Aletheia — Blogg & Tankesmedja

Tro, politik, mediekritik och samhällsanalyser

Kommer B’rit Yerushalayim – Jerusalem-Förbundet undertecknas av Donald Trump?

I går kväll inleddes i Jerusalem speciella festligheter i samband med Yom Yerushalayim (Jerusalem-dagen, 24 maj), tillsammans med firandet av 50-årsminnet av ”Jerusalems befrielse”. Stora event planera nu under kommande dagar.

Samtidigt har USA’s kontroversiella president, Donald Trump, gett sig ut på turné i mellanöstern med ett avslut i Rom. Bemötandet i Saudiarabien var enligt alla rapporter kungligt och presidenten skrev samtidigt på mångmiljardaffärer mellan amerikanska krigsindustrin och Saudiarabien.

Denna vecka reser Trump vidare till Israel. Hela upplägget är givetvis intressant i sig. Han börjar hos de som ser sig som Islams främsta representanter. Besöker sedan representanter för både judendom och sekulära judar (Sionister/staten Israel) för att avsluta med kristendomens officiella representant – påven i Rom.

Enligt Vita Husets representant H R McMaster är denna resa unik i det att en amerikansk president under en enda resa besöker representanter för de tre monoteistiska religionerna. Syftet med resan sägs vara att förena människor från alla religioner i en gemensam vision: fred, framsteg (progress) och framgång.


Intressant i sammanhanget är att Yehuda Glick, rabbin och Knesset-ledamot sedan en tid tillbaka börjat uppmana folk från hela världen att skriva under ett nytt förbund: ”B’rit Yerushalayim” – ”Jerusalem-Förbundet”. Yehuda Glick vill att hundratusentals skriver under förbundet som en ’födelsedags-present’ till staden Jerusalem. Många höga digniteter och celebriteter har redan skrivit under. Huruvida även Trump gör det framkommer säkert längre fram, kanske redan i morgon, tisdag.

Om nya Jerusalemförbundet:

Messianska judar och kristna har sedan en längre tid även engagerat sig i att ge religiösa judar skall få större tillgång till tempelberget. Även om drivkraften säkerligen främst är i omtanke för praktiserande judar, blir priset troligtvis religionssynkretism av sämsta slag. Nedan ser vi familjemedlemmar till svenska Israelvännen Lars Enarson, tillsammans med Yehuda Glick.

Boken Johannes Enarson har i sin hand ’Arise and Ascent – A guide to the Temple Mount’ har dock en skrämmande baksida i dubbel mening. Visionen är tydlig – kristna, muslimer och judar, hand i hand på tempelberget. Den muslimska sektledaren Adnan Oktar (Mer om honom här) pratar till och med om att vi ska be och lovprisa gud under messias ledning.

Vilken gud och vilken messias?

Jag kan inte se något stöd för ett ’nytt förbund’ i Guds Ord, innan konungarnas Konung Yeshua (Jesus) är på plats. Ej heller någon uppmaning till ren Baalsdyrkan på tempelberget. Att stödja ett sådant projekt, direkt eller indirekt vore ren och skär naivitet utifrån ett bibliskt perspektiv. Jag vill inte tro att det är familjen Enarsons intentioner.

Fler intressanta händelser:

Vid öppnandet av ”The International Forum on Al-Quds Wakfs” (Islamic trusts) i Istanbul den 8 maj, uppmanade ”Kalif” Erdogan ’islams anhängare” att gå upp (ascend) på Tempelberget” i Jerusalem

Bara några få dagar senare manar nu också ”ledande rabbiner” och högt uppsatta personer i Knesset judar att i stora skaror gå upp på Tempelberget på Yom Yerushalayim.
(Detta på inrådan av Yehuda Glick, Likudmedlem i Knesset och förespråkare för ”multi-faith” bön på Tempel berget)

Vart leder allt detta ur ett bibliskt perspektiv?

  • Är det begynnelsen eller startskottet till den falska fred många bibelintresserade hävdar föregår Jesu återkomst?
  • Kommer USA’s märklige president (eller svärsonen Jared Kushner) att lyckas med det ingen företrädare kunnat åstakomma – fred i mellanöstern?
  • Är messianska judar och kristna på god väg att låta sig bedras?

Personligen har jag numera mycket svårt att se hur Israels återupprättelse, ur ett bibliskt perspektiv, kan ske innan kriget vi läser om i Hesekiel 38-39 har ägt rum. En inte så liten detalj många kristna förbisett i sitt stöd för familjen Rotschilds Israel. Hoppas jag har fel!

Daniel ’My Two Cents’ F orslund

 

Relaterat

(Jerry Golden) Det ondas rötter i Jerusalem

Kristen Sionism svårförenlig med Bibeln

=>

Ämne: Ändens tid, NYHETER, OPINION & DEBATT, Politik, Ekonomi & Samhälle, TRADITION & TEOLOGI, UTRIKES

Nyckelord: , , , , , , ,

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Känner du andra som borde läsa detta?