Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

2017: Sverige i en vågskål

vagskal

Vi är nu väl inne i det nya året – 2017.  Ett nytt kapitel skrivs på det andliga, mänskliga, sociala och politiska planet i vårt land. Årsskiften är alltid en spännande tid för reflektion och tillbakablick, men även en möjlighet att filosofera lite inför framtiden. Som en filosofisk lagd person gillar jag denna tid.

Vad har jag kunnat göra bättre eller sämre under det gångna året? Vad kan jag lära mig av året som gått? Hur vill jag se 2017 mejslas ut i mitt personliga liv, samhället, politiskt och givetvis allra viktigast – på det andliga planet?

Min bloggkollega Andréas kanske kommer med en liten sedvanlig summering av nyckelposter på Aletheia från året som gått. Under tiden kan jag inte låta bli att summera lite intryck efter några veckor i Arkansas över jul och nyår.

Världen har blivit mindre på något vis. Nationerna mer sammanvävda än förut via sociala medier och globala nyhetsbyråer. Politiska och sociala händelser förefaller inte vara begränsade till ett enda land – vårt eget. Många av de problem vi har på flera plan i detta land, delas av andra länder.

Glappet i uppfattningen av vardagen mellan politiker, regering och landets medborgare visade sig inte bara gälla Sverige utan att döma av hösten presidentval även USA. I övriga Europeiska länder tycks konservatismen vara på återtåg efter decennier av tokliberalism och en globalism som närmast kan liknas vid självskadebeteende vad gäller nationella intressen och folkets bästa. Vänstermedias desperata försök att klistra nynazism och högerextremism på de krafter som nu vill dra i handbromsen vad gäller samhällets förfall och socialt kaos har totalt misslyckats.

På det politiska planet finns således en strimma hopp om att vissa länder i Europa önskar följa USA’s röster att ’drain the swamp’ (tömma den politiska träskmarken). Rösta bort etablissemanget som försatt skola, vård, polis och försvar i det läge vi nu befinner oss i genom att konsekvent sticka huvudet i sanden i viktiga frågor.

Men ur ett andligt perspektiv kan vi när allt kommer omkring inte sätta vårt framtidshopp endast till rätt politiker och rätt ledning. Församlingen har sitt uppdrag att predika evangelium (de glada nyheterna) till vår nation. Faktum är att i striden som uppstod mellan Stanley Sjöberg och Lewi Pethrus inför bildandet av KDS lär pastor Sjöberg ha fällt de bevingade orden;

– Vad Sverige behöver är inte ett nytt politiskt parti, utan en ny folkväckelse.

Även om striden lade sig och åren gick, kommer jag inte ifrån att pastor Sjöberg nog trots allt hade rätt. Endast en levande, bibeltrogen församling kan förändra Sverige inifrån och ut. I en församling som tar sitt uppdrag på allvar fungerar ju allt det som så sällan fungerar i samhället i stort. Människor från alla språk och stammar möts i Jesus Kristus, vår gemensamma nämnare. Unga sjunga med de gamla och människor från alla typer av bakgrund får en miljö som gynnar människan till ande, själ och kropp.

I det ständiga flöde klipp och länkar som florerar på facebook fann jag en gammal predikan av Kjell Sjöberg (Stanleys bror) med ämnet ’Upprättelse av samhället’.  Predikan från 1993 är på något vis högaktuell för svensk kristenhet idag, 2017. Här menar Kjell att klimatet i samhället inte först och främst är politikernas ansvar, utan församlingens. Genom bön, tillbedjan och lovsång kan vi förändra hela stadsdelar. Han gav exempel på hur aktiva församlingar kan ha en positiv inverkan på hela områden och rent utav påverka kriminaliteten och andra viktiga områden i samhället.

Jag lyssnade bara häromdagen igenom predikan och något resonerar i mitt inre över budskapet. Samtidigt fanns den även en allvarlig ton i predikan också. Kjell menar på utifrån bibliska principer att ett land och stad även kan gå så långt i sitt avfall att man hamnar i ett Sodom och Gomorra-tillstånd. Då återstår endast Guds dom och det är dags att fly. Att likt Abraham ’dra ut’ och lämna ogudaktigheten bakom sig.

Även denna del av predikan väcker funderingar inom mig när jag blickar ut över kristenheten. Vi befinner oss onekligen i ett allvarsläge på många sätt och vis. Vi spretar åt alla håll. Parallellen mellan politiker och regeringar som går i otakt med folket, finns även i kristenheten där många andliga ledare förefaller gå i otakt med fåren, och därmed i otakt med Gud själv.

Polariseringen ökar markant bland kristna, när dess företrädare ger sig in i politiken istället för att predika evangelium. Det har vi sett exempel på under året som gått. När Sveriges största kristna tidning blivit ett språkrör för vänsterjournalistik, istället för Guds Ord och Herrens bud, ökar polariseringen ytterligare på det politiska planet.

Jag menar dock inte att denna polarisering endast är av politisk karaktär, utan problemen finns på flera plan. Orädda ledare saknas i vårt land. Apologeter för kristen tro, lära, etik och moral är på reträtt. Ingen vill stöta sig med denna världen på något vis och till och med vissa samfundsledare beter sig mer som politiker än andliga ledare i frågor som skulle kunna vara obehagligt att ha en tydlig linje i.

När jag lyssnat klart på predikan är jag kluven. Kjell Sjöberg har en poäng med församlingens ansvar för samhället i stort. Kan dock inte låta bli att uppleva att vår nation befinner sig i en vågskål. Hittills är jag rädd för att vi levt på ’gamla välsignelser’. Generationer som gått före i bön, tårar och nöd för vår nation. Skall vågen tippa över åt rätt håll, krävs en sann krismedvetenhet bland både andliga ledare och får. Radikal omvändelse för att vi låtit det gå så här långt. Bön (och fasta?) för framtiden. Frimodighet att våga stå fast vid bibelns budskap även om det är motvind. I många sammanhang måste vi kanske tyvärr gå tillbaka till att definiera vad bibelns budskap egentligen är och inte är.

Då krävs förstås att vi bygger församlingen på Klippan Kristus. Inget annat. Jag upplever att vi gått från det ena konceptet till det andra. Ofta USA-import.  Trosrörelsen, Vineyard, New Wine, Hillsong, G12, Willow Creek, you name it.

Den där folkväckelsen Stanley Sjöberg talade om behövs verkligen fortfarande i Sverige, Skandinavien, ja hela Europa. Men låt oss be att, amerikanare och australenare i all ära, det blir en himmelsk import denna gång. Må Gud vidröra vår nation under 2017 med omvändelse, förnyelse, nytt hopp och mod. Må vågen tippa åt rätt håll. So help us God.

God fortsättning,

Daniel ”My Two Cents” F orslund

Relaterat:

Anders Gerdmar, Världen idag: Jag ser ett pärlband av troende som bygger upp de gamla grundvalarna.

Sigvard Svärd, Dagen debatt: En annan sorts syndakatalog

=>

Ämne: Ändens tid, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI

 • Birgit Severin

  Tack för en hälsosam reflexion av dagsläget!

 • wildwest63

  En bra sammanfattning av vad många av oss, tror jag, tycker och känner inför det nya året. Inte för att jag tillhör de glada nyårsaftonsfirarna, det har jag aldrig gjort, men det har funnits år med en ljusare framtid än detta. Det har, tycker jag på något sätt, alltid funnits något område där det vart mindre mörkt att balansera mot det som alltid varit mörkt. Nu tycker jag det är skymning på alla håll och kanter.
  Man tänker sig 1939, krigsutbrottet, där Sverige kunde blivit drabbat som vllket annat land som helst. Otroligt mörkt årsskite, men på den tiden fanns en stark och levande andling församling, det fanns en prästerskap i de historiska kyrkorna som idag skulle bli av med prästkragen illa kvickt för sina reaktionära och exkluderande åsikter. Det fanns en andligt stark pingströrelse, en mycket stor procentdel av svenska folket bad till sin Gud, på olika sätt, enligt olika traditioner, men man bad. Idag har vi en stor andel muslimer i landet, vars böner snarare går emot oss än för oss. Gud och fältmarskalk Mannerheim (tillsammans med de finska frontsoldaterna) bevarade enligt min mening Sverige från krigets fasor.
  Vem ber idag? Vem tar ens situationen på allvar? En del personer börjar aktivt oroa sig över bilbränningar, mord, massvåldtäkter och allt annat vi importerat. Men när det är sagt återgår man till Så ska det låta, Skam, Mellon eller något annat hjärnspöke och vill inte ens se vartåt det barkar. Är det detta bibeltexten handlar om? Människor åt och drack, var glada och sedan kom olyckan. Det behöver inte alls betyda att halva svenska folket ägnar sig åt sexuella orgier. Vi ägnar oss åt verklighetsflykt på andra plan, stoppar huvudet i sanden (i viss mån är vi lika våra politiker), och hoppas att det bara var en tillfällig kall vindpust.
  Jag är orolig. Inte alls för Trump, inte alls för AfD eller Marie le Pen. Jag är orolig för soffans barn som inte orkar be, som inte orkar tala sanning, som inte ens favoriserar sanningssägarna (gamla tiders profeter) eftersom deras budskap är för taggigt och för läskigt.
  Må Gud bevara Sverige!

 • David B

  Hammaren mitt på spikskallen broder. Fortsätt så! Må Gud hjälpa sin församling. Herrens frid.

 • Eva Severin

  Skrivs mycket om väckelser men aldrig om den väckelse som utbröt på artonhundratalet i Carl-Olof Rosenius fotspår,han som kallades den nye lille reformatorn.Det skedde ju en folkväckelse men hade inte de yviga gesterna o stora orden som tex. Pethrus,Sjöberg m.fl hade.
  Ändå citerade han ofta Paulus ord om att han beslutat sig för att predika Kristus som korsfäst och inget annat.Om vi inte får Kristus målad som korsfäst för våra ögon o jag tar upp mitt kors oföljer honom var dag kan ju ingenting av värde ske. Korsets kraft måste ju komma före alla andra andens verk o yttringar man kan tänka sej,eller?!

 • Lars Wärn

  På fredag, Sabbatsaftonen, får vi det slutgiltiga beviset för att Obama inte är ”Antikrist”. Inte heller Putin är ”Antikrist”. Man var mycket klara över att Putin var ”Antikrist” ända tills några småländska snillen kom på att Putin måste vara Gog. Ja, så är det. Putin är Gog.

 • linkan62uffe

  Ser med glädje att Daniel fattat pennan och formulerat några reflexioner inför 2017 vad gäller vårt land och Norden…som alltid är det intressant läsning…

  Personligen undrar jag som måste hända för att en genomgripande väckelse ska drabba vårt land. Kanske nödtider? Kanske är det så att sveriges deltagande i den nu Paris konferensen kommer att påverka Sveriges öde negativt. Kanske blir der en invasion som kommer att ta Norrland och därmed dela svea rikes land…tror att drt finns någon som fått se det ett profetiskt budskap tidigare….Vi vet vad Gud säger om konsekvensen att dela Hans land och dela Hans stad Jerusalem…
  Låt oss inte luras av de ropar ”fred och trygghet” då kommer katastrofen oväntat för de ofrästa men förhoppningsvis inte för oss som ljusets barn…

  Låt vara vskande och bedjande och följ inte med på tåget till Rom. ALLT är i led iden värlsomfattande tro som leds av påven….

  Dra ur!!!Dra ur den med allt du förmår. Den kommer att vara den,” one world relgion” som promotas i Synnerhet av RRK och andra från protestanta samfund och nanmkunniga, evanglikaliska ledare.

  Jag ger det igen….Dra ut ur, följ inte med på påget till Rom, Dra ur….

 • Du skriver: ”Jag är orolig. Inte alls för Trump, inte alls för AfD eller Marie le Pen.”

  Det skulle du nog vara om du inte tillhörde den priviligierade hälften som har möjligheter kvar att leva i lyx. (Inget som de 8 ägarna av den rika hälften, men väl jämfört med de 3.5 miljarder som hör till den fattiga hälften.)

  Om det inte vore förbjudet att förbanna skulle jag skriva vad jag anser om Trump, Putin, Marine le Pen, PVV, AfD, FPÖ, Vlaams Blok, SD och resten av dessa tidsandans hjälpredor.

  Hur mycket som blir kvar av Europa, Sverige (och för den delen Kenya) de sista 7 åren, återstår att se.

  Må Gud bevara alla de hedningar som tar konsekvenserna, fullt ut, av att vara kristustrogna mitt i allt avfall, all förföljelse, alla umbäranden och alla frestelser.

  /Kjell

 • Janne O

  Fint sagt! Evangeliet är Guds kraft till frälsning Rom 1:16

 • Jonas Rosendahl

  Jag såg också den där antikapitalist propagandarapporten (8 rikaste) men de glömde säga alla miljarder som de faktiskt skänker bort.
  Mycket av förmögenhet beror också på börsvärden. Det är inte guldtackor i hemmet 😉

  Kollade just på FN’s sida världskoll. Den extrema fattigdomen har ju minskat dramatiskt de sista 25 åren. Finns mycket som blivit bättre. Kolla länken nedan när den godkännts.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Carl-Olof Rosenius är väl ett utmärkt exempel på något Gud gjorde i Sverige, för Svenskar, av svenskar utan USA-import. Rosenius skrifter kommer finnas kvar i åtskilliga år framöver, medan många av de namn som florerat sista decennierna i Sverige kommer att blekna bort… Det som är fött av Gud består.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ”Om det inte vore förbjudet att förbanna skulle jag skriva vad jag anser om Trump, Putin, Marine le Pen, PVV, AfD, FPÖ, Vlaams Blok, SD och resten av dessa tidsandans hjälpredor.”

  Inte insatt i annat än Trump, Putin och SD, men kan bara säga att förstnämnda och sistnämnda är inte ansvariga för hur respektive nationer ser ut idag, utan de etablerade partierna och politikerna du valt att inte nämna. Här i Sverige har SD inte suttit i regeringsställning, det har däremot både Aliiansen och S/Mp. Du lägger skulden på fel politiker Kjell, helt i linje med övrig media och etablissemang. Trist att du, liksom Swärd och Grenholm är så ointresserad av underliggande anledningar den nya konservatismen breder ut sig.

 • wildwest63

  Din invändning förstår jag faktiskt inte. Vad menar du? Har det något med global ekonomi att göra? Har det att göra med säkerhetsläget i Östersjön? Har det att göra med migrantströmmar? Fattar faktiskt inte.

 • wildwest63

  Det intressanta är ju inte den förmögenhet dessa 8 har. Den är inte realiserbar. Skulle Bill Gates sälja ut sitt Microsoft-innehav på marknaden skulle aktien rasa ned i botten. Det är endast siffror.
  Dessutom måste man i rimlighetens namn nämna allt det de gör i form av företagande och arbetsskapande åt hundratusentals människor som, allt annat lika, annars hade varit arbetslösa.
  Jag tycker det är mer intressant att isåfall plocka fram otroligt rika människor i världens fattigaste länder som inte gör något åt sitt eget folks eller sin egen nations misär. TIdigare hade vi figurer som Mobutu i Zaire och Bokassa i CFA. Medan deras egna befolkningar led, svalt, ja, även deras egna etniska grupper, så vältrade sig dessa människor i lyx på sina inköpsresor i Europa. Samtidigt som man snyftade sig till miljarder från de rika västländerna.

 • Grönt, då lämnar vi det.

  /Kjell

 • Inte insatt i Swärd och Grenholm. Jag läser aldrig på deras sidor. Jag är bara en gammal knäppgök som sitter i den tropiska solens värme och ser hur världen med stormsteg fångas i den snara som kallas den stora vedermödan. Hur världen kommer att se ut från och med slutet på Januari kan ingen just nu veta. En sak är dock säker. Förföljelsen av kristna kommer inte att minska, de rika kommer inte att bli fattigare, Israel kommer att ledas i fällan och ondskan kommer att kulminera.

  Visst kan man försöka sätta fokus på vad som helst för att slippa ta tydlig ställning till samtida händelser. Skyll allt på någon annan bara!

  Du som uppträder som opinionsbildare kommer dock inte att slippa så lindrigt undan. Endera är du super-tydlig nu, eller så kommer tydligheten att avkrävas av dej någon gång i en obestämd tid, eller efter tiden. (Så resonerar storsläggor, som jag.)

  Vad det handlar om just nu är huruvida personer, som utan minsta tvekan är ledda av antikrists ande, kan legitimeras. Frågan om vad man sedan kan och bör och måste välja är ju mindre tydlig. Dikena är överbefolkade. Tror du verkligen att ”ont kan med ont fördrivas”?

  Du jublade över Nigel Farage som vill krossa Europa. Du gav ett tydligt stöd åt Trump som anser att Putin och Merkel är likvärdiga och tycker att NATO bör avskaffas och Euopa dra åt ….. Hur dum får man vara?

  Du tror att ”WoF” Word of Faith rörelsen, trosrörelsen, trosförkunnelsen, rikedomsdyrkan (long live Eros!), kan reformeras genom att vara snäll. Samtidigt som de skadade i den totala förvirrelsen, hoppar ner i varenda dypöl som finns i närheten av ”vägen”.

  Du må kalla mej trätobroder, och tillämpa alla retoriska härskartrick du har kvar i hatten.

  En dag (eller natt) blir det för sent för alla som inte redan har gjort det att tydligt välja sida.

  /Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lösningen är i alla fall inte någon slags neo-kommunistisk revolution där dessa människor fråntas sina rikedomar och bolagen konfiskeras för att sedan rinna ut i sanden och tappa sin intjäningsförmåga. Som du säger ww63 finns det positiva aspekt här också. Bill Gates har i flera decennier varit aktiv i att utrota polio m.m. om jag minns rätt.

  Miljardärer som jag har svårast för är de riktiga ’ekonomiska brottslingarna’ Rotschilds och Soros m.fl. som genom skumma valutaspekulationer och finansiering av krig (ofta båda sidor) gjort sig enorma förmögenheter på ett högst orättfärdigt sätt. Soros & Co är nu utslängd från sitt gamla hemland Ungern och jag vill minnas att Putin slängt ut dessa herrar ur Ryssland också, om jag inte fattat fel. Bra.

 • Jasså, var det en antikapitalist propagandarapport. Ja då kan du ju skrota den.

  Jag påstår inte att Bill Gates har fått sin förmögenhet på oärligt sätt, och jag har inte heller några som helst klagomål angående hur han använder den. Han klarar det säkert betydligt bättre än jag skulle klara det.

  Men däremot vill jag påstå att hela världsekonomin är så totalt riggad och oärlig (horande med Babylon) att sådana enorma skillnader som nu faktiskt finns blev möjliga.

  Blunda inte för de fattigas utsiktslösa situation i världen!

  /Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Första paragrafen instämmer jag ju in. Resten måste jag kommentera, mot bättre vetande:

  Kjell: Visst kan man försöka sätta fokus på vad som helst för att slippa ta tydlig ställning till samtida händelser. Skyll allt på någon annan bara!

  Svar: Det är ju det jag menar du gör. Skyller svenska samhällets förfall på SD. Men, de har ju aldrig suttit vid makten och inte fått igenom en enda budget. De är endast budbärarna som pekat på att kejsaren är naken.

  Kjell: Du som uppträder som opinionsbildare kommer dock inte att slippa så lindrigt undan. Endera är du super-tydlig nu, eller så kommer tydligheten att avkrävas av dej någon gång i en obestämd tid, eller efter tiden. (Så resonerar storsläggor, som jag.)

  Svar: Jo, jag vet. Hårda nypor mot alla som inte delar din världsbild.

  Kjell: Vad det handlar om just nu är huruvida personer, som utan minsta tvekan är ledda av antikrists ande, kan legitimeras. Frågan om vad man sedan kan och bör och måste välja är ju mindre tydlig. Dikena är överbefolkade. Tror du verkligen att ”ont kan med ont fördrivas”?

  Svar: Antikrist ande är verksam varhelst sonen förnekas. Enligt Guds Ord skulle det historiskt innebära att S-ledda regeringen som lade grunden för svenska abortliberalismen, tog bort kristendomen ur skolan etc är bättre kandidater än partier som vill bevara vårt kristna kulturarv.

  Kjell: Du jublade över Nigel Farage som vill krossa Europa. Du gav ett tydligt stöd åt Trump som anser att Putin och Merkel är likvärdiga och tycker att NATO bör avskaffas och Euopa dra åt ….. Hur dum får man vara?

  Svar: Vet inte var du använder för grunddata, men att vara mot EU som i grunden är ett odemokratiskt projekt, ursprungligen finansierat av frimurare som Rockafeller m.fl. kallar jag inte för att vilja krossa EU. Vad har du bibliska (ellar andra) för skäl att försvara Europeiska Unionen? Varför är EU så viktigt för dig? V.g. hur Trumps politik kommer se ut i verkligheten inhämtar jag inte min syn på honom från CNN eller SVT och då kommer man till lite andra slutsatser. Under månader och år som kommer, får vi se vad han går för. Svårt att tänka mig att USA skulle kunna få en sämre presdient än Obama eller Hillary i alla fall, men jag kan ha fel här. V.g. antikrists ande är det skillnad som natt och dag på vilka personer Trump och Obama omger sig med. Jag hoppas att alla evangelikala personligheter Trump släppt in kommer ha något form av inflytande.

  Kjell: Du tror att ”WoF” Word of Faith rörelsen, trosrörelsen, trosförkunnelsen, rikedomsdyrkan (long live Eros!), kan reformeras genom att vara snäll. Samtidigt som de skadade i den totala förvirrelsen, hoppar ner i varenda dypöl som finns i närheten av ”vägen”.

  Du må kalla mej trätobroder, och tillämpa alla retoriska härskartrick du har kvar i hatten.

  En dag (eller natt) blir det för sent för alla som inte redan har gjort det att tydligt välja sida.

  Svar: Ja, min naiva ’snälla’ tro är att så länge vi lever och är till, finns alltid utrymme för omvändelse. Det är så jag summerar Guds Ord i alla fall.

  mvh
  Daniel

 • Jonas Rosendahl

  Jag blundar inte för fattigas situation. Jag är med i bland annat Erikshjälpen och har ett fadderbarn i Afrika. Har gett pengar hela mitt liv till utsatta människor.

  Men jag finner det tämligen tröttsamt med den ständiga vänsterpropagandan som numera även finns på de frikyrkliga högkvarteren och tidningarna.

 • Daniel: Ja, min naiva ’snälla’ tro är att så länge vi lever och är till, finns alltid utrymme för omvändelse. Det är så jag summerar Guds Ord i alla fall.

  Svar: Omvändelse handlar om att vända sig från något dåligt till något gott. Det underlättas storligen om man förstår vad som är dåligt och känner till det som är gott.

  Daniel: Det är ju det jag menar du gör. Skyller svenska samhällets förfall på SD.

  Svar: Det var en mycket egendomlig tolkning av det jag skriver. Inte skyller jag samhällets förfall på SD. Det enda jag säger är att de sannerligen inte kommer med lösningen på problemet.

  Ont kan inte med ont, eller värre, fördrivas.

  /Kjell

 • Den rådande infrastrukturen i världens ekonomi gör det synnerligen frustrerande att försöka hjälpa fattiga i fattiga länder. Jag vill inte skriva för mycket om det i public domain.

  Själv lämnade jag Sverige på grund av vänsterpropaganda. Det var drygt 40 år sedan.

  /Kjell

 • Jonas Rosendahl

  Du lämnade fysiskt men lämnade du mentalt? 😉 <=

 • Jonas Rosendahl

  Lite vanskligt det där att utesluta import. Rosenius hade knappast blivit sån han blev utan pastorn och metodisten George Scott. Och George Scott hade knappast kommit till Sverige utan stöd från industrimannen Samuel Owen.
  Utan dessa två hade troligen inte heller den första frikyrkan betlehemskyrkan byggts och ett frikyrkligt väckelsecentrum hade inte blivit av.
  Vår frikyrkohistoria var hur man än vrider och vänder på det helt beroende av import influenser.
  Det som jag tycker kan särskilja mot nutid är att våra frikyrkofäder hade ett eget djupt andligt liv där bön och fasta var viktigt. De var inte enbart intresserade av copy-paste strategier och metoder. De sökte Gud intensivt och hade därmed en andlig auktoritet.

 • wildwest63

  Fattiga länders huvudsakliga problem är korrupt ledarskap och socialism, ibland i en härlig ideologisk kullerbytta-förening. Länder som Sydkorea och Tanzania stod i början av 60-talet på samma ekonomiska nivå. Idag tillhör Sydkorea några av världens mest framgångsrika ekonomier.
  Jag tror det i många lägen hade varit bättre för dessa dysfunktionella stater med sina pajasledare att vara kvar i kolonialismen. Allt det som fortfarande fungerar i dessa stater, gamla skruttiga järnvägslinjer, domstolar och rättssystem, härrör från kolonialmakterna. Och det man, med rätta i vissa fall, beskyller konolonialmakterna för – som stamkrig, utrotning av folkgrupper – det klarar dessa Kalle Anka-stater lika bra idag.

 • Det råder ingen som helst tvekan om att det behöver blåsa nya och friska vindar från himmelen över vårt land. Vet att några av er här mer ingående har följt den senaste debatten på Stefan Swärds blogg. Själv trodde jag inte att det fanns så mycket mer som kunde göra mig mer förvånad och uppbragt över det andliga klimatet i Sverige än vad som redan är.Jag hade fel!!Och som jag skrev på Twitter. Med dagens teologer kan personer som Christer Sturmark, sitta lugnt i båten,de behöver precis inte förta sig om man säger så. När jag ibland tänker på de år jag och fler med mig satsade och gav våra all vår lediga tid till evangelisation, torgmöte, där vi bad timmatals om väckelse, vår nit var det inget fel på , och även om det fanns mycket inom trosrörelsen och som det här handlade om, och som vi idag har en bättre kunskap om än när vi befann oss mitt uppe i det, så var det inget fel på motivet hos oss, åtminstone de jag kände över att lägga ner all tänkbar energi på att få se människor komma till tro. Idag känner jag mig mest trött. Men jag vill ändå fortsätta att be, tro och hoppas på att Gud vill och ska göra nått nytt i vårt land, men om inte så sker då är vi utan hopp.Önskar dig Daniel m.fl en god fortsättning!

 • wildwest63

  Det råkade stå i Svd, som jag läste vid lunchen, om detta och jag bifogar tanken, som jag naturligtvis också fullt ut delar – hur mycket har inte Microsoft bidragit till en bättre värld? Genom sitt operativsystem som lagt grunden till it-utveckling i allt från mobiltelefoner till medicinsk utrustning. Det är inte bara Bill Gates man har att tacka för det, givetvis, men hade Grenholm-kristendomen funnits spridd i världen när Bill Gates grundade Microsoft så hade ingen av oss haft den standard och den rikedom vi har idag.
  Skulle vi som Oxfam dela ut alla dessa pengar till de fattiga, wow, då ökar givetvis de som har 2 dollar om dagen sin inkomst till 4 dollar om dagen, men – just idag! Imorgon då? Då det inte finns Gates-miljarder att dela ut längre?
  Det bästa som finns för världens fattiga är en sund kapitalism, ett starkt rättssystem, ett fungerande lantmäteri samt låga skatter för företagande.

 • Med samma logik bör barn se till att de inte föds i familjer där de löper risken att bli misshandlade och missbrukade.

  Och de barn som ändå väljer att födas i sådana familjer får skylla sig själva.

  /Kjell

 • Daniel citerade Kjell Sjöberg ”Kjell menar på utifrån bibliska principer att ett land och stad även kan gå så långt i sitt avfall att man hamnar i ett Sodom och Gomorra-tillstånd. Då återstår endast Guds dom och det är dags att fly. Att likt Abraham ‘dra ut’ och lämna ogudaktigheten bakom sig.”

  Det är ju Sodoms synd, själviskheten, som kom i dagen på ett särskilt sätt nu när Britterna förklarat hur de vill att Brexit ska ske! De vill ha russinen ur kakan, typ tullfrihet och handelsavtal men man vill inte bidraga till svaga och fattiga EU länders utveckling och inte betala EU avgifterna. Sodoms synd var grotesk själviskhet för de levde i lugn och ro och i överflöd men hjälpte inte den svage och fattige. Hes 16:49

  Brexit är dagens uttryck för ett land och folks själviskhet. Den själviskheten som Paulus varnar skall komma i de yttersta dagarna och redan är här. ”Det skall du veta, att i de sista dagarna blir tiden svår. 2Då kommer människorna att tänka bara på sig själva och på pengar” 2 Tim 3:1-2

 • wildwest63

  Tja, lite så är det ju. Hur ska ett barn veta att det föds in i en familj där de sedan kan bli misshandlade och missbrukade? Skylla sig själv är för hårt sagt, men de barn som hamnat i dessa familjer får försöka ta sig ur den dåliga kulturen och destruktiviteten och leva ett annat liv. Så var det för många barn i det gamla fattig-Sverige och de fick god hjälp genom väckelserörelserna. Att det ändå finns en tagg kvar, det är förståeligt.
  Vet inte hur du slog bågen till min analys av tredje världens korrupta stater. Dessa stater behöver inte vara korrupta och behöver inte slösa med sina tillgångar. Det är deras styrande som orsakar det och är ansvarig för det. Sedan får hela befolkningen lida. Så har det varit i alla tider, folk har lidit för överhetens själviska beteende, det finns otaliga bibliska perspektiv på det.
  Frågan är hur man tar sig ur.

 • Eva Severin

  På något sätt tycker jag det var en fin sida att Rosenius var öppen för andens vindar,var det från England Scott var ifrån?

 • Eva Severin

  Men så är det ju bara,ingenting annat än korsets kraft kan göra skillnad.

 • Eva Severin

  Jag det tror o hoppas jag att hans skrifter Aldrig försvinner så länge vi finns här i världen. Jag tror de förkunnare är Få,som har en sådan klar förkunnelse om att vi är rättfärdigförklarade dvs rättfärdiga endast i sonen o kan visa på nåden. Idagens kyrklighet finns alltför mycket prestation…

 • Tack! Ingen här kommer att hålla med dej, utom kanske jag….

  Här är alla förblindade av national-socialism och separatism och ersättningslärans följder att svenskar är på något sätt utvalda.

  /Kjell

 • Låt oss stanna där, för jag har glatt mej mycket åt dina goda analyser åren igenom.

  Låt nu inte tidsandan besegra dej.

  /Kjell

 • Mentalt lämnade jag inte.

  Det var omöjligt, för jag hade aldrig anammat deras filosofi.

  Man kan inte lämna något man aldrig har hört till.

  Vid ungefär 20 års ålder blev det en stor chock för mej att det fanns unga människor som var kommunister och marxister.

  /Kjell

 • Varsågod! Det verkar mer som den politiska huvudfåran här är nån slags reaktionär konservatism. Nått som man kanske tycker sig se i bibeln, vad vet jag!

 • Ulrika

  Du brukar vara intresserad av utifrånperspektiven (där man inte utgår från sej själv).

  Jag har pluggat lite Malawi:

  Malawi är en stat i södra Afrika.

  Malawi betyder ”flammor” och syftar på de ljusreflexer som kommer från
  Malawisjön.

  Slavhandel och inbördes stridigheter försvagade riket under 1700-talet. Innan
  dess hade riket brett ut sej med hjälp av dåtidens gängse handel.

  I slutet av 1800-talet lade sej britterna i landets styre och först 1964 blev landet självständigt.

  Landet har upprepade gånger drabbats av massvält. 90 % av befolkningen är beroende av jordbruket. År 2005 inledde regeringen en jordbruksreform som lett till att landet idag kan både försörja sej själva med mat och exportera till andra länder.

  Cirka 10% av den vuxna befolkningen lever med HIV eller AIDS. 46% av befolkningen är under 15 år. (!)

  Mocambiquerna fick mest hjälp av Malawi under inbördeskriget i Mocambique,
  vilket visade sej genom att Malawi tog emot flest flyktingar.

  Religiös tillhörighet:
  Protestanter 55 % , katoliker 20 %, muslimer 20 %, ”Resten” annan tro.

  Källa:
  Wikipedia.

 • Ulrika

  Hej!

  ”och Norden.”

  Var kommer ”Norden” in i sammanhanget?

 • linkan62uffe

  Kanske inte framgick tydligt, men vid ev invasion så är troligtvis även våra grannländer involverade…
  Därav ”Norden”…
  Du kanske tycker att det inte är relevant kommentar men så är min tanke…

 • Ulrika

  ”så är min tanke…”

  Okej, jag förstår.

  Anledningen till att jag reagerade är att när man stöter på gamla ”profetiska budskap” (först trodde jag på dem, efter prövning höll inte de budskap jag läst) om invasioner på Sverige så brukar författarna blanda in Norden också.

  Men som sagt, jag fattar din point. Det är klart att geografiska förhållanden är relevant hos försvarsdepartementet

  Å, andra sidan: För skåningarna är det närmare till Europa än till Finland.

 • linkan62uffe

  Hos försvarsdepartementet???

  Profetiska budskap ska alltid prövas mot i första hand summan av Guds ord. Sedan är omvärldsläget sådant att det ändrats så tom våra sömniga politiker börjar oroas över risk för konflikt.
  En gammal profetia av Birger Claesson ”Dom över Sverige” ser just denna invasion av vårt land. Är den sann? Troligtvis, enligt min mening. Vi får tacka Gud för Hans nåd att den ännu inte blivit uppfylld. Dock tror jag att vi lever i de yttersta dagarna nu och att vedermödans fasor inte ligger långt borta.

  Det finns mycket att säga kring detta men får räcka för nu.
  Guds välsignelse till dig!

 • Ulrika

  ”En gammal profetia av Birger Claesson ”Dom över Sverige” ser just denna invasion av vårt land. Är den sann?”

  Det är främst den boken som jag har läst och som jag först svalde dess budskap. Med tiden har min uppfattning om den ändrats. Jag har varit på väg flera gånger att redogöra för varför jag inte tror på den längre. Om du tror att det är viktigt att förstå huruvida den är sann eller inte så kan jag nu försöka skriva mina motiveringar. Om du säger ja så behöver jag en vecka för att svara. (1-2 dagar att samla materialet och läsa boken igen. 1-2 dagar att skriva utkastet. 1-2 dagar att renskriva och sova på sakerna.) Resultatet visas därefter lämpligen på min egen sait. Är det viktigt?

  ”Dock tror jag att vi lever i de yttersta dagarna nu och att vedermödans fasor inte ligger långt borta.”

  Där kan du ha alldeles rätt. Dock tror jag att med vedermöda kan det betyda andra saker än vad man kanske först tänkt. Jag tror att de flesta tänker på krig och oroligheter överallt. Det kan även, tror jag, handla om en mer oandlig och social tsunami tex som leder till exempelvis liberalteologiska miljöer där den som vill leva bibliskt får svårt att uthärda ”andligt och socialt. Man kan tex bli väldigt illamående av laglöshet å ena sidan och själsligt utsliten av lagiskhet/fariseism å den andra. För att nämna 2 exempel.

  ”Guds välsignelse till dig!”

  Tack och detsamma önskar jag dej givetvis.

 • Martin

  Det var ett lustigt sammanträffande.

  Jag har också pluggat lite Malawi senaste dagarna. Genom en oväntad händelse har jag fått upp ögonen för det landet.

  Det verkar vara en pärla i Afrika, kanske ett av jordens vackraste länder. Min kompis Jörgen kanske bygger in ett lake Malawi-akvarium i sitt nya hus och jag tror han kommer kunna styra syremängd, matutfodring ”solljus” (matchat med kalendern) o s v via en app på telefonen. Det är high-tech.

  Malawi är Afrikas näst största teproducent, teet kom till Malawi i slutet av 1800-talet och är alltså inte en del av deras ursprungliga flora. Jag har några tankar och får se vad det landar i.

 • Ulrika

  ”och jag tror han kommer kunna styra syremängd, matutfodring ”solljus”
  (matchat med kalendern) o s v via en app på telefonen. Det är high-tech.”

  Haha! Vad kul!

  (Och jag som precis blåst upp mej över att jag äntligen varit nere på stan och fixat 2 städfiskar till vårt icke-high-tech-akvarium.)

 • Martin

  Hej Daniel!
  Kjell anklagar alla här på forumet att vara ”förblindade av national-socialism och separatism och ersättningslärans följder att svenskar är på något sätt utvalda”.

  Om någon av skribenterna här har uttryckt nazistsympatier är det naturligtvis oerhört allvarligt. Men han styrker inte denna anklagelse med ett ord. Själv har jag aldrig sett någon som ens i närheten har uttryckt denna typ av sympatier. Jag tycker helt enkelt att denna typ av ogrundat förtal inte hör hemma på ett kristet forum.

 • Janne O

  Jan-Erik Citat: ”Det är ju Sodoms synd, själviskheten.”

  Här kommer lite glidning i syftningarna in. Förstörde Gud Sodom och Gomorra för att de var själviska? Vilken tur att vi inte bor i Sodom då!

  Ezek 16:49 This was the sin of your sister Sodom: PRIDE, idleness and fulness of bread, neither did she strengthen the poor and needy.

  Att hjälpa fattiga kommer på 4:e plats i listan här. Och högfärd på 1:a. Högfärd/högmod heter PRIDE på engelska.

  De flesta vet väl att Gud ser på homosex som en abomination – en styggelse. Lev 18 har listan.

  The sin of your sister Sodom: PRIDE (Ezek 16:49)

  Smaka på den profetiska festivalen!

  Jesu ord i Matt 24:37 Som i Noas dagar ska det bli vid Människosonens återkomst…Frid och fröjd…

  GVD

 • Lars Wärn

  Jag begriper inte vad Malawi skulle ha med min reflektion att göra?

  Apropå Afrika, katoliker och messiansk tro, mina katolska vänner i Rwanda äter inte griskött. Sin ståndpunkt har de kommit fram till utifrån evangelierna.

 • Lars Wärn

  ”Brexit är dagens uttryck för ett land och folks själviskhet.”

  För min del är det ett uttryck för gudsfruktan. De som räddade Norge undan medlemskap i ”Vilddjurets rike” gjorde det p g a vad Bibelns profetior berättar för oss om denna tidsålders avslutning.

 • Lars Wärn

  ”En gammal profetia av Birger Claesson ”Dom över Sverige” ser just denna
  invasion av vårt land. Är den sann? Troligtvis, enligt min mening.”

  Sann? Då tror jag du inte ens har läst den. Eller läst utan minsta reflektion. Bara gapa och svälj.

 • Janne O

  Ulrika

  Gå igenom ”Vedermödans fasor”

  Läste en riktigt intressant bok som gick igenom ord som vedermöda, Herrens dag, Guds vrede, hur orden används i Bibeln och till vilka grupper människor de adresseras. Boken är Greg S Baker: the Great Tribulation and the Day of the Lord.

  Författaren tog med en enkel analys fram att ”vedermöda” (tribulation), ett ganska vanligt ord i NT, nästan alltid, om inte alltid, betyder *Guds folks lidande* (Judar och inympade kristna). * Herrens dag* däremot är hämndens dag, när Gud gör upp med de otroende, en gång för alla. Vedermöda pågår idag bland kristna (Kina, Syrien mfl) och har pågått sedan Jesu ord i Matt 24:29/21:25-: Från de första åren av lidanden för apostlarna och den unga kyrkan, efter AD 70: templets förstörelse och miljoner döda, kristen slakt under inkvisitionen, till förintelsen och kommande lidanden.

  Herrens dag kommer. Då är det slut för syndarna. Herrens dag kommer fort. Jesus kommer snabbt och gör upp med resten. Herrens dag är efter vedermödans dagar.

  Den här boken ställer både pre tribbarna och post tribbarna i samma läger!
  Ofta blandas begreppen vedermöda och Herrens dag ihop. Precis som Antikrist och Vilddjuret sammanblandas. Och en smärtsam diskussion tar sin början på kristna bloggar…

  After the tribulation of those days the sun shall be darkened (Day of the Lord)…and the sign of the Son of man (2nd coming).

  Tidslinje sista tiden (enligt den här författaren)

  Efter 1 vedermödan i dessa dagar ska 2 Herrens dag komma, sen 3 Jesu återkomst. Det är Herrens dag vi normalt kallar för ”den Stora Vedermödan.” Men vedermöda gäller inte för hedningarna. Det är ett ord som förknippas med Guds folk.

  Tyckte detta var riktigt intressant! Det är viktigt att vi försöker hitta Bibelns definitioner på orden vi läser. Så att vi kan slippa förvirring om möjligt!
  Hu många timmar har man inte försökt få någon klarhet över vad Jesus säger om sista tiden? Mycket av vad teologerna sysslat med i eskatologin, har hjälpt oss att inte begripa och att istället bekämpa varandra med stöd av deras 1/2 syn.

  GVD!

 • Lars Wärn

  ”Dock tror jag att vi lever i de yttersta dagarna nu..”

  Ännu en amillennialist i spalterna?

 • Ja verkligen, det Hesekiel skriver är en profetisk festival!

  Sant är också att Gud tycker homosex är en styggelse, därför är det märkligt att profeten inte nämner homosexualiteten i samband med Sodoms synder!

  Att homosexualiteten skulle vara enda orsaken till Sodoms undergång är en tolkning vi gör. Som jag ser det är det en styggelse inför Gud om man har i överflöd men ändå inte understödjer de behövande. Faktum är att de rop som hördes upp till himlen från staden mycket väl kan också ha varit från de som slet ihop det överflöd som gjorde att Sodomiterna kunde vältra sig i det och leva i lättja, KJV;

  ”Behold, this was the iniquity of thy sister Sodom, pride, fulness of bread, and abundance of idleness was in her and in her daughters, neither did she strengthen the hand of the poor and needy”

  ”abundance of idleness” kan översättas med ”öveflöd av lättja”. Därför tolkar jag in ”själviskhet”, även om ordet inte finns där, när man har allt men ändå inte bryr sig ett dugg om de som sliter ihop överflödet. Hesekiels profetia talar till oss idag och vi bör genast sluta gömma oss bakom tron att det är riktat endast till homosexuella. Nej spetsen är riktad mot oss troende, vi har förmodligen inget större problem med homosexualitet men väl med hur vi handskas med de medel Gud i sin nåd förser oss med.

 • Janne O

  ”Därför tolkar jag in ”själviskhet”, även om ordet inte finns där,”

  Håller inte med att man kan ta ord i en vers och sen sätta in ett annat, som så att säga förklarar vad Gud säger ”bättre!” Versen har inte något ”socialt evangelium” i sig vad jag kan se. Finns nog andra verser som säger sådant tydligare.

  Abundance of idleness = lättja, oföretagsamhet, inte jobba
  Pride = högmod
  Fulness of bread = ha vad man behöver, ”sötebrödsdagar” kanske!

  Sodom var ett helt igenom lättsamt syndande stad som Gud förstörde för att det inte fanns några rättfärdiga där. Lot och familj fick hjälp ut. Ja, Sodomiterna omringade huset och ville ligga med änglarna som var sända att förstöra staden. Detta finns i Bibeln för at vi ska frukta konsekvenserna av synd, efter vad aposteln Petrus säger. 2 Pet 2:6, Jud 1:7

  Pride är en av Sveriges mest förekommande festivaler. Där är parad halvnaken, sexuell frihet och dricka skumpa, tala om genusproblematik och ligga, viktiga ingredienser. Alla måste vara för budskapet som är stött av svenska staten (FN MR), en festvecka som i sommar kommer till en stad nära dig. Och mig.

  GVD

 • linkan62uffe

  Ulrika!
  För min skull behöver du inte redogöra för din ståndpunkt angående boken ”Dom över Sverige”. Jag behöver inte försvara mig eller profetian som skrevs då. Min övertygelse är dock att denna profetia (tyvärr) kan mycket väl vara från Gud. Vad jag hört så blev det en böneväckelse i början på 50-talet och dessutom dog Stalin…

  Det finns även andra som upplevt detsamma för Sverige som tex Emanuel Minos och den kvinnan som gav honom ett profetiskt budskap.

  Som sagt, det finns mycket att samtala kring detta men just nu får räcka för min del.

  Låt ändå förstå tidens allvar och att Jesu återkomst står för dörren….
  Låt oss vara redo att möta Honom!!!

 • linkan62uffe

  Lars Värn, hoppas du har din sak klar med Gud och frid i ditt sinne. Må ditt livsperspektiv inte vara politiskt utan med överlåtet hjärta tjäna Jesus Kristus.
  Önskar dig Guds rika välsignelse!

 • Lars Wärn

  Nu förstår jag inte vad du menar. Politisk?? Har du din sak klar med Gud? Med vems/vilken Gud i så fall. Jag har min sak klar med Israels Gud men det är en sak mellan Honom och mig som du inte ska lägga dig i.

  Varför läser du strunt från 1950-talet? Jag har boken som jag läste första gången på 1970-talet som tonåring. Lite intressant var den ju då. Du lever kvar där?

  En mytoman som troligen gjorde sig en god hacka på boken på den tiden. På vilket sätt är det intressant för dig idag? Varför är Bibelns profetior ointressanta? Daniel, Hesekiel, Sakarja, Jesaja, Johannes, Malaki m fl.

 • Lars Wärn

  Ni fäster er vid vissa namn och tror på dessa och vad de stod för. Det var små människor i bl a roparerörelsen, som ingen känner namnet på, som drev fram väckelsen då, inte ”väckelsegiganter” som gjorde sig breda och allmänt erkända. Så är det ännu idag.

 • Jag tolkar inte in ”själviskhet” istället för nått av orden i texten utan jag tolkar in det som en sammanfattning av den. Jag tror att man kan sammanfatta, högmodet, girigheten och Sodomiternas beslutsamhet att till varje pris behålla sina rikedomar som själviskhet och att det verkligen var en del i Sodoms synd. Men nu tror jag inte användandet av ordet ”själviskhet” är av nån avgörande betydelse för läser vi vad Hesekiel säger så står det klart att det rör som om om Sodoms rikedomar och ovilja att dela med sig av den.

  Läser man sammanhanget från vers 35-50 ser vi att stycket i huvudsak handlar om Jerusalems dom. Profeten säger att Jerusalem var mycket värre än Sodom!

  Det värsta med Sodom var inte att deras håg ”stodo efter annat umgänge än det naturliga” som Judas skriver. Nej, deras högmod ledde dem in i det moraliskt haveri som blev deras undergång, därför att de inte understödde de behövande.

  För Israel var det så mycket värre eftersom Mose gav dem uppdraget att göra det i 5 Mos 15:11 ”Fattiga skola ju aldrig saknas i landet, därför bjuder jag dig och säger: Du skall gärna öppna din hand för din broder, för de arma och fattiga som du har i ditt land”

  I Evangelierna citerar Jesus Mose i Matt 26:11 och Johannes har antagligen Mose i åtanke i 1 Joh 3:17 ”Men om någon har denna världens goda och tillsluter sitt hjärta för sin broder, när han ser honom lida nöd, huru kan då Guds kärlek förbliva i honom?”

  Ja hur skulle Guds kärlek kunna förbli i oss om vi inte hjälper den i nöd? Därför är talet om att Sodoms synd var deras längtan efter onaturligt umgänge endast en del i det som skedde där. För Gud var ropen från de behövande från både Jerusalem och Sodom hörda och synden som utgjorde stadens undergång var att de inte gärna öppnade sin hand för sin broder när de såg honom lida nöd.

  Sodoms synd har lett många riken på fall och nu står västvärlden på tur.

 • Lars Wärn

  Putin är på intet sätt ansvarig för situationen i världen idag (det där blev ju nästan reklam för en suspekt tidskrift..) Ryssland reagerar på agerandet från väst. Praktiskt taget omringade av NATO tvingas ryssarna stärka sitt gränsförsvar. Vem i Ryssland kan utröna de ansamlade fiendehärarnas avsikter? Varje nation skulle agera precis som Ryssland i nuvarande situation. En nations ledare som INTE agerar så begår tjänstefel. Nu har ju Ryssland endast 10% av de resurser USA har att sätta in i Östeuropa och endast 5% av NATO-ländernas samlade krigsbudget för liknande ändamål. Men de gör så gott de kan. Det gjorde det tappra ryska folket redan när västmakterna anföll dem under Napoleons ledning liksom när västmakterna försökte samma sak under befäl av Adolf Hitler. Deras tredje försökt kommer att sluta riktigt illa.

 • Jag tolkar inte in ”själviskhet” istället för nått av orden i texten utan jag tolkar in det som en sammanfattning av den. Jag tror att man kan sammanfatta, högmodet, girigheten och Sodomiternas beslutsamhet att till varje pris behålla sina rikedomar som själviskhet och att det verkligen var en del i Sodoms synd. Men nu tror jag inte användandet av ordet ”själviskhet” är av nån avgörande betydelse för läser vi vad Hesekiel säger så står det klart att det rör som om Sodoms rikedomar och deras ovilja att dela med sig av den.

  Läser man sammanhanget från vers 35-50 ser vi att stycket i huvudsak handlar om Jerusalems dom. Profeten säger att Jerusalem var mycket värre än Sodom!

  Det värsta med Sodom var inte att deras håg ”stodo efter annat umgänge än det naturliga” som Judas skriver. Nej, deras högmod ledde dem in i det moraliskt haveri som blev deras undergång, att de inte understödde de behövande.

  För Israel var det så mycket värre eftersom Mose gav dem uppdraget att göra det i 5 Mos 15:11 ”Fattiga skola ju aldrig saknas i landet, därför bjuder jag dig och säger: Du skall gärna öppna din hand för din broder, för de arma och fattiga som du har i ditt land”

  I Evangelierna citerar Jesus Mose i Matt 26:11 och Johannes har antagligen Mose i åtanke i 1 Joh 3:17 ”Men om någon har denna världens goda och tillsluter sitt hjärta för sin broder, när han ser honom lida nöd, huru kan då Guds kärlek förbliva i honom?”

  Ja hur skulle Guds kärlek kunna förbli i oss om vi inte hjälper den i nöd? Därför är talet om att Sodoms synd var deras längtan efter onaturligt umgänge endast en del i det som skedde där. För Gud var ropen från de behövande från både Jerusalem och Sodom hörda och synden som utgjorde stadens undergång var att de inte gärna öppnade sin hand för sin broder när de såg honom lida nöd.

  Sodoms synd har lett många riken på fall och nu står västvärlden på tur.

 • Ulrika

  ”Jag begriper inte vad Malawi skulle ha med min reflektion att göra?”

  Inte jag heller. Jag valde dej som adressat för att du lyssnar och har utifrånperspektiv.

  (Det är klart att det behövs två i en tvåvägsdialog.)

 • Ulrika

  Har tagit ut ditt svar på papper. Dvs. Jag tänker begrunda det och spara på det.

  En av mina senare principer är att undvika att dela egna analyser om jag inte har något vettigare att säga än den jag svarar. Det är ingen unik princip och det är därför som du får så få svar.

  Kanske återkommer jag med följdfrågor dock.

 • Ulrika

  Ja, det blev ett tankefel där. Gud sände ju sin Son till oss i de yttersta dagarna. Därför har de yttersta dagarna pågått i 2000 år nu. För oss lång tid. För Gud och de som levde under GT-tiden förhållandevis kort tid.

 • Ulrika

  ”Låt oss vara redo att möta Honom!!!”

  Där satte du ord på det viktigaste!

  (kvinnan som Minos lyssnade på lyssnar jag också till)

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Bön om väckelse såsom någon slags ’magsik kraft’ som ska göra jobbet åt oss att evangelisera, predika och arbeta i Guds rike vänder jag mig emot. Visst har du rätt i att ’väckelsen’ redan är här i och med Apg och andeutgjutelsen. Kanske borde jag lagt mer fokus på omvändelse, men nu använde jag mig av den lilla berättelsen om Sjöberg och Pethrus och lånade in Sjöbergs retorik.

  I det att vi omvänder oss, ber om förlåtelse för kompromisser, flum och synd, händer givetvis något. Vi kan kalla det vad vi vill, men Gud älskar hjärtan som är vända mot Honom i sann ånger och omvändelse. Då först kan Han ta vid och göra det Han vill i ett land, en stad eller en församling.

  Tack för feedback, även om Garnfeldt inte tillhör mina favoriter…

  mvh
  D

 • Ulrika

  På min sait har du nyligen uttryckt starka farhågor angående mej. Farhågor för att jag skulle vara drabbad av gärningslära (och det kanske jag är…Gud känner mej bättre än du o jag). Det är väl bra om syskon kan uttrycka sina farhågor för varandra så att man får en chans att vända om.

  När du uttrycker dej om vackra tavlor och vackra länder börjar mina tankar fara iväg till nationalromantik.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Det är sannerligen tråkigt med Kamau Mwerus ständiga nedlåtande retorik mot alla som inte delar hans andliga eller politiska världsbild. Tror inte riktigt att han förstår vår situation hemma i Sverige och hur vårt land raserats sista tre decennierna. Läget i inte bara Sverige utan stora delar av Europa är allvarligt just nu på flera plan. Socialt, ekonomiskt, militärt, polisiärt, och sist men inte minst andligt.

  Således instämmer jag med dina kommentarer men hoppas och tror att läsare av dessa nedsättande kommentarer drar sina egna slutsatser och att ni är kapabla att pröva andarna som bibeln säger och dra egna slutsatser kring bakomliggande orsaker till Kamau Mweru’s verbala spyor.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Det finns inga bibelord på att en välmående nation ska stå för notan för andra nationers välfärd som av olika skäl misslyckats ta hand om sina invånare. Du applicerar Guds Ord på ett märkligt sätt. ’Den som inte tar hand om sina egna är värre än en ogudaktig’ har vi som princip i NT för församlingen. Däremot kan givetvis en nation som är välsignad av Gud, bli till välsignelse för andra nationer. Vi har exemplet på när Farao lyssnade på Josef och förberedde sig för hungersnöd efter en drömsyn. Men då handlade det inte om att sedan ge bort säd till kringliggande nationer utan att sälja mat till behövande.

  Däremot skulle vi kunna applicera din liknelse med Sodom på Sverige där den politiska eliten synd ÄR grotesk själviskhet för de levde i lugn och ro och i överflöd men hjälpte inte den svage och fattige, för att använda dina egna ord.

  Sedan Göran Persons dagar finns studier på att klyftorna i samhället ökar, utanförskapet likaså. Våldsbrott, våldtäkter, arbetslöshet, you name it. En rad no go zoner där polisen totalt tappat kontrollen och ökat antal fattigpensionärer för varje år som går.

  Om flera skepp förliser samtidigt, har likväl varje kapten primärt ansvar för att rädda passagerarna han är satt att ansvara för och i andra hand hjälpa andra fartygs passagerare.

 • kjell

  Rom 1 där visar Paulus på att homosexualitet var en följd av deras leverne, om vi ser på när Änglarna besökte Lot så kan vi se hur fruktansvärd Lot såg på en sådan synd, så han var beredd att offra sina döttrar för att hindra en sådan synd, de flesta av oss hade väl skyddat våra döttrar i första hand, men synd mot naturen såg Lot som något så fruktansvärt så han erbjöd dom sina döttrar (som dessutom var bortlovade)
  Kjell

 • Jag tror inte jag skrev nått om ”att en välmående nation ska stå för notan för andra nationers välfärd som av olika skäl misslyckats ta hand om sina invånare” Jag tillämpade Sodoms synd, som jag tror var att än fast de levde i tryggad ro understödde de inte den fattige, på britterna.

  Orsaken till Brexit var ju att England stänger sina gränser bland annat för att inte behöva ta emot fler i nöd. Jag hade kunnat uttryckt mig annorlunda men vill man inte förstå vad jag menar så spelar det nog ingen roll vad jag skriver.

  Om vi för ner mitt resonemang på individ nivå så är 1 Joh 3:17 ett bra exempel på hur Gud vill vi ska hantera våra medel;

  ”Men om någon har denna världens goda och tillsluter sitt hjärta för sin broder, när han ser honom lida nöd, huru kan då Guds kärlek förbliva i honom?”

  Var och en får rannsaka sig själv och ställa frågan vem är min broder? För mig är svaret givet

  Hesekiel säger att Jerusalems synd var värre än Sodoms! Varför då? Jo därför att Mose hade befallt dem att ta hand om den fattige 5 Mos 15:11

  ”Fattiga skola ju aldrig saknas i landet, därför bjuder jag dig och säger: Du skall gärna öppna din hand för din broder, för de arma och fattiga som du har i ditt land”

  Därför tror jag , att vi kristna, eftersom vi har Guds kunskap om hur han ser på den fattige, har ett särskilt ansvar för hur vi tar hand om den fattige flykting främlingen osv.

  Att som du gör, tillämpa Hesekiels profetia på Sverige och dess politiska elit är bra men det verkar som om du inte förstår att den också är ställd till dig och till oss som tror. Ja hur ska Guds kärlek kunna förbli i oss om vi tillsluter våra hjärtan för de i nöd?

 • wildwest63

  Man kanske kan definiera väckelse på olika sätt, men för mig är inte väckelse något som pågår utan att man hör talas om det och utan att samhället i stort påverkas. Väckelse är när ett stort antal människor blir medvetna om att deras liv leder åt fel håll, där sanning istället för lögn blir viktigt, där medvetenheten existerar om att det är mitt personliga ansvar att tro på Gud, leva rätt och göra rätt, där det inte är någon annan som kan beskyllas – och där en förändring sker som märks – inte bara i den församling där detta sker utan i samhället i stort.
  Och den typen av väckelse har jag inte sett sedan 70talet. Det som i överdrift har kallats väckelseskeenden i diverse kristna tidningar har handlat om att 5-10 pers har låtit döpa sig någonstans i Sverige. Det är bra, men det är sannerligen ingen väckelse som påverkar kommunalrådet, brandchefen, ortens tjyvar, banditer och våldtäktsmän.
  Sen vänder jag mig emot det här inåtvända synsättet. Vi ska söka Gud och be. Ja, absolut, bra! Det ska vi. Men vem gör sen jobbet? Om alla kristna sitter hemma och ber och ingen drar ut på slagfältet, så att säga, vad blir det för skillnad?
  Jag kommer ihåg tant Signe som sa så här när vi var små och vi tyckte något var fel i kyrkan, skolan eller i samhället. Ja, då får vi be för det. Medan jag direkt tänkte: men om alla ber, vem gör jobbet? Vågade naturligtvis inte som 11-12-åring ställa den frågan till ärevördiga tant Signe, men idag gör jag det.
  En väckelse utan samhällspåverkan, direkt, medellångt och långsiktigt är ingen väckelse.

 • wildwest63

  Men alltså, ursäkta, hur kan man få till det att just Brexit, vars effekter vi ännu inte har en aning om, skulle stå för en specifik synd? Vad ska vi då kalla Norge, Schweiz, Island för som inte är med i EU? Dubbelsjälviska, djävulska nationer befolkade av antikrister till höger och vänster? Det är ju en absurd anklagelse.
  England har en enormt hög andel utländsk befolkning, inte minst för att man tagit emot stora grupper från sina forna kolonier. Man fick en enorm östeuropeisk invandring där t o m de ironiska kommentarerna från regeringen – tror ni verkligen det kommer så många – har överskridits med råge. Man har städer där brittisk lag inte råder. England är, precis som Sverige, fullt, överfullt, av etniska problem. Det finns inte plats för mer invandring om de som sedan kommer ska leva ett laglydigt liv. Och vad i hela friden ska vi överhuvudtaget ge pengar till dysfunktionella europeiska stater som aldrig ens skulle fått sätta sin fot i EU, som Grekland, Rumänien och Bulgarien? Dessa länder har surfat gott på EU, verkligen – som du skriver – ätit varenda synligt russin, och sedan ska vi dessutom stå för deras nota som storslösare, lögnare och bedragare. England är en stor bidragsgivare. Man behöver pengarna för sina egna problem istället för att understödja korrupta länder på Balkan.

 • wildwest63

  Fanns det något som hette ”västmakterna” under Napoleon? Det var Napoleon som anföll. Ingen annan. Han passade för övrigt på att göra om Europas karta efter eget huvud när han ändå höll på.
  Ryssland har rätt att försvara sig. Ryssland har inte rätt att lägga sig i andra länders angelägenheter för att där, sedan Sovjetunionens folkomflyttningar, ”försvara” sina egna landsmän. Det är där skon klämmer med Ryssland. Det är därför baltstaterna är rädda.
  Analogt skulle Sverige försvara sina svenskar i Finland om de angreps, ockupera Österbotten och Åland.

 • Martin

  Jesus säger att munnen säger det hjärtat är fullt av, förtal är alltså en av djävulens frukter. När Paulus stod inför rådet anklagade han Sananias för att mot lagen döma honom efter lagen. Det är precis vad Kjell gör. Han tar sig rätten att bryta mot lagen för att döma Guds heliga. Just den lag han så ivrigt säger sig följa. Han är en hycklare med andra ord.

 • Martin

  Du vet att jag aldrig har ifrågasatt att du tillhör Jesus. Men ja, jag blir orolig när jag ser hur påverkad du är av ett legalistiskt tankesätt. Man blir vad man äter, även i andliga sammanhang. Det legalistiska giftet är att Jesu offer inte räcker, du måste själv lyfta upp dig i håret, du måste själv prestera din rättfärdighet genom laglydnad och ideliga böner om förlåtelse. Jesu förlåtelse räckte tydligen bara till ditt nästa felsteg. Jag försöker förklara att Jesus har dött för alla våra synder, att vara kristen handlar om att låta Jesus tvätta våra fötter (vill vi inte ropa ut ”aldrig” Som Petrus gjorde?), om att ta emot den kärlek med vilken Gud offrade sin egen Son. Det är inte grenen som producerar frukten utan trädet.

 • Ulrika

  Hur många fantasifoster tänker du skapa om andra?

 • Eva Severin

  Jag känner inte till ”roparna” så mycket men det sista Rosenius var så var det en ropare. Hans förkunnelse var ljus,mild,nådefull,förtröstansfull,stark men lågmäld. Han verkade ju i Stockholm o kom från norrland och hade ju inte mycket med Småland att göra. Att han fick vara ett mäktigt redskap på sin tid går ju inte att förneka. Tidningen ”Pietisten”spreds ju i hela Sverige o han har ju blivit översatt till ett fyrtiotal språk. Just nu har jag hans nyredigerade huspostilla framför mej som kom ut 2016. Rosenius var ju en av grundarna till Evangeliska Fosterlansstiftelsen nu Betlehemskyrkan i Stockhom. Han fick ju spridning i hela Norden ja även till Amerika. Han gick ju helt i Luthers fotspår. En sådan själasörjare med sådan klarhet över Evangeliet har nog inte funnits många av. Men som sagt,någon ”ropare” var han med stor säkerhet inte,skulle kunna tänka att han här använde ordet ”svärmare” en beteckning som Luther använde på högljudda människor med stora åthävor o gester.

 • Jag pratar om britternas tillslutna hjärtan, varför är det absurt? Det blir ju konsekvensen av politikers agiterande och folkets röstande. De vill inte dela med sig av sitt överflöd, av rädsla att förlora det de har. Alltså, typ som Sodom, de ville inte heller ur sin trygga ro ge av sitt överflöd till de som behövde.

  Det spelar ingen roll hur många argument du radar upp i dina försök att rättfärdiga att inte hjälpa de som beder oss. Du finner stöd för den tanken från många håll men inget bibliskt stöd. Innerst inne tror jag du vet det lika bra som jag,

  Mose befallde judarna att ge men för Kristi kropp finns ingen sån befallning. Men eftersom DHA verkar i oss till mer och mer Kristus likhet tror jag en bra början kan vara att be Gud om gåvan att få dela ut gåvor Rom 12:8;”Den som delar ut gåvor, han göre det med gott hjärta” Här har citerar Paulus inte rakt av Mose men det är med samma Ande han skriver.

  Också jag behöver den gåvan för ”Om någon, läs du och jag, som har vad han behöver här i världen ser sin broder lida nöd men stänger sitt hjärta för honom, hur kan då Guds kärlek förbli i honom?”

 • kjell

  Vem är min broder, = ”den som gör min himmelske Faders vilja” vi kan se att dom första Kristna gav understöd till andra Kristna, att ge underhåll till okända män från hela världen, som dessutom tar med sina egna av.gudar, kan väl knappast vara vår uppgift.
  Kjell

 • Jag skrev ett inlägg i går kväll som svar till dig men som inte publicerats ännu. Det kommer väl in så småningom.

  Ditt påstående om att Sodom var en lättsamt syndande stad är att ta lätt på Hesekiels profetia!

  De styggelser som skedde i Sodom, var inte endast att de hade lust med annat umgänge än det som homosexuella gör i våra dagar. Sodom hade samlat på sig en lista över synder som till sist fick Gud att utföra domen över staden. Därför säger Herren redan 1 mos 13:13 ”Men folket i Sodom var mycket ont och syndigt inför HERREN” VIlka synder? Allt som är en styggelse för Gud. 5 Mos 12:31

  ”På vad sätt höllo dessa folk sin gudstjänst? Så vill också jag göra.” 31Nej, på det sättet skall icke du göra, när du tillbeder HERREN, din Gud, ty allt som är en styggelse för HERREN, och som han hatar, det hava de gjort till sina gudars ära; ja, de gå så långt att de bränna upp sina söner och döttrar i eld åt sina gudar.”

  Vilka var dess folk? Jo Kananeerna, de som bodde i Israel innan Abraham kom dit. De gjorde allt som Herren hatar ja de gick så långt att de offrade sina egna barn! Förutom detta så hade de lust till det andra könet, också det förmodligen som en del i deras Saturnus kult utövning plus det Hesekiel uppenbarar om att inte ge av sitt överflöd till behövande.

  Vi kristna borde inte se så mycket på vad andra gör utan mer på vad vi gör. Herrens uppmaningar är tydliga han vill vi ska hjälpa dem i nöd. Det bara är så

 • Vist är det så, det är ju också vad Jesus säger när han beskriver den innerliga kärleken mellan trossyskon. Men det är att begränsa Jesus för det är två bud som allt hänger på att först älska Gud av all var kraft med hela vårt hjärta och vår nästa som oss själva. Begränsar vi vår tro till att endast omfatta våra syskon i Herren då kan vi lägga ner all evangelisation och mission och göra som Sodomiterna. Bara tänka på oss själva och bevara men kanske helst föröka vår rikedom

 • wildwest63

  Det finns något som heter gudagivet sunt förnuft också, men jag tror att just den biten värderar du inte så högt. Du kör på floskler och vet att det helt orimligt att 6 miljoner svenskar ska hjälpa de 5 miljarder människor som har det sämre än vi. Hur ska det gå till? Ge mig en en handledning för detta så kan jag tro vad du skriver. Det är enkelt att komma och banka alla i huvudet som säger att vi inte kan ta emot hur många som helst, att det näppeligen är Guds mening att vi ska försmå vår egen farmor på ålderdomshemmet för att istället spendera pengar på knarkande ensamkommande 30-åringar från länder som inte har krig.
  De som resonerade som du trodde er hade rätt fram till hösten 2015. Nu ser vi vilken realism som tog över när samhället gick överstyr.

 • Janne O

  ”Lättsamt syndande” i bemärkelsen inget samvete. Det finns ju städer i Bibeln där folk har samvetet kvar någonstans.

  Förstår inte riktigt dina uppmaningar här i tråden. Ska alla kristna gilla EU:s föyktingpolitik? Och om de inte hör det brister det i omtanke om nästan?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Så långt vågar jag inte gå. Kamaus (Kjell) hjärta och inre får Gud döma. I grund och botten har vi samsyn i mycket och han är en tänkare av rang. Jag uppskattar en hel del av det han skriver på sin blogg och delar det mesta av hans teologi. Efter ett decennium av stundom hårda debatter här på aletheia och andra forum har jag lärt mig att försöka låta nåd gå före rätt ibland och skriva ned varandras skuldebrev, istället för tvärt om. Vissa frågor tar tid att processa.

  Många av mina tidigare meningsmotståndare, är nära vänner idag. Jag önskar Afrikakjell allt gott och tror bara vi bör undvika politik eller samtal om Trosrörelsen.

 • kjell

  Att börja med att ge alla allt så kommer dom inte ha något behov av någon Gud, men många av dessa invandrare i vårat land har ju med sig en egen gud, som har stor framgång genom att många har konverterat till Islam, många Svenska flickor faller för dessa killar och fattar inte vart det leder, sedan påstås det att människor från Mena söker sig till våra kyrkor och tar dopet, men dom jag känner till är Kristna när dom kommer, men har inte kunnat fungera som det i sina hemländer, så som jag ser det är det Islam som utvecklas och vi bäddar för det.
  Kjell

 • Lars Wärn

  Sett ur ett darwinistiskt perspektiv är det verkligen ”de sista dagarna ”oavsett om det är 1000, 2000 eller mer kvar till ”den sista striden”. Problemet är att uyttrycket missbrukas av dem som ser världens ände alldeles bortom hörnet idag och ignorerar Johannes m fl angående det Messianska Riket.

 • Lars Wärn

  Hur hade väckelsen gått framåt utan någon Rosenius? Han kan ju ha fungerat som ”en våt filt” på ”väckelsens eld” genom sitt ”milda budskap”.

 • Lars Wärn

  ”Fanns det något som hette ”västmakterna” under Napoleon? Det var Napoleon som anföll. Ingen annan.”

  Nej, Napoleon hade nog aldrig hört uttrycket ”västmakterna” även om han var deras ledare i fälttåget mot Ryssland. Många av dagens EU- och NATO-länder var allierade med Frankrike under Napoleon. Sverige försäkrade genom Jean Baptiste sin lojalitet.

  Drygt 100 år senare var det dags för ännu en västeuropeisk allians att försöka kuva Moder Ryssland. Samma visa denna gång med en mängd av dagens EU- och NATO-länder på Tysklands sida. Om inte hela nationer så delar av dem. Såsom SS Wiking. Officielt var Sverige neutralt den gången, till skillnad mot 1812, men denna ”neutralitet” har diskuteras flitigt sedan den tiden.

  Denna gång chansar inte Ryssland på ”napoleanska fredsavtal” med Österrike el dyl. Ej heller på pakter av typ Molotov- Ribbentrop. Denna gång stärker de sitt gränsförsvar inför den kommande västeuropeiska invasionen.

 • Lars Wärn

  ”Ryssland har inte rätt att lägga sig i andra länders angelägenheter för
  att där, sedan Sovjetunionens folkomflyttningar, ’försvara’ sina egna
  landsmän.”

  Jag antar att du syftar på ”annekteringen” av Krim? De facto genomfördes annekteringen där av Tsarinnan Katarina den Stora 1873, inte av Putin 2014. Den annekteringen av Krim applåderades av de många västeuropeiska nationer som fruktade en muslimsk invasion med Krim som brohuvud för osmanerna.

  2014 återförenades den ryska befolkningen på Krim med sin Moder Ryssland och slapp därmed undan fascistregimen i Kiev (den som tillsattes i en nazist-organiserad statskupp med hjälp av bl a Carl Bildt).

 • Eva Severin

  Han var inte rädd att tala om helvetet i alla fall,där fanns inga kompromisser eller släta förkunnelser som nuförtiden. Vad som hade hänt utan Rosenius varken vill ellervågar jag spekulera i. Hade vart förödande för många och mej

 • Gudagivet sunt förnuft, skiljer det sig från hans eget ord?

  Jag har aldrig talat om att vi ska ta emot 5 miljarder människor. Det är nått som du och andra tycker sig se i mina inlägg. Jag citerar Guds ord och inget annat, iaf är det min intention. Läser du mitt senaste inlägg ovan så citerar jag 1 Joh 3:17 där det står, om jag får parafrasera så det blir tydligt hur jag menar;

  ”om du wildebeast, som har det du behöver i världen, ser någon som inte har det den behöver och lider nöd, och du då inte hjälper honom, hur kan du då tro Guds kärlek kan vara kvar i dig?”

  Så tolkar jag ordet och tillämpar det där det går att göra det. När det nämns om givande i samband med församlingen är det ett personligt givande det talas om. Även om det gåvan går genom en församling.
  Som Mose sa, ”ge gärna” som Paulus citerar i Rom 12:8 i 2 Kor 9:7;

  ”Var och en give efter som han har känt sig manad i sitt hjärta, icke med olust eller av tvång, ty ”Gud älskar en glad givare”.

  Jag menar alltså inget lagiskt givande typ tiondegivandet, det hör lagen till. Vi är fria att ge vad vi vill. Jag tror inte vi har ansvar för hela världen utan för de människor vi ser och möter på olika sätt efter vägen. Därför tror jag att protektionism ala Trump och SD inte är vägen för den stänger vägen.

 • Ok, då förstår jag hur du menade tack för klargörande.

  Se mitt svar ovan till wildebeast så ser du hur jag menar. Jag är ingen EU vän och kan inte dess EU flyktingpolitik. Jag gillade Reinfelts tal om öppnade hjärtan, det var som jag förstår det Gud välbehagligt. Det sagt så tror jag det är upp till oss var och en att ta ställning för den väg vi går. Öppnade hjärtan och seende ögon tror jag är Guds väg.

  Floskler tycker en del, ja om man bara pratar, men menar man det man säger så tror jag att Herren leder oss in på hans väg i fråga om att se behov. Vare sig det är gammalsvenskar heller nyinflyttade som behöver vårt stöd.

 • Ja, islam kommer förmodligen att bli och kanske redan är en del av det mörker som på ett särskilt sätt kommer över oss med hast i de yttersta dagarna. Vi ska påskynda den dagen genom bön säger Herren. Till det sker tror jag vi ska möta alla på samma sätt, inklusive muslimer. Du vet väl om att du är värdefull sjunger vi. Ja inför Gud har alla lika värde även fast inte alla är lika värdefulla i våra ögon.

 • Kenneth Lundqvist

  En Rolexväckelse med Jens, jo jag tackar jag! Om den mannen står för väckelse så har djävulen blivit frälst!

 • Fint sagt om Kjell och tidigare meningsmotståndare. Fast att undvika tal om politik blir det nog inte många inlägg här. Varför inte tala om trosrörelsen?

 • kjell

  Jag ser wildwest som finansminister i framtiden, den rollen är ämnad till honom.

  Dom första Kristna samlade in pengar till andra Kristna som socialhjälp, det systemet har vi inbakat i våra skatter, men jag behöver sjukvård och tandvård men drabbas av att mena folk och Romer tar så mycket plats så de inte finns tider för sjuka äldre, vi äldre drabbas på många områden, det känns som att dom utdelar dödsdomar, eftersom vi inte får den vård vi behöver, våra barnbarn som är på väg ut i livet får inte lägenheter för dom lämnas till invandrare, dom bostäder som blir lediga i min kommun köps upp för våra skattepengar och ges bort till nysvenskar, det var inte så det var planerat med den sociala biten i vårt land, precis som dom första Kristna samlade till hjälp för änkor och andra fattiga, så har vi som land gjort i många år, dessutom invaderas vi av islam som har helt andra värderingar än oss.

 • Det sagt verkar det som om tusenårsriket redan har varit här Kjell? Det var ju så bra förut men nu är allt åt skogen tack vare invandrare särskilt Romerna som har bott i Sverige sen 1512!
  Du tror inte att problemet är nån annanstans, typ där de kommer ifrån de som nu får ta del av våra händers verk precis som arbetarna i Herrens vingård som kom med på slutet av dagen men fick samma lön som de som jobbat hela dagen?

 • kjell

  Jag respekterar alla som respekterar mig, men har sett sidor av den religionen, sålde ett hus som jag själv byggt till en muslimsk familj, som efter övertagandet tog bort eller täckte över alla ytor som vi berört med våra kroppar, det var ett krav från islam att detta måste göras för att bli halal, all kärlek som jag lagt ner på det bygget kasserades, det kändes ledsamt, men till det fick dom ränte och amorteringsfria pengar från någon islambank.
  Kjell

 • kjell

  Om det var så väl att alla får samma lön eller vård så var det kanske positivt, men det handlar inte om samma värderingar, nysvenskar sägs ha ett högre värde, vi som nått en hög ålder räknas inte längre, när jag gick i pension för 23 år sedan fick jag vård för krämpor som jag hade men nu när krämporna blivit fler och värre så finns det inte tid och plats, nära mig rånas äldre av just Romer som specialiserat sig på äldre, vad jag förstått så använder dom sig av Ratsit Merinfo och liknande för att kolla in var vi bor, dessa Romer har inte bott här sedan 1512, jag hoppas på änglavakt men låser in mig med dubbla lås som en extra säkerhet, men risken är att det är svårt att ta sig ut snabbt om det brinner, det har skett några rånmord, Långared var ett av dom som dessutom var Kristna, möjligen kan det vara samma med Per Oskarsson, och Kia som också var Kristen, men där är det ingen som vet vad som hänt, men att utplåna spår med eld är inte ovanligt
  Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tänker nog mer att just jag och Kamau-Kjell bör samtala om annat än politik och trosrörelsen 😉

 • Janne O

  Bra synpunkter!

  Väckelse kan väl inte ersätta sådd av ordet och tålamod? Ungefär som om Paulus kunde be istället för att åka båt mellan öarna? Det ena utesluter ju inte det andra! Ett böneämne jag skulle vilja lägga fram är att människor i Bergsjön (specifikt) ska lämna den ”trånga religionen” de följer och få frid med Gud och förlåtelse för synderna. Där har vi misslyckats lite nu. Och ”väckelsen” syns inte precis… Bra sagt ovan om omvändelse också, tack för det Daniel!

 • Ok, got you!

 • wildwest63

  Okay. Den kommentaren håller jag mera med dig om. Nej gudagivet sunt förnuft skiljer sig inte från Guds ord. Men det är för att jag tror att Guds ord inte säger att vi ska hjälpa över vår förmåga. Dessutom tror jag att vi ska hjälpa – i tur och ordning – vår familj, vår släkt, våra grannar, våra medmänniskor i kommunen, våra medborgare först, innan vi hjälper någon i Burma, Fiji eller Komorerna. Dessa länder har regeringar, tålda av Gud själv som säger att varje övermakt är tillsatt av honom och ska ansvara inför honom. Det är dessa länders regeringar och politiker som är ansvariiga för sina länders medborgare. Därutöver kan jag inte se annat i NT än att vi ska hjälpa våra kristna bröder och systrar först och inte muslimer, buddhister, hinduer osv. Jag undrar hur kristna skulle reagera, när de, förföljda i sina hemländer, inser att den kristna nationen (nåja!) Sverige eller kristna organisationer i Sverige hjälper deras vedersakare mer än dem själva. Det sveket måste vara oerhört att uppleva.
  Jag tror knappast att du själv ger 100.000 till den zigenska tiggaren vid ICA när dina barn ber dig om ett lån att bygga ut sitt hus för att det blivit för trångt. Du gör en rätt prioritering.
  Och allt detta hindrar givetvis inte alls att man engagerar sig i bistånd internt eller extern så länge man också har möjlighet att hjälpa sina närmaste. Absolut, många av oss är tillräckligt förmögna för det. Men väldigt många i detta land har inte dessa möjligheter och att då förespråka, som vissa, att skatterna ska höjas med 35% för att hjälpa korrupta länder i södra Afrika, det får mig kort sagt att bli riktigt arg.

 • wildwest63

  Du är en god man, Jan-Erik. Jag tvivlar inte på det. Men här lägger du dig platt igen, precis som jag nånstans högre upp skrev om fenomenet att man alltid ska be till Gud – men vem blir Guds görare av de böner vi sänder till honom? Där finns det, märkligt nog, färre kandidater än det finns de som ber (och de är också alldeles för få).
  Vi måste absolut inte acceptera att islam blir en maktfaktor i Sverige! Och ska vi be att vi blir det, menar du, för att påskynda Herrens dag? Jag tror ingen av oss överhuvudtaget ber om att vi ska uppleva förföljelse, mord, våldtäkter och att vi äntligen får bli martyrer – det känns mera i linje med alla muslimska självmordsbombare som längtar efter sina himmelska oskulder att förlusta sig med.
  Nej, vi borde istället be Gud om att bevara oss för islams demoniska inflytande, att Gud måtte avlägsna de personer i landet som banar väg för större muslimskt infllytande i politik, föreningsliv och kyrkor. Och sedan bör vi så långt vi kan göra något åt det själva. Redan där kan vi i dagens läge råka bli martyrer, nu när vi låtit det gå så långt.
  Varför är det så knäppt som president Trump och den holländske politikern Geert Wilders säger att vi inte ska släppa in någon muslim, i princip? Jag tycker det är en mycket bra politik. För vi har ingen aning om vad vi har släppt in, vi vill inte se 30%-gränsen som muslimska agitatorer själva talar om som den gräns då de kan börja ställa krav på vårt civilsamhälle.
  Hur många krig förde inte det habsburgska Österrike mot osmanerna på Balkan? Och jag är tacksam för det, annars hade vi redan varit islamiserade. Lika tacksam som jag är att man avslutade det muslimska väldet i Spanien, att Karl Martell slog muslimerna vid Poitiers på 800-talet. Eftersom vi svenskar inte upplevt krig så är det numera inympat i vårt DNA att det är omöjligt att slåss, och gjuta blod, för vår frihet och vår framtid. Det är okay att andra dör för vår skull, men bara vi själva slipper kämpa och komma i funderingar om det är fel eller rätt enligt Guds ord att föra försvarskrig..
  Jag ber Gud bevara oss från muslimskt maktövertagande i Sverige, och jag ber också Gud om politiker som har modet att stoppa muslimsk invandring och om möjligt få de som bor här att flytta härifrån. Vi kan inte be med samma emfas att våra fiender ska få makt över oss som vi ska be om välsignelse över våra trossyskon.

 • Janne O

  ”Jag pratar om britternas tillslutna hjärtan, varför är det absurt? Det blir ju konsekvensen av politikers agiterande och folkets röstande. De vill inte dela med sig av sitt överflöd, av rädsla att förlora det de har.”

  Intressant vinkel i dina påpekanden. Grejen är väl att du och många andra blandar in en viss typ av politik med religion/vår tro: Att älska nästan ligger nära partilinjer, att sortera bland flyktingar och inte så mycket flyktingar krockar med Guds bud att älska alla människor. Man kan vara mot bedrägeri och politisk oärlighet, vara mot SÄTTET en fråga behandlas utan att vara mot saken i sig. Klart att vi ska hjälpa människor, det är ju personlig fråga. Inte en politisk fråga för kristna.

  Har EU/NATO/USA ansvar för Syrien kriget och ISIS framväxt t.ex?
  Eller är det många av britternas ”fel” att de inte köper konsekvenserna av en krigskampanj som är HELT ONÖDIG. Kriget mot Assad har pågått i många år understött av väst. När ryssarna börjar stödja Assad och bombar ISIS blev det ett fasligt liv i media. Varför bombar ryssarna i Aleppo och Raqqa? ”Det är brott mot mänskligheten.”

  Vad ISIS sysslade med när väst USA NATO EU media tittade på – det var brott mot mänskligheten av grövsta slag. Kristna mördas och fördrivs från sina hem. Men vi är upprörda över att ISIS-killarna hösten 2015 kommer hit och inte får cash och fritt boende och tid att dra in pengar till vidare brutalitet? Och länder i EU måste öppna sina gränser och plånböcker för att vi ska hjälpa Islams sak?

  JA, det finns många flyktingar i Syrenkrisen. Och de flesta/många är i Libanon, utan mycket hjälp från vare sig Sverige eller FN.

  Britterna med ”slutna hjärtan.”

  Du säger: ”Jag pratar om tillslutna hjärtan.” 1/2 av britterna röstade mot EU. Och 1/2 för att vara kvar. Kanske bra att också erkänna att det finns demokrati och ett fritt val att rösta för eller mot EU och dess politik? Den är ju dysfunktionell så det ryker om det och har varit så i många år utan att det går att ändra på. Just för att den gör saker som inte är bra för länderna, det är ju inte heller meningen. Enhet på romerskt vis, religiöst/politiskt, är ju hela projektets mål och har varit det så länge systemet existerat. Allting blandas ihop och att göra gott trumpar sanning och ryggrad. ”Bry er om de fattiga,” säger den som har guld och aktier så långt ögat kan nå. Jesus säger till den unge härskaren (rich young ruler): Sälj allt och kom med mig (du som har problem med 10:e budet: begär efter ägodelar).

  Stänga sitt hjärta behöver inte betyda stänga sin hjärna. 🙂

 • Ulrika

  Det här är en profetia om Jesu tid på jorden?

  ”Det skall ske i den yttersta tiden, att det berg där Herrens hus är skall stå fast grundat och vara högst bland bergen, upphöjt över höjderna. Och alla folk skall strömma dit.Ja, många folk skall gå i väg och säga: ”Kom, låt oss gå upp till Herrens berg, till Jakobs Guds hus. Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi kan vandra på hans stigar.”

  Du ser att det står ”i den yttersta tiden.” Det var den jag tänkte på.

  För oss som tror på Guds tid varierar forskarnas uppgifter mellan 7000 och 30 tusen år ang jordens ålder. (Att jämföra med Darwins osäkerhet kring miljoner år hit o dit.)

  Sedan kan det ha varit onödigt av mej att blanda in Guds tid i det hela då hans tidsuppfattning skiljer sej från vår tidsuppfattning. Han har ju tex förmågan att vara utanför vår tid.

 • Kul att du håller med mig lite 🙂

  Det var många inlägg sen jag skrev att Gud inte kräver nått över vår förmåga han säger ju ”Var och en give efter som han har känt sig manad i sitt hjärta, icke med olust eller av tvång, ty ”Gud älskar en glad givare” och
  ”om den goda viljan är för handen, så bliver den välbehaglig med de tillgångar den har och bedömes ej efter vad den icke har”

  Och Jesus säger i Bergspredikan;
  ”Ty om I älsken dem som älska eder, vad lön kunnen I få därför? Göra icke publikanerna detsamma? 47Och om I visen vänlighet mot edra bröder allenast, vad synnerligt gören I därmed? Göra icke hedningarna detsamma? 48Varen alltså I fullkomliga, såsom eder himmelske Fader är fullkomlig.”

  Det är så självklart att jag inte ens tagit upp att vi ska ta hand om familjen, de närmaste och trossyskon. Men det Gudagivna sunda förnuftet du talar om säger också att vi har ett ansvar för fler än endast och allenast bröderna. Vi behöver inte åka till andra sidan jorden vi får göra som Jesus sa först Jerusalem och sen världen.

  Nu är ju den sån att länders regeringar inte alltid har de egna innevånares bästa för ögonen, det är ju därför vi har så många vid vår gräns. Vad våra politiker gör med våra skattemedel kan vi påverka genom val och vad våra församlingsledare gör med våra gåvor kan vi påverka i församlingsmöten. Att klaga på despoter och korrupta politiker hjälper ingen men vår goda vilja kan göra skillnad genom nått så litet som ett vänligt leende mot en av Herrens minsta, den i nöd.

  Kokar vi ned allt om givande så handlar tror jag det handlar om en ändrad attityd för oss generellt sagt. Att vi ber Gud om en positiv syn på att bistå förutom våra närmaste de Gud ställer i vår väg som just behöver din hjälp

 • Att äldre inte räknas är ju helt enkelt inte sant! I byn har jag två damer 87 år den ena är på sjukhus i Umeå och får en ny hjärtklaff inopererad och den andra har nyss fått en ny höftled! Men visst skattemedel kan fördelas bättre. Det är ju vi som röstar du ska klaga på och ingen annan.
  Som brukligt är i nödtider i Europa skyller man på juden eller romen eller på båda grupperna samtidigt för allt från hungersnöd och pest till samhällsförsämringar. Det är inte sant heller

 • Precis som du säger ”Klart att vi ska hjälpa människor, det är ju personlig fråga. Inte en politisk fråga för kristna” det är vad jag försöker säga. Jag kanske inte är den vassaste skribenten så att det blir tydligt!

  Jag tog Britterna som exempel därför att deras politiker och majoriteten av folket skrek högt att stänga gränserna och att de rakt av sa att de inte ville dela med sig mera. En ståndpunkt som de och andra får ha men den får inte min respekt. För övrigt är jag en anglofil och älskar England och jag är inte heller EU vän.

  Om den goda viljan är för handen som Paulus skriver om har Gud fått verka sin vilja i våra hjärtan för att hans goda vilja ska ske. Vi får be att det sker i oss och se vart den leder oss i frågan om öppna eller stängda hjärtan för den i nöd.

 • Janne O

  Varit med i flera situationer sista åren där samvetet ställs mot det du kallar ”hjärtat.”

  * En som tigger lurar människor som ställer upp, det tas upp inför flera vittnen. Här blev det stopp med hjälpen. Inget skäms över det!

  * Man kan använda svensk lag för att lura till sig uppehållstillstånd. Ungefär det Jesus talar om ”klättra in på baksidan” i Guds rike Joh 10. Om man har rent mjöl i påsen, varför skulle inte Gud hjälpa? Men om man har smått oärliga motiv, hur ska jag hjälpa eller Gud?

  * Man kan kasta sina pass och ropa på flyktingstatus. Alla ”blir” Syrier. Eller man blir ”kristen” för at få uppehållstillstånd. Hänt i flyktingkrisen. Vissa flyktingsökande har inte förstått att

  * Islam är en fiende till vår tro. Människorna behöver inte vara det alla gånger. Detta är basics. Men att som kristen se ned på Islam som trosuppfattning, som ett ”offer” för olyckliga omständigheter, är en riktig miss av kristna. Här missar också av svenska staten vad det är fråga om. Islam står över kristen tro – det måste man som muslim tro. De måste vi också förstå innan vi börja tala om öppna hjärtan.

  Här missar också många ekumeniker i sin välmening att stödja krigsoffren. Om du ser vad Islam gör i länder styrda av Sharia, lägg samman 1 och 1 och skippa skylten med offerstatus. En hel det folk är rädda för vad som kan hända om de lämnar Islam, mer än hängivna dess ideologi. De som är benhårda för religionen fungerar rätt likt fariséer, åtminstone i samtal om tro.

  Här verkar du säga att alla fyra fallen är legitima rop på hjälp.Vi ska öppna våra hjärtan och plånböcker. Men Jesus säger älska dina fiender. Dvs ge dem vad de behöver: Evangeliet. Och hjälp. Inte låta ett annat evangelium käka upp vår tro för att vara snälla.

  Den som hjälper mot sin övertygelse, fläckar ned sitt samvete.
  Vad som inte görs av tro är synd. Rom 14:23

  GVD

 • kjell

  Jag har försökt komma in på vårdcentral som inte ens svarar på tel, och sjukhus under ett års tid, när jag tillslut fick tag i en läkare så visade det sig vara allvarligt, men ingenting är åtgärdat ännu, jag bor antagligen på fel ort, samma sak med tandvården, allt var klart för lagning på en tid som jag haft uppgjord sedan länge, men en av dessa tiggande turister tog min tid, och sedan var det middagsrast för personalen, och jag fick gå hem.
  Det verkar som du bor i ett problemfritt område, men det gör inte jag, eller så spelar du bara dum och ovetande, du plockar alltid bara ut någon liten del som vi andra skriver, skall vi ha en dialog så måste man se helheten, och svara på det hela.
  Jag bor i ett område där det är farligt för en äldre att ta ut pengar från en automat, många här har blivit rånade i samband med det, och banker har inte kontanter, dom är lika rädda som oss, allt pekar åt en viss kategori österopeer.
  Många säger lita på Gud, visst gör jag men jag dyker inte från 10 meter ner i en torrlaggd bassäng, Jesus sa ”du skall icke fresta Herren din Gud”
  Kjell

 • wildwest63

  Du svarar på inläggen då är det klart diskussionen fortsätter. Och det uppskattar jag. Efter ett tag inser man också att så långt ifrån står man inte den man debatterar med, så länge vedebörande är sanningsälskande och hederlig. Och det är du.
  Om andra länders ledare och regeringar inte har sin egen nations bästa för sina ögon (ibland har de inte ens sin egen etniska grupps bästa för sina ögon) så är det något att ta upp på överstatlig nivå resp hota dessa länder med indragna bistånd eller väpnat våld. På ett tidigt stadium (se exemplet Nordkorea, där man såsat omkring nu i decennier och nu har ett väldigt farligt läge).
  Vad hade hänt om inte USA hade invaderat Europa 1944-1945? Ibland är det nödvändigt att försvara den frihet man säger sig värna. Jag hoppas vi slipper, halva min släkt har gått igenom världskrigets vidrigheter, men jag ser gärna en attitydförändring till handgripligt våld även bland kristna, så att det faktiskt är okay att försvara sig med vapen, att polisen blir mer resolut så att vi inte behöver anpassa vårt liv efter brottslingar.
  Och tänk hur vansinnigt det är att Sverige tar emot 45,000 s k flyktingbarn (varav man kan anta att ca 65% ljuger om sin ålder), men det går inte att skicka dem tillbaka till sina hemländer då dessa vägrar att ta emot den. Samtidigt ger Sverige bistånd till dessa länder, bl a just för att förhindra ekonomisk migration. Varför drar man då inte in biståndet, räknar av det person för person? Istället ska svenska skattebetalare betala dubbelt för dubbel kriminalitet.
  För många länder är de medborgare de skickar till Västeuropa den största intäkten i statsbudgeten, det finns alltså en medveten planering bakom migrationen även på statlig nivå.

 • Torbjörn S Larsson

  Jag håller med att inte heller jag sett något som kan liknas vid väckelse sedan 70-talet.
  Men hur var det då?
  Varenda kyrka och kompisgrupp hade bönegrupper, endast en bråkdel av detta antal finns idag.
  Däremot tycker jag du gör ett litet fel när du ställer bedjare mot aktiva kristna. Dom enda människor som jag har sett vittnar utan att vara anställda och är aktiva i sitt vardagsliv har varit verkliga bedjare. Dom andra kan röra om en del men försvinner snart. Ibland tänker jag på min mor som var handikappad och bunden till hemmet och som säkert vittnade för fler per år ytterst få andra i min hemstad. Det kunde vara hissreparatören, sjuksköterskan mm.

  Nej, det är bara den som har en personlig nöd för sin nästa som blir ett vittne.
  Bibelskolor och utbildning hjälper föga. Det är på knä…

  För övrigt,

  Kul att det nu gick att kommentera utan att vara med i Facebook.

 • Dina tre första punkter är nått som varken du eller jag vet nått om när vi står inför en person som ber om hjälp. Blir det känt att man har ansökt om uppehållstillstånd på felaktig grund åker man ur landet. Men innan dess, när den personen står strandsatt anser jag att hjälpa är på sin plats.

  Angående islam, en bland många antikristliga rörelser, antagligen den största i fråga om siffror. Till den skaran du räknade upp kan vi också räkna in alla sekulära ”kristna” stater alla de som förnekar Jesus Kristus som Herre och Gud. Vem missar islam som antikristlig? Inte jag iaf.

  Vad islamister gör i de länder de är verksamma i är bortom min möjlighet att göra nått åt. Men jag kan göra nått åt de muslimer som kommer hit. Är de generellt mina fiender? Knappast!
  Ge dem vad de behöver, evangeliet, ja visst. Men ska vi göra det medan de ligger i snödrivan eller på gatan? Funkar inte så bra!

  Den övertygelse som det är fråga om i Rom 14:23 kan väl inte vara den som vi själva finner för god utan den bör ha biblisk grund?

 • Janne O

  ”Dina tre första punkter är nåt som varken du eller jag vet nått om när vi står inför en person som ber om hjälp. Blir det känt att man har ansökt om uppehållstillstånd på felaktig grund åker man ur landet. Men innan dess, när den personen står strandsatt anser jag att hjälpa är på sin plats.”

  Jag berättar om saker jag upplevt när vi evangeliserat i en förort under en tid. Situationer man varit med och hjälpt folk du tycker man ska ha ett öppet hjärta för – och där det inte är ärligt helt spel. Utan lite common sense skulle man inte göra något gott annat än ge bort pengar.

  Vi ska inte vara aningslösa – utan kloka och harmlösa.

  Robin Hood och öppenhet

  Du resonerar rätt likt Micael Grenholm i de här frågorna. Det var en lång diskussion om hans synsätt på flyktingfrågan här på bloggen för någon månad sen.

  Rom 14:23
  Samvetet har med saken att göra. Man syndar om man gör gott av oärliga skäl.
  (Robin Hood bra exempel, hycklande kollektgivning annat exempel)

  ”Ge dem vad de behöver, evangeliet, ja visst. Men ska vi göra det medan de ligger i snödrivan eller på gatan?”

  Jag tycker du ska gå ut och ge människor evangeliet och öppna din plånbok och köpa kläder – inte klaga på andra som gör det som råkar ha en annan uppfattning om vissa saker! Vet du att de som kommenterar i den här tråden är ”hjärtlösa Sverige Demokrater” eller vad är det frågan om?

  Ha det så bra lycka till i Norrland (jag kommer inte så långt ifrån där du bor, ursprungligen!)

  När man blir blåst av att agera som Jesus vill – går man vidare, kollar vad Gud tycker .

 • Tack för de fina orden:) Vadå lägga sig platt!!!!

  Med Herrens bön ber vi ju att hans rike ska komma och innan det riket kommer ska det vara sju mycket svåra och dramatiska år. Om det är islam som kommer att vara tongivande under de åren heller om antikrist använder sig av nått annat system vet vi ju inte. Jag menar inget annat än ”tillkomme ditt rike”

  Trump är ju ett oskrivet kort förhoppningsvis kan hans stab leda honom till vettiga beslut. Att lägga den makten han fick idag på en politisk amatör kan inte vara klokt. Och det tyckte ju inte majoriteten av folket heller. Wilders vet jag inte nått om men antagligen gillar de varandra! Att de försöker stänga ute islamism gör ju vi också genom kontroller. Men att stänga ute medmänniskor som flyr för livet endast för att de är födda i ett muslimsk land är inte ok. Ja jag vet bland dom gömmer det sig många som inte har asyl status och de har inte skäl att vara här.

  Eftersom Sverige är en demokrati så är det en tidsfråga innan det finns muslimska partier som vill in i riksdagen. Om Gud har lagt det på ditt hjärta att be emot det så då ska du göra det. Men frågan blir ju vart tar de vägen då, till nått annat land? Ungefär som jag hörde en predikant tala om att de hade bett bort Jehovas vittnen, när de endast flyttade till grann kommunen!

  Vem är det som med emfas ber att våra fiender ska få makt över oss? Inte jag i alla fall

 • Ja vi ska vara kloka som ormar och menlösa som duvor. Jag aktiv ned att hjälpa drog missbrukare ur sitt beroende. Där stöter man på personligheter som genom sitt missbruk blivit van att dra på sanningen och att bedra för att få drogen en gång till. Vad hade du väntat dig under din evangelisation? Självklart blir vi bläst

  Jag gör redan det du förslår jag ska göra och det med glädje

 • Jag gillar att samtala, moderatorn stänger väl av mig snart pga för många inlägg på för kort tid 🙂

  Hmm, kristet våld mot brottslingar känns inte som en hjärtefråga.

  45000 tusen barn varav 65% ljuger. Ok, under 2a världskriget kom det åttio tusen finska barn vi klarade det då och vi klarar det idag.

  Var inte orolig tro på Gud och tro på mig sa Jesus. Vi kanske ska tänka mer på det än allt som oroar. Hur vi än gör kommer denna värld som vi känner den att gå under. Inte så att vi ska resignera för det utan vi ska glädjas över att den dagen kommer snart. Herren sa ju att när vi ser det börja ske ska vi lyfta våra huvuden för då nalkas vår förlossning. Jag tänker mer på det än på allt elände, det ger mig kraft för nästa dag

 • ”Jag berättar om saker jag upplevt när vi evangeliserat i en förort under en tid. Situationer man varit med och hjälpt folk du tycker man ska ha ett öppet hjärta för – och där det inte är ärligt helt spel. Utan lite common sense skulle man inte göra något gott annat än ge bort pengar”

  Vad hade du väntat dig ute på fältet, ett ärligt spel?

  ”Du resonerar rätt likt Micael Grenholm i de här frågorna. Det var en lång diskussion om hans synsätt på flyktingfrågan här på bloggen för någon månad sen.”

  Och?

  ”Jag tycker du ska gå ut och ge människor evangeliet och öppna din plånbok och köpa kläder – inte klaga på andra som gör det som råkar ha en annan uppfattning om vissa saker”

  Nu gör jag redan det första men inte det andra.

  ”Vet du att de som kommenterar i den här tråden är ”hjärtlösa Sverige Demokrater” eller vad är det frågan om?”

  ?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Nejdå. Prata på du. Vi gillar kommentatorer med en mångfald uppfattningar. Vad vore ett samtal här utan personer med en annan syn på saker och ting 😉

 • Sant, och så det blir ju så tråkigt om alla tycker likadant 🙂

 • Ulrika

  Riktigt tråkigt blir det när ens tro beskrivs som verbala spyor. Det har jag själv fått höra många gånger.

 • kjell

  Sjukhus i Umeå? Det var en lång väg, finns det inte närmare.

 • Lars Wärn

  Versen du citerar beskriver det avslutande Messianska Riket d v s de sista 1000-2000 år denna jord består. Så långt är det korrekt (sett ur ett mer darwinistiskt perspektiv bör dessa tusentals år kallas ”den yttersta tiden”).

  ”Han har ju tex förmågan att vara utanför vår tid.”

  Jo, han har alltid varit utanför sin skapelse i både tid och rum. Han anförtror de kallade, utvalda och trogna sina avsikter och vet att Hans Rike blir verklighet genom dem. Nej, inte alltid utanför. Israels Gud lät sig födas som människa, den lilla bebisen Yeshua i Betlehem. Innan dess var han alltid med sina kallade, utvalda och trogna genom sin Ande och på motsvarande sätt kommer Han alltid att vara med sina kallade, utvalda och trogna genom sin Ande. Intill tidens ände.

 • Ulrika

  Trassligheterna beror på att allt från plåster till telefonservicen inom vården ska upphandlas. Sega processer där det billigaste och ofta sämsta företaget få ja på offerten. Ett pensionärsförbund i ett av landets landsting uppvaktade nyligen vården på sin ort och sjukvårdspersonalen är lika förtvivlade som patienterna. Det är EU-lagar om upphandling som styr.

  BB i Sollefteå läggs ner nu. Bor man mitt emellan Östersund och Sundsvall får man räkna med 3 timmars restid åt endera hållet. På sommaren. Flera sträckor av vägen utan mobilteckning. Visst fast det inte mobiltelefoner förr, men då fanns det barnmorskor och läkare i varje socken.

  Nu skyller inte jag situationen på invandringen. Tvärtom skulle det saknas än mer personal om inte all kompetens utifrån fanns. Jag tror att man kan låta folk betala mer av sådant som är helt gratis idag. Man får en höftoperation som kostar mellan 150 och 200 tusen helt gratis. Och ändå gnäller folk om man får köpa efterföljande hjälpmedel själv för ett par hundringar. När man gnällt färdigt går man till konditoriet och köper upp samma belopp på bullar o Café Laté eller vad det heter.

 • Lars Wärn

  ”Själv klarar jag bara några enstaka fraser.”

  För flera år sedan satt jag på en thairestaurang som var välbesökt. Mitt i måltiden vid mitt lilla bord med två stolar kom värdinnan och frågade om det var ok med bordssällskap. ”Javisst”. Mannen visade sig bördig från Burundi och vi hade ett mycket intressant samtal om både Burundi och Rwanda, folkmorden, flyktingströmmen, rådlösheten i FN m m. Ja, när jag var klar med efterrätten (buffé) reste jag mig och sa: ”Bwana na umugisha” Ja, det var ett tillägg där som skulle göra att mina ord motsvarade den mosaiska välsignelsen men som jag glömt nu. ”Herren välsigne och bevara dig”, typ. Mannen sken upp. Han förstod precis vad jag sa. Språken är mycket lika.

  Senare blev jag rättad av mina bekanta i Kigali. ”Imana na umugisha”. Yeshua är främst lärare, Tjänaren – inte Herre. Det är så Han vill framstå inför oss.

 • Lars Wärn

  Shabbat Shalom!

  Förresten 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=VCMBkxr2WSc

 • Ulrika

  ”Han skall undervisa oss om sina vägar, så att vi kan vandra på hans stigar.”

  Det låter som det som hans lärjungar fick uppleva med honom.

  ” darwinistiskt perspektiv”

  Det perspektivet är inte intressant för oss.

 • Lars Wärn

  ”Denna gång stärker de sitt gränsförsvar inför den kommande västeuropeiska invasionen.”

  Invasionen är redan påbörjad och pågår. Den svenske ”EU-utrikesministern” Carl Bildt beslutade tillsammans med Polens dåvarande president att invadera Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien och det asiatiska(!) Azerbajdzjan med sina ”fredliga” EU-trupper, under överinseende av NATO. De avtalade ”Partnership in east”. Så här långt har deras ambitioner, rent utsagt, gått åt helvete i Ukraina, och det var på snudd när även i Georgien innan dess.

  ”Fredliga” EU-trupper… jo det är så Daniel beskriver situationen för vår tid i kap 11. EU påstås – emot allt sunt förnuft – vara ett ”fredsprojekt”. I den svenska Bibeln anges ”landets bördigaste delar” i samma kapitel. Den bördigaste jorden i världen finns i Ukraina. Det var Hitlers drivkraft att erövra detta urgamla ryska område, om vi bortser från Georgien och oljan i Kaukasus.

 • Lars Wärn

  ”Vad det handlar om just nu är huruvida personer, som utan minsta tvekan är ledda av antikrists ande, kan legitimeras.”

  Ja, nu kan inte Obama vara ”Antikrist”. Trump är ju en ”kristen bibelläsare” och borde avskrivas han med. Dock; Putin är GOG – en absolut sanning! Fast Putin tänker ju sluta som president 🙁 … Vilka är då dessa efterlängtade gestalter? Många stora och fina statsmän, såsom Obama och Putin, har blivit utnämnda till både GOG och Antikrist (ibland samtidigt). Vilka är då dessa apokalyptiska gestalter? Varifrån kommer de?

 • Lars Wärn

  För min del är perspektivet delvis intressant. Skapelsen fixades inte på 7 dagar men kanske under 7 miljarder år. Hur Skaparen gjorde allt är inte vår sak att fastställa. Det är dessutom helt ointressant inför framtiden – det Messianska Riket. Här på Tellus och på den kommande nya Jorden.

 • Ulrika

  ”inte Herre”

  Jo, Han är vår Herre.

  Av profeterna kallades han Herre. Jesaja: ”Bereden väg för Herren ” 40:3. Jeremia ”Herren vår rättfärdighet” 23:6.

  Apostlarna och lärjungarna: ”Allas Herre” Apg 10:36. ”Herre över alla” Rom 10:12, ”Herren från himmelen” 1 Kor 15:47. Johannes ”Herrars Herre”Upp 17:14.

  Denna titel brukades på Kristus för att utmärka hans Gudom.

  Änglarna.”Idag är eder född Frälsaren, som är Kristus, Herren, och vid graven ”Kom och se rummet där Herren har legat” Matt 28:6.

  Herren själv:” I kallen mig Mästare och Herre och I sägen rätt, ty jag är det” Joh 13:13

  Fadern:”Du, Herre, har grundlagt jorden i begynnelsen och himlarna äro dina händers verk ”Heb 1:10.

  En dag kommer då alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herre, Gud Fader till ära Fil 2:11.

 • Lars Wärn

  ”Jo, Han är vår Herre.”

  Ja, men hur ville Han själv vara? Hur vill Han framställa sig själv inför oss, sina lärjungar? När Han tvättade Kefas fötter? Hur benämns Han i Jesajas profetia?

 • Ulrika

  ”Skapelsen fixades inte på 7 dagar men kanske under 7 miljarder år.”

  Varför gå i Darwins fotspår för att vi inte kan fastställa jordens exakta ålder?

  Du vet hur förödande utvecklingsläran är.

  En pastor berättade en gång hur han blivit tilltufsad av en lärare som anammat utvecklingsläran. Pastorn ville ha bevis för läran och när han inte kunde ge bevisen röt läraren ”SITT NER, HJELM ÄR ETT BLÖTDJUR!

 • Lars Wärn

  Evolutionen kan mycket väl ha varit Skaparens verktyg. I tidernas ände kom de Han längtade efter – människorna. De som blev som Han.

 • Ulrika

  ” Hur vill Han ramställa sig själv inför oss”

  Alla goda egenskaper finns i honom och det finns enbart anledningar att behålla alla hans titlar.

 • Lars Wärn

  Varför skapade Han så många stora, äckliga dinosaurier? Som väl var fanns inga människor då (också taktik). På vilket sätt har människorna på jorden idag det så bra tack vara den stora mängden stora dinosaurier då? Eller tack vare de stora skogarna på den tiden då det inte ens fanns dinosaurier eller några andra djur på jorden?

 • Ulrika

  Nej, nej. Han sammanvävde dej redan i moderlivet!

  Jag kommer aldrig gå med på att du skulle vara produkten av en slump!

 • Lars Wärn

  Slump?? Jag finns inte till av en slump. Skaparen har så många finesser så du kan aldrig ana. Evolutionen är ”det löpande bandet” som gjorde grovjobbet. Finesserna i Skapelsen kommer till på en oändlig mängd andra vis.

 • Lars Wärn

  Självklart! Men om jag skulle vilja bli kallad ”hisskonduktör” p g a mitt yrke och min ödmjuka hållning är det din plikt att kalla mig just det. Inte ”president” el dyl.

 • Ulrika

  Menar du att Gud skulle ha lagt om vävnaderna allteftersom i vissa apors moderliv? Konstruerat om mannens och kvinnans säd? I så fall är våra föräldrar mer apor än dej o mej. Låt mej tvivla….:-)

 • Ulrika

  Jag kan kalla dej vad du önskar. Det förändrar inte det faktum att Herren är densamme i går, idag och i morgon. Inkluderat alla hans titlar.

 • Lars Wärn

  ”Vi är nu väl inne i det nya året – 2017. Ett nytt kapitel skrivs på det andliga, mänskliga, sociala och
  politiska planet i vårt land.”

  Absolut. 2017 kommer någonting stort att hända i Mellanöstern, något mycket positivt för Israel, och därmed för hela världen. Detta är tydligt fastställt i kalendern som har upprättats enligt Jubelårsteorin.

  1517- ???? -1867-1917-1967-2017- …

  Ni historiskt bevandrade kanske kan hjälpa mig med de förlorade åren i Israels historia? 1517 – 1867.

 • Lars Wärn

  Kan det bli så att Jesajas profetia, 2 700 år gammal, äntligen uppfylls detta Jubelår?

  ”På den tiden skola i Egyptens land finnas fem städer som tala Kanaans tungomål, och som
  svärja vid YHWH Sebaot; en av dem skall heta Ir-Haheres. På den tiden skall ett altare vara rest åt YHWH mitt i Egyptens land, så ock en stod åt YHWH vid landets gräns.

  Och de skola vara till tecken och vittnesbörd för YHWH Sebaot i
  egyptiernas land: när de ropa till YHWH om hjälp mot förtryckare, då
  skall han sända dem en frälsare och försvarare, och han skall rädda dem.

  Och YHWH skall göra sig känd för egyptierna, ja, egyptierna skola lära
  känna YHWH på den tiden; och de skola tjäna honom med slaktoffer och
  spisoffer, de skola göra löften åt YHWH och få infria dem.

  Så skall då YHWH slå Egypten – slå, men ock hela; när de omvända sig till YHWH, skall han bönhöra dem och hela dem.

  På den tiden skall en banad väg leda från Egypten till Assyrien, och
  assyrierna skola komma in i Egypten, och egyptierna in i Assyrien; och
  egyptierna skola hålla gudstjänst tillsammans med assyrierna.

  På den tiden skall Israel, såsom den tredje i förbundet, stå vid sidan av Egypten och Assyrien, till en välsignelse på jorden.

  Och YHWH Sebaot skall välsigna dem och säga: Välsignad vare du
  Egypten, mitt folk, och du Assyrien, mina händer verk, och du Israel,
  min arvedel!

 • Matt 15:11 ”Icke vad som går in i munnen orenar människan, men vad som går ut ifrån munnen, det orenar människan” Nått att tänka på för oss alla när vi väljer ord

 • kjell

  Ändå färdas en del ända till Umeå enligt Melker…
  Jag har bara två spikar i min höft, det kostade inte så mycket, det är värre när magen sitter upp i halsen, då det är svårt att få något i den oftast får inte bullarna plats, dom vill upp igen, det har pratats om op, men det är kaos på sjukhuset, dom gånger jag fått kontakt så hör jag inte vad den invandrade säger, den enda gången jag fått hjälp var jag ett kolli och fick ambulans, men det skall utredas nu var gång, så det verkar bli taxi nästa gång för ambulansen är för dyr, en sådan sjuktransport fick jag hem, den fick beställas från andra sidan jorden, det verkade som föraren skickades därifrån också för han kunde inte svenska.
  Du skriver att det hade saknats mer personal om inte invandringen tillförde en del, men om inte denna stora invandring funnits så hade personalen räckt, här i min närhet slutar dessutom svenskar på grund av invandrarpersonal som tar mycket tid och uppmärksamhet, då är det lättare att flytta till Norge.

 • Lars Wärn

  ”…legalistiskt tankesätt”

  Yeshua aktade inte på Lagen menar du? Hur skulle det se ut om Han som skrev Lagen och gav den till Moses inte aktade på det Han själv skrivit? Skulle Israels Gud, Skaparen av världsalltet, vara den största hycklaren någonsin? Tänk på vad du tänker, skriver och säger.

 • Tyvärr, Umeå är region sjukhuset

 • Martin

  Nu förstår jag inte Lars.

  Exakt var skriver jag att Jesus inte aktade på Lagen?

 • sam

  Lars
  Jag måste peka på en sak som du och Ulrika skriver om.
  Evolution anses ju ha tagit miljoner eller miljarder år. Samma ord som används för skapelsedagarna används för de sju dagarna för att skapa universum används för den sjunde dagen, Sabbaten. Om skapelsedagarna beskriver miljoner eller miljarder av våra dagar så kommer väldigt få arr fira Jehovas vilodag, speciellr nu när 120 ör är ett långt liv.

 • sam

  Shabbat Shalom

 • kjell

  Jag har bara 3.5 mil till mitt, men där är det kaos, som tur är så tog dom lårbenshalsen akut, men för övriga krämpor får vi vänta till 100 års dan då kanske jag får förtur.
  (Har du långt till Bydalen, ligger isarna nu?)

 • Lars Wärn

  ”Men ja, jag blir orolig när jag ser hur påverkad du är av ett legalistiskt tankesätt.”

 • Lars Wärn

  Exakt vad betyder ordet ”dag” i Genesis? Vilka olika betydelser kan ordet ha?

 • Lars Wärn

  C A Chader ger mig en bra förklaring som jag accepterade redan som tonåring på 1970-talet. Har du hans fina bok ”Guds Plan genom tidsåldrarna”? Sid 24 i upplagan från 1944. Jag har även en version av boken utgiven 1936, med samma text på den punkten, men som även innehåller intressanta resonemang kring Hitler, Mussolini och Stalin.

 • Lars Wärn

  ”Slump?? Jag finns inte till av en slump. Skaparen har så många finesser så du kan aldrig ana.”

  Att mina föräldrar möttes i Askersund för 57 år sedan. Var det en slump? En del av Guds plan? Valde Gud ut en speciell liten rackare bland tusentals spermier som skulle bli jag ca 3 år senare eller var det en slump att just ”jag” vann racet? Den gången.

 • Lars Wärn

  ”hisskonduktör”… ett jobb som skulle ha passat den obildade och invektive Trump som hand i handske.

  Undrar vad Obama kommer att göra när han nu återgår i civil tjänst i Chicago? Han kanske tar anställning som just hisskonduktör i stans högsta skyskrapa? Han skulle passa där också, inte på grund av att han skulle ha bristande kompetens som president i världens mäktigaste nation (vilket är fallet med Trump). Tvärtom. Han har varit den mest effektive och kompetente presidenten i USA sedan F D Roosevelt. I en hiss i en skyskrapa (som kan vara ägd av rövaren och roffaren Trump) träffar Obama många vanliga människor. Han älskar människor och vill träffa många av dem, som den ödmjuke, lyssnande tjänare han är och alltid har varit 🙂

 • Lars Wärn

  Tack Sam.. Nu börjar första arbetsdagen i veckan här.. men man kan väl lyssna till ljuvliga yeminit-israeliska Ofra under arbetet, eller hur:)

  https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Lars Wärn

  Misstänker att du gillar bilderna i senare delen av videon. Bison, puma etc 😉

 • sam

  Ja vet du inte nu vad ordet adg betyder kan jag inte hjälpa dig. Som jag skrev så blir det få förunnat att fira Sabbat om en dag är miljoner eller miljarder år lång.
  Vi har ju alla åsikter om vad Skriften betyder och jag menar att ju flera kockar ju sämre soppa.

 • Ulrika

  Jag undervärderar inte det du säger.

  Men….”då är det lättare att flytta till Norge.”

  En liten anekdot från den tiden då jag som nyinflyttad norrlänning från Värmland blev skickad i egenskap som apotekspersonal till ett av inlandets apotek kommer fram i minnet. Det saknades personal på det lilla inlandsapoteket och väl där fick jag en gammal ursvensk som kund framför mej. Jag förstod inte ett ord av det han sa. Jag lovar. Nåt urskönt dialektalt. Men han kunde lika gärna sagt ”Mos, mos” 20 gånger. Jag hade fattat lika mycket.

  Innan dess hade jag gått utbildningen i Uppsala och de generösaste och duktigaste kurskamraterna var från Iran och Turkiet. En av dem kom mer att fungera som min handledare under labblektionerna, än som en kurskamrat. Det fanns en kvinna från Afrika också som hade (har) ett lugn som jag skulle vilja ha. Jag har varit avundsjuk på hennes ”lay-back” stil. Undrar vad hon tyckte om min? Nästa gång jag möter henne ska jag fråga:-)

 • Ulrika

  ”Samma ord som används för skapelsedagarna används för de sju dagarna för att skapa universum används för den sjunde dagen,”

  Tack!

 • kjell

  Många av oss äldre har dålig hörsel, saknar mycket diskant, vissa bokstäver bara försvinner och då kan ordinationen bli fel, ibland rättad av apotekspersonal, då är det lättare att lyssna på skåningar eller gotlänningar och norrmän, för dom betonar rätt.
  Den som har full hörsel har svårt att förstå detta, audiologen beskriver detta på pappret genom att skriva ord som jag uppfattar dom, utan vissa bokstäver som försvinner vid fel betoning, då kan jag inte heller läsa dom, detta problem finns ännu ingen medicin mot.

 • Ulrika

  Bra,

  Då är vi överens om att vi är lika mycket skapade som Adam och Evas barn. Det är Darwins lärjungar som talar om slump.

  Att Gud valde en konstruktion med tusentals spermier i en manlig ”fröpåse” är jämförbart med att han valde många frön i kapslarna i fröväxterna. (1 Mos11)

  Jämförelsen visar på en och samme geniale konstruktör.

 • Ulrika

  Konsekvensanalyserna verkar helt frånvarande hos de som bestämmer. När det kom en ny läkemedelsreform som sade att apotekspersonalen är skyldig att lämna ut den billigaste synonymen blev det kaos. Om det så bara skiljer några kronor mellan det läkemedelsmärke som läkaren skrivit ut, och som patienten är van vid, ska ett billigare med annat namn på burken lämnas ut. Ett barn hade kunnat listat ut konsekvenserna av ett sådant beslut: Patienten tror att den fått en ny medicin, går hem och tar både från sin gamla medicin (som innehåller samma som det nya under annat namn) och får i sej dubbel dos.

  Överdoseringarna är en av de vanligaste orsakerna till att äldre hamnar på akuten idag. En ny funktion som apoteken tillämpar är att bjuda in sej själva till äldreboenden för att tillsammans med läkare ta bort/minska antalet mediciner!

 • havscat

  Sitter här och försöker analysera hur man överhuvudtaget kan få ett acceptabelt resultat på den givna situationen som råder i Sverige, men utifrån vad jag kan förstå så finns det inte ett gott slut för alla instanser under rådande parametrar.

  Jesu uppdrag var enkelt att förstå, så här lät det:
  ”Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar”

  Folk. Inte att just du skulle vinna människor för Jesus, utan vi kristna som enhet, skulle göra folk till lärjungar. Inte att vi skulle fylla våra kyrkor. Inte att vi skulle hjälpa människor till den milda grad att det folk vi var, lämnade lärjungaskapet. Utan att vända hela nationer och folk till Jesus. För att göra det, krävs inte bara evangelisering, musik och hjälpsändningar. Det kräver även att man använder hjärnan vilket helt och hållet har saknats hos vissa grupperingar.

  Så, tvärt emot vad vissa säger och påtalar, så tycker jag att man kan säga att det Svenska folket var Jesu lärjungar under många århundraden. Så tycker jag inte man kan säga nu. Vi är vi ett multireligiöst folk, på väg att bli muslimskt.

 • Martin

  Okej, men det står inte att Jesus inte aktade på lagen.

  ”Han som inte visste vad synd var, honom gjorde Gud till ett med synden för vår skull, för att vi genom honom skulle bli till ett med Guds rättfärdighet.” (2 Kor 5:21)

 • kjell

  Många vill minska medicinanvändningen, t.ex om läkaren skrivit ut stilnoct, som är en avlång tablett som går att dela någorlunda lika i tre delar, och genom delning trappa ner, men då lämnar apoteket ut en oval tablett som är svårare att dela genom det så tar patienten onödigt mycket.

 • sam

  Jeshua och Hans lärljungar firade Sabbat. Är det vad som är i åtanke när man ska göra folk till lärljungar, eller är det något annat?

 • En öppen fråga, varför stavar en del Jesus Yeshua eller Jeshua?

 • Ulrika

  Ja, då gäller det att berätta om sina önskemål för läkaren så att han kan skriva tydligt på receptet att delbara tabletter inte får bytas till kapsel.

 • sam

  Min syn är att Jesus är det namn som Katolska kyrkan använder. Jeshua eller Yeshua är vad hebreiskan använder. Jeshua och Han levde ju i ett hebreisktalande samhälle.
  Bokstaven J kom att användas först på 1600 talet.

 • Ok, Evangelierna och övriga NT skrevs ju på grekiska och där stavas Jesus Ἰησοῦς alltså med I. Det torde väl vara från Bibeln I eller J kommer och inte långt senare från KK? Om det fanns konsekvens i det du säger bör vi väl skriva allt med hebreiska bokstäver. Jag frågade för jag undrar om det är därför det finns en dragning åt den ”messianska rörelsen” eller vad vi ska kalla det? De stavar det också J eller Y eshua

 • kjell

  Kapslar går inte alls, eftersom jag tar upp till 60 mg esomeprasol, då verkar dom smälta dåligt, men tabletter med samma innehåll som stilnoct finns i olika former en del svåra att klippa likformigt.
  Nu har jag kanske spårat ur här men kanske detta hjälper någon.

 • sam

  Tror du verkligen att Josef och Maria gav ett grekiskt namn till Jeshua från Juda stam??
  Det är svårt för oss eftersom vi har vuxit upp med ett grekist sinne. T.ex så har man sagt att en spetälsk, Simon, bodde i staden Betania. Matt 26:6-7.
  Spetälska bodde utanför staden, vilket översättarna inte insett.

 • Det jag sa var att stavningen med I kommer från bibeln och inte från KK. Hur Josef och Maria uttalade namnet är en annan sak. Hursomhelst Herren vet ju vem vi menar så J utan h och a och med ett s på slutet funkar nog ett tag till 🙂

 • Ulrika

  Att samtala utifrån verkligheten hjälper alltid även om man ”spårar” ut från ämnet och allt inte är lämpligt för publika forum. Verklighet och sanning hör ihop. Såsom han är i ljuset skall vi vara i ljuset. Grundordet för Aletheia: ”Icke fördolt”

  🙂

 • sam

  Den som lever får ju se!

 • sam

  Kan du säga namnet på din gud?

 • Torbjörn S Larsson

  Du fattar ju inget. Försök tränga in i bibelberättelen. Först kom Jesus till Betania 6 dagar före påsk till de då bekanta Lasarus, Maria och Marta. Dom var överväldigade av tacksamhet för att de fått tillbaka Lasarus i livet så fastän det var mycket pengar med fotoljan så var det ingenting mot att han honom levande.( Johannes evangelium) Jesus var shysst mot dom och drog vidare ( kostar mycket att han alla lärljungar att med sig) till Simon den spetälska hus ( som Simon inte kunnat bo i på åratal efter sin spetälske diagnos)
  Två dagar före påsk var Simons hustru, syster eller mor så oerhört tacksam för Simons botande att hon tog efter Marias smörjande med olja att hon skaffade likadan men smorde Jesu hår. Tänk själv, bli botad från en obotlig sjukdom och få tillbaks sin försörjare, man eller bror!! Matt 26 om jag minns rätt.

 • sam

  Matt 26:6 Men när Jesus var i Betania, i Simon den spetälskes hus,
  Detta går inte ihop med 3 Mos 13:45-47
  Den som är angripen av spetälska skall gå med sönderrivna kläder, han skall hava sitt hår oordnat och skyla sitt skägg, och han skall ropa: ”Oren! Oren!”
  Lev 13:46 Så länge han är angripen av spetälska, skall han vara oren; oren är han. Han skall bo avskild; utanför lägret skall han hava sin bostad.

 • kjell

  Enligt 1917 års så står det att det var Simon den spetälskes hus, inte att han var där eller helad, men det kan vara samma person som Jesus helade i Mark 1:40-41.
  Kjell

 • sam

  Mat 26:6 Men när Jesus var i Betania, i Simon den spetälskes hus,
  Parallel i Mark 14:3Men när han var i Betania, i Simon den spetälskes hus,
  Lev 13:46 säger att den spetälske ska bo utanför lägret tills han eller hon blir fri från spetälskan.
  Så man kan ju undra vem som Jeshua besökte, eller hur? Om inte Simon, vem?

 • sam

  Man firade inte påsk och gör det fortfarande inte.

 • kjell

  Pesach = osyrade brödets högtid, som firar uttåget ur Egypten kallas ibland för Judarnas påsk, Paulus ser det som.en skuggbild av det som skall komma nämligen Jesus Kristus.

  Vad det gäller namn, så lever vi i Sverige och pratar och skriver Svenska då är det lättare att förstå varandra om vi skriver enhetligt, vi skriver Sverige Finland Tyskland osv men länder har egna namn på sig själva och andra, det heter ju den man älskar har många namn.
  Kjell

 • sam

  Pesach är måltiden man äter, Osyrade brödet är högtiden man firar. KK använder solen som riktmärke när Påsken infaller. Pesach bestäms av moget korn och månen.
  Judarna, Israel, firar Jehovas högtider, inte något annat. Jeshuas efterföljare borde göra detsamma i min mening.
  Jo visst pratar och skriver vi på svenska men vi försöker vara hövliga och använda rätt namn på alla.

 • Lars Wärn

  ”Okej, men det står inte att Jesus inte aktade på lagen.”

  Ok, och hur agerar Mästarens lärjunge?

 • Lars Wärn

  Fjärran östern är rika på fossiler.

 • Lars Wärn

  Du hade inget svar? Kanske SÅ kan komma till din hjälp?

  Själv fastnade jag för orden i C A Chaders bok, tryckt 1936, redan som tonåring och har sedan dess inte behövt tampas med vare sig Skapelseberättelsen eller evolutionsläran. Inget jag går ut tydligt med men det kanske jag gjorde nu? Istället njuter jag av de storslagna verken om forntidens djur såsom dr Josef Augustas fina bok ”Urtidens djur” (Hlubinami Pravéku) och de underbara filmerna om Jurassic Park och Jurassic World. Jurassic World II är på g ;).

  http://www.zdenekburian.cz/filemanager/files/file.php?file=97659

 • Lars Wärn
 • kjell

  Jag har hämtat min information från Israels ambassad, som kallar den högtiden för påsk.
  Kjell

 • havscat

  Nej, landet som sådant skulle bara hylla vår Herre Kungen(min åsikt). Sedan om du firar Kungen på lördag eller söndag tror jag inte vår Herre bryr sig om.

  Jag tycker allt att man kan säga att vårt land har varit välsignat. Det var det trots att vi firade söndagar istället för lördagar. Så det bör du kunna räkna bort.

 • sam

  Jag hämtar min information från Bibeln. Israel och dess rabbiner har en hel del lagar som inte har sina rötter i Skriften. T.ex så vill jag att nån kan tala om för oss var det står i Bibeln att Jehova har sagt att vi ska tända ljus 18 min före solens nedgång då Sabbaten startar

 • sam

  Domen över vad vi gör och inte gör har inte kommit än.
  Sabbat är Jehovas vilodag t.o.m i de yttersta dagarna. Läs Matt 24:20
  Men bedjen att eder flykt icke må ske om vintern eller på Sabbaten.
  Detta säger Jeshua.

 • kjell

  Läs Gal 4

 • Lars Wärn

  ”Det legalistiska giftet…”

  Du föredrar illegala gifter? 😉

 • Lars Wärn

  …”manlig fröpåse…” Den var ekivok men rätt bra 🙂

  Nej slumpen kan jag inte tro på.

  ”Så säger YHWH, han som har skapat dig, han som danade dig redan i
  moderlivet och som hjälper dig: Frukta icke, du min tjänare Jakob, du
  Jesurun, som jag har utvalt.”
  (Jesaja ca 700 f v t)

 • Lars Wärn

  Mig spelar det mindre roll vilka mina biologiska förfäder var. Jag vet vem min himmelske Fader är. Hur många ”kristna” idag vet det? De flesta kristna inbillar sig att deras ”fader” fördriver sina dagar på en gisten gammal stol i Rom.

 • Lars Wärn

  ”Denna gång stärker de sitt gränsförsvar inför den kommande västeuropeiska invasionen.”

  Ändå minskar Ryssland sina försvarsutgifter medan NATO-länderna ökar sina krigsinvesteringar. NATO borde ha gått i graven tillsammans med Warszawa-pakten för 25 år sedan. Nu opererar de i alla världens hav och har baser över hela jorden. Vad har Sydkinesiska sjön med Nordatlanten att göra? Som ett exempel. De ville lägga rabarber på den ryska flottbasen på Krim, men där fick de tji. Katarina den Stora var klok nog att annektera Krim redan 1783 (vilket alltså inte Putin gjorde 2014).

  NATO har ”försvarsutgifter” som är 13 gånger större än Rysslands och de ökar, samtidigt som Rysslands minskar. Varför placerar NATO ut nya kärnvapen utmed Rysslands gräns i Norge, Estland, Lettland, Litauen och Polen? Vad vet vi om NATO och deras trupprörelser i Ukraina och Georgien? Hur ser det ut med kärnvapen utplacerade av NATO utmed Rysslands gränser i dessa länder?

  Varför ska NATO ha militärövningar i Sverige? Varför ska NATO släppa sina smutsiga bomber i Sveriges i särklass viktigaste dricksvattentäkt Vättern?

 • sam

  Läs hela Bibeln.

 • kjell

  Jag har läst min bibel många gånger, då ser man vad som är historisk (dåtid) och framtid, du ser i GT vad som skall komma, acceptera då att vi lever i NT tid.
  2 kor 5:17 om någon är i Kristus så är han en ny skapelse. Det gamla är förgånget, se något nytt har kommit.

 • Lars Wärn

  ”…acceptera då att vi lever i NT tid.”

  Vilken tid handlar Hesekiel kapitel 40 – 48 om? Dåtid eller framtid? GT eller NT?

 • Lars Wärn

  ”Samma ord som används för skapelsedagarna används för de sju dagarna för
  att skapa universum används för den sjunde dagen, Sabbaten.”

  ”Alltså står en sabbatsvila ännu åter för Guds folk.”
  (Hebr. 4:9)

  Hur lång blir den sabbatsvilan? 24 timmar? 🙂

 • kjell

  Hes 40-46 = serubbabels tempel hes 47-48= tusenårsriket

 • Lars Wärn

  Det står helt klart att du inte ens har läst de kapitlen i Hesekiel. Inte heller Sakarja kapitel 14. De okunniga är inte ens mödan värt att bemöta. Känner du till ”herr” Okunnig´s slutliga öde i ”Kristens resa”?

 • Lars Wärn

  När NT 81 kom ut lade man märke till att översättarna bytte ut många latinska namn mot grekiska. Varför kan man inte fortsätta den vägen mot hebreiska/ arameiska?

  Bibel 1917: Sackeus
  NT 81: Sackaios
  Hebreiska: Zaki

 • Lars Wärn

  ”Pesach = osyrade brödets högtid, som firar uttåget ur Egypten kallas
  ibland för Judarnas påsk, Paulus ser det som.en skuggbild av det som
  skall komma nämligen Jesus Kristus.”

  Jo, Messias skall komma och när Templet åter står på plats i Jerusalem (en tid efter Harmagedon) kommer man åter att fira ”nästa påsk i Jerusalem”.

  ”På fjortonde dagen i första månaden skolen I fira påskhögtid; i sju dagar skolen I hålla högtid, och man skall då äta osyrat bröd.”
  (Hes. 45:21)

  Man kan i det sammanhanget notera är att det inte talas om påskalamm i Hesekiels profetia. Det skulle nog kännas lite märkligt att slakta påskalamm när Lammet själv är levande och närvarande i sitt Tempel.

 • Lars Wärn

  Jo, Yeshua var starkt kritisk mot ”de äldstes stadgar”. De kristna tror Han var kritisk mot den lag Han själv meddelat Moshe på Lagens berg i de sammanhang ”de äldstes stadgar” avhandlas i evangelierna. De skjuter sig själva i foten, så att säga.

  De kristna är hur förvirrade som helst i våra dagar. Inte så konstigt när de följer en förvirrad s k påve och hans 10 000-tals lika förvirrade och pedofila präster.och biskopar.

 • Lars Wärn

  ”Hur Josef och Maria uttalade namnet är en annan sak.”

  Har inte föräldrar rätt att namnge sitt eget barn bestämma hur det ska stavas, menar du?

 • Lars Wärn

  ”Fotoljan”? Nu blandar du nog samman Lasarus syster med en annan Maria. ”Maria från Magdala” kan mycket väl ha varit kvinnan som omskrivs i Joh kap 8.

 • Lars Wärn

  ”…acceptera då att vi lever i NT tid”

  Var i Bibeln kan vi läsa om den tiden? ”NT tid”?

 • Lars Wärn

  Nej, jag har blivit mer restriktiv med det numera (jämfört med när jag började kommentera på Aletheia för kanske 9 år sedan). Alltför många svin gör sig gällande i de kristna bloggarna.

 • ehimen tracy

  DETTA ÄR HUR JAG HAR GJUT MIN LÅN FRÅN MR CLARK LINDSON PÅ FRIDAGEN EFTER SÅ MÅRA MÅNADER ATT JAG ANSÖKAR LÅN FRÅN HIM.

  Det är medan jag vill dela med dig den här fantastiska saken
  Händer med mig och min familj, och jag vill att ni alla ska
  Hjälp mig att tacka herr Clark Lindson för att hjälpa mig av finansiell
  Problem och sorg ok.

  Om du behöver ett lån och du kommer att betala tillbaka lånet tack
  Kontakta honom berätta för honom att det är Mrs. Milia Milavic som hänvisar till honom.
  Kontakta mr. Clark lindson via
  Email: (clarklindsonloanfirm.01@gmail.com) och jag försäkrar dig om att du
  Kommer att ha anledning att ansluta mig till att bevisa det goda som denna man har
  Gjort för mig och min familj, jag berättar efter att du har fått ditt lån du vill
  Maila mig att låta mig veta att det jag säger är det sant ..

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jeshua är lite av en försvenskning av engelska Yeshua. Mest korrekt vore nog hebreiska. Stig Åke på MFS brukar köra svenska versionen och jag engelska 😉

 • Jag undrade mest om det hade med det ökande intresset för den Messianska rörelsen bland kristna. Om det är på väg att bli en markör, stavar man med Y säger det nått, Isf vad?

 • Larsnas Kristensson

  Tack Daniel!

  En pastor från USA brukar säga efter sin predikan:
  Nu förstår ni, varför jag för det mesta bara predikar endast en gång i varje kyrka
  Han är i grunden baptist men har lämnat allt vad nymodigheterna än kkallas och återvänt till sina amerikanska rötter. Till hans fäder, de som byggde nationen och framåt.
  Han kämpar verkligen i motvind.

  Jag hoppas ovh önskar att

  Paul Washer

  kunde komma hit och inspirera oss.

  https://www.youtube.com/user/Heartcrymedia/featured

 • Larsnas Kristensson

  Lars
  Jag har slitit med problemet utvecklingsläran enligt Darwin. Hur kan man få in den i bibeln? Darwin kände inte till Mendel och hans arvslära. Den som är ”föregångaren” till dagens kunskap om gener och genomen.
  Efter att ha följt Walter Veigts undervisning om biologi, Darwin och big bang i relation till bibeln, trillade poletten ner.

  https://www.youtube.com/playlist?list=PLwQY8D8NXJNOCZ6o78mLhCXxLivln7X6V

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Varsågod Larsnas.

  Paul Washer är en väckarklocka. Amerikanska baptister verkar ofta stå med båda ben på jorden och blicken mot himlen 😉

  Av någon anledning har usa’s baptister klarat sig bättre än lutheranerna….

 • Lars Wärn

  Bäste Larsnes Kristensson (eller var det inte Kristensen?) Jag erkänner villigt att jag inte orkar lyssna på för mycket s k kreationistism som ofta är endast trams. För mig räcker orden jag rekommenderades att stryka under i min Bibel på pingströrelsens ungdomsläger omkr år 1972 (v t), 1 Mos 1:1.

  Tag Molén som ett exempel. Han påstår att jorden är ca 10 000 år gammal. Hur väl passar det in i en bokstavlig tolkning av 1 Mos 1? Där kan man skönja ca 6000 år, d v s enl en bokstavlig tolkning.

  För min del har det varit en ”hatt-på-hyllan” fråga sedan då omkr 1972. På mellanstadiet hade vi psalmsång, Bibelläsning och bön under ca 10 min varje morgon – precis som med fröken Åström på lågstadiet. Sedan, under dagen, kunde det komma biologi på schemat. Jag minns att magistern ville ”samköra” skapelseberättelsen med evolutionsteorin, och det är ungefär där jag har stannat i utvecklingen sedan dess. Det liknar det jag läste om detta ämne ett antal år senare i Chaders eminenta bok ”Guds Plan genom tidsåldrarna”.

  Hur Skaparen, utifrån sin allmakt, formade universum kommer alltid att i stora delar ligga utanför vårt kunskapsområde och borde även ligga utanför vårt intresseområde. När det gäller fysiska detaljer v s. För min egen del är jag oerhört fascinerad av urtidsdjuren, alltifrån ortoceratiter via jättegroddjuren och ”skräcködlorna” till skovelelefanter och mammutar etc.

 • Lars Wärn

  ”Han är i grunden baptist men har lämnat allt vad nymodigheterna än
  kkallas och återvänt till sina amerikanska rötter. Till hans fäder, de
  som byggde nationen och framåt.”

  Nationen byggdes av de s k nativa med början omkr 10 000 år f v t. Den nationen som sedan byggdes upp under många årtusenden raserades av europeiska plundrare, rövare och kristna mördare under bara några århundraden, med början omkr år 1492 v t.

 • Larsnas Kristensson

  Det är skillnad på politisk nation och etnisk. Jmf nationerna vid Uppsala Universitet.

 • Larsnas Kristensson

  Var och en blir salig på sin fason. Endast ett litet tips i all anspråkslöshet.
  Varsegod!

 • Lars Wärn

  Jag vidhåller att de nativa var de som bar upp nationen på den amerikanska kontinenten under ca 10 000 år. Sedan de nativa upptäckte Columbus komma farande på havet 1492 har det bara varit krig och förödelse, där, och på andra håll i världen.

  Den europeiska imperialismen, ibland kallad kolonialism, var förödande för de nativa där då, och är det för Europa, inkl det forna Sovjet, Nordafrika och Mellanöstern ännu idag.

 • Larsnas Kristensson

  1776 var det som gällde.

 • Lars Wärn

  Nja, alltså, den imperialistiska kolonisationen, invasionen av de nativas kontinent, påbörjades redan år 1492.

 • Larsnas Kristensson

  Jag talade om Washers ”Tilbaka till äldre teologer ovh kristna som var med bland de ogudaktiga frimurarna och skapade USA.

  Vad du skriver om ”nativs” kan jag hålla med om, men det hör inte hit.

 • Lars Wärn

  ”Vad du skriver om ”nativs” kan jag hålla med om, men det hör inte hit.”

  Natives var ordet. Det är intimt förknippat med kontinenten. Tidigare sa man ”indianer” men det är ganska missvisande liksom beteckningen ”Västindien”.

  Visst hör detta till de många problemen i USA idag. Hur kunde det ha blivit om spanjorerna (engelsmän etc), liksom de svensk-norska vikingarna, hade nöjt sig med att bedriva fredlig handel med landets inbyggare? Istället för att erövra, plundra, röva (våldta), mörda etc i den ”vite krists” namn?

  Hur mycket annorlunda skulle världen idag inte ha kunnat blivit? Manitou är inte alls olik YHWH. Det finns ett nedärvt medvetande om Skaparen hos de flesta folk (Europas folk undantagna).

 • Larsnas Kristensson

  OK

 • SE Sköld

  Kristenhet i Sverige, klaga inte på mörkret, ställ fram det ljus som din Far gett dig, i stället. Det är Hans stora avsikt med det, att det skall lysa upp mörkret: och tvinga det på flykten!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Roligt att se din signatur igen SE Sköld. Har undrat över vart du tog vägen. Herren välsigne och bevare dig!

 • Stefan Karlsson

  Jag tror att Sverige är lagd i en vågskål.

  Det är viktigt att vi ber för Sverige.
  I 2 Krönikeboken 7:14-15 står att läsa följande. ”Om mitt folk, som är uppkallat efter mitt namn, ödmjukar sig och ber och söker mitt ansikte och omvänder sig från sina onda vägar, då vill jag höra det från himlen och förlåta deras synd och skaffa läkedom åt deras land. Mina ögon skall nu vara öppna och mina öron lyssna till vad som beds på denna plats.”

  Men vi ser nu att något nytt håller på att hända i landet då allt fler kommer samman i gemensam bön för att söka Herren och be för landet.

 • SE Sköld

  Jag har under den senaste tiden fått skriva direkt till de vilsna ledarna för Pingströrelsen i landet. Sammantaget ett ganska stort antal – ”titt och ofta”- skrivelser till dem: till förstockade personer -och öron.

  Men min tro är nu, att Gud kommer att gå en annan väg! Det sista jag fått skriva till dem, är två skrivelser, brev, det första är en sammanfattning av drygt 30 års arbete med frågan om Sveriges blodssådd och den skörd som kommer över oss i Sverige på grund av den och sedan en skrivelse som handlar om, att Gud själv kommer att ta över hela frågan,
  som ju är Hans, och som Han en gång gjorde på Mose tid. Moses hade då gjort sitt och Gud skulle själv ta över saken med de halsstarriga – ohörsamma – bland Hans – Guds – eget folk.

  Om Du vill kan jag publicera dem här, tex?. Och stort tack för Din välsignelse

  S-E!

 • SE Sköld

  Bön är nödvändig, men utan lydnad är den inte verksam. De ”gamla” såg det som så, att det finns två åror i en båt om den skulle kunna gå rakt fram. Den enda hette ”bön” och den andra ”arbete”, men jag skulle hellre kalla den senare ”lydnad” för Gud och Hans Ord!

 • Stefan Karlsson

  Låt oss lyssna till Herrens röst och lyda vad han säger. Då kommer vi snart att få se Guds Ande verka på ett sätt som vi inte varit med om tidigare.

 • Stefan Karlsson

  Vi är världens ljus och vi ska vara ett ljus i mörkret. Jesus sa ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”
  ‭‭

 • Ulrika

  Jag förstår inte hur man kan lägga skulden för abortstatistiken på pingstledarna. De tar nog inte heller åt sig utan ber för den som anklagar dem och arbetar på med allt (inkl hjälpa gravida och andra.)

 • SE Sköld

  De skall predika Guds syn på frågan. Den framgår av Bibeln, som är Guds Ord. De behöver inte gör någonting annat, än att predika Ordet, som Paulus skriver till Timoteus, i ”tid och otid” , av det enkla skälet, att de Orden – Sanningens Ord – skall rädda – frälsa – våra eviga själar.

 • Ulrika

  De predikar Guds syn på frågan.

  Finns många olika Gudsfrågor för en ledare att arbeta med.

 • SE Sköld

  Du skall inte dräpa.

 • Ulrika

  Det predikar även pingstledarna.

 • SE Sköld

  Det har jag aldrig hört predikas, varken innanför eller utanför kyrkväggarna,
  om de miljontals barn – Guds avbilder – vi dödat i moderlivet.

  Förföljelse för Ordets skull, sanningens skull,vore i så fall, ett faktum. Den skulle komma som ett ”brev på posten” såvida inte också Satan dött. Men så länger han lever kommer han att strida mot sanningen, som ljuset alltid ligger i fejd med mörkret!

  Också vi som kallar oss kristna, måste välja sida! Det handlar om Ja eller Nej och inget däremellan, alltså ingen plats för ett svenskt lagom.

 • Ulrika

  Måhända kan alla göra något mer men pingstledarna är inte mindre verksamma i ord och gärning än andra. De är inte mindre ohörsamma än andra ledare och inte har var och en av oss sådan koll på vad var och en av dem gör i vardag och gudstjänst att man kan döma dem.

  Om du tillhört ett annat samfund än pingst hade då dess ledare fått dina brev?

 • SE Sköld

  Har inte en Gud som skapat allt, också rätt att göra vad Han anser bäst i den Skapelse som är Hans, utan att fråga någon människa om goda råd?

  Har inte Han som skapat Människan till Sin avbild, också rätt att säga till oss, att vi inte skall dräpa varandra? Och inte minst då, dräpa den som ligger skyddslös i moderlivet? Där Du ju själv f.ö. legat helt hjälplös en gång. Den skyddade plats som Gud gett oss, tills tiden inne att födas. Den plats som vi människor – med stöd av vår lagstiftning – gjort till en dödsfälla!

  Har inte Gud rätt, utan att fråga Dig eller andra, utvälja vem Han vill, till vad Han vill? T.ex. Pingströrelsen till att väcka Sveriges folk, inklusive den övriga Kristenheten?

  Har Han inte också rätt, att sända en bok till Sveriges folk, OFREDSTIDER från december 1991, där Han berättar för oss orsaken till domen över vårt land och vad Han vill göra i stället, genom Sitt eget folk? som Han köpt tillbaka åt Sig med Sin Sons blod, liv.

  Har Han inte också rätt att sända vem Han vill till detta uppdrag, till att varna och kalla, utan att rådfråga Dig eller någon annan?

 • Ulrika

  Gud har alla rättigheter och säger även att man inte ska bära falskt vittnesbörd mot sin nästa.

  Sverige är inte Israel 2, Pingströrelsen är inte egendomsfolket 2, Pingstledarna är inte GT,s ledare och du är inte Moses den andre.

  I tidigare publika forum har du berättat att du och din familj brukar tillbringa en del sommartid ute på landsbygden. Jag önskar er och även pingstledarna en riktigt skön och välsignad sommar.

  Ps. Och boken du nämner är inte Uppenbarelseboken 2.

 • SE Sköld

  Program från Pingströrelsens stora midsommarkonferens i Nyhem 2107.
  ____________________________________________________
  Ett program som vi f.ö. kunnat direktplankat, när jag som ofrälst var aktiv inom Harads IF,
  i slutet av 1950 talet, för att skaffa pengar till vår idrottsverksamhet, men jag visste inte då,
  att vi kunde låna underhållningsidéer från de kristna, men kanske fanns det inte några sådana
  då, vid den tiden?
  S-E Sköld
  —————————————————————————————-
  14:30 – Midsommarfestival
  Stort midsommarfirande med dans kring midsommarstången, olika aktiviteter på konferensområdet för alla åldrar såsom ansiktsmålning, massor av hoppborgar, hinderbana, sumobrottning, drickabacksklättring, segway-åkning och mycket mer.

  Självklart finns det festivalfika som sockervadd, popcorn, munkar, hamburgare och korv till försäljning. På scen kommer Johan Lagerbeck från Sport for Life hålla i programmet. Det kommer även vara en missionsauktion under ledning av Andreas Ardenfors, där alla pengar går till missionen (se sid 17). Festivalen öppnar med dans kring midsommarstången. Efter detta drar festivalen igång över hela området. På scenen vid Nyhemshallen serveras det ett varierat program med inslag som passar alla åldrar. Festivalen avslutas kl 18.00.

  ———————————————————————————————————–

  Ps
  Det kan inte uteslutas, att Djävulen ler.
  Ds

 • SE Sköld

  Om någon vill läsa vad Gud säger till oss – Sveriges folk – i boken OFREDSTIDER, så finns den att läsa kostnadsfritt på webbadress:
  harmoni.be

 • SE Sköld

  Det är en självklarhet, men den skall prövas mot Bibeln och inte svepande avvisas med stöd av människotankar! I boken står det,: att om den inte på varje punkt stämmer med Bibeln, Guds Ord, vad den lär om Gud och vad Han talar, är den inte sänd av Honom, men om den till alla delar stämmer med Bibelns budskap, då skall man ta vara på den, och akta på den. Varför? Därför att Gud har sänt den!

 • Ulrika

  Drickabacksklättring är svårare än man kan tro. Ett av favoritinslagen på en av EFS midsommarfiranden. Barnen har jättekul! Och Jesus ler.

 • Ulrika

  Många har prövat innehållet i boken och avvisar den utan att du låter den falla i glömskans hav. Tror du att du är ensam om att ha levererat material som inte håller? Man får kassera sina produktioner och bekänna att det gick fel. I vår tro får man det!

 • SE Sköld

  Ordsp. 22:6 ”Vänj den unge vid den väg
  han bör vandra, så viker han inte av den,
  när han blir gammal”

  Så säger fortfarande Bibeln, Guds Ord.. På Mose tid, när uppenbarelsen lämnade Guds folk, som då Moses stod för, började folket leka i stället. De måste roa sig på något sätt, och där fanns antagligen med både unga och gamla.

 • Ulrika

  Du vill lägga drickabacksklättring till syndakatalogen?

  Får barnen klättra omkring på stock och sten? I träd?

 • Jonas Rosendahl

  Det största problemet inom frikyrkligheten är knappast om det finns hoppborgar etc på de kristna konferenserna. Det största problemet är att det saknas en profetisk vision och inriktning för framtiden. Vi har kristna ledare som inte vet var vi är påväg….och inte heller har profetisk insikt om var Sverige är påväg….

 • Mattias

  Jag inväntar din analys om varför det saknas profetisk insikt och hur du skulle vilja beskriva vart pingströrelsen borde vara på väg mot.

 • SE Sköld

  Bristsjukdomar kan ofta observeras och bekräftas med stöd av symtom, dvs tydliga tecken på allvarliga brister. I Pingströrelsens fall, brist på profetisk vägledning, då lärartjänsterna sitter i styrhytten, vilket sker utan Bibelns – Guds Ords – stöd.

 • SE Sköld

  Du får gärna för mig, stödja utvecklingen inom Kristenheten. Du skall ju själv ansvara för Ditt -liv och för Din tjänst, Ditt förvaltarskap.

 • Jonas Rosendahl

  Känns skönt att hålla med dig. Pastorer är idag företrädesvis lärargåvor eller evangelister.
  De profetiska tjänsterna tar man nästan ingen hänsyn till alls. Det sa redan pingstpastor Gunnar Sameland på sin tid som hade den udda kombinationen att vara pastor med stark profetisk gåva/ profet.
  Läs artikel om Sameland nedan, kom ut en bok om honom. ( Länk syns väl så smått)

 • Jonas Rosendahl
 • Ulrika

  Tack

 • Jonas Rosendahl

  Oj det blir ett långt inlägg 😉

 • Ulrika

  Vad är ”profetisk insikt”? Nytt begrepp för mig.

 • Ulrika

  Nu förstår jag. Var på ett sådant möte där de samlade fick med sig budskap för att vara redo inför framtiden. Det var en brokig skara enkla människor som ledde ett möte och i oköttslig anda gav de det ena profetiska budskapet efter det andra. För första gången på länge fick jag uppleva att ett av budskapen var till mig. Det var inget, i världsligt mått mätt, stort eller lyckligt budskap men man känner en otrolig trygghet i att bli viss om att Herren vet vad som ligger framför och har koll. Det är lycka. Budskapen var som du är inne på både på ett personligt plan och i enlighet med Bibelns budskap till de som var församlade. Jag tror att de profetiska budskapen främst är tänkta inom den församling de avlämnas. Där kan de även tas emot och prövas.

 • Jonas Rosendahl

  Profetiskt tilltal. Profetiskt ord. Blev det tydligare?

 • Mattias

  Det är ju allvarligt om ledarna inte beder mycket och söker Herren, vilket dom inte verkar göra eller ?

 • Jonas Rosendahl

  Jag vill inte värdera om varje ledare. Kan bara konstatera att det saknas profetisk insikt i församlingar idag. Och det är jag inte ensam om att konstatera.

 • SE Sköld

  Enligt Bibeln gör ”Herren alls ingenting, utan att ha uppenbarat sitt råd, för sina tjänare profeterna” och det står också skrivet, att ”där profetia saknas blir folket tygellösa”. Det innebär, att Guds ”fartyg” saknar styrinrättning. Ett nog så allvarligt
  fel på vilket fordon som helst.

  Det som då återstår är att lärartjänsterna, som nu styr, gissar vad Gud vill och gissar då bort de obekväma ordern – de för ”köttet”, den naturliga människan obekväma sanningarna – och så länge man kan hålla profeterna borta, får lärarnartjänsternas gissningar gälla för sanningar: tills fartyget grundstöter och förliser och det kan ske genom krig eller på annat sätt.

 • Ulrika

  Ja.

 • Jonas Rosendahl

  Tror förvisso inte att bibliska lärargåvor ser bort från obekväma sanningar. Lärare är väldigt känslig vad gäller relationen till skriften.
  Däremot förmår varken den entusiastiska evangelisten eller dogmatiska läraren att se bortom horisonten eller andebedöma här och nu som profetens tjänst kan göra. Man ser inte samma problem eller möjligheter helt enkelt.
  Men alla tjänster behövs och de borde yttra sig genom ett gemensamt bibliskt ledarskap av äldste. Profetens svaghet är ibland också att det kan bli lite väl mycket fantasier…;)

 • SE Sköld

  Jag VET att lärargåvorna ser bort från obekväma sanningar. De har en JESUS som är full av nåd, men inte också av obekväma sanningar. JESUS säger om Den helige Ande, att Han har vissa kännemärken: ”Han skall låta VÄRLDEN få veta sanningen, om synd, rättfärdighet och dom”. När hörde Du senast någon predika om vår, Sveriges, i lag största synd: att dräpa barn i moderlivet, som inte har gjort något annat ”fel”, än att finnas till. Vi skyddar boxerns svans och vissa växter, med vår lags stöd, men inte Guds avbild, Människan, i moderlivet! Vem har skrivit den lagen?! Ja, inte är det Gud!

  Det finns två slags profeter: Den ena är profettjänsten, som tex Paulus, utvald från moderlivet, verkade i och den andra är profetisk nådegåva, som alla kan få. Den första verkar främst i förhållande till församlingen, den andra i förhållande till enskilda människors behov, men de prövas båda mot Bibelordet. I det samman-hanget är profettjänsten som talar till församlingen, lättats att pröva.

 • SE Sköld

  SKRIVELSE TILL PELLE HÖRNMARK, ULRIK JOSEFSSON, NIKLAS PIENSOHO,
  MALTE HOLMKVIST, PER-ÅKE ENSTRÖM OCH DANIEL ALM.

  och att publicera för allmänheten.

  ——————————————————————————————————————————–

  I mars 1986 när Per Sundgren och jag var på hemväg från ett möte i Småland, där Per
  hade predikat, började Guds Ande tala till oss om de hot som fanns mot vårt land, i form
  av en militär invasion och vi fick då Guds uppdrag att varna Sveriges folk för detta.

  Samtidigt pågick den så kallade Evangelistveckan i Pingstkyrkan i Jönköping, och vi deltog
  i den. Dagen därpå talade vi med Norris Leffler, föreståndare för Pingstförsamlingen i Jönköping,
  som var Evangelistveckans värd och Jack-Tommy Ardenfors, då föreståndare för Smyrna-
  församlingen i Göteborg, att vi ville berätta vad Gud sagt oss om Sverige, men de nekade
  oss detta.

  Kommer än i håg vad Guds Ande gett mig att tala om: omsorgen som Johannes visade Jesu
  mor, på Jesu uppdrag: I nöden på korset sa Han: till Johannes: ”Se din mor” och till Sin
  mor, Maria: ”Se din son”, hur JESUS förde dem samman i nödens tid och de vill Han nu
  göra med Sitt folk inför vår framtid. Den omsorg om varandra som vi läser om i Apostla-
  gärningarna, som också omfattar praktiska försörjningsfrågor.

  I samband med detta, Guds första tilltal i den här saken, fick vi inte veta av vilken orsak vi i
  Sverige stod inför detta hot. Det berättade Gud först senare, i samband med att jag fick Hans
  uppdrag, att skriva upp det under rubrik:

  DOKUMENT FRÅN GUD TILL SVERIGES FOLK, ATT FÖRELÄGGA REGERINGEN, RIKSDAGEN
  OCH FOLKET. GUDS PLAN FÖR SVERIGE- HELA FOLKET I GUDS VÅGSKÅL,
  daterat den 11mars 1989, dvs först 3 år senare.

  Det är på grund av vår blodssådd som denna blodskörd kommer över oss.

  Som följd av det budskapet, fick vi skriva till Kungahuset, Sveriges regering och riksdag, via tal-
  mannen, och till Sveriges ÖB och till samtliga Pingstförsamlingar i landet, till ledarna.

  Efter det började Gud tala till mig, att vårt lands hela kristenhet skulle ha budskapet och jag började
  samla in adresser till alla olika församlingar i landet, när Guds Ande talade till mig, att församlingarna –
  allt Guds folk – skulle få denna vetskap via en bok som skulle komma.

  Boken med titeln OFREDSTIDER kom i december 1991. Den var tryckt och kom ut i samband med Predikantveckan det året. Jag skickade den bland annat till Jack-Tommy Ardenfors, som var en inflytelserik ledare inom Pingströrelsen. Men inte då heller fick den något gensvar från Pingströrelsens ledare. Dvs inga kommentarer.

  Vi var också till Världspingstkonferensen i Oslo – innan boken kommit ut – och fick där veta, av en
  broder i tron, att vi var att likna vid ”kacklande höns” och av en församlingsledare i Norrbotten, fick
  vi veta – i skriftlig form – att vi var att likna vid byggare av den s.k ”Silverarken”. En villolärare, som
  nu i oss hade fått en ny skepnad. En församlingsledare i Norrbotten, tyckte att boken OFREDSTIDER ”var ett litet bibelstudium” och ingenting annat.

  Däremot hade Alliansmissionen (?) en bibelöversättare, Sune Ceder, översättare till ett stamspråk,
  som ringde mig strax boken kommit ut, och var helt övertygad, att boken var sann och sänd av Gud.
  Han menade att boken OFREDSTIDER bara överträffades av Bibeln i trovärdighet. Han ansåg sig
  aldrig ha läst någonting liknande, frånsett Bibeln.

  Efter det fick vi Guds uppdrag, att åka till Norrbotten för att engagera Guds församlingar
  i det uppdrag som Gud vill ge dem. Men de vände ryggen till, i stället för ansiktet. Då hyrde
  vi själva lokaler, Folkets Hus i Älvsbyn, Soldathemmet Oscar II i Boden och Kalix Folkets Hus
  bl.a. och gjorde egna affischer med texter som ”ARMA BODEN, Gud varnar och kallar dig” och
  ”ETT ÖGONBLICK AV NÅD” och den ortens namn och Guds kallelse, till landets folk och till
  Sina församlingar.

  Till sammankomsten i Oscar II i Boden, kom bland annat en major Köloff. Då samlingen var
  slut, reste han sig och sa ungefär ”jag vet ingenting om pingströrelsen, men det här var
  hörvärt” och tackade för genomgången.

  Till Folkets Hus i Kalix kom den ortens pingstpastorn och två missionspastorer. Efter samman-
  komsten frågade pingstpastorn, Rune Skoog, mig, vad vi fick betala i hyra för lokalen. När jag sa
  det, fick vi halva hyreskostnaden av honom.

  Vid millennieskiftet gjorde vi ett besök på SÄPO i Norrbotten, då de i en tidning i Norrbotten frågade
  efter iakttagelser gjorda av allmänheten. Vi berättade där för en tjänsteman, vad Gud sagt till oss om Sverige och inte minst då om norra Sverige.

  Vidare har vi, Per Sundgren och jag, åkt på bönedagar främst i Norrbottens län, och rikskonferenser
  i Nyhem och Husbondlien och efter Pers död har jag åkt ensam. Hela den tiden, från 1986 tills nu
  senaste i Kalix i början av det här året, 2017, alltså i drygt 30 års tid.

  Men Pingströrelsens i Sverige ledare har i stället för att lyda Guds Ord, som ålägger oss alla att ”inte förakta något profetisk tal, utan pröva allt, och behåll det gott är”, gjort precis tvärt om: de har föraktat utan att pröva. Det Orden är inte särskilt svåra att ”tyda”. Det gäller oss alla och allt profetiskt tal. Motsatsen, att inte pröva, är att förakta.

  Om de hade gjort som Guds Ord säger, dvs prövat, hade de nu frimodigt kunnat trätt fram inför Gud
  som Hans lydiga tjänare! Men nu har de varit olydiga och står därför med den skam det innebär, att
  vara olydig Gud Den Högste!

  Ledarna har behandlat mig och Per Sundgren, som mytomaner och dårar, som i de inte ens ansett
  värda att lyssna på, samtidigt som ”världens barn” till motsatts av ”riket barn” haft en helt annan syn
  på mig och gett mig yrkesmässiga förtroenden, som tex:

  Assistent och vik. föreståndare för Röda korsets behandlingshem i Jönköping.
  Föreståndare för Öberga behandlingshem i Älvsbyn, ägd av Norrbottens läns landsting.
  Föreståndare för Åsbrohemmet i Åsbro, ägd av Örebro läns landsting.
  Föreståndare för Visingsöarbetena, Visingsö, ägt av Jönköpings kommun.

  Gick i ålderspension från tjänsten på Visingsöarbetena. Uppenbart är, att den person som ledarna
  i den svenska Pingströrelsen inte anser värd att lyssna på, om inte annat, så för deras lydnad för
  Guds Ord, har däremot andra anförtrott betydelsefulla uppdrag, av vikt – och stor betydelse, för både personal och vårdtagare.

  Röda korset i Jönköping, Norrbottens läns landsting, Örebro läns landsting och Jönköpings
  kommun, kan knappast ha anställt en dåre och mytoman till tjänsten som föreståndare för
  någon verksamhet som de har ansvar för.

  Pingstledarna i Sverige har fram till denna dag, inte vi något tillfälle under dessa nu drygt 30 år –
  från mars 1986 till dato – frågat efter oss, Per Sundgren och mig, utan det är vi (tills dess Per dog)
  som fått uppsöka dem i den här frågan, som gäller vårt lands folks -och deras egna familjers, framtid.

  Det är vi som på olika sätt, brevledes och genom närvaro på olika konferenser och bönedagar
  uppsökt dem – ”titt och ofta” – och stått till deras tjänst för att i första hand de skulle lyda Bibeln,
  Guds Ord, och pröva som Ordet säger.

  Men de har aldrig under hela tiden visat minsta intresse, utan snarare tvärt om, eller ens svarat
  på våra -eller mina skrivelser. De har – trots att deras ”befattningsbeskrivning” sagt åt dem hur de
  skall göra, i 1 Tess. 5:20-21, har de trotsat de Ordet och visat sitt totala ointresse för oss och vårt uppdrag. Det uppdrag Gud gett oss.

  I ett profant sammanhang skulle det betecknats som mycket grovt tjänstefel, att inte göra
  det som åligger den tjänst man har, har fått ansvar för! Vem skulle annars kunna pröva bud-
  skapet om -och åt vårt folk, om inte landets främsta andliga ledarskap gör det, som dess-
  utom är direkt tilltalade och kallade i sammanhanget!

  Guds budskap till ledarna för den svenska Pingströrelsen,
  genom Guds vän och tjänare,

  Sven-Erik Sköld
  20170620

 • SE Sköld

  SKRIVELSE TILL PELLE HÖRNMARK, ULRIK JOSEFSSON, NIKLAS PIENSHO,
  MALTE HOLMKVIST, PER-ÅKE ENSTRÖM OCH DANIEL ALM.

  och att publicera för allmänheten.

  —————————————————————————————————————–
  JESUS: ”Jag skall strida mot dem,
  med min muns svärd”

  Den som hamnat i strid mot det svärdet, kan inte räkna med någon bra framtid.
  mot Guds muns svärd. De tveeggade svärdet, som ”tränger igenom och åtskiljer
  själ och ande, märg och ben och är en domare över hjärtats uppsåt och tankar”.

  Det svärdet har Pingströrelsens ledare i Sverige kommit i strid med.

  Den människa som hamnat i den striden, mot det svärdet, kan ingen gratulera,
  oavsett vilken framgång den än har i övrigt. Ja, om den än vinner hela världen!

  Det vet Djävulen och de som tillsammans med honom, hamnat i strid med Gud,
  med Hans ordning. En strid som slutar på samma sätt, oavsett vem den olydige,
  upproriske, är: Djävulen och hans änglar eller en människa.

  Den striden slutar i en evig skilsmässa från Gud, alltings Skapare. Eller om det
  gäller en människa, en Guds avbild, i total abdikation, förkrosselse, för att rädda
  det värdefullaste en människa har, sin egen eviga själ. Då handlar det inte längre
  om att rädda positioner i en organisation – i en hierarki – och människors gillande,
  utan då handlar det enbart om en enda sak, att rädda sin egen, eviga själ.

  Guds budskap till den svenska Pingströrelsens ledning,
  genom Guds vän och tjänare,

  Sven-Erik Sköld
  20170620

 • Lars Wärn

  ”Det innebär, att Guds ’fartyg’ saknar styrinrättning. Ett nog så allvarligt
  fel på vilket fordon som helst.”

  Israels Guds fartyg är fullt sjödugligt och seglar framåt med god styrfart mot den Messianska tiden i ”de tusen årens” Rike.

 • Lars Wärn

  ”Stort midsommarfirande med dans kring midsommarstången..”

  Men det är väl ganska trevligt (även om ”stången” i sig har en något hednisk utformning). Var och såg detta i Wadköping denna midsommar. Tidigare åkte jag/vi årligen till Torp på midsommar, fram tills dess att jag märkte, till min stora sorg, hur bok-ladugården fylldes mer och mer med katolsk litteratur och annan sörja.

  Valde då att 2011 ta mig till det mer familjära Hjälmargården, men i årets program, och även tidigare år, annonserar de mogendans el dyl. Inget jag kopplar till ”kristna konferenser”. Så, i år blev det Wadköping med fina traditioner. Bibeln kan jag läsa hemma själv, om den nu i någon mån ännu alls läses på Torp, Hjälmargården eller i Nyhemsveckan (tidigare benämnd Bibelstudieveckan). Jag kunde dessutom avnjuta några kapitel i ”Torahns Glädje 4” på tåget till Örebro 🙂

 • Ulrika

  Lyssnar till en inspelad predikan av Ulrik Josefsson från Jönköping pingst 12/3-2017.

  Han predikar utifrån Rom kap 5 vers 1-11.

  Första versen: ” När vi nu har förklarats rättfärdiga av tro, har vi frid med Gud genom vår Herre Jesus Kristus. ”

  Här talar Josefsson om vad frid kan betyda. Hur det visserligen kan handla om att gå omkring i trädgården och dofta på blommorna men att Bibelns frid bygger på vad Gud gjort för oss för att upprätta vår trasiga relation med Gud.

  Andra versen: ” Genom honom har vi också tillträde till den nåd som vi nu står i, och vi gläder oss i hoppet om Guds härlighet. ”

  Här går Josefsson in i med den intressanta invinklingen om tempusformer. Vi HAR och vi STÅR I eller LEVER som det står i en del översättningar. Något pågående nu!

  Den här predikan vill jag lyssna färdigt på och behålla det goda!

  Innan predikan tog Josefsson med sig textalternativ till sin cellgrupp och samtalade med dem där om texterna. Vilket suveränt upplägg.

  Predikan finns under Jönköping pingst hemsida.

 • SE Sköld

  Inte med Laudiceaförsamlingens ledare vid rodret, eller den svenska Pingströrelsens främsta. Då spelar tex vädret ingen roll: de största hotet finns
  i den egna styrmanskretsen: eftersom de som styr skeppet är både blinda och döva, i andlig bemärkelse!

 • Lars Wärn

  Nu talar du om någon skuta jag aldrig skulle gå ombord på. Israels Guds skuta seglar dock lugnt och stadigt mot tidens ände.

 • SE Sköld

  Jag känner Ulrik personligen och uppskattar honom mycket som trosbroder och människa! Han tillhör den svenska Pingströrelsens ledning och inre cirkel, i sin egenskap av teolog. Felet med deras ledarskap, alltifrån mitten av 1980-talet, är att de kan liknas vid bonden som samlar säden på logen, utan att så den i jorden, där den hör hemma, som det viktiga utsäde som ger nya skördar möjliga.

  De sår sparsamt och framförallt inte i de åkrar som skulle kunna ge dem stora skördar och förföljelse. De vill inte lida för Kristi Ords skull och ser därför inte häller till någon lands-väckelse. Den kommer enbart som följd av Guds Ord. Det är Ordet som fortfarande har framgång!

  Det är alltså inte utsädet det är fel på, utan såningsmännen, som inte sår sådana sanningsord som de kan riskera bli förföljda för. De vill, som vi övriga svenskar, ha lugn och ro och gärna hyfsat betalt.

 • Ulrika

  Josefsson hinner givetvis inte under predikan gå in på alla detaljer i varje vers men utgår från de 11 verserna och har som varje god lärare anpassat sig till åhörarnas förkunskaper.

  En sak han berör (tack vare cellgruppkillarnas önskan) är det som går som en ”tråd” i vers 6, 8 och 10. Folkbibeln-98:

  Vers 6: ”….medan vi ännu var svaga….”
  Vers 8: ”….medan vi ännu var syndare….”
  Vers 10: ”….medan vi var Guds fiender…..”

  DÅ kom GUD till oss. Inte vi till Honom utan han till oss och vi är helt beroende av vad Han har gjort. Josefsson framställer mycket tydligt hur viktigt det är att förstå på vems kärlek allt beror, Guds och inte vår. Han påpekar hela tiden att det visserligen är viktigt att vi älskar men att allt från början till slut beror på Guds kärlek och att det är där man får börja för att kunna älska på rätt sätt. Att det är när vi lär känna Guds kärlek, uppenbarad i Kristus Jesus, som man kan förstå kärleken.

  Några Guds ord:
  ”Vi älskar därför att han först har älskat oss.” 1 Joh 4:19
  ”Detta är kärleken: inte att vi har älskat Gud, utan att han har älskat oss och sänt sin Son till försoning för våra synder.
 ” 1 Joh 4:10

  Josefsson går även in på ordet ”stolthet” . Finner inte den vers han tänker på nu men eventuellt är det vers 11 (Rom 5) där min Bibeln skriver ”Glädje.” I engelska översättningen står det ”boost” påtalar Josefsson vilket mer betyder ”stärkt.”

  Och det hör ju ihop. Han man sin stolthet i Gud har man en glädje och styrka där.

  Predikan innehåller många nyttiga saker och sår frön i mig som jag är mycket tacksam över. Josefsson drar i slutet av sin predikan 2 slutsatser av det han sagt vilket i korta drag kan skrivas:

  1. Guds kärlek är alltid startpunkten. Det är han som förklarat oss rättfärdiga genom tro tex. Inte vi själva.

  2. Guds kärlek är större än vi själva. Vi kommer aldrig förstå den fullt ut.

  Med mindre modifikationer av egna reflektioner är det ungefär det här som Josefsson delvis sade under denna predikan.

  Det hade varit trevligt om du lyssnat på den så vi kunde talat om de Guds ord som han valde att plantera inför åhörarna. Hos mig hade orden framgång.

  Hoppas att ni blir vänner.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?