utbildning annars kommer de fortsätta att tigga. Det skulle även vara bra att ge stöttning åt företag som anställer dem. Deras arbetsmoral är låg och de behöver pushning för att jobba hårt.

  (Det finns olika uppfattningar var dessa kommer ifrån, kanske är det en av dom förlorade stammarna)

 • Slimebeast

  Jo, jag beskyller ett folk, det är precis det jag gör.
  Det finns undantag på individnivå, som det alltid gör när man generaliserar på gruppnivå (egentligen en outtalad självklarhet som inte borde sägas. Enligt sådana som Jan-Erik Melkersson får man inte säga ”svenskar är pålitliga och strävsamma” eftersom det finns sluga och lata svenskar, man får inte säga ”hundar skäller” eftersom det ju faktiskt finns hundar som är stumma. Absurt).

  Det är känt sedan urminnes tider att zigenare, var de än befinner sig, gjort det till en överlevnadsstrategi att leva på majoritetssamhället, och de flesta romer förnekar inte detta alls, utan tvärtom de ser sig som smarta och sluga. De skäms inte för detta överhuvudtaget, förstår du inte det?

  De har helt enkelt inte samma moraluppfattning som vi i Väst.

  Men jorden går inte under för det. I din värld gör den det, för dig är vetskapen outhärdlig att det finns människoslag där ute som inte har precis samma ”höga” moraluppfattning som du.

  För mig är det bara naturligt. Vi är olika. Det är som det är. Och man har rätt att leva åtskilt om man så önskar. Du umgås inte med sådana som du finner motbjudande. Detsamma gäller givetvis för mig.

  Det är din extrema skenhelighet och självgodhet som förbjuder dig att säga någonting som kan uppfattas negativt om minoriteter.

 • kjell

  Var i det inlägget kan du se något antiromskt, möjligen var det lite antisvenskt.
  Detta brev som G-F lagt in ovan har cirkulerat i media, eftersom du inte har nåtts av det förut, så borde det höja din kunskap, men brevet har sitt ursprung hos kristna hjälparbetare i Rumänien

 • Är du läskunnig,sign. kjell? Läs i så fall igenom mina inlägg en gång till. Jag diskuterar inte hur Romerna ska hjälpas. Jag diskuterar endast din och andra anonyma skribenters attityd mot Romerna. Har du svårt att fatta, eller? Förlåt min irritation, men varför byter du ämne? Tala om att läsa mellan raderna och ”tolka klartext till något helt annat.”

 • kjell

  Jag har kunnat läsa lite sedan 30talet, och jag ser klart att du läser mellan raderna vad vi skriver här och påstår saker som vi inte alls har skrivit, du måste nog gå en kurs, dessutom är vi inte anonyma, om någon vill anmäla oss för något så finns kunskap om vem vi är, jag har förstått att flera här har känsliga yrken där det inte tillåts att vara ute så här det måste du acceptera, det skulle bli väldigt tyst på dessa bloggar om alla måste skriva ut sitt namn.

 • kjell

  Svensken kommer inte till våra kapell eftersom han och dom gåvor han har inte behövs, det har kommit en yngre generation som tror sig veta allt och ändrar och flyttar råmärken efter eget behag, vi kan inte flytta råmärken och sedan tro att vi skall få väckelse.

 • Lars Wärn

  ”EU fördömer ryska angrepp mot Aleppo” sägs det i nyheterna idag.

  Det är ju EU som tillsammans med USA och deras gemensamma krigsorganisation NATO som ligger bakom allt det elände vi ser i Syrien, Irak, Kurdistan och på andra håll i Mellanöstern och Nordafrika.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Union_for_the_Mediterranean

 • Kjell! Hur många gånger ska jag behöva fråga om din läskunnighet? Jag har inte skrivit om något brev. Mina kommentarer gällde Gäst & främlings sätt att sprida ett rykte om en grupp otacksamma tiggare i Gnosjö som påstås ha sagt ”varför ska vi jobba när vi kan TIGGA?” Som om detta på något sätt hade att göra med Romer i allmänhet och de frusna Romer som Kenneth Lundqvist ömmade för i sitt inlägg. Ryktesspridning som går ut på att visa hur otacksamma, lata och destruktiva Romer är, är antiromsk. Oavsett om du fattar det eller inte. Att påstå att sådan ryktesspridning skulle innebära en hjälp till Romer visar bara på vilken dumhet som florerar hos en del skribenter här.

  Det ni, ett antal anonyma fegisar gör er skyldiga till här, är att utpeka Romer som en folkgrupp värd att föraktas. Om ni inte haft en kristen bekännelse skulle jag kanske inte blivit så irriterad och arg. Men nu svärtar ni ner det kristna namnet och det sörjer jag djupt över. Och nu lämnar jag denna diskussion.

 • Lars Wärn

  ”Löfven vill också se ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland
  på grund av de ryska bombningarna i Syrien”

  Hur ser han på NATO-landet Turkiets bombningar och beskjutningar
  m m av civilbefolkningen i östra Turkiet, den del av Kurdistan som sedan 1919
  ockuperats av Turkiet? Turkiet bombar även kurdiska byar och samhällen i
  irakiska Kurdistan. Hur ser Löfven på det? 500 000 hemlösa kurder p g a av
  den egna regeringens bombningar.

  Vidare; hur ska EU kunna utöka de sanktioner som i praktiken
  har lett till ett fullskaligt handelskrig mellan, de av västmakterna,
  återbildade öst- och västblocken? Dessutom har EU startat ett kraftigt propagandakrig
  mot Ryssland (där det givetvis heter att det är Ryssland som har startat ett propagandakrig
  och bedriver det). Tag exemplet Krim.

  Ryssland ockuperade Krim 1783 – inte 2014 och inte av Putin.
  Ukraina ockuperade det ryska Krim, och dess ryska befolkning, 1954 under
  ledning av den [halvgalne] ukrainske kommunistdiktatorn Nikita Chrusjtjov.
  Det som skedde 2014 var en återförening – inget annat. Jag begär egentligen
  inte att en obildad politiker som Margot Wallström ska förstå detta eller annat
  i historien, t ex när det gäller Israel, men hon ska avhålla sig från att offentligt
  upprepa samma lögn igen och åter igen. Sanningen om Krim finns i
  historieböckerna och i mer lättsmält form för dumma blondiner på Wikipedia.
  Någon ursäkt finns inte.

  Rysslands ockupation och annektering av Krim 1783 välkomnades
  av övriga Europa på den tiden. Halvön höll på att bli ett brohuvud för islams
  invasion av Europa. Konflikten idag angående Krim gäller i första hand den för
  Ryssland viktiga flottbasen på halvön, inte den i huvudsak ryska befolkningens ”lidande
  under ockupationen”. NATO vill ha flottbasen och Ryssland behöver behålla den
  för sitt rikes säkerhet.

 • Lars Wärn

  Mellanöstern, med undantag av Israel, och Nordafrika är i stort sett rensat från kristna. De har dödats och/eller fördrivits av både regimer, rebeller och terrororganisationer. Detsamma gäller judarna som fanns spridda i stort antal i stora delar av Mellanöstern och Nordafrika för något halvsekel sedan. Idag finns de i stort sett bara kvar i Israel och i Marocko. Hur länge de blir kvar i Marocko är en tidsfråga. Hur länge de blir kvar i Israel är en tidsåldersfråga.

 • Lars Wärn

  Det där är en intressant aspekt. Jag har några ”favoritfolk”. Vilka som är Nr 1 är ingen hemlighet. Kurderna är ett annat. De är annorlunda än de folk som finns omkring dem, bortsett från perserna. (Detsamma gäller Israel b t w)

  Kurderna härstammar från mederna. Den mest kände medern är konung Koresh, i Jesajas profetia kallad ”Messias”. Den mest kände kurden i historien kan vara Saladin. En krigförande muslim men ändå en tämligen rättsinnig härskare enligt motståndarsidan (korsriddarna).

  Hörde berättas att det kurdiska folket för länge sedan var en kristen nation som tvångskonverterades till islam av erövrande araber. I sina liv visar de ändå ännu idag att de värderingar och traditioner de en gång hade lever kvar. Det är t ex sällan man ser en kurdisk kvinna i burka. De kurder jag känner eller har samtalat med har en positiv syn på Israel.

 • Jag generaliserar inte som du gör, jag drar inte alla över en kam. De flesta knäppgökar jag hittills träffat är svenskar, det innebär ju inte att alla svenskar är idioter. Men använder jag ditt sätt att resonera så blir alla svenskar idioter för att jag tycker det!!!!!

  Nej skenheligheten och självgodheten får du stå för själv. Du gör allt du kan för att passa in i den mainstream politiska korrekthet som råder här på ”sanningens” blogg. Du kallar dig nationalist men kanske chauvinist också passar?
  ”En person med en överdriven och fanatisk patriotism. Ordet används ofta för att beskriva förhärligande av den egna gruppen”

  Visste du att Kalle Jularbo var rom, och han som har bidragit till den svenska folksjälen med ”drömmen om Elin” och ”livet i finnskogarna”

  Det finns 50000 romer som är lika svensk som vad du är i landet. Plus de 4000 EU romerna De första romerna kom till det som skulle bli den svenska statsstaten 1512! Ännu har de inte välkomnats in i det svenska samhället. Snacka om att vi är dålig på integration” Hade vi varit bättre på det hade vi sparat miljarder av de skattekronor som går till bidrag att inte släppa in romen i bland oss.

  Jodå, romerna har ett ansvar också men betänk att den ovilja du sprider med din chauvinism naturligtvis verkar misstro.

 • kjell

  Varken jag eller G F talar mot romer, vi är för hjälp till romer på plats, att du vill permanenta tiggeriet är den största otjänst du kan göra dom, det är ingen av oss som föraktar någon, men du är väldigt föraktfull och tar bort glädjen med bloggandet både här och när jag skrev på stefans att dela tankar och föra en dialog är det som vi hoppas på men du hugger bara, jag har många personliga erfarenheter som bekräftar det som du har fått del av här men det är inte därför jag skriver, jag menar att vi skall agera för hjälp på plats med utbildning och skolgång, men enligt uppgift så ställer dom inte upp på det, lite av den kunskapen blev du serverad på silverbricka av annan bloggare som har full insyn
  Här finns inga anonyma när skall du fatta det, bloggägaren har den kunskap som behövs, däremot vet jag om vad en del sysslar med till yrket, och har full förståelse för att dom skriver under signatur, jag får inte heller använda mitt namn här, i så fall måste jag sluta blogga men det kanske jag gör ändå när du alltid agerar som ”anklagaren” jag ser verkligen inget kristet i ditt agerande.

 • Janne Olofsson

  EU fördömer Assad och Ryssland. EU fördömer ISIS och stödjer namnlösa rebeller. USA fördömer Ryssland. USA fördömer ISIS. NATO stödjer Turkiet. Turkiet krigar mot kurderna. USA stödjer Turkiet och ger också vapen till kurderna. USA fördömer Assadregimen. USA ger vapen till ISIS, kurder och namnlösa rebeller som krigar med och mot ISIS.

  Är det något som är oklart här? 🙂

 • wildwest63

  Vi vet alla att en förändring är smärtsam. Kristi kärlek ligger bakom, men det är hårt för en förhärdad brottsling att slå in på en fredlig bana, det är svårt för destruktiva kulturer att bryta med sina gamla sammanhang och närma sig en kristlig nivå av samhälle och umgängesformer. Att romer måste bryta med sin destruktiva kultur är alltså smärtsamt. Att vi som kristna bör uppmuntra dem till detta och inte på något sätt underlätta för dem att fotsätta leva i den självvalda misär är självklart. Om ingen bryter ondskans spiral blir den inte mildare.

 • Lars Wärn

  Allt är glasklart 🙂

  Senator John McCain tänkte sig ett möte med ”moderata rebeller” någonstans i Syrien, kanske Aleppo. Efter ett tag insåg han att han var på tebjudning hos IS. Värden var den då blivande ”kalifen av Al-Raqqa”.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jag vill tro att det är detta som delvis pågår. Dvs att muslimer som pga krig och elände kommer i kontakt med kristna på nära håll, lämnar krigsguden Allah…

 • havscat

  Frågan som du skall ställa dig. Har det fungerat tidigare? Kom gärna med exempel.

 • Till alla Aletheias nationalister och globalister samt alla förståndiga som hellre vill vara förankrade i Himmelriket: God Jul!
  önskar er Kenneth

 • Larsnas Kristensson

  ”…Oavsett om det är sant eller inte sprider du rykten..”

  KAN rykten vara sanna?

  Du far med jesuitisk logik.

  ”Men skulle då GUD ha sagt?”

 • Om ett rykte, sant eller osant, sprids i syfte och med konsekvens att svartmåla en större grupp, är det ren och skär ondska. Ingenting annat.

 • Larsnas Kristensson

  Det som är sant skall inte tystas ner.

  I stället skall vi spänna på oss sanningens bälte.
  Samt övriga andliga vapen i arsenalen.
  Ef. 6:10-20

 • Larsnas Kristensson

  Ett rykte är per definition, obestämd om det är sanning eller osanning.
  Sanning är ALDRIG ett rykte

  Omgärda dig med sanningens bälte!

 • Den sanning det kristna Evangeliet står för är inte detsamma som att använda fromma ord och att briljera med lösplockade citat ur Skriften. Sanning är att stå upp för de svaga och utsatta. Generaliserande svartmålning av en utsatt grupp är inte att stå upp för Sanningen, det är att gå Lögnens ärende. Syftet med att berätta om hur några få i Gnosjö en gång missbrukade människors hjälpsamhet var, som jag förstod sammanhanget, att sprida misstänksamhet över en större grupp människor, inte bara det lilla fåtalet i Gnosjö.

 • Larsnas Kristensson

  ”… inte att stå upp för Sanningen, det är att gå Lögnens ärende..”

  ATT INTE att stå upp för Sanningen, det är att gå Lögnens ärende.

 • Om du tror att det är att stå upp för Sanningen att baktala förtrampade och utsatta grupper som t ex Romer, då har du fått mycket om bakfoten.

 • Larsnas Kristensson

  Med sanningen som grund, baktalas ingen.
  För vissa kan det göra ont, men det set jag som ett första steg till en bättring.

 • Larsnas Kristensson! Jag förstår inte vad du egentligen är ute efter i ditt försvar av förtalet av Romer utifrån en enstaka händelse i Småland. Frågan är vem som behöver göra ”bättring”.

  Att de utpekade människorna i Gnosjö bar sig förkastligt åt är en sak som jag inte ifrågasatt. Men det ligger knappast i Sanningens intresse att diskutera denna händelse i ett sammanhang som handlar om den Romska folkgruppen i allmänhet. En sådan diskussion står tvärtom i Lögnens och Lögnarens tjänst.

  Jag har just avslutat läsningen av Birger Thuresons viktiga missionsbok ”Vittnet som vägrade tiga”. Den handlar om svenske baptistmissionären E.V. Sjöblom som för lite mer än 100 år sedan bekämpade Lögnen, förtrycket och människoslakten i Leopold II:s Kongo. I bokens avslutning finns ett citat från David van Reybrouck: ”De första missionärerna var verkligen djupt troende människor som såg det som sin plikt att dela med sig av den sanning som uppfyllde dem.”

  Om du, Larsnas Kristensson, vill stå i Sanningens tjänst föreslår jag att du, istället för att kritisera och ifrågasätta mitt avståndstagande från en omotiverad ryktesspridning om Romer, tar upp kampen mot fascistiska och människofientliga tendenser i dagens europeiska samhälle. Tyvärr är den kampen nödvändig också idag!

 • Larsnas Kristensson

  Jag anklagar ingen. Jag försvarar ingen mer än
  SANNINGEN. Hur den används är inte vad jag skriver,
  Läs Paulus och andlig krigföring och dess arsenal!

 • Jo, du kom faktiskt med en anklagelse i ditt första inlägg idag. (‘Du far med jesuitisk logik. ”Men skulle då GUD ha sagt?” ‘) I det och i dina följande inlägg uppfattar jag att du ifrågasätter mitt sätt att ta avstånd från generaliserande påståenden om Romer. Du tycks själv komma med höga anspråk på att representera Sanningen. Men du får själv rannsaka dig om du försvarar Sanningen eller inte.

 • Larsnas Kristensson

  ”Du tycks själv komma med höga anspråk på att representera Sanningen.!

  Jag representerar ingenting i denna tråd.
  Läs dina egna kommentarer vad gäller begreppen rykte kontra sanning
  Samt min första kommentar:
  ”…Oavsett om det är sant eller inte sprider du rykten..”

  För övrigt har jag INTE skrivit ngt om innehåll.
  Personerna gav exempel som som du kallade rykten.

  Det reagerade jag på och kallar det med rätta för jesuitisk logik.

  Skilj på:
  Form – Innehåll
  Sak – Person, ex organisation/etnisk/religion – individ i densamma.

  Nu får du sista ordet. Jag kommer inte att gå in på en debatt om något innehåll.
  Vad du än skriver, så blir mitt svar endast en upprepning.

  Shalom ve toda.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?