Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Profetröster om år 2017

Under slutet av år 2016 och nu i början av år 2017 uppfattar jag att det skett ett skifte i den andliga världen. Under många år har det varit något av ett andligt tryck över vårt land, och på många sätt har det varit en lång utförsbacke. Vi får den ena dåliga nyheten efter den andra. Jag ser relationer som kraschar av obegripliga skäl, både till höger och vänster. Nu upplever jag att något har hänt, trycket har tappat sin kraft – något med den är brutet.

I helgen snubblar jag över ett specialprogram på Youtube med Sid Roth – ”It’s Supernatural”. Där har Sid samlat tre profetiska röster som uttalar vad de upplever inför år 2017. Och de har oberoende av varandra uppfattat att detta år blir ett speciellt år för Guds församling.

År 2017 är enligt den judiska tideräkningen år 5777. Talet sju är som bekant talet för fullkomlighet och perfektion. Kan detta vara ett år då Gud på ett bestämt sätt kommer att röra sig för de som väljer att helhjärtat följa honom? Det menar i alla fall Cindy Jacobs, Perry Stone och Rich Vera.

I kort sammanfattning handlar år 2017 enligt dem, om genombrott på många områden:

 • Talet 17 betyder fullständig seger.
 • Människor som har väntat, väntat och väntat får nu ett genombrott.
 • 5777 betyder att Gud kommer med stor auktoritet.
 • Guds svärd kommer att avslöja bedrägeri.
 • Gud svärd kommer att klippa av onda avsikter.
 • Detta är året då välsignelser blir förlösta.
 • Välsignelser kommer genom bekännelser, med hjärtat tror du och med munnen bekänner du.
 • Som troende behöver du bekänna ordet med munnen för att uppnå seger.
 • Det är inte läge att bara be och luta sig tillbaka – utan läge att utkräva Guds löften med din mun och stå på hans Ord.
 • Det är också året då det är dags att lära sig att hålla tyst. Detta är året då vi inte talar illa om varandra. Inte talar illa om andra troende. Inte kritiserar andra människor.
 • Det är dags att sluta bygga dina åsikter på ett medialandskap som avskyr kristen tro, och istället börja lyssna in den helige Ande.
 • Sluta med onödiga dispyter på facebook.
 • Vårt jobb är att enas kring Jesus Kristus, kraften i hans blod och kraften i den helige Ande. Låt allt det andra falla.
 • Vår identitet är att vara Jesu efterföljare. I andra hand är vi pingstvänner, svenskar eller vad som nu delar in oss i grupperingar.
 • Det är dags att lita på kraften i Guds ord. Att tala sanning och sluta kompromissa.
 • Gud släpper sin Ande fri i år – det kommer att påverka ditt liv och nationerna.
 • Det kommer en resning bland nationerna – bland annat en stark väckelse i Egypten som skakar om hela regionen.
 • Gud kommer att skilja ut sina sanna redskap från de som är självutnämnda.
 • På det andliga planet kommer lagen om attraktion att gälla: ”Han som har ska få mer och den som inte har, ska förlora det som han har.”
 • Det som har såtts i kärlek och av gott hjärta kommer att komma tillbaka och bära frukt.

Se hela programmet (på engelska) nedan – Pröva allt och behåll det goda! Ta vara på skiftet i andevärlden och satsa helhjärtat på Gud.

Med önskan om en välsignad vecka!
/Alias

=>

Ämne: Ändens tid, Goda nyheter, Personligt

 • Markku Kopare

  De saker som nämns i Videon är ju sådant som gäller oavsett vad Almanackan hävdar – om det är 2010 eller 2017 har ingen som helst betydelse. Guds Välsignelser har inget speciellt datum utan är tillgängligt här och nu – att det skett ett skifte i andevärlden har inget med Guds förmåga att göra, dvs Gud kan alltid göra det Han beslutar sej för att göra, skiftet beror alltså på att troende har bett om Guds Ingripande. Se det som såhär; innan Tsunamin slog till så skedde ett skifte i atmosfären, innan blixten slog ner skedde ett skifte i atmosfären…det blev som ’laddat’…sen KAABOM!! Jag tillhör inte de som ser Trump som Guds utvalde – Gud är inte personligen involverad i människors Politik, Han bara tillåter oss att hålla på. Bilden av Trump som en som Gud personligen kallat och handplockad av Gudomen självt, näe…Hans Rike är inte av denna världen. Om man tror att Guds Ande ’släpps fri’ 2017 så bör man läsa Bibeln bättre eftersom Han släppte Honom lös redan 2000 år sen;-) Mycket av det som Perry Stone och de andra säger är ju faktiskt självklarheter och märkligt att någon kan datera sådant till ett visst årtal.Jag är alltså inte negativ till det som sägs i Videon, men jag ser inte kopplingen till ett specifikt årtal. Gud kopplar sitt handlande till våra böner o inte till ett årtal, sen att olika tal betyder olika saker känns ju som totallt ovidkommande. Mitt namn kan du tex koppla till ett specifikt talvärde men du är bra dum om du tror du kan lära känna mej genom mitt talvärde, he, he 😉 Enok vandrade med Gud och han var inte tvungen att vänta på ’rätt’ årtal elr rätt ’säsong’.

 • AllvarligtTalat

  5 Mos 18:21-22:
  21 Du kanske tänker i ditt hjärta: Hur ska vi känna igen det ord som Herren inte har talat? 22 När profeten talar i Herrens namn och det han säger inte sker eller kommer, då är det något som Herren inte har talat. Profeten har talat i övermod. Du ska inte vara rädd för honom.”

 • SefastTronde

  Allting har sin tid, och vart företag under himmelen har sin stund. (Pred. 3:1)

  Han låter tider och stunder omskifta, han avsätter konungar och tillsätter konungar, han giver åt de visa deras vishet och åt de förståndiga deras förstånd. (Dan. 2:21)

  …att få veta tider eller stunder som Fadern i sin makt har fastställt…(Apg. 1:7)

  Många fler Bibelställen skulle kunna nämnas, som talar om att allt sker i rätt tid enligt Guds egen kronologi. Och ingen kommer till ”konungamakt” utan Guds vilja, även de ogudaktiga konungarna. Han är allvetande, allsmäktig och har allt under kontroll. Inget sker utan att Gud tillåter det, även om vi människor inte kan förstå detta. Självklart har även Donald Trump en given roll, även om de flesta kanske först börjar förstå den i efterhand.

  – Du far mycket vilse. Kanske dags att börja läsa Bibeln med ett litet större mått av ödmjukhet, med en lite större insikt om att vi människor inte kan omfatta hela bilden så som vi skulle önska. Gud uppenbarar sitt Ord allt efter Sin egen vilja, genom Sin Ande, till vem Han vill, när Han vill och i vilket mått Han väljer. Dem som Han utväljer kallar vi ofta Gudsmän och Gudskvinnor, verkliga tjänare och tjänarinnor, men ingen utväljer sig själv. Även om också jag väljer att förhålla mig prövande till videons innehåll och förkunnare anser jag det något förmätet att tolka allt så förkastande och med sådan självsäkerhet som du.

 • Mattias

  Det är bisarrt om det var Gud som tillsatte Hitler, Stalin, Pol Pot, Idi Amin, kejsar Nero osv om Gud samtidigt kunde veta vad de här herrarna skulle göra.
  Snälla Sefast förklara för mig.

 • Gud är även historiens Gud. Allt som sker tjänar hans syften, även det onda. På samma sätt som den ogudaktige despoten Korech kallas Herrens tjänare eftersom han fick vara den som tillät judarna att återvända från Babylon. Även Satan är Herrens tjänare, han får inte göra något som inte Gud tillåter. Allt måste tjäna den ende sanne Guden. Vi har en stor Gud som inte har några problem alls. 🙂

 • Mattias

  På vilket sätt tjänar man Guds syften genom att stjäla, slakta och förgöra ?
  Detta är ju Satans kännetecken.

 • Onda handlingar är onda i sig själva och kommer att dömas, men i stort tjänar allt Guds syften. Gud vet redan hur allt slutar eftersom han befinner sig utanför tid och rum.

 • Mattias

  Så om en terrorist dödar din familj så tjänar det Guds syften ?

 • sam

  Ett riktigt mirakel vore det om kristendomen firade Sabbat enligt Guds ord. Jag håller inte andan.

 • Markku Kopare

  Sefast Tronde skrev:”Inget sker utan att Gud tillåter det, även om vi människor inte kan förstå detta”. Detta uttalande har du alltså kommit fram till genom att läsa Bibeln med ett stort mått av ’insikt’? Man häpnar…Satan har denna världens riken i sin hand eftersom det har blivit honom givet så iom syndafallet – inte ens Jesus bestred detta påstående i öknen. Det betyder att mycket här i tillvaron sker som inte är Guds fullkomliga vilja – tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jesus sa dessa sanningar för att vi skulle kunna förstå redan på denna sidan evigheten o inte komma med flummiga påståenden som ’vi vet inte varför saker sker som de sker’, typ. Detta är ödmjukhet att ta Jesus på orden o inte vränga saker efter sitt eget förstånd. Att ingen kommer till makten utan Guds vilja som du påstår beror inte på att Gud aktivt är involverad i tillsättandet av presidenter elr Kungar – det är vi som har den ’makten’ genom förhoppningsvis frivilliga val. Oftast så får Gud komma sen i efterhand o ställa saker o ting till rätta.

 • Markku Kopare

  Så enligt denna din insikt så var Jona en falsk Profet? Han profeterade att staden skulle förstöras – men det skedde ej. Falska, dumma, skenheliga Jona!!

 • SefastTronde

  Det är inte Gud som tillsätter, men Gud tillåter och det är en helt annan sak. Mycket märkligt att du över huvud taget ställer en sådan fråga. Lyssna gärna på Sven Reichmann’s undervisning, som finns att tillgå som ljudfiler här på nätet. Det förklarar realiteterna på ett mkt pedagogisk sätt.

  Det råder en sådan vilsenhet idag, enär den gamla generationen dött undan som växte upp med Gudsfruktan. Markku åskådliggör även en annan sida av vilsenheten, förgiftat av den s.k. ’kunskapen’ som är i total avsaknad av Andlig insikt. Förstår väl att det skulle tarva en lång konversation att förklara för någon som är så vilsen, och jag anser inte att medieformen lämpar sig, därför avstår jag gärna.

 • Mattias

  Dan 2:21 ! Som du själv anger. Läs din egen text en gång till, ty du har glömt vad du skrev.
  ” Många fler Bibelställen skulle kunna nämnas, som talar om att allt sker i rätt tid enligt Guds egen kronologi. Och ingen kommer till ”konungamakt” utan Guds vilja, även de ogudaktiga konungarna. ”

 • Mattias

  Sefast, blev du svarslös ?

 • Ulrika

  ”Guds svärd kommer att avslöja bedrägeri”
  .
  ”Gud svärd kommer att klippa av onda avsikter”

  Vad menar de med ”Guds svärd”?

  Språk/tankenivån är som när man var liten och satt med en kompis framför dockskåpet och fantiserade.

 • josef

  ”Han låter tider och stunder omskifta, han avsätter konungar och tillsätter konungar, han giver åt de visa deras vishet och åt de förståndiga deras förstånd. (Dan. 2:21)”

  Det står att Gud tillsätter Kungar. Det står inte att Gud tillsätter ALLA kungar, det finns en annan sida med.

 • Mattias

  Kan man klippa med ett svärd ? Jag brukar använda sax när jag klipper.

 • Mattias

  Det kan ju vara så att Gud slutade med det när det nya förbundet började.
  Jag är skeptisk till att tolka GT som att Gud gör likadant nu som då. Nu har Jesus all makt som han har fått av Fadern.

 • Ulrika

  ”Jag brukar använda sax när jag klipper.”

  Fortsätt med det är du snäll.

  Hur avslöjar Gud bedrägerI? (När han inte använder svärd….. 😉

 • kjell

  Ett riktigt mirakel vore om du förstod ordet, av nåd år ni frälsta genom tro, inte genom gärningar för att ingen skall berömma sig.

 • sam

  Menar du att Jehova har ändrat sin uppfattning om vilodagen?? I så fall kan vi ju ha avgudar och stjäla, vittna falskt och mörda, eller hur? Tänk till om GT. GT är grunden för vår frälsning. Jehova har instiftat att synd kan förlåtas genom att offra blod. Det är ju nu så att Jeshua har offrat sitt liv och blod en gång för alla. Vi ser alltså att syndoffren inte behöver utföras. Jehova ändrar sig inte. GT är lika giltigt nu som när Jehova skrev med sitt eget finger på båda sidornaa av stentavlorna.

 • kjell

  Hos 8:4 Själva valde dom sig konungar som icke kom från mig, dom tillsatte furstar utan att jag fick veta något därom.

  Ordet att all överhet är av Gud enligt Rom 13:1 då måste vi också tänka oss att den som vi i vårat land har tillsatt utan att lagt fram honom inför Gud, då är han inte tillsatt av Gud och är då ingen överhet i Guds ögon.

 • kjell

  Jag kan en text till, med seende ögon se och dock icke förnimma och med hörande öron höra men dock inte förstå.

  Många här har försökt få dig att förstå nåden, men du vill inte ta emot den, du kan inte ta både lag och nåd, vi lever inte efter ”bokstaven” vi är fria.

  Gal 2:20-21 nu lever icke mer jag utan Kristus lever i mig, och det liv som jag nu lever i köttet, det lever jag i tron på Guds Son, som har älskat mig och utgivit sig själv för mig.

  Jag förkastar icke Guds nåd. Om rättfärdighet kunde vinnas genom lagen, då hade ju Kristus icke behövt lida döden.

  Jag hoppas att du läser denna text för den är verkligen skriven till dig.

 • Anders Nordin

  ”Om rättfärdighet kunde vinnas genom lagen, då hade ju Kristus icke behövt lida döden”
  – Så sant. Å andra sidan gör nåden oss rättfärdiga så att börjar följa lagen (buden), utan tvång. Inte en prick är borta, samtidigt som den inte längre behövs.
  På den synliga utsidan helt lika gärningar, på insidan helt olika sinnelag.

  Sam, är du såå säker på att Herrens ser det som synd att fira vilodagen på söndag? Om du tittar på buden så ser du att alla buden ser ut att vara till för
  människan, inte att människan är till för buden.
  För människan är det viktiga att ha vilodag, en veckovila.

 • Lars Wärn

  Har du hört talas om Israels Guds tveeggade svärd? Vilken verkan har det? I alla tider? I samband med Harmagedon?

 • Lars Wärn

  Sluta då genast upp med att fira jul och andra hedniska högtider.

 • Lars Wärn

  Du har så rätt om så mycket som så ofta Sam. Men kom att tänka på det faktumet att det kommer att offras syndoffer även i ”de tusen årens” Tempel. Först på ”den nya Jorden” upphör allt offrande.

  ”Och i portens förhus stodo två bord på var sida, och på dem skulle man slakta brännoffers-, syndoffers- och skuldoffersdjuren.”
  (Hes 40:39)

  ”Då skall du åt de levitiska prästerna giva en ungtjur till syndoffer, åt dem som äro av Sadoks säd, och som få träda fram till mig, säger Herren, YHWH, för att göra tjänst inför mig.”
  (Hes. 43:19)

  ”Men sedan, under högtidens sju dagar, skall han dagligen under de sju dagarna offra såsom brännoffer åt YHWH sju tjurar och sju vädurar, alla felfria, och såsom syndoffer en bock dagligen.”
  (Hes. 45:23)

 • Lars Wärn

  Varför ska ni fira någon vilodag över huvudtaget?

 • Lars Wärn

  Det var fula ord om Koresh. Vilken grund har du för sådana utfall mot Israels Guds Messias?

 • Lars Wärn

  Varje nation, även Sverige, får de ledare de förtjänar. På ont och gott.

 • Lars Wärn

  Vem är Fadern enligt Jesaja?

 • Mattias

  SÅ har nog tagit någon onyttig medicin nyligen, typ som Johaug 🙂

 • Mattias

  Jag skriver bara det som Jesus själv sade.

 • kjell

  Nu blandar du också lag och nåd, du pekar ändå på en bokstavs”linje” fast du lindar in den
  (Jag har vilodag var dag), om du pekar på att inte en prick är borta så hjälper du inte en legalist, du måste hjälpa den som inte förstår nåden. Men som du skriver så kommer han fortfarande tro på att lagen frälser.
  Nu lever inte jag utan Kristus lever i mig.

 • sam

  Ärligt talat så förstår jag inte hur det hänger ihop. Man kan ju tänka att syndoffren var avslutatde med Jeshuas fullbordade offer. Någonting att tänka på.

 • sam

  Kjell
  Du får ha vilken tro som helst, för mig. Tvinga inte mig att ha samma tro. Vi får alla se hur vår tro håller när domen kommer.

 • ”Så säger Herren till sin smorde, till Koresh som jag har fattat vid hans högra hand för att slå ner folken inför honom, lossa bältet från kungars höfter och öppna dörrar för honom, så att inga portar mer är stängda:”

  Korech blev av Herren smord för en viss uppgift och på så sätt en messias, men han är inte Israels utlovade Messias. Alla härskare över antika imperier var envåldshärskare och despoter, men Herren kunde ändå använda en sådan för sina syften.

  På samma sätt kan Gud använda president Trump för sina syften. Hur det än är med gudsfruktan hos Trump så var hans installation mycket fin med bibelläsningar av en rabbin, en representant för historisk kyrka och Billy Graham son. Observera ingen muslim fick vara med. Detta hade aldrig kunnat förekomma i Sverige. Hoppas att han flyttar USA´s ambassad till Israels huvudstad Jerusalem.

 • Martin

  Hej sam, menar du att Paulus predikade stentavlorna för hedningarna? Visa mig gärna referenser på det.

  Jesus jordiska undervisning är med två eller tre undantag frånvarande i Paulus brev. Han predikade det evangelium han hade fått direkt av den uppståndne Jesus. De tidiga hednakristna hade inte tillgång till evangelierna. Jag har inte hittat något som tyder på att de heller hade tillgång till det vi kallar Gamla Testamentet.

  Paulus skriver i Kol 3 att ”Ha fördrag med varandra och var överseende om ni har något att förebrå någon. Liksom Herren har förlåtit er skall också ni förlåta” (vers 13).

  Men Jesus säger i Bergspredikan att ”Ty om ni förlåter människorna deras överträdelser skall er himmelske fader också förlåta er. Men om ni inte förlåter människorna skall inte heller er fader förlåta er era överträdelser” (Matt 6:14-15).

  Så vilket är det? Är vår förlåtelse villkorad av att vi förlåter andra eller ska vi förlåta för att vi redan är förlåtna? De tidiga hednakristna hade aldrig hört den villkorade förlåtelsen som Jesus talar om. Men varför ska den gälla oss när den inte gällde för de hedningar Paulus predikade för?

 • sam

  Rom 3:31
  Matt 7:17-21.

 • Martin

  Sam, är du ett troll?

  ”27Vad blir då kvar av vår stolthet? Ingenting. Vilken lag säger det, gärningarnas? Nej, trons lag. 28Ty vi menar att människan blir rättfärdig på grund av tro, oberoende av laggärningar. 29Eller är Gud bara judarnas Gud och inte hedningarnas? Jo, också hedningarnas, 30så visst som Gud är en, han som skall göra de omskurna rättfärdiga av tro och de oomskurna rättfärdiga genom tro. 31Upphäver vi då lagen genom tron? Inte alls! Vi befäster lagen” (Rom kap 3).

  Paulus hade just skrivit att människan blir rättfärdig på grund av tro, OBEROENDE AV LAGGÄRNINGAR.

  Är detta det enda ställe i Paulus brev du kan hitta där du menar att Paulus predikade stentavlorna för hedningarna?

 • sam

  Jag citerade både Paulus och Jeshua, Två vittnen.
  Han som dog för oss, du vet?
  Menar du att det inte finns någon synd längre?

 • Bengt Asterbengt

  Eftersom judar inte har den helige ande förtröstar de sig på numerologi. Detta gäller även en del messianska judar som inte förtröstar på nåden. De är mycket besatta av siffran ’sex’, och försöker ständigt förutsäga framtiden m.h.a. talmystik.

  Dock kan de komma att få rätt om de kommer med allmänna, spåkärringliknande uttalanden, som ”något mycket speciellt kommer att ske under 2017” eftersom siffran 17 är blablbalblabla. Jag ser i min judiska spåkula att…

 • Ulrika

  Du tänker på den här texten:

  ”Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än
  något tveeggat svärd och genomtränger tills det skiljer själ och ande,
  led och märg, och det dömer över hjärtats uppsåt och tankar.”

  Det var också en av de texter jag associerade till. Dock stämmer inte den associationen med texten.

  I texten står det att Guds ord är starkare ÄN något tveeggat svärd.

  Alltså är i den versen svärdet föremål som jämförelseobjekt. Det tveeggade svärdet var ett vapen som var känt på den tiden och kunde tjäna som en bild av hur starkt Guds ord är. Att Guds ord är starkare än ett sådant svärd. Guds ord tränger genom själ och ande, märg och ben på ett levande och verksamt sätt utan att skada de fysiska lemmarna. Ett tveeggat svärd dödar, Guds ord bygger upp när det får tränga sej igenom människans märg och ben med hjälp av den Helige Ande.Och då är det som Markuu påtalat: så har det varit under 2000 år.

  Vad menar ”profeterna” i artikeln att bedrägerierna är?

  Det finns flera olika betydelser av svärd i Bibeln. Vilken betydelse som avses i artikeln och vad det är som ska avslöjas framgår inte. Det är så man får ”profetera” när man bestämt sej i förväg att något ska ”slå in”? Är man tillräckligt flummig händer ju alltid någonting som skulle kunna härledas till det inträffade?

  Gör dej ett namn och lär dej retoriken så kan du få männskan att gå med på det mesta.

 • Ulrika

  ”Välsignelser kommer genom bekännelser, med hjärtat tror du och med munnen bekänner du.”

  Det låter väl fint?

  Bakom meningen döljer sej den utbredda ordmagin.

  Ett tydligt och vanligt exempel på det är när någon notoriskt önskar Guds välsignelse till alla hela tiden i syfte att uppråtthålla/tillämpa denna magi.

  Om du kommenterat på olika bloggar har du säkert stött på några som först kan ge dej en smäll på ena kinden samtidigt som du notoriskt önskas Guds välsignelse. Det är ett exempel på ordmagi.Man langar ut ett ”Guds välsignelse” i tron att om det inte tas emot så kommer det tillbaka som om sådana önskningar skulle handla om teknik och inte om sann välönskan. Dessa tekniker var en föregångare till trosförkunnelsen i Sverige och gick under defintionen ”de andliga lagarna”

  Det är samma lömska synsätt på ”tro” som förkunnas inom trosförkunnelsen. Att tron skulle sitta i det som munnen och hjärtat uttalar bokstavligt. Alltså inte vilket tro man i sanning och verklighet har i hjärtat. Säg ”jag vill ha en häst” så får du det! Eller inte….

  ”Med hjärtat tror du och med munnen bekänner du”

  Varför inte avsluta den meningen som den är ….bekänner du att Jesus är Herren (singularis bestämd form)!

  Det bibliska ”bekännelser” handlar om att bekänna synd. Det är det som är att vända om. När man vänder om lovas man den Helige Ande som gåva. Det är i och för sej den största välsignelse man kan få. Den är alltså kopplad till omvändelse/syndabekännelse inför Herren och den man syndat emot, om det senare är passande/vist att göra.

  Jag är medveten om att det finns bibelord som säger att man får tillbaka av välsignelser som inte tas emot osv och det är just sådana bibelord som utnyttjas för att skapa egenmakt. Inte som en tröst efter att man med sant hjärta önskat någon välsignelse som in facto ej tagits emot. Därför kan sådana ord inte utnyttjas. De gäller nämligen bara om välsignelsen som önskats någon givitts med rena avsikter.

  Vem kan dölja sitt uppsåt för Gud?

 • Lars Wärn

  Jag hade även den versen i tankarna men främst dessa två:

  ”I sin högra hand hade han sju stjärnor, och från hans mun utgick ett skarpt tveeggat svärd, och hans ansikte var såsom solen, när den skiner i sin fulla kraft.”

  ”Och från hans mun utgick ett skarpt svärd, varmed han skulle slå folken. Och han skall styra dem med järnspira; och han trampar Guds, den Allsmäktiges, stränga vredes vinpress.”

 • Lars Wärn

  Koresh var den tidens Messias, liksom Moses var sin tids och konung David sin. Sedan kom Messias för vår tid, och även för alla tider dessförinnan, dock ej inte ännu synlig såsom de ovan uppräknade.

  Att jämföra Trump med Koresh är en hädelse. Det där med ambassaden är väl det enda på plussidan hos den mannen jag kan finna.

 • SefastTronde

  Inte alls, men jag har bara inte tid att hela tiden ägna mig åt detta. Följer du konversationen, och spec. signaturerna ’josef’ och ’kjell’, och tar dig tid till en stunds eftertanke och bön så kanhända dina frågetecken rätar ut sig.
  Har svårt att tänka mig att du inte skulle kunna lära dig, dvs. om dina motiv är ärliga och rena…

 • Ulrika

  Sedan har vi Ef 6:17-18

  ”Ta emot frälsningens hjälm och Andens svärd, som är Guds ord. Gör detta under ständig bön och åkallan och be alltid i Anden”. 


  Under ständig bön och åkallan (i bönevrån) upplyser oss Anden om de bedrägerier som Herren vill avslöja. Det sker nog oftast genom att man leds till bibelord man har nytta av i avslöjandet och uppbyggandet.

  Sådant är normalt kristenliv och inget sensationellt.

 • Martin

  Att citera Romarbrevet som stöd för att vi som hedningar ska följa stentavlorna är kanske inte det mest övertygande du kan göra. Till romarna skriver Paulus att vi INTE står under lagen utan nåden (kap 6 vers 14). På ett annat ställe skriver Paulus att ”Kristus är slutet på lagen, så att var och en som tror kan bli rättfärdig” (Rom 10:4).

  Jag ställde en fråga som du valde att inte svara på. Den var om vår förlåtelse är villkorad av att vi förlåter andra. Det är faktiskt okej att svara att man inte förstår den versen. Jag frågade också om Rom 3:31 var det enda stället i Paulus brev där du menar att han predikade stentavlorna för hedningarna.

  Om det inte finns någon synd längre? Titta ut genom fönstret. Vad ser du?

  Adam hade kunnat äta av livets träd och få evigt liv men åt av kunskapens träd om gott och ont och dog. Döden är alltså fienden och det var över döden Jesus vann på korset. Lagen kan inte föra oss till livet, den kan bara föra oss till Guds nåd som är Jesus Kristus. Efter att den har fört oss till Jesus som föder oss på nytt är dess syfte uppfyllt och vi behöver aldrig lagen en dag till i våra liv.

  Han som inte visste vad synd var, honom gjorde Gud till ett med synden för vår skull, för att vi genom honom skulle bli till ett med Guds rättfärdighet (2 Kor 5:21).

  Sen finns det en mängd goda uppmaningar i Paulus brev att vi ska lägga av vår gamla människa, leva andlig istället för köttsligt, låta Kristi frid råda osv. Men vi gör det från en position där vi redan är förlåtna. Det är inte krav för att bli förlåtna. Ingenstans i Bibeln uppmanas vi att synda. Paulus svarar ett bestämt nej på om vi ska synda för att nåden ska bli större. Jesus kommer aldrig leda dig till synd. Han kommer befria dig från synd. Synd funkar liksom inte längre hos en människa som tillhör Gud. Det är inte det vi är. Vi mår inte bra av att förtala andra osv.

 • Det var ju exakt det jag skrev om Koresh. Din personliga aversion mot president Trump är just personliga.

 • AllvarligtTalat

  Jona var en sann Gudsman (om än något motvillig) medans predikanter i den publicerade videon är kända för att sprida falska läror.
  På Jonas tid så tog invånarna i Nineve budskapet på allvar och omvände sig och lämnade sina synder. Därför ångrade Gud sin dom och valde att visade nåd och inte göra staden om intet. Annat var det med Sodom och Gomorra, som vägrade bättra sig, dem förstördes i eld.

 • Mattias

  Alla ogudaktiga konungar kommer till makten enligt Guds vilja skriver du.
  Det tror jag inte gäller efter Jesu seger över döden. Nu är det Jesus som har all makt och han vill inte att ogudaktiga konungar ska ha makt. Det går emot hans eget väsen och vilja för människan.

 • Ulrika

  ”Vi mår inte bra av att förtala andra osv.”

  Grattis!

  Då lever ”Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa” i ditt hjärta!

 • kjell

  Så läste inte jag Sefast, han skrev att Gud tillåter, Gud har gett oss en fri vilja, som vi kan bruka rätt eller fel, men vi är själva ansvariga för den situation som vi har satt oss i.

 • Mattias

  Nu är det Jesus som gäller, hur Gud handlade på GT:s tid kan inte överföras in i det nya förbundet.

 • Mattias

  Läs Sefast svar till Markku Kopare tidigare.

 • Benny Stinn

  Ja, detta är ytterligare ett bevis på Aletheias blindhet och naivitet gentemot trosrörelsen (dess teologi och olika förgreningar).

 • kjell

  Det var inget konstigt svar, Sefast skriver fortfarande att Gud tillåter det; det är inget konstigt i det, allt handlar om att Gud gett oss en fri vilja, då måste Gud tillåta det om han så inte gillar det, men då har vi ett ansvar, men här precis som det var i Sodom så är det dom ogudaktiga som har makten, jag hoppas på en böneväckelse bland alla Kristna, det är just nu enda vägen, just nu är det så splittrat i våra församlingar och ledarna är på många håll blinda, men vi kan be ske Guds vilja.

 • Mattias

  Aletheia har gått hårt åt Livets Ord tidigare./ Benny pengaHinn

 • Mattias

  Ingen kommer till konungamakt utan Guds vilja skriver han. Det är inte samma sak som att bara tillåta anser jag. Då är det Guds vilja. Vanlig svensk läsförståelse.
  Ja bönen måste prioriteras mycket mer.

 • kjell

  Om du läser hela stycket så skriver han ordet tillåta, men allt handlar om att Gud har gett oss en fri vilja,(som då är Guds vilja) och då får vi själva bestämma vem som skall styra vårat land, (det har blivit ett val mellan god och ond men människor ser inte vad som är ont och gott.
  Men sedan måste du när du läser våra inlägg inte hänga upp dig på enstaka ord och meningar, för det är svårt att vara perfekt i allt, utan läs med kärlekens glasögon, och försök att hitta fram till vad vi vill säga.
  (Jag är en gammal man och kan min bibel bättre än jag kan tangentbordet)

 • Mattias

  Ok gamle man 🙂

 • Markku Kopare

  Men allvarligt talat 😉 Först citerar du ett bibelställe och när det inte styrker din egen uppfattning – så byter du bara till en annan bibel text?? Du citerade 5 Mos 18:21-22 och om du tillämpar den på Jona så får du honom lika falsk som de personer du pekar ut i Videon såsom varande ’villolärare’. Du säger att Jona var ”en sann Gudsman” och jag frågar – Hur vet du det? Jo genom att du ser hela hans livsgärning nedtecknad i Bibeltexten, dvs så som Gud ser på Jona. MEN du vet inget om dessa personer i Videoklippet eftersom du inte ser hela deras livsgärning – du ser dom inte så som Gud ser dom och därför är ditt bibelciterande ganska mycket just en bekräftelse på dina egna uppfattningar om andra människor ;jag vågar påstå att du inte känner någon av dessa tre individer i Videoklippet….

  Profeten Jesaja profeterade till Kungen och sa:” Så säger HERREN: Se om ditt hus; du ligger för döden, du kommer inte att överleva!” [Jes 38:1] Nåväl…enligt
  5 Mos 18:21-22: som du citerade så var Jesaja därmed en falsk Profet, faktiskt i samma usla klass som de i Videon…Allvarligt talat 😉 vi kallar inte Jesaja för ’falsk profet’ eftersom vi ser hela hans livsgärning nedtecknad så som Gud ser på Jesaja, eller hur? Så att säga att de personer som uttalar sej i Videon …att påstå att de är ’falska’, ’villolärare’, eller liknande epitet – vi ser inte hela deras livsgärning ännu – bara tiden kan avgöra hurvida de är sanna eller falska. 5 Mos 18:21-22 eller annat favorit bibelställe duger inte för att avgöra vadf som är vad.

 • Markku Kopare

  Jag vet också hur allt kommer att sluta med denna diskussion – trots att jag befinner mej i tid och rum 😉

 • Martin

  Och ibland är det bara så lätt!

  Man vaknar upp nöjd och man är bara så där fluffigt bra kristen. Man hyser inga agg mot någon, du möter otrevliga människor med total förlåtelse. Man är bra helt enkelt!

  Andra dar är det inte lika lätt. Helt plötsligt är man inte lika bra längre. Man är grinig och sur och på dåligt humör och förvånas över tankar som rör sig i huvudet.

  Men var man kristen under de bra dagarna är man det också under de dåliga. Var man det inte under de dåliga dagarna är man det inte heller under de bra. Våra ”laggärningar” har inget med det att göra. Det som betyder något är om Guds Ande bor i oss.

  Under de bra och dåliga dagarna kommer djävulen smygande… titta vad bra du är, du är allt en riktig kristen.. eller… hur kan du tillhöra Gud som gjorde det och det? Satan slår alltid mot rättfärdiggörelsen genom tro på Jesus. Det sorgliga är att Anklagarens röst nu hörs genom människor som bekänner sig som kristna. Satan kan sitta med armarna i kors, han smyger in lite gärningslära och människor inom kyrkan attackerar rättfärdiggörelsen hos människor som gör det minsta fel. Eller tolkar nån vers fel. Dessa anklagare ställer sig alltså på djävulens sida emedan de tror att de ställer sig på Guds.

  Det ironiska är detta. Anklagarna attackerar Guds heliga och genom sina attacker för de fram att frälsningen beror av laggärningar, något som Skriften är tydlig med att det inte gör. De riskerar alltså att genom sina anklagelser själva ställa sig utanför nåden!

 • Lars Wärn

  ”Det var ju exakt det jag skrev om Koresh.”

  Detta är exakt det du skrev om Koresh:

  ”…den ogudaktige despoten Korech…”

  …vilket inte stämmer med Bibelns bild av Koresh.

 • Lars Wärn

  Jo, men det är inte ointressant vad Jesaja skrev.

  Kallar Yeshua sig för ”Människosonen”? Varför beskriver Han då alltid Människosonen i tredje person?

  Märk övergångarna i Sakarja kap 14:

  ”Se, en dag skall komma, YHWH´s dag, då man i dig skall utskifta byte.

  Ty JAG skall församla alla folk till strid mot Jerusalem; och staden
  skall intagas, och husen skola plundras och kvinnorna skändas. Och
  hälften av folket i staden skall föras bort i fångenskap. Men återstoden
  därav skall icke bliva utrotad ur staden; ty YHWH skall draga ut och strida mot de folken, såsom han stridde förr på drabbningens dag.

  Och HAN skall den dagen stå med sina fötter på Oljeberget, gent emot Jerusalem, österut; och Oljeberget skall rämna mitt itu, mot öster och väster, till en mycket stor dal, i det att ena hälften av berget viker undan mot norr, och andra hälften därav mot söder.”

  Vem är ”JAG” och vem är ”HAN”? Vem är YHWH?

  På liknande vis kan man i Johannes evangelium följa liknande övergångar:

  ”Men Hjälparen, den helige Ande, som FADERN skall sända i mitt namn, han skall lära eder allt och påminna eder om allt vad jag har sagt eder.”
  (Joh. 14:26)

  ”Dock, när Hjälparen kommer, som JAG skall sända eder ifrån Fadern, sanningens Ande, som utgår ifrån Fadern, då skall han vittna om mig.”
  (Joh. 15:26)

  ”Dock säger jag eder sanningen: Det är nyttigt för eder att jag går bort, ty om jag icke ginge bort, så komme icke Hjälparen till eder; men då jag nu går bort, skall jag sända honom till eder.”
  (Joh. 16:7)

  ”Jag skall icke lämna eder faderlösa; jag skall komma till eder.”
  (Joh. 14:18)

  ”Jag och Fadern äro ett.”

  (Joh. 10:30)

 • Lars Wärn

  ”Nu är det Jesus som har all makt och han vill inte att ogudaktiga konungar ska ha makt.”

  Vem bestämde att Hitler skulle ha makten över Europa under 7 år? Att Idi Amin skulle ha makten över Uganda i ca 7 år?

 • Mattias

  Allt detta övergår mitt förstånd. Men hur får man ihop detta med missionsbefallningen att alla folk ska få höra evangelium ?

 • Mattias

  Jaaa inte vet jag…..

 • Lars Wärn

  Det är en annan fråga än vem som är vem. Tro att Gud är en (inte två, inte tre). Också de onda tror det och bävar.

  (Jak. 2:19)

 • Mattias

  Hur får man ihop Sak 14 med missionsbefallningen?

 • Lars Wärn

  Sakarja kap 14 handlar om ”änden” d v s denna tidsålders avslutning, Harmagedon. Kapitlet ger även en glimt in i den kommande tidsåldern. Man kan även se den avslutande tidsåldern, det Messianska Riket, som änden i sin helhet.

  ”Och detta evangelium om riket skall bliva predikat i hela världen, till ett vittnesbörd för alla folk. Och sedan skall änden komma.”
  (Matt. 24:14)

 • sam

  Anders
  Läs Luk 1:6
  Om man inte kan vandra ostraffligt enligt alla Herrens bud och stadgar och vara rättfärdig så skrev ju Matteus inte sanningen, eller hur?

 • sam

  ( :

 • Ulrika

  Har du författat detta svar själv?

 • Martin

  ???

 • Ulrika

  Vi tycks vara överens om att ”Du ska inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa” är rätt. Det är en lag som ligger i en kristens hjärta. När man följer den följer man Guds vilja. Sedan är det helt rätt att alla är beroende av att Gud offrade sej för oss på korset för att rena oss från vår synd till frälsning. Vi är då inte längre slavar under synden utan slavar under nåden. Nåd ges den som egentligen förtjänar straff. Den som tar emot nåden hör sedan ”Gå och synda inte mer.” Under omvändelse/helgelseprocessens / livets väg trillar man i olika gropar mot Guds vilja och får då åter falla på knä inför Konungen och be om nåd. Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter) honom och hans vilja. Man kan inte frälsa sej själv genom att aldrig ljuga om någon, för det gör alla i någon mån hela tiden. Samtidigt är hans vilja till uppfostran för det rike som kommer. I det riket kommer inga lögnare in.

  En Fader ger sitt liv för fåren.
  En Fader visar sin vilja för fåren.
  En Fader tillrättavisar och förlåter fåren.

 • Martin

  Åh vad du smyger in din legalistiska skit Ulrika. Det låter ju så bra, så ”bibliskt” att ”Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter)…”. Ser du inte självmotsägelsen mellan ”förlåter oändligt” och ”så länge som man”? Om förlåtelsen är oändlig bara så länge som du respekterar, älskar och lever efter så är inte förlåtelsen oändlig alls utan tvärtom ytterst ändlig. Du är då förlåten enligt tre strikta villkor, så länge som du respekterar, älskar och lever efter. Med leva efter antar jag att du som din läromästare Afrika-Kjell menar att följa Mose lag. Och varför inte, kasta in kravet att älska också, för att om vi inte älskar Gud så kletar han in oss i barbecue-olja och spänner fast oss på grillgallret i en evighet. Det låter som en psykopat.

  Så länge du tror att förlåtelsen är beroende av dig själv så är du fast i den legalistiska sörjan du har satt dig i. Det är Guds gåva, och du behöver bara ta emot paketet och öppna det.

 • Ulrika

  ”Som troende behöver du bekänna ordet med munnen för att uppnå seger.”

  Tur att man inte är stum…..Varje dag möter vi människor som av olika anledningar tappat talförmågan efter strokes etc

  Citatet visar ytterligare på hur man ser på ”ordet” och ”bekännelse” inom rörelsen. Man tror att man äger ordet och bara genom att säga något förlöses det sagda.

  Trosförkunnelsen är så utmattande och handlar det inte om blindhet hamnar det i ansvarslöshet då artiklarna inte bemöts av de som publicerar dem utan läsarna lämnas helt åt sitt eget öde.

 • Ulrika

  ”Gud svärd kommer att klippa av onda avsikter.”

  Vi ber ”Fräls oss från ondo/den onde.”

  Profetiskt tal som strider mot Herrens egen bön kan vi glömma. Eller tänker någon sluta be Herrens bön?

  Typiskt inom trosförkunnelsen är att strida mot djävulen. Genom verbala och kroppsliga åthävor utan innehåll tror man sej kunna segra över djävulen.

  Vi vanliga tackar Herren för hans seger på golgata och fortsätter be hans bön.

 • Ulrika

  ”På det andliga planet kommer lagen om attraktion att gälla: ”Han som har
  ska få mer och den som inte har, ska förlora det som han har.”

  Vad är det här för dynga?

  Någon som har hört talas om detta?

 • Ulrika

  ”Så länge du tror att förlåtelsen är beroende av dig själv”

  Jag skrev att det är Fadern som förlåter.

  Inte jag själv.

  Jag har bara en läromästare, Jesus.

  Sedan finns det flera män som jag lyssnat till genom åren. Alla som håller sanningen högt har givit mej mer än jag förtjänat.

 • Ulrika

  Ja, när det gäller ekonomin har man viljat se sanningen. Och det är bra. Alla känner väl vid det här laget någon som farit illa av LO,s ekonomiska bedrägerier.

  Nu väntar vi på samma rakrygghet när det gäller Trosförkunnelsens anti-teologi

  🙂

 • Martin

  Kjell har fått dig att tro att frälsande tro betyder trohet i meningen att vi måste följa Mose lag. Det är sättet på vilket han smyger in det gamla förbundet i det nya. Frälsningen blir då bara en nollställning av ditt syndakonto och Gud kräver nu att du följer Mose lag (exkl renhetslagarna o dyl) för att du inte ska tappa din frälsning. Såvida du inte ångrar dig och ber Gud om förlåtelse vill säga. Ulrika, detta är INTE evangelium. Detta är bara en variant av katolikernas transsubstantiationslära. Jag kopierar från Lennart Jareteg (Bibelfokus ”Evangelium”):

  ”Det som gör evangeliets väg smal, beror inte på höga krav på gåvans mottagare, det beror inte heller på att man måste vara perfekt. Istället är det tvärtom. Den som skall kunna ta emot evangeliet måste se bort från all egen förmåga, all egen förträfflighet, alla egna gärningar, och all egen strävan efter rättfärdighet bakom sig. Vägen är då smal eftersom där inte finns någon plats för något mer än Guds nåd. Vägen är också smal eftersom den går på tvärs mot ”normalt” mänskligt beteende, intellekt och förnuft. Människan har i motsats till evangeliets erbjudande en egen inneboende önskan att med egna ansträngningar och utifrån eget intellekt själv råda och vara sin egen gud. Själva enkelheten i evangeliet är alltså det som gör vägen svår att beträda och svår att finna. Hittar vi ett evangelium som kan gillas av en majoritet av mänskligheten, då har vi tyvärr INTE hittat Bibelns evangelium!”

  På ett annat ställe skriver Lennart:

  Nu finns en utbredd uppfattning i kristenheten att vi kristna måste leva efter Guds bud för att vi skall räknas som sanna kristna – en del avser då de tio budorden, andra menar alla tillämpliga budord i lagen. En del går så långt att de menar att vi inte kan vara frälsta om vi inte håller buden. Men detta är inte Bibelns undervisning! Egentligen är judarnas historia ett starkt vittnesbörd om att rättfärdighet (= syndfrihet och frikännande inför Gud) inte går att vinna genom att försöka hålla Guds bud/lag. Gud har liksom visat oss detta genom judarnas historia, och det är vi skyldiga dem ett tack för. Istället är det så att Gud genom budorden vill väcka synden till liv hos oss så att vi blir fullt medvetna om vår syndiga natur. DET är budordens främsta uppgift! Aposteln Paulus är den som tydligast beskrivit detta i Bibeln::

  Rom 7:7-13

  Vad innebär då denna andliga sanning i praktiken? Jo, om man i egen kraft försöker vinna rättfärdighet genom att hålla budorden, då växer synden till liv ännu mer. Detta har vi gång på gång sett exempel på i rörelser och sekter där lagiskhet (= sträng ambition att hålla Guds bud) är en hörnsten i läran. Rätt använda är alltså buden och lagen goda, och dess levnadsregler utgör så klart riktmärken för en omvänd kristen. Men felet jag upplever att många gör, är att man kräver att vi skall prestera syndfrihet i enlighet med buden/lagen för att säkra frälsningen. slut citat

  Den här gången var det inte jag som hade skrivit hela inlägget ;).

 • Ulrika

  Ur Psalm 103:

  ”Så hög som himlen
 är över jorden,
 så väldig är hans nåd
 över dem som vördar honom.
 Så långt som öster är från väster,
 så långt avlägsnar han
 våra synder från oss.
 Så som en far förbarmar sig
 över barnen,
 så förbarmar sig Herren 
 över dem som vördar honom,
 för han vet hur vi är skapade,
 han tänker på att vi är stoft.
 Människans dagar är som gräset,
 hon blomstrar som blomman
 på ängen.
 Vinden sveper fram över den
 och den är borta,
 dess plats minns den inte mer.
 Men Herrens nåd varar
 från evighet till evighet
 över dem som vördar honom
 och hans rättfärdighet
 ända till barnbarnen,
 när man håller hans förbund
 och tänker på hans befallningar
 och följer dem.
”

  Detta bibelord landade i mitt hjärta långt innan jag mötte de bröder som du nu försöker ställa mot varandra.

  Av det jag läst av dina inlägg, Martin, vill du veta av nåden utan att veta av synden. Grovt sett verkar du tolka Jesu offer som fritt fram att sedan göra vad man vill.

 • Martin

  Psalmen du citerade är i enlighet med det gamla förbundet. Ta på dig skon om den passar men det nya förbundet bygger på tro, inte på lag.

  Mellan raderna läser jag att du tror att jag vill synda loss för att jag vet att jag är för evigt förlåten. Så är det inte, det är faktiskt tvärtom. Jag vill inte förklara varför offentligt även om jag bara skriver under med ett förnamn. Men jag tror du skulle förstå.

  Lennart och Kjell predikar två olika evangelium. Lennart predikar det bibliska evangeliet och Kjell ett icke-frälsande lagiskt evangelium. Jag har inte gett en nidbild av Kjells ”evangelium”, fråga honom själv. Han är väldigt tydlig med att vi som kristna är under Mose lag, exklusive de ceremoniella delarna. Om vi syndar som kristna är vi oförlåtna tills vi omvänder oss och ber Gud om förlåtelse. Du själv verkar stå med ett ben i varje ”evangelium” så att säga. Om du förstår hur bergfast det nya förbundet är kommer ditt liv förändras i grunden. Gud svor vid sig själv. Det är ett förbund mellan Gud och Gud.

 • Ulrika

  Jag har aldrig sett någon väsentlig skillnad mellan de evangelium som bröderna predikar.

  Dock verkar ditt evangelium förvirrande för mej.

  Hela Guds ord går ihop. NT bygger på GT. Man brukar låta vers förklara vers.

  Du gör tvärtom, söker bortförklara verser genom att utnyttja andra verser.

  När man upplever att exempelvis två verser inte tycks gå ihop saknar man delar i förståelsen för att förstå helheten. Då lägger man det man inte förstår åt sidan och läser på mer. Guds ord strider aldrig mot sej själv.

  Den som säger att han är utan synd är en lögnare. Endast HERREN är god.

 • Torbjörn Göransson

  Hur kan du påstå att lagen har upphört? Den har inte upphört eller försvunnit. Det är bara platsen där den finns om har ändrats, dvs. från stentavlorna till hjärtat. Däremot leder, som du inser, lagen inte till rättfärdighet.

 • Martin

  Jag ska förklara var jag tror du går fel.

  Om man tror att alla ord i Bibeln gäller mig kommer man få problem. Stora problem. Även om man bara säger att Jesus ord gäller mig.

  Några exempel…
  – Jesus bad den unge mannen att sälja allt han ägde
  – Jesus sa att vi ska riva ut vårt öga om det förleder oss.
  – Jesus sa att vi skulle hugga av vår hand om den förleder oss.
  – Om vi inte förlåter ska inte heller Gud förlåta oss

  Det är inte många kristna som hugger av sina händer. Man bortförklarar och säger att Jesus menade nog inte detta bokstavligt, han var ju lite färgstark i sina uttryck ibland. Men Jesus menade precis vad Han sa. Om vårt öga förleder oss ska vi riva ut det! Om vi inte förlåter så kommer inte heller Gud förlåta oss. Men… vem kan då bli frälst? PRECIS!

  Eller så tar vi vårt avstamp hos Paulus. Vi citerar Gal 3:24: ”Så har alltså lagen varit vår övervakare tills Kristus kom, för att vi skulle göras rättfärdiga genom tron.”

  Men Jesus säger ju att vi ska vara perfekta. Hmm.. Tro betyder nog inte tro ändå utan trohet. Trohet till Mose lag. Ja där har vi det! Nu får vi ihop Jesus och Paulus. Men i Rom 6:14 skriver Paulus att vi inte är under lagen utan under nåden. Han menar ceremoniallagarna! Japp! Rätt svar! Tio Guds Bud är kvar! Nu får vi ihop Paulus med Jesus igen.

  Bibeln är en radikal bok. Vad ni (?) gör är att ni avradikaliserar den, ni smetar ihop allting, lag blir inte lag och nåd blir inte nåd och tro blir inte tro… Allting blir en enda stor gulasch av lite lag här lite nåd där och lite valda psalmer där och varför inte lite ur 2 kungaboken och Ordspråksboken.

  Alla bibelverser gäller inte oss. Du och jag har aldrig innefattats av det gamla förbundet. Gud har inte lovat oss några av välsignelserna i 5 Mos 28 om vi håller buden. Det var ett löfte Gud gav till israeliterna. Inte heller Jesus talade till oss. Han talade till Israel. Men OM Den Helige Anden lyfter upp något ur evangelierna som gäller dig så gör det naturligtvis det. Jag tror Anden ofta talar till oss genom evangelierna. Men inte per automatik. Vi blir inte förlåtna bara för att vi förlåter andra. Jesus sa uttryckligen att han inte hade sänt till några andra än de förlorade fåren av Israels hus.

  För din info har jag skrivit detta inlägg helt själv!

 • Martin

  Jag skriver inte att lagen har upphört. Jag citerar Paulus som skriver att vi inte står under lagen utan under nåden. Det teologiska svaret skulle nog vara att vår gamla människa dog i Adam men att vi har fått nytt liv i Kristus (1 Kor 15:22).

  ”Synden skall inte vara herre över er; ni står inte under lagen utan under nåden.” (Rom 6:14)

 • Torbjörn Göransson

  Ursäkta om jag har missförstått dig, men vanligen brukar begreppet ”står inte under lagen” användas som synonym för att de tio buden inte längre gäller. För övrigt tror jag att ”stå under lagen” betyder att vara skyldig till brott mot Guds tio bud.

 • Ulrika

  ”- Jesus sa att vi skulle hugga av vår hand om den förleder oss.”

  Det finns säkert flera här som kan vittna om vilken hjälp som Jesus skarpa tillrättavisningar varit när man varit på väg åt fel håll.

  När jag hörde inombords ”Hugg av handen” var det en skarp och allvarlig tillrättavisning att bryta med en felinslagen väg.

  Det är klart att Gud som älskar oss inte vill att vi ska mörda vår egen kropp. Det var det som ”min hand” ledde mej till som skulle avhuggas.

 • greatdeath

  Så hur kommer bortförklaringarna att lyda när ovanstående inte slår in?

 • Martin

  För mig är lagen att gå upp för Mount Everest i sommarkläder. Jag respekterar dess storhet och dess skönhet men jag kan aldrig besegra det. När jag står där handfallen och modstulen hör jag Jesus som viskar kom det finns en annan väg.

  Vi har olika paradigm du och jag, olika glasögon genom vilka vi läser Bibeln. Tidigare hade jag på mig likadana glasögon som du har men jag kommer aldrig nånsin ta på mig dom igen. Religiöst slaveri är det grymmaste av slaveri.

 • Janne O

  Vilken klarsynthet (utan skumma kopplingar i det ordet!)! Ordmagi är bra term. The Law of attraction – är inte det något som ”pentagram och cirkel-gymnaster” sysslar med?

  ”Jag föraktar din inställning och kan inte se något i den!…Gud välsigne dig!”

  Kan samma vatten vara sött och bittert? (Jakobs brev 3:11)

  Bra kommentar Ulrika

 • Ulrika

  ”The Law of attraction”

  Ja, jag har ingen aning. ”Pengar dras till pengar och glada människor dras till glada människor”? En slags gruppkod?

  Fattig och ledsen får man inte vara? Och definitivt inte arg? Och inte ful heller?

  Rik, glad, kramig och designad?

 • Läsare

  Så klok du är Martin, börja känna mig mätt på kastande av bibelord än hit och än dit. Blir liksom lite trixigt i slutändan att få det att gå ihop om man inte tänker själv iblan

 • Anders Nordin

  Det är möjligt att du har rätt om vilodagen, jag är inte helt säker på vilket. Min Herre säger dock att vilodagen är till för människan, inte att människan är till för vilodagen. Det är viktigt att människan får vila regelbundet för att hon skall fungera bra. Därför har vi fått en ”manual” från ”tillverkaren”.
  Om lördag eller söndag är ovillkorligt krav vet jag inte. Vilken av lördag, söndag eller någon annan veckodag som stämmer med ett 7-dagarsintervall från Skapelsen räknat, vet jag inte heller.
  Om det rätta 7-dagarsintervallet från Skapelsen, och från lagens givande, ger att vår nuvarande onsdag är den rätta vilodagen, är vi då alla, inklusive dig själv, förlorade? För att vi helgar och vilar på fel dag.

  En sak har livet lärt mig, regelbunden vila är mycket viktigt för människan, det håller t.o.m. den sekulära vetenskapen numera med om. ”Nobelpris för vilodagen”, hörde jag en gång på sekulär vetenskaplig radio.

  Om Herren vill ha laglydiga robotar som lyder minsta lagisk prick rutinmässigt – varför skapade Han inte människan direkt så på en gång?
  Varför skapade Han mängder av människor med fri vilja som på olika sätt förgör varandra, med det sig själva, och på sikt även livsmiljön för sig själva – om det inte finns ett högre syfte?

 • Anders Nordin

  Det är nog riktigt att jag ”lindar in” lagen, som du säger. Frågan är om någon förstått vad inlindningen består av?
  Det är nog lite svårt att förklara det här med lag och nåd. Jag är nog tyvärr inte ensam om det problemet, då nästan alla verkar hamna antingen i den lagiska eller i den laglösa skyttegraven. Det senare i ”nådens och kärlekens namn”. Luther förklarar det här utförligare än mig i sitt företal till romarbrevet, men få vill nog läsa och försöka förstå.

  För säkerhets skull behöver vi nog tydliggöra vad vi menar då vi talar om lagen, så vi inte pratar förbi varandra fortsättningsvis. Jag talar om Stentavlorna med buden, plus Jesu sammanfattande tillägg. Vad menar du med lagen? Alla detaljföreskrifter Mose fick har jag visserligen läst, men inte satt mig in i. Självdöda djur och blod försöker jag avhålla jag mig ifrån (blod tycker jag smakar illa, så det blir ingen ”gärning” i mitt fall).

  OM, vi talar om buden begriper jag inte vad som är svårigheten? Buden är ju till för oss, förstår vi inte det? Jag har tidigare frågat ”humanetiker” vilka bud som är problem för den som vill kalla sig ”humanist”, och bara fått svävande svar.

  Jag ställer ungefär samma fråga här: Vilka av buden upplevs som för ”lagiska” för den som säger sig vara kristen?

 • Anders Nordin

  Hur många känner du, Lars, som regelbundet v i l a t på vilodagen och ändå blivit
  ”utbrända”?

 • Anders Nordin

  🙂

 • Ulrika

  Jag försöker bara svara på något av det som Martin själv tar upp. Jag lägger inte till mer just av den anledningen att jag också tycker att det blir för rörigt. Med facit i hand skulle jag inte svarat alls. Guds ord är levande och verksamt för våra liv. Inte ämnat för debatt eller stärka självklokhet.

 • Anders Nordin

  ”Vad innebär då denna andliga sanning i praktiken? Jo, om man i egen kraft försöker vinna rättfärdighet genom att hålla budorden, då växer synden till liv ännu mer.”

  – Rätt. Men den kan få oss att komma till insikt att vi inte klarar det på egen hand. Vi behöver en högre hjälp.

  ”Rätt använda är alltså buden och lagen goda, och dess levnadsregler utgör så klart riktmärken för en omvänd kristen.”

  – Om buden inte längre bara utgör riktmärke, utan till och med överensstämmer mer och mer med vår egen fria vilja, har vi fått (början på) den hjälp vi behöver. Vi skulle följa buden även om de inte funnits.

  ” Men felet jag upplever att många gör, är att man kräver att vi skall prestera syndfrihet i enlighet med´buden/lagen för att säkra frälsningen. slut citat”

  – Helt enig.

 • AllvarligtTalat

  Bra fråga…
  Min första fråga är vem som har gett dem mandatet att bli jämställda och jämförda med Guds profeter?

 • sam

  Anders
  V.g sjudagarsintervallet så ser jag på det så här.
  Jeshua levde enligt Jehovas instruktioner, Lagen. Jeshua var syndfri.
  Jag har inte hittat att det finns beskrivet att vilodagen har ändrats från lördag till söndag eller någon annan dag. Om, jag säger, om, Jehova har ändrat vilodagen så skulle varenda rabbi argumentera om det ännu.
  Kort sagt vi kan vara helt säkra på att vilodagen är på lördag, enligt Skriften och enligt Jeshuas leverne.
  Min åsikt.

 • Martin

  Jag tycker det är skrämmande att de värsta motståndarna till evangeliet finns hos bekännande kristna. Men jag tror samtidigt detta är kyrkans historia. Nåd blir efterhand lag. Lag leder till synd och inget funkar längre.

  Nu dyker de här människorna som ser sig som profeter upp. De har aldrig kommit till Kristus via Nåden. De ser Synd och enligt Guds Ord ska vi inte Synda, därmed reser de sig upp som domsprofeterna i Gamla Testamentet. Vad de inte vet och aldrig har vetat och kanske aldrig kommer veta är att Nya Testamentet inte bygger på lagen utan på tron. Därför skapas bara självfördömelse av dessa onda människor. De flesta av dessa människor kommer aldrig vända om tyvärr. Andens eld måste därför blossa upp utanför de etablerade kyrkorna, som den allra oftast gör.

  Så lätt dessa ”profeter” skickar människor till helvetet. Syndare. Homosexuella. Alkoholister. Materialister. Tänk, tänk!, när de själva får stå inför Fadern efter att ha predikat ett annat evangelium. Att ha lett människor till helvetet, när deras enda uppdrag var att predika Jesus underbara Nåd. Vad kommer de säga? Det enda de har att hoppas på är den Nåd de så obarmhärtigt förnekade andra.

  ”Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”

 • sam

  Precis!!! Har man skrotat 2/3 av Bibeln behöver man inte fundera på nån vilodag eller andra instruktioner i GT eller NT. Bibeln kallar det att vara hårdnackad

 • kjell

  Jag har aldrig firat på något särskilt sätt, men har tagit vara på möjligheten vid t.ex jul när man oftast är extra ledig, med att presentera evangeliet för barn och barnbarn, med att peka på den stora gåvan, före vi ger varandra gåvor.
  Men att försöka hitta vilodagar var inte så lätt när jag tjänstgjorde i treskift, till hjälp för alla, men en gång i månaden hade jag fem vilodagar på raken.

 • Lars Wärn

  ”Att citera Romarbrevet som stöd för att vi som hedningar ska följa stentavlorna…”

  Du anser att vi kan strunta i de 10 budorden? Det ansåg inte Luther. Han satt dem främst i sin katekes. Inte heller Paulus ansåg att man strunta i Gud eller Hans bud. Ingen av apostlarna ansåg det. Ingen troende kan ens påstå något så dumt.

  Yeshua var än strängare vad gäller de bud Han själv gav Mose på Lagens berg:

  ”Men snarare kunna himmel och jord förgås, än en enda prick av Lagen kan falla bort.”

 • Lars Wärn

  Du låter som en nikolait. Vad säger Uppenbarelseboken om dem?

 • Lars Wärn

  Sanningen är den att nåden fanns före år 33 v t, ja, före Adam och före världens skapelse. De syndoffer som inte anses kommer att behövas i ”de tusen årens tempel” behövdes lika litet, eller lika mycket, i Salomos eller Serubabels tempel.

 • Lars Wärn

  Utan lag är nåd omöjligt att förstå. Även om vissa anser sig förstå.

 • Lars Wärn

  Inte en enda. Hur många svenskar tror du vilar på den av Israels Gud fastställda Sabbatsdagen? Om någon svensk ens vilar på påvens fastställda ”sabbatsdag”?

 • sam

  Lars
  Jag håller med dig.

 • Martin

  Lagens uppgift är uppnådd i det läget vi blir pånyttfödda av Jesus och vår evighet säkrad i Honom.

  Ty genom laggärningar blir ingen människa rättfärdig inför honom. Lagen kan bara ge insikt om synd. (Rom 3:20)

  Men nu har Gud uppenbarat en rättfärdighet som inte beror av lagen men som lagen och profeterna har vittnat om – en rättfärdighet från Gud genom tron på Jesus Kristus, för alla dem som tror. Här görs ingen åtskillnad. (Rom 3:20-22)

  Paulus är övertydlig. NU har Gud uppenbarat en rättfärdighet som INTE beror av lagen MEN som lagen och profeterna har vittnat om – en rättfärdighet från Gud genom tron på Jesus Kristus, för alla dem som tror. Kan han överhuvud taget vara tydligare? Vad är det du inte förstår?

  Paulus fick nya uppenbarelser om lagen som var fördolda för judarna. Han skriver att:

  ”Lagen kom in för att överträdelserna skulle bli större. Men där synden blev större, där överflödade nåden än mer, och på samma sätt som synden härskade och förde till döden, skall därför nåden härska genom rättfärdighet och föra till evigt liv genom Jesus Kristus, vår herre.” (Rom 5:20-21).

  Ju mer man försöker leva efter lagen, desto mer syndar man. Vi kan se det i lagiska kristna sammanhang. Ted Haggard som självgod står och flinar åt reportrarna och säger att i den här kyrkan lever vi efter Bibeln, vi är emot homosexualitet för det är ett brott mot Guds Lag, vi är emot samboskap osv. Vid samma tid gick han till en homosexuell escort och knarkade. När detta uppdagades och hans liv föll ihop och han verkligen behövde sina bröders och systrars stöd, då stötte alla i församlingen bort honom. Från den församling han hade startat. Det som Ulrika och Kjell kallar ”trohet” är inget annat än fejk. Fejk-kristendom som inte gör något med vår inre människa utan sätter oss under ett antal regler.

  Friheten finns inte i lagen utan i Jesus. Jag tror att det är såhär, jag tror det är väldigt svårt (jag vill inte skriva omöjligt) att komma till Jesus om man inte först har försökt att nå honom genom lagen.

  Ja, vem har påstått något annat än att Jesus ”var än strängare vad gäller de Bud Han själv gav på Lagens berg”? Inte jag i alla fall.

  Alla kan idag leka grekiska-professorer och ta fram grundverb på grekiska ord, jämföra Strong’s med Thayer’s, du kan sitta med dina åtta eller nio biblar eller vad du nu har. Vi kan göra internetsökningar på ”nåd” eller ”dom” och på en sekund kan vi se allt vad som står i Bibeln om det. Men på Jesu tid fanns inte detta. När Paulus gick ut till hedningarna hade han inte med sig travar med biblar. Han hade inte ens med sig Jesu jordiska undervisning. Galaterna eller korintierna hade aldrig (vågar jag påstå) hört att Jesus i bergspredikan villkorade vår förlåtelse till att vi förlåter andra. Paulus evangelium om nåd funkade då men nu ska vi tydligen mixa ihop det med varenda stavelse i hela bibeln. Men det får vi inte, för då mixar vi lag och nåd.

  Kanske du kan svara på de frågorna sam inte lyckades med. Var i sina brev skriver Paulus att hednakristna är under stentavlorna? Är vår förlåtelse villkorad till att vi förlåter andra?

 • kjell

  Vi lever inte under en bokstavslag, utan vi har fått en lag i hjärtat, det tråkiga är att många använder den gamla lagen som värdemätare om bröderna handlar rätt, den lag vi har i hjärtat behöver inte se exakt lika ut för dig och mig, för ovanpå lagen i hjärtat gav Jesus oss ett nytt bud, att vi skall älska varandra, och det står, kärleken överskyler en ”myckenhet av synder” = den som har kärlek gör inget ont varken mot Gud eller människor.

 • Martin

  Hur beskriver Uppenbarelseboken nikolaiternas lära?

 • Martin

  Det är intressant hur lika Paulus argumenterar om Israel och om lagen. Han för ett resonemang som kan tyckas landa i en slutsats. Men den slutsatsen är helt fel. I Rom 9 skriver Paulus: ”ty Israel är inte alla som kommer från Israel”; Frågan Paulus ställer i början av kapitel 11 verkar alltså vara en logisk följd av det han har skrivit innan. ”Jag frågar då: kanske Gud har förskjutit sitt folk?” Men snabbt bryter Paulus av de tankegångarna; ”Visst inte… Gud har inte förskjutit sitt folk…”

  På liknande sätt för Paulus ett resonemang om nåden i Romarbrevet. Som i exemplet med Israel så skulle man kunna tolka nåden som en frihet att synda loss. Han ställer följaktligen frågan: ”Vad innebär nu detta? Skall vi stanna kvar i synden för att nåden skall bli större?” Men även här bryter Paulus abrupt av de tankarna; ”Naturligtvis inte. Vi som har dött bort från synden, hur skall vi kunna leva vidare i den?”

  Evangeliet är alltså inte bara att Jesus dog för oss utan också att vi dör för honom. Vår gamla människa dör. Vi är en ny människa. För mig är inte bara det här religiöst mumbo-jumbo. Så länge jag var fast i det religiösa traktorspåret var jag lika fast i mina synder som tidigare. Nu har Jesus gjort mig fri från det. Jag förstår alltså vad Paulus skriver om. En religiös människa gör inte det. Den människan är fylld av allehanda begär och det som hindrar henne från att ge utlopp för dessa är Lagen. Likt Sisyfos så tror dessa människor att de ska bli fria bara dom lyckas knuffa upp stenen över kullen. Lika tröstlös och utsiktslös som denna kamp är för Sisyfos är den det för dessa människor.

 • Jag håller med dig om vilodagen. Vi är fri att vila vilken dag som helst men för säkerhetsskull vilar jag varje dag:) Skämt åsido, angående lag så finns det fler att välja på än Mose lag. Paulus talar om Kristi lag Gal 6:2;
  ”Bären varandras bördor; så uppfyllen I Kristi lag.”
  och 1 Kor 9:21
  ”För dem som äro utan lag har jag, som icke är utan Guds lag, men är i Kristi lag, blivit såsom vore jag utan lag, för att jag skall vinna dem som äro utan lag”

  Jag tror Paulus menar att församlingen Kristi kropp är utan Mose lag men är i Kristi lag. Nu finns det ingen förklaring av vad Kristi lag består i vad jag kan se. Men han säger inte att han är utan lag men som han var utan. Kanske Mark 12:28-33 är närmast;

  ”Då trädde en av de skriftlärde fram, en som hade hört deras ordskifte och förstått att han hade svarat dem väl. Denne frågade honom: ”Vilket är det förnämsta av alla buden?” 29Jesus svarade: ”Det förnämsta är detta: ’Hör, Israel! Herren, vår Gud, Herren är en. 30Och du skall älska Herren, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd och av all din kraft.’ 31Därnäst kommer detta: ’Du skall älska din nästa såsom dig själv.’ Intet annat bud är större än dessa.” 32Då svarade den skriftlärde honom: ”Mästare, du har i sanning rätt i vad du säger, att han är en, och att ingen annan är än han. 33Och att älska honom av allt sitt hjärta och av allt sitt förstånd och av all sin kraft och att älska sin nästa såsom sig själv, det är ’förmer än alla brännoffer och slaktoffer’.” 34Då nu Jesus märkte att han hade svarat förståndigt, sade han till honom: ”Du är icke långt ifrån Guds rike.” Sedan dristade sig ingen att vidare ställa någon fråga på honom”

 • kjell

  Om du har vilodag på lördag så har människor som bor på andra sidan jorden inte vila samtidigt, som dig och Gud?

 • sam

  Martin
  Min syn på en hedning är en som inte vill veta av Gud.
  Men en hedning kan åberopa Jeshuas namn och bli del av Jehovs fok.
  Läs Ef 2;11-3:6 Kolla KJV också
  Shabbat Shalom

 • Martin

  Förlåt jag borde tänkt på att varje ord vägs på diamantvåg. Jag menar vi som hednakristna i första stycket.

  Han heter JESUS!

  ”Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet JESUS, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.”

 • sam

  Martin
  Det är mindre troligt att Jeshua har ett svenskt namn. Speciellt som Han föddes i ett hebreisktalande land.
  Maria hette egentligen Miryam, när Jeshua ville tala med henne.
  Man bör också väga ordet hednakristna noggrant. Man är antingen hèdning, kristen, eller så är man adpterad, inympad i Israel. Visst vet du att Israel är Jehovas folk? Jehova har bara ett folk och antingen är man del i det folket eller inte. Ef 2:1-3:6

 • Lars Wärn

  ”Men ’nya himlar och en ny jord’, där rättfärdighet bor, förbida vi efter hans löfte.

  Därför, mina älskade, eftersom I förbiden detta, skolen I med all flit
  sörja för, att I mån för honom befinnas vara obefläckade och
  ostraffliga, i frid.

  Och I skolen hålla före, att vår Herres långmodighet länder till
  frälsning; såsom ock vår älskade broder Paulus har skrivit till eder,
  efter den vishet som har blivit honom given.
  Så gör han i alla sina brev, när han i dem talar om sådant, fastän
  visserligen i dem finnes ett och annat som är svårt att förstå, och som
  okunniga och obefästa människor vrångt uttyda, såsom de ock göra med de
  övriga skrifterna, sig själva till fördärv. ”

  ”Var och en som gör synd, han överträder ock Lagen, ty synd är överträdelse av Lagen.”
  (1 Joh 3:4)

 • Lars Wärn

  ”Hur beskriver Uppenbarelseboken nikolaiternas lära?”

  Som något avskyvärt.

 • Lars Wärn

  ”Men felet jag upplever att många gör, är att man kräver att vi skall
  prestera syndfrihet i enlighet med´buden/lagen för att säkra
  frälsningen.”

  Vilken ”man” kräver det?

 • Lars Wärn

  ”Skämt åsido, angående lag så finns det fler att välja på än Mose lag. Paulus talar om Kristi lag Gal 6:2;
  ’Bären varandras bördor; så uppfyllen I Kristi lag.’ ”

  Och vad har det med Sabbatsbudet att göra? Upphäver det du citerar ”de tio orden”? Vad säger Herren, min Gud, Israels Gud, – Yeshua – själv?

  ”Men snarare kunna himmel och jord förgås, än en enda prick av Lagen kan falla bort! ”

  Vilka är det som är kvar på jorden efter Harmagedon, när ”den stora vedermödan” har avslutats?

 • Lars Wärn

  ”Solens dag” var helgdag i det hedniska romarriket. Dagens kristendom är en osalig blandning av babylonisk och romersk hedendom med inslag av ett förvrängt evangelium.

 • Lars Wärn

  ”Men som du skriver så kommer han fortfarande tro på att lagen frälser.”

  VEM tror att lagen frälser? Ni älskar era ”halmgubbar” men ni hatar Sanningen.

 • Lars Wärn

  ”Om du har vilodag på lördag så har människor som bor på andra sidan jorden inte vila samtidigt, som dig och Gud?”

  De har sol, måne och stjärnor även i Polynesien.

 • Lars Wärn

  Hårdnackade och styvnackade är de, de påvetrogna.

  Den finns mycket som är inkonsekvent inom kristendomen. Skönt att man slipper allt det där numera 🙂

 • Lars Wärn

  ”…vila samtidigt, som dig och Gud”

  Du känner inte Israels Gud? (Vilken korkad fråga förresten…)

  Sådan här är Han:

  ”Nej, Han som bevarar Israel, Han slumrar icke, Han sover icke.”
  (Ps 121:4)

 • Lars Wärn

  Vad är definitionen på kärlek?

 • Lars Wärn

  ”Lagens uppgift är uppnådd i det läget vi blir pånyttfödda av Jesus och vår evighet säkrad i Honom.”

  Har du ditt eviga väl ”säkrat”? Judas I var både kallad och utvald men var hamnade han?

  Det är de kallade, utvalda OCH TROGNA som kommer att få sin evighet säkrad när de når målet. Dessa kommer att bekrigas som aldrig förr under den kommande ”stora vedermödan”:

  ”Och draken vredgades än mer på kvinnan och gick åstad för att föra krig mot de övriga av hennes säd, mot dem som hålla Guds bud och hava Jesu vittnesbörd.” (Upp. 12:17)

  ”Här gäller det för de Heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.”
  (Upp. 14:12)

  ”De [det första vilddjuret och de tio medregenterna] skola giva sig i strid med Lammet; men Lammet jämte de kallade och utvalda och trogna som följa det, skall övervinna dem, ty Lammet är herrarnas herre och konungarnas konung.”
  (Upp. 17:14)

  ”Och om den tiden icke bleve förkortad, så skulle intet kött bliva frälst; men för de utvaldas skull skall den tiden bliva förkortad.”
  (Matt. 24:22)

 • Lars Wärn

  Jag frågade någon här ovan där om definitionen på kärlek.

  Vad är definitionen på synd?

 • Martin

  Ja men hur beskriver Uppenbarelseboken den? Vad innebär det att vara nikolait enligt Upp?

 • Lars Wärn

  Det står inte där om du läser noga. Du får gå till historikerna. Jesabel verkar ha praktiserat deras lära.

 • Läsare

  Hur orkar du…?????

 • Lars Wärn

  Orkar vad?

 • Ulrika

  ”Det som har såtts i kärlek och av gott hjärta kommer att komma tillbaka och bära frukt.”

  Ingen högoddsare för föräldrar till barn som befinner sej i kulmen av trotsåldern eller dylika kriser.

  För förädrar kan hela året mest gå ut på att så/plantera i kärlek för att kanske om några år få skörda sin egen sådd.

  Som Kristudtrogen förälder lär man givetvis sina barn 10 Guds bud. När man själv syndat/gått emot Guds vilja förklarar man för barnen att man gjorde fel och varför. I den mån det är lämpligt och vist. Det är det som är att frukta Gud.

 • Martin

  Om jag får spekulera… så undrar jag om inte Petrus såg det ungefär som du gör. Jag tror inte att Petrus såg sig som kristen, han upplevde det säkert inte som att han hade lämnat judendomen. Och varför skulle han? Han hade träffat och levt med judarnas Messias under kanske tre år. Jesus sa eller gjorde aldrig någonting som stod i strid med deras religion.

  Men Petrus hade fortfarande en väldigt begränsad syn på Jesus. Efter uppståndelsen fortsatte han att predika för judar och bara för judar. Han visste att hedningarna till slut skulle omfattas av Riket men det verkar som han trodde att det skulle ske först efter judarnas omvändelse. Först skulle judarna omvändas och därefter skulle hedningarna nås. Jag tror inte att Petrus såg detta alls som ett nytt förbund. Det tankesättet tror jag var väldigt främmande för Petrus.

  Detta tror jag är anledningen till att du inte kan ta till dig det evangelium som Paulus kallar sitt evangelium. När Paulus skriver ”Men nu har Gud uppenbarat en rättfärdighet som inte beror av lagen men som lagen och profeterna har vittnat om – en rättfärdighet från Gud genom tron på Jesus Kristus,..” så kan du inte ta till dig det eftersom du fortfarande lever kvar hos de tolv.

 • Lars Wärn

  Det fanns inga kristna i Israel på den tiden. Det fanns rabbinsk judendom och Messiansk judendom. Apostlarna var messianska judar.

  Vem var först med att ge evangelium till hedningarna? Shaul eller Kefas? Eller om vi backar, var kvinnan vid Sykars brunn judinna? Enligt judiskt synsätt?

  Kefas sattes till herde över apostlarna, till vilka Shaul räknade sig. (Han sattes inte till herde över någon katolsk ”kyrka” eller något annat av allt det vedervärdiga hedniska vi ser idag, även i frireligiösa sammanhang). Vem tror du kände Yeshua och Guds plan bäst? Shaul eller Kefas?

  Vilket evangelium kan jag inte ta till mig, menar du?

 • Ulrika

  Kefas/Petrus förstod att evangeliet var även för hedningarna efter synen på taket varpå han blev kallad till Kornelius familj, den första kända hednafamiljen i Bibeln som omvände sej och tog emot dopet till Kristus (Messias.)

  Mötet mellan Kornelius och Petrus (Kefas) känner vi till. Kornelius rusar mot Kefas (Petrus) och faller på knä framför Petrus (Kefas) varpå Kefas (Petrus) å det bestämdaste tollrättavisar Kornelius knäfallning och säger åt honom att ställa sej upp.

  Petrus (Kefas) till Kornelius ”Ställ dej upp, jag är också bara en människa”

  Vi kan använda vilket namn du vill på Petrus men är det inte lite opraktiskt att undvika det namn som de flesta känner till?

 • Judarna håller sabbaten bla för att;
  ”Du skall komma ihåg att du själv har varit en träl i Egyptens land, och att HERREN, din Gud, har fört dig ut därifrån med stark hand och uträckt arm; därför har HERREN, din Gud, bjudit dig att hålla sabbatsdagen” 5 Mos 5:15

  Jag säger inte att sabbaten är upphävd men att den inte är för församlingen. Den är för judarna.

  Under tusenårsriket tror jag ”Den som vinner seger och intill änden troget gör mina gärningar, åt honom skall jag giva makt över hedningarna. 27och han skall styra dem med järnspira” Upp 2:26-27 Dessa Guds heliga, judarna, kommer att styra över nationerna.

 • Lars Wärn

  ”Vi kan använda vilket namn du vill på Petrus men är det inte lite opraktiskt att undvika det namn som de flesta känner till?”

  De påvetrogna kan använda vilka namn de vill. Själv använder jag hebreiska/ arameiska så långt det är möjligt. Opraktiskt? Säg det till de påvetrogna.

 • Ulrika

  Man är inte påvetrogen för att man inte talar hebreiska/arameiska.

 • kjell

  Varför skriver du inte allt på hebreiska, så slapp vi engagera oss, i Sverige skriver vi Svenska,men Finland säger Ruotsi vi säger Finland men dom säger Suomi, och så är det överallt, alla har sina namn.

 • kjell

  Ty alla de som låta det bero på laggärningar, de är under förbannelse. Det är nämligen skrivet: ”Förbannad vare var och en som icke förbliver vid allt som är skrivet i lagens bok, och icke gör därefter. Och att ingen i kraft av lag bliver rättfärdig inför Gud, det är uppenbart, eftersom det heter: ”Den rättfärdige skall leva av tro. Men i lagen beror det icke på tro; tvärtom heter det: ”Den som gör efter dessa stadgar skall leva genom dem.

 • Lars Wärn

  ”Varför skriver du inte allt på hebreiska, så slapp vi engagera oss..”

  Detta är mycket typiskt för dagens kristna. söndagskristna soffliggare och kristna flummare. Önskan att slippa engagera sig. Att jämföra er med de sovande jungfrurna vore alltför snällt och missvisande. Många av er platsar nog bättre i liknelsen om den rike mannen och Lasaros. Eller mannen som tyckte sig ha allt i Luk kap 12. Men allt det ni har samlat på er kommer ni att förlora.

 • Lars Wärn

  Varför ska man tala latin? Redan NT 81 anammade de grekiska namnen. Det är många år sedan nu. Min fråga är varför man inte går direkt till hebreiska/arameiska. Ursprunget och målet.

 • kjell

  I Sverige pratar vi Svenska, och det är det enda som jag kan, det undervisades inte ens i Engelska när jag gick i skolan, men du menar att vi skall skriva om alla Kristna sånger, till ord och namn som inte är uttalbara på vårat språk?
  När herren talar så gör han det på ett språk som mottagaren förstår, jag har upplevt det många gånger.
  Men nu räcker det här, jag har inte mer att ge dig.

 • Lars Wärn

  Så här långt har dina skriverier inte tillfört mig något.

  Jag menar ingenting men kören som kommer att sjunga Moses och Lammets sång kan knappast sjunga på femtielva olika språk.

  Tilltal jag har fått har varit på för min del okänt språk. Troligen hebreiska eller arameiska. Jag vet vad orden betyder men inte hur de ska uttalas. Uttal är sekundärt i de fallen.

  ”Och de sjöngo Moses’,
  Guds tjänares, sång och Lammets sång: de sjöngo: ”Stora och underbara
  äro dina verk, Herre Gud, du Allsmäktige; rättfärdiga och rätta äro dina
  vägar, du folkens konung.” (Upp 15:3)

 • Ulrika

  ”Detta är mycket typiskt för dagens kristna. söndagskristna soffliggare och kristna flummare”

  Idag kom det ett tillfälle att vittna om Jesus live. Personerna använde Jesus som ordval. Tillfället att vittna om Honom varade ett par minuter. Ska man då använda de minutrarna till att korrigera deras ordval eller att vittna om namnets bärare?

  Jag valde att vittna om Jesus enligt Tomas ordval ”Min Herre och min Gud.”

  Soffliggande? Flummigt?

  Vem tror du att du är?

 • Ulrika

  Köp E Thestrup Pedersens Bibelhandbok

  KRISTUS::

  Kristus är ett greikiskt ord, en översättning av det arameiska ”Messias”=den smorde.

  Ordet är inte ett egennamn utan en ämbetsbeteckning.

  Kristus är den av Gud smorde frälsarkonungen.

  Däremot är ordet ”Jesus” ett egennamn, som kommer av det hebreiska ”Josua” (Herren är frälsning, jfr Matt 1:21).

 • Lars Wärn

  Jag behöver ingen med bibelhandbok. Den enda av det slaget man kan läsa och få förtroende för är Thoralf Gilbrants Studiebibeln i 6 band.

 • Ja det står i Bibeln.

 • Ulrika

  ”en förvrängning av”

  Nej, en översättning av som inte förvränger vem Jesus är..

  Thestrup igen:

  Kristusbeteckningar:

  I anslutning till Hebr 13:8 har man skilt mellan fyra olika grupper av Kristus-beteckningar:

  a, sådana som berör han jordiska gärning: ”profeten”, ”Herrens tjänare”, ”översteprästen”.

  b, sådana som uttrycker hans kommande gärning: ”Messias”, ”Människosonen”.

  c, sådana som betecknar hans nuvarande gärning: ”Herren”, ”Frälsaren”.

  d, sådana som talar om hans gudomliga ursprung: ”Ordet”, ”Guds Son”, ”Gud”.

  Denna uppdelning är högst schematisk. De skilda epiteten och deras funktioner glider över i varandra. Det väsentliga är att i NT genom att använda många olika ord och bilder om Jesus ger tillkänna att rikedomen och betydelsen av Kristi gärning för människorna inte kan rymmas i en enda beteckning.

  /Slutcitat

 • Ulrika

  ”Ja det står i Bibeln.”

  Förmodligen, då dessa profeter stjäl bibelord som de sedan förvränger till sina egna syften.

  Kan MFS,s lärare SÅ tänka sej förära mej självaste referensversen så här på söndagsmorgonen?.

 • Känner du inte igen Jesu ord i Luk 19:26?

 • Ulrika

  Varför skulle jag ha alla bibelord i huvudet?

  Du som uppträder som lärare vill säkert dela din tolkning av detta bibelställe här. Jämför sedan med det som profeterna säger i inlägget.

  Uner tiden ska jag nu givetvis läsa detta bibelställe så jag är lite förberedd när jag får läsa ditt svar.

 • Lars Wärn

  Yeshua är min Messias. Min Herre och min Gud. Det spelar ingen roll för min del vad påvetrogna tänker, tycker och säger.

 • Lars Wärn

  ”Talet 17 betyder fullständig seger.
  Människor som har väntat, väntat och väntat får nu ett genombrott.
  5777 betyder att Gud kommer med stor auktoritet.”

  Som skrivet var, 2017 blir ett stort Jubelår för Israel! 🙂

 • Lars Wärn

  ”Varför ska man tala latin? Redan NT 81 anammade de grekiska namnen.”

  Säger du Sackaios eller Sackeus? Varför föredrar du det ena? Vad är fel med hebreiskans korta och snärtiga Zaki?

 • Lars Wärn

  ”På det andliga planet kommer lagen om attraktion att gälla: ’Han som har
  ska få mer och den som inte har, ska förlora det som han har.’ ”

  På det andliga planet… väl att de inledde så. Alltför länge, inte minst bland de kristna, har denna vers tillämpats på ekonomi och lekamlig rikedom.

 • Ulrika

  Jag brukar använda de namn som är känt för den jag talar med. Om du vill tala om Sackeus med mej kan jag väl använda Sackaios eller Zaki om det leder oss framåt. I övrigt anhåller jag om svenska språket då det är det språk jag kan behärska.

  Gud kunde ge människan olika språk. Då kan han säker ordna ett gemensamt för himmelriket också. Men vi är inte där ännu.

 • Lars Wärn

  Nej, vi ska absolut inte gå runt och välsigna allt och alla hur som helst. Ibland måste man t o m förbanna i enlighet med Herren Yeshuas exempel:

  ”Och då han fick se ett fikonträd vid vägen, gick han fram till det, men fann intet därpå, utom allenast löv. Då sade han till det: ’Aldrig någonsin mer skall frukt växa på dig.’ Och strax förtorkades fikonträdet.”

  ”Då kom Petrus ihåg vad som hade skett och sade till honom: ’Rabbi, se, fikonträdet som du förbannade är förtorkat.’ ”

  ”Därefter skall han ock säga till dem som stå på hans vänstra sida: ’Gån bort ifrån mig, I förbannade, till den eviga elden, som är tillredd åt djävulen och hans änglar.”

  Apostlarna följde sin Herre Yeshuas exempel även på detta mörka område:

  ”Om någon icke har Herren kär, så vare han förbannad. Marana, ta!”

  ”Ja, såsom vi förut hava sagt, så säger jag nu åter: Om någon förkunnar evangelium för eder i strid mot vad I haven undfått, så vare han förbannad.”

  ”Deras ögon äro fulla av otuktigt begär och kunna icke få nog av synd. De locka till sig obefästa själar. De hava hjärtan övade i girighet. Förbannade äro de.”

 • Ulrika

  Så om vi vanliga börjar skriva/säga Yeshua i stället för Jesus förändras vår tro?

  Hur förändrades då din tro efter att du började använda en annan översättning än ”Jesus”?

 • Lever man med bibelorden ett antal årtionden så brukar man känna igen formuleringarna. Speciellt om det handlar om NT.
  Ta Jesu ord som de är utan tolkning. Han menar det han säger.

 • Ulrika

  ”måste man t o m förbanna”

  Läste nyligen i NT att vi ska be för våra fiender och välsigna dem. Det kändes som en utmaning även om man ibland med Andens hjälp lyckas göra det.

  Förbannelsen är Herrens område att sköta. Ibland kan man be om hjälp att inte uttala förbannelser när man läser om tex grova övergrepp.

 • Ulrika

  Det var inte mycket till undervisning. Är din tolkning hemlig?

  För det första kände jag inte igen bibelorden i det som profeterna ovan sade då de satte titeln ”lagen om attraktion” som riktmärke för det de ville säga.

  För detta tänker jag förlåta mej själv.

  ”Lagen om attraktion” vad är det, frågar jag mej fortfarande.

  Det bibelställe du gav mej handlar om att var och en har att förvalta det man fått för sin tjänstgöring här och nu vilket när Herren kommer tillbaka kommer hållas räkenskap över.

  Liknelsen börjar vid vesr 11 i Luk 19:

  ”Så sade han (Jesus eller vilket ordval man behöver för att lyssna): ”En man av ädel börd skulle resa bort till ett avlägset land för att överta ett rike och sedan komma igen.”

  Var och en kan läsa verserna som leder fram till hur räkenskaperna kommer att gå till. Den som förvaltat gott för att göra människor till Jesu lärjungar kommer att få mer medan den som fått utan att förvalta kommer att mista.

  Om man vill använda ordet ”attraktion” i sammanhanget får vi i så fall fråga oss : Vad är attraktivt i Herrens ögon (kontra människors)?

 • Lars Wärn

  Shaul och Kefas borde ha förstått bättre m a o?

 • Lars Wärn

  Guds svärd ska vi använda så ofta vi får tillfälle. För min del dagligen.

 • Ulrika

  Jag kan inte se att Shaul och Kefas förbannar. De upprepar bara vad Jesus (har inte lärt mej använda det andra namnet ännu) sagt.

  Att upprepa Herrens undervisning, även gällande förbannelser, är inte att ta över hans roll att förbanna. Man bara upprepar vad Herren sagt och sedan överlåtes till var och en att ta till sej och ta lärdom. Förhoppningvis vända om medan tid är.

 • Lars Wärn

  När började du läsa på Aletheia? Själv har jag nog 10-årsjubileum i år. Men det mesta som lagts ut kan läsas ännu. Så läs artiklarna genom åren och inse hur helt fel du har.

 • Lars Wärn

  Nej apostlarna agerar på egen hand i nyuppkomna situationer. Under ledning av Herren Yeshuas Ande.

  Ta exemplet med trollkarlen Elymas. Som ett exempel.

 • Martin

  Vad dina lärare inte berättar för dig är att Jesus också har förlåtit dina framtida synder, inte bara de som du redan har begått. Voffor gör di på detta viset? Det är för att de annars tror att du kommer synda mer. Du kommer nu handla utifrån rädsla att du kanske inte kommer bli förlåten. Hur många av dina synder låg i framtiden när Jesus dog på korset? Svar: Alla dina synder. Så rätt beteende är inte att undvika att synda av rädsla för att din framtid är i fara. Gud har inte gett oss en rädslans ande, den fullkomliga kärleken fördriver rädslan.

 • Ulrika

  När man agerar under Den Helige Ande agerar man inte på egen hand.

  I övrigt säger jag ”pass” i frågeställningen då vi annars kommer in på unika uppgifter i de utvalda 12 apostlarnas specifika förmågor de tilldelades av Jesus under det gyllene övergångsskedet mellan GT och NT.

 • Tack för din utläggning. Du kan ju själv. 🙂

  De s k profeternas citat av Luk 19:26 innehöll samma sak, men bara med andra ord.

 • Janne O

  Lagen om attraktion är väl att de predikanter som har mycket pengar idag ska få mer och de som har snygga fruar och män ska få ännu snyggare under 2017. De som inte har pengar eller snygga fruar får nöja sig med att kolla på dem som har det. It´s Supernatural! 🙂

  Luk 19 Liknelsen om pundet (och talenterna)

  Jesus talar om tro och sprida övertygelsen om honom: De som har – får mer. Och de som inte behåller tron – tappar allt till slut. Om liknelsen i Luk 19 gällde rena pengar så vill Jesus att vi ska investera den rikedom vi fått i profitbärande företag och med ränta göra pengar för Guds rike. Klart att det finns profeter som läser Bibeln så. Ingen nyhet precis!

 • Ulrika

  Du har säkert varit med om att någon inte tagit emot din förlåtelse. Så är det med människor.

  Annat är det med Herren som lovar att förlåta den som ber om det när man felat.

  Vilket löfte!!!

  Var man felat låter Hjälparen en upptäcka allteftersom. Det är en del i omvändelse/helgelseprocessen. Då behöver man inte vara rädd utan tvärtom känna att NU ger Herren tillfälle att försonas med denna synd man burit på. Nu har Han avlagt tid för att möta dej och ge dej tillfälle till försoning.

  Vilken kärlek!!!

 • Martin

  Menar du att du tror att Jesus inte har förlåtit alla dina synder? Dina tidigare OCH dina framtida synder. Ge mig gärna ett rakt svar.

 • Ulrika

  ”Klart att det finns profeter som läser Bibeln så. Ingen nyhet precis!”

  Nej, det är ingen nyhet. Trosförkunnelsens fundament är ”Framgång på livets alla områden” (Ekmans ordvalt i LO,s stadgar)

  Så kan man tro i rikedomsland.

 • Martin

  Du har ju till och med en egen kristen hemsida. Och du kan inte svara på den här frågan?

 • Ulrika

  Du ställde frågan för 24 minuter sedan.

  Utan att bemöta mina tidigare svar.

  På min sait citerar jag i princip endast vad andra skrivit av uppbyggligt material. Sådant som jag själv haft nytta av.

  Om du ursäktar tänker jag nu ägna tid åt andra utanför skärmen.

 • Lars Wärn

  ” profeters andar äro profeterna underdåniga.”

 • Martin

  Det är inte klokt, du vet alltså inte om du är förlåten? Tänk på att du bryter mot lagen redan om/när du blir arg på mig efter mina dumma meddelanden. Go’natt Ulrika!

 • Lars Wärn

  Hur lyder evangelistens definition av synd?

 • Lars Wärn

  Det är rätt allmänt hållet. Bra hållning. År 5 777 e A är ett tryggt kort. 2017 blir ett Jubelår för Israel i enlighet med folkets historia sedan Medeltiden.

  777 är egentligen inte Guds tal, även om de flesta kristna tror så. Guds tal är 888. Lägger man åttorna ned får man triss i evighet.

 • Ulrika

  Nu ska du få ett rakt svar. Hoppas att du kan respekterar det.

  Jag tror att Gud har förlåtit mina synder.

  Jag tror på 1 Joh 1:9

  ” Om vi bekänner våra synder, är han trofast och
  rättfärdig så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all
  orättfärdighet.”

  Den versen är ett löfte om att få komma till Jesus och få förlåtelse när man faller.

  När man faller bekänner man sin synd inför Jesus.

  Det finns en avgörande skillnad mellan att falla och att avfalla.

  Petrus föll när han förnekade Jesus. Situationen fick honom att gå mot sin egen vilja.

  Judas avföll då han beräknande förrådde Jesus.

  När man bekänner sin synd bekänner man sitt totala behov av Jesus.

 • Lars Wärn

  Där tvingas jag kommentera igen…

  Det är intressant att Yeshua valde ut två Judas och två Simon till apostlar. Just de två du analyserade så rätt.

  En följdfråga kan vara om Mattias blev apostel eller om Shaul blev ersättaren för den avfallne. Om Mattias är det tyst men man hör desto mer om Paulus.

 • Ulrika

  Jag tror inte att den ädle mannen i vers 11 kommer tillbaka 2017.

  Tror du?

 • Ulrika

  I Apg Kapitel 1 framgår det tydligt att Mattias ersatte Judas plats.

  I sammanhanget vill jag passa på att korrigera mej själv.

  Tidigare har jag skrivit att de 12 apostlarnas namn står vid portarna i den nya Jerusalem.

  Så är det inte. Det är namnen på Israels söners tolv stammar som står skrivna vid portarna.

  Namnen på de tolv apostlarna står på stadsmurens 12 grundvalar.

  På en av dessa grundvalar står det alltså Mattias.

 • Nej, det är mycket som skall hända innan dess. Men när vi dör så innebär det samma sak och vi ha inte löfte om att leva till imorgon.

 • Ulrika

  Kontentan blir då, om man tror att profetrösterna i artikeln tolkat Jesu liknelse rätt, att antingen kommer alla att dö under 2017 eller så kommer Jesus tillbaka 2017.

  Jag tror att profetrösterna i artikeln tolkat Jesu liknelse tokigt.

 • AllvarligtTalat

  Jag tror att de kommer att visa sig vara falska profeter.
  Efter det (och många andra underligheter de proklamerar) så kommer jag bara stänga av så fort de öppnar sin mun.

 • Det gemensamma för alla sanna profeter i alla tider är att de aldrig själva påstått sig vara profeter.

 • Martin

  Och detta är det budskap som vi har hört av honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom men vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra, och blodet från Jesus, hans son, renar oss från all synd. Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva, och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. 10Om vi säger att vi inte har syndat gör vi honom till lögnare, och hans ord finns inte i oss. (1 Joh 1:5-10)

  Ulrika, att bli kristen handlar om att gå från mörker till ljus. Tillhör vi honom vandrar vi inte i mörkret, om vi vandrar i ljuset så renar blodet från Jesus från ALL SYND. Det Johannes skriver i vers 6 (legalisternas favoritvers) är att vi inte kan komma till Jesus om vi inte erkänner att vi har synd, men om vi gör det så är han trofast och rättfärdig och renar oss från ALL orättfärdighet.

  Om vi är kristna när vi vaknar är vi det också när vi lägger oss på kvällen, vi går inte in och ut ur Guds rike som ett flipperspel.

  ”Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå under, och ingen skall rycka dem ur min hand. Vad min fader har gett mig är större än allt annat, och ingen kan rycka det ur min faders hand. Jag och Fadern är ett” (Joh 10:27-30)

  Evigt liv. De skall aldrig någonsin gå under.

 • Ulrika

  Tack,

  Som du säkert redan vet är det mycket bibliskt att vända sej bort från falska lärare. (Rom 16:17)

 • Ulrika

  Det blir alldeles skrynkligt i min hjärna när jag läser dina svar.

  En anledning till det kan vara som jag påtalat tidigare. Att du läser in saker om mej och andra som inte stämmer med verkligheten.

  Det är inte utan att man undrar vad du vill mej egentligen. Det finns flera här som tror på det som jag tror på utan att bli utsatta för dina ”svar”.

  Blir jag ljusare i dina ögon om jag börjar smöra? Kalla dej KÄRA?

  Investerar i ett solarium?

 • Martin

  Det är så här du uttrycker dig:

  ”Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter) honom och hans vilja.”

  Ja, jag VET vem som har förlett dig. Men det tar inte bort ditt ansvar.

  Vad jag vill? Att du ska bli fri såklart. Och att du ska sluta att förleda andra.

 • Ulrika

  I samband med det citatet gav jag:

  ”Så hög som himlen
 är över jorden,
 så väldig är hans nåd
 över dem som vördar honom.
” (Ur Ps 103)

  Du vill inte bara ha billig nåd utan gratis nåd?

  Och, javisst ja. Du tror ju inte på Psaltaren då den är i GT.

  Du tror väl inte på svensk lag heller? Bara på de komplement som tillkommit?

  Och inte tror du på att uppfostra din hund?

  Eller får bara du uppfostra din hund medan Gud ska sitta med armarna i kors utan att fostra oss?

 • Martin

  Meningen av dig står alltså kvar. Ditt budskap är: ”Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter) honom och hans vilja”. Det är gärningslära och inget annat. Du har inte mandat att predika detta. Frågan är inte Guds fostran utan Guds förlåtelse. Du sätter upp tre krav för att få (behålla?) Guds oändliga förlåtelse och alla handlar om vad du GÖR. Detta borde oroa dig, en varningsklocka borde börja ringa.

  Och nåd, hur kan det vara något annat än gratis? Det franska ordet för nåd är grâce, nära svenskans gratis. Den är gratis för oss men den var allt annat än gratis för givaren.

  ”Den som har gärningar att peka på får sin lön inte som en nåd utan som en rättighet” (Rom 4:4).

  ”Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det” Ef 2:8).

  Och för att svara på dina frågor. Ja jag är under Svensk lag. Och jo jag tror på att uppfostra min hund. Och jag har aldrig skrivit att jag inte tror på GT. Men allt som står där gäller inte oss, vi var inte part i det gamla förbundet mellan Gud och Israel. 5 Mos 28 gäller alltså inte oss, även om det är sant det som står där.

 • sam

  Tack och lov att Jehova gav oss Instruktionerna i GT. Jeshua levde 100% enligt Jehovas instruktioner.
  Tack vare nåden så finns det frälsning från synd. I GT skedde det genom djuroffer och sedan Jeshua offrat sitt blod och därigenom fullbordat syndoffret behövs ings fler syndoffer.
  Det betyder dock inte att vi kan synda på nåden! Man kan inte synda om man vet att man syndar, och öberopa nåden. Paulus skriver att vi ska arbeta på vår frälsning med fruktan och bävan Fil 2:12.
  Jeshua sa: Följ mig Jag ser det som att vi bör eftersträva att leva som Jeshua. Att leva som en hedning ör inte heller vad vi ska göra, tror jag.

 • Alf Lundgren

  Bort med skräpet i Jesu namn!

 • Josua

  Jag tror du har rätt här Martin. Även om jag gärna ber både medmänniskor och min Herre om förlåtelse när jag syndar står inte frälsning och faller med det. Om kravet för vår frälsning är att vi måste ”respektera och älska Gud och leva efter hans vilja” kommer genast följdfrågan, till vilken grad då? Korinterna i 1 Kor 3 levde sannerligen inte efter Guds vilja men de var trots allt frälsta. Och visst är nåden gratis (även om efterföljelsen kan kosta allt). Det känns som att Ulrika blandar ihop detta när hon ovan skriver ”omvändelse/helgelseprocessen”, som om det är samma process. Detta, dvs frälsningen och efterföljelsen/lärjungaskapet, är separata delar och ska inte sammanblandas.

 • Lars Wärn

  ”Det blir alldeles skrynkligt i min hjärna när jag läser dina svar.”

  Själafienden dyker upp lite varstans under diverse masker. Tro inte att denna blogg är ett undantag.

 • Lars Wärn

  ”Och att du ska sluta att förleda andra.”

  Vem är det som är förledaren här? Och står under ”Förledarens” kommando?

 • Lars Wärn

  Lite uttjatat kanske men ett fint citat:

  ”Den som säger sig förbli i honom är skyldig att själv leva så som han levde.”

  (1 Joh 2:6)

 • Lars Wärn

  ”Tack vare nåden så finns det frälsning från synd. I GT skedde det genom
  djuroffer och sedan Jeshua offrat sitt blod och därigenom fullbordat
  syndoffret behövs ings fler syndoffer.”

  Där har du fel. Lammet är offrat från världens skapelse och offret täcker varenda synd från Adam till den sista människan på jorden.

  Enligt Hesekiel kommer det att frambäras syndoffer i ”de tusen årens” tempel. I Salomos tempel var de framåtsyftande, och kunde inte bringa försoning. I ”de tusen årens tempel” blir de av åminnelsekaraktär, och kommer inte heller då att kunna bringa försoning. Så såg Folke Thorell på det, ställd inför profetians faktum, och så ser jag på det.

 • Lars Wärn

  ”I Apg Kapitel 1 framgår det tydligt att Mattias ersatte Judas plats.”

  Ja, men sedan hör man inget mer ifrån honom. Man hör desto mer från Shaul. Israels Gud kanske inte godkänner lotteri?

 • sam

  Jag håller med dig att det ofta var lamm som offrades som syndoffer. Jehova gav instruktioner om hur blodsoffer skulle offras för synd.. Men vad gäller Jeshuas så offrades Han i vårt ställe. Jeshua blev vårt substitut. Jeshua kunde inte dö för oss och bli vårt substitut om Han inte var syndfri. Det vore olagligt.
  Jeshua är som Paulus förklarar i 1 Tim 2:5.en människa som offrade sitt liv och blod för allas synder.

 • Ulrika

  ”Meningen av dig står alltså kvar.”

  Den är min tolkning av psalmversen. Hur tolkar du vörda?

  ”Ditt budskap är: ”Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter) honom och hans vilja”.

  Återigen. Hur tolkar du att vörda (frukta)?

  ”Det är gärningslära och inget annat.”

  Tro utan gärningar gjorda av kärlek är död.

  ”Du har inte mandat att predika detta”

  Du behöver inte lyssna på mej men jag får tro på det som Gud skriver och tolka det. .

  ”Frågan är inte Guds fostran utan Guds förlåtelse”

  ”Gå och synda inte mer”. Det är fostran.

  ”Du sätter upp tre krav för att få (behålla?) Guds oändliga förlåtelse och
  alla handlar om vad du GÖR.”

  Jag talar inte om Jesu frälsningsverk. Det verket är Guds. Jag talar om människans ansvar att ändra sej. Att vilja ta emot omvändelsen till ett liv närmare och närmare Gud. ”Gören bättring, ty riket är nära” säger Gud.

  ”Detta borde oroa dig, en varningsklocka borde börja ringa.”

  Min relation med Gud oroar mej inte.

  ”Och nåd, hur kan det vara något annat än gratis? Det franska ordet för nåd är grâce, nära svenskans gratis. Den är gratis för oss men den var allt annat än gratis för givaren.”

  Jag menade att du bara vill ha nåden utan att höra ”Synda inte mer” eller ”Gören bättring”. Du vill inte höra texterna om att bekänna synd och be om förlåtelse.

  ”Den som har gärningar att peka på får sin lön inte som en nåd utan som en rättighet” (Rom 4:4).

  Ja, nåden är kopplad till synd och lön till förtjänst.

  ”Ty av nåd är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det” Ef 2:8)”

  Guds frälsningsverk är en nådehandling från Gud som om något borde driva människan till en vilja att vända om och göra bättring..

 • Lars Wärn

  Lammet står i bestämd form och med inledande versal.

  Lammet som ”offrades före världens skapelse” var fläckfritt och förebildades av påskalammet. Lammets offer, Han utgav sig själv, gäller för såväl Adams synder som mina.

  Syndoffer KUNDE vara ett lamm och det skulle vara av HONKÖN – Påskalammet SKULLE vara ett felfritt årsgammalt lamm av HANKÖN – men syndoffret var nog oftare duvor när privatpersoner frambar syndoffer och i tempeltjänsten var tjurar ofta syndoffer. Så blir det i ”de tusen årens” tempel. Något påskalamm kommer inte att offras där av förklarliga skäl.

 • Ulrika

  Ett annat namn för omvändelse är bättring.

  ”Gören bättring” handlar om att göra sinnesändring.

  I grunden handlar det om att vara ett barn där man tillåter Fadern att ändra på ens sinnen. Och att stärka egenskaper hos en själv som andra bryter ner. Jag har också varit ett vingklippt hårt skal som bara ville dö.Sedan visade Fadern sin kärlek och sin bild av mej (helt annorlunda än människors) och jag fick börja leva igen.

  Sedan dess har olika människor försökt kväva denna livsglädje hos mej. Allt från att vända ryggen till att langa ut rena bannbullor.

 • Lars Wärn

  ”Något påskalamm kommer inte att offras där av förklarliga skäl.”

  Påsken, såsom den största högtiden, kommer att bytas ut mot Lövhyddohögtiden (Sak kap 14). Offren där och då är inte angivna i Hesekiel men det kommer att bli offerfester utan dess like under de dagarna.

 • Ulrika

  Mattias är inte så känd för oss men han var känd för de som valde ut honom som en av två värdiga ersättare. Det som gjorde honom värdig är det meritkrav som vi talat om tidigare. Den som skulle ersätta Judas hade bevittnat Jesus från det att Jesus tog emot Johannesdopet till Jesu död och uppståndelse. Det var om detta som apostlarna skulle evangelisera om. Denna merit är unik för de 12. Alla hade gjort denna resa med Jesus.

  Shauls resa är som vi vet av ett annat slag.

 • Ulrika

  Amen.

 • Martin

  ”Lammet som ”offrades före världens skapelse” var fläckfritt och…”

  Var står det att lammet offrades före världens skapelse?

 • Martin

  Det gamla förbundet var ett lag-förbund; ”Om du lyssnar till Herren, din Gud, och troget följer alla hans bud, som jag idag ger dig, skall Herren, din Gud, upphöja dig över alla andra folk.. osv”. När Israel hade lämnat Gud skickade Gud profeter som predikade omvändelse, omvändelse till lagen. Men det nya förbundet är inte ett lag-förbund. Det bygger på tro på Jesus Kristus, på att han dog för dina och mina synder. Jesus är överstepräst i ett nytt förbund, ”Om han nu vore här på jorden skulle han inte ens vara präst, eftersom det finns andra som frambär gåvorna enligt lagen” (Heb 8:4). ”Men nu har Kristus fått ett prästämbete som är vida överlägset, eftersom han förmedlar ett bättre förbund, ett som är stadfäst med starkare löften.” (Heb 8:6).

  Jag har aldrig sett dig skriva något som för oss tillbaka till det nya förbundet, d v s till tilliten till Jesus. ” Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ” (Matt 11:28-29) .

  Det är en sån lögn när du skriver att jag bara vill ha nåden utan att höra ”Synda inte mer” eller ”Gören bättring”. Men jag vet att lagen är tandlös mot synden som bor i min kropp. Om något gör den bara synden värre. Friheten ligger i att ta emot nåden i Jesus Kristus. Frihet från synden. När jag levde i lagen, ja ungefär som du predikar, så var jag inte fri. Jag försökte leva enligt en mängd regler och såg det som min del av Kristi lidanden. Det var ett miserabelt sätt att leva. Nu är jag friare, synden har inte lika mycket makt över mig. Jag är faktiskt lycklig. Så när du och din Mästare Kjell skriver att jag skriver om nåd för att missbruka nåden för att synda loss är det en lögn från helvetet. Jag har aldrig skrivit så. Jag har aldrig någonsin skrivit att nåden är en väg till synd. Jag kommer från andra hållet, där jag är gjord fri från ett religiöst slaveri.

 • Ulrika

  Du lyssnar ju inte.

  Och jag fattar inte varför du skyller på Kjell hela tiden. I den mån jag rådgjort om mina svar till dej har det skett med de i mitt eget hus.

 • Josua

  Om du med ”Gören bättring” syftar på att enbart tro och förtrösta på Jesus Kristus är vi överens. Men det har jag haft svårt läsa in i dina tidigare kommentarer då det luktat gärningslära. Det är väldigt viktigt att hålla isär frälsningen/omvändelsen från helgelsen och goda gärningar, då det annars blir ett annat evangelium. Sinnet blir för övrigt inte perfekt vid omvändelsen utan helgelsen är en livslång process som förvisso är god men inte frälsningsavgörande.

 • Ulrika

  ”Sinnet blir för övrigt inte perfekt vid omvändelsen utan helgelsen är en livslång process”

  Exakt.

  ”men inte frälsningsavgörande.”

  Ett första eget initiativ till bekännelse får man nog göra ändå. Brottslingen på korset bredvid Jesus bekände Jesu makt. Genom den bekännelsen fick brottslingen följa med till Paradiset redan samma dag.

  Finns det inga regler i himmelriket?

 • Josua

  Att bekänna (eller att inse) att man är hjälplös/en syndare och i behov av Jesu frälsningsverk och rättfärdighet är dock ingen gärning i den bemärkelsen. En stum människa kan också bekänna samma sak i sitt hjärta för övrigt. Brottslingen på korset fick följa med till Paradiset pga hjärtats omvändelse, inte pga av några gärningar eller hur mycket han levt efter Guds vilja och bud.

  I himlen behövs inga regler för då är vi har vi fått vår uppståndelsekropp och vår ”kamp” mot köttet/synden är borta:)

 • Ulrika

  Så du medger att det finns en kamp ändå.

  Det kommer inte Martin att medge.

 • Josua

  Ja, men kampen handlar inte om att göra gärningar för att vinna frälsning (eller att göra goda gärningar för att stå kvar i frälsningen) utan om att ”stå fasta i tron” och att vara vaken.

 • Mattias

  En tro utan goda gärningar är död. En död tro frälser nog inte.

 • Ulrika

  Exakt.

  Men det handlar inte om att göra vissa saker för syns skull. Som tex Jehovas vittnen som är ute ett vissta antal timmar per vecka för att synas och redovisa sej till en frälsning. Det handlar om att älska och att den man älskar följer man. Hur svårt kan det vara?

  Lagen ger insikt om synd. ”Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen” ”Den som älskar mej följer mina bud.”

  I EC-kyrkan kommer alla till himlen. Då har man inte läst Upp-boken.

 • Jodå det finns regler i himmelen! En är att ingen kan komma till Jesus om inte Fadern drager Joh 6:44. Dvs du kan endast säga ja tack till Jesus för att helig Ande har rört vid dig. Nej tack är vad du kan göra i egen kraft.

 • Ulrika

  Tack!

 • Mattias

  Bär varandras bördor så uppfyller ni Kristi lag. Hallelujah.

 • Josua

  Att läsa Jakob 2 på det sättet, dvs att en viss mängd (oklart hur många isf) goda gärningar krävs för att vinna slutlig frälsning, är inte förenligt med övrig undervisning i NT. Det blir isf ett annat evangelium. Det finns så klart mycket mer att säga om Jakobs brev till förmån för en annan och mer koherent tolkning men det lämnar jag därhän nu. Självklart vill alla genuint kristna följa och älska Herren Jesus men vi kommer alla till korta där. Och vi ramlar inte ur nåden varje gång vi syndar. Eller menar du att en kristen människa som dör hastigt med en ”ouppklarad” synd inte blir frälst? Lennart Jareteg brukar klokt säga: ”Problemet är inte att vi gör synd utan att vi är syndare”. EC-kyrkan och allas frälsning är för övrigt inget jag omfamnar alls. Om jag kommer ihåg rätt har du citerat Jareteg här inne Ulrika och han håller inte med dig i sådan lagisk tolkning av Jakob 2.

 • Ulrika

  Jag har inte citerat J-teg här och jag har inte tolkat Jakob 2 här.

  Ulrika hit och Ulrika dit. Det går bra att använda mitt namn utan att lyssna på mej?

  Om du vill snacka J-teg så är det få som varit till så stor hjälp som han under min praktik av trosförkunnelselära. Det var i början av min tro som jag hamnade i en grupp människor som var starkt influerade av trosförkunnelsen. J-teg var väl den enda som lyssnade på mej när ledarna i denna grupp stal ande och liv ur mej.

 • Mattias

  U-ika 🙂

 • Josua

  Jag menade att du citerat Jareteg i annan tråd på den här sidan (om trosförkunnelsen om jag kommer ihåg rätt) och om så är fallet ville jag bara upplysa dig om hans syn i denna fråga. Maila honom om dina funderingar i den här frågan också så blir det säkert en fruktsam dialog.

  Och nej, du har inte uttryckligen tolkat Jakob 2 här men du skrev ”Exakt.” som kommentar på Mattias inlägg och det är svårt att tolka på något annat sätt än att du höll med honom där.

 • Mattias

  Anser du Josua att en död tro frälser?

 • Ulrika

  ”Maila honom om dina funderingar”

  Jag har inga funderingar i frågan. Och om jag hade det skulle jag gå annan väg då han förmodligen är på jobbet hela veckan. J-teg är ingen svarsautomat..

 • Josua

  Det beror helt och hållet på hur man definierar ”död tro”. Jag anser att Jakobs kommentar om att ”tron utan gärningar är död” inte kan eller får tolkas som att den frälsande tron måste visa på en viss mängd gärningar för att bära in i himlen. Vi är frälsta ”av nåd genom tro” allena. Det betyder förstås inte att kristna ska leva efter köttets lidelser och begär.

 • Janne O

  Viktigare saker att skriva om på bloggen?

  Längre ned i tråden här diskuteras tro/omvändelse kontra helgelse och gärningars roll i en kristens liv. Det är ju mycket viktigare att komma till klarhet med sådana frågor som rör oss alla! Här finns mycket missförstånd som har betydelse. Vad Sid Roth glassar runt med dag för dag – vad har det för betydelse? Är det någon som tar det mer än som andligt godis?

  Ja, det kan komma en dag när ”Trosrörelseskräpet” har nått sista dags datum. Men ha inte för höga förhoppningar! Haha!

  Det finns många intressanta profetior i Bibeln. De här måste man inte tro på för att leva som kristen.

  ”More coming from Supernatural la la land…” 🙂

 • Martin

  Beror på vad du menar med ”kamp”. Det är inte en kamp i den meningen som du beskriver, att och nu citerar jag dig för säkerhets skull: ” Han som förlåter oändligt så länge man fruktar (respekterar, älskar, lever efter) honom och hans vilja”. ”Kampen” är inte en kamp för att behålla Guds oändliga förlåtelse. Den kampen vann Jesus på Golgata. Sen har jag aldrig förnekat att det finns en kamp i det dagliga kristna livet, men det handlar inte om att undvika synd för att behålla Guds oändliga förlåtelse.

 • Lars Wärn

  Leta. Den som söker han finner.

 • Lars Wärn

  Herren utser själv sina apostlar. Sådana viktiga poster lottas inte ut. Mattias var en temporär lösning på problemet, säkert en bra lösning, i väntan på att Shaul skulle byta sida.

 • Lars Wärn

  En profet får sitt mandat endast från sin Mästare. Eller menar du att en Herrens profet behöver ha ett rekommendationsbrev från den romerske påven?

 • Var finner du stöd för tanken att Paulus ersatte Mattias? Paulus hade en annan kallelse än de tolv, han var hedningarnas apostel

 • Lars Wärn

  Du menar att man kan vinna apostlaämbetet i ett lotteri? Hur valdes de andra apostlarna ut?

  Var inte alla apostlarna mer eller mindre hedningarnas apostlar? Den förste jag kan se som vittnar för en hedning är Filippos. Därefter kommer Kefas.

 • Det står ingenstans att Paulus tog Mattias plats utan det är en tolkning du gör.

  Att Flippos blev sänd till den Etiopiske hovmannen och Petrus gick till Kornelius betyder inte att de gick till ”vanliga” hedningar. Antagligen var de troende båda två. Den första läste Jesaja och den andra bad till Gud varje dag.

  De tolv hade särskilt av Jesus blivit befallda att inte gå till hedningarna;
  ”Dessa tolv sände Jesus ut, och han befallde dem och sa: Gå inte på hedningarnas väg och gå inte in i någon samaritisk stad, 6. utan gå hellre till de förlorade fåren av Israels hus” Matt 10:5-6

  Det finns inget som ändrat på det enligt skriften utan det gällde även efter Petri predikan i Apg 2-3 Det är Paulus som får uppdraget att förkunna Guds evangelium för hedningarna

  Att Tomas skulle ha farit till Indien är utom bibliska myter och betyder inget, annat än för den som gillar spekulationer. Utifrån bibeln finns inget stöd än att de tolv var kvar i Israel hela tiden.

 • Lars Wärn

  ”Det står ingenstans att Paulus tog Mattias plats utan det är en tolkning du gör.”

  Ja, det är en tolkning jag gör. Du tror att Herren bedriver lotteriverksamhet?

  Vad är en ”vanlig hedning”? Hur ser en ovanlig hedning ut?

  Du menar att Yeshua har 13 apostlar? Eller fler? Hur många fler? Hur många apostlar nämns i Uppenbarelseboken i sammanhanget om det nya Jerusalem?

  ”Utifrån bibeln finns inget stöd än att de tolv var kvar i Israel hela tiden.”

  Var befann sig Johannes under sina senare år i jordelivet? Kefas hälsar från ”församlingen i Babylon”. Är det Jerusalem som avses i kryptiska ordalag? Var tillbringade Tomas sin tid som apostel enligt Bibeln?

 • Josua

  ”Det finns inget som ändrat på det enligt skriften utan det gällde även efter Petri predikan i Apg 2-3 Det är Paulus som får uppdraget att förkunna Guds evangelium för hedningarna.”

  Några frågor har jag. Var står det i Bibeln att det var enbart Paulus som predikade för hedningar? Att han var hedningarnas apostel betyder inte per automatik att han var den enda som predikade evangelium för hedningarna. Även om Paulus och Petrus hade olika målgrupper (Petrus judarnas apostel och Paulus hedningarnas Gal 2:8) så tycks de ibland ha predikat för/skrivit till samma människor enligt 2 Pet 3:15. Med andra ord kan man inte göra en knivskarp gräns mellan deras mottagare. Och visst var det så att lärjungarna först bara skulle gå till judarna men i missionsbefallningen sänds alla lärjungarna först till judarna och sen till hedningarna, så i ljuset av det är det inget konstigt om Tomas skulle ha tagit sig till Indien (även om Bibeln är tyst i den frågan). Jag misstänker dock återigen en hyperdispensationalistisk tolkning av missionsbefallningen från din sida, men jag låter det vara osagt än så länge.

  Det finns dock en del som talar för att Tomas faktiskt åkte till Indien.

  ”Various historical records and traditions indicate that Thomas traveled by sea to India in AD 52. He was later martyred and buried there after witnessing to the Indian people. The tomb of St. Thomas is in Mylapore, India. A poet, St. Ephrem, recorded in his hymns and poetry that Thomas worked miracles in the Indian city of Edessa. A Syrian ecclesiastical calendar has an entry which reads, “3 July, St. Thomas who was pierced with a lance in ‘India.’ His body is in Urhai (Edessa) having been brought there by the merchant Khabin.” A tradition observed by the people of Edessa honors Thomas, calling him “the Apostle of India.” Many other accounts and traditions mention Thomas in connection with India.

  While these accounts and documents are compelling, there is no way to be absolutely certain that Thomas took the gospel to India. Based on the biblical record, we can be sure that Thomas did exist as one of Jesus’ disciples, that he was a faithful follower of Christ, and that he proclaimed Christ’s deity (John 11:16; 14:5; 20:24–29). Outside of that, there is no way to be entirely sure. It is possible, likely even, that Thomas took the gospel to India—there is no reason why he could not have done so—but there is no way to be absolutely sure the extra-biblical histories are correct. Since none of the accounts are recorded in the authoritative and inerrant Word of God, some of the stories of Thomas may be embellished; others may be entirely the product of legend.”

  Det är som sagt inget bevis men har man en traditionell tolkning av missionsbefallningen är den iaf inte orimlig.

  Avslutningsvis, menar du att exempelvis 2 Pet, 1 Joh, 2 Joh och 3 Joh inte heller är skrivet till hedningar (eftersom du tycks mena att det är Paulus exklusivt som skriver till dem)?

 • Tydligen drog de lott om vem som skulle ta Judas plats ”Och de drogo lott om dem, och lotten föll på Mattias. Och så blev denne, jämte de elva, räknad såsom apostel” Apg1:26
  Eftersom att apostel är en av de tjänstegåvor Paulus räknar upp får vi anta att det finns fler apostlar än de tolv. Paulus är ju en av dom.

  Sant Johannes var på Patmos. Det enda bibeln säger är att han var där för Guds ord och Jesu vittnesbörds skull. Det är en tolkning jag gör att han inte var där av fri vilja, eftersom Patmos var en ö Romarna använde för straffångar.

  I grundtexten står det inget om att det är en församling om Babylon utan det står ”medutvalda”. Att Petrus skulle ha hälsat från Babylon eller att det skulle betyda Jerusalem blir gissningar. Bibeln säger inget vad jag vet var Tomas tog vägen efter Apg 1

 • Det står inget om att Paulus var den enda som talade till hedningarna och det sa jag väl inte heller. Han var hedningarnas apostel, vilket han säger om sig själv.

  Att Tomas var i Indien enligt traditionen är som du säger inget bevis och därför tror jag vi kan lämna det.

  De enda brev som är direkt adresserade till församlingen Kristi kropp klart och tydligt är Pauli brev till de sju församlingarna Rom, Kor, Gal, Ef, Fil, Kol och Tess.

  De andra breven får vi ta till oss på samma sätt som vi gör med GT och Evangelierna ”All skrift som är ingiven av Gud är ock nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet, 17så att en gudsmänniska kan bliva fullt färdig, väl skickad till allt gott verk” 2 Tim 3:16-17
  I den meningen är all text i bibeln skriven även för församlingen men den är inte mottagare av all text.

 • Josua

  Tack för svar. Jag har lite svårt för det du skriver om de andra breven och att vi får ta till oss dem ”på samma sätt” som GT och evangelierna. GT skrevs primärt till Israels folk och där finns många lagar som inte gäller församlingen idag (främst civila och ceremoniella) och därför blir det fel att säga detsamma om alla andra brev i NT. 2 Pet är adresserat till dem som tror på Herren Jesus Kristus. Likaså Johannes som bl a skriver till Gajus som med största sannolikhet var hedning (dvs inte jude) och vars budskap inte skiljer sig från Paulus. Korintherbrevet talar för övrigt också om Kristi kropp och har samma grundläggande budskap som övrig undervisning av Paulus. Det är alltså ingen innehållsmässig skillnad vad gäller det frälsande budskapet (precis som jag påvisat tidigare) då Paulus, Petrus och Jesus är i harmoni med varandra. Med andra ord tar jag inte med mig undervisningen om djuroffer i GT ”på samma sätt” som undervisningen i exempelvis Korintherbrevet eller Johannes brev i NT.

 • Jag menar att vi får ta till oss GT och Evangelierna på tillämpningens väg. Det är ju Paulus som säger att all text som är ingiven av Gud är nyttig till att göra en gudsman väl skickad, inte jag. Som ett exempel hur vi kan ta till oss GT skriver han I Kor 10 om Israels ökenvandring som en varning för oss.

  Jag tror vi går fel om vi inte ser att det finns olika mottagare för de olika breven i NT. Att Paulus är den enda som adresserar sig direkt till församlingen kan vi väl vara överens om? Vi är så fixerade av att allt som står i NT är adresserat till församlingen så vi läser in församlingen där vi tycke oss se den. Som exempel, i mitt svar till Lars om Babylonien står det i grundtexten inte ”församlingen” utan ”medutvalda”. Varför skriva församling när det står nått annat? Jo därför att vi tar för givet att det är församlingen som avses.

  Jag håller med, det finns ingen frälsning annat än den i och genom Jesus Kristus, men det finns olika mottagare av den samma. På Pingstdagen och fram till Paulus går budskapet till juden. Från Paulus går det till både juden och hedningen.

 • Josua

  Men faktum kvarstår, dvs att du inte kan ”tillämpa” undervisningen i det gamla förbundet (djuroffer exempelvis) på samma sätt som undervisningen i det nya förbundet (exempelvis Johannesbrevet och Petrusbreven). Man kan därför inte klumpa ihop det gamla förbundets undervisning med delar av de nya förbundets och säga att vi ska förhålla på samma sätt till djuroffer som till det faktum att vi är nya skapelser i Kristus (2 Kor 5:17) eller att Gud, i kraft av ett evigt förbunds blod, har fört fårens store herde, Jesus Kristus, upp från det döda (Heb 13:20). Att Paulus citerar från GT i sina brev (bl a 1 Kor 10) förändrar inte detta. Nu ser jag dock, till skillnad från vissa hyperdispensationalister, att du verkar inkludera Korintherbrevet iaf som riktat till ”församlingen”.

  Jag har inga problem med att se att det finns olika adressater i NT men det betyder inte att det är olika budskap (som vi har pratat om tidigare). Om man ska vara riktig petig så adresserar Paulus sina brev till olika församlingar (inte ”församlingen” i bestämd form). Romarna, korintherna och efesierna är också olika grupper i sådana fall. Paulus skriver inte explicit att romarna är en av sju församlingar som tillhör Kristi kropp/”församlingen”. Och precis som en av kritikerna mot hyperdispensationalismen sa (kommer inte ihåg vem) så syftar ordet ”församling” i 99% av fallen på den lokala församlingen, inte den universella församlingen. I sammanhanget, och som svar på din fråga om jag håller med om att Paulus var den ende som adresserade sig till ”församlingen”, vill jag återigen lyfta fram 2 Pet 3:15 där det framgår att Paulus och Petrus hade skrivit till samma mottagare. Och att döma av Petrus inledning i det brevet är det för mig mest rimligt att dessa mottagare var hednakristna. Annars är det Paulus som också skriver till judar. Jag ser alltså ingen poäng i att tydligt skilja på Jesus, Petrus och Paulus undervisning eftersom de bekräftar, bejakar och bygger på varandra.

  Det sista du skriver håller jag i stora drag med om (lite beroende på vad du lägger i orden) även om jag inte tror på ett tidigt uppryckande.

 • ”Men faktum kvarstår, dvs att du inte kan ”tillämpa” undervisningen i det gamla förbundet (djuroffer exempelvis) på samma sätt som undervisningen i det nya förbundet”

  Ja så är det, men det säger jag inte heller. Jag menar som Paulus skriver att all skrift som är ingiven av Gud är nyttig till undervisning. Vad det ytterst menas säger han inte men jag anar att det har med Israels historia att göra. För att förstå NT behövs förutom helig Andes ledning kunskap om Israels roll i frälsningshistorien särskilt med tanke på framtiden.

  Ja man ska vara petig, Paulus använder varken ordet församling eller församlingarna till alla de sju utan också till de älskade, de heliga och till Tessalonikerna endast ett enkelt, hälsa tessalonikernas församling!

  Jag tror att mottagarna av Petrus 2.a brev är samma som de i hans första brev de kringspridda främlingar i Pontus, Galatien, Kappadocien, provinsen Asien och Bitynien och att de är judar. Nu finns ju inte det brev bevarat som Petrus hänvisar till men oavsett om Paulus har skrivit direkt till dem heller om de tagit del av hans rundbrev så var budskapet det som Petrus säger i v16

  ”Så gör han i alla sina brev, när han i dem talar om sådant, fastän visserligen i dem finnes ett och annat som är svårt att förstå, och som okunniga och obefästa människor vrångt uttyda, såsom de ock göra med de övriga skrifterna, sig själva till fördärv.”

  Det som är det svåra att förstå för judarna tror jag bland annat är att det Aronitiska prästerskapet och ceremoniel lagarna går mot sitt slut. Ja och församlingen Kristi kropp förstås. Att nått nytt har kommit och det gamla är förgånget.

  Strålande! Att vi delar slutdelen av mitt förra inlägg utom uppryckandet 🙂

 • Josua

  Jag håller helt med dig om att alla skrift är nyttig till undervisning etc (2 Tim 3:16) men det betyder som sagt inte att vi ska offra djur enligt GT:s föreskrifter till Israel då vi lever i det nya förbundet. Därför blir det för mig galet när du plockar ut och tydligt särskiljer Paulus sju brev och packar ihop resten av NT:s undervisning med det gamla förbundets undervisning (som om Petrus och Johannes hade ett annat budskap och inte gäller oss i direkt mening).

  När det gäller församlingen så talar Paulus om den lokala församlingen på många ställen så det är ett väl använt uttryck från honom. Och precis som du påpkear säger han också ”de heliga”, ”de älskade”, ”bröderna” etc. Jag tycker därför att det blir fel att betona den universella ”församlingen” (i bestämd form) så starkt eftersom den inte nämns på det sättet. Då skapas det lätt en konflikt mellan Paulus och Petrus och Jesus, en konflikt jag inte finner stöd för.

  Och även om mottagarna i 2 Pet brev är judekristna, dvs judar i Kristi kropp, så framgår det att Paulus också predikat för dem. Det står dessutom att Paulus skrivit flera brev till dem så det är inte bara ett. Det är för övrigt ”okunniga och obefästa människor” som förvränger Paulus brev och detta i likhet med GT:s skrifter, enligt vers 16. Alltså, på samma sätt som falska människor förvrängt GT har falska människor förvrängt Paulus brev. Om det som ”kan vara svårt att förstå” skulle syfta på Kristi kropp (vilket inte står) betyder det dock inte att man inte kan vara en del av kroppen även om man till en början har svårt att förstå vidden och djupet.

 • Jag menar naturligtvis inte talat nått om att vi ska offra djur var får du det ifån? Jag citerar Paulus inget annat. Att församlingen skull offra djur är synnerligen på kontrkurs mot hans övriga undervisning. Det verkar som om du övertolkar min ord ”på samma sätt”
  Det jag säger är att jag tror Paulus är den ende som direkt adresserar sig till församlingen. Självklart är breven till Timoteus, Titus och Filemon adresserade till dom personligen men eftersom de är lemmar i samma kropp som vi så har de breven i högsta grad bäring för oss. Likaväl

 • Lars Wärn

  ”…får vi anta att det finns fler apostlar än de tolv.”

  De namngivna grundstenarna under det nya Jerusalem är bara tolv.

  Detta med hälsningen från Babylon är en bra fälla att locka anhängare av katolicismen i 😉

  ”Bibeln säger inget vad jag vet var Tomas tog vägen efter Apg 1”

  Nej, den säger inte att Tomas inte begav sig till Indien.

 • Jag menar naturligtvis inte att vi ska följa lagen i något avseende utan jag hänvisar till Paulus som säger att all skrift är nyttig osv. Allt i enlighet med hans övriga undervisning där det enda offer han talar om är;
  ”Så förmanar jag nu eder, mina bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära edra kroppar till ett levande, heligt och Gud välbehagligt offer — eder andliga tempeltjänst” Rom 12:1

  Vi har väl pratat om det här förut och jag säger inte att det är ett annat budskap för ingen kan bli frälst på annat sätt än om inte Fadern drager honom till Jesus alltså av nåd genom tro. Det jag säger är att den enda som är adresserar sig direkt till Kristi kropp är Paulus. Det är bara han som nämner det ordet i den meningen att det är församlingen Kristi kropp han talar om.

  Jag har inte sagt all annan text inte berör församlingen det jag säger att all annan text har olika mottagare. Inte heller alla Paulus brev är ställda tillförsamlingen breven till Timoteus, Titus och Filmon är personliga som det låter men naturligtvis är även de tillämpningsbara på församlingen. Att 1 Pet och Jakobs brev är skrivna till judar tycks alla vara överens om men man lägger till judekristna! Hur det är med de övriga breven vet jag inte annat än att alla är tillämpningsbara på församlingen.
  Inte heller Uppenbarelseboken har församlingen som mottagare men den tror jag inte går att tillämpa på församlingen. Den är varken ämnet för och inte heller närvarande när det går i uppfyllelse det som är skrivet i den. Annat än vi har fått nåden att vi är med i egenskap av att vara lemmar i Kristi kropp för då är vi ”för alltid hos Herren” 1 Tess 4:17 Där han är kommer vi att vara.

  Det står inte att Petrus tänker på församlingen Kristi kropp när han talar om det som är svårt att förstå men det är en rimlig tolkning eftersom de tolv hade så svårt att hänga med Paulus! Petrus blev ju offentligt tillrättavisad för att han inte fattade friheten i Jesus Kristus utan fegade ur och åt med judarna. Ett skrymteri och synd som också de andra judarna gjorde sig skyldiga till, till och med Barnabas. Hur lång tid hade gått sen korset, 15 år kanske? Och de fattade fortfarande inte vad som var på gång!!! Men självklar är vi frälst även fast vi knappt har skrapar på ytan.

 • Josua

  Nej, jag förstår att du inte menar att vi ska offra några djur. Det är därför jag tycker att exempelvis Petrus, Johannesbrevens och Hebreerbrevets undervisning, som ingår i det nya förbundet, inte kan likställas med undervisningen om djuroffer i det gamla förbundet. Det var så jag tolkade dig när du skrev att vi ska ”ta till oss” Petrus och Johannesbrevens undervisning ”på samma sätt” som undervisningen i det gamla förbundet.

  När det gäller Kristi kropp har jag inget problem med att se oss som delar i den (även om uttrycket bara nämns tre eller fyra gånger när det åsyftar ”församlingen”). Men problemet för mig är när man utesluter exempelvis Petrusbrevens, Johannesbrevens, Jakobsbrevets och Hebreerbrevets mottagare från denna kropp bara för att ordet ”Kristi kropp” inte nämns. När jag skriver judekristna syftar jag på judar i församlingen/Kristi kropp. Paulus talar inte explicit om ”Kristi kropp” (eller ”församlingen” i universell mening) när han skriver till romarna, filipperna, galaterna, tessalonikerna heller så det är inget argument. Med andra ord får du exkludera dessa grupper också från ”Kristi kropp” om du ska vara konsekvent.

  Och som jag sa, även om det skulle vara ”Kristi kropp” som åsyftas i 2 Pet 3:15 (som vi inte vet) är det inget argument för att mottagarna inte skulle vara en del av densamma. Att Petrus och andra hade svårt att förstå vidden och djupet betyder inte att de inte var en del av församlingen. Har man en judisk bakgrund kan det förstås vara svårare att begripa och ta längre tid att förstå.

 • Allt i den himmelska staden syftar på Israel. Tolvtalet går igenom allt som nämns om den. Längden och bredden är tolvtusen stadier, muren är 144 alnar hög apostlarna är tolv, Israels stammar tolv, tolv änglar nämns, tolv grundstenar, tolv portar. Därför syftar också de tolv grundstenarna på Israel. Därför tror jag att de apostlar det är tal är de som kallades av Herren och var med Honom under hans jordiska liv.
  Varför skulle Paulus vara med där? Han hör till församlingen och har en annan lika härlig om inte härligare kallelse, han är med Herren för alltid!

  Ja en del tänker sig att Babylon skulle vara Rom och så kan det väl vara om nu inte Babylon betyder Babylon! Romerska kyrkan tror ju också att Petrus de omskurnas apostel var biskop i Rom och grundstenen för den oomskurana kristenheten. Vilket nonsens!

 • Ja jag anade att du gjorde en annan tolkning av ”ta till oss” än den jag menade. Det finns några brev som är adresserade till församlingen vare sig vi kallar den Kristi kropp eller inte. Andra brev har andra adressater. Jag likställde inte det med det gamla förbundet utan jag citerade Paulus 1 Kor 10 som ett exempel hur han visade att GT kan användas.

  Det jag försöker säga är att det är viktigt att förstå att det är olika mottagare och att hela NT inte handlar om församlingen vare sig vi kallar den Kristi kropp eller inte. Att läsa in församlingen där den inte avses får betydelse för hur vi tolkar bibeln.
  Som sagt har jag citerat Paulus och att ”All skrift som är ingiven av Gud är ock nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet, 17så att en gudsmänniska kan bliva fullt färdig, väl skickad till allt gott verk”

  Det Paulus gör här är ju att ge till känna att all skrift utgår från Gud och att all skrift är lika värdefull eftersom den kommer direkt från Gud genom den helige Ande. Därför är det ingen rangordning i fråga om värde varken på det Jesus säger eller Paulus eller nån annan, alla talar de genom samme helige Ande. All skrift är också nyttig. men all skrift har inte samma mottagare lika lite som att alla har samma slutmål.

  Vi vet att en del inte tar emot ordet och blir kvar i sina synder och slutstation för dem blir den brinnande sjön. Församlingens slutdestination är att för alltid få vara där Herren är. Israel har en jordisk kallelse under tusenårsriket och GT’s troende har en himmelsk kallelse eftersom de med Abraham väntar på ”staden med de fasta grundvalarna” Vilka fantastiska löften för oss som tror.

 • Lars Wärn

  ”Tolvtalet går igenom allt som nämns om den.”

  Så varför 13? Ett välkänt olyckstal. Men Ekman anser sig ju vara apostel. Då blir de ju 14… fast stenarna under det nya Jerusalem är ju fortfarande tolv…

  Babylon var ett känt täcknamn för Rom redan på Kefas tid vilket vi får veta av Johannes. Babylon, den stad som var judarnas hemvist under 70 års tid, var vid samma tid drabbad genom uppfyllelsen av Jesajas profetia:

  ”Nej, jag skall stå upp emot dem, säger YHWH Sebaot; och jag skall utrota ur Babel både namn och kvarleva, både barn och efterkommande, säger YHWH.

  Och jag skall göra det till ett tillhåll för rördrommar och fylla det med sumpsjöar; ja, jag skall bortsopa det med ödeläggelsens kvast, säger YHWH Sebaot.”

  ”Och det skall gå med Babel, rikenas krona, kaldéernas ära och stolthet, likasom när Gud omstörtade Sodom och Gomorra. Aldrig mer skall det bliva bebyggt, från släkte till släkte skall det ligga obebott; ingen arab skall där slå upp sitt tält, ingen herde lägra sig där med sin hjord.

  Nej, öknens djur skola lägra sig där, och dess hus skola fyllas av uvar; strutsar skola bo där, och gastar skola hoppa där. Schakaler skola tjuta i dess palatser och ökenhundar i praktbyggnaderna. Snart kommer dess tid; dess dagar skola ej fördröjas. ”

 • ”Så varför 13? Ett välkänt olyckstal. Men Ekman anser sig ju vara apostel. Då blir de ju 14… fast stenarna under det nya Jerusalem är ju fortfarande tolv…”

  Hmm, så har vi ju den nya apostoliska reformationen också. Det är nog flera som drömmer om att vara apostlar! Men som det är skrivet namnen på stenarna är redan inristade så alla newbies är för sent ute.

 • Josua

  Men då är vi väl överens om att man inte kan bedöma vilka som är mottagare utifrån huruvida orden ”Kristi kropp” eller ”församlingen” används. Och då kan vi inte heller utestänga de andra breven i NT, exempelvis Hebreerbrevet och Johannesbreven, från Kristi kropp eftersom de också predikar evangelium om Jesus Kristus. Efter Apg 2 ser jag ingen anledning att inte läsa in ”församlingen” eftersom det är evangeliet om Jesus Kristus som predikas därefter. Och får att slippa vår tidigare diskussion om Uppenbarelseboken så kan vi i alla fall enas om att den sträcker sig fram till den.

  Om du inte menade att det inte är någon större skillnad på NT:s undervisning exklusive Paulus och den gamla förbundets undervisning är vi överens där. Att all skrift är lika värdefull är ju en sanning med modifikation. Du gjorde i början skillnad på Paulus sju brev och alla annan undervisning i Bibeln (vad gäller oss) och en sådan indelning är inte rimlig (det blir även lite motsägelsefullt). Vi som lever i det nya förbundet måste förhålla oss på ett annat sätt till det än till det som står i det gamla även om det så klart också är 100% Guds Ord.

  Eftersom Herren Jesus kommer vara fysiskt närvarande och regera i tusenårsriket så antar jag att du tror att församlingen är med här då eftersom vi alltid ska vara med honom?

 • Jag sa inte att Hebreerbrevet Petrus Johannes Jacob har församlingen som mottagare. Jag sa att all text var nyttig osv dvs att det som går kan tillämpa på församlingen. Iaf var det min mening.
  I Apg 3 predikar Petrus fortfarande som evangelium om riket för det erbjuds på nytt till judarna. Du delar inte tanken på att församlingen var fördold i Gud till dess Paulus avslöjade den hemligheten. Som jag ser det kommer därför inte in församlingen förrän med Paulus men för den skull är Herren är den samma och vägen till honom den samma, av tro genom nåd. Det som sker är att judarna enligt skriften förkastas och går till hedningarna för en tid.

  Jag gjorde ingen skillnad på Paulus brev till de sju församlingarna annat än de är de enda som enligt min uppfattning har församlingen som mottagare.

  ”Vi som lever i det nya förbundet måste förhålla oss på ett annat sätt till det än till det som står i det gamla även om det så klart också är 100% Guds Ord” Javisst!

  Eftersom vi är lemmar i Kristi kropp tar jag Paulus på orden och tror att han menar vad han säger ”Och först skola de i Kristus döda uppstå; 17sedan skola vi som då ännu leva och hava lämnats kvar bliva jämte dem bortryckta på skyar upp i luften, Herren till mötes; och så skola vi alltid få vara hos Herren. 18Så trösten nu varandra med dessa ord”
  Detya är det Kristna hoppets fullbordan och därför ska vi för alltid vara där han är inte endast i tusenårsriket utan i evighet

 • Josua

  Jag vet att du inte sa det (att Heb, Pet, Joh, Jak har församlingen som mottagare) men jag säger det och det finns inget rimligt argument emot det. Det argument du tidigare framförde, dvs att de breven inte explicit adresseras till ”Kristi kropp” eller ”församlingen”, håller inte då samma argument kan appliceras på merparten av Paulus brev.

  När det gäller Apg har jag med stort bibelstöd visat hur evangeliet om Jesus Kristus genom tron allena är tydligt framträdande från Pingstdagen och framåt. Jag har också visat hur hemligheten om församlingen, dvs evangelium om Jesus Kristus för både juden och hedningen, inte var unik för Paulus utan känd för både Petrus och Paulus i Apostlagärningarna (vilket senare bekräftas i Efs 3:5 där det står att flera fick detta uppenbarat). Vidare har jag visat att Paulus predikar evangeliet om riket i Apg:s sista vers och att denna undervisning inte är i konflikt med hans andra undervisning. Du hade inga argument emot detta när vi diskuterade senast men vidhåller trots detta din hållning.

  Detta påverkar ju dock inte vår diskussion om de sena breven i Bibeln som inte är skrivna av Paulus. Även om din tolkning av Paulus hemlighet stämmer så är det inget argument för att mottagarna av Petrus och Johannes brev inte skulle tillhöra Kristi kropp. Man kan ju även fundera över hur det är möjligt att inte tillhöra Kristi kropp när man tror på Jesus Kristus som sin Frälsare och Gud (som blir kontentan av din tolkning).

 • Ulrika

  Önskar jag kunde hängt med i samtalet om Paulus plats och de 12 apostlarnas plats men jag har fått annat att ägna mej åt. Då jag nu ändå var med i inledningen av samtalen och blev tillfrågad av Lars tar jag mej friheten att kort studsa in i samtalet i igen. Då det blivit en lång tråd om saken utgår jag ifrån att det råder ett missförstånd kring det basala i de 12 apostlarnas unika uppgift. Lyssna på vad Petrus säger i Apg kapitel 1. Han säger att endast någon som var med Jesus från det att Jesus tog emot dopet från Johannes till hans död och uppståndelse kan vara en av de tolv.

  Den meriten hade inte Paulus.

 • Att min syn på skriften inte får många rätt av dig är inget konstigt. ”Att olika tolkningar finns beror på skriftens djup, höjd, bredd och längd och på vår begränsning” som Nils Täkt sa en gång.

  Varför ville du slippa samtala om Uppenbarelseboken? Det är ju den bok som kan få oss inse att församlingen inte är med i det som uppenbaras i den. Och om församlingen inte är med i den får det som jag förstår det konsekvenser på annat håll i skriften. Nämligen den att den hemlighet, församlingen, som Paulus genom uppenbarelse får lägga i dagen inte kommer in förrän Israel för en tid förkastas. När de i sin djupaste förvillelse och förnekelse inte endast har avvisat Fadern i GT och Sonen i Evangelierna utan också till sist den helige Ande i Apg.

  Brottet kan ha skett Apg 13:46
  ”Då togo Paulus och Barnabas mod till sig och sade: ”Guds ord måste i första rummet förkunnas för eder. Men eftersom I stöten det bort ifrån eder och icke akten eder själva värdiga det eviga livet, så vända vi oss nu till hedningarna”

  eller så sent som i Apg 28:28;
  ”Det mån I därför veta: till hedningarna har denna Guds frälsning blivit sänd; de skola ock akta därpå”

  Det som ledde mig fram till det är som jag redan har talat om förut att jag tror församlingen Kristi kropp inte är de församlingar som beskrivs i sändebreven.
  Jag tror att den enda bok som har ett särskilt löfte om välsignelse för den som läser och tar del av den har tvärtom, blivit en stängd bok utan välsignelse för allt för många! Som jag ser det därför att vi pressar in församlingen Kristi kropp där den inte hör hemma.

  Bibelns sista bok är aktuell på ett särskilt sätt inför den tid vi nu står inför. Nu behöver vi varken vara utbildade teologer eller profeter för att inse att tiden sannerligen är kort. Därför tror jag att samtalet om Uppenbarelseboken är viktig idag för där finns svaret på om vi ska vara med i den svåra tid som kommer eller inte.

 • Josua

  Jag sa inte att din syn på Skriften var undermålig. Jag tror förvisso att du tror att Bibeln är Guds ofelbara ord. Det jag sa var att du inte kommenterade de bibelförankrade argument jag lyfte fram mot din tes.

  När det gäller Uppenbarelseboken så är det inte av relevant betydelse för det vi diskuterat i det här samtalet. Och vi har ju redan diskuterat den en gång och då kommenterade jag alla dina argument för att det skulle vara ett annat evangelium/budskap där och att det bara skulle gälla Israel. Med andra ord känns det inte särskilt fruktsamt att gå tillbaka dit.

  Men alldeles oavsett vem Uppenbarelseboken skrevs till och när ”brottet” sker (det är för övrigt uppenbart att det är känt redan i Apg 10) kvarstår det jag skrev i mitt förra svar om de sena breven och ”Kristi kropp”. Det finns inget rimligt argument för att särskilja exempelvis Petrusbrevens, Johannesbrevens och Hebreerbrevets mottagare från ”Kristi kropp”. Det är en klassisk hyperdispensationalistisk tolkning som jag inte finner stöd för (en sådan tolkning har heller aldrig accepterats inom bibelkonservativa kretsar).

 • Hej Alias,
  Jag skulle inte fästa alltför stor uppmärksamhet vid de siffror som innehålls i årtalen 5777 AM (Anno Mundi (efter skapelsen)) eller 2017 efter Kristus:

  * Judarnas 5777 AM grundar sig på den utom-bibliska skriften Seder Olam som gör sina beräkningar genom att blanda biblisk och sekulär data. Det verkar till och med som att dess syfte var att motbevisa de första kristnas anspråk på att Jesus var den utlovade Messias.

  * Årtalet 2017 e.Kr. har inget med Kristi födelse att göra. Ingen (?) tror väl längre att Jesus föddes år 0. Det året existerar ju inte ens.

  Bättre är, menar jag, att grunda sin årtalsberäkning uteslutande på bibliska data (vilket jag gör i gästbloggen från 27 januari). Då finns det inget speciellt med 5777 AM eller 2017 e.Kr. Däremot infaller alla för judarna viktiga datum på mycket speciella årtal, nämligen jubelår. Det gäller Abrahams och Isaks födelser, exodus, båda templens färdigställande, Koresh påbud, Jesu återkomst med mera.

  Receptet för att hamna rätt är att använda enbart bibliska data bekräftade med samstämmigheten med jubelåren. I detta sammanhang väger de ”tre profetiska röster som uttalar vad de upplever inför år 2017” tämligen lätt, menar jag.

 • Lars Wärn

  Ja, så är det. De falska apostlarna florerar som aldrig förr, beroende på att vi befinner oss i denna tidsålders avslutning och står på tröskeln till den kommande, den Messianska tidsåldern. De falska apostlarna nästlar sig in i alla sammanhang, främst religiösa, för att om möjligt bedra jämväl de utvalda. Satan är vred ty han vet att hans tid är kort. Avgrundens brunn står öppen med locket av och väntar på honom.

  När det gäller hedningarnas apostlar, du menar att samtliga tolv apostlar trotsade Mästarens missionsbefallning och stannade kvar i Jerusalem fram till sin död? (Med några få undantag)

 • Jag såg en fråga jag missat att svara på;

  ”Man kan ju även fundera över hur det är möjligt att inte tillhöra Kristi kropp när man tror på Jesus Kristus som sin Frälsare och Gud (som blir kontentan av din tolkning)”

  All frälsning i Skriften har sin grund i Lammets blods dyrbara förtjänst. Men inte alla frälsta är lemmar i Kristi kropp men alla får del av samma frälsning.

  GT’s troende är inte Kristi kropp och inte heller de oräkneliga skaror som kommer till tro under vedermödan. Jag tror inte heller att de som kommer till tro genom Petrus förkunnelse i Apg 2 och 3 är lemmar i Kristi kropp de får Messias förkunnad av honom och frälsningen är kuten till bättring omvändelse och dop;

  ”Petrus svarade dem: ”37När de hörde detta, kände de ett styng i hjärtat. Och de sade till Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skola vi göra?” 38Petrus svarade dem: ”Gören bättring, och låten alla döpa eder i Jesu Kristi namn till edra synders förlåtelse; då skolen I såsom gåva undfå den helige Ande. 39Ty eder gäller löftet och edra barn, jämväl alla dem som äro i fjärran, så många som Herren, vår Gud, kallar.”

  ”Gören därför bättring och omvänden eder, så att edra synder bliva utplånade, 20på det att tider av vederkvickelse må komma från Herren, i det att han sänder den Messias som han har utsett åt eder, nämligen Jesus”

  I Apg 2 presenteras en frälsning genom bättring, omvändelse och dop för att få syndernas förlåtna och utplånade. Tro nämns inte alls här! Kristi kropps lemmar blir frälsta för att vi tror på Jesus Kristus, av tro genom nåd. Det leder mig att tro det är en annan församling än Kristi kropp som bildas under Pingsten.

  Jag har nog inte sagt att Uppenbarelseboken inte endast handlar om Israel. Jag säger att det är sändebreven som handlar om Israel. I övrigt handlar det om både Israel och hedningarna och på slutat av boken kommer församlingen också på scen i egenskap av delaktighet i Herren.

 • Josua

  Vi kan för det första lämna GT:s troende därhän då de inte fått samma tro uppenbarad för sig (dock frälsta av nåd genom tro). Det vi pratar om nu är kristna i den nya förbundet. Att där särskilja mottagarna i Petrusbreven och Johannesbreven (och de andra breven i NT), som har fått del av samma tro som mottagarna i Paulus brev, saknar bibliska argument och avviker från traditionell bibeltolkning. Det är en hyperdispensationalistisk tolkning. Jag märker att du inte vill prata om det utan vill återgå till frågan om när ”församlingen” bildades (som i diskussionen om de sena breven i NT är irrelevant eftersom ”församlingen” redan finns då).

  Återigen försöker du smyga in ett annat evangelium i Apg 2 och 3 och eftersom vi diskuterat det tidigare känns det fruktlöst att fortsätta den diskussionen. Exakt den vers du tar upp har jag tidigare kommenterat och visat på att det inte är ett annat evangelium. Och som jag också sa tidigare är ”gören bättring” en riktigt dålig översättning. SFB har ”omvänd er” och King James ”Repent” och det handlar om att tro på Gud/Jesus Kristus, inte gärningar. Apg 2:44 talar också explicit om de ”troende” så det finns där svart på vitt. Apa 2:21 är vidare ett bra exempel på att tron frälser (att åkalla Herrens namn är ingen gärning, en dövstum kan åkalla Herren i sitt hjärta). Och bara för att ordet ”tro” inte förekommer frekvent i Apg 2 betyder inte det att det är ett annat evangelium. Kapitlet handlar om Andens utgjutande. Du hittar flertalet kapitel i Paulus brev också där inte ordet tro förekommer men det betyder inte att han där predikar ett annat evangelium. Det handlar alltså inte om gärningar om det nu är det du försöker visa (igen). När det gäller dopet så är det ingen frälsningsavgörande gärning utan en symbolisk handling. Paulus talar för övrigt också om dopet så det är inget gärningsevangelium.

  Men återigen, Apg 2 och 3 påverkar inte vår huvudfråga, dvs om de sena brevens mottagare är en del av ”Kristi kropp”. Det finns inga rimliga belägg för det.

  När det gäller Uppdenbarelseboken glömde jag din indelning med jude och hedning men det är sak samma för mig. Min argumentation gick ut på att det är samma evangelium där (dvs Johannes är inte under Paulus förbannelse) och att kristna också är med där.

 • Du lämnar GT’s troende därhän för att de inte hade fått samma tro uppenbarad som de i Apg 2-3. Ja så är det men varken de som tog emot Johannes döparens förkunnelse om ”omvändelsen dop till syndernas förlåtelse” eller de som lät döpa sig efter Petrus förkunnelse om ” Omvänd er och låt var och en av er döpa sig
  i Jesu Kristi namn till syndernas förlåtelse” hade samma kunskap som den Paulus förmedlar till Kristi kropp.

  Gt’s troende visste mindre än de som döptes med Johannes dop. De som döptes på Pingstdagen visste mer är de som döptes med Johannes dop och församlingen har fullheten i Jesus ”Ty i honom bor gudomens hela fullhet lekamligen, 10 och i honom haven I blivit delaktiga av den fullheten” skriver Paulus Kol 2:10

  ” När det gäller dopet så är det ingen frälsningsavgörande gärning utan en symbolisk handling. Paulus talar för övrigt också om dopet så det är inget gärningsevangelium”
  Jag tror inte att de som lyssnade på Petrus uppfattade hans budskap om dopet som symboliskt utan för dem var det allvar. Jag läser bara som det står dvs omvänd er och låt döpa er till syndernas förlåtelse. Ett annat evangelium? Det skulle inte jag säga för ingen människa blir frälst av sig själv utan det är Fadern som drager till Jesus.

  Det är ju inte sant som du påstår att jag åter smyger in ett annat evangelium! Jag är ju hur öppen som helst! Det jag gör är att jag inte slår fast nått som typ sanning med stort bibelstöd, utan jag för fram mina tankar och gör inget anspråk på nått annat än det jag tycker mig se i Skriften.

  Jag har inget svårt med NT’s senare brev varför skulle jag det! Som jag förstår det så är de enda brev som är adresserade direkt till församlingen Kristi kropp de som Paulus skrivit. Varken GT eller Evangelierna är skrivna till församlingen de får vi ta till oss på tillämpningens väg. Jag tror också det gäller för NT’s senare brev.

  ”När det gäller Uppenbarelseboken glömde jag din indelning med jude och hedning men det är sak samma för mig. Min argumentation gick ut på att det är samma evangelium där (dvs Johannes är inte under Paulus förbannelse) och att kristna också är med där”

  Vad är det som är sak samma för dig med jude och hedning? Det är klart att det är samma evangelium det finns bara ett och det är det i och genom Jesus blod och hans verk på Golgata kors.

 • ”När det gäller hedningarnas apostlar, du menar att samtliga tolv apostlar trotsade Mästarens missionsbefallning och stannade i Jerusalem fram till sin död? (Med några få undantag)”

  Är osäker på vad du menar med hedningarnas apostlar?

  Jag menar inte att de tolv med berått mod trotsade missionsbefallningen mer att de inte insåg vad de skulle göra. Eller att de kanske tog orden om att först börja i Jerusalem för bokstavligt
  Jag såg att jag tidigare skrev att det fanns inget som ändrat att de skulle hålla sig till Israel och inte gå till hedningarna. Jag måste ha varit trött för det är ju uppenbart att det inte stämmer!

  Jesus upphäver den gamla befallningen att inte gå till hedningarna med det nya ”gå till alla folk”.Väl skickade de äldste och de tolv ut Paulus och Barnabas på en missionsresa men det var först efter många år. Han hade en tyst tre års period och sen en period om fjorton år eller om det ska räknas i hop? Men det tog iaf minst 15 år antagligen mer efter korset innan de kom iväg. Så de var ju lite sen till action!

 • Mattias

  Vi får kalla in Lars Wärn som domare i den här fighten 🙂

 • Josua

  För att göra det lite mer pedagogiskt och för att inte komma undan huvudfrågan delar jag upp mitt svar i två olika delar.

  Huvudfrågan

  Från det att ”församlingen” och evangelium om Jesus Kristus predikas för både judar (först) och hedningar (sedan) har inrättats (oavsett när) så är det samma kropp, inklusive de sena breven. De sena brevens mottagare (från Petrus, Johannes, Jakob mfl) har samma kunskapsnivå, har fått del av samma evangelium som Paulus mottagare och därför är det orimligt att särskilja dem från ”Kristi kropp”. Hur kan detta inte vara en del av Kristi kropp? Alla som tror på Jesus Kristus som sin Frälsare och Gud tillhör Kristi kropp, oavsett om det är Petrus eller Paulus som förmedlar evangeliet till dem. Paulus skriver inte att det bara är dem som han skriver till som tillhör Kristi kropp/”församlingen”.

  Underordnat huvudfrågan

  Även om Gud uppenbarar sig progressivt genom hela Bibeln är det trots allt en tydlig skillnad mellan det nya förbundet och det gamla förbundet. Det framgår tydligt i NT och därför är det orimligt att särskilja dem som döps på pingstdagen med de som döps senare.

  Att dopet är allvarligt betyder inte att det är frälsningsavgörande. Det är katolikerna och hyperdispensationalisterna som lär det, inte Petrus och traditionella bibeltolkare. Och om du läser som det står så ser du att det inte står att alla som inte döper sig kommer till helvetet. Ett bra exempel på det är Markus 16:16 där det står att den som tror och blir döpt ska bli frälst men den som inte tror ska bli fördömd. Det står alltså inte att den som inte blir döpt blir fördömd, utan den som inte tror. Paulus döpte för övrigt också troende men det hade inget med deras frälsning att göra. Trosrörelseförkunnare läser för övrigt också ”bara som det står” när det gäller de övernaturliga gåvorna, så det är inget bra argument. Text måste tolka text. Och självklart är det ett annat evangelium för det kräver mer än tro och det är precis den kritik som hyperdispensationalisterna får från den breda massan teologer så min kritik (dvs att det är ett annat evangelium) mot det du framför är inte på något sätt unik eller konstig. Det faktum att det är Fadern som drager ändrar inte på det faktumet.

  När det gäller Uppenbarelseboken så är det sak samma för mig om du involverar bara judar eller både judar och hedningar då jag tror att båda är feltolkningar.

  Säga vad man vill om de här frågorna men det råder inga tvivel om att du har precis samma tolkningar som hyperdispensationalisterna.

 • Josua

  Det jag menade med det jag skrev om Uppenbarelseboken är förstås att jag tror att församlingen också ska vara med där.

 • Lars Wärn

  ”Jag menar inte att de tolv med berått mod trotsade missionsbefallningen mer att de inte insåg vad de skulle göra .”

  De fylldes av herrens Ande och vittnade på en mängd olika språk men insåg ändå inte vad de hade att göra?

  ”Jesus upphäver den gamla befallningen att inte gå till hedningarna med det nya ’gå till alla folk’ ”.

  Gud ändrar sig aldrig. Planen sedan världens skapelse har varit Guds ord till alla, till juden främst men också till greken. Israel skulle få en första och ordentlig chans innan det blev de andra folkens tur. Det lyckades väl. Den första messianska församlingen i Jerusalem växte med 3000 på en enda dag, som ett exempel. Apostlarna var alla israeler som kom att föra ut evangeliet till alla folk.

  ”Han hade en tyst tre års period”

  Och vad gjorde apostlarna under tiden de åren? Satt med armarna i kors i den övre salen i Jerusalem och inväntade ett andra dop i Herrens Ande?

 • Martin

  Visst skiljde sig apostlarnas undervisning från Paulus. I Apg 2 läser vi om hur Petrus säger: Omvänd er och låt er alla döpas i Herren Jesu Kristi namn, SÅ ATT ni får förlåtelse för era synder. DÅ får ni den helige anden som gåva. Ty löftet gäller för er och era barn och alla dem långt borta som Herren, vår Gud, vill kalla.” (v 37-39 mina versaler)

  Ingenstans skriver Paulus att vi får den helige anden om vi låter döpa oss i vatten. Om apostlarnas undervisning kan vi läsa i Apg kap 2.
  – Rädsla/Bävan, v 43
  – Tecken och under, v 43
  – Hade allt gemensamt, v 44
  – Sålde allt de ägde och delade ut, v 45
  – Möttes i templet, v 46
  – Prisade Gud, v 47
  – Bröt brödet i hemmen, v 47

  Jesus valde ut tolv män av sina lärjungar som han kallade apostlar. Han skickade ut dessa apostlar till en specifik grupp människor; de förlorade fåren av Israels folk (Matt 10:5-6). Jesus sa uttryckligen att de inte skulle ta vägen till hedningarna eller gå in i någon samarisk stad (Matt 10:5). Jesus sa samma sak till den kananeeiska kvinnan: ”Jag har inte blivit sänd till andra än de förlorade fåren av Israels folk” (Matt 15:24). Jesus använde alltså de tolv för att gå till Israels folk och sedan Paulus för att gå till hedningarna. Petrus och de elva lydde alltså Jesus befallning och gick bara till de förlorade fåren av Israels folk. Om vi tittar i Matt 10 så ser vi Jesus befallning till sina apostlar; ”Förkunna på er väg att himmelriket är nära” (vers 7). Evangeliet handlade alltså om Riket, det Rike där Jesus är Kung och Messias hade kommit tillbaka till sitt folk. ”Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner; ge som gåva vad ni har fått som gåva” (v 8). Apostlarnas arbete började alltså innan Jesu död och uppståndelse. ”Akta er för människorna. De skall utlämna er åt domstolar, och de skall piska er i sina synagogor” (v 17). ”Var och en som känns vid mig inför människorna, honom skall jag kännas vid inför min fader i himlen. Men den som förnekar mig inför människorna, honom skall jag förneka inför min fader i himlen” (v 32-33). Apostlarna byggde alltså sitt budskap på Jesus jordiska undervisning och följde sin Mästares befallning och predikade bara till sina landsmän. ”Han (Jesus) vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i synagogorna, förkunnade budskapet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket” (Matt 4:23). Det var precis detta som lärjungarna fortsatte att predika och göra.

  Paulus å sin sida, byggde inte sin undervisning på Jesus jordiska undervisning (med ett fåtal undantag) utan på det han hade fått veta genom en uppenbarelse direkt från Jesus (Gal 1:11-12).

  ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut” (Matt 28:18-20). Var finns Paulus evangelium här?

  Jämför det med Petrus tal i Apg 2: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den heliga anden som gåva. Ty löftet gäller för er och era barn och alla dem långt borta som Herren, vår Gud, vill kalla” (v 38-39). Se början av Apg 3, den lame vid Sköna Porten, den innehåller de flesta ingredienser av apostlarnas undervisning. Nu förstår vi också varför New Wines tecken och under inte fungerar. Det är inte modellen för oss hednakristna. Inte heller egendomsgemenskap är en modell för oss, det brukar urarta i sekterism.

  ”Jag skickar er som får in bland vargar. Var därför kloka som ormar och oskyldiga som duvor. Akta er för människorna. De skall utlämna er åt domstolar, och de skall piska er i sina synagogor. Och ni kommer att ställas inför ståthållare och kungar för min skull och stå som vittnen inför dem och hedningarna” (Matt 10:16-18). Jämför med Apg 4:5-7: ”Nästa dag samlades de högsta styresmännen samt de äldste och de skriftlärda i Jerusalem. Översteprästen Hannas var där liksom Kajafas, Jonatas och Alexandros och alla av översteprästerlig släkt. De lät föra fram apostlarna och frågade dem: ”Genom vilken kraft eller i vems namn har ni gjort detta?””

  ”Genom apostlarna skedde många tecken och under bland folket. Alla de troende höll samman och brukade mötas i Salomos pelarhall” Apg 5-12). Visst helar Jesus idag men denna typ av power-evangelisation som karismatikerna praktiserar är inte modellen för oss.

  Sen kommer steningen av Stefanos i kap 7. ”De hetsade upp folket och de äldste och de skriftlärda, och sedan kom de och grep Stefanos och förde honom till rådet” (kap 6:12). Kanske det var här som Jesus tyckte att judarna har förkastat Honom och Han riktar in sig på hedningarna. Här kommer Paulus, eller Saul som han hette då, in i bilden.

  I Apg 10 träffar Petrus Cornelius och säger till honom: ”Om honom vittnar alla profeterna att var och en som tror på honom får syndernas förlåtelse genom hans namn” (v 43). Wait a minute… Det var inte vad Petrus sa i kap 2:38. Där predikade han omvändelse OCH dop SÅ ATT ni får förlåtelse och den helige ande som gåva. Det har skett en förflyttning mot TRO. ”Och när jag då började tala föll den heliga anden över dem alldeles som över oss i den första tiden. Då kom jag ihåg att Herren hade sagt: ’Johannes döpte med vatten, men ni skall döpas med helig ande” (Apg 11:15-16). Vi får alltså inte helig ande av att döpa oss men när vi TROR. Lingvistiskt är det inte samma innehåll i Apg 10:43 och Apg 2:38, det är två olika budskap. Så om man inte ser detta kan man alltså predika ett helt felaktigt budskap som många tyvärr gör.

 • Josua

  Då mitt svar verkar ha problem med modelleringen testar jag igen:

  För att göra det lite mer pedagogiskt och för att inte komma undan huvudfrågan delar jag upp mitt svar i två olika delar.

  Huvudfrågan

  Från det att ”församlingen” och evangelium om Jesus Kristus predikas för både judar (först) och hedningar (sedan) har inrättats (oavsett när) så är det samma kropp, inklusive de sena breven. De sena brevens mottagare (från Petrus, Johannes, Jakob mfl) har samma kunskapsnivå, har fått del av samma evangelium som Paulus mottagare och därför är det orimligt att särskilja dem från ”Kristi kropp”. Hur kan detta inte vara en del av Kristi kropp? Alla som tror på Jesus Kristus som sin Frälsare och Gud tillhör Kristi kropp, oavsett om det är Petrus eller Paulus som förmedlar evangeliet till dem. Paulus skriver inte att det bara är dem som han skriver till som tillhör Kristi kropp/”församlingen”.

  Underordnat huvudfrågan

  Även om Gud uppenbarar sig progressivt genom hela Bibeln är det trots allt en tydlig skillnad mellan det nya förbundet och det gamla förbundet. Det framgår tydligt i NT och därför är det orimligt att särskilja dem som döps på pingstdagen med de som döps senare.

  Att dopet är allvarligt betyder inte att det är frälsningsavgörande. Det är katolikerna och hyperdispensationalisterna som lär det, inte Petrus och traditionella bibeltolkare. Och om du läser som det står så ser du att det inte står att alla som inte döper sig kommer till helvetet. Ett bra exempel på det är Markus 16:16 där det står att den som tror och blir döpt ska bli frälst men den som inte tror ska bli fördömd. Det står alltså inte att den som inte blir döpt blir fördömd, utan den som inte tror. Paulus döpte för övrigt också troende men det hade inget med deras frälsning att göra. Trosrörelseförkunnare läser för övrigt också ”bara som det står” när det gäller de övernaturliga gåvorna, så det är inget bra argument. Text måste tolka text. Och självklart är det ett annat evangelium för det kräver mer än tro och det är precis den kritik som hyperdispensationalisterna får från den breda massan teologer så min kritik (dvs att det är ett annat evangelium) mot det du framför är inte på något sätt unik eller konstig. Det faktum att det är Fadern som drager ändrar inte på det faktumet.

  När det gäller Uppenbarelseboken så är det sak samma för mig om du involverar bara judar eller både judar och hedningar då jag tror att båda är feltolkningar.

  Säga vad man vill om de här frågorna men det råder inga tvivel om att du har precis samma tolkningar som hyperdispensationalisterna.

 • Lars Wärn

  ”Årtalet 2017 e.Kr. har inget med Kristi födelse att göra. Ingen (?) tror
  väl längre att Jesus föddes år 0. Det året existerar ju inte ens.”

  Vilken tideräkning man än använder, juliansk, gregoriansk, judisk eller mayansk eller din egen – så är det 50 år mellan åren – 1867 – 1917 – 1967 – 2017 –

 • Lars Wärn

  ”Det gäller Abrahams och Isaks födelser, exodus…”

  Exodus ja… Det där fick jag aldrig besvarat. Vilket år, enligt din tideräkning, träffades Yeshua och Moshe på Lagens berg? Utgår din tideräkning från att Adam skapades år 3761 f v t?

 • Josua

  Tack för ditt inlägg. Min och Jannes diskussion handlade primärt om det som händer efter ”församlingens” konstituerande och de sena breven, dvs inte om det finns en ”mellanförsamling” i Apg med ett annat evangelium. Då dina funderingar är något jag och Janne (i huvudsak) diskuterat tidigare orkar jag inte ta det igen utan hänvisar till mina tidigare kommentarer och till en kunnig teolog i ämnet. Dispensationalisten Harry Ironside har skrivit flera kapitel om de frågorna där han går emot ”mellanförsamlingstanken” som hyperdispensationalister förespråkar. Kapitlen heter ”The Transitional period – Is the church of the acts the Body of Christ?” och ”Do baptism and the Lords Supper have any place in the present dispensation?” Där tar han upp och vederlägger de argument du framför för en sådan hållning. Om du vill läsa boken i sin helhet kan du googla boktiteln: ”Wrongly dividing the Word of Truth: Ultra-dispensationalism Examined in the Light of Holy Scripture.”

  När det gäller apostlarnas uppdrag har jag också kommenterat det tidigare så du får titta på mina tidigare svar till Janne. Detsamma gäller din kommentar om missionsbefallningen (som innehåller undervisning om både frälsningen och efterföljelsen, i likhet med Paulus undervisning).

  Då jag själv, likt de flesta vanliga dispensationalister, lutar starkt åt cessationism (att övernaturliga under och tecken hade en särskild plats/ett särskilt syfte den första tiden och sedan avtog/upphörde) håller jag med dig i den frågan.

 • Lars Wärn

  ”Ett bra exempel på det är Markus 16:16 där det står att den som tror och
  blir döpt ska bli frälst men den som inte tror ska bli fördömd.”

  Det skulle jag vilja kalla ett mindre bra exempel.

  ”Och dessa tecken skola åtfölja dem som tro: genom mitt namn skola de driva ut onda andar, de skola tala nya tungomål, ormar skola de taga i händerna, och om de dricka något dödande gift, så kall det alls icke skada dem; på sjuka skola de lägga händerna, och de skola då bliva friska.”

  Skulle du våga svälja en bägare med koncentrerad arsenik?

  Markus och Lukas är sekundära böcker som skall läsas selektivt. I Lukas finner du mycket som Levi och Johannes missat men i Markus, eller i översättningar, finner du förvrängningar.

  Så, börja med att läsa Johannes noga så får du lära känna Mästaren så mycket bättre. Sedan Matteus som också var med från början. Han är mer intresserad av fakta och historia än Johannes. De båda kompletterar varann utomordentligt och Lukas tillför en mängd liknelser. Markus kan jag däremot undvara (Även Shaul uttryckte sig i motsvarande termer om honom som reskamrat). En stympad och delvis förvanskad version av Matteus.

  Angående dopet var det inte nödvändigt för frälsning, vare sig för Adam, Noa, Abraham, Moses, David eller någon annan. Det extrema, ultimata fallet var rövaren på korset till höger. Så är det ännu idag, varför katolikernas ”nöddop” bör betraktas som en hädelse (alternativt sexuell avvikelse). Jag är döpt som vuxen (d v s efter 12 års ålder) och vet att det ger styrka. Än mer styrka ger dopet i Herrens Ande som jag upplevde ca 10 år efter dopet i vatten.

  Visst, man kan vara frälst efter att ha rabblat en s k ”frälsningsbön” (i bästa fall”), man kan nonchalera dopet i vatten, men hur håller det i längden? Det handlar inte om att bli temporärt ”frälst” utan om ett oändligt liv på fen nya Jorden. När man nått dit har man bevis för att man är frälst.

 • Lars Wärn

  Det där läste jag först nu. Jag läste bara din kommentar och bemötte den. Får arbeta vidare här nu så jag får samman ett underlag för ett ev åtal. Skulle tro att det blir friande domar i båda fallen. Det handlar inte om full kunskap utan om hjärtats inställning.

 • Josua

  Jag märker att vi har diametralt olika bibelsyn och därför lämnar jag vidare diskussion därhän. Och jag kan inte se varför mitt exempel på att visa att dopet inte är, eller har varit (vilket var ämnet för den här diskussionen), frälsningsavgörande skulle vara dåligt. Eftersom jag starkt lutar åt ”cessationistisk” syn ser jag de särskilda tecken och under som följde apostlarna som tillhörande den specifika tiden (dvs inte universellt i alla tider), för att bekräfta Ordet/budskapet.

 • Lars Wärn

  ”Vad är det som är sak samma för dig med jude och hedning? Det är klart
  att det är samma evangelium det finns bara ett och det är det i och
  genom Jesus blod och hans verk på Golgata kors.”

  Om det handlar om samma evangelium, varför firar messianskt troende Sabbat? Varför vägrar messianskt troende äta svin? Varför har de bordeller i det kristna Vatikanpalatset? Varför slaktade kristna korsriddare 100 000-tals människor, araber och judar? Män, kvinnor, och barn. Plundrade deras egendom.
  Varför ignorerar de kristna även det 6:e budet? Och merparten av de övriga nio? Varför gör de messianskt troende det motsatta?

 • Lars Wärn

  Du verkar ha blivit undervisad i Bibelskola. Det har inte jag. Skulle inte vilja bli det heller. De lär ut så många dumheter på sådana ställen har jag noterat.

 • Lars Wärn

  ”Jag märker att vi har diametralt olika bibelsyn och därför lämnar jag vidare diskussion därhän.”

  Din replik är inte adresserad men uppfattar det som att den gäller mig. På vilken avgörande punkt skiljer sig vår Bibelsyn?

 • Lars Wärn

  Nu handlar det inte om vilka som passar in på av Kefas angivna meriter utan om vem Herren Yeshua själv utväljer.

 • Jodå, du fick svaret när Exodus skedde, nämligen på det 50:e jubelåret eller på det 2500:e året efter skapelsen.

  Att koppla det till sekulära datum inför spekulationer som jag inte ägnar mig åt.

 • Och…?

 • Huvudfrågan för mig är den om Paulus lägger i dagen nått nytt som inte varit känt eller förstått av apostlarna i Jerusalem innan Paulus blev kallad. De senare breven i NT är brev som jag inte särskilt har studerat så jag ber att få lämna dom åt sidan för som du säger så är de ju av senare datum. Av dom är det bara 1 Pet och Jakobs brev som antyder judiska mottagare genom att hälsningen går tiil kringspridda främlingar och tolv stammar.

  ”Nu till honom som förmår befästa er efter mitt evangelium och förkunnelsen om Jesus Kristus, enligt uppenbarelsen av den hemlighet som har varit dold sedan världens början, men som nu har uppenbarats och genom profetiska Skrifter på den evige Gudens befallning gjorts känd, för att alla folk ska föras till trons lydnad” Rom 16:25-26.

  ” Åt mig, som är den allra ringaste bland alla heliga, gavs denna nåd att bland hedningarna predika evangeliet om Kristi ofattbara rikedom. Och att upplysa alla om, vad delaktigheten är i den hemlighet som från världens begynnelse har varit fördold i Gud, som har skapat allt genom Jesus Kristus”. Ef 3:8-9

  ”Men det ska ni veta, bröder, att det evangelium som blivit predikat av mig inte kommer från någon människa. För jag har inte fått det eller lärt mig det av någon människa, utan genom en uppenbarelse från Jesus Kristus” Gal 1:11-12

  Paulus talar om ”mitt” evangelium och ”det evangelium som blivit predikat av mig” och att det han predikar inte kommer från någon annan än genom en uppenbarelse från Jesus. Denna uppenbarelse började på vägen till Damaskus och där får vi veta ” han är ett utvalt redskap åt mig till att bära fram mitt namn inför hedningar och kungar och Israels barn” Apg 9 14-15

  Det ovan sagda leder mig att tro Paulus predikar ett budskap som varit fördolt hos Gud fram till dess han lägger det i dagen, att både judar och hedningar har lika del i Kristi ofattbara rikedom. Det Petrus predikar under Pingsten vänder sig exklusivt till Israel vilket framgår när han adresserar sig till ”Israels män”.

  Toralf Gilbrant skriver ”Hittills hade uppenbarelsen om Guds karaktär och planer varit förbehållna judarna” Studiebibeln. Det sagt så tror jag som han att de tolv visste vagt att deras budskap var avsett för hela världen men de förstod det inte fullt ut. Gilbrant skriver ”Innan Paulus trädde fram var det ingen som var beredd att gå in under det ansvaret. Paulus restes upp för den sakens skull” Det är så också jag menar att det är-

  Väl är innehållet om Jesus det samma i Petrus och Paulus predikan, men mottagarna är det inte. Och i det här fallet tror jag att det har betydelse. Om det innebär att de som kommer till tro genom Petrus förkunnelse inte har del i Kristi kropp blir en tolknings fråga så väl för dig som för mig. Det står inget uttryckligen om det. Du påstår att det är ”orimligt” att de inte skulle vara så. Jag har sagt att jag tycker mig se att så kan vara fallet.

  Jag har ingen koll vad hyperdispensationalisterna lär om dopet. Jag har bibeltexten som grund och inget annans lära. Det jag har sett är den kritik de får om att de inte tror dopet gäller för den tid vi nu lever i. Det jag tycker mig se är att det dop som Petrus förkunnar mer liknar Johannes dop än det som gäller för församlingen.

  Du nämner flera gånger hyperdispensationalisterna, nått som du antagligen vet mer om än jag. Personligen lutar jag åt att Paulus går till hedningar i Apg 13 vilket ju han också säger. I så fall skulle jag bland de som gillar etiketter hamna i facket radikal dispensationalism, till skillnad från hyper, traditionell, progressiv och säkert flera varianter!

  Om vi sammanfattar vårt samtal så är det uppenbart att vi gör olika tolkningar av flera sammanhang i bibeln. Jag tycker mig se att det finns tolkningsutrymme för att Paulus har fått ytterligare kunskap genom direkt uppenbarelse av Jesus Kristus än Petrus och de elva. Paulus trycker på att han inte fått det av människor Gal 1:11-12 Alltså varken av Annanias i Damaskus eller Petrus första gången de sågs i Jerusalem eller av någon annan. Helt enkelt för att hemligheten, församlingen, var dold hos Gud till Paulus fick det genom en uppenbarelse från Jesus.

  Vad det ytterst innebär har inte jag fullt ut koll på det medges men jag stävar efter att få det.

  Till sist när det gäller Uppenbarelseboken, kanske fick jag del av den välsignelse som boken utlovar när jag insåg och därför tror att församlingen inte är närvarande när detta drama utspelar sig.

  Var välsignad och tack för dina inlägg!

 • Vad messianska troende gör och inte gör har jag ingen koll på. Varför håller de fast vid delar av lagen kan man undra över.

 • Josua

  Ja, jag säger inget om att Paulus hade en särskild kallelse bland hedningarna. Det tycker jag framgår tydligt och det är vi överens om. Men jag ser som sagt ingen konflikt mellan hans, Petrus och Jesus undervisning. I 1 Tim 6 säger Paulus att hans mottagare ska hålla sig till Jesu Kristi sunda ord, vilket är ännu ett tecken på detta. Rom 15 är ytterligare en bekräftelse där Paulus säger att hedningarna skulle föras till lydnad genom ord och gärning och att hedningarna ska ha Jesus som föredöme i sitt leverne. Och jag vidhåller att hemligheten inte var exklusiv för Paulus utan gavs till ”heliga apostlar och profeter” (Efs 3:5). Jag har även styrkt den tanken med fler bibelord tidigare. Att Paulus fått detta uppenbarat för sig personligen betyder inte att ingen annan också fått del av den.

  När det gäller budskapet/uppenbarelsen och vad människor förstod är det, precis som Ryrie skriver (som jag citerade förut), Guds handlande och vad Han gör som är intressant (inte vad människor förstår). Jag upprepar gärna hans citat igen:

  ”What the ultradispensationalists fails to recognize is that the distinguishableness” of a dispensation is related to what God is doing, not necessarily to what He reveals at the time, and least of all to what man understands of His purposes. It is certainly true that within the scope of any dispensation there is progressive revelation, and in the present one it is obvious that not all of what God was going to do was revealed on the Day of Pentecost. These are economies of God, not of man, and we determine the limits of a dispensation not by what any one person within that dispensation understood but by what we may understand now from the complete revelation of the Word. Actually, we are in a better position to understand than the writers of New Testament themselves. Ultradispensationalists fails to recognize the difference between the progress of doctrine as it was during the time of revelation and the presentation of it in the writing of the Scripture.

  The distinguishable feature of this economy is the formation of the church, which is Christs body. This is the work of God; therefore, the question that decides the beginning of this dispensation is, When did God begin to do this? not, When did man understand it? Only by consulting the completed revelation can we understand that God began to do this work on the Day of Pentecost (Acts 1:5, 11:15-16, 1 Cor 12:13, Col 1:18). Therefore, when Peter and the others understood it then does not determine the beginning of the dispensation.”

  Att Paulus går ut på sin första missionsresa i Apg 13 har alltså, enligt Ryries text ovan, ingen betydelse för när Gud rev ner skiljemuren och upprättade ”församlingen”(och en ny ”dispensation”).

  Detta blir lite upprepning och det känns som att vi inte kommer längre. Min sammanfattande kommentar blir att jag ser en fara med att så tydligt särskilja Paulus undervisning från övrig undervisning i NT. Tack för samtalet iaf.

 • Ulrika

  Jo, det handlar om vad Petrus sade då han utvaldes som en av tolv att bära ut Jesu ord. Vill du stryka Apg 1? Vill du stryka/ändra annat av vad Petrus säger i Guds heliga ord?

  Underskatta inte vikten av att dessa tolv med egna ögon följde Jesus från hans dop till hans död och uppståndelse. Petrus insåg vikten av detta, att sett, lyssnat och vandrat med Herren personligen under flera år.

  När Mattias blev vald som ersättare hade Paulus fortfarande fullt upp med att förfölja dem?

 • Hmm, det verkar som mitt svar fastnat som spam! Jag väntar och ser om det publiceras. Om inte får jag skriva om det, suck!

 • Naturligtvis ändrade Gud inget i sin plan därför säger ju Paulus ” som under förgångna släktens tider icke hade blivit kungjord för människors barn, såsom den nu genom andeingivelse har blivit uppenbarad för hans heliga apostlar och profeter. Ef 3:5 dvs sen skapelsen.

  Apostlarna skulle föra evangelium till hedningarna med de var kvar i det gamla, att inte gå till hedningarna.
  Nja de var nog inte sysslolösa, vi ser ju längre fram i Apg att tusentals judar blivit frälsta. ”Du ser, käre broder, huru många tusen judar det är som hava kommit till tro, och alla nitälska de för lagen” Apg 21:20

  Det står om Paulus att han var tre år i Arabien ”ej heller for jag upp till Jerusalem, till dem som före mig voro apostlar. I stället for jag bort till Arabien och vände så åter tillbaka till Damaskus 8Först sedan, tre år därefter, for jag upp till Jerusalem, för att lära känna Cefas, och jag stannade hos honom femton dagar” Gal 1:17-18

  Det som började med 3000 på pingstdagen var 5000 i Apg 4:4 Hur många tusen de är 20 år senare kan vi ju bara spekulera om men förmodligen fler än 5000. Här är de troende judarna fortfarande kvar i lagen runt 25 år efter korset!

 • Lars Wärn

  ”Jo, det handlar om vad Petrus sade då han utvaldes som en av tolv att bära ut”

  Vad sa Kefas då? Om du frågar mig sa han något typ ”Nej, vi skiter i det här [fiskandet] nu. Killens förslag verkar mer givande”.

 • Lars Wärn

  ”När Mattias blev vald som ersättare hade Paulus fortfarande fullt upp med att förfölja dem?”

  Ja, det var det jag skrev om. Mattias var en temporär lösning på problemet i väntan på Shaul.

 • Lars Wärn

  ”Apostlarna skulle föra evangelium till hedningarna med de var kvar i det gamla, att inte gå till hedningarna.”

  Det var de absolut inte efter Pingsten.

  ”Här är de troende judarna fortfarande kvar i lagen runt 25 år efter korset!”

  Var? I Wittenberg 1517? Luther satte ”de tio orden” först i sin katekes. Det borde han inte ha gjort enligt dig?

  Paulus åt svinkött enligt dig? Kefas borde ha struntat i Sabbatsdagen enligt dig? Att döda någon för evangeliets skull är ok enligt dig? O s v

 • Lars Wärn

  Du låter som en politiker från 1980-talet ”Jag svarar inte på tilltal” sa nån av dem till en reporter med en adekvat fråga.

  Om vi utgår från att du tillämpar den judiska tideräkning som säger att Adam skapades 3 761 f v t och drar ifrån 2500 år hamnar vi på år 1 261 f v t. Men enligt judisk tideräkning föddes Moses år 1 381 f v t och borde då ha varit ledare för Exodus år 1 301 f v t. -3761 + 2500 = – 1261 ≠ 1301

 • Lars Wärn

  ???

 • Ulrika

  Ur Apg 1

  ”Man förde fram två: Josef Barsabbas, även kallad Justus, och Mattias. Och de bad: ”Herre, du känner allas hjärtan. Visa vem av dessa två du har utvalt till att få den apostlatjänst som Judas övergav för att gå till den plats som var hans.” Därefter kastade de lott mellan dem. Lotten föll på Mattias, och han räknades sedan som apostel tillsammans med de elva.
”

  Sedan är det ”punkt” med den saken. Mattias är och förblir en av de tolv.

  Du har som argument för att ta ifrån Mattias hans plats det att Mattias inte hörs så mycket i texterna. Sådana argument kan man i så fall finna även bland de övriga. Fyra av tolv apostlar skrev inga evangelium. Vill du ersätta dem också? Kanske de som inte hörs i texterna hördes så mycket mer utanför författarrummen?

  Bland de tolv var några en ”ledartrupp” som följde Jesu mer än de övriga. Ska de som inte var med på lika många resor som ledarna bland de tolv bytas ut?

  Det börjar likna ersättningsteologi det….

  Dessa tolv samarbetade med Paulus som visst är hedningarnas apostel utan att räknas bland de tolv.

 • Ulrika

  Så här sa Kefas:

  Ur Apg 1.

  ” I Psaltaren står det skrivet: Hans gård ska bli öde, ingen ska bo där , och: En annan ska ta över hans ämbete Därför måste en av de män som har varit med oss under hela den tid då Herren Jesus gick in och gick ut ibland oss, från
  det att han döptes av Johannes till den dag han togs upp ifrån oss, en
  av dem måste vara ett vittne om hans uppståndelse tillsammans med oss.”

 • Martin

  Paulus var inte den ende aposteln förutom de tolv, även Barnabas var det. Han hette egentligen Josef och var en cypriotisk levit men fick smeknamnet Tröstens Son av apostlarna. Det säger något om de stora hjärtan dessa män bar på.

 • ………enligt dig?

 • Lars Wärn

  Enligt mig?

  Shaul tog aldrig någonsin minsta tugga svinkött eller något annat orent i sin mun. Han jobbade på, tillsammans med de övriga elva. med att sprida Guds Rike till jordens ändar.

  I det sammanhanget bör man notera att evangeliet kom till Rom före år 100 v t. Där stannade det i 700 år ända tills katolikerna blev besvärade av de nordiska vikingarna. ”Kyrkans” egendomar sjönk i värde. Då, först då, skickade de Ansgar att omvända de vildsinta vikingarna till katolicismen.

  Å andra sidan fanns ättlingar till Dan och Gad i våra nejder mer än 1000 år före Ansgar och påverkade genom arvet från sina förfäder lagstiftning m m i de områden de bebodde.

 • Lars Wärn

  Det borde du hålla koll på. Ni kristna är laglösa och kommer att dela ”den laglöses” öde.

 • Jag avslutar här men betonar för eventuella läsare att de årtal Lars för fram inte har någonting att göra med den kronologi jag förespråkar.

 • Well, du ställde några påståenden som du avsutade med ”enligt dig” som jag inte förstod.

  Till skillnad från Jerusalems troende judar som fortfarande runt 20 år efter korset fortfarande nitälskade för lagen;

  ”Du ser, käre broder, huru många tusen judar det är som hava kommit till tro, och alla nitälskar de för lagen”

  talar Paulus om frihet från lagen;

  ”Det var nämligen så, att några falska bröder hade kommit att upptagas i församlingen, dit de hade smugit sig in för att bespeja vår frihet, den som vi hava i Kristus Jesus, varefter de ville trälbinda oss”

  Att spekulera om Paulus åt griskött eller inte blir ju bara spekulationer men han var fri att göra det om han ville.

  ”Om någon av dem som icke äro troende bjuder eder till sig och I viljen gå till honom, så mån I äta av allt som sättes fram åt eder; I behöven icke för samvetets skull göra någon undersökning därom.” 1 Kor 10:27

  Paulus var inte en av de tolv. Att han skulle ha tagit Mattias plats är obibliska spekulationer. Men han hade samma uppdrag, att gör Jesus känd i världen

 • Mattias

  ????

 • Läsare

  Jag tror han tycker du talar i nattmössan, milt uttryckt. Du läser ju inte vad han svarar dig utan fortsätter bara mala på….ursäkta att jag bryr mig men det var så uppenbart

 • Lars Wärn

  Det är många som har kallats apostlar genom åren. Ett närliggande exempel är Ansgar som benämndes ”nordens apostel”. Vad frågan här nu handlar om är vilka som var ”de tolv” i den slutgiltiga konstellationen. Vilka tolv namn som kommer att kunna läsas på det nya Jerusalems grundstenar.

 • Lars Wärn

  ”Det börjar likna ersättningsteologi det….”

  Du vet mycket väl att ersättningsteologi är nåt helt annat. Trasa inte sönder eller förändra definitioner och begrepp som behövs så väl i andra diskussioner.

 • Ulrika

  Okej då, Då lämnar du Mattias ämbete otrasigt också 🙂 ?

 • Lars Wärn

  Påstås det att mötet på Lagens berg skedde under ”jubelårens jubelår” bör det kunna verifieras. Om det påstås att 2036 också är ett jubelår passar Exodus inte alls in om man jämför med judisk tideräkning. Så det finns en naturligt förklaring till att svaret uteblev.

 • Mattias

  Det heter Sinai berg och inte Lagens berg.

 • Lars Wärn

  I Bibeln heter Lagens berg SInai berg, men eftersom man finner Sinai berg på en helt annan plats i dagens kartverk än det berg Moses steg upp på så blir begreppet Lagens berg mer adekvat. Eller menar du att det tog 3 månader för Israels barn att vandra ca 25 mil?

 • Jag håller mig till Kristus ”och att i honom var och en som tror bliver rättfärdig och friad ifrån allt det varifrån I icke under Moses’ lag kunden bliva friade! Apg 13:39

 • Lars Wärn

  Man kan göra precis som man vill, menar du? Som så många kristna har gjort under tusentals år.

 • Lars Wärn

  Vi får väl vandra runt det nya Jerusalem senare och se vilka namn som är inristade i grundstenarna. En vandring på ca 622 mil. Det tar några dagar.

 • Lars Wärn

  Nu tänkte jag på Kefas och Sebedaios söner vid Gennesarets sjö. Det första mötet. Då citerade han inte Psaltaren. Tänker jag mig.

 • Mattias

  Budordens berg kanske är det bästa för hela Lagen mottogs väl inte på berget?
  Har ingen uppfattning om sträckor o tid som folket vandrade, ganska svårt att ha det.

 • Mattias

  Please explain this ……

 • Lars Wärn

  Var mottogs Lagen menar du?

  25 mil på 3 månader? Israels barn är slashasar? En promenad på 5 km tar ca 1 tim. 25 mil borde klaras av på några veckor. Var gick de över Röda havet menar du? Berget Horeb ligger i Midjans land. Var ligger Midjans land?

 • Lars Wärn

  Vad finns att förklara? Muren som omger det nya Jerusalem är ca 622 mil lång. För att kunna läsa alla de tolv namnen på grundstenarna måste man vandra denna sträcka. Eller flyga om man blir utrustad med vingar (vilket inte änglar har idag och ej heller senare. Detsamma gäller människan i den eviga världen).

 • Mattias

  Det tog 40 år att ta sig till det förlovade landet så visst var dom slashasar.
  Berg hit o berg dit I dont care.

 • Mattias

  Bibelord på 622 mil tack. Har man evigheten på sig så hinner man nog vandra den sträckan.

 • ”men då vi nu veta att en människa icke bliver rättfärdig av laggärningar, utan genom tro på Kristus Jesus, hava också vi satt vår tro till Jesus Kristus, för att vi skola bliva rättfärdiga av tro på Kristus, och icke av laggärningar. Ty av laggärningar bliver intet kött rättfärdigt” Gal 2:16

  Därför heter det ”Ty livets Andes lag har i Kristus Jesus gjort mig fri ifrån syndens och dödens lag” Rom 8:1

  Vi kristna håller oss genom tro till livets Andes lag och det får du med göra

 • Alias@Aletheia

  Hej Anders och tack för en intressant kommentar.

  Jag håller helt med dig att det som kan uppfattas som numerologi är ett svagt argument isolerat i sig självt. Det gäller här som med alla profetiska röster att pröva allt och behålla det goda.

  När det gäller att pröva profetiskt tal så är nog de flesta överens om det ska göras mot Guds ord. Eftersom Guds ord inte är tydlig vad som gäller just för år 2017, så blir det i sig en svår prövning. Vi blir då utlämnade till vår egen förmåga till urskiljning.

  Jag tror att vår egen personliga vandring med Gud är avgörande får vår förmåga at läsa av vad Anden säger, så frågan är vad var och en uppfattar. Vad talar Gud talar till dig om för 2017?

  För mig personligen så uppfattar jag ett gensvar i min ande, något i videon gäller mig. Jag tänkte därför att videon kanske talar till fler personer än mig – därmed publiceringen.

  Har kanske dock en känsla att vi lever i tider som samtidigt blir de bästa och de värsta av tider. För att låna från Barbro Erling så misstänker jag att det blir både ett reningsbad och ett ärevarv för bruden. Vart man befinner sig i relation till Gud kan då bli avgörande för hur man upplever den tid vi går igenom.

  Ps. Jag tyckte din gäst blogg var mycket intressant och tänkvärd – Guds mönster syns genom hela historien för den som vill se.

  Gud rikaste välsignelser till dig och de dina
  /Alias

 • Lars Wärn

  Nu handlar det om året för Exodus – inte om Israels 40-åriga ökenvandring.

  ”Berg hit o berg dit I dont care.”

  Berg är oerhört betydelsefulla. Har du läst om Förklaringsberget? Har du läst Bergspredikan? Det finns mycket mer att nämna om berg.

  Lagens berg, Horeb, heter idag Djabal Al Laws och ligger i Saudiarabien.

 • Lars Wärn

  Vem påstår att en människa blir rättfärdig genom laggärningar? Jo, en människa blev rättfärdig genom laggärningar, min Mästare. Jag är Hans lärjunge.

  ”Den som säger sig förbli i honom är skyldig att själv leva så som han levde.”

 • Lars Wärn

  Har du de kunskaper som krävs för att förstå Bibelordet? I detta fall krävs även kunskaper i matematik och antikens längdmått. Hur mycket känner du till om detta?

  ”Bibelord på 622 mil tack.” 🙂
  Ni är för roliga, ni kristna

 • Mattias

  Läst om förklaringsberget ?…..JAG har stått där med mina egna fötter.
  Jag har lagt många berg under mina fötter bla Sions Berg och Taberg 🙂
  Åreskutan också för den delen.
  Lite komiskt att lagens berg har ett arabiskt namn eller hur ?

 • Mattias

  Jag hade betyg 4 i matematik på 4-årig teknisk linje.

 • Lars Wärn

  ”Läst om förklaringsberget ?…..JAG har stått där med mina egna fötter.”

  Vilket berg är det? Det finns flera kandidater i det fallet också.

  Att ett berg som idag ligger i Saudiarabien har ett arabiskt namn är väl inte märkligt. På den tiden låg det i landet Edom (Esuas land).

  Var ligger Sions berg?

 • Lars Wärn

  Jag hade 5 🙂 Byggteknisk gren 1981. Hur är det med kunskap angående antikens längdmått? Hur lång är en stadie?

 • Ingen!

  I Joh 2:6 Tänker jag handlar om att den som genom tro av nåd förblir i Kristus låter sig förvandlas till likhet med Honom.
  Inte i fråga om under och tecken, det gjorde Jesus var att visa vem han var, men i fråga om att som det står i Ef 5:2 ”Bli därför Guds efterföljare, så som älskade barn,2. och vandra i kärlek, såsom också Kristus har älskat oss och utgivit sig själv för oss som en gåva och ett offer åt Gud, till en välbehagligdoft”

 • Mattias

  Det är Moria berg som så att säga kallas för Sions berg.
  Mount Tabor är det som är det troligaste förklaringsberget.
  Tänker på konflikten mellan judar och araber att judarnas lagberg har så att säga ett fiendenamn.

 • Mattias

  Kan googla på det men vill helst ha bibelordet tack. Idag kan man ”fuska” sig fram med google hur lätt som helst.
  Btw läste jag också byggteknisk gren.

 • Lars Wärn

  ”Inte i fråga om under och tecken…”

  Vad säger Skriften?

  ”Sannerligen, sannerligen säger jag eder: Den som tror på mig, han skall ock själv göra de gärningar som jag gör; och ännu större än dessa skall han göra. Ty jag går till Fadern…”

  Min Yeshua uttalade aldrig ett orent ord, Han tog aldrig något orent i sin min. De kristna sitter och tuggar skinkmackor och pratar strunt efter varenda söndagsgudstjänst. Är det att ” leva så som han levde” ?

 • Lars Wärn

  Sions berg…Moria berg..? Är det inte där det finns en massa dvärgar och annat konstigt?

  Vad säger Skriften?

  ”Skönt höjer det sig, hela jordens fröjd, berget Sion längst uppe i norr, den store konungens stad.”

  Det finns en del kodspråk i Skriften. Davids Sion låg nära Moria berg.

  Arabiska är inget fientligt språk.

 • Lars Wärn

  Vissa saker kan inte googlas. Du ska få versen men det krävs som sagt var kunskap i antika längdmått. Matematiska kunskaper..? De kan vara ganska minimala. Men med Pythagaros sats får man fram mycket intressanta tal ur versen.

  ”Och staden utgjorde en fyrkant, och dess
  längd var lika stor som dess bredd. Och med stången mätte han staden:
  dess mått var tolv tusen stadier, dess längd och bredd och höjd voro lika.”

  Själv har jag läst byggteknik i sammanlagt ca 9 år. På gymnasium och högskola 🙂

 • Mattias

  Varför skriver du Moria berg..?, när du vet var det ligger ?
  Längst uppe i norr….var då?

 • Lars Wärn

  Ja det är frågan. Moria berg ligger inte längst uppe i norr.

 • Mattias

  Det är ditt ansvar att svara på det för du tog fram bibelordet.

 • Lars Wärn

  Jabal al lawz, fungerar bättre att googla. Sedan finns det en tredje aspirant, Jebel Musa i Marocko. Men det berget kan nog avskrivas i sammanhanget.

 • Mattias

  Kvadrat då, mätte han diagonalen eller?

 • Lars Wärn

  Jag vet inte. Konungastäder ”längst upp i norr”? Moskva var en stor konungs stad i flera århundraden. Lite längre norrut har vi Stockholm som varit konungastad i kanske 1000 år eller mer. Ännu lite längre norrut ligger Oslo. Några konungastäder norr om dessa känner jag inte till.

 • Mattias

  Reykjavik kanske…

 • Lars Wärn

  Här fann jag en ledtråd:

  ”..från Aroer vid bäcken Arnons strand ända till berget Sion, det är Hermon”

  Men där finns ingen stad. Såg du någon? Jag betraktar beteckningen ”Sion” som en Bibelkod.

 • Lars Wärn

  Island är en republik 🙂

 • Lars Wärn

  Sidan är ca 220 mil lång. Ett mycket intressant mått. Vissa tänker sig att ”det nya Jerusalem” kommer ner till denna lilla kula vi bor på. En ganska löjeväckande tanke. Dessutom helt obiblisk. Men man kan ju tänka sig ändå vilket utrymme Staden skulle ta i anspråk på Tellus. En intressant tanke.

  Diagonalen blir drygt 300 mil.

 • Mattias

  Inte när bibeln skrevs…

 • Lars Wärn

  Då var nog ön en ödemark liknande Smaugs.

 • Mattias

  Jaa, den som ”lever” får se 🙂

 • Lars Wärn

  Det intressanta med avståndet 300 mil är att det motsvarar avståndet mellan Israels Jerusalem och ”Smålands Jerusalem”. Så får man en uppfattning om Stadens storlek och hur många som får rum i den.

 • Mattias

  220 +220+220+220 =622 eh? hade du femma i matte sa du ?

 • Mattias

  Där bor jag 🙂

 • Lars Wärn

  Jag mindes måttet fel. Att sidomåttet var diagonalen. Denna fråga är mycket sällan på tapeten och knappast aldrig i kristna sammanhang. Där hänger de sig åt ”uppryckandet” och annan villfarelse.

  Nej matte är egentligen inte min femma. Gymnasiets matte slutade bra. Klarade dock inte tentan på högskolan i matematisk analys med en variabel. Har bekanta som klarade två variabler. Hur många klarar du?

 • Lars Wärn

  Vad trevligt 🙂 Där jobbar jag

 • Mattias

  Har inte läst matte sen gymnasiet så jag förstår inte ens frågan

 • Mattias

  Nu kom du obehagligt nära ha ha

 • Lars Wärn

  Den matten behövde inte jag, är man inte motiverad fixar man det inte. De högre kurserna i matte är för dataprogrammerare. Astronauter hade nytta av linjär algebra när de tappade kontakten med jorden och tvingades fixa kursen själva därute. I det dagliga arbetet räcker det med de fyra räknesätten, roten ur och lite sånt.

 • Lars Wärn

  Ja bäst vi lägger ner 🙂

 • Mattias

  Jag har väl använt 1 promille av matten i verkliga livet, men man tränas att tänka.
  Fysik kemi ellära ska vi inte tala om ens

 • Mattias

  Ja min dator är seg så jag måste använda plattan som är jobbigt. Tur att jag är anonym he he

 • Lars Wärn

  Då blir det ännu längre promenad. 880 mil? (Rätta mig om jag har fel). Bara för att se om det står ”Mattias” på en av de tolv grundstenarna… Nej, man kan nog ha roligare saker för sig än vandra runt en mur (fråga Joshua). Kankse diskutera med Shaul hur han menade där eller här.. utforska en oändlig planet etc.

 • Lars Wärn

  Ja, hjärngymnastik är bra. Nyttigt i sig.

 • Mattias

  Jag SKA hitta mitt namn på en av stenarna

 • Mattias

  Någonting säger mig att vi är off topic från rubriken…

 • Inte endast under och tecken utan allt det andra som Jesus lärde dem under sin jordevandring och som han befallde dem att göra i missions befallningen. Förutom att inte äta gris och fira sabbat finns det så mycket mer. Du ska till exempel uppväcka döda och bota spetälska.

  Om du inte följer allt vad vad Jesus lärde vad har du för stöd att inte göra det?

 • Lars Wärn

  Stöd för att inte göra vad?

  Jag äger inget säljbart.

  Det finns ingen befallning att uppväcka döda.

  Vilka bud observerar du och vilka bud ignorerar du? Vad säger Bibelns sista bok om Guds bud?

 • Ok inget att sälja men Jesus befallde dem också att inte ha pengar på sig när de är ute och predikar att ”Himmelriket har kommit nära”

  Jodå det finns en befallning att uppväcka döda;

  ” Dessa tolv sände Jesus ut, och han befallde dem och sa:……………..7. Och där ni går fram ska ni predika och säga: Himmelriket har kommit nära. 8. Bota sjuka, gör spetälska rena, uppväck döda, driv ut onda andar.Fritt för intet har ni fått, fritt för intet ska ni ge. Matt 10:5 7-9

  Ef 5 beskriver väl vad en kristen bör göra ”Ef 5:2 ”Bli därför Guds efterföljare, så som älskade barn,2. och vandra i kärlek, såsom också Kristus har älskat oss och utgivit sig själv för oss som en gåva och ett offer åt Gud, till en välbehaglig doft”

  Vandra i kärlek, endast då kan man älska sin nästa som sig själv.

  Vet inte vilket bud du tänker på i bibelns sista bok?

 • Lars Wärn

  ”Jodå det finns en befallning att uppväcka döda;”

  Om det inte finns några döda att väcka upp då? Ska jag testa på närmaste kyrkogård?

  ”Vet inte vilket bud du tänker på i bibelns sista bok?”

  Det står inte om något enskilt bud där vad jag vet. Frågan löd:

  Vad säger Bibelns sista bok om Guds bud?

 • Jaha och hur är det ska du hålla ”Gå därför ut och lär alla folk. Döp dem i Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Lär dem att hålla allt det jag har befallt er. Och se, jag är med er alla dagar till tidens slut. Amen”
  Herren säger lära och hålla allt han lärde dem.

  Vet inte vad Bibelns sista bok säger om Guds bud.

 • Lars Wärn

  Ska jag personligen gå ut till alla folk på jorden och göra detta? Vet du hur många folk, stammar och språk det finns på jorden? Hur många språk kan du?

  ”Vet inte vad Bibelns sista bok säger om Guds bud.”

  Ta reda på det. Dagens kristna är symptomatiskt lata.

 • Du får väl göra vad du vill, jag bara citerar din Jesus.

 • Lars Wärn

  Jag stannar i Sverige t v. Har inte ens resurser att resa inom Sverige. Men har du den reskassa som krävs så börja med en evangelisk resa jorden runt. Nej, visst, mission fick ju inte kosta något… Börja gå redan idag. Börja med finnarna så får vi se hur många andra folk och stammar du hinner med.

 • Mattias

  Hallå Wärn, jag ska vara mycket kort ikväll. Du säger ”ni kristna” då undrar jag hur du betecknar dig själv religiöst så att säga.

 • Lars Wärn

  För det fösta handlar inte tro om religion utan om en relation (lite slitet uttryck och kanske meningslöst att upprepa).

  Jag är messianskt troende liksom apostlarna samt de 3000 som kom till tro under pingsten och många fler under den första tiden. Sedan spårade det ur till religion och fastnade i kristendom, statsreligion och katolicism. Men renässansen för den messianska tron är redan här och kommer att slå ut i full blom under den Messianska tidsåldern, d v s under ”de tusen åren” och en tid därefter. Sedan i evighet.

 • Lars Wärn

  Om du är påstår att jag ”talar i nattmössan” förutsätter jag att du är mycket väl vet årtalet för Exodus. Du kan lämna ditt svar enligt vår tideräkning eller i antal år efter Adam.

 • Lars Wärn

  ”Vilket berg är det? Det finns flera kandidater i det fallet också.”

  Golgata kulle kanske inte kan kallas berg men är den kanske mest omtalade förhöjningen i jordskorpan. Om det nu var en kulle?

  Man talar om t ex Gordons Golgata. En pastor var övertygad om att det var det sanna Golgata eftersom det var likt en dödskalle. Golgata kallades ju även ”Huvudskalleplatsen”. Givetvis hade han besökt platsen. Jag argumenterade emot ”bevisen”. För min del har det sedan länge stått klart hur platsen, inte nödvändigtvis en kulle, fick sitt namn. Platsen namngavs redan för ca 3000 år sedan. Man vet också att romarna korsfäste de dömda utmed vägarna ut ur städerna så att alla skulle kunna se och ta lärdom.

 • Mattias

  Jaha men om vi talar om ren bibeltolkning så kan det inte vara någon skillnad eftersom vi har exakt samma.

 • Mattias

  Då utgår jag ifrån att du lever i egendomsgemenskap med andra människor så som dom gjorde.

 • Jo jag har förstått att du drar åt det judiska hållet. På messianskaföreningens hemsida står det

  ” Lagen ger inte frälsning, det gör den Evige, genom Messias. Men lydnad för vissa bud i lagen är en förutsättning för frälsning, som att tro att Israels Elohim är den ende Elohim som finns och tro på den utlovade Profeten, som är Messias Jeshua”

  Är det endast dessa två bud eller ryms det fler bud i ”vissa bud”

 • Ok, du är inte kristen utan messianskt troende. Jag vet inte mycket om vad ni tror så jag kollade. Nu vet jag ju inte om du ställer dig bakom messianskaföreningen i Sverige men här ett utdrag från deras trosförklaring;

  ”Lagen ger inte frälsning, det gör den Evige, genom Messias. Men lydnad för vissa bud i lagen är en förutsättning för frälsning, som att tro att Israels Elohim är den ende Elohim som finns och tro på den utlovade Profeten, som är Messias Jeshua”

  Att ”lydnad för vissa bud är en förutsättning för frälsning”? Vart tog de andra 611 vägen?
  Hur förhåller sig en messiansk troende till Paulus och hans”Ty av laggärningar bliver intet kött rättfärdigt” ?

 • Lars Wärn

  Nej, jag är inte medlem där och kommer inte att bli. Vi har diametralt skild uppfattning i den kanske viktigaste frågan.

  Struntar du i Guds bud visar du förakt för Den som har givit dem. Är det så du bliver ”frälst”?

  Vad säger Bibelns sista bok om Guds bud?

 • Lars Wärn

  Det finns inga Messianskt troende här vad jag vet. Vad beträffar egendomsgemenskap har jag inget att dela med mig av. Närmast messianskt troende jag känner till bor i Alingsås. Han skickar många fina saker till mig.

 • Lars Wärn

  Samma Bibeltolkning? Kristna och Messianskt troende? Rena nyset. Eller har ni slutat slutat prata strunt och tugga på era skinkmackor till kyrkkaffet?

  Shabbat Shalom!

  https://www.youtube.com/watch?v=rXZMZP6tulg

 • Ok, got you! Jag struntar inte i Guds bud. Varför skulle jag göra det? De är Guds ord och är som;
  ”All skrift som är ingiven av Gud är ock nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse, till fostran i rättfärdighet, 17så att en gudsmänniska kan bliva fullt färdig, väl skickad till allt gott verk”

  Du tänker kanske på Upp 12:17 och 14:12

  ”Och draken vredgades än mer på kvinnan och gick åstad för att föra krig mot de övriga av hennes säd, mot dem som hålla Guds bud och hava Jesu vittnesbörd”

  ”Här gäller det för de heliga att hava ståndaktighet, för dem som hålla Guds bud och bevara tron på Jesus.”

  Som jag sa i samtalet med Josua tror inte jag att församlingen är ämnet för Uppebarelseboken. För som Paulus säger att vi kristna ”Men nu äro vi lösta från lagen, i det att vi hava dött från det varunder vi förr höllos fångna; och så tjäna vi nu i Andens nya väsende, och icke i bokstavens gamla väsende”

  Uppenbarelseboken vänder sig till, juden först och främst men också till hedningen. Jag tror inte församlingen är ämnet för Uppenbarelseboken och är hemma hos Herren när detta drama sker som Uppb handlar om. Men för de som är närvarande gäller att de ska hålla Guds bud vara ståndaktiga vinna seger och intil änden troget göra Jesu gärningar och tro på Jesus.

 • Lars Wärn

  Jag funderade på hur långt du måste gå. Är det 880 mil? Vilken stadie utgår Johannes text från? Johannes befann sig i brännpunkten mellan flera närvarande och förgångna världsriken.

  Den mesopotanska (babylonska) stadien var 148,5 m

  Den persiska stadien var 264 m
  Den egyptiska stadien var 209 m
  Den grekiska stadien var 192,27 m
  Den romerska stadien var 185,25

  Funderade vidare på ”880 mil”. Talet ligger nära Guds tal som är 888 Om vi väljer den romerska stadien, som var gällande vid tiden för Johannes vistelse på Patmos, så får vi just det talet:

  12 000 x 185 = 2 220 000

  222 000 x 4 = 888 000

  888 mil är en lång sträcka att vandra men tiden går fort i rätt sällskap. Du kan ju höra med Paulus om han har tid att följa med på vandringen. Intressanta diskussioner kan följa. Han har förmodligen också en sak att kolla upp på vägen.

 • Du fick två förslag på vad bibelns sista bok säger om Guds bud, var det inga av dessa du tänkte på?

 • Lars Wärn

  Självklart var det just de texterna jag tänkte på. Har du hunnit reflektera över innebörden i verserna? För din del? För min del?

 • Frågan är vilka Guds bud det är fråga om? Kanske är det det yppersta budet det handlar om att hålla här;

  ”Mästare, vilket är det yppersta budet i lagen?” 37Då svarade han honom: ”’Du skall älska HERREN, din Gud, av allt ditt hjärta och av all din själ och av allt ditt förstånd.’ 38Detta är det yppersta och förnämsta budet. 39Därnäst kommer ett som är detta likt: ’Du skall älska din nästa såsom dig själv.’ 40På dessa två bud hänger hela lagen och profeterna.”

 • Lars Wärn

  Det är inte svårt att förstå vad som avses med Guds bud. Inte för den som vill förstå.

  Anser du att det handlar om kärlek till Gud att ignorera och t o m uppvisa förakt för Hans Sabbatsbud?

  Du känner till vad Yeshua meddelar Johannes i profetians form. Känner du till vad han sa om Guds, d v s sina, bud i Bergspredikan?

 • Hmm, vem föraktar Sabbatsfirandet? Jag skrev att all skrift ingiven av Gud är nyttig till undervisning för att bli en gudsman väl skickad till allt gott verk!

  ”ty av laggärningar bliver intet kött rättfärdigt inför honom. Vad som kommer genom lagen är kännedom om synden.” Rom 3:20

  ”Huru bliver det då med vår berömmelse? Den är utestängd. Genom vilken lag? Månne genom en gärningarnas lag? Nej, genom en trons lag. 28Vi hålla nämligen före att människan bliver rättfärdig genom tro, utan laggärningar”. Rom 3:27-28

  Jo jag vet vad Jesus sa i Bergspredikan jag vet också vad Paulus skriver i ovan citerade verser. Människan blir rättfärdig som Abraham, genom tro, han var utan lag ock förklarades som vi rättfärdiga genom tro.

 • Lars Wärn

  Blir man rättfärdig genom att förakta Gud och Hans bud menar du?

  Du vet inte mycket om Bergspredikan, det är helt klart.

 • Du säger inte mycket själv utan du ställer mest mig till svars, berätta du om hur det förhåller sig med Guds bud och bergspredikan!

 • Lars Wärn

  Det bästa är om du själv läser Bergspredikan noggrant och med eftertanke. Kristna floskler med förvrängningar av vissa texter i vissa brev kommer inte att hjälpa någon in i evigheten, vilket det ju handlar om i slutändan. Den nya Jorden och det nya Jerusalem.

  Generellt kan man säga att Yeshua i sin Bergspredikan skärper de bud Han tidigare överlämnade på Lagens berg.

 • Tack för rådet att läsa bergspredikan. Sant kristna floskler kommer man inte långt med därför håller jag mig till skriften. Eftersom det bud som du särskilt nämner sabbaten, så vill jag citera Moses;

  ”Och HERREN talade till Mose och sade: 13Tala du till Israels barn och säg: Mina sabbater skolen I hålla, ty de äro ett tecken mellan mig och eder, från släkte till släkte,…………. 16Och Israels barn skola hålla sabbaten, så att de fira den släkte efter släkte, såsom ett evigt förbund. 17Den skall vara ett evärdligt tecken mellan mig och Israels barn; ty på sex dagar gjorde HERREN himmel och jord, men på sjunde dagen vilade han och tog sig ro.” 2 Mos 31:12-13 17-18

  Här står det att sabbaten är ett evärdligt tecken och ett evigt förbund mellan Herren och Israels barn. Eftersom Jesus inte ändrar på nått i lagen utan den består till minsta prick drar jag slutsatsen att sabbatsbudet fortfarande är ett evärdligt tecken och ett evigt förbund exklusivt för Israels barn.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?