Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Lågintensivt krig mellan MSM och alternativmedia på väg att eskalera?

Presidentvalet 2016. Året då MSM’s propagandamaskineri havererade och åsiktskorridoren imploderade.

Ingen bör ha undgått att notera paradigmskiftet mellan *MSM och alternativa media sista decenniet. Utöver en rad fria sajter runt om i världen, ofta drivna frivilligt eller med begränsade medel, inhämtar många information via sociala medier. Fenomenet är globalt, med undantag av några få länder med hård internetcensur.

Här i Sverige avlöser seminarier varandra bland journalister för att yrvaket analysera läget. En hel generation kan inte längre indoktrineras via de gamla, hårt politiskt styrda, media-kanalerna. Det råder panik i lägret. Fallande tittar- och läsarsiffror kan översättas till kraftigt minskade annonsintäkter, vilket i sin tur betyder bantade redaktioner runt om i landet. Således kan etablerad media inte längre blunda för elefanten i rummet – den katastrofala allmänna misstron och minskat intresse för deras publiceringar.

Som så ofta – istället för att ta ansvar för sin egen roll i utvecklingen och granska sig själva, väljer allt fler att attackera alternativ media. Vissa går längre än andra som exempelvis DN:s chefredaktör Peter Wolodarski redan 2015:

”Att fängsla personerna bakom alternativ media på nätet kan vara den enda lösningen”

Bästa sättet att skrämma upp folk är givetvis att döpa nya jobbiga konkurrenter om informationsflödet till ”hatsajter”.

”Man ska inte ha några illusioner om hur hat kan förgifta ett samhällsklimat. Men den svenska debattens snabba skiftning har överraskat.

”Om aggressiviteten på nätet stegras måste den svenska rättsstaten, med en helt annan skärpa än tidigare, lagföra dem som ägnar sig åt förtal och hets mot folkgrupp. Pressetiken är ett viktigt komplement för att värna ett anständigt tonläge, men den har blivit omsprungen av tekniken. De regler som traditionella medier tvingas följa föraktas av de hatsajter som tack vare internet snabbt kan nå tusentals människor.”

Fungerar inte det, är det ju bara att haka på presidentvalets stora förlorare (demokraterna) och försöka underminera alternativ media som ’fake news’. Problemet är ju bara att medan de gärna pekar finger, pekar tre fingrar tillbaka på MSM. Aldrig tidigare har det stått så klart för amerikanska folket (och övriga världen) att större delen av amerikansk media lånade ut sig till ren propaganda för Hillary Clinton.

Etablerad media har helt enkelt förlorat sitt inflytande. Trumps faktiska politik nådde folket via Twitter, Facebook, Alex Jones Infowars och en rad andra sajter.  Trots den kanske mest massiva motkampanjen i modern historia mot en enskild presidentkandidat.

I Sverige har vi sett en liknande händelseutveckling sista decenniet med SD. Etablerad media har gjort sig till de etablerade politikernas megafoner. Sju partier har tillsammans med i princip varenda större tidnings- och TV-redaktion, inklusive Public service motarbetat ett enskilt parti, i hopp om att få till en repris på Ny Demokratis öde (som bekant gick i graven efter några korta år som parti).

Ingen gillar minskat inflytande. Jag spår därför att det lågintensiva kriget mellan MSM och alternativ media kommer att eskalera. Under parollen ’stoppa hatsajter’ eller reglera ’fake news’ kommer vi att se försök till begränsningar i yttrandefriheten och därmed religions- och åsiktsfrihet. Mäktiga nyhetsimperium och nyhetsbyråer som AP, TT, m.fl. vill ha kvar sitt monopol på att vinkla efter eget behag, med egna syften.

Åtstramningar kommer använda koka-grodan-långsamt-principen. Flera åtgärder har implementerats med lite, eller ingen rapportering från MSM.

1.) Kontrollen över internet lämnades i oktober förra året över till FN (Givetvis med Obamas engagemang). Varför oroa sig över det? Nu står inte längre www under amerikanska ’first amendment’ (religions- och yttrandefrihetsskydd). En rad diktaturstater kommer nu att få möjlighet att ’säga sitt’ om framtida regelverk.

2.) Google stoppar 200 sajter med falska nyheter:

”Google har efter att ha analyserat 540 misstänkta fejknyhetssajter stängt av 200 av dem från deras annonsprogram. Falska nyheter spelade en stor roll i det amerikanska presidentvalet där sajter medvetet producerade falska nyheter om till exempel Hillary Clinton, inte av politiska skäl utan för att tjäna pengar på reklamklick genom annonsnätverk som Google AdSense. Falska nyheter fick stor spridning i sociala nätverk som Facebook.”

Pressreleaset är i sig själv delvis en falsk nyhet eftersom vi utan en omfattande studie, inte kan göra detta konstaterande. (Att falska nyheter skulle ha spelat en stor roll i valet) Studien vore dessutom svår att hålla opartisk och Trump’s valseger kommer behöva år av debatter, studier och forskning att reda ut. Men viktigast i sammanhanget: Vem ska agera prästerskap på Google’s sanningskommission? Vem kan utan politiska eller ekonomiska motiv avgöra vad som är sant, falskt eller mitt emellan. I den postmoderna tid vi lever i är ju sanning relativt. Nu ska en handfull google-anställda plötsligt agera sanningens väktare.  Vart slutar detta?

3.) Innan Obama lämnade Vita Huset hann han godkänna  ett ”Global Engagement Center” för ”korrekt berättande”. När alla amerikaner julhandlade i stressen strax före julafton signerade Obama ett lagförslag som lägger grunden för ett orwelskt ”Sanningsministerium” som ska avgöra vilken information som är sann eller falsk i samhället.

Beslutet enligt ”The Countering Foreign Propaganda and Disinformation Act” inom ramen för ”National Defense Authorization Act” innebär att senast inom 180 dagar från signerandet ska det inrättas ett ”Global Engagement Center”.

NewsVoice fick kännedom om nyheten genom ryska Sputnik News och inte via en västlig nyhetskanal, vilket är ironiskt eftersom just Sputnik News pekats ut som den värsta sortens desinformationskanal av de massmedier som redan arbetar i linje med amerikanska ”säkerhetsintressen”. Inte desto mindre är det som Sputnik News rapporterar om sant, medan västliga mainstream-kanaler ännu inte publicerat ett pip om att ett veritabelt ”Sanningsministerium” skapas. [Citat]

4.) Listan kan göras ännu längre, men av tidsbrist måste jag runda av här. Dock inte utan att nämna ett fjärde orosmoment: Sveriges regering håller just nu på att ändra villkoren för presstöd. [Källa] Den statliga medieutredningen föreslår ett nytt stöd till medier – men det får bara gå till medier som bedöms respektera alla människors lika värde. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke varnar för att förslaget hotar yttrandefriheten.

Således är det alltså inte bara den verkligt fria pressen (Alternativ media) som hotas av att den statliga eller privatägda (som i fallet Google) åsiktspolisen utökar sitt inflytande, utan etablerad media (MSM) också!

Så säger Funcke i ett debattinlägg i Expressen:

En sockermantlad kula. Med fraser och ytterligare 165 miljoner i presstöd hoppas regeringens utredare Anette Novak att ett nytt mediestöd ska vara på plats redan 2018. Utredningen lockar också med att uppåt 800 miljoner ska tas från public service-företagen till journalistik om ”underbevakade områden” och komma alla medier till del. Men det finns ett problem. Mediernas representanter förväntas administrera fördelningen av statligt stöd enligt kriterier som ”lågintensivt hat” för att främja en ”hälsosam demokrati”. Det blir en sorts rysk roulette. Dagens presstöd på omkring 500 miljoner fördelas utan granskning av själva innehållet eller mediets inriktning. Anette Novak beklagar avsaknaden av ett demokratikrav, som innebär att skattebetalarnas pengar går till ”medier som publicerar innehåll som exempelvis väcker misstro mot vissa grupper”. Det kan framstå som välmenande att medier som väcker ”misstro”, utan att de gör sig skyldiga till hets mot folkgrupp, inte ska få statligt stöd. Men ur askan i elden reser sig ett hot mot yttrandefriheten när den behövs som bäst. Historien har gott om exempel på hur staten direkt eller mer subtilt försökt styra medierna i kristider. [Läs hela debattartikeln här]

Det är alldeles uppenbart att vårt lands politiskt korrekta väktare vill återuppbygga den imploderade åsiktskorridoren och motarbeta konservativa eller nationalistiska strömmar i informationsflödet i landet. Givetvis vill man se till att slänga krokben för ’främlingsfientliga’ tidningar som Fria Tider vad gäller statligt presstöd.

Ur ett kristet perspektiv vore det märkligt om vår kristna media är tysta i denna fråga, eftersom det ligger väldigt nära till hands att kristendomsfientliga organisationer och individer kan komma att misstolka delar av våra tolkningstraditioner som odemokratiska, och därmed beröva vissa kristna tidningar nya presstödet.

Den som lever får se om jag övertolkar dessa tidstecken eller om det ligger något i min analys. Låt oss fortsätta reflekterandet i kommentarsfältet.  Vad tänker du som läsare???

Shabbat Shalom / Trevlig helg

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

*Fotnot:  MSM = Mainstream Media

 

Relaterat:

(Newsvoice) Presidentvalets största förlorare är västvärldens journalister och MSM

(Publicistklubben) Misstron mot medierna – Har vi oss själva att skylla? – YouTube

(Lars Bern – ANTHROPOCENE) Liberalismens uppgång och fall

(Tidningen Inblick) Adaktusson: ”SVT-chefer ville inte rapportera om raketer mot Israel”

(Fria Tider, 2015) F.d. DN Journalisten: Julia Caesar: Alternativ media är på väg att ta över

 

=>

Ämne: INRIKES, Mediebevakning, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?