Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Lågintensivt krig mellan MSM och alternativmedia på väg att eskalera?

Presidentvalet 2016. Året då MSM’s propagandamaskineri havererade och åsiktskorridoren imploderade.

Ingen bör ha undgått att notera paradigmskiftet mellan *MSM och alternativa media sista decenniet. Utöver en rad fria sajter runt om i världen, ofta drivna frivilligt eller med begränsade medel, inhämtar många information via sociala medier. Fenomenet är globalt, med undantag av några få länder med hård internetcensur.

Här i Sverige avlöser seminarier varandra bland journalister för att yrvaket analysera läget. En hel generation kan inte längre indoktrineras via de gamla, hårt politiskt styrda, media-kanalerna. Det råder panik i lägret. Fallande tittar- och läsarsiffror kan översättas till kraftigt minskade annonsintäkter, vilket i sin tur betyder bantade redaktioner runt om i landet. Således kan etablerad media inte längre blunda för elefanten i rummet – den katastrofala allmänna misstron och minskat intresse för deras publiceringar.

Som så ofta – istället för att ta ansvar för sin egen roll i utvecklingen och granska sig själva, väljer allt fler att attackera alternativ media. Vissa går längre än andra som exempelvis DN:s chefredaktör Peter Wolodarski redan 2015:

”Att fängsla personerna bakom alternativ media på nätet kan vara den enda lösningen”

Bästa sättet att skrämma upp folk är givetvis att döpa nya jobbiga konkurrenter om informationsflödet till ”hatsajter”.

”Man ska inte ha några illusioner om hur hat kan förgifta ett samhällsklimat. Men den svenska debattens snabba skiftning har överraskat.

”Om aggressiviteten på nätet stegras måste den svenska rättsstaten, med en helt annan skärpa än tidigare, lagföra dem som ägnar sig åt förtal och hets mot folkgrupp. Pressetiken är ett viktigt komplement för att värna ett anständigt tonläge, men den har blivit omsprungen av tekniken. De regler som traditionella medier tvingas följa föraktas av de hatsajter som tack vare internet snabbt kan nå tusentals människor.”

Fungerar inte det, är det ju bara att haka på presidentvalets stora förlorare (demokraterna) och försöka underminera alternativ media som ’fake news’. Problemet är ju bara att medan de gärna pekar finger, pekar tre fingrar tillbaka på MSM. Aldrig tidigare har det stått så klart för amerikanska folket (och övriga världen) att större delen av amerikansk media lånade ut sig till ren propaganda för Hillary Clinton.

Etablerad media har helt enkelt förlorat sitt inflytande. Trumps faktiska politik nådde folket via Twitter, Facebook, Alex Jones Infowars och en rad andra sajter.  Trots den kanske mest massiva motkampanjen i modern historia mot en enskild presidentkandidat.

I Sverige har vi sett en liknande händelseutveckling sista decenniet med SD. Etablerad media har gjort sig till de etablerade politikernas megafoner. Sju partier har tillsammans med i princip varenda större tidnings- och TV-redaktion, inklusive Public service motarbetat ett enskilt parti, i hopp om att få till en repris på Ny Demokratis öde (som bekant gick i graven efter några korta år som parti).

Ingen gillar minskat inflytande. Jag spår därför att det lågintensiva kriget mellan MSM och alternativ media kommer att eskalera. Under parollen ’stoppa hatsajter’ eller reglera ’fake news’ kommer vi att se försök till begränsningar i yttrandefriheten och därmed religions- och åsiktsfrihet. Mäktiga nyhetsimperium och nyhetsbyråer som AP, TT, m.fl. vill ha kvar sitt monopol på att vinkla efter eget behag, med egna syften.

Åtstramningar kommer använda koka-grodan-långsamt-principen. Flera åtgärder har implementerats med lite, eller ingen rapportering från MSM.

1.) Kontrollen över internet lämnades i oktober förra året över till FN (Givetvis med Obamas engagemang). Varför oroa sig över det? Nu står inte längre www under amerikanska ’first amendment’ (religions- och yttrandefrihetsskydd). En rad diktaturstater kommer nu att få möjlighet att ’säga sitt’ om framtida regelverk.

2.) Google stoppar 200 sajter med falska nyheter:

”Google har efter att ha analyserat 540 misstänkta fejknyhetssajter stängt av 200 av dem från deras annonsprogram. Falska nyheter spelade en stor roll i det amerikanska presidentvalet där sajter medvetet producerade falska nyheter om till exempel Hillary Clinton, inte av politiska skäl utan för att tjäna pengar på reklamklick genom annonsnätverk som Google AdSense. Falska nyheter fick stor spridning i sociala nätverk som Facebook.”

Pressreleaset är i sig själv delvis en falsk nyhet eftersom vi utan en omfattande studie, inte kan göra detta konstaterande. (Att falska nyheter skulle ha spelat en stor roll i valet) Studien vore dessutom svår att hålla opartisk och Trump’s valseger kommer behöva år av debatter, studier och forskning att reda ut. Men viktigast i sammanhanget: Vem ska agera prästerskap på Google’s sanningskommission? Vem kan utan politiska eller ekonomiska motiv avgöra vad som är sant, falskt eller mitt emellan. I den postmoderna tid vi lever i är ju sanning relativt. Nu ska en handfull google-anställda plötsligt agera sanningens väktare.  Vart slutar detta?

3.) Innan Obama lämnade Vita Huset hann han godkänna  ett ”Global Engagement Center” för ”korrekt berättande”. När alla amerikaner julhandlade i stressen strax före julafton signerade Obama ett lagförslag som lägger grunden för ett orwelskt ”Sanningsministerium” som ska avgöra vilken information som är sann eller falsk i samhället.

Beslutet enligt ”The Countering Foreign Propaganda and Disinformation Act” inom ramen för ”National Defense Authorization Act” innebär att senast inom 180 dagar från signerandet ska det inrättas ett ”Global Engagement Center”.

NewsVoice fick kännedom om nyheten genom ryska Sputnik News och inte via en västlig nyhetskanal, vilket är ironiskt eftersom just Sputnik News pekats ut som den värsta sortens desinformationskanal av de massmedier som redan arbetar i linje med amerikanska ”säkerhetsintressen”. Inte desto mindre är det som Sputnik News rapporterar om sant, medan västliga mainstream-kanaler ännu inte publicerat ett pip om att ett veritabelt ”Sanningsministerium” skapas. [Citat]

4.) Listan kan göras ännu längre, men av tidsbrist måste jag runda av här. Dock inte utan att nämna ett fjärde orosmoment: Sveriges regering håller just nu på att ändra villkoren för presstöd. [Källa] Den statliga medieutredningen föreslår ett nytt stöd till medier – men det får bara gå till medier som bedöms respektera alla människors lika värde. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar för att förslaget hotar yttrandefriheten.

Således är det alltså inte bara den verkligt fria pressen (Alternativ media) som hotas av att den statliga eller privatägda (som i fallet Google) åsiktspolisen utökar sitt inflytande, utan etablerad media (MSM) också!

Så säger Funcke i ett debattinlägg i Expressen:

En sockermantlad kula. Med fraser och ytterligare 165 miljoner i presstöd hoppas regeringens utredare Anette Novak att ett nytt mediestöd ska vara på plats redan 2018. Utredningen lockar också med att uppåt 800 miljoner ska tas från public service-företagen till journalistik om ”underbevakade områden” och komma alla medier till del. Men det finns ett problem. Mediernas representanter förväntas administrera fördelningen av statligt stöd enligt kriterier som ”lågintensivt hat” för att främja en ”hälsosam demokrati”. Det blir en sorts rysk roulette. Dagens presstöd på omkring 500 miljoner fördelas utan granskning av själva innehållet eller mediets inriktning. Anette Novak beklagar avsaknaden av ett demokratikrav, som innebär att skattebetalarnas pengar går till ”medier som publicerar innehåll som exempelvis väcker misstro mot vissa grupper”. Det kan framstå som välmenande att medier som väcker ”misstro”, utan att de gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, inte ska få statligt stöd. Men ur askan i elden reser sig ett hot mot yttrandefriheten när den behövs som bäst. Historien har gott om exempel på hur staten direkt eller mer subtilt försökt styra medierna i kristider. [Läs hela debattartikeln här]

Det är alldeles uppenbart att vårt lands politiskt korrekta väktare vill återuppbygga den imploderade åsiktskorridoren och motarbeta konservativa eller nationalistiska strömmar i informationsflödet i landet. Givetvis vill man se till att slänga krokben för ’främlingsfientliga’ tidningar som Fria Tider vad gäller statligt presstöd.

Ur ett kristet perspektiv vore det märkligt om vår kristna media är tysta i denna fråga, eftersom det ligger väldigt nära till hands att kristendomsfientliga organisationer och individer kan komma att misstolka delar av våra tolkningstraditioner som odemokratiska, och därmed beröva vissa kristna tidningar nya presstödet.

Den som lever får se om jag övertolkar dessa tidstecken eller om det ligger något i min analys. Låt oss fortsätta reflekterandet i kommentarsfältet.  Vad tänker du som läsare???

Shabbat Shalom / Trevlig helg

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

*Fotnot:  MSM = Mainstream Media

 

Relaterat:

(Newsvoice) Presidentvalets största förlorare är västvärldens journalister och MSM

(Publicistklubben) Misstron mot medierna – Har vi oss själva att skylla? – YouTube

(Lars Bern – ANTHROPOCENE) Liberalismens uppgång och fall

(Tidningen Inblick) Adaktusson: ”SVT-chefer ville inte rapportera om raketer mot Israel”

(Fria Tider, 2015) F.d. DN Journalisten: Julia Caesar: Alternativ media är på väg att ta över

 

=>

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , ,

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kanske kan tillägga att alternativa nyhetskanaler/alternativmedia har problem med källkritik och faktakoll emellanåt. Problematiken kvarstår dock att MSM har liknande problem fast mindre ursäkter. D.v.s. – det är skillnad på att av misstag eller bristande erfarenhet och kunskap felrapportera eller att medvetet pervertera sanningen för att behaga makthavare i samhället eller ägarimperium etcetera. Båda är lika fel men likväl förkastligt.

 • WO

  Angående farhågan för kristen press: Utredaren Nowak var nyhetschef på tidningen Dagen under några år.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  WO: Intressant. För tillfället är de nog säkra hur som helst i och med att de i princip förmedlar samma budskap som DN fast med kristen etikett. Men, sånt kan ju ändras tillbaka till ett lite saltare budskap med ny ledning.

 • Birgit Severin

  Värdefullt inlägg som jag begrundar.

 • wildwest63

  Det enda problemet jag har med s k ”hatsajter”, t ex Avpixlat och Fria Tider, är att jag blir vitglödgat upprörd över hur mycket vanligt folk INTE får höra via mainstream-media. Säkert är inte allt helt sant på alternativmedia heller, men det finns faktiskt sunt förnuft att ta till, med det kommer man långt.

  T ex publicerar Avpixlat varje dag alla tiotals bilbränder, skolbränder och övriga anlagda bränder som inte nämns med ett pip i vanlig media. Ungefär som att vi lever i ett fredens rike där inget oroväckande händer.

  DN’s klavertramp är ju så monumentala så hade det varit affärsdrivande företag med en specifik produkt så hade man redan gått i konkurs för hur länge sen som helst. Glömmer aldrig deras artikel om att man kunde tjäna på asylsökande, att en kommun gick flera miljarder plus. Jo, man hade glömt räkna med utgifterna…

  Det farligaste som kommer är dock alla dessa skrivningar om ”värdegrunder”. Så fort jag ser ordet så reser sig nackhåret! Det innebär intolerans och inskränkningar, tvärtemot den inklusivitet som man vill låta påskina. Är det något som är inklusivt är det allt det Bibeln anser är synd, allt normbrytande ska understödjas, alla nya varianter av sexuella avarter ska understödjas. Såg för ett tag sen att dom som gillar att ha sex med träd kände sig åsidosatta av queermaffian… Ja, så synd då!

 • RoyFirus

  Great article ! ( I’m glad I helped write it for you…)

 • Stanley Östman

  Mycket bra att Aletheia tar upp detta fenomen.

  Svensk media är väldigt speciell. Trots kraftigt utökade mediaplattformar, så synes åsiktskorridorer blivit smalare.
  Det är knappast ett breddat åsiktslandskap som premierats.
  Vad som kan skönjas är stärkta åsiktskorridorväggar men också en mer hätsk mediedebatt.

  Hätskheten accentuerad där sak och person flyter ihop – dess särskillnad som var ett signum för debattetik synes bortblåst.

  Åsikter kletas okritiskt på personer utan krav på sanningshalt, med enbart syfte att markera och skrika högst.

  Det svenska gammelmedia med profilerade morgontidningar präglad av ideologi, synes ha släppt sina tampar.
  DN & SvD har övergivit sin konsekvensneutrala journalistik och letat sig in i kölvattnen bland kvällspressen med sin agenda-journalistik.
  Kvar står Göteborgsposten med sitt nyrennoverade projekt och Alice Teodorescu i spetsen efter Stampen-erans vidlyftigheter.

  Inte undra på att alternativ-media hittar jordmåner som attraherar…

 • Lars Wärn

  Alternativ media för mig:

  http://novorossia.today/

  Ett media vare sig NATO eller EU har möjlighet att styra på det sätt de gör med svensk media (med några få undantag)

 • SefastTronde

  Bra! En klockrent profetisk artikel. Striden idag står mellan sanning och lögn, mer direkt än någonsin. Ett tragiskt iakttagande är att så många kristna ledare inte tycks se detta, utan hänger på MSM, och de mesta av vad de säger och skriver kunde lika gärna torgföras i Aftonbladet eller Expressen.

  Man förvånas exempelvis över den bild som formligen trycks ut och sprids om Donald Trump, den vinklas, klipps till och styrs med ett fullständigt förljuget perspektiv. Allt medan George Sorros, Henry Kissinger, David Rockefeller och bröderna Rotchild m.fl. hejar på genom att de styr MSM, och gemene man (särskilt kristenheten här i Sverige) förstår ingenting. Ingenting alls! Kristenheten hejar snarast på eländet.

  Man förvånas därtill över att så få tycks läsa internationella media genom internet, som kan vara en ögonöppnare för hela sanningen och inte bara en skruvad bild av ex.vis. Trump eller Putin. Man förvånas också över att kristenheten inte längre tycks fråga Gud och lyssna till Den Helige Ande. Det är därför att splittring råder, och inte enhet. Man har helt enkelt helt olika bilder av vad som är Sanningen. Och så strider man och bråkar istället. Och satan skrattar så han nästan kvävs…

  Snart sagt ingen förstår vad globalismen, multikulturalismen och massinvandringen går ut på, och vilka som tjänar på kallaset (förutom antikrist…). Gemene man tycks inte ha en susning om vilken agenda som den s.k. Bilderberggruppen kört de senaste decennierna, och vilken ENORM förmögenhetsomflyttning som skett under de senaste decennierna. Så gott som hela den ekonomiska nettotillväxten har hamnat i fickorna hos de allra rikaste, medan vanligt folk, medelklassen och de sämst ställda i själva verket fått det sämre. Det är vad globalismen går ut på.

  ”Om dessa tystna skola stenarna ropa!”, sa Jesus. Och tack och lov att ”stenarna” nu börjar ropa, genom icke troende som Lars Bern, Julia Cesar m.fl. och genom internetsajter som man försöker få folk att undvika att läsa genom att kalla dem hatsajter.

 • kjell

  När SD tydligt redovisade i sitt program att dom ville slå fast att Sverige är ett Kristet land och bygger på Kristna grundvärderingar, då kämpade Swärd ihop med 380 pastorer mot SD.
  Jag ser när dessa tankar luftas på avpixlat att många vill försvara Kristendomen fast dom inte själva verkar ha någon grundttro så börjar dom tänka och söka, oftast på skillnader mot islam,
  men en sådan nyfikenhet kan leda till väckelse, men den vill våra ledare bromsa.

 • josef

  Ja märkligt. Människor som knappt är troende, försvarar Gud mer än våra ledare. Mycket märkligt, de håller Gud för mer heligt än halva pastorsällskapet. Pastorerna har haft sitt fokus på att ”hjälpa” människor och människor som knappt säger sig bry sig om Gud riskerar all heder och hälsa. Märkligt.

  Ibland undrar jag hur vi kunde hamna såhär med kristenheten. Hur kan 380 pastorer ställa sig och ljuga i det skedet? I fallet Swärd, så lutar jag emot att han är infiltratör. Det är helt omöjligt att han inte fattar vad han gör.

  Hörde att Antje skall vara dotter till en gammal DDR:re, vet inte om det stämmer, men utifrån hennes agerande så skulle det förklara en hel del. Så, ja Sefast, du är inne på något.

 • wildwest63

  Ja detta är ju en av dom stora galenskaperna som äger rum i det omvända landet där sanning är lögn och lögn är sanning.
  När SD värnar om kristen kultur, kristna traditioner, korsflaggan och Sverige som ett kristet land, när man har många frikyrkliga företrädare i ledande ställning och minst en pingstvän på toppnivå – då borde ju Sveriges bibeltroende kristenhet samfällt jubla åt att ett politiskt parti i detta land tar upp dessa frågor och nämner ordet ”kristen” ett antal gånger. Några som t ex försvarar skolans avslutningar i kyrkan och kyrkans rätt att i dessa fall få uttala ordet Jesus, även om det bara sker i en traditionell jul/midsommarsång.
  Vad händer istället? Jo, man varnar för detta parti, det enda som uttryckligen vill värna kristen tro och kultur. Man kallar dem nazister, fascister, SS-bödlar, barnamördare osv. Man ger dem i bästa fall cred för att lansera statskyrkan som en institution igen, vilket alltså skulle missgynna frikyrkorna som på 1800-talet! Vilka hårresande jämförelser! Är det okay om jag då tar fram exemplen på hur den nestorianska kyrkan i Mellanöstern försvann när den sällskapade för intimt med islam? Precis som om vi hade för lite kristendom i landet! Som om de kristna värdena fick ta för mycket plats!
  Det är horribelt. En hord svenska frikyrkopredikanter tar avstånd från politiker som talar om kristen kultur men omfamnar rätten att utan identitetskontroller och utan utredning om orsak och anledning ta emot unga muslimska män från alla världens radikalislamiska stater.
  Leve Mohammed, skuffa undan Jesus, världens Frälsare, för huvudreligionen är inte längre att Jesus är vägen till Gud, vilket gäller universellt även i Saudi-Arabien och Afghanistan. Utan den nya huvudreligionen heter: äääääääääälska varenda muslimskt barn (fast de är 25), ge dem alla möjligheter och friheter, men givetvis inga skyldigheter (det är ju sååååå synd om dessa, gullegull), att i vårt land få jämna marken för ett islamskt kalifat. Halleluja. Och håller vissa av oss kvar vid den gamla religionen, så är vi trångsynta, bakåtsträvare, nationalister med förnamn som Adolf och Heinrich, och har inget tillträde till de välputsade frikyrkolokalerna som har teknisk utrustning för en nationalopera i Afrika, men i övrigt ekar tomma på folk.
  Orwell har aldrig haft mera rätt än idag!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  ’…ingen förstår vad globalismen, multikulturalismen och massinvandringen går ut på, och vilka som tjänar på kallaset (förutom antikrist…). Gemene man tycks inte ha en susning om vilken agenda som den s.k. Bilderberggruppen kört de senaste decennierna, och vilken ENORM förmögenhetsomflyttning som skett under de senaste decennierna.’

  Jorå, en och annan har börjat lägga ihop två och två, men min bedömning är att det går trögt bland kristna. D.v.s. ’denna världens barn’ visar sig ofta vara visare än ljusets, som Jesus sade.

  Det ÄR allvarligt precis som du lyfter fram: ’Man förvånas också över att kristenheten inte längre tycks fråga Gud och lyssna till Den Helige Ande. Det är därför att splittring råder, och inte enhet. Man har helt enkelt helt olika bilder av vad som är Sanningen. Och så strider man och bråkar istället. Och satan skrattar så han nästan kvävs…’

  /D

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Kolla gärna Antjes motto, så ser man i vilken ande hon lever….

 • josef

  Vi kan räkna kallt med att frikyrkan är till fullo infiltrerat på samma sätt som SvK. Med lite karisma och driv, når man snabbt en inflytelserik position, förmodligen snabbare än i Svk.

  I Antjes fall är det nog inte andligt, utan bör vara en ren politisk kraft.

 • Anders Nordin

  ”Det ÄR allvarligt precis som du lyfter fram: ’Man förvånas också över att kristenheten inte längre tycks fråga Gud och lyssna till Den Helige Ande. Det är därför att splittring råder, och inte enhet. Man har helt enkelt helt olika bilder av vad som är Sanningen. Och så strider man och bråkar istället. Och satan skrattar så han nästan kvävs…'”

  Bara att titta här på Aletheia.
  Här lägger du ut ett förnämligt inlägg med möjlighet till att debattera Kristi fiende –
  islam. Vad händer på nästan 2 månader? 2 egentliga inlägg. Man kan nästan höra
  en fjäder ”dunsa” till golvet..
  Samtidigt finns en otrolig debattvilja då det gäller internt bråk om lag, nåd, profetior, och olika åsikter om Jesu återkomst. De närmar sig väl snart tusen (just nu 838) kommentarer.

  Då islam tagit över är det färdigdebatterat – för den som vill överleva.

 • MyTwoCents – aletheia.se
 • SefastTronde

  Det är symtomatiskt utpekande för det avfall Sveriges kristenhet befinner sig i, att det profetiskt viktiga i vår tid negligeras och kommenteras så sparsamt som denna artikel, som avhandlar den satanistiiska förvrängningen av verkligheten som sprids via media. Därtill ser jag med sorg hur kristenheten anammar den alltmer förljugna mediabild som målas upp, nästan okritiskt, och utan prövning. Samtidigt tar man MSM’s bild i försvar och strider och polemiserar medan traditionella kristet fäderneärvda värderingar raseras.

  Och mitt under allt detta har man mage att för skens skull hävda sig som kristna och att försvara kristna värderingar, allt medan förföljelsen av kristna bröder och systrar eskalerar manar man till försvar för att vi skall ta hand om fler muslimska ekonomiska invandrare. Trots att migrationskostnaderna börjat betunga statsbudgeten till den grad att våra sociala omsorgssystem och skolan går på knäna och våra sämst ställda formligen medvetet glöms bort.

  Man tror och anammar lögnen medan man ger sitt tysta medgivande till att MSM inte rapporterar det minsta om ex.vis. polisen Peter Springare, som på Facebook skapat en rapport om sin arbetssituation som i sin tur renderat en flod av sympatier. Visar inte allt detta på den förljugenhet som MSM i armkrok med det politiska etablissemanget försöker etablera, och här genom tystnad istället för det som rätteligen borde rendera ett antal större nyhetsartiklar? Och kristenheten tiger!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  I februari uppmanade SvD:s chefredaktör Fredric Karén i en artikel hur Facebook och Google bör göra för att eliminera andra konkurrerande medier. Han skriver: ”Stoppa de falska nyhetssajterna. Sluta att länka till dem, sluta hjälpa dem att tjäna pengar, släck deras You Tube-kanaler. Då skulle de göra journalistiken en verklig tjänst”.

  Fredric Karén är chefredaktör för en tidning som under senare år intensivt och i stor omfattning bedrivit anti-Putin-propaganda, anti-Assad-propaganda, pro-NATO-SAAB-propaganda och naturligtvis anti-Trump-propaganda. Nivån av förvridna vinklar har varit hög

  http://newsvoice.se/2017/03/09/fredric-karen-vill-eliminera-medier/

 • Appropå Goldman Sachs, USA:s president Donald Trump nominerar Goldman Sachs-höjdaren James Donovan till posten som vice finansminister, meddelar Vita huset.
  Även Steven Mnuchin, USA:s finansminister, har ett förflutet som hög chef på investmentbanken Goldman Sachs. Trumps chefsstrateg Steve Bannon och chefen för ett ekonomiråd i Vita huset, Gary Cohn, har också de tidigare jobbat för Goldman Sachs, skriver New York Times.

  Jo vi fattar vad det betyder, allt är som vanligt om nån trodde nått annat

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Några av Trumps handplockade (finns ju fler än James Donavan) hör till den mer problematiska delen i Trump-administrationen supportrar ogärna pratar om. Man fokuserar ju gärna på outsider-profilen av Trump. Visst kan det finnas rimliga förklaringar för de av oss som hoppas på att Trump vill klippa banden till den så kallade Deep State/Skuggregering som många pratar om. En tanke kan ju vara att, om nu bolag som Goldman Sachs är en del av en osynlig ’ondskefull’ elit, behöver det inte innebära att alla som någonsin haft med dem att göra är det.

  Satt precis och kollade på diverse sidor som behandlar de mer problematiska, långsiktiga problemen med en global affärsman i Vita Huset (https://sunlightfoundation.com/tracking-trumps-conflicts-of-interest/ )

  Samtidigt delar han problematiken med en rad tidigare presidenter. Den som lever får se…

  mvh Daniel

 • Jag delar inte ditt hopp om Trump, det är ”same thing but different”! Vi vet ju att denna värld kommer att gå under, vare sig Trump eller nån annan är president i USA. Jag tycker fokusering på honom är olycklig. Vi kristna är inte kallade till politik vi är kallade att vittna om Jesus och vår tro på honom. Avsaknaden av politik i NT i befriande.

 • JANNEJO

  Vem bränner vetelager i Asien för att göra pengar på agroaktier? Vem satsar på gröna revolter i Östeuropa? Vem investerar i punkan på din bil? Vem vinner på kravaller i Rinkeby? Goldman Sachs. Haha! Bara skämtar. Wall Street är vad jag förstår 3 koppar kaffe på fm, vin på lunchen, jobb till kvällen, knark med donnor på nattklubben, sömn med valium i fyra timmar, fräsch på jobbet tidigt dagen efter. De värnar om Hållbar utveckling och grön teknik för en harmonisk tillväxt på en planet med för många människor, och urskogar med djur i knipa…:) 🙂 Samhällsnyttan är deras affärsmodell…

 • David Smeds

  Svar till MyTwoCent. Mycket läsvärd artikel. Jag undrar om svensk kristenhet med sin negativa hållning till USA kan tillgodogöra sig innehållet, som i detta fall kräver mer än den skolengelska som de flesta kristna har i verktygslådan. Jag vet bara av några inklusive du som verkar kunna tillgodogöra sig innehållet i denna typ av information. MVH

 • David Smeds

  Sefast Tronde du skrev ” hävda sig som kristna och att försvara kristna värderingar, allt medan förföljelsen av kristna bröder och systrar eskalerar manar man till försvar för att vi skall ta hand om fler muslimska ekonomiska invandrare.”
  Endast 2,65 % av de s.k.flyktingar som landat i Italien i år, har flyktingstatus. Majoriteten är från den afrikanska kontinenten och är till majoriteten ekonomiska invandrare. De har vällovliga motiv att söka en bättre framtid, men vi löser inte deras korrupta länders situation på denna väg. De som finns kvar i dessa länder lider fortsatt av de ledare de har. Uhjälp ges fortsatt och ledarnas bankkonton i schweiziska banker sväller med dollartillskott från de s.k. kristna länderna.
  Att skydda flyktingen är en kristen plikt. Men att ifrågasätta Bengt Sjöbergs och Stefan Swärds banala propaganda är en profetisk plikt?? MVH

 • David Smeds

  Sefast Tronde skrev, ………Och kristenheten tiger!……….
  Förr predikade man separation från världens tänkande och sedvänjor. Idag är det medveten politik att vara världens vän.
  Indoktrineringen bygger på att den moderne kristne svensken tror på den upplysta information !?! som råkar komma i hans eller hennes väg. Man lyssnar, läser och twittrar nonsens. Man har inte kreativ förmåga att efterlysa information där denna uppenbart saknas.
  T.ex. påstås i USA att Sverige har världens högsta våldtäktstal i förhållande till folkmängden. Hur stor andel av dessa våldtäkter står invandrargrupper med förnedrande kvinnobilder för? Det hette i samband med terrrordådet på Drottninggatan att vi måste öka kraften i att hjälpa invandrare med anpassningen. Men kan man rikta kraften åt rätt håll om man inte genomför sociologiska undersökningar? Varför ökar våldtäkterna? Vilken profil har våldtäktsmännen. Vilka grupper har största ökningen över tiden?
  Jag har några tillfällen arbetat med sanering i problemföretag. Jag började alltid med att analysera det historiska materialet, typ årsredovisningar och detaljerade resultatrapporter. Ofta hade styrelser och ledning sina förklaringar som senare visade sig avvika från vad objektiva fakta visade. Kan man leda och sanera ett land utan detaljerad sociologisk info? Jag tror att det då endast kan bli nervösa, ad hoc lösningar, utan reell verkan. Man tillsätter en ny utredning för att lugna de oroade väljarna.

 • Martin

  Stefan Swärd predikar gärningslära. Vi kan enligt Swärd (och Grenholm) inte motsätta oss migration från fattiga, krisdrabbade länder till rika, trygga länder (SvD 27/4 2016). Annars gäller följande: ”Att avvisa flyktingar kännetecknar dem som går evigt förlorade slår Jesus fast i denna liknelse (gyllene regeln)” (ViD 14/9 2015).

  Lordship salvation. Denna heresi som har spridit sig i kristna sammanhang som en cancer.

 • Josua

  Håller med helt. Har läst en del om Lordship Salvation sista halvåret och det är verkligen förrädiskt. När det gäller Grenholm och Swärd är väl den rätta stämpeln ”the social gospel” men det är i grunden samma fel som Lordship Salvation.

 • Martin

  Förrädiskt är precis rätta ordet. Frälsningen, säger de, är fritt och för intet men för att vara kvar i nåden måste vi följa lagen. ”Bara den som erkänner Jesus som sin Herre och lever därefter är Kristen” läste jag i kommentatorsfältet på en LS-sida på svenska. ”Bingo!” svarade bloggägaren.

  Jag ser framför mig en heroinberoende prostituerad. Hon har bölder i ansiktet och armarna är blåa av nålstick. ”Tro på Jesus, sluta hora, sluta knarka! Annars skickar Gud dig till helvetet” är budskapet till denna arma kvinna. ”Men jag kan inte sluta knarka!” gråter hon till svar. ”Omvänd dig! Lev därefter! Du är inte kristen om du inte LEVER DÄREFTER!

 • Larsnas Kristensson

  Utmärkt! Sefast Tronde. Mae roukes. 🙂

  Lyssna gärna på denna analys av Expressens uthängning av just Julia Cesar:
  https://youtu.be/_nEfyjjNEDo

  Här en intervju med henne:

  https://youtu.be/aTQv5hheKIE

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?