Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

7000 år sedan sist: Pekar unik stjärnkonstellation 23/9 på Uppenbarelseboken 12?

En unik stjärnkonstellation som inte inträffat sedan 7000 år tillbaka i tiden förbryllar teologer runt hela världen. Enligt judisk tideräkning är de nu inne i år 5777 då det messianska riket skall inledas. Samtidigt har Sanhedrin i slutet av förra året bett både Trump och Putin om deras stöd att bygga ett tredje tempel.

Se en pedagogisk och eskatologisk förklaring här:

Pastor Steve Cioccolanti är så kallad ‘pre-tribbare’ vilket en växande skara teologer numera övergett, men likväl aktuellt att ta till sig, oavsett respektive uppfattning. En annan lite torrare utläggning, med lite annat perspektiv är denna: [Klicka här]

Otroligt mycket som kan hända runt detta årsskifte. Samtidigt fortsätter USA, Saudiarabien och Israel att destabilisera mellanöstern, med högst tveksamma metoder (I min ringa mening). Finns det planer att försöka utöka Israels gränser (ännu ej officiellt fastslagna) till bibelns utsatta gränser där stora delar av Syrien och Irak ingår?

Är det i så fall något välsignat av Gud själv?, eller ett mänskligt försök att göra anspråk på Guds löften, utan den sanna fredsfursten, Yeshua?

Om allt detta nu sker, bör inte alla som tror på ett uppryckande före vedermödan göra sig redo? Alternativt – börjar vedermödan på allvar 3,5 år efter tempeltjänsten inleds?

Frågorna hopar sig i högre takt än jag hinner med att skriva enskilda poster i varje ämne, så jag slänger endast ut frågorna och ber er läsare att ta vid.

Daniel ‘My Two Cents’ F orslund

 

Matteus 24:3-13

När han sedan satt på Olivberget och lärjungarna var ensamma med honom kom de fram och sade: ”Säg oss när det skall hända. Och vad blir tecknet för din återkomst och för tidens slut?” Jesus svarade:

Se upp så att ingen bedrar er. Många kommer att uppträda under mitt namn och säga: Jag är Messias, och de skall bedra många.

Ni kommer att få höra stridslarm och krigsrykten. Se till att ni inte låter skrämma er. Sådant måste hända, men det är ännu inte slutet.

Folk skall resa sig mot folk och rike mot rike, och det blir hungersnöd och jordbävning på den ena platsen efter den andra.  Allt detta är början på födslovärkarna.

Då skall man utlämna er till att plågas och dödas, och alla folk skall hata er för mitt namns skull. Då skall många komma på fall och ange varandra och hata varandra.

Många falska profeter skall framträda och bedra många. Genom att laglösheten tilltar kommer kärleken att kallna hos de flesta. Men den som håller ut till slutet skall bli räddad.

Och budskapet om riket skall förkunnas i hela världen och bli till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan skall slutet komma.

 

Relaterat:

We’re Ready to Rebuild the Temple – Breaking Israel News

Top rabbis: Unmistakable signs of Messiah coming – WND.com

Muslim leader wants Temple rebuilt – WND.com

The Coming Temple – Full Documentary

=>

Ämne: Ändens tid, NYHETER, TRADITION & TEOLOGI

 • Maria Karlsson
 • Birgit Severin

  Begrundar.

 • Att himlarna förtälja Guds verk det vet vi av Ps 19;

  ”2Himlarna förtälja Guds ära, och fästet förkunnar hans händers verk; 3den ena dagen talar därom till den andra, och den ena natten kungör det för den andra; 4det är ej ett tal eller språk
  vars ljud icke höres. 5De sträcka sig ut över hela jorden, och deras ord gå till världens ändar.”

  Det var det sätt Gud meddelade sig till människorna under en period om ungefär 2500 år, fram till dess Mose skrev sina fem böcker.

  V 2-7 handlar om himlarnas förkunnelse och v 8-15 om Guds ords förkunnelse V8 ”HERRENS lag är utan brist och vederkvicker själen”

  Det får mig att tro att nu är tiden för himlarna förkunnelse över och att det är Guds ord vi ska studera och inte himlarna. Steve Cioccolanti är en intressant talare att lyssna på men det går inte att räkna ut när Herren kommer. Jesus sa som bekant ”Var därför vaksamma. Ty ni vet inte vilken dag er Herre kommer” Det är uppryckandet Jesus talar om för hans tillkommelse kan vi räkna ut. Den sker 3½ år efter att antikrist satt sig på tronen.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tack för det perspektivet. Viktigt att alltid höra med ‘båda sidor’ då nyheter sprids snabbt numera på alla plan.

  Broderligen,
  Daniel

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Tack Maria. ‘Gillar’ nästan allt Mikael Walfridsson skriver, med undantag av att han envist hävdar att vi kristna ‘slipper’ vedermödan. Jag har mer än gärna fel här, men tror att A) Många blir besvikna och förvirrade när vedermödan inleds och de är kvar (kanske t.o.m. förlorar tron). B) Läran att Jesus kommer innan antikrist (för de som ‘är redo’) kan även blir en inkörsport till att felaktigt acceptera antikrist som Kristus….

  Hur som helst så är jag absolut inte ‘låst’ här utan hoppas innerligt att de gamla väckelseförkunnarna från 60 talet har rätt. Jag menar det.

 • Janneyo114

  Lösryckta tankar om Jesu återkomst och vad människor tänker om den

  A Vi vet inte när han kommer – för vi ska inte veta. Vi ska ju jobba!
  B Vissa saker i eskatologi kan man få förvissning om över tid – och grunderna ändras inte så lätt av ny eller extern info (om grunden är hållbar vill säga).
  C Vissa ”pet doctrines” som ”pre trib rapture” om man ironiskt ska kalla dem det, gör ibland att kristna börjar låta som en ”broken record.” Saker som sagt 10 ggr kan sägas 100 ggr till likadant och då blir det bekräftat vad man ska veta om saken. Det finns alltid ett sammanhang där man kan klistra in sin favoritlära som oftast ”ingen annan förstå rätt.” ”Eskatologi är ett djupt bibliskt ämne – består inte av 3-4 diffusa verser med samma tolkning som upprepas.
  D Jesu återkomst är en jättehändelse – lika stor som uppståndelsen. Världen kommer att få en chock. Men vi ska inte vara chockade utan hänryckta i anden när han kommer! (pun)
  Därför tror jag inte på tjuvar och hemliga ryckanden och tyckanden hit och dit. Han kommer synas som blixten från öster till väster!
  E En frestelse kan vara att gå och söka efter esoterisk kunskap (tecken på himlen som hedningarna spår i) – när han nu dröjer – för att få reda på saker som Gud inte vill att vi ska bry oss så mycket om. Astrologi och fira GT fester och månar och kalendrar och lösryckta händelser i samtiden går att spinna på en bit – men grunden i en syn på vad som pågår i världen jmfr med Guds rike är ju/ska ju inte vara så lös att häftiga signaler ur en främmande källa kan göra ens tro, eller modifiera den från grunden.
  F Evangeliet ska spridas till alla (hedna-)folk och sen ska slutet komma. Luciferianierna (Illuminati) vet en hel del om bibelns profetior och genomför dem aktivt för sin mästare. Så varför ska inte vi göra allt för vår Mästare och HERRE? Allt är ju i hans hand.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Guds folk ska inte vara okunniga i vad som komma skall. Visst, allt är ytterst i Herrens hand, men fram till dess att han kommer tillbaka är världen i den Ondes våld….

 • Lars Wärn

  ”Enligt judisk tideräkning är de nu inne i år 5777 då det messianska riket skall inledas.”

  Jag kanske får rätt i den Jubelårsteori jag, Holger Nilsson och några till förfäktar 🙂 2017 – Ett Jubelår för Israel (och som en rekyl för hela övriga världen)

 • Lars Wärn

  ”D Jesu återkomst är en jättehändelse – lika stor som uppståndelsen.
  Världen kommer att få en chock. Men vi ska inte vara chockade utan
  hänryckta i anden när han kommer! (pun)
  Därför tror jag inte på
  tjuvar och hemliga ryckanden och tyckanden hit och dit. Han kommer synas
  som blixten från öster till väster!”

  Jag är personligen övertygad om att Yeshua återkomst blir precis som Sakarja, Jesaja och Hesekiel har profeterat ( i tur och ordning)

  1. Sakarja kap 14, Herren ställer sina fötter på Oljeberget. Oljeberget klyvs i två delar.

  2. Jes kap 63. Slakten I Edom av dem, troligen ett antal miljarder, som låtit sig luras till samlingen vid Harmagedon

  3 Hes kap 43. Herrens återvändande till sitt eget nybyggda tempel.

  Synlig blir återkomsten, på alla sätt och vis (Människosonen må smyga omkring osynlig i decennier dessförinnan för att kolla läget på jorden. Finns det någon tro?)

 • Lars Wärn

  ”…till dess att han kommer tillbaka är världen i den Ondes våld…”

  Ja och nej…(vet att det inte är skriftenligt att svara så) Läste Lennarts eminenta analys på Bibelfokus idag. Ett citat där:

  Ords 21:1: ”Kungens tankar är som vattenbäckar i Herrens hand, han leder dem vart han vill.”

  http://bibelfokus.se/blogg_161112

  En artikel där som är riktigt bra skriver jag under på. Googla ” Den långsamma tillvänjningens strategi snärjer allt fler! ”

  (Tråkigt bara att bloggägaren förkastar Guds lag. Han påstår sig ju stå för Guds Ord)

 • Lars Wärn

  ”Många blir besvikna och förvirrade när vedermödan inleds och de är kvar (kanske t.o.m. förlorar tron)”

  Corrie ten Boom, en nederländska som räddade holländska judar och därefter själv hamnade i ett förintelseläger, men överlevde, vittnar om det. Hur troende kineser väntade på ett uppryckande som aldrig blev av i den fruktansvärda vedermöda Mao skapade. David Wilkerson (kanske bara jag och några till som minns honom nu) varnade även han för pretribulationsläran.

  Man kan se filmen om Corrie ten Boom på Youtube b t w (själv har jag den på VHS):

  https://www.youtube.com/watch?v=XX0GwjXExFE

  Jag gillar dokumentärer från WWII. Jag beundrar holländarnas mod gentemot ockupationsmakten varje gång jag ser dem 🙂 (danskarna var inte så mycket sämre de … men svenskarna var inte mycket att hurra för då)

 • linkan62uffe

  Det är många frågetecken kring denne pastor, Steve Cioccolanti. Heretiker????

 • Lars Wärn

  ”Det är uppryckandet Jesus talar om för hans tillkommelse kan vi räkna ut. Den sker 3½ år efter att antikrist satt sig på tronen.”

  Kapitel och vers, eller verser, tack.

  Man måste för det första specificera vilka personer man talar om. Vilka är dessa personer och i vilket årtusende uppträder respektive person?

  1. Antikrist (han lever nu, eller kanske inte.. kanske inte ens är en person utan två.. eller tre.. eller många)
  2. Laglöshetens människa
  3. Det första vilddjuret
  4 Undergångens son
  5 Nordanlandskonungen
  6 Förödaren

  Talar vi om en enda person eller om kanske upp till åtminstone tre personer? Tre personer med samma rot (roten till det onda, som dom säger) eller en enda individ som är 100% ren och skär ondska?

  Vem var Antiokus IV Epifanes?
  Vad kommer att ske efter församlandet vid Harmagedon (om kanske 3-7 år eller mer)?
  Vad kommer att ske i samband med ”den sista striden” (om tusentals år)?

 • Lars Wärn

  ”Herrens dag”, när infaller den? Enligt pretribulationisterna inträffar denna dag snart och varar i ca 3,5 år. Bör vi tro på sådant? Vad säger Kefas om Herrens dag? Vad säger Malaki?

  Kefas:
  ”Men Herrens dag skall komma såsom en tjuv, och då skola himlarna med
  dånande hast förgås, och himlakropparna upplösas av hetta, och jorden
  och de verk som äro därpå brännas upp.”

  Malaki:
  ”Ty se, dagen kommer, och den skall brinna såsom en ugn. Då skola alla
  fräcka människor och alla som göra vad ogudaktigt är bliva lika strå,
  och dagen, den som kommer, skall förbränna dem, säger YHWH Sebaot, så
  att varken rot eller krona lämnas kvar av dem.”

  Om det byggs ett tempel nu så förgås det i eld, tillsammans med jorden samt alla andra stjärnor och planeter, om pretribulationisternas ”Herrens dag” sker om 3-7 år. Om de har fel kommer ett tempel att byggas ganska snart och invigas av den återvändande Messias själv, efter Harmagedon, i enlighet med Hesekiel kap 43, för att därefter bestå i tusentals år.

  Därefter uppfylls Kefas profetia om Herrens dag:

  ”Men Herrens dag skall komma såsom en tjuv, och då skola himlarna med
  dånande hast förgås, och himlakropparna upplösas av hetta, och jorden
  och de verk som äro därpå brännas upp.”

  Innan dess är det hög tid att Shauls profetia om ett bortryckande på skyar uppfylls. En kort resa på kanske sekunder (ej bortom Mars) till den nya Jorden.

  Pretribulationisterna är sagolika, svärmiska fabelförfattare. De borde läsa Bibeln istället för att skriva amsagor.

 • kjell

  Det kommer säkert ingen med en skylt på bröstet som det står antikrist på, när skall vi då börja räkna, för det finns idag många antikrist, jag tror att det mesta kommer att se ut som vanligt, kanske kommer det någon som är mer antikrist än vanligt, men de flesta förändringar smygs ofta på oss, så den lilla människan kommer inte att fatta någonting, precis som på noa tid.

 • Lars Wärn

  Verkar vara en utlöpare till den amerikanska trosrörelsen. Den rörelse som har förgiftat världen, Sverige och Ukraina inkluderade, med katolicism, falska tecken och falska under.

  http://www.rhema.org/alumni/index.php?option=com_content&view=article&id=508:steve-cioccolanti&catid=64&Itemid=276

 • sam

  Är det inte ilte mer invecklat att veta när Jeshua kommer tillbaka? Skriften säger ju att ingen annan än Jehova vet tiden och stunden.
  Det är ju slösad tid att försöka att finna den dagen eftersom bara Jehova vet när.

  Börja med något enklare vet ja. Bibeltorlkare säger ju att Jeshua dog på redag och uppstod på söndag, eller hur? Skriften säger att Jeshuaska uppstå efter tre dagar och tre nätter Börja med att reda ut det innan man räknar till 5777 är mitt råd. Och visst ja, den högtid som firas nu är det osyrade brödets högtid Inte påsken.

 • ””Kapitel och vers, eller verser, tack””

  Ja så tolkar jag det, att antikrist, vedersakaren, laglöshetens människa, 2 Tess 2:4 ”vedersakaren, som upphäver sig över allt vad gud heter, och allt som kallas heligt, så att han tager sitt säte i Guds tempel och föregiver sig vara Gud”

  I Upp 13:5, 7 förklaras att Gud tillåter honom 42 månader 3½ år ”Och det fick en mun sig given, som talade stora ord och vad hädiskt var, och det fick makt att så göra under fyrtiotvå månader………………..Och det fick makt att föra krig mot de heliga och att övervinna dem; och det fick makt över alla stammar och folk och tungomål och folkslag”

  Som sen Herren Jesus med sin muns anda tillintetgör vid sin tillkommelse. 2 Tess 2:7-8;

  ”Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam; allenast måste den som ännu håller tillbaka först skaffas ur vägen. 8Sedan skall ”den Laglöse” träda fram, och honom skall då Herren Jesus döda med sin muns anda och tillintetgöra genom sin tillkommelses uppenbarelse”

 • Lars Wärn

  Man kan citera hejdlöst (och bli kallad en ”bibelciterande dåre”eller värre) men är de eptiteter jag räknade upp tillhörande en och samme person? Detta är inte helt oviktigt om man vill förstå det eskatologiska skeendet.

  När byggs Jerusalems Tempel? Finns det idag? Finns det om tusentals år?

 • Varför inte lägga fram dina tankar istället för att fråga mig?

 • Janneyo114

  ””Redan är ju laglöshetens hemlighet verksam; allenast måste den som ännu håller tillbaka först skaffas ur vägen.”

  Här vore det lite intressant att höra dig förklara hur det går till när Den Helige Ande ”skaffas ur vägen.” Som Pretributionalismen lär. Hur går det till när Gud skaffas ur vägen? För DHA är Gud. Inte bara en opersonlig kraft. Vem är det som skaffar Gud ur vägen? Har det blivit myteri?

 • Lars Wärn

  Det har jag gjort. Jag har listat 6 (sex) epitet som av kristenheten, av idag, anses beskriva en och samme person, som de benämner ”antikrist”. Jag har förklarat att det är helt fel att göra så, i diverse andra kommentar här, och på APG29 (innan jag blev blockerad där på livstid ). Ditt jobb är att redovisa att er ”kristenhet” har helt rätt och jag har helt fel. Jobba på.

  Shabbat Salaam! (Dubbel Sabbat denna helg 🙂 )

  https://www.youtube.com/watch?v=GPq6eGCXXP8

 • Lars Wärn

  EU förbereder en EU-regering med 11 stolar. Kolla upp framöver.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lars W: Du har tillräckliga bibelkunskaper för att känna till det hebreiskt mindset v.g. tolkning av Guds Ord. Profetior i Guds Ord tolkar vi inte linjärt, eller linjärt enbart utan cirkulärt. D.v.s. det är tydligt att vissa profetior ‘går i uppfyllelse mer än en gång. Vi måste skilja mellan ‘på den dagen’ och ‘Herrens dag’ (Specifika profetiska händelser och lite större).

  OM du vill vara bland de visa jungfruarna kommer du inte tas på sängen, vilket också är en röd tråd i NT. NU är tiden att på allvar orientera sig i Guds Ord och se till att vi står på Klippan Jesus och inget annat.

  Ur 1 Tess 5:

  ​ Men om tid och stund, bröder, behöver man inte skriva till er, för ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. Just när folk säger: ”Allt är lugnt och tryggt”, då kommer katastrofen lika plötsligt som värkarna när en kvinna skall föda, och de slipper inte undan.

  Men ni, bröder, lever inte i mörkret, och dagen kan inte överraska er som en tjuv. Ni är alla ljusets söner och dagens söner. Vi tillhör inte natten eller mörkret. Därför får vi heller inte sova som de andra utan måste hålla oss vakna och nyktra. De som sover sover om natten, och de som berusar sig är druckna om natten. Men vi som tillhör dagen skall vara nyktra och iföra oss trons och kärlekens rustning och ha hoppet om frälsning som hjälm. Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden utan till att vinna frälsning genom vår herre Jesus Kristus, som har dött för oss för att vi skall leva tillsammans med honom, vare sig vi nu är vakna eller sover. Därför skall ni trösta och bygga upp varandra, så som ni ju också gör.

 • ”Som Pretributionalismen lär”

  Nu är ju inte heller pretribtolkningen en homogen tolkning det finns varianter av den som det gör med allt annat.

  Det finns olika förslag, ärkeängeln Mikael. församlingen, DHA, laglöshetens mysterium för att nämna några………..

  Personligen tror jag det är DHA och församlingen som håller tillbaka. DHA kom på Pingstdagen på ett nytt sätt och han bor i oss, församlingen, som är ett templet åt DHA. De är oskiljaktiga, skaffas DHA ur vägen följer församlingen med.
  På samma sätt DHA kom in i världen lämnar han den vilket innebär att han kommer att vara närvarande i världen som han var innan Pingstdagen

  Vad skulle kunna stå emot Satan om inte DHA och hans verkan i oss som tror?

 • Janne114

  Det kan ju vara laglöshetens människa som röjs ur vägen. När han ska röjas ur vägen av Jesus själv på Herrens dag. Då står han på sitt krön. Men slås ned snabbt. Församlingen rycks ur hans händer sp han inte kan döda alla. Det som håller tillbaka AK är Guds tid för evangeliet. Sen är det slut på trams. Herren kommer tillbaka. Bu låter han AK hålla på. RKK har en del i laglösheten i kristenheten. Skryt och storvulna ord och laglös tro och ofelbar gubbe på en tron…

 • Hur skulle det kunna vara laglöshetens människa som ska röjas ut vägen? Den som röjs ur vägen är ju den som hindrar hans kommande!

  Om det är DHA och församlingen som tas bort stöder det en pretrib tolkning. Då kommer laglöshetens människa träda fram och avfallet att ske i inledningen av vedermödan.

 • ”Jag kom i andehänryckning på Herrens dag” tror jag betyder att Johannes i Upp 1 blev i anden förd till Herrens dag och fick uppdraget att skriva vad han såg, vad som hänt, vad som är och vad som härefter skall ske

  Herrens dag är inte en dag utan det är den tid, vedermödan, då Herren går till rätta med sina fiender och visar vart skåpet ska stå, att han är en suverän härskare över universum.

  ”Pretribulationisterna är sagolika” Jajemän det är vi 🙂

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Absolut inte. Vad tror du jag sysslat med sista 5-6 åren, med många som hånat och spottat?

  Din attityd är precis den som mörkrets furste vill att vi ska ha så vi kan vända på kudden, rätta till täcket och sova vidare. Lite som kvinnan i Höga Visan också när hennes älskade stod utanför och knackade på dörren. Den som har öra han höre vad Anden säger i församlingen. VAKNA UPP SAM.

  Ur 1 Tess 5:

  ​ Men om tid och stund, bröder, behöver man inte skriva till er, för ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en tjuv om natten. Just när folk säger: ”Allt är lugnt och tryggt”, då kommer katastrofen lika plötsligt som värkarna när en kvinna skall föda, och de slipper inte undan.

  Men ni, bröder, lever inte i mörkret, och dagen kan inte överraska er som en tjuv. Ni är alla ljusets söner och dagens söner. Vi tillhör inte natten eller mörkret. Därför får vi heller inte sova som de andra utan måste hålla oss vakna och nyktra. De som sover sover om natten, och de som berusar sig är druckna om natten. Men vi som tillhör dagen skall vara nyktra och iföra oss trons och kärlekens rustning och ha hoppet om frälsning som hjälm. Gud har inte bestämt oss till att bli offer för vreden utan till att vinna frälsning genom vår herre Jesus Kristus, som har dött för oss för att vi skall leva tillsammans med honom, vare sig vi nu är vakna eller sover. Därför skall ni trösta och bygga upp varandra, så som ni ju också gör.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Mycket bra tanke (tolkning) Jan-Erik. TACK, den hjälpte även mig…..

  Tänker på din kommentar ‘Herrens dag är inte en dag utan det är den tid, vedermödan, då Herren går till rätta med sina fiender och visar vart skåpet ska stå, att han är en suverän härskare över universum.’

 • Din pretrib teori faller platt till marken i ljuset av Upp. 13.

  Upp. 13:7-8 Och vilddjuret fick rätt att strida mot de heliga och besegra dem, och det fick makt över alla stammar och folk och språk och länder. Alla jordens invånare kommer att tillbe det, alla som inte från världens skapelse har sitt namn skrivet i livets bok som tillhör Lammet som är slaktat.

  Under vilddjurets regering finns det människor på jorden som ”har sitt namn skrivet i livets bok som tillhör Lammet som är slaktat”. Var kommer dessa ifrån och hur blir de frälsta utan Den Helige Ande? (Den som inte har Kristi Ande tillhör inte honom. Rom. 8:9)

  Sedan har vi Upp. 13:16-17 Och det tvingar alla – små och stora, rika och fattiga, fria och slavar – att ta emot ett märke på högra handen eller pannan, så att ingen kan köpa eller sälja utom den som har märket, vilddjurets namn eller dess namns tal.

  Kombinera det med Upp. 19:20 Och vilddjuret greps tillsammans med den falske profeten, som hade gjort tecken inför vilddjuret och därigenom förlett dem som tagit emot vilddjurets märke och tillbett dess bild. Båda kastades levande i eldsjön som brinner av svavel.

  Det kommer att finns människor som vägrar märket och därmed riskerar att bli martyrer. Igen, var kommer dessa ifrån och hur valde de rätt utan ledning av Den Helige Ande? (Ingen kan komma till mig om inte Fadern som har sänt mig drar honom. Joh. 6:44)

  Sanningen, utan sugar coating, är den att de frälsta som lever när vilddjuret tar makten kommer att få det svårt. Därför kallas det vedermödans tid.

  Jesus kommer tillbaka bara en gång, och det gör han inte innan Antikrist tar makten. Men när han kommer är vårt lidande slut.

  /Kjell

 • Du gör som resten av pretribbarna, blandar ihop vedermöda och vreden, fast det är två olika saker och heter olika i grundtexten.

  vedermödan = θλίψις – thlipsis
  vreden = ὀργή – orge

  ”Gud har inte bestämt oss till att drabbas av vredesdomen” (1 Tess. 5:9)

  Men däremot har vi inte blivit lovade att vårt liv som troende skall vara fritt från prövningar och lidande. (thlipsis) Varken stora eller små lidanden.

  Här används ordet ”thlipsis” Rom 12:12 Var glada i hoppet, tåliga i lidandet, uthålliga i bönen.

  Ordet finns i 43 verser i NT och är inte specifikt för den stora vedermödan.

  /Kjell

 • Jag skrev i mitt inlägg att DHA är kvar i världen under vedermödan, men inte på samma sätt som i dag, för Kristi kropp är inte närvarande på jorden under detta drama. Joh 6:44 är skriven före Pingstdagen så det DHA gjorde under Jesus jordevandring kommer han att göra under vedermödan.
  Ja Jesus kommer bara tillbaks på jorden en gång men han hämtar sin församling i luften som Paulus skriver i 1 Tess.

 • Vi löper båda risken att få reda på sanningen i praktiken.

  Om du lovar att inte bli alltför besviken, och inte luras av honom, när Antikrist kommer först, så skall jag lova att inte bli besviken om jag slipper vedermödan.

  /Kjell

 • Mitt ställningstagande bygger naturligtvis inte på hur ordet ”vrede” översätt. Det finns tillräckligt många bevis för en pretrib syn utan det, jag har ju nämnt några här

 • Tack för uppmuntran Daniel 🙂

 • Ja så är det men som pretrib väntar jag inte på att nått ska hända först utan jag väntar på Jesus nu! De som kan överrumplas är kanske de med en posttrib syn för först måste ju antkrist sitta i Guds tempel innan Herren kommer!
  Därför bör vi vara ödmjuka och inte så bergsäkra för hur det än är så är vår kunskap ett styckverk och vi kommer förmodligen stå där och gapa av förvåning allihopa

 • Citera gärna en (eller flera) texter som kan tolkas bokstavligen och talar om pretrib.

  Alltså inte några bildliga analogier.

  Borde vara möjligt om det ”finns många bevis”.

  /Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Instämmer med Kjell till 100%. Frågan om pretrib är ett av få områden v.g. min tolkning av ändens tid jag ständigt, av hela mitt hjärta, hoppas jag har fel i. Oavsett gäller ju att bevara sitt hjärta rent, vara trogna Jesus och Herrens bud.

  Jag är dock djupt bekymrad över hur kristenheten reagerar när antikrist kommer först och inte Jesus. Att Hollywood ställde sig bakom en dyr produktion av ‘Left Behind’ serien är inte till fördel för pretrib-förespråkarna. Jag befarar besvikelse och avfall, alternativt en acceptans av antikrist som messias tillsammans med en världskyrka som kommer propagera för detta (säkert uppbackade av en massa gedigna teologer som bortförklarar de delar av bibeln som inte harmoniserar).

  Därmed min personliga iver att försöka nå alla inbitna pretribbare med lite andra tankegångar. Här summerar Kjell allt i en enda mening. TACK!

 • Vi skall alltid vara redo att möta Herren.

  Vad nackdelen skulle vara om han kommer tidigare, förstår jag inte.

  Däremot finns risken att pretribbare kommer att tro att Antikrist är Gud.

  Jesus var bergsäker att ”ingen skulle vänta honom när han kommer”.

  Varför? Jo, kanske för att de redan trodde att han hade kommit.

  /Kjell

 • MyTwoCents – aletheia.se

  När Kjell nu citerar 1 Tess 5:9 förs mina tankar till Hebréerna i Egypten. 1.) Domen som drabbade Egypten var inte ämnad de som hade lammets blod på sina dörrposter. 2.) På samma sätt är vredesdomen inte till för de rättfärdiga i ändens tid, utan de orättfärdiga, d.v.s. de som har Lammets blod (stort ‘L’ denna gång) på sina hjärtas dörrposter är inte mottagaradressen för ‘vredesdomen’.

  Därmed inte sagt (vilket vi läser i Upp) att det blir någon ‘dans på rosor’ för Guds folk. Tvärt om en tid av rening och helgelse (och ren överlevnad). Kanske enda sättet för Gud att ‘få till’ en brud utan skrynka och fläck. En sann ökenperiod för alla som inte böjer sig för bl.a. vilddjurets märke.

 • Precis hur det kommer att bli vet vi ju inte. I Europa fanns det hyggliga människor som gömde och hjälpte judar.

  Det kan säkert även finnas lokala variationer mellan, säg, Sverige och Kenya för att nämna två slumpmässigt valda 🙂 exempel.

  Hur mycket av vedermödan består av villfarelser och fake news så att man riskerar att mista tron?

  En sak är ju helt säker. Gud kommer inte att utgjuta vrede över de sina.

  Så i den betydelsen har vi ju löfte om att Lammets blod bevarar oss från vreden.

  /Kjell

 • kjell

  Vilka skall sitta på dom stolarna, EU har väl 28 medlemsländer?
  /Kjell

 • Janneyo114

  Texten handlar om Jesu återkomst om du menar 2 Thess kap 2 . Paulus svarar på frågan varför kommer inte Jesus tillbaka? Hur? När?

  Se kap 2 vers 1:

  2Th 2:1 Now we beseech you, brethren, by the coming of our Lord Jesus Christ, and by our gathering together unto him,

  2Th 2:2 That ye be not soon shaken in mind, or be troubled, neither by spirit, nor by word, nor by letter as from us, as that the day of Christ is at hand.

  Kristi dag kommer inte före AK. Det finns inget som hindrar att han ska utveckla sig. Det är avfallet i kyrkorna som välkomnar honom. Och det började redan en generation efter apostlarna.

  Jesus kommer inte tillbaka INNAN laglöshetens människa har kommit. För laglösheten ska växa klart (gräs och ogräs) innan HERRENS dag.

  Under evangeliets tid verkar DHA i kyrkan/församlingen. Han ”röjs” aldrig ”ur vägen.”

  Vad som hindrar låter den dagen vänta är att laglösheten och AK ska verkat klart. Men Gud kommer att korta AK välde. AK började för 1800 + år sedan. Det är bara den siste figuren som Messias som är kvar.

  Pretribulationismen bygger på ett feltänk. Man fruktar AK och vill slippa lidande. AK är i kyrkan redan. Inte i alla – men i många. AK är en annan Kristus.

 • Att vedermödan skulle vara en tid av rening! Vem kan vara renare än den som är renad i Jesu blod? Vi behöver varken renas eller prövas mer, det är ju att säga Jesu blod inte räcker för frälsning!

  Det talas om ”den som vinner seger” i sändebreven men Inte heller det är en anledning för församlingen att gå igenom vedermödan. För Herren är vår seger genom tro, han vann seger på korset.

  Församlingen nämns i Uppenbarelseboken kap 2 – 3 från kap 4 nämns inte församlingen alls. Avsaknaden av församlingen innebär att posttrib tolkningen, att församlingen ska gå igenom den, gör det utan bibelstöd! Från kap 4 tror jag bibeln sista bok handlar om Israel och hedningen inte församlingen.

 • sam

  Daniel
  Jag vet inte vad du gör annat än det som du skriver på aletheia.så jag kan inte bedöma vad du gör dagligen. Vad jag gjort är att påpeka för SMF och Mark Biltz plus de som jag varit i kontakt med att det finns ingen Lag om att tända sabbatsljus. En ganska enkel sanning som många missat.
  Jag vill påminna om vad som står i Matt 7 21-24 Detta kombinerat med Matt 24:37-39 är allvarliga ord från Jeshua. Fil 2 12 passar in också

 • Ett ”bevis” är att Jesus kan komma när som helst. Skriften säger att Jesus kommer som en tjuv om natten, alltså plötsligt och utan förvarning. Matt 24:43;
  ”Men det förstån I väl, att om husbonden visste under vilken nattväkt tjuven skulle komma, så vakade han och tillstadde icke att någon bröt sig in i hans hus”
  Därför säger Herren att vi ska vaka för det finns ingen händelse, varken i himlen eller på jorden, som ska ske innan Herren kommer. Han kan komma nu, Maranata!

  Pretribb tolkningen gör det omöjligt att gissa när Herren kommer. Det innebär att den troende måste vara vaken så att Herren inte kommer som en tjuv. 1 Tess 5:4

  Men en posttribb tolkning kan man, tvärt emot vad Herren säger, inte bara gissa utan veta när han kommer! 42 månader från det antikrist sitter på tronen. Upp 13:5.

  Vad har du för texter som kan tolkas bokstavligen och talar om posttribb?

 • Låt oss börja med det där om ”tjuven”. Läs då först följande text utan pretrib-glasögon.

  1
  Tess 5:1-4 När det gäller tider och stunder, bröder, behöver vi inte
  skriva till er. Ni vet själva mycket väl att Herrens dag kommer som en
  tjuv om natten. När folk säger: ”Fred och trygghet”, då drabbar
  undergången dem lika plötsligt som värkarna hos en kvinna som ska föda,
  och de slipper inte undan. Men ni, bröder, lever inte i mörker så att
  den dagen kan överraska er som en tjuv.

  Det är ”Herrens dag” som kommer som en tjuv. Den kommer att överraska alla som lever i mörkret och tror att allt står väl till.

  Men Paulus påpekar att dagen inte kan överraska som en tjuv dem som inte lever i mörkret.

  Kan dagen överraska dej? Om svaret är ja, vad blir då konsekvensen?

  Om du är tillräckligt gammal känner du troligen till sången: ”Blott en kort liten tid”.

  Min själ den längtar efter Herren,
  Liksom väktaren förbidar morgonen.
  Tidens tecken visar klart att Jesus kommer,
  Liksom österns purpur bådar morgonen.

  För den som längtar efter brudgummen kan inget mer efterlängtat hända än att han kommer.

  Posttrib gör det inte möjligt att gissa när Jesus kommer. Ingen vet när och hur vedermödan börjar. Kanske har den redan börjat.

  /Kjell

  PS. Jag skall nu skriva om bokstavligt bevis för post-trib.

 • Vad gäller bokstavliga bevis för post-trib börjar vi i Uppenbarelsebokens kapitel 20.

  Upp. 20:4 Och jag såg troner, och de som satt på dem fick rätt att döma. Och jag såg själarna av dem som hade blivit halshuggna för Jesu vittnesbörd och Guds ord och som inte hade tillbett vilddjuret och dess bild eller tagit emot märket på sin panna eller sin hand. De levde och regerade med Kristus i tusen år. Men de andra döda levde inte förrän de tusen åren hade gått. Detta är den första uppståndelsen. Salig och helig är den som har del i den första uppståndelsen. Över dem har den andra döden ingen makt, utan de ska vara Guds och Kristi präster och regera med honom i tusen år.

  Som du ser talas det om ”den första uppståndelsen”, och som du ser handlar det om dem som inte har tagit emot ”märket”. Det handlar således om kristustrogna som lever under Antikrists regim.

  Nu frågar jag dej: Hur många uppståndelser finns det för den FÖRSTA uppståndelsen?

  Svaret är naturlitvis: Ingen massa-uppståndelse!

  Så läser vi i 1 Tess. 4:15-18 Vi säger er detta enligt ett ord från Herren: vi som lever och är kvar till Herrens ankomst ska alls inte komma före de insomnade. När en befallning ljuder, en ärkeängels röst och en Guds basun, då ska Herren själv komma ner från himlen, och de som har dött i Kristus ska uppstå först. Därefter ska vi som lever och är kvar ryckas upp bland skyar tillsammans med dem för att möta Herren i rymden. Och så ska vi alltid vara hos Herren. Trösta därför varandra med dessa ord.

  Nu frågar jag dej: Handlar det om en massa-uppståndelse när ”de som har dött i Kristus” uppstår?

  Om svaret är ja, handlar detta då om den första uppståndelsen eller den andra uppståndelsen?

  Svaret är naturligtvis att det handlar om den första uppståndelsen.

  Upp. 20 kopplat med 1 Tess. 4 utesluter helt möjligheten till en pretrib och talar tydligt om en posttrib.

  Båda texterna är bokstavliga!

  Notera att likasom Daniel önskar att pretrib vore sant så önskar jag det. Det vore ju skönt. Men det är en fabel och jag lever helst inte i mörkret hur vackra fablerna än må vara.

  Om du inte orkar ta till dej detta vattentäta bevis, låt oss då stanna här.

  Pretrib håller att dö på. Frågan är bara om den håller att leva på hela vedermödan.

  /Kjell

 • ”Pretribulationismen bygger på ett feltänk. Man fruktar AK och vill slippa lidande”

  Att pretribulationismen kan bygga på ett feltänk är ju möjligt men att det feltänket skulle ha uppkommit pga att slippa lidandet är ett absurt påstående.

  Här en länk till den intresserade;
  SOME PROBLEMS WITH POSTTRIBULATION
  pdf/McAvoy-SomeProblemsWithPost.pdf

  Ett problem med en posttribsyn är att den inte har en förklaring av syftet med uppryckandet, för ett uppryckande blir det, heller hur?

 • Jodå jag orkar men frågan är om det är vattentäta bevis du för fram?

  ”Som du ser talas det om ”den första uppståndelsen”, och som du ser handlar det om dem som inte har tagit emot ”märket”. Det handlar således om kristustrogna som lever under Antikrists regim”

  Det är klart att det är Kristus trogna eller hellre Messias trogna men inte församlingen Kristi kropp. De troende i GT var inte lemmar i Kristi kropp och inte heller de som kommer ur vedermödan. Församlingen nämns inte överhuvudtaget från kap 4 och boken ut men du tolkar det som gällande för Kristi kropp! Frågan är om du har täckning för det?
  Jag tror det rör sig om kvarlevan av Israel som är de som går in i tusenårsriket tillsammans med de frälsta hedningar som klarat sig igenom med livet i behåll. Församlingen är ju redan med Herren när detta sker, och kommer att vara för alltid där han är.

  Uppb är judisk rakt igenom även om sändebreven är adresserade till församlingar i Mindre Asien/Turkiet. Dessa brev handlar om församlingens historia genom tiderna påstår många, jag tror den handlar om Israels historia genom tiderna.

  Jag ger också dig denna länk där några postribsynens problem avhandlas. Om inte jag övertygar dig kanske McAvoy kan;
  pdf/McAvoy-SomeProblemsWithPost.pdf

 • Du skriver: ”De troende i GT var inte lemmar i Kristi kropp och inte heller de som kommer ur vedermödan.”

  Apg. 4:11-12 Jesus är stenen som ni byggnadsarbetare förkastade men som har blivit en hörnsten. Hos ingen annan finns frälsningen, och under himlen finns inget annat namn som människor fått genom vilket vi blir frälsta.”

  Hebr. 13:8 Jesus Kristus är densamme i går och i dag och i evighet.

  Det finns bara en frälsning och alla frälsta är lika frälsta.

  Om bevisföringen grundar sig på utombibliska definitioner och klassifikationer så hakar jag av.

  Låt oss komma överens om att inte vara eniga. Jag tror inte att ytterligare utbyte om detta är till välsignelse.

  /Kjell

 • Hmm, pretrib glasögonens linser må vara annorlunda än postribs dito men glasögon har du med!!

  Som du kan se av pdf filen jag skickade i mitt förra inlägg så har posttrib synen problem här ett litet urdrag;

  First..Paul’s use of papantesis in 1Thessalonians 4:17 cannot be invested with all the trappings of the Hellenistic formal reception of a dignitary. Not only are all the elements of Hellenistic receptions missing in 1 Thessalonians 4:17, but are in fact the opposite of what is found in this passage. The rapture cannot be understood as a ”delegation” caught up to meet Christ for the purpose of welcoming Him with pomp and dignity and immediately escorting Him back to earth, the church’s place of origin.

  The clear teaching of John 14:1-3 is not that the church comes to receive Christ, but that Christ comes to receive the Church (”I will come again and receive you to Myself’, Jn. 14:3).

  That view, therefore, which sees the church on earth but divinely protected during the outpouring of God’s wrath is left with no explanation for the purpose of the removal of the church from the earth at the end of the tribulation.

  If the church is protected on earth, why remove it from earth? It won’t do to say that the rapture is to meet the church’s expectations of deliverance from the persecutions of the tribulation. The return of Christ puts an end to it all that.

  This view offers no reasonable explanation for the purpose of the rapture.

  Posttribulationists… have never resolved the pressing question as to why there is a rapture at the second coming. If, as a matter of fact, the purpose of Christ is to establish His saints in the millennial kingdom, why would saints meet Christ in the air at the rapture if they are going to return immediately to the earth as the posttribulationists teach?
  Why would it not be preferable for the church to go into the millennium in their natural bodies as the Scriptures make clear other
  saints will do?
  These assessments are not overdrawn. Posttribulationism fails to explain the purpose of the rapture. In a posttrib scenario, the rapture is rendered superfluous”

 • SMF finns inte mer. Det har ingått i samfundet Ekumenia.
  Jag vet att det inte finns en lag om att tända sabbatsljus, men jag gör det ändå.
  Det finns inte heller en lag att dricka en bägare vin efter påskmåltiden, men Jeshua gjorde det ändå och dessutom gav den en ny betydelse. De fyra bägarna vin infördes i judisk tradition av rabbi Hillel som levde en generation före Jeshua. Jeshua var nämligen varken sadducé eller karait.

 • Det finns bara en Guds Församling och den består av alla rättfärdiga alltsedan den rättfärdige Abels tid. Den första uppståndelsen sker vid Messias ankomst då alla rättfärdiggjorda uppstår och de levande rättfärdiga förvandlas. De som levde före Messias födelse uppstår tillsammans med oss. Allt enligt Hebr 11:39-40:

  ”Och fast alla dessa hade fått vittnesbörd för sin tro, fick de inte det som var utlovat. Gud har nämligen förberett något bättre för oss: först tillsammans med oss ska de nå fram till målet.
”

  Först tillsammans med oss…

 • Det är inget problem med uppryckandet om du inte vore låst i dina tankegångar.
  Uppryckandet är ett uppryckande ”honom till mötes”. Jeshua är på väg tillbaka till jorden och då får han eskort den sista biten på vägen. Det är att gå brudgummen till mötes. Det står ingenstans att vi skall uppryckas till himlen. Himlen kommer ner så småningom men det sköter Jeshuas Gud och Fader om. 🙂

 • Janneyo114

  Tydligaste proof texten för att Jesus kommer åter efter vedermöda (-n) är ju Jesu egna ord i texten som talar om sista tiden och hans återkomst.

  Efter vedermödan i dessa dagar ska solen/månen förlora sitt sken – sen ska Människosonens tecken synas i skyn och ALLA se Jesu komma på skyarna. Då är också uppryckandet till honom på skyarna.

  Mat 24:29 Immediately after the tribulation of those days shall the sun be darkened, and the moon shall not give her light, and the stars shall fall from heaven, and the powers of the heavens shall be shaken:

  Mat 24:30 And then shall appear the sign of the Son of man in heaven: and then shall all the tribes of the earth mourn, and they shall see the Son of man coming in the clouds of heaven with power and great glory.

  Förstår inte hur någon kan ta detta på något annat sätt än vad Jesus säger. Men han säger ju några rader innan att ”många ska komma innan och bedra de troende och säga att han kommer,” när han inte gör det…

  Det som Pretribulationisterna kallar ”Vedermödan” är Herrens dag, vredens och domens dag. Den kommer efter vedermödan (ev lång period historiskt sett). Vredens dag över otroende ska inte de troende falla under. Vi är ju i skydd under Herrens vingar (uppryckta i sista stund).

  Den som här läser ”före vedermödan kommer Jesus när som helst” verkar inte läsa vad han säger om sista tiden och få ihop det…efter alla folk har fått höra evangeliet – efter vedermödan – efter AK – efter jorden rasar – kommer Jesus. Detta kommer DIREKT ur verserna. Utan symboler och 5 alternativa tolkningar av vissa centrala ord.

  En sista tanke är ju varför den som argumenterar för ”hemlig, plötslig, osynlig och subjektiv återkomst före vedermödan” – när Jesus faktiskt säger att han kommer efter vedermödan i full klarhet med just de orden. Varför och var kommer den viljan att trotsa vad HERREN här säger och gör avancerad och obegriplig teologi av det? Gäller inte Matteusevangeliet kristna? Det är för långsökt försvar och jag har inte sett några vattentäta skott för Pretribulationismen.

  Premillennialismen som sista tiden syn är korrekt. Uppryckande och Jesu återkomst är fel i pretrib-systemet. Varför inte stryka motsägelserna och ta HERREN på orden och se var man landar? MVH till Jan-Erik också. God natt och God bless.

 • Har svarat, men med en länk.

  Vi får väl se om eller när den kommer in.

  /Kjell

 • Pretribbarna köper inte det för de har fått lära sig att Jesus kommer på
  skyarna, inte till jorden, lite i smyg, vid uppryckelsen.

  Det finns flera irrläror som menar att Jesus kommer ”lite i taget i etapper”.

  /Kjell

 • ”Det finns bara en Guds Församling och den består av alla rättfärdiga alltsedan den rättfärdige Abels tid”

  Om det är församlingen Kristi kropp du menar så var den fördold hos Gud till dess Paulus fick uppdraget att uppenbara den Ef 3:9. Jag tror inte det kan vara Kristi kropp församlingen GT’s troende tillhör.

  ”Och fast alla dessa hade fått vittnesbörd för sin tro, fick de inte det som var utlovat. Gud har nämligen förberett något bättre för oss: först tillsammans med oss ska de nå fram till målet.”

  GT’s troende såg aldrig det vi har sett ifråga om Jesus verk för oss. De fick inte ta emot det löfte vi har fått del av genom Jesus. De såg liksom det i fjärran det som skulle komma som vi ser det fullbordat.

  Jag vet inte vilken översättning du har. Jag använder reformations bibeln som verkar närmare grundtexten
  ”Gud har på förhand utsett något bättre åt oss för att de inte skulle bli fullkomnade utan oss”
  De såg framåt och vi ser bakåt men vi lever i trons visshet vilket de inte gjorde men tillsammans når vi målet, det eviga livet.

  Jag kan inte se att dessa verser talar om att de har del i Kristi kropp men vi har samma mål, himlen. För det var staden med de fasta grundvalarna Abraham såg och det bör vara det Nya Jerusalem som kommer klädd som en brud.

 • Janneyo114

  Här är fler verser som säger att han kommer till jorden.

  Rev 1:7 Behold, he cometh with clouds; and every eye shall see him, and they also which pierced him: and all kindreds of the earth shall wail because of him. Even so, Amen.

  Act 1:11 Which also said, Ye men of Galilee, why stand ye gazing up into heaven? this same Jesus, which is taken up from you into heaven, shall so come in like manner as ye have seen him go into heaven.

  Hjälp! Så du menar att de tror att Jesus första/andra gången svävar och drar folk upp till sig och sen försvinner? Och sen kommer tillbaka igen tredje gången?

 • Ja, det är därför som inga relevanta texter biter på dem.

  /Kjell

 • Jag är väl inte mer låst än vad någon annan är här?

  Vi blir bortryckta ”honom till mötes” i luften. Som du säger står det inte himlen men det står ”så ska vi alltid vara hos Herren”. Vilket kan och bör betyda himlen eftersom det ännu dröjer länge, typ 7 år, till dess hans 2a tillkommelse sker.

 • Ursäkta jag hoppar in här janneyo. Vem säger att Jesus kommer hemligt? Inte jag iaf för hur kan nått vara hemligt som innefattar miljoners människors plötsliga frånvaro. För plötsligt sker det, i en odelbar tid, ”en atomo” sker det. 1 Kor 15:52. Att det skulle vara hemligt har jag endast hört av anti-pretrib hittils. Om Darby lärde det har jag inte en aning om för jag har läst nått av honom.

  Du slår fast att ”Uppryckande och Jesu återkomst är fel i pretrib-systemet” Jag är inte så säker på det. Men vad gör du själv med uppryckandet? För ett uppryckande blir det eller stryker du Paulus vers där han tala om uppryckandet? Eller är det jojo uppryckandet du tror på först upp och sen ner direkt? Vaför kan man fråga sig?

  Som avslut och med önskan om en god natts sömn får du ta emot detta citat i morgon 🙂

  ”I confess that as a pretrib, I don’t have answers to all my questions. But if I had to cross a large body of water in one or another of two boats, I would choose the boat with the fewest holes in it and which had more promise of getting me safely across. In my view, pretribulationism has the fewest holes and shows more promise of getting me safely across. Pretribulationism’s problems are minor. Posttribulationism’s problems are considerable and, in my view,
  insurmountable” McAvoy

 • sam

  Varför ändra tillhärighet`?

  Vi får ju tända ljus när vi vill. Vad ingen människa kan göra är väl att mena att ett mänskligt tilltag kan kallas Jehovas Lag? Om en människa kommer på något så är det ändå ett mänskligt påfund. Så länge man är deveteten och öppen om det kan vi tända hur många ljus som helst, i min mening

 • Vill tacka alla som deltagit eller har läst det som sägs runtomkring post eller pretrib tolkningen här på Aletheia. Intresset och den glöd som finns i frågan visar att den är av betydelse för vår tro. Det kan inte vara både pre och post för de är inte kompatibla. Jag märker själv att när jag gräver i gruvan finner jag stenar jag inte sett förut. Det är väl djupast vad en kristen blogg kan handla om. Låt oss fortsätta att var grävande kristna.

 • Janneyo114

  ”Eller är det jojo uppryckandet du tror på först upp och sen ner direkt? Vaför kan man fråga sig?”

  Jesu ord i Markus 13 (samma tal som i Matt 24 och Lukas 21)

  Mar 13:25 And the stars of heaven shall fall, and the powers that are in heaven shall be shaken.

  Mar 13:26 And then shall they see the Son of man coming in the clouds with great power and glory.

  Mar 13:27 And then shall he send his angels, and shall gather together his elect from the four winds, from the uttermost part of the earth to the uttermost part of heaven.

  ἐπισυνάγω – episunagō
  gather together, samla ihop tillsammans

  1 Himlen och stjärnor faller
  2 Jesus kommer i makt och härlighet
  3 Änglarna samlar ihop de troende (samma händelse som i 1 Thess 4)

  När Jesus kommer tillbaka ska alla troende samlas till honom. Och då ska vi alltid vara med honom där han är – i hans rike – 1000 år först. Sen efter tiden – i evighet.

  Jesus kommer tillbaka till samma plats han upptogs (Olivberget) och där han talar om sista tiden i evangelierna. Episunagogue – harpazo samma sak.

  Citatet:

  ”In my view, pretribulationism has the fewest holes and shows more promise of getting me safely across. Pretribulationism’s problems are minor. Posttribulationism’s problems are considerable and, in my view, insurmountable” McAvoy”

  Inget skriftstöd whatsoever i det här citatet. Det är personligt tyckande – preferens.
  Att tycka tvärtemot Gud och hålla fast vid det ”för det verkar för mig” är definitionen av en heretisk ståndpunkt.

  Pretribulationalism lär att det finns 2 steg i Jesu återkomst, en hemlig och en senare synlig. Detta är standard.

  Du kan svara på detta om du har lust. Men jag kommer inte att argumentera mer eller svara mer här. Vi har hållit på ett tag nu! Tar upp plats. God bless
  hoppas du får klarhet och kan lägga ihop verserna och se ryggraden i det HERREN har lovat oss. Vi har fått vad vi behöver i verserna. Trösta er med dessa ord, sa Paulus.

 • Kristi kropp är ju precis vad Hebr 11 talar om. De heliga under det förra förbundet levde i tron och hade samma löfte som vi att bli förvandlade vid Messias återkomst. Det är kroppens uppståndelse som är vårt hopps fullkomning. Att dessa tidigare heliga inte såg det vi ser eller upplevde försmaken av fullkomningen genom det nya förbundet, betyder inte att de inte ingår i Guds eller Messias församling. Om patriarkerna och Jeshuas lärjungar skall sitta tillsammans i Guds rikes fullkomning, så betyder det också att de tillhör det nya förbundets församling. Det är din darbyistiska lära som gör att du inte kan erkänna detta. Nelson Darby delade upp de troende i olika församlingar, men Guds ord ger en annan bild.

 • Post eller pretripp har ingen avgörande betydelse för vår slutfrälsning. Men visst känns det skönt att ha den rätta läran. 🙂 🙂

 • Lars Wärn

  ”Vad tror du jag sysslat med sista 5-6 åren, med många som hånat och spottat?”

  Om jag minns rätt var det år 2007 jag först besökte och kommenterade på Aletheia. Det kan ha varit en och annan ”spottloska” nån gång emellanåt, men linjen på bloggen har mitt fulla stöd.

 • Lars Wärn

  MFS 😉

 • ”Post eller pretripp har ingen avgörande betydelse för vår slutfrälsning”

  Är det så?

  Inför posttrib tolkningen får jag känslan att många av oss, kan komma att vackla när märket erbjuds. Håller vår tro inför den avgörande stunden?

  Det sagt, jag tror och hoppas att vi står inför två olika händelser, uppryckande och tillkommelse. Och jag tror det är klokt att nu vaka och inte sova för vi vet inte stunden när Han kommer.

 • sam

  Ooops. SÅ jag ber om ursäkt för förvirringen

 • Lars Wärn

  De trogna blir kvar till änden och får dela glädjen efter Harmagedon, när det blir dags att bygga ”de tusen årens” tempel.

  Många äro kallade men får äro utvalda. De trogna, bland de utvalde, blir inte många.

 • Lars Wärn

  ”Vi behöver varken renas eller prövas mer, det är ju att säga Jesu blod inte räcker för frälsning!”

  Struntar man fullständigt i allt vad Han har sagt finnes överhuvudtaget ingen frälsning från vare sig vedermöda eller den eviga elden.. 99 % av dagens kristenhet skiter fullständigt i allt vad Guds Ord heter.

 • Lars Wärn

  ”Herrens dag är inte en dag utan det är den tid,”

  Jo, jag har varit inom ÖM och pingst under 40-50, snart 60, år. så jag vet vad de påstår. Men frågan är om de har rätt? Vad säger Kefas? Enligt honom kommer jorden och resten av universum att utplånas i eld på ”Herrens dag”. Är det så det blir , menar du ? Är det vad du vill? Vad du önskar? Är ”de tusen årens” Messianska rike bara en dröm? En ren fantasi från pingströrelsens barndom? En fantasi fabricerad av en halvgalen, fängslad apostel?

 • Lars Wärn

  Frågan är inte om utan när. Shauls profetior i 1 Tess och 2 Tess har full giltighet intill tidens ände. Det gäller för er kristna att förstå honom rätt (ett problem redan under Kefas levnad enligt dennes efterlämnade brev).

 • Lars Wärn

  Kristenheten, med sin påve i spetsen, är helt sjuk. De behöver professionell vård. Snarast.

 • Lars Wärn

  Lite gråtoner där. Hur kan du mena att Abel har del i ”den första uppståndelsen”? Han kommer att uppstå till evigt liv en dag, absolut, men INTE i ”den första uppståndelsen”. Den är MYCKET exklusiv och absolut inte inkluderande.

 • ”Att tycka tvärtemot Gud och hålla fast vid det ”för det verkar för mig” är definitionen av en heretisk ståndpunkt” I vilket sammanhang skrev jag det?

  Citated av McAvoy var tänkt som en kul grej.

  Du envisas och talar som om pretribulationism som en homogen grupp som alla tror och tycker likadant. Jag tror inte uppryckandet är hemligt, men som jag skrev det sker plötsligt.

 • Janne114

  Vi har gett dig 15-20 verser som direkt talar mot det teologiska systemet du tror på just nu. Men du kommenterar inte Guds ord utan hugger/kritiserar dem som vill visa dig verserna!

 • Du uppfattar de 15-20 verser du citerat som den rätta tolkningen men jag har en annan tolkning. Det är ju inte att hugga och kritisera. Trist att du uppfattat vårt samtal så.

 • Lars Wärn

  Vet inte exakt vart du vill komma. Mestadels tänker jag som Maya d v s cirkulärt. Att en mängd profetior har en dubbel, och t o m tredubbel, uppfyllelse är mig väl bekant, ja.

  Angående orientering i Guds Ord startade jag min läsning av Skriften som 6-åring (då jag kunde läsa flytande… tack vare min äldre, lite bistra syster som ofta ville leka skola) för ca 49 år sedan.

  Angående ”bortryckandet på skyar” är det en händelse som ligger tusentals år in i framtiden. På den punkten kommer jag aldrig att ändra mig.

 • Lars Wärn

  Om Herren dröjer och jag får leva kommer jag t o m att få uppleva ”bortryckandet på skyar” om tusentals år 🙂

  Jesaja om livet i Israel och övriga världen under ”de tusen åren”:

  ”När de bygga hus, skall det ej bliva andra, som få bo i dem; när de
  plantera något, skall det ej bliva andra, som få äta därav. TY SAMMA ÅLDER, SOM ETT TRÄD UPPNÅR, skall man uppnå i mitt folk, och mina utkorade skola själva njuta av sina händers verk.”
  (Jes. 65:22)

  (Enligt eminente David Attenborough kan ett träd bli 16 000 år gammalt)

 • Lars Wärn

  Pretrib och postrib är fantasier, om vi talar om ”bortryckande på skyar”. Där är Postmillennialism det enda gällande.

  Om vi talar om Herrens, synliga, återkomst till sitt eget tempel är det postribulationism som gäller. (Se vidare i Hesekiel, Malaki m fl)

  Om vi talar om Herrens återkomst, rent allmänt, så återkom Han på den första Pingstdagen för snart 2000 år sedan. Majoriteten ”kristna” har inte Hans Ande, vill inte heller veta av Hans Ande i sitt dagliga liv, och förstår inte detta grundläggande faktum. Det är också förståeligt.

 • I videoklippet vill pastor Pastor Steve Cioccolanti se profetisk betydelse i att vi idag befinner oss i judarnas 5777:e år. Jag tror detta är ett stort misstag.

  Årtalet 5777 AM (efter skapelsen) grundar sig på en kronologi i den utom-bibliska skriften Seder olam, vars SYFTE var att vederlägga de första kristnas syn att Jesus var den utlovade Messias. Seder olam försökte helt enkelt visa att tidpunkten för Jesu första ankomst inte är densamma som den tidpunkt för Messias ankomst som är möjlig att räkna ut utifrån Daniels profetior i GT.

  5777 AM må vara ett speciellt år för judarna men inte för Bibeln. När vi sedan förstår varför judarna har den kalender de har (för att förklara bort att Jesus var Messias) är det mycket olyckligt när kristna idag försöker göra 5777 AM (= cirka 2017 vt) till något speciellt profetiskt årtal.

  Pastor Cioccolanti går ännu längre och försöker göra 2017 till ett speciellt år genom kopplingar till stjärntecken, blodmånar, presidentval och rymdfärder. Vi kristna behöver inte söka bekräftelse för vår tro i sådana spekulationer. Gud har gett oss en kronologi fast förankrad i Hans Ord, och vi behöver därför inte blanda in utom-bibliska (läs: osäkra) händelser och tidpunkter. (Om denna kronologi har jag skrivet i en gästblogg från 27 januari 2017.)

 • Lars Wärn

  I veckan kom jag fram till att året för Exodus var 1183 f v t. Kan det stämma?

 • Lars Wärn

  ”Post eller pretripp har ingen avgörande betydelse för vår slutfrälsning”

  Här ska man vara tydlig med att nyanserna är viktiga. Tag pretibulationisten tillika pingstsamfundets ledare, Pelle Hörnmark. Han uppmanar sitt samfund att säga ”JA!” till det Bibeln visar oss är ”vilddjurets rike”. Han hänvisar till de gamla, medeltida, katolska fantasierna om ”uppryckandet”. Jag kan utveckla det, om någon är intresserad, men det eskatologiska intresset i dagens kristenhet är närmast lika med noll.

  Det är detta totala ointresse för apokalyptik och eskatologi som göder samfundsledare som Hörnmark.De kan predika i princip vad som helst utan att någon i ”församlingen” fattar något och reagerar. Och dessa ”pastorer” och samfundsledare får rejält betalt för varje onyttigt ord de uttalar.

 • Det var SÅ som påstod ovan citat, jag är oskyldig 🙂

  Om uppryckandet är gamla medeltida katolska fantasier upptagna i janon vore det fint att få ta del av dem, källor tack!

  Eskatologin och Apokalypsen är som du säger inte särskilt intressant i dagens kristenhet. Märkligt, för Apokalypsen är den enda bok i bibeln som har ett särskilt löfte om välsignelse för den som läser, hör eller tar del av den!

 • Lars Wärn

  ”Om uppryckandet är gamla medeltida katolska fantasier upptagna i janon vore det fint att få ta del av dem, källor tack!”

  Jag postar inte det en gång till. Du får läsa Bibeln själv om du vill förstå.

 • Bengt Asterbengt

  Är det inte så att judar förlitar sig på numerologi och matematiska uträkningar pga att de inte har den Helige Ande? Och att de är extra besatta av siffran 6?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Bengt Asterbengt: Ditt påpekande är ett grovt förenklande av dagens mycket komplexa judendom. Jag har spenderat ett decennium i att ‘jämföra’ mitt kristna arv med det judiska perspektivet och funnit både guldklimpar och sådant som gör mig ‘mörkrädd’ inom judendomen.

  D.v.s. ‘besattheten’ av siffror är i min ringa mening inte kopplad till endast siffran 6, utan siffervärden av alla bokstäver och ord. Om det är en ersättning för den helige ande har jag inte tänkt på, men det judar kallar gematria ( http://www.gematrinator.com/calculator/index.php ) förefaller styra mycket inom judisk mysticism. Bl.a. anledningen om jag förstått rätt – ortodoxa judar både förutspådde och föredrog Donald Trump över Hillary Clinton, vars namn båda representerade olika krafter (Hillarys namn starkt kopplat till Amalekiterna, Israels fiende och Trump kopplad till det messianska). Därmed hade Hillary sitt starkaste stöd bland ateistiska, liberala, vänsterjudar och Trump stöd bland praktiserande judar. Längre fram kanske jag tar upp detta svåra ämne som pekar på kampen mellan ont och gott inom judendomen.

  Kristna har å andra sidan varit livrädda för att se på eventuella ‘vittnesbörd’ utanför bibeln, men glömmer att det troligtvis var samma, eller liknande förfarande som ledde de vise männen till Jesus en gång i tiden.

  Tecknet i skyn ser jag som vittnesbörd nummer tre sista åren som pekar på att vi står på tröskeln till det Jesus kallar vedermödan. Aletheia har tidigare skrivit om sol och månförmörkelsen 2015. Shemita-året (jubelår, enligt judiska kalendern) 2016 och nu detta märkliga tecken 2017. Krydda detta med att de krig och rykten om krig, hungersnöd och farsoter som Matteus 24 talar om nu sker runt omkring oss så kan vi lokalisera oss i tiden.

  mvh
  Daniel

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Bra attityd! Järn slipas mot järn och vi behöver alla vara ödmjuka inför bibelns komplexitet. Hoppas ju fortfarande att du har rätt 😉

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jag skulle vilja rekommendera alla som är intresserade av frågan kring pre-, mid och post trib att läsa vidare lite på Kjells blogg om denna fråga. Måhända höjer en och annan på ögonbrynen över denna rekommendation då jag och Kjell ofta ‘är i luven på varandra’ i olika frågor, men jag står ändå för denna rekommendation. Vi drar inte alltid jämt och det slår emellanåt gnistor i våra samtal. Ni kommer även hitta en del skarp kritik mot både aletheia och mig som person på hans blogg, men det hör till att vara en offentlig person (att det som skrivs här möts med andra synvinklar).

  Mvh
  Daniel/Admin

 • Med all respekt Daniel, men varför håller du fast vid den judiska kalendern som uppenbarligen skapades för att visa att Jesus INTE var Messias?

 • Janneyo114

  ”Kristna har å andra sidan varit livrädda för att se på eventuella ‘vittnesbörd’ utanför bibeln, men glömmer att det troligtvis var samma, eller liknande förfarande som ledde de vise männen till Jesus en gång i tiden.”

  Berättelsen om de vise männen visar ju bl.a. att alla ska knäfalla för Kristus (Fil 2:10-11, Ef 1:10, Upp 1:7). Till och med Babylons astrologer…!

  Col 3:11 Where there is neither Greek nor Jew, circumcision nor uncircumcision, Barbarian, Scythian, bond nor free: but Christ is all, and in all.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Bra fråga. Ett snabbt svar är att om det du säger stämmer, kommer den (judiska kalendern) att lyfta fram en falsk messias som ämnar bedra de tre världsreligionerna snart. Eftersom många frikyrkliga tror att Jesus kommer snart, kan det vara av vikt att påpeka att en falsk messias kommer innan ‘rätt Messias’ och då är den högst relevant. Jag tror vi delar syn (om jag minns ditt bibelstudium rätt då jag var hemma hos dig) att enligt all bibelhistoria finner vi inte att Gud tar bort vårt lidande (typ uppryckelse i förtid) utan leder oss EGENOM lidandet. Är du med?

  Annars får du gärna bjuda på kaffe. Vi bor ju inte så långt ifrån varandra och jag har ett privat bibelstudie jag skulle vilja diskutera med dig. (Kan tyvärr inte offentliggöra eftersom konsekvenserna / slutsatserna är så omtumlande)

 • Daniel, jag har inte tänkt på att den falske Messias kanske kommer att motiveras utifrån den judiska kalendern, men det kan mycket väl vara så. Tack för den pusselbiten! Och ja, jag är inte heller pre-tribbare.

  Jag bjuder gärna på kaffe och lyssnar på vad du har kommit fram till. Jag är ju pensionist nu, så du får föreslå tid!

 • Rätt eller fel så är det den syn som gör oss vakande, för med pretrib väntar vi Herren nu! Med posttrib kan man ta det ”lungt” för först ska allt det som står skrivet om vedermödan ske. Det kommer att bli att pricka av händelserna en efter en. Och när antikrist tar säte i templet vet vi att det är 3½ år till Jesus kommer. Vilket är tvärt emot vad Jesus säger, att ingen vet tiden för hans ankomst.

 • Janneyo114

  ”Med posttrib kan man ta det ”lugnt” för först ska allt det som står skrivet om i vedermödan ske.”

  Act 14:22 (Paul) Confirming the souls of the disciples, and exhorting them to continue in the faith, and that we must through much tribulation enter into the kingdom of God.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Dyrbare ‘okände’ broder Jan-Erik. Din beskrivning av ‘min’ post-trib ståndpunkt (eller möjligtvis mid-trib) är grovt förenklad och ej bibliskt förankrad. Oavsett var vi står i denna fråga kräver den ‘tvagning i Jesu blod’ och förberedelser för att använda lite gammalkristet vokabulär. D.v.s. (ytterligare gammalt vokabulär) ett liv ‘i Ordet’, bön och vaksamhet.

  Inte för att på något vis slå dig i huvudet med Guds Ord här, men Jesus visar vägen framåt, så det är Jesu egna ord du ironiserar något kring, vilket jag inte känner att du gör medvetet på något vis.

  Läs om Matteus 24 så ser du i vers 8 att det FAKTISKT ÄR SÅ. ‘Allt detta är början på födslovärkarna.’.

  Med andra ord beskriver Jesus oerhört detaljerat det som MÅSTE SKE, innan han kommer tillbaka. Mest ‘skrämmande’ är kanske hur väl Jesu ord faktiskt passar in på just vår tidsålder och mer exakt sista decennierna och sista året!!!!

  Jag har använt sista 6-7 åren att leta det jag kallar ‘profetiska markörer’ eller ‘profetiska milstolpar’ som hjälper oss att orientera oss i den tid vi lever i och att förhålla oss till Guds dyrbara ord. Fast just nu behöver vi kanske inte ‘leta’ längre – ty tidstecken avlöser varandra och ‘slår oss i ansiktet’ om och om igen. Det krävs inte längre någon andlig Einstein eller profetisk nådegåva för att se hur allvarligt läget är i världen. Den som inte ser detta vill inte se. Den som inte ser detta hör till de sovande brudtärnorna!!!

  Oljan som saknades i deras lampor har ofta slentrianmässigt liknats vid ‘den helige ande’. Men det är bara ett aspekt. ‘Ditt Ord, är mina fötters lyckta och ett ljus på min stig’ fick jag lära mig sjunga i ungdomsgruppen i Norrtälje Pingstförsamling på 70 talet. Det egentliga ljuset i våra lampor är således ORDET. Något gamla tiders pingstvänner höll fast i, jämte i princip alla väckelserörelser genom historien.

  Ordet, broder. Ordet. Med risk att låta som en förlegad bibellärare i någon av en rad olika väckelser Gud sänt oss är mitt svar på din kommentar. Gräv i Ordet så hamnar du rätt. Men, va inte rätt för att låta det korrigera din andliga världsbild.

  Broderligen och med stor nöd, Daniel

 • MyTwoCents – aletheia.se

  P.s. Några års vedermöda har att göra med att förbereda bruden för sin brudgum. Är det någon som med handen på hjärtat kan säga att Kristi brud är utan fläck och skrynka???? Just nu ser vi en kristendom i avfall. Upplevelsebaserad, känslobaserad och kalibrerad mot att vinna acceptans från ‘denna världen’. (Olika ‘sökarvänliga varianter’ kristendom som vill in i kulturelitens finrum) Nej, tyvärr måste vi ut i öknen i enlighet med Hosea innan vi är redo att möta vår brudgum och vän. Även om den dom som snart drar över världen inte är ämnad de utvalda utan orättfärdiga är det en tid av förberedelse inför Jesu återkomst och en del av hans stora nåd. Det blir inte bara en tid av stor prövning utan en tid då Gud börjar dela på fåren och getterna. En tid av återgång till Apg’s ande OCH KRAFT. En tid av 100% beroende av Guds ledning, himmelskt beskydd och vishet.

  Snart är han här, snart är han här, snart kommer Jesus igen! Snart är han här, snart är han här, snart kommer Jesus igen!

  1. Tidstecknen visa, att Herren är nära, snart kommer Jesus igen! Böj dig för honom och giv honom ära, snart kommer Jesus igen!

  2. Slumrande kristna, o hören det åter: Snart kommer Jesus igen! Redo blott var, när sig himlen upplåter, snart kommer Jesus igen!

  3. Trösten varandra, I väntande hjärtan: Snart kommer Jesus igen! Borta för evigt är sorgen och smärtan, snart kommer Jesus igen!

  4. Ropen det ut, låt kring i jorden det skalla: Snart kommer Jesus igen! Konungen skall snart till bröllop oss kalla, snart kommer Jesus igen!
  Text: J E Strout, Lewi Pethrus. Musik: G Lee

 • Mattias

  Kristi brud gör nog sitt bästa för att sminka bort fläckar och skrynklor där hemma i Knutby.

 • Torbjörn Göransson

  Ingenstans i Bibeln står det om en vedermöda på 7 år och att mitt i denna vedermöda skall antikrist ta säte i templet. Allt detta beror på en märklig tolkning av Dan. 9:27 som många tyvärr omfattar. Enligt reformatorerna har antikrist redan satt sig i templet, dvs. den kristna församlingen.

 • Hmm, jag försökte mig på det förlopp som föregår Herrens kommande. Visst var den förenklad, jag tog bara upp att pretrib väntar Herren nu och inte att nått profetiskt ska ske innan Herrren kommer.

  Angående Matt 24:8 så tror jag vi lever i födslovåndorna nu vilket förmodligen är tiden innan vedermödan som beskrivs i v 9 och framåt.

  Jodå jag är öppen för att korrigera min andliga världsbild, vilket jag gör allt som oftast allteftersom ordet öppnar sig. Jag skriver att jag tror att det blir ett uppryckande före vedermödan. Men jag är inte lika tvärsäker på min sak som många angående posttrib

 • Janneyo114

  Jesus panorerar över vad som ska hända den sista tiden från Templets förstörelse till hans återkomst. Det är ju vad lärjungarna frågar efter i v 24:3: Tell us, when shall these things be? and what shall be the sign of thy coming, and of the end of the world?

  Jag är inte ”tvärsäker” annat än läser vad det står och är inte färgad av någon kyrka i detta. Jag är inte uppväxt med Pingst eller EFS.

  Ordet vedermöda är feltolkat i dispensationalismen. Som sagt. Det betyder inte Herrens dag, vredens dag. Vedermöda talar Jesus och Paulus om redan från den tiden intill slutet. Det blir ingen enkel tid för kristna. Så har ju historien också bekräftat i detalj.

  Mat 24:19 And woe unto them that are with child, and to them that give suck in those days!
  Mat 24:20 But pray ye that your flight be not in the winter, neither on the sabbath day:
  Mat 24:21 For then shall be great tribulation, such as was not since the beginning of the world to this time, no, nor ever shall be.
  Mat 24:22 And except those days should be shortened, there should no flesh be saved: but for the elect’s sake those days shall be shortened.

  Här menar Jesus att det kommer bli kallt att fly med barn på vintern när fienden kommer och förstör Jerusalem (Ev också senare calamities i historien). Att fly menas här att gå upp i bergen och in i klippan (skydd i klippan Kristus). Inte – be att uppryckandet inte blir på vintern för det blir kallt att flyga då och barnen fryser! Haha! Hoppas du förstår vad jag menar! Janne

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Hör av mig

 • MyTwoCents – aletheia.se

  🙂

 • Om dispensationalismen tolkat Herrens Dag och Vredens dag fel får framtiden utvisa.

  Historien och den egna erfarenheten visar att vara kristen är mer öken än oas. Typ som ökenvandrarna i 2 Mos, vid ett enda tillfälle fick de gå in i en oas. Det är den vedermöda vi möter i livet. Vedermödan med stort V, the great tribulation, hör framtiden till.

  I Matt 24:20 får vi en hint för vilka texten är avsedd, judarna, eftersom Jesus skriver att be att det inte skulle ske på sabbaten. Jag tror inte församlingen avses i denna text för sabbaten syftar på Israel och inte församlingen..

  Jodå jag förstod hur du menade klart det är kallt att flyga på vintern !

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Som sagt. Matteus 24:8 ‘Allt detta är början på födslovärkarna.’.

  Tack för att du tar min färgglada retorik på rätt sätt. De som följt mig under några år vet att jag målar med en brev pensel och kraftfull retorik, ofta p.g.a. tidsbrist och en önskan att gå direkt till kärnan av samtalet utan krusiduller. Är mitt uppe i min mest prövosamma tid någonsin v.g. företaget jag driver och en massa annat. Samtidigt som jag bär en stor nöd inför kommande år. Tack igen.

 • Janneyo114

  ”Om dispensationalismen tolkat Herrens Dag och Vredens dag fel får framtiden utvisa.”

  Det är ju bara slå upp verserna som talar om vedermöda, grek θλίψις. 19x i Strong´s i NT. Ordet betyder lidande, prövningar, förföljelse osv. Inte vredens dag. Mitt råd är att du läser in verserna över tid och frikopplar dem från invanda synsätt. Pröva allting och behåll det som är gott. Gud sysslar inte med gåtor i viktiga ämnen! Det ska bli stor vedermöda för kristenheten innan Jesus kommer. Kolla in länder som blir kristna idag: Iran, Nordkorea. Där kan man prata om vedermöda. Vi har inte fått våra affärer nedbrända av grannarna eller vaknat av polisen som skriker nere på gatan mitt i natten. Och ska inte tro att vi slipper det om vi ska stå upp för Herren framöver!

  Här är en vers där Jesus talar om en troende som råkar ut för motstånd och saknar rötter i tron och blir upprörd över att det kristna livet inte är dans på rosor…Liknelsen om såningsmannen Markus 13…

  Mat 13:21 Yet hath he not root in himself, but dureth for a while: for when tribulation or persecution ariseth because of the word, by and by he is offended.

  God bless

 • Olle Bengtsson

  Spännande. Men vad hände med de blodröda månarna?

 • Daniels sjutionde veckas tolkas av de flesta som vedermödan. Att Antikrist med stort A har tagit sitt säte i templet är inte bibelns undervisning. Det är antkristar med litet a som har satt sig i en del lemmar av församlingen. De vet vi ju skulle komma.

 • Jag får upprepa det jag sa sist, ingen kan vara renare än den som blivit ren i Kristi blod. Att vi skulle genomgå vedermödan för att renas, för att prövas tror jag inte är sant.

  Vår öken är här och nu vilket jag kan vittna om. Kom just från Dr med besked om min 2a lunginflamation pga nedsatt imunsystem! Några veckor innan sjukdomen bröt ut kom en broder i församlingen med en hälsning ”svåra tider ska komma men jag ska gå vid din sida, säger Herren” Och det har han med besked gjort.

  Det sagt vedermödan är en tid ingen har sett, det är ingen vanlig ökenvandring som Johannes beskriver. En tredjedel av mänskligheten ska gå under i en smäll eller vad det blir. Det finns inget i Uppenbarelseboken som talar om Guds beskydd vad jag vet utan det står oräkneliga skaror av de heliga stod framför tronen dräpta för sin tro och Guds vittnesbörds skull. Man talar om beskydd men var finner man det i skriften? Beskydd, ja i den meningen de inte går förlorade, men de miste sitt huvud eller blev dräpt på annat sätt.

  Nu lägger jag mig och vilar så jag klarar den väntande anstormningen :).

 • Torbjörn Göransson

  Det är ju inte alltid majoriteten som har rätt och jag håller mig till det logiska att den 70:veckan kommer direkt efter den 69:e. Dessutom säger Daniel att Jesus Kristus, som är den smorde fursten, skall förgöras i den 70:e årsveckan (efter 7+62 årsveckor). Detta innebär att det är helt fel att flytta den ca 2000 år framåt i tiden. För övrigt menar Paulus att Antikrist (med stort A) skall uppträda när den som håller honom tillbaka. Den första tidens kristna menade att den som håller tillbaka var Romarriket.

 • Janneyo114

  Psa 46:1 To the chief Musician for the sons of Korah, A Song upon Alamoth. God is our refuge and strength, a very present help in trouble.

  Psa 46:2 Therefore will not we fear, though the earth be removed, and though the mountains be carried into the midst of the sea;

  Psa 46:3 Though the waters thereof roar and be troubled, though the mountains shake with the swelling thereof. Selah.

  Psa 46:4 There is a river, the streams whereof shall make glad the city of God, the holy place of the tabernacles of the most High.

  Psa 46:5 God is in the midst of her; she shall not be moved: God shall help her, and that right early.

  Psa 46:6 The heathen raged, the kingdoms were moved: he uttered his voice, the earth melted.

  Psa 46:7 The LORD of hosts is with us; the God of Jacob is our refuge. Selah.

  Psa 46:8 Come, behold the works of the LORD, what desolations he hath made in the earth.

 • Det du far efter Janne blir ju ersättningsteologi, församlingen tar över löftena till Israel. Till och med vedermödan tar vi ifrån dom vilket ju är ett måste, annars blir inte posttrib tolkningen konsekvent. Frågan är om vi bara lämnar förbannelserna till Israel, jag har då aldrig hört nån pastor säga på allvar att de är till församlingen.

  Som sagt församlingen är inte uppenbarad varken i GT eller NT. Det är skillnad om man tycker se spår av den till att den är uppenbarad. Ef 3 visar att den var fördold i Gud.

 • Jag tror påven bara får ett litet a vilket är illa nog! Antkrist står i maskulinum singularis, han, så det är en man i första hand, men han upprättar ett system. Enda gången det är pluralis är i 2 Joh 12:7 där det talas om flera antikristar.

 • ps ska vara församlingen är inte uppenbarad varken i GT eller Evangelierna och inget annat.

 • Torbjörn Göransson

  De flesta är eniga om att Antikrist är detsamma som det lilla hornet i Daniels bok och det första vilddjuret i Upp. 13. Båda dessa begrepp avser ett rike. Antikrist kallas av Paulus också laglöshetens människa, vilket liksom begreppet gudsmänniskan i 2 Tim. 3:17 är ett pluralbegrepp. Antikrist är alltså inte frågan om en enda person även om många tror detta.

 • Janneyo114

  Du verkar läsa någon slags hyper-dispensationalism. ”Vedermödan tar vi ifrån dem?” Qué?

  Alla troende har samma Gud, Israels Gud. Man är inte ersättningsteolog för att man stämmer in i hyllningen eller förtröstar på Israels Gud, den ende som finns!

  Förstår inte hur du tror ärligt sagt. Litar du inte på att GT:s texter gäller för dig i din tro? Vilka böcker gäller för dig? Lukas evangeliet och Paulus brev bara?

 • Jo vi har anledning att känna nöd över denna fråga, det delar jag med dig.

  Som jag sa till Janneyo jag tror inte församlingen är ämnet varken för GT eller Evangelierna. Vi gör allt vi kan för att läsa in församlingen överallt där vi tycker oss se den. Det är bara Paulus som adresserar sig direkt till församlingen. Den i Rom Kor Gal Ef Fil Kol Tess. Det har betydelse vem som skriver och till vem han skriver. Övrig text får vi ta emot som Paulus skriver all text som är ingiven av Gud är nyttig till undervisning osv

  Paulus talar också om hur svårt det kommer att bli i ändetiden;

  ”Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. 2Ty människorna skola då vara själviska, penningkära, stortaliga, övermodiga, smädelystna, olydiga mot sina föräldrar, otacksamma, gudlösa, 3kärlekslösa mot sina närmaste, trolösa, begivna på förtal, omåttliga, tygellösa, fientliga mot det goda, 4förrädiska, besinningslösa, förblindade av högmod; de skola älska vällust mer än Gud, 5de skola hava ett sken av gudsfruktan, men skola icke vilja veta av dess kraft” 2 Tim 3:1-5

  Jag tror inte Paulus och Jesus menar samma sak. Födslovåndorna tror jag hör till inledningen av vedermödan, under de första åren in i den för att den senare eskalerar till full kraft i den senare delen. Har jag skrivit nått annat idag får jag skylla på lunginflammationen. Är det inte fantastiskt, jag blir andfådd av att vända mig i sängen men finner sån glädje i Ordet och vårt samtal. Han ger den kraftlöse mod, sån är han vår Gud!

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Olle: Som jag ser det talar bibeln om två eller tre vittnesbörds utsago. 2015 har vi blodmånarna. 2016 Shemia året. 2017 denna märkliga konstellation. Fjärde vittnet är givetvis att Mt 24 nu uppfylls framför våra ögon. Femte vittnesbördet blir det absolut minst tveksamma; nya templet.

 • Jag tror att de heliga i Uppenbarelseboken, kap 4 och boken ut är kvarlevan av Israel och hedningar som inte böjt knä för draken och vildjuret. De miste livet för sin tros skull. Resten av kvarlevan Israel tillsammans med mängder hedningar, kommer också att gå in i tusenårsriket.

  All text som är ingiven av Gud är nyttig skriver Paulus, så jag läser med glädje GT och Evangelierna. Vet inte om du såg att tryckfelsnisse var i farten i mitt förra svar till dig?

  Javisst, det finns bara en Gud och man är inte ersättningsteolog för att man förtröstar på Israels Gud. Det är man om det nya förbundet tolkas på församlingen och att man läser in Israels löften på församlingen.

  Församlingen har aldrig ingått ett förbund med Herren och GT’s texter och Evangelierna är adresserade till Israel. Jesus säger ju det själv. Han sa jag har inte kommit till några andra än de förlorade fåren av Israels hus. Han sa också

  ”Des­sa tolv sände Je­sus ut, och han be­fall­de dem: ”Ta in­te vägen till hed­ning­ar­na och gå in­te in i någon sa­ma­risk stad. Gå i stället till de förlo­ra­de fåren i Is­ra­els folk.

  Tolkningen av GT och evangelierna måste tolkas som gällande för Israel församlingen för möta de texterna på tillämpningens väg.

  Hyperdispensationalsim vet jag inte mycket om det jag sett är att de tror att församlingen grundas först i slutet av Apg 28. Det är väl därför de kallas hyper. Mainstream dispensationalism tror att den grundas och radikal dispensationalisterna tror församlingen grundas i Apg18:6 2 Jag är utan skuld och går nu till hedningarna.”

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Känner till tolkningen och tycker det finns anledning att ta den på allvar. Om det är fel att ‘förandliga’ nya tempelbyggnaden (vilket jag tror) kommer det ju tydligt visa sig….

 • Sant, det visar sig vad som är rätt. Jag tror på en naturlig litterär tolkning av bibeln och att vi ska hålla oss undan ”förandligandet” eller . De finns naturligtvis men ska förstås naturligt så länge som möjligt, träd klappar inte normalt händer lika lite som berg jublar. Bibeln är en bok i fösta hand med klartext inte med bilder och alegorier.

 • Awakening

  Håller inte med.Nu är tiden inne för att tränas i att höra Herrens Röst i vardagen, memorera Ordet i sinne och hjärta,lyda varje direktiv från Guds Ande.Studera Ordet, angående det profetiska( i 3 Mosebok kap.23, där hela Guds Redemption Plan och profetiska End Time calender finns, tillsammans med Daniels bok och Uppenbarelseboken, för att vara stark och kunna stå pall under Vedermödan! Ingen tid att ta det lugnt här inte, förföljelse kommer och parallellt kommer människor att börja ropa efter Herren eftersom den sista tiden kommer att vara mycket svår. Dessutom måste vi ha lärt oss att vara villiga att dö som martyrer ifall det skulle behövas, detta förbereder man sig inte för övernatt..

 • Janneyo114

  Paulus säger att hedningarna (kyrkan, föredrar det ordet framför ”församlingen”) är inympade i Israel och de troende ärver Guds löften – oberoende av om de är judar eller greker Rom 9-11. Korset har raderat och förenat alla folk – alla tillhör Gud bara för hans nåd skull. Vi är pånyttfödda i anden och tillhör Gud som söner och döttrar. Joh 1:12.

  Vi ska inte dela in folkgrupper och sätta dem mot varandra och läsa Bibeln med ena ögat. Ja, evangeliet Jesus predikade var bara på de förlorade fåren i Israel. Men många GT profetior talar om att ALLA FOLK ska komma till Gud genom Messias. Ps 22 slutet och Jer 16 slutet är bra exempel. Kyrkan är ett mysterium, säger Paulus men den grenen är inte fristående från Israel av stammen. Jag läser hela Bibeln lika gärna. Gud har inte respekt för människors bakgrund. Men har lovat Israel många saker (för sitt namns skull) och visar sin makt genom folket och de troende. Dispensationalismen gör mer skada än nytta, som jag ser det. Vi håller ju här mer på med att ”dela Guds ord i bitar” – mer än förstå det. Eller hur?

  Kyrkan fanns inte…Bra verser som säger att tanken fanns hos Gud från början…

  To the saints which are at Ephesus, and to the faithful in Christ Jesus:
  Eph 1:2 Grace be to you, and peace, from God our Father, and from the Lord Jesus Christ.
  Spiritual Blessings in Christ
  Eph 1:3 Blessed be the God and Father of our Lord Jesus Christ, who hath blessed us with all spiritual blessings in heavenly places in Christ:
  Eph 1:4 According as he hath chosen us in him before the foundation of the world, that we should be holy and without blame before him in love:
  Eph 1:5 Having predestinated us unto the adoption of children by Jesus Christ to himself, according to the good pleasure of his will.

  Längre ner i samma kapitel:

  Eph 1:10 That in the dispensation of the fulness of times he might gather together in one all things in Christ, both which are in heaven, and which are on earth; even in him.

  AMEN.

  Nu lägger jag ner diskussionen Jan-Erik! Hoppas du mår bättre snart och det klarnar i lungan!

 • Var ser du att församlingen ärver Guds löften i Rom 9 -11? Vi har våra egna löften.

  ”De äro ju israeliter, dem tillhöra barnaskapet och härligheten och förbunden och lagstiftningen och tempeltjänsten och löftena.” Rom 9:4

  Tack och lov är det så att Gud inte ändrar sig ”Ty sina nådegåvor och sin kallelse kan Gud icke ångra” Rom 11:29 Hans löften till Israel står fast och det är en garanti även för oss, Gud ändrar sig inte vad gäller vår frälsning heller.

  Tack för hälsningen om bättring, den värmde!

 • Daniel, jag kör en off topic. Den kommer att handla om att älska sin nästa som sig själv. Frågan är väl om denna text är begriplig för vår tids läsare. Det finns ju till och med kurser att lära älska sig själv.

  Så hur älskar man då sig själv? Jo det gör man genom att vara tydlig och direkt ”varna sig själv” när man gör något man inte borde göra. Men efter självkorrektionen går man vidare och ger sig själv en chans att reparera det som gick fel och ta upp tråden igen.

  Just detta att ge sig själv och andra möjligheten att gå vidare utan agg och ständig påminnelse om felen är (tror jag) det texten handlar om. Och det stämmer ju även väldigt bra med t.ex. ”förlåt oss våra skulder så som och vi förlåta dem som är oss skyldiga”.

  Kort och gott upplever jag att du lever enligt denna regel. Det gör även jag så därför kan vi mötas även när vi har ”legat i luven på varandra”. Clean slate, så att säga.

  Skillnaden mellan oss ligger oftast i det som man i pingst brukade kalla ”det elfte budet”. Det lyder: ”Du skall vara snäll!”

  Jag lyder inte det budet! För att leka lite med engelskan: Sugar coating is not my cup of tea! 🙂

  Det är ju därför du helt korrekt har givit mej epitetet ”storsläggan”. Har försökt ganska ofta att vara mindre tydlig och direkt. Resultatet blev vanligtvis inte gott.

  Att vi sedan har olika uppfattningar om ett antal saker är självklart. Det finns inte två individer som tycker lika i allt.

  /Kjell

  By the way. Tre personer har kollat länken du rekommenderade.

 • Lars Wärn

  ”Femte vittnesbördet blir det absolut minst tveksamma; nya templet.”

  Det är möjligt att man bygger ett ”fusktempel” de närmaste åren men det är inte det tempel Hesekiel ser. Ett stort hinder för ett tempelbygge nu är Klippmoskén som med stor sannolikhet är placerade på Moria berg. Israel förstör inte, till skillnad från araber, andra folks heliga byggnader.

  Vidare är det onödigt med ett tempel för att ”slaktoffer och spisoffer” ska kunna börja förrättas. ”Förödelsens styggelse” vanhelgar ”helgedomens fäste” – inte någon helgedom.

  När Oljeberget klyvs i två delar, i enlighet med Sakarja, kommer inte mycket att finnas kvar av dagens tempelberg efteråt, vare sig det står en moské eller ett tempel där.

 • Lars Wärn

  Shauls profetia om ”laglöshetens människa” som ”tager sitt säte” i ett tempel handlar om den yttersta tiden, d v s en tid som ännu ligger tusentals år framöver. Om en tid då det verkligen står ett tempel centralt i Jerusalem, israel och världen och har gjort så sedan tusentals är (då). Då är det hög tid att jorden evakueras på sina ”kallade. utvalda och trogna” innan, Kefas profetia om Herrens dag går i uppfyllelse.

  ”Men HERRENS DAG skall komma såsom en tjuv, och då skola himlarna med
  dånande hast förgås, och himlakropparna upplösas av hetta, och jorden
  och de verk som äro därpå brännas upp.

  Eftersom nu allt detta sålunda går till sin upplösning, hurudana bören icke I då vara i helig vandel och gudsfruktan, medan I förbiden och påskynden Guds dags tillkommelse, varigenom himlar skola upplösas av eld, och himlakroppar smälta av hetta!

  Men ‘nya himlar och en ny jord’, där rättfärdighet bor, förbida vi efter hans löfte.”

  Dagen för ”bortryckandet på skyar” ligger ännu tusentals år framöver.

 • Magnus Karlsson

  Kollade in Gärdeborns sida, hittade denna powerpoint, som verkar vara lite åt samma riktning
  ”http://masterdirigentensverk.se/PowerPoints/Evangeliet%20i%20skyn%202.pptx”

 • Gun J Karlsson

  Hej. Två frågor till er, särskilt Daniel Forslund, som kanske menar att Upb 12 ska uppfyllas 23/9: menar ni verkligen att allt som står i kap 6-11 redan har skett, om man nu läser Upb kronologiskt? Eller hur läser ni boken?

  Vad gör ni i så fall med v 3, som handlar om ”ett annat tecken visade sig i himlen”, den stora röda draken? Tolkar ni v 1 bokstavligt då och v 3 symboliskt, eller vad? Eller kommer stjärnorna att formera sig som en drake i anslutning till v 1?
  Det är bra att läsa hela kapitlet så ser man kanske att det handlar om en senare period, under vedermödan.

  Jag förstår helt enkelt inte att ni lägger så stor vikt vid konstellationen på stjärnhimlen (hur unik den än är) men inte läser Upb:s kontext! Man måste bestämma sig för hur man ska läsa den, och gärna i ljuset av övriga bibelställen som handlar om den yttersta tiden.

  Tacksam för svar. Med vänlig hälsning

 • Gun J Karlsson

  Hej. Två frågor till dig, Daniel Forslund: menar du verkligen att allt som står i kap 6-11 redan har skett, om man nu läser Upb kronologiskt? Eller hur läser du boken?

  Vad gör ni i så fall med v 3, som handlar om ”ett annat tecken visade sig i himlen”, den stora röda draken? Tolkar ni v 1 bokstavligt då och v 3 symboliskt, eller vad? Eller kommer stjärnorna att formera sig som en drake i anslutning till v 1?
  Det är bra att läsa hela kapitlet så ser man kanske att det handlar om en senare period, under vedermödan.

  Jag förstår helt enkelt inte att ni lägger så stor vikt vid konstellationen på stjärnhimlen (hur unik den än är) men inte läser Upb:s kontext! Man måste bestämma sig för hur man ska läsa den, och gärna i ljuset av övriga bibelställen som handlar om den yttersta tiden.

  Tacksam för svar. Med vänlig hälsning

 • Torbjörn Göransson

  Jag känner väl till din tro på att den yttersta tiden ligger långt fram i tiden. Jag delar inte denna tro. Dessutom är den alltför lik RKK`s lära om antikrist. Detta är ju förståeligt med tanke på Uppenbarelsebokens och Daniels bok´s undervisning om det lilla hornet/vilddjuret.

 • Awakening

  Frågan är om den ens håller att dö på? Eftersom när det blir värre och värre och de som tror på pretrib bara väntar på att försvinna härifrån och inget händer , så är risken stor att de istället hamnar i avfall, och det är inte bra.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Uppdatering: För saklighetens vill jag meddela att jag nyss ändrade titeln från ‘Unik stjärnkonstellation 23/9, uppfyllelse av Uppenbarelseboken 12?’ till ‘7000 år sedan sist: Pekar unik stjärnkonstellation 23/9 på Uppenbarelseboken 12?’. Tycker denna rubrik är mer passande. Inte ofta jag gör så här, men en läsare fick mig att tänka till lite kring rubriksättningen.

  Mvh
  Daniel / Admin

 • Jag förstår vad du menar.

  Det jag själv tänkte på var att pretrib håller att dö på innan antikrist kommer, men kan vara svårt att leva med från och med antikrists framträdande.

  Då kan det, som du påpekar, gå galet.

  /Kjell

 • Awakening

  Daniel,
  Jag har en fråga om nån i detta forum har studerat 3 Mosebok 23 om Herrens Högtider?Märkväl det är Hans Högtider, inte judarnas högtider säger Han själv i Skriften, 7 stycken 4 på våren och 3 på hösten. Ordet är Moedim och finns även i 1 Mosebok 1:14-15, redan i skapelseberättelsen(moed) och utmärker särskilda tider, dagar och år.

  De sju högtiderna är:

  1) Pesach/Passover,Messias Yeshua offrades, som inleder det bibliska året.

  2)det Osyrade brödets högtid, då Yeshua Messias, som var utan synd dog och lades i graven , ,

  3)First Fruits, då Han uppstod,

  4)Shavuot/Pingst då Anden föll över lärjungarna

  3 höst högtider :

  5)Basunklangens högtid/ (då Han kommer tillbaka, det står att ingen utom Fadern vet dagen eller stunden, det står inte att vi inte kan veta under vilken högtid)!!!
  De som insomnat i Herren väcks till liv i samband med Hans återkomst och de som lever rycks upp enligt Paulus.Det är 10 dagar mellan denna högtid och Yom Kippur, och under dessa dagar kommer Guds vrede över jorden, då är vi inte här utan uppryckta och går möjligen genom Messias domstol, där våra jordelivsgärningar prövas i Guds Andes Eld.

  Fadern följer sin bestämda kalender och de 3 hösthögtiderna är de som ännu inte är fullbordade).

  6)Yom Kippur(Den stora försoningsdagen, då Messias frälser Israel)

  7)Lövhyddohögtiden/Sukkot , Gud tabernaklar med oss. Denna högtid kommer också att firas under tusenårsriket,

  Yeshua föddes under Sukkot, lärjungarna visste exakt vad som menades när aposteln Johannes sade att Yeshua tabernaklade bland oss( bodde står det futtigt i svenskan) i Joh.1:14.

  Det finns massor med olika tolkningar, men högtiderna är mycket profetiska och väl värt att studera i detalj!

 • Awakening

  Ett litet tillägg till detta med 23/9 2017, Det är dagen efter Rosh Hashana, det civila nyåret som firas i Israel.21-22/9 i år. börjar alltid vid solnedgången kvällen innan, eftersom det bibliska dygnet räknas från solnedgång till solnedgång, finns i Skapelseberättelsen i 1 Mosebok.,

 • Awakening

  Då har också det 120.e jubelåret gått till ända.

 • Lars Wärn

  ”Dessutom är den alltför lik RKK`s lära om antikrist.”

  Du måste skämta.

  När kommer ”Herrens dag”?

 • Torbjörn Göransson

  Ingen vet utom Gud.

 • Om det pekar fram mot 23/9 2017 vet jag inte men den vers som Johannes förmodligen tänkte på när Jesus uppenbarade ett stort tecken med en kvinna vars krans hade tolv stjärnor var 1 Mos 37 ”Hör, jag har haft ännu en dröm. Jag tyckte att solen och månen och elva stjärnor bugade sig för mig” Josef var den tolfte stjärnan och hans bröder de elva.

  Det är förmodligen Zodiaken och det som ps 19 talar om att himlarna förtälja dina händers verk. Människorna var utan skrift i ungefär tvåtusen år innan Mose skrev sina böcker fram till dess talade himlarna ett tydligt språk om Guds frälsnings plan. Hedningarna började dyrka stjärnors konstellationer, det skapade, istället för skaparen, därför var de utan ursäkt som Paulus skriver.

  Ps 19’s första del v2-7 handlar om himlens undervisning och v8-15 om Guds ords undervisning.

 • Lars Wärn

  Det stämmer inte det heller. Vi har en Bibel där Israels Gud har kungjort sin vilja och givit oss kunskap om vår framtid genom sina tjänare.

 • Ja din förvirring begränsar sig inte till SMF.

 • Herren Jesus är ju på väg tillbaka till jorden då vi rycks honom till mötes. Då dröjer det ju inte sju år till dess han kommer. Han kommer bara en gång.
  När du skriver”eftersom det ännu dröjer länge, typ 7 år, till dess hans 2a tillkommelse sker” så använder du din åsikt som om det vore ett bibliskt fastslaget faktum. Det kallas cirkelbevis.

 • Jag menade att jag tror vi blir uppryckta Herren till mötes i luften som Paulus skriver vilket sker minst sju år innan Jesu 2a tillkommelse eftersom vedermödan är sju år.

 • sam

  Ja och du och MFS har sett ljuset vad gäller ljusen

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jorå, om jag har 😉 Du måste vara ny läsare. Jag har anordnat flera tv inspelade konferenser i ämnet. Sök på ‘mark biltz’ i aletheias eget sökfönster. Eller tex ‘bill cloud’ så förstår du vad jag menar. 😉

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Svarade dig på fb. Vill du att jag svarar här också?

 • Lars Wärn

  ”Människorna var utan skrift i ungefär tvåtusen år innan Mose skrev sina böcker…”

  Henoks bok. Henok levde långt före Moses.

 • Bengt Asterbengt

  Judar är väldigt upptagna med siffran 6. Davidsstjärnan är 6-uddig, sexdagarskriget är inte nödvändigtvis sex dagar men man slöt sig tämligen godtyckligt till att kriget varat just 6 dagar. Sedan har vi ju det berömda talet med en sexa och sex nollor, som är heligare än något annat tal för moderna judar.

 • Ja, men han skrev inte Henoks bok, den som Judas citerar den skrevs runt hundra fkr

 • Jan-Erik Melkersson skrev:
  ”Jag menade att jag tror vi blir uppryckta Herren till mötes i luften som Paulus skriver vilket sker minst sju år innan Jesu 2a tillkommelse eftersom vedermödan är sju år.”

  – Ja så är den lära som en av grundarna till plymothrörelsen skapade. Före honom hade ingen trott på en osynlig och en synlig återkomst. Som Kjell skrev så förstod inte Darby att skilja mellan vreden (orge) och vedermöda (thlippsis) därför behövdes två återkomster för att få det att gå ihop.

  Darby besökte Moody´s stora baptistförsamling i USA flera gånger och där föll Darbys lära i god jord. En tid före hade en ung baptistpredikant Miller räknat ut dagen för återkomsten vilket togs emot av många. Efter Millers misslyckade förutsägelse blev uträkningar bränd mark. När Darby´s förkunnelse att inga mer profetior behöver uppfyllas, Jesus kan komma när som helst i en osynlig återkomst. Detta passade som hand i handske just då och denna Darby´s lära spreds till Sverige av bl a Fredrik Franssom och Belfrage. Den fick fäste inom pingsrörelsen och Petrus omfamnade denna nya lära helt. Det var en ytterst kortfattad historik. Man ser hur speciella omständigheter som Millers misslyckande skapade en perfekt jordmån för Darbys lära. Sjundedagsadventisternas grunderska menade att tidpunkten (1844) var rätt men det var inte Jesu återkomst som skulle ske då utan då gick Jesus in i det himmelska templet och renade det. Varför det behövdes renas vet jag inte. Mycket tok har skett i överhettade andliga miljöer. 1800-talets mitt var en extremt eskatologiskt överhettad tid. Dagens troende har svårt att föreställa sig det.

 • Lars Wärn

  😉

 • Lars Wärn

  ”Före honom hade ingen trott på en osynlig och en synlig återkomst.”

  Emmanuel Lacunza? Francisco Ribera? Margaret MacDonald?

 • Du har säkert rätt i din historik utom på punkten att det var plymothbröderna som skapade den!
  Herden från Hermas c:a 160 är den förste som fört tolkningen i skift efter Paulus.

  I takt med att ersättningsteologin slog sina klor i de första kristna, redan tidigt i början av 1a århundradet, började man läsa in församlingen där det är Israel som avses. Som exempel Daniels profetior om framtiden, sjuttionde veckan handlar om Israel liksom alla andra GT profeters eskatologiska profetior, församlingen finns inte med men hedningen nämns. Församlingen var fördold i Gud under GT och Evangelierna enligt Paulus

  Läs Rom 9:4 utan ersättningsteologins glasögon ”4De äro ju israeliter, dem tillhöra barnaskapet och härligheten och förbunden och lagstiftningen och tempeltjänsten och löftena”

  Läs också Matt 24:16-20 ”då må de som äro i Judeen fly bort till bergen, 17och den som är på taket må icke stiga ned för att hämta vad som finnes i hans hus, 18och den som är ute på marken må icke vända tillbaka för att hämta sin mantel. 19Och ve dem som äro havande, eller som giva di på den tiden! 20Men bedjen att eder flykt icke må ske om vintern eller på sabbaten”

  Handen på hjärtat vad tänker du på när du kommer till det sista ordet, ”sabbaten”? Hela sammanhanget är uppenbart judiskt men ändå använder vi Matt 24 och pressar in församlingen i den. Det är Israel som skall in i Jakobs nöd, vedermödan, inte församlingen

 • Nice try 🙂

 • Jesus sade att allt är fullbordat. Tempeltjänsten och offren pekade fram mot denna fullbordan.

  Vore intressant att veta vad ett nytt tempel och offer skulle ha för nytta i Guds perspektiv.

  Efter korsdöden och uppståndelsen är dessa, så vitt jag förstår, i bästa fall, helt meningslösa ritualer.

  Som du förstår tror jag att det föreligger grov misstolkning här.

  /Kjell

 • Du la till ett ”allt” där! Jesus sa ”Det är fullbordat”! Inget kan läggas till om vår frälsning men det kommer en dom.

  En som redan har vunnit ”laga kraft” och snart skall straffet utkrävas, i det dramat har templet betydelse eftersom det är med i texten.

  Jag är inte säker på vad den grova misstolkningen skulle bestå av?

 • Gun J Karlsson

  Nej, det behövs inte om du inte verkligen vill svara på frågan om sammanhanget i kap 12 b la!

 • Lars Wärn

  Menar du att Egyptens näst högste ämbetsman inte var läs- och skrivkunnig?

 • Hmm, hur lär man sig att dö som martyrer? Du har en alltför romantisk syn på vedermödan känns det som.

  Och var i 3 Mos 23 finner du ände tidens kalender?

 • Hmm, jag menar att du kunde av sammanhanget ha räknat ut att jag med ”skrift” menade skrift ingiven av Gud. Jag ska vara tydligare nästa inlägg

 • Lars Wärn

  Menar du att en av den tidens största profeter inte kunde skriva ned sin historia och sina utsagor? Hur skulle vi då kunna känna till något om Josefs märkliga liv?

 • ”Hur skulle vi då kunna känna till något om Josefs märkliga liv?”

  Genom Gud kanske!

 • Lars Wärn

  Vad känner vi till om Israels Gud utöver det som står skrivet?

 • Du slår in öppna dörrar. Jag har i 15 år varit ordförande för Messianska Föreningen Shalom och respekterat sabbaten lika länge. Jag pressar in in något i texterna.
  Guds församling består av judar som är ”i Messias”, men 10 år efter Jeshuas uppståndelse så blev den förste ickejuden pånyttfödd. Alla som är ”i Messias” tillhör Guds församling oavsett när de levt. Enligt Paulus finns det tre grupper av människor på jorden.

  ”Väck inte anstöt vare sig hos judar eller greker (hedningarna) eller i Guds församling” (1 Kor 10:32).

  Pånyttfödda hedningar tillhör andligt Guds församling, men de är fortfarande hedningar i det naturliga. Pånyttfödda judar tillhör Guds församling, men de är fortfarande i det naturliga judar. När Messias kommer åter upprättas det messianska riket och Guds församling finns med då, men i förhärligade kroppar. Hur det blir vet inte ens Lars Wärn. 🙂

  Matt 24:16-20 handlar om judar som tillhör församlingen. Det har inte med Messias återkomst att göra.

 • Ordförande i Messianska Föreningen, säkert ett spännande uppdrag du har!

  ”Pånyttfödda judar tillhör Guds församling, men de är fortfarande i det naturliga judar”

  Ja så är det, judar är fortfarande judar efter pånyttfödelsen och jag är fortfarande svensk i det naturliga. Men nu är det ingen skillnad på jude eller grek i denna tiden.
  Men det kommer det att bli, kvarlevan av judarna kommer att regera som konungar och präster en dag. Församlingen, inklusive de på Jesus/Messias troende judarna, har del i Honom som är huvudet för kroppen vars lemmar vi är. Det står att efter mötet i luften ”Och så ska vi alltid vara hos Herren” Det finns inget stöd för att det har ändrats vad jag vet.

  ”Matt 24:16-20 handlar om judar som tillhör församlingen. Det har inte med Messias återkomst att göra.”

  Jag delar inte din tolkning att det är judar som tillhör församlingen som Jesus menar. Men jag tror som du att det inte har med Jesu återkomst att göra. Utan här är det judar under vedermödan som Jesus talar om, De som kommer att som ”kvarlevan” av Israel att gå in i tusenårs riket.

  Här vill jag för att inte väcka anstöt lägga till att detta är min tro. Jag vet inte utan jag tror.

 • Matt 24:16-20 handlar om jeshuatroende judar. Det ser vi av att Jeshua hela tiden säger ”När NI då ser..” ”Be att NI inte måste fly”. Det är hans lärjungar som Jeshua ger förmaningar, inte de judar som inte tror på honom.

  Ja vi skall alltid vara hos Herren (Jeshua) och han är på jorden och regerar som Israel kung. Men i det tillstånd vi är då, med samma förhärligade kroppar som Jeshua, så kan vi röra oss på ett sätt som vi inte nu kan förutsäga.

  Klart är att Gud har bara en församling och den består av alla som är i Messias.

  Du skrev: ”Men nu är det ingen skillnad på jude eller grek i denna tiden.”

  Jo, det är just det det är. I denna tiden skall det finnas en tydlig gräns mellan jude och ickejude. Denna gräns skall upprätthållas. Det är i Messias som jude och hedning är ett. Detta är en andlig enhet som innebär att både jude och hedning kommer att vara Guds arvingar och Messias medarvingar. Detta sker efter uppståndelsen.

 • lennart Ö

  Uppryckandet , fullmåne . ett intressant stycke i Gamla testamentet är i ordspråksboken 7 kap .
  Där står det om en sköka = en otrogen församlingstyp , som vet en hel del , men förleder vem än som kommer i hennes väg .
  Jag har bäddat min säng med sköna täcken, med brokigt linne från Egypten.
  17.
  Jag har bestänkt min bädd med myrra, med aloe och med kanel.
  18.
  Kom, låt oss förnöja oss med kärlek intill morgonen, och förlusta oss med varandra i älskog.
  19.
  Ty min man är nu icke hemma, han har rest en lång väg bort.
  20.
  Sin penningpung tog han med sig; först vid fullmånstiden kommer han hem.”

  Kan det vara så där hon säjer vers 19 min man är inte hemma att det är Jesus !? och att han kommer först vid fullmånetiden !? Tanken slog mej .

 • Tolka det som du vill. Jag vill nog påstå att ett tempel med offer, efter Jesu fullbordade verk, strider mot följande texter. Jag tror att just Hebreerbrevet innehåller ett budskap till Guds folk i den sista tiden och kommer att fungera som nyckel till att förstå GT’s profetior.

  /Kjell

  Hebr. 7:24-28 Men Jesus lever för evigt, och därför har han ett prästämbete som är evigt. Därför kan han också helt och fullt frälsa dem som kommer till Gud genom honom, eftersom han alltid lever för att be för dem. Det var en sådan överstepräst vi behövde, en som är helig, oskyldig, obefläckad, skild från syndare och upphöjd över himlarna. Han måste inte bära fram offer varje dag som de andra översteprästerna, först för sina egna synder och sedan för folkets. DET GJORDE HAN EN GÅNG FÖR ALLA NÄR HAN OFFRADE SIG SJÄLV. Lagen insätter svaga människor som överstepräster, men ordet som bekräftades med ed och kom efter lagen insätter Sonen, som är fullkomlig för evigt.

  Hebr. 9:11-12 Men nu har Kristus kommit som överstepräst för det goda som skulle komma. Genom det större och fullkomligare tabernaklet, som inte är gjort av människohand och alltså inte tillhör den här skapelsen, gick han in i det allra heligaste EN GÅNG FÖR ALLA, inte med bockars och kalvars blod utan med sitt eget blod, och vann en evig återlösning.

  Hebr. 9:25-28 Inte heller skulle han offra sig flera gånger, så som översteprästen varje år går in i det allra heligaste med blod som inte är hans eget. I så fall hade han varit tvungen att lida många gånger sedan världens skapelse. MEN NU HAR HAN TRÄTT FRAM EN GÅNG FÖR ALLA VID TIDERNAS SLUT för att genom sitt offer utplåna synden. Och liksom människan måste dö en gång och sedan dömas, så blev Kristus offrad en gång för att bära mångas synder. Och han ska träda fram en andra gång, inte för att bära synd utan för att frälsa dem som väntar på honom.

  Hebr. 10:1-4 LAGEN GER EN SKUGGBILD AV DET GODA SOM KOMMER, men inte tingen i deras verkliga gestalt. Därför kan aldrig lagen genom samma offer som ständigt frambärs år efter år fullkomna dem som träder fram. Annars hade man väl slutat offra? De som tjänstgör hade då redan varit renade en gång för alla och inte längre haft några synder på sitt samvete. Men nu ligger i offren en årlig påminnelse om synderna, FÖR TJURARS OCH BOCKARS BLOD KAN OMÖJLIGT UTPLÅNA SYNDER.

 • Jag tolkar Daniel’s profetia som ännu inte uppfylld;

  ”Och intill änden skall strid vara; förödelse är oryggligt besluten. 27Och han skall med många sluta ett starkt förbund för en vecka, och för en halv vecka skola genom honom slaktoffer och spisoffer vara avskaffade Dan 9:26-27
  Som Jesus hänvisar till;
  ”När I nu fån se ’förödelsens styggelse’, om vilken är talat genom profeten Daniel, stå på helig plats ” Matt 24:14-15

  Vi ser att offerkulten i Jerusalem åter är igång och att det finns en helig plats. Antikrist tar sitt säte i templet i ”halvtid” av vedermödan. Han har slutit ett starkt förbund ”med många” vilket har gjort det möjligt att bygga templet och att offerkulten upptagits. Eftersom det står att genom honom skall offren avskaffas så måste de ju först ha återinförts. Det sagt så är detta tempel och offrande, inte från Gud utan människors tankar.

  En annan tolkning är att antikrist tar säte i Guds tempel, församlingen. Vilket sker i nutid och som vi väl vet har skett sen dag ett av kristen tros historia. Som också Paulus säger kommer att öka ju närmare änden vi kommer;
  Men det må du veta, att i de yttersta dagarna svåra tider skola komma. 2Ty människorna skola då vara själviska………….2 Tim 3:1-5

  Men jag tror inte 2 Tim sammanhanget är det Daniel menar.

 • Lars Wärn

  Är det några som har Israels Guds helige Ande är det de heliga i Israel. Varför tror du att israelen Johannes skrev som han skrev i Upp 13:14?

 • Lars Wärn

  Det verkar finnas mycket antisemitism/antisionism (samma ska i olika förklädnad) i kommentarerna här. Varför? Vad har ni emot t ex de messianska judarna (israelerna)? Vad har ni emot rabbinska judar? Vad har ni emot sekulära israeler?

  Shabbat Shalom!

  https://www.youtube.com/watch?v=VCMBkxr2WSc

 • Lars Wärn

  Kan denna vackra judinnas bekännelse och bön förändra er hårda attityd mot Israels Guds eget folk?

  https://www.youtube.com/watch?v=0YONAP39jVE

  Hear our prayer
  We have sinned before Thee
  Have compassion upon us and upon our children
  Help us bring an end to pestilence, war, and famine
  Cause all hate and oppression to vanish from the earth
  Inscribe us for blessing in the Book Of Life
  Let the new year be a good year for us

  Avinu malkeinu sh’ma kolenu
  Avinu malkeinu chatanu l’faneycha
  Avinu malkeinu alkenu chamol aleynu
  V’al olaleynu v’tapenu

  Avinu malkeinu
  Kaleh dever v’cherev v’raav mealeynu
  Avinu malkeinu kalehchol tsar
  Umastin mealeynu

  Avinu malkeinu
  Avinu malkeinu
  Kotvenu…

 • Janneyo114

  Jag blev kallad för heretiker (på en som jag tycker mycket bra) youtube kanal för att inte köpa Darby och Scofields idéer. På den här sidan är det lite lugnare tonfall. Om det nu är så viktigt att vi ska tro på Darby och Scofield – varför har ”Pre tribe” själva sådan problem att hitta verser i bibeln som säger vad de kräver att andra ska tro – för att slippa vredesmödan? Kristna ska inte tro att kristna ska gå genom vredesmödan! Om orden betyder vad de säger verkar ha mindre betydelse.

  Vem vill bli dödad av AK? Ganska få säkert. Men vi borde tänka på listan i Hebr 11 och mördandet under Reformationen innan man gör en sådan rockad som Darbyismen är. Gud tillät att evangeliet såddes med blod både när kyrkan kom och när reformationen kom. Man kanske inte heller ska glömma att på Darby och Scofields tid var det en hel del ockultism på G. Överandlighet som hos Kväkare och Skakare, Kristen vetenskap, kulter som JW, Mormoner osv.
  Sorgligt om vi måste separera oss från varandra och inte kan ta reda på vad Herren säger – Och enas i denna viktiga fråga! Han kommer tillbaka!

 • Separationen i detta fall är en separation i en icke livsavgörande fråga. Man får tro på vilket sätt man vill att återkomsten skall ske, utan att vara heretiker. Huvudsaken är att man älskar Hans tillkommelse. Men visst är det trevligt att vara renlärig, eller hur Janneyo? 🙂

  Vedermöda (thlippsis) har det alltid varit för Guds folk och kommer så att vara i varierande grad fram till Messias återkomst, men Gud har inte bestämt oss till vreden (orge), den är sparad till ogudaktighetens människor och religiösa system och organisationer. En Gud, en Herre och en återkomst.

 • ”Om orden betyder vad de säger verkar ha mindre betydelse.”

  Nu är ju de flesta pretribbare anhängare av en naturlig litterär tolkning där utgångspunkten är att ord och siffror betyder det de representerar. Ett exempel, 144tusen av Israels stammar betyder 144tusen av Israels tolv stammar, inte ”kristenheten genom alla tider” eller nått liknande beroende på vem man frågar.

  Det är väl snarare så att det är andra tolkningsvarianter, typ den allegoriska och dess moderna variant den idealistiska, som tycker sig nått fördolt, apokryfiskt i Ordet! Då kan man säga att ord verkar ha mindre betydelse för de representerar nått annat än vad de står för.

 • Bengt Asterbengt

  Vad är antisemitiskt i det jag skrev?

 • Lars Wärn

  För de flesta som älskar Israel, dess folk och dess Gud, är det nog uppenbart. Hur ser du på dagens Israel?

 • Hanna Telon

  För mig var en verkligen ögonöppnare att läsa Dan 9:27 och allt där runt om i King James version. Där står det tydligt att det är Messias som tar slut på offrandet och det hände ju på korset.
  Det står inte den endaste gång någonstans i Biblen ”7 års vedermörda” .
  Om det vore den viktiga prövotiden för oss kristna, klart att det skulle stå med i Bibelns profetior, men jag hittar inte det någonstans.

 • Hanna Telon

  Jag skrev redan tidigare men svarar till dig med.
  Jag tillhör till dom som läser alla Daniels 70 veckor i en enda sträck.
  Det står ju att dessa veckor var given till ” dig ( Daniel) och till ditt folk” inget om att en vecka skulle ryckas bort och ges till hedningar.
  När jag sedan studerade slutet av Daniels 9. bok och kollade på vad King James version sade om det . Hittade jag följande:
  24 Seventy weeks are determined upon thy people and upon thy holy city, to finish the transgression, and to make an end of sins, and to make reconciliation for iniquity, and to bring in everlasting righteousness, and to seal up the vision and prophecy, and to anoint the most Holy.
  25 Know therefore and understand, that from the going forth of the commandment to restore and to build Jerusalem unto the Messiah the Prince shall be seven weeks, and threescore and two weeks: the street shall be built again, and the wall, even in troublous times.
  26 And after threescore and two weeks shall Messiah be cut off, but not for himself: and the people of the prince that shall come shall destroy the city and the sanctuary; and the end thereof shall be with a flood, and unto the end of the war desolations are determined.
  27 And he shall confirm the covenant with many for one week: and in the midst of the week he shall cause the sacrifice and the oblation to cease, and for the overspreading of abominations he shall make it desolate, even until the consummation, and that determined shall be poured upon the desolate.

  Jag satt och letade de svåraste orden på translate och konstaterade med tydlighet att det är Messias som kommer att se till att offrandet upphör , ingen antikrist!
  Detta har alltså hänt sedan länge.

  Och om ”När I nu fån se ’förödelsens styggelse’, om vilken är talat genom profeten Daniel, stå på helig plats ” Matt 24:14-15
  Det står väl en moské där på platsen av tempel idag, räcker det inte för en styggelse ur ett judiskt perspektiv?

  För mig har det här öppnat helt nya perspektiv till uppenbarelseboken, en ny trygghet för jag ser tydligare och tydligare att Gud har en total kontroll och han har skrivit hur hans ord och budskap och efterförljare kommer att bemötas efter Jesu uppståndelse. Han lämnade inte sin församling att kämpa ensam utan gav den Helige Ande och det profetaliska budskapet i Uppenbarelseboken som en kompas på vägen.
  Fram till 1500-talet läste ju de kristna uppenbarelseboken i real-tid.
  Därefter skulle jesuiterna rentvå Påvens rykte och formade läran om vedermödan i någonstans i tidens ände.

 • Hanna Telon

  Vilka, om inte de som tror på Jesus, syftas då i dessa Uppenbarelsebokens verser:
  13:7 , 14:6 14:15 16:11, 16:15, 18:4,
  Och nej, jag är varken pro- eller pre i denna sammanhang utan tillhör dom som tolkar att mycket att Uppenbarelseboken har redan skett, och att det existerar inget som heter ”7 års vedermöda”

 • Intressanta tankar men frågan är om KJVs översättare snarare tolkade texten när de valde Messias i klartext än att översätta med, ”anointed, anointed one” som det betyder. Enligt Strong är det så översatt 37 av 39 gånger. Tex 1 Sam 2;10 Jes 45:1

  Läran om vedermödan är är ju biblisk, du menar att de har gjort en tolkning av den? Skulle vara spännande att veta vad den består av isf

 • Hanna Telon

  Men oavsätt om det står Messias eller om det står Annoited one kan det inte vara antikrist eller hur?
  Och det är ändå i dessa verser man grundar läran om sju års vedermödan.
  Jag tänkte verkligen tidigare att begreppet ” sju års vedermöda” måste finnas i Bibeln men jag hittar den ingenstans.
  Däremot har jag läst en tjock bok på finska där en finsk predikant först redogör ca 200 sidor om hur man har tolkat uppenbarelseboken genom tiderna från det första århundradet till 1900-talet. Och fram till 1500-talet läste man uppenbarelseboken i ” realttid” dvs. man tolkade att ” sista tiden” började då när Jesus uppstog och den Helige Ande kom och att Uppenbarelseboken beskrev händelser, skeenden ur de kristnas liv. Det som var uppenbart för alla Bibeltrogna var att påven och det han representerade var en antikrist. Han hade ju kommit mitt i templet ( Guds församling, inte längre det judiska templet utan i den Helige Andes , församlingen) och sade sig att vara Gud på alla möjliga sätt ( Guds representant på jorden , det är ju den Helige Ande som är det) .
  Det var först under 1500-talet då jesuiterna var tvungen att rentvå påven i motreformationen då läran om ” sista tiden och 7 års vedermöda ” uppstod. De ville skjuta antikristen till långt in i framtiden så att det inte på något set skulle kunna se ut att det hela skulle syfta på påven.
  Protestanter köpte inte denna läran på 200 år då de såg hur påvar utövade sin makt.
  Miljontals kristna mördades ju av honom, så vedermöda har Guds församling haft från början till slut. När påven flyttades från sin makt under franska revolutionen, kunde protestanter leva i lungare tillvaro i flera årtionden och helt plötsligt glömdes det bort hur grym påven hade varit och jesuiternas lära om de sista 7 hemska åren kunde få plats även bland protestanter.
  Mina frågor i dag är alltså, Varför Gud har i alla tidigare år innan Jesus låtit sina profeter tala ut vad som komma skall, men skulle ” glömma bort” att berättar för sin brud, till sin församling vad som skulle möta den under de 2000 åren som församlingen har vandrat här i jorden? för att sedan ge ut en profetiskt bok där inte hans brud skulle vara inblandat ( eller i en liten del inblandat) , utan vara uppryckt till himlen?
  För mig har denna öppningen gett en stor förtröstan och kärlek till Gud och jag ser Uppenbarelseboken som en stor kärleksbok till bruden: jag ser att du kommer att möte många prövningar, men se Jag har sett det och förbered till dig vägen genom det.

  Detta innebär inte att jag inte ser att värden är en galen plats och att efterföljerser följer de kristna på olika styrka i olika ställen på jorden, Så har vedemödan vandrat runt klotet under alla år. Och jag ser agendan med organiserat ekumenik. Men jag tror inte längre att allt elände som finns i Uppenbarelseboken kommer att hända under 7 ynka år eller + några år kring dessa utan den sista tiden nämnde redan lärjungarna ,” nu är den sista tiden” ( kommer nu inte ihåg var i nya testamentet) och sedan har dessa saker med eländen, påvemakt och påvemaktens fall och annat redan hänt, och vi lever i de sista kapitlen i Uppenbarelseboken. Vi ska konsentrera oss att predika evangelium och lyfta blicken !
  och vara vaksamma förstås att vi inte blir grundlurade ,men inte gå med rädsla och oro, ingen brud går mot sin brudgum och bröllopsfest med rädsla utan med en stor förväntan och glädje!

 • Lars Wärn

  ”Ja vi skall alltid vara hos Herren (Jeshua) och han är på jorden och regerar som Israel kung.”

  Vill du vara Bibeltrogen är det av största vikt att du särskiljer denna jord (Tellus) från den nya Jorden (Eternellus?) Endast en mycket speciellt utvald och trogen skara kommer att vandra omkring i sina uppståndelsekroppar på denna jord under ”de tusen åren” och tiden därefter, fram till evakueringen av de trogna och denna jords undergång. Det är inte otänkbart att du kan ingå i den skaran om du är villig att bli martyr vill säga.

 • Lars Wärn

  ”Ja så är det, judar är fortfarande judar efter pånyttfödelsen och jag är fortfarande svensk i det naturliga.”

  Dra inga förhastade slutsatser. Läs lite här:

  http://www.britam.org/swedish/STAMMARNA-av-Yair-Davidy.html

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Är inte riktigt klar med denna fråga du önskar svar på. Jag tillhör dock ej dem som ‘förandligar’ alla svåra passage utan är över lag relativt ‘bokstavstroende’. En svår sak vg vissa passage är ju att vissa profetior upprepar sig (händer mer än en gång).

  Lucifer har vi ju tänkt oss redan är utslängd från himlen, men jag bollar numera med andra tolkningar. Tror vi kommer att se en rad övernaturliga varelser framöver men de kommer presenteras som utomjordingar och inte fallna änglar. Enligt en bibellärare jag lyssnat en del på är stjärnor änglar enligt gammal hebreisk tolkning.

  Håller dock med om att det i så fall händer senare i Upp, men det betyder ju inte att Gud inte ringer i väckarklockan en sista gång. Nu gäller det att gräva i skrifterna som aldrig förr

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Intressant. Jag längtar å ena sidan efter Jesus nu, men väntar först Antikrist. Inget roligt att behöva säga, men nödvändigt.

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Jag skulle uttrycka mig lite annorlunda än MFS ordförande: Det finns bara ett olivträd. Antingen är vi avbrutna grenar (judar som förkastat sin Messias) eller hedningar. Icke torahpraktiserande judar är i princip också hedningar i Guds ögon. Alla behöver (erbjuds) att inympas i det sanna olivträdet. På båda sidor av detta träd finner vi babylonsk mysticism och religiositet som är ett träd i sig med eget rotsystem som går tillbaka till Nimrod. Allt Gud vill.göra, plagierar satan. I samband med att hedningarnas tid är slut enl Rom 11, förenas vi i det feta olivträdet. Innan detta kommer antikrist att förena en avfallen judendom, Iskam och Kristendom i det falska olivträdet och bedra stora delar troende….

 • Jag delar din tolkning fram till Rom 11:26 sen är jag osäker hur du menar.

  Jag tror, och hoppas, att när hedningar är inne i full skala sker uppbrottet och Herren tar hem sin församlingen. Församlingen är redan lemmar i Kristi kropp . Skillnaden för oss blir att då kommer vi inte längre att se dunkelt utan då kommer vi att se ansikte mot ansikte och till fullo känna som vi har till fullo blivit känd.

  ”Innan detta kommer antikrist att förena en avfallen judendom, Iskam och Kristendom i det falska olivträdet och bedra stora delar troende….”

  Jag tror att detta kommer att ske efter att hedningarna är hemma i full skala, under vedermödan.

  ”bedra stora delar troende”

  Frågan är om Herren lämnar en troende kristen efter sig? Det är väl snarare så att den tro de hade inte var på Herren utan nått/nån annat!

  Som vi ser av Upp 7 kommer det att finnas oräkneliga skaror av människor som blir frälst under vedermödan, från alla folk och stammar , De står inför tronen och Lammet. De miste livet men vann det!

 • Att det inte var roligt att säga förstår jag” Men vi vet att ”Ingen har någonsin hatat sitt eget kött; i stället när och omhuldar man det, såsom Kristus gör med församlingen, eftersom vi äro lemmar av hans kropp” Jag tror vi har täckning för att vänta Herren först 😉

 • Lars Wärn

  Återstår då att leda ett sådant påstående i bevis utifrån profetians ord.

 • Lars Wärn

  ”I samband med att hedningarnas tid är slut enl Rom 11”

  Ett annat kapitel som bör beaktas, om man intresserar sig för tidpunkter, är Upp 11 intressant samt Luk 21:24.

 • Lars Wärn

  ”Jag tror, och hoppas, att när hedningar är inne i full skala sker uppbrottet och Herren tar hem sin församlingen.”

  Var ligger ”hem”? Bortom vintergatans stjärnevärld?

 • Ef 5 styrker inget, den kan lika gärna användas som stöd för att Herren ”omhuldar” sin församling under vedermödan. Med tanke på att det är oräkneliga skaror som kommit till tro under vedermödan och som kommer att mista sina liv för sin tros skull undrar jag om det kan räknas till att ”omhulda” sin egen kropp.
  Täckningen för att församlingen inte går igenom detta finner vi på annat håll, Ef 5 kan vara ett stöd för den tanken

 • Lars Wärn

  ”Täckningen för att församlingen inte går igenom detta finner vi på annat håll”

  Återstår då för dig att finna de texterna och redovisa dem.

 • Ok, här är några;

  Ett är att uppryckandet kan ske när som helst, det finns inget profetiskt som först ska hända. Herren kommer som en tjuv och ingen vet när han kommer, inte änglarna inte Sonen! Med en posttribb tolkning kan man utifrån det profetiska skeendet räkna ut när han kommer.

  Ingen av GT’s profetior om vedermödan nämner att församlingen skall gå igenom den

  Ingen av NT’s profetior om vedermödan nämner att församlingen skall gå igenom den.

  Tvärtom står det att församlingen inte ska drabbas av vrede,”Ty Gud har icke bestämt oss till att drabbas av vrede, utan till att vinna frälsning genom vår Herre, Jesus Kristus” 1 Tess 5

 • Janne114yo

  Ska vi ta en vända till? 30-40 klara verser har redan lagts fram för dig. Men du kanske inte läser vad folk svarar dig? Kram

 • Lars Wärn

  ”Ett är att uppryckandet kan ske när som helst, det finns inget profetiskt som
  först ska hända.”

  Ni har ju era främsta favoritverser att rycka och citera i 1 Tess men läser inte gärna 2 Tess.

  I 2 Tess kan vi läsa om ”herrens dag” och någon som kallas ”Laglöshetens människa”, ”den laglöse”, ska träda fram innan Herrens dag kommer. Agree?

  Vad kommer då att ske i samband med ”Herrens dag” enligt Kefas m fl?

  ”Men Herrens dag skall komma såsom en tjuv, och då skola himlarna med
  dånande hast förgås, och himlakropparna upplösas av hetta, och jorden
  och de verk som äro därpå brännas upp.”

  Ni kristna, åtminstone ni pretribulationister, förväntar er alltså jordens snara undergång? Kan ske inom några få år enligt er? Förstår ni inte att Petrus, liksom Paulus, beskriver ett skeende som ligger tusentals år in i framtiden?

  Om vi går till den mer närliggande vedermödan kan vi läsa i Matteus 24:

  ”När I nu fån se ’förödelsens styggelse’, om vilken är talat genom
  profeten Daniel, stå på helig plats — den som läser detta, han give akt
  därpå — då må de som äro i Judeen fly bort till bergen…”

  ”…Ty då skall det bliva ’en stor vedermöda, vars like icke har förekommit
  allt ifrån världens begynnelse intill nu’, ej heller någonsin skall förekomma. Och om den tiden icke bleve förkortad, så skulle intet kött bliva frälst; men för de utvaldas skull skall den tiden bliva förkortad.”

  Du menar att du är kapabel att räkna ut hur mycket de 42 månaderna kommer att förkortas när det blir dags?

  ”Lammets vrede” kommer främst att drabba den fallna kristenheten. En annan viktig mission är att förgöra de som förstör jorden, vår miljö, djurlivet etc. Sådana ”kristna” som Bush och Trump ligger risigt till när den dagen är inne.

  ”Folken vredgades, men din vredes dag har nu kommit, och den tid då de döda skola få sin dom, och då du skall löna dina tjänare profeterna och de heliga och dem som frukta ditt namn, både små och stora, och då du skall fördärva dem
  som fördärva jorden.”

 • Ja visst vi kan ta två också, tjurigast vinner:) Jodå jag läser men får inte ihop det du eller andra skriver!

  En sak jag undrar över med en posttrib syn, vem ska föröka människorna och föda barn under tusenårsriket? Eftersom det kommer att bli ett uppryckande enl 1 Tess 4 där de troende kristna förvandlas och får oförgängliga kroppar. När de troende återvänder i samma händelseförlopp

  Detta innebär, att eftersom alla ogudaktiga blir borttagna innan ingången till tusenårsriket, de enda som finns på jorden är kristna med oförgängliga kroppar! Dvs de är då som änglarna i fråga om fortplantning. Vi vet att det kommer att födas barn under tusenårsriket men vem gör det med din tolkning?

  Med en pretrib tolkning är det inga problem, församlingen tas bort, vedermödan bryter ut. Kvar på jorden blir judar och hedningar och skaror av dom kommer att bli frälsta och ingå i tusenårsriket med förgängliga kroppar. Dvs de kommer att föröka sig och få barn. De enda med oförgängliga kroppar blir församlingen och GT’s troende som liksom såg staden i fjärran. De troende av Israels tolv stammar blir de som regerar på jorden med järnspira och är konungar och präster. Herren har uppfyllt sitt löfte, Israel är återupprättat i full skala.

  Bara en undran som du kanske har svaret på

 • Lars Wärn

  ”Detta innebär, att eftersom alla ogudaktiga blir borttagna innan
  ingången till tusenårsriket, de enda som finns på jorden är kristna med
  oförgängliga kroppar!”

  Var i Bibeln står det?

  De enda som kommer att ha oförgängliga kroppar när ”de tusen åren” börjar är vedermödans martyrer. De som kommer att ha del i ”den första uppståndelsen”. Det kan man läsa om i Bibeln. För övrigt kommer det att finnas en kvarleva av folken, inklusive Israels barn, som lever vidare i sina naturliga kroppar, föder barn, blir mycket gamla. Nativiteten kommer att vara tämligen hög under ”de tusen åren” och tiden efter. När Gog samlar sina härar inför Herrens dag och jordens förestående undergång, evakuerandet av de trogna etc, är deras antal ”som sanden i havet”.

 • ”I 2 Tess kan vi läsa om ”herrens dag” och någon som kallas ”Laglöshetens människa”, ”den laglöse”, ska träda fram innan Herrens dag kommer. Agree?”

  Jag visst kan vi läsa om ”herrens dag” i 2 Tess 2 men det Paulus säger är ju att herrens dag inte är för handen. Varför är Tessalonikerna oroliga? Därför att de tror de blivit kvarlämnade och han försäkrar att så är inte fallet för först måste, den laglöse träda fram och antikrist ta säte i templet avfallet ske och det som hindrar honom måste röjas ur vägen.

  ”Ni kristna, åtminstone ni pretribulationister, förväntar er alltså jordens snara undergång? Kan ske inom några få år enligt er? Förstår ni inte att Petrus, liksom Paulus, beskriver ett skeende som ligger tusentals år in i framtiden?”

  Det är möjligt men knappast troligt att det ligger tusentals år i framtiden. Jesus kan komma nu och det levde Paulus och de första kristna i.

  ”Du menar att du är kapabel att räkna ut hur mycket de 42 månaderna kommer att förkortas när det blir dags?”

  Vedermödan tror jag är förkortad eftersom antikrist/satan får endast de sista 42 månaderna. Den första hälften är satan naturligtvis verksam men ondskan bryter inte fullständigt ut förrän”undergångens som” sätter sig på tronen i templet. Och från den dag han gör det går det 1260 dagar till dess Herren kommer 2a tillkommelse sker.

  ””Lammets vrede” kommer främst att drabba den fallna kristenheten. En annan viktig mission är att förgöra de som förstör jorden, vår miljö, djurlivet etc. Sådana ”kristna” som Bush och Trump ligger risigt till när den dagen är inne”

  Nix, Lammets vrede kommer att drabba den falska judendomen och hedningarna. Församlingen är hos Jesus när detta sker.

  Om Bush och Trump ligger risigt till vet inte jag. Jag tror inte Herren talar om några särskilda personer utan om en mänsklighet sönderkörd av mörkrets krafter som har nyttjat jorden, inte till Guds ära, utan för egen vinningsskull.

 • Bengt Asterbengt

  Det var väl ingen svår fråga? Varför kan du inte svara?

 • Bengt Asterbengt

  Fridshälsningar och antisemitismanklagelser blandat i en och samma blomsterbukett…
  Du får nog bestämma dig för om du vill önska mig frid eller ofrid. De flesta ser nog igenom ditt religiösa ansträngda leende.
  Dina frågor är förvirrade och spretiga. Jag har inget emot några judar som grupp.

 • ”Var i Bibeln står det?

  ”Men när Människosonen kommer i sin härlighet, och alla änglar med honom, då skall han sätta sig på sin härlighets tron. 32Och inför honom skola församlas alla folk och han skall skilja dem från varandra, såsom en herde skiljer fåren ifrån getterna……………….Och dessa skola då gå bort till evigt straff, men de rättfärdiga till evigt liv” Matt 25:31-46

  Jag talade om en posttribb syn, med den så upprycks inte de kristna Herren till mötes förrän i slutet av vedermödan för att direkt återvända med honom iklädd oförgängliga kroppar. Samtidigt tas de ogudaktiga, getterna, bort till evigt straff enligt Jesus ovan. Ja, vilka blir då kvar enligt posttribb versionen?

  Jag tror som du, nästan iaf, inte endast vedermödans martyrer ikläds oförgängliga kroppar. Jag tror även GT’s troende gör det och församlingen. In i tusenårsriket går kvarlevan av Israel och de hedningar som blev frälsta.
  Du är ju så gott som pretribbare Lars:)

 • Lars Wärn

  ”Det är möjligt men knappast troligt att det ligger tusentals år i framtiden.”

  Det är tvärtom mycket möjligt och dessutom mycket troligt. Alternativet är att Herrens dag och jordens snara undergång väntar bortom hörnet. Det är inte profetians vittnesbörd.

  ”Nix, Lammets vrede kommer att drabba den falska judendomen och hedningarna. Församlingen är hos Jesus när detta sker.”

  Nix, Lammets vrede kommer främst att drabba ”vilddjurets rike” vars kärna ligger i Europa.

  Bush och Trump är bara två exempel tagna ur den stora mängden roffande, rövande lögnare bland de kristna. Alla av deras sort ligger risigt till även om d kanske bara roffat och ljugit ”litet”.

 • Lars Wärn

  Jag kan bara upprepa föregående svar. Det lömska med antisemitismen är hur den döljs bakom slöjor av skenfromhet. Kanske Haman visar oss urexemplet på lömsk antisemitism. Han kunde inte propagera mot Israels barn direkt och öppet. Han gjorde det på ett lömskt sätt i lönndom.

 • Lars Wärn

  Jag önskar frid över Guds Israel och över alla som önskar Israel frid.

 • Lars Wärn

  Verseran du citerar handlar om domen vid den stora vita Tronen. Ett skeende tusentals år in i framtiden.

  Sedan kan man skönja en tidigare uppfyllelse i samband med det närliggande Harmagedon. Bildligt skiljs fåren från getterna i det skeendet, ”Getterna” beger sig till Harmagedon för att strida mot Israel och Israels Gud men går sin undergång till mötes i Edoms tjäreldar. ”Fåren” stannar hemma och inväntar denna befrielse från ”vilddjurets rike”.

 • Bengt Asterbengt

  Haman var väl en farbror som krävde att någon som inte ville tillbedja honom skulle halshuggas. Hur får du ihop dina teorier egentligen? Är det inte du som kräver att jag ska tillbe judendom som du själv gör? Jesus säger: ”Du skall inga andra judar hava jämte mig”

 • Bengt Asterbengt

  Du verkar tro på judendomen. Jag är kristen, men om jag hade trott judar var mer välsignade eller Gudi välbehagliga på något sätt så hade jag nog förnekat Jesus och konverterat till judendomen.

 • Bengt Asterbengt

  Varje gång jesusförnekande judar börjar proklamera att de har gjort någon matematisk uträkning om när Messias ska komma, eller ditt och datt ska hända så visar det sig vara falskt alarm. När ska ni lära er egentligen? Om ni är kristna och har öron att höra med borde ni lyss till vad Anden säger till församlingarna och inte till dåliga matematiker. Vilken religion eller folkgrupp tror du antikrist måste höra till för att få tillträde till templet förresten?

 • Lars Wärn

  Du verkar vara en udda debattör i sådana här sammanhang.

  Har själv aldrig läst någon uträkning av stunden för Messias ankomst. Har inte heller skrivit om sådant. Jag vet att JV har gjort ett antal uträkningar de senaste 150 åren men de har nog lagt ned sådant nu.

  Innan jag kan svar på frågan om ”Antikrist” och templet behöver jag din definition av begreppet.

 • Lars Wärn

  ”Haman var väl en farbror som krävde att någon som inte ville tillbedja honom skulle halshuggas.”

  Inte halshuggas.

  Antisemitism, liksom antisionism och skriverier av det slag du framför har samma grundorsak. Satan.

 • Janneyo114

  ”Herrens dag” – detta är en textvariant från Vaticanus/Sinaiticus som också Darbybibeln följer.

  Kristi dag står det i Reformationstexten.

  Man gör allt för att sudda ut vår klarhet i tron. Vem tror du är mest intresserad av det? Gud eller den Avfallne?

  Svara inte helst och vi börjar om igen. Bara ville förtydliga detta!

  2 Thess 2:1-2
  Men vi ber er, bröder, angående vår Herre Jesu Kristi åter­komst* och vårt församlande till honom, *Grek. parousía. 2. att ni inte så fort tappar fatt­ningen och blir skrämda, vare sig genom någon ande eller genom något ord eller genom något brev, såsom det vore sänt från oss, som om Kristi* dag stod för dörren.

  *United Bible Societies/Nestle/Aland: Herrens dag.

  3. Låt ingen bedra er på något sätt.

  Herrens dag – domens dag
  Kristi dag – hans återkomst

 • Bengt Asterbengt

  Jesus kommer tillbaka om 12430 år. Och det är ingen lång tidsperiod för Herren, så kom inte och säg att det inte omfattas av ”snart”.

 • Bengt Asterbengt

  Jag tycker vi borde skänka pengar till tempelprojektet. Har ni hört talas om det förresten? Jag längtar så efter att Satan ska få komma och bo ibland oss. Templet måste byggas!

 • Bengt Asterbengt

  Vedermödan kommer att vara i 7000 år. 3500 + 3500.

 • Bengt Asterbengt

  Vad är antisionism i det jag skriver? Och vad är antisemitism?
  Att jag anser att det är fel att tillbe andra judar än Jesus? Att jag anser att judendomen är antikristlig?
  Den som säger halshuggas istället för hängas är av djävulen?
  Det ena utesluter väl inte det andra. Det gjorde det inte med Judas i alla fall. Han både hängde sig och ramlade på något så att inälvorna rann ut.
  Du har tydligen inga argument, bara glåpord, vilket är ett pinsamt sätt att medge att man förlorat 😉

 • Bengt Asterbengt

  Antikrist, den som ska ta sin boning i templet och utge sig för att vara Gud.
  Judarna menar att de inte tog emot Jesus för att han hädade och gjorde sig till Guds jämlike. ”Jag har kommit i min faders namn och mig har ni inte tagit emot. När någon annan kommer i sitt eget namn så kommer ni att ta emot honom.”
  D.v.s. att när antikrist kommer så kommer judarna att ta emot honom när han utger sig för att vara Gud.

  Men till sist kommer det att gå upp för dem att de förkastade den sanne Messias och att de korsfäste honom, och istället tog emot den falske Messias när han kom och utgav sig för att vara Gud. Då ska de se upp till honom som de hava stungit. Det verkar lite konstigt att Gud håller judar idag ansvariga för Jesu korsfästelse, men han gör det. Det ser man i Petrus tal till tillresta judar Pingstdagen (som var någon annanstans vid påsken då det hände).

 • Bengt Asterbengt

  ”Jag har kommit i min Faders namn, och ni tar inte emot mig. Men kommer det någon annan i sitt eget namn, honom tar ni emot.”

  Skälet till att judarna inte tog emot Jesus var att de inte stod ut med hans anspråk.

  Ändå kommer de att ta emot den människa som kommer i sitt eget namn, sätter sig i det nybyggda templet, och och gör andra snarlika anspråk, fast i sitt eget namn.

  När det går upp för dem kommer de att jämra sig. De kommer att se upp till honom som de hava stungit.

 • Lars Wärn

  Man börjar mer och mer ana vem du företräder.

 • Bengt Asterbengt

  Hahaha du har ingen humor. Typisk religiös sur gubbe.

 • Lars Wärn

  Ingen som känner mig skulle kalla mig ”surgubbe”.

  Är du ateist?

 • Bengt Asterbengt

  Nej, jag är teist.

 • Lars Wärn

  Svårt att tänka sig. Det står helt klart att du inte tror på Israels Gud – universums Skapare och fullkomnare.

  Du kanske är deist? Eller dietist?

 • lennart Ö

  Jo allt måste ske före hans tillkommelse , våndorna och födslovärkarna är ett måste om något ska kunna födas både fysiskt och Andligt . därför när vi nu och framöver ser allt som sker då ska vi räta på oss , då nalkas vår förlossning! inga kejsarsnitt . Du skriver NÖDVÄNDIGT jo ett sammansatt ord av NÖDEN VÄNDER då blir det NÅD om man ödmjukar sej . Men vi får ta en dag i taget , var dag har nog av sin plåga .

 • lennart Ö

  vad är det för ett tecken som ska givas !?

  Ett ont och trolöst släkte är detta! Det åstundar ett tecken, men intet annat tecken skall givas det än Jonas’ tecken.” Och så lämnade han dem och gick sin väg. (Matt. 16:4)

  Då nu brudgummen dröjde, blevo de alla sömniga och somnade. (Matt. 25:5)

  Hur går det till att vakna ur sin sömn ? Kanske som för Jona !? När min själ försmäktade i mig, då tänkte jag på HERREN, och min bön kom till dig, i ditt heliga tempel.

 • Bengt Asterbengt

  Varför står det helt klart menar du? Jag tror på Israels Gud, och att det krävs tro på Jesus för att vara kvar i förbundet med honom. Jag tror även på Pauli varningar.

 • Birgit Severin

  Amen!

 • Birgit Severin

  Så är det.

 • Tecknet Jesus talade om var sin egen död och uppståndelse. Som Jona, han försvann i valens buk och ”uppstod” 3 dagar senare. Och gick sen och räddade Nineves innevånare.

  Att alla somnade var inte problemet i Matt 25:5. Alla tio väntade och såg fram emot att få vara med på bröllopet. De fem kloka vakna och var förberedda, tände sina lampor och gick brudgummen till mötes. Men fem trodde de var förberedda vilket de uppenbarligen inte var. När den dörren stängs för dem öppnades den inte mer…….
  Läste att GT’s ceremoni för äktenskap börjar med, förlovning, trolovning och bröllop. Ett bröllop som sker ungefär ett år efter trolovning då brudgummen oväntat hämtar sin brud och för henne hem till sig.
  Det liknelsen säger mig är att vara förberedd, Jesus kan komma när som helst!

 • lennart Ö

  Jo Jan-Erik det gäller genom alla tider att vara klar och redo med sin själs frälsning oavsett !
  Det som kom för mej var att alla somnade när han dröjde ,men 5 av de tio vaknade upp och köpte både ögonsalva och rena vita kläder . medan den andra hälften inte ville köpa= försaka sitt egna jag , de trodde förmodligen de var klar med sin frälsning !?

 • Birgit Severin

  Mycket intressant tanke.

 • Bengt Asterbengt

  Om Herren menade ”om minst 1900 år” då han talade till Johannes, Paulus m.fl. om sin ”snara återkomst”, så kan väl även 12.000 år omfattas av ”snart”, eller 300.000.000 år, eftersom Herren inte menar ”snart” på det sätt vi förstår det, utan på något annat sätt.
  Herren kommer om 300 miljoner år, vilket inte är lång tid för honom. Det är SNART! Gör dig redo, Herren kommer SNAAAAAAAART!

 • Lars Wärn

  ”Jag tror på Israels Gud..”

  Den som tror på Israels Gud älskar Hans folk Israel. Det är ett bra test jag använder på dem som påstår sig vara ”troende”. Synen på Israel avslöjar snabbt bedragare.

 • Bengt Asterbengt

  Enda sättet att förbli i Israel är genom tro på Jesus. Att tro på Talmud är ett säkert sätt att försvinna ut ur Israel. Jag tror på Bibeln, och du tror på Talmud. Enligt Talmud är jag säkert en bedragare, precis som Jesus ”horan Marias son” var en bedragare enligt Talmud. Men jag tror på Jesus, och jag tror att förnekarna som skrev dessa saker i Talmud är bedragarna. Med all respekt!

 • Bengt Asterbengt

  Du vet, det är inte Gud som är beroende av folket för att vara Gud, utan folket är beroende av Gud för att vara Folket. Förstår man inte det sätter man vagnen före hästen och tror att den ska putta vagnen framför sig.

 • Lars Wärn

  ”Jag tror på Bibeln, och du tror på Talmud.”

  Ännu ett falskt vittne träder fram.

  Var har jag skrivit att jag tror på Talmud? Tro på Messias, Herren Yeshua så bliver du frälst!

 • Martin

  Tror du på kabbala? Du skrev för ett tag sen att du inte ansåg det vara ”ockult”. Det behöver i sig inte betyda att du tror på kabbala men det skulle vara intressant med ett klargörande.

 • Lars Wärn

  Kabbala är ett vidsträckt område. Vilken del av kabbala tänker du på? ”Livets träd” ? Jag för min del tror på Livets träd som kommer att växa utmed den stora gatan i det nya Jerusalem. Liksom jag tror på de livsträd som kommer att växa upp i stort antal mellan Jerusalem och Döda havet i ”de tusen årens” begynnelse.

  Är du kristen? Tror du på kristendom? Men då tror du förstås på helgon såsom jungfru Maria? De flesta kristna i världen idag tror på sådant.

 • Martin

  Min definition är ointressant, frågan var om du tror på kabbala. Tydligen behöver frågan preciseras; tror du på hela eller delar av kabbala, och i så fall vilka?

  Ja jag är kristen. Och nej, jag tror inte på katolska helgon.

 • Lars Wärn

  Gematria är en viktig del av Kabbala. Jag tror på Gematria. Så gjorde även Aposteln Johannes. Som ett exempel bland de 1000-tals messianskt troende på den tiden.

 • Lars Wärn

  ”Tydligen behöver frågan preciseras; tror du på hela eller delar av kabbala, och i så fall vilka?”

  Ja men det svarade jag ju på. Saknar du läsförståelse? Se vidare mitt svar nedan.

 • Bengt Asterbengt

  Menar du att du förkastar Talmud? Jag som trodde du välsignar Israel och det judiska folket, och älskar den judiska undervisningen! :O

 • Martin

  Men att livsträd kommer växa upp mellan Jerusalem och Döda Havet låter knappast som Gematria. Vilka andra delar av kabbala tror du på?

 • MyTwoCents – aletheia.se

  Lars W: I mina egna efterforskningar var kabbala inte brett accepterat inom judendomen på Yeshuas tid. Dess populäritet har växt under disporan. Ofta parallellt med ‘ökenfädernas’ tankar och ideologier.

  Den respekterade bibelläraren Sven Reichmann gick för några år sedan ut med en heresi att Torah är kunskapens träd. Denna lära förvirrade många av hans efterföljare. (Det var en slags motattack på de av oss som menar att Torah fortfarande gäller).

  Men det du nu talar om är sannerligen kunskapens träd på gott och ont. Både gematria och delar av talmud faller under denna kategori. Även vg sistnämnda har en växling skett sedan Yeshuas dagar. Babylonska talmud har fått huvudrollen istället för den mindre omfattande Jerusalem-talmud.

  Att gräva ner sig i kabbala är sannerligen att leka med elden. Det är judisk mysticism och i mångt och mycket ett försök att ta sig upp till himlen med diverse bönemetoder. Här bör du inte glömma vem det var som blev utkastad ur himlen och har störst intresse av att ta sig tillbaka.

 • Martin

  I 1 Mos 3 kap står att människan efter hon åt av kunskapens träd inte fick äta av livets träd, ”så att hon lever för alltid). Men i kabbalan är livets träd beskriven i detalj. Där består livets träd av tio ”sefirot” (utflöden) ur det gudomliga varigenom gudomen, som kallas Eyn Sof, kommunicerar. Det första ”sefirot” kallas ”keter” (krona) som är en del med oändlig energi eller gränslöst ljus. Ur denna ursprungliga energi har allting skapats.

  På detta sätt fortsätter beskrivningen av livets träd. Den andra sefirot är ”chokmah” (vishet) och tänks vara ren dynamisk energi som förs framåt med en hastighet snabbare än ljusets. Den tredje är ”binah” (förståelse), osv. Vidare har varje sefirot eller utflöde en siffra som ska symbolisera varje sefirots karaktär.

  Ur dessa källor lär du att vägen mellan Jerusalem och Döda havet ska kantas av livets träd.

  Det vore passande om du la alla korten på bordet och beskriver hur påverkad du är av detta ockulta och sannolikt sataniska system. Bara att du förnekar att kabbalan är ockult väcker frågor. Kabbalan är till sin natur ytterst ockult i och med att den försöker hitta dolda betydelser i bland annat torah. Ordet ”ockult” kommer från latinets ”ockultus” som betyder just ”fördold”.

  Du är den i särklass mest aktiva kommenteraren på Aletheia och din ”högsta önskan är att krossa dagens kristenhet i grunden” så att ”endast grus skall efterlämnas”. Samtidigt kanske du är en kabbalist och då är det inte svårt att veta vem som har påverkat dig till denna din ”högsta önskan”, nämligen Satan själv.

 • Lars Wärn

  ”I mina egna efterforskningar var kabbala inte brett accepterat inom
  judendomen på Yeshuas tid. Dess populäritet har växt under disporan.
  Ofta parallellt med ‘ökenfädernas’ tankar och ideologier.”

  Precis min uppfattning också. Men Gematria var en del av tron då och borde vara det än mer idag.

 • Lars Wärn

  ”Men att livsträd kommer växa upp mellan Jerusalem och Döda Havet låter
  knappast som Gematria. Vilka andra delar av kabbala tror du på?”

  Du gör exakt som din ”fader”. Vi talade om Livets träd och du babblar då på om Gematria. Vilket är det du vill diskutera? Livets träd eller Gematria?

 • Lars Wärn

  Läste du inte alls vad jag skrev?? Livets träd finns i det
  nya Jerusalem i enlighet med Johannes profetia. En försmak av detta underbara
  får de (vi?) som aktas värdiga att gå in i det tusenåriga fridsriket, i enlighet
  med Hesekiels profetia. Var hamnar du i allt detta?

  Du är tydligen djupt involverad i kabbala och känner till
  alla dess grenar? Är de 10 säger du? Får en ”deja vu” från både Daniels bok och
  Uppenbarelseboken. Det är ingen sund väg du vandrar på, gosse.

  Insinuerar du att aposteln Johannes, den siste (bibliske) profeten, var ett
  ”djävulens barn” då han använde sig av Gematria? (Som ju är en viktig del av
  kabbala)

 • Martin

  Du slingrar dig som en orm, Lars. Lägg korten på bordet nu. Hur mycket av kabbalan är du insyltad i?

  F ö visste jag inget om vare sig gematria eller kabbalisternas version av livets träd för två dar sen.

 • Martin

  Jag vill veta hur insyltad du är i kabbala.

 • Lars Wärn

  ”Du slingrar dig som en orm, Lars.”

  Där vill jag citera filosofen Lao Zi (ca 600 f v t):

  ”Speglosan vanärar endast sin upphovsman”

  Vilka kort är det du vill se? Alla ligger på bordet men du vill inte se dem.

  ”F ö visste jag inget om vare sig gematria eller kabbalisternas version av livets träd för två dar sen.”

  Men nu vet du allt om Kabbala? Och inget om Yeshua eller Hans ord?

 • Lars Wärn

  ”Jag vill veta hur insyltad du är i kabbala.”

  Det har jag tydligt redovisat. Gematria är en omistligt del av kabbala och en omistlig del för föståelse av Bibeln.

  Hur insyltad är du i katolicism och annan diverse ockultism?

 • Martin

  Men det är en (1) del av kabbala. Är du inne i flera delar av kabbala? Det är en enkel fråga. Teorierna om livets träd tillhör knappast gematria. Du kanske i själva verket är en ockultist/kabbalist.

  Jag är ö h t inte inne i vare sig katolicism eller ”annan diverse ockultism”.

 • Lars Wärn

  ”Du kanske i själva verket är en ockultist/kabbalist.”

  Att bära falskt vittnesbörd mot sin nästa är en allvarlig sak. Har du inte allt klart med Yeshua Messias kommer du att få stå till svars inför Honom vid den stora vita Tronen när livet här är över.

  Att bära falskt vittnesbörd mot sin nästa är en av punkterna i ”de tio orden”. Dessa tio bud anses fortfarande bland några kristna vara giltiga. Men inte av dig och din sort?

 • Martin

  Jag frågar igen.

  Är du inne i flera delar av kabbala?

  De ansvariga på Aletheia borde avkräva dig en tydlig redogörelse över hur insyltad du är i kabbalan.

 • Lars Wärn

  Som jag sagt några gånger är det Gematria som intresserar mig nu. Det kan finnas andra delar som är intressanta men har inte forskat i det. Du verkar vara väl insatt i ämnet och kanske kan tipsa mig?

  Trevlig soldag 🙂

 • Pingback: Intressant boktips kring stjärnkonstellationer ur ett bibliskt perspektiv | Aletheia — Blogg & Tankesmedja()

 • Dick Lind

  Sju tusen år sen? Nej! Det har visat sej att det aldrig hänt förr och att det ej kommer hända igen – NASAs stordatorer håller på och räknar än…

 • Lars Wärn

  Enligt min Bibelsyn ligger det Messianska Rikets fulla framträdande minst 42 månader fram i tiden. Först efter Harmagedon kan det bli fullt synligt och upptakten till det tar minst 3,5 år enligt Uppenbarelse boken. Ännu syns inga tydliga tecken på begynnelsen av dessa månader/år.

  När ”sjösattes ” det Messianska Riket? I tidernas begynnelse blir svaret på den frågan. Lammet är slaktat från världens skapelse. De frälsta har sina namn skrivna i Livets bok alltsedan dess. Den första messianska profetian fick redan Adam och hans hustru ta del av och finns återgiven i 1 Mos 3:15.

  Yeshua säger i Lukas evangelium:

  ”Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man kan se det med sina ögon. Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.”

  Det började med Adam och med Set som tronföljare. Sedan valdes en familj ut, Abrahams, att bära Guds Rikes arv vidare. Av honom kom så småningom ett folk – Israel – att bli förvaltare (med mer eller mindre lyckat resultat).

  Tanken redan från början var att hela jorden skulle bli involverad i Guds Rike. Inbjudan har gått ut sedan Yeshua fick gehör av samariens folk vid Sykar men få har sedan dess tackat ”ja” till evangelium i dess rena form.

  Efter Harmagedon ”sjösätts” det Messianska Riket i sin fullt synliga form och kommer sedan att blomma ut över hela jorden under ”de tusen åren” och därefter i evigheters evigheter på den nya Jorden.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?